Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Επιταχύνονται, σύμφωνα με τη Χαμάς οι συνομιλίες για κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση ομήρων

Οι διαπραγματεύσεις μοιάζουν να επιταχύνονται σήμερα προκειμένου να αφεθούν ελεύθεροι κάποιοι τουλάχιστον από τους ομήρους που κρατά η Χαμάς και σε αντάλλαγμα να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό για νέο πολύνεκρο πλήγμα σε νοσοκομείο υπό πολιορκία.

«Το κίνημα (σ.σ. η Χαμάς) έδωσε την απάντησή του στους αδελφούς από το Κατάρ και στους μεσολαβητές. Πλησιάζουμε στη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός», ανέφερε ο ηγέτης της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, σε λακωνικό μήνυμά του στα αραβικά που εστάλη σε διεθνή πρακτορεία ειδήσεων -ανάμεσά τους στο Γαλλικό Πρακτορείο και στο Ρόιτερς- από το γραφείο του.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στη Χαμάς και στον Παλαιστινιακό Ισλαμικό Τζιχάντ, οι δυο παρατάξεις πράγματι αποδέχθηκαν συμφωνία, οι λεπτομέρειες της οποίας μένουν να ανακοινωθούν επίσημα από το Κατάρ και τους μεσολαβητές.

Η ισραηλινή κυβέρνηση δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής στις δηλώσεις αυτές.

Η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου (ΔΕΕΣ), η Μιριάνα Σπόλιαριτς, συναντήθηκε χθες Δευτέρα το βράδυ με κορυφαίους αξιωματούχους του Κατάρ και με τον κ. Χανίγια, που έχει έδρα το εμιράτο του Κόλπου, για να «υπάρξει πρόοδος στις ανθρωπιστικές υποθέσεις που συνδέονται με την ένοπλη σύρραξη στο Ισραήλ και στη Γάζα».

Το Κατάρ, η Αίγυπτος και οι ΗΠΑ μεσολαβούν για τη σύναψη συμφωνίας που θα προβλέπει απελευθέρωση ομήρων με αντάλλαγμα κυρίως κατάπαυση του πυρός μερικών ημερών στη Λωρίδα της Γάζας.

Μολονότι η ΔΕΕΣ διαβεβαιώνει πως δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, επιμένει «ομάδες (της) να επιτραπεί να επισκεφθούν τους ομήρους για να εγγυηθούν ότι είναι καλά και για να τους διανείμουν φάρμακα» καθώς και «για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν οι όμηροι με τις οικογένειές τους», σύμφωνα με ανακοίνωσή της.

«Δεν είχαμε φθάσει ποτέ τόσο κοντά» και πλέον «έχουμε αυτοπεποίθηση» αλλά «μένει δουλειά να γίνει» και «δεν έχει γίνει τίποτα μέχρι να γίνει», σχολίασε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι.

Σε δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν «είναι κοντά συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων» της Χαμάς, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απάντησε χθες στην Ουάσιγκτον «πιστεύω».

Τελευταίες λεπτομέρειες;

Δυο πηγές ενήμερες σχετικά είπαν σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο πως οι συνομιλίες αφορούν την απελευθέρωση «50 ως 100 ομήρων» σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση 300 παλαιστινίων κρατουμένων στο Ισραήλ, συμπεριλαμβανομένων παιδιών και γυναικών.

Η μεταφορά τους θα γίνει κατά φάσεις, θα ανταλλάσσονται «δέκα» όμηροι με «τριάντα» φυλακισμένους καθημερινά, ενώ προβλέπεται επίσης να επιτραπεί η είσοδος τροφίμων, ιατρικής και φαρμακευτικής βοήθειας και καυσίμων, καθώς και -πάνω απ’ όλα- να κηρυχθεί «πενθήμερη ανανεώσιμη ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», κατά τις πηγές του AFP.

Ωστόσο η κυβέρνηση του Ισραήλ επιμένει στην ταυτόχρονη απελευθέρωση μελών των ίδιων οικογενειών, κάτι που σημαίνει πως αν αφήνεται ελεύθερος άμαχος ή άμαχη θα φεύγει μαζί του ο ή η σύντροφός του, ακόμη κι αν ανήκει στις τάξεις του στρατού. Η Χαμάς, η οποία δεν θέλει να αφήσει ελεύθερους τους αιχμαλώτους της, το απορρίπτει μέχρι στιγμής, πάντα σύμφωνα με αυτές τις δυο πηγές.

Συγγενείς των ομήρων συναντήθηκαν χθες βράδυ με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ και τα μέλη της «κυβέρνησης πολέμου» που έχει σχηματίσει, για να πιέσουν να ενταθούν οι προσπάθειες να επιστρέψουν οι περίπου 240 άνθρωποι στα χέρια της Χαμάς από τη Λωρίδα της Γάζας στο Ισραήλ.

«Το να φέρουμε πίσω τους απαχθέντες μας είναι ιερό και ύψιστο καθήκον κι έχω δεσμευτεί σ’ αυτό», ανέφερε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου μέσω Twitter έπειτα από τη συνάντηση, χωρίς να σηκώσει το πέπλο που καλύπτει τις διαπραγματεύσεις, διαβεβαιώνοντας μολαταύτα πως συζήτησε με «ανοικτή καρδιά» με τις οικογένειες.

«Δεν θα σταματήσουμε τις μάχες προτού πάμε τους ομήρους πίσω στα σπίτια τους, καταστρέψουμε τη Χαμάς και σιγουρευτούμε πως δεν υφίσταται πλέον απειλή από τη Γάζα», πρόσθεσε.

Η απελευθέρωση των ομήρων είναι ανάμεσα στους στόχους της ισραηλινής επιχείρησης σε εξέλιξη στη Λωρίδα της Γάζας, που εξαπολύθηκε μετά την πολυαίμακτη επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου.

Περίπου 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στην επίθεση της Χαμάς, σύμφωνα με τις αρχές· πρόκειται για επίσης εύρους χωρίς προηγούμενο από ιδρύσεως του εβραϊκού κράτους το 1948.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ, η ηγεσία του οποίου ορκίστηκε να «αφανίσει» τη Χαμάς, την οποία χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική» οργάνωση το ίδιο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ, σφυροκοπεί έκτοτε ακατάπαυστα τον μικρό παλαιστινιακό θύλακο και από την 27η Οκτωβρίου διεξάγει χερσαία επιχείρηση.

Κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που ανακοίνωσε χθες η κυβέρνηση της Χαμάς, έχουν σκοτωθεί πάνω από 13.300 άνθρωποι στον θύλακο, ανάμεσά τους πάνω από 5.600 παιδιά.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, σχεδόν 1,7 εκατ. από τα 2,4 εκατ. κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας έχουν υποστεί βίαιο εκτοπισμό στον πόλεμο. Στον θύλακο έχει επιβληθεί από την 9η Οκτωβρίου «απόλυτη πολιορκία» από τον στρατό του Ισραήλ, δεν επιτρέπεται να μπουν σ’ αυτόν ούτε τρόφιμα, ούτε νερό, ούτε φάρμακα, ούτε καύσιμα, ενώ έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση.

Στο ινδονησιακό νοσοκομείο

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε τη νύχτα πως δυνάμεις του «συνέχισαν να δίνουν μάχες» στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ παλαιστινιακές πηγές έκαναν λόγο για εντάσεις στο ινδονησιακό νοσοκομείο, που έγινε στόχος την προηγουμένη ισραηλινών πληγμάτων με αποτέλεσμα να σκοτωθούν «12 ασθενείς και συγγενείς τους» και να τραυματιστούν «δεκάδες» άλλοι, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα δεν σταματά να καταγγέλλει πως ο ισραηλινός στρατός διεξάγει «πόλεμο εναντίον των νοσοκομείων» στη Γάζα· σχεδόν όλες οι δομές υγείας στο βόρειο τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου έχουν πλέον τεθεί εκτός λειτουργίας.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί νοσοκομεία για στρατιωτικούς σκοπούς και τους πολίτες που βρίσκονται σε αυτά ως «ανθρώπινες ασπίδες», κάτι που το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα διαψεύδει κατηγορηματικά.

Η επικεφαλής της ινδονησιακής διπλωματίας Ρέτνο Μαρσούντι καταδίκασε χθες την «ισραηλινή επίθεση (…) η οποία σκότωσε πολλούς άμαχους και αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Σύμφωνα με πηγές στο νοσοκομείο, πάνω από εκατό τραυματίες διακομίστηκαν το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας από αυτή τη δομή υγείας στο συγκρότημα Νάσερ της Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

«Βγήκαμε (ζωντανοί) ως εκ θαύματος», αρχικά «χτυπήθηκε σχολείο (σ.σ. όπου είχαν βρει καταφύγιο εκτοπισμένοι)», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο νεαρός τραυματίας καθώς διακομιζόταν. «Βρισκόμασταν στο σχολείο Ζαϊτούν, στην πόλη της Γάζας, και από το σχολείο πήγαμε στο ινδονησιακό νοσοκομείο. Απλά δεν έχω λόγια», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε ότι ισραηλινό πλήγμα στον καταυλισμό προσφύγων Νουσεϊράτ, στο κεντρικό τμήμα του παλαιστινιακού θυλάκου, είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 17 Παλαιστίνιοι και να τραυματιστούν πολλοί ακόμη.

Χθες 28 βρέφη που γεννήθηκαν πρόωρα κι απομακρύνθηκαν εσπευσμένα το σαββατοκύριακο από το νοσοκομείο Σίφα, το μεγαλύτερο της Λωρίδας της Γάζας, στο οποίο εξαπέλυσε έφοδο τη 15η Νοεμβρίου ο ισραηλινός στρατός, διακομίστηκαν «με κάθε ασφάλεια» στην Αίγυπτο, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναμένεται να συμμετάσχει σήμερα σε σύνοδο των κρατών μελών της BRICS που θα γίνει ψηφιακά και θα είναι αφιερωμένη στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να υποδεχθεί στη Μόσχα τους ομολόγους του των χωρών μελών του Αραβικού Συνδέσμου και του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ (EPA/HAITHAM IMAD)

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Οι πρώτοι παράτυποι μετανάστες που συνελήφθησαν στα ιταλικά ύδατα έφτασαν στο αλβανικό λιμάνι Σενγκίν

Λιγότερο από ένα μήνα μετά την υπογραφή της αμφιλεγόμενης συμφωνίας μεταξύ της Ρώμης και των Τιράνων, οι πρώτοι παράτυποι μετανάστες που συνελήφθησαν στα ιταλικά ύδατα έφτασαν σήμερα στην Αλβανία.

Το πλοίο Libra του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού έφτασε στο λιμάνι Σενγκίν στη βόρεια Αλβανία λίγο πριν τις 08:00, με επιβαίνοντες 16 άνδρες από την Αίγυπτο και το Μπανγκλαντές. Το ταξίδι τους διήρκεσε περισσότερες από 36 ώρες.

Περίπου 15 άνθρωποι τους περίμεναν, σύμφωνα με δημοσιογράφους του AFP, παρά την απαγόρευση εισόδου στο λιμάνι.

Μόλις αποβιβαστούν, οι 16 άνδρες θα καταγραφούν στο πρώτο κέντρο υποδοχής μεταναστών που δημιούργησε η Ιταλία στην Αλβανία στο λιμάνι Σενγκίν, το οποίο αποτελείται από προκατασκευασμένα κτίρια περιτριγυρισμένα από ψηλό φράκτη και φυλάσσεται από τις ιταλικές δυνάμεις της τάξης. Στη συνέχεια θα μεταφερθούν 20 χιλιόμετρα πιο μακριά στο κλειστό κέντρο μεταναστών στο Τζάντερ.

Εκεί θα εγκατασταθούν σε προκατασκευασμένα κτίρια 12 τετραγωνικών μέτρων –τα οποία επίσης είναι περιτριγυρισμένα από ψηλούς τοίχους και ελέγχονται από κάμερες και μέλη των ιταλικών δυνάμεων της τάξης-και θα καταθέσουν το αίτημά τους για την παροχή ασύλου.

Αν το αίτημά τους απορριφθεί, θα παραμείνουν στο κέντρο μέχρι να απελαθούν στις χώρες καταγωγής τους.

Αυτή η μεταφορά εκτός συνόρων της διαδικασίας για την παροχή ασύλου, που εφαρμόζεται πρώτη φορά στην Ευρώπη, κατέστη δυνατή μετά την υπογραφή τον Νοέμβριο του 2023 μιας αμφιλεγόμενης συμφωνίας μεταξύ της ακροδεξιάς κυβέρνησης της Ιταλίας, υπό τη Τζόρτζια Μελόνι, και του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Η συμφωνία αφορά αποκλειστικά ενήλικες άνδρες που συνελήφθησαν από το ιταλικό Πολεμικό Ναυτικό ή το λιμενικό στην ιταλική ζώνη έρευνας και διάσωσης στα διεθνή ύδατα.

Η διαδικασία προβλέπει έναν πρώτο έλεγχο σε πολεμικό πλοίο, προτού οι μετανάστες μεταφερθούν στο Σενγκίν για να ταυτοποιηθούν και στη συνέχεια σε παλιά στρατιωτική βάση στο Τζάντερ.

Αυτά τα κέντρα μεταναστών αναμένεται να έχουν δυνατότητα υποδοχής 1.000 ατόμων αρχικά και στη συνέχεια έως και 3.000.

Η συμφωνία είναι διάρκειας πέντε ετών και το κόστος της διαδικασίας εκτιμάται για την Ιταλία στα 160 εκατ. ευρώ ετησίως.

Χθες η Ιταλίδα πρωθυπουργός χαιρέτισε μια «θαρραλέα συμφωνία» και δήλωσε «περήφανη που η Ιταλία έγινε από αυτή την άποψη παράδειγμα προς μίμηση». Μάλιστα η Μελόνι αναφέρθηκε στο ενδιαφέρον των κυβερνήσεων της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Σουηδίας και της Βρετανίας για την ιταλική πολιτική διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών.

Τη συμφωνία έχουν επικρίνει πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καταγγέλλοντας την παραβίαση των διεθνών κανόνων.

«Η συμφωνία Ιταλίας- Αλβανίας παραβιάζει το διεθνές δίκαιο της θάλασσας και κινδυνεύει να πλήξει ακόμη περισσότερο τα θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων», τόνισε χθες η ΜΚΟ SOS Humanity.

Εκτίμησε εξάλλου ότι «η Ιταλία κρατά ντε φάκτο στο αλβανικό έδαφος πρόσωπα που αναζητούν προστασία, χωρίς να εξετάζεται δικαστικά η υπόθεσή τους, κάτι που είναι βαθιά απάνθρωπο και παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματά τους (…) Αυτή η συμφωνία αποτελεί νέα στρατηγική ενός κράτους μέλους της ΕΕ να μεταφέρει εκτός των συνόρων του τη διαχείριση των μεταναστών και με αυτό τον τρόπο να απαλλαγεί από τις ευθύνες του σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων».

Στις αρχές της εβδομάδας, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε αναφέρει σε επιστολή της προς κράτη μέλη της ΕΕ μια αμφιλεγόμενη πρόταση για μεταφορά μεταναστών σε κέντρα υποδοχής σε τρίτες χώρες, «κόμβους επαναπατρισμού», ζητώντας να πάρουν «μαθήματα» από τη συμφωνία Ιταλίας- Αλβανίας.

ΕΜ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μασκ έδωσε 75 εκατ. δολ. σε οργάνωση υπέρ του Τραμπ και έγινε έτσι μέγας δωρητής του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος

Ο Ίλον Μασκ έδωσε μέσα σε τρεις μήνες γύρω στα 75 εκατομμύρια δολάρια στην οργάνωση που ίδρυσε για να υποστηρίξει την προεδρική υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, όπως φάνηκε χθες, Τρίτη, από τη δημοσιοποίηση στοιχείων σε ομοσπονδιακό επίπεδο, γεγονός που υπογραμμίζει πόσο κρίσιμη σημασία έχει αποκτήσει ο δισεκατομμυριούχος για τις προσπάθειες του ρεπουμπλικανού υποψηφίου να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Η οργάνωση America PAC (Political Action Committee, Επιτροπή Πολιτικής Δράσης), η οποία επικεντρώνεται στο να παροτρύνει τους ψηφοφόρους να συμμετάσχουν στις εκλογές σε διαφιλονικούμενες πολιτείες που μπορεί να κρίνουν το αποτέλεσμα, δαπάνησε γύρω στα 72 εκατομμύρια δολάρια από το ποσό αυτό στο διάστημα Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή.

Το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο απ’ ό,τι έχει δαπανήσει οποιασδήποτε άλλη τέτοια οργάνωση υπέρ του Τραμπ η οποία επικεντρώνει στη συμμετοχή των ψηφοφόρων. Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ βασίζεται ευρέως για την ψηφοθηρία σε εξωτερικές οργανώσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η οργάνωση που ιδρύθηκε από τον Μασκ -τον πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο- διαδραματίζει υπερμεγέθη ρόλο στις εκλογές αυτές, στις δημοσκοπήσεις για τις οποίες ο Τραμπ και η Δημοκρατική Κάμαλα Χάρις έρχονται στήθος με στήθος.

Ο Μασκ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρικών οχημάτων Tesla, ήταν ο μοναδικός χρηματοδότης της America PAC κατά την περίοδο αυτή.

Ο Μασκ, ο οποίος έχει ισχυριστεί πως ψήφιζε στο παρελθόν δημοκρατικούς υποψηφίους για την προεδρία, έκανε στις εκλογές αυτές απότομη στροφή προς τα δεξιά. Τον Ιούλιο εξέφρασε την υποστήριξή του στον Τραμπ και νωρίτερα αυτό το μήνα εμφανίσθηκε μαζί του σε συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια.

Ο Μασκ είπε πως, για να παρακολουθήσει κανείς τις ομιλίες του από «αύριο βράδυ μέχρι τη Δευτέρα», χρειάζεται απλώς να υπογράψει μια αίτηση στον ιστότοπο της America PAC

Το Ρόιτερς μετέδωσε την περασμένη εβδομάδα, επικαλούμενο πηγή, ότι ο Μασκ σχεδιάζει να κάνει περαιτέρω προεκλογική εκστρατεία υπέρ του Τραμπ στην Πενσιλβάνια, η οποία θεωρείται κρίσιμης σημασίας πολιτεία τόσο για τον Τραμπ όσο και για τη Δημοκρατική αντίπαλό του Χάρις στην κούρσα για το Λευκό Οίκο.

Οι δωρεές του Μασκ στην America PAC τον προώθησαν στην αποκλειστική λέσχη των μεγάλων δωρητών του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, στον κατάλογο των οποίων περιλαμβάνονται ο κληρονόμος οικογένειας τραπεζιτών Τίμοθι Μέλον και η δισεκατομμυριούχος των καζίνο Μίριαμ Άντελσον.

Εντούτοις το Ρόιτερς είχε μεταδώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι ο Μασκ χρηματοδοτούσε επί χρόνια μυστικά μια συντηρητική πολιτική οργάνωση, πολύ πριν υποστηρίξει δημοσίως τον Τραμπ.

Η America PAC αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για τις δωρεές του Μασκ. Ο Μασκ δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο.

Η America PAC επικεντρώνεται στο να ενθαρρύνει Αμερικανούς στους οποίους αρέσει ο Τραμπ, αλλά δεν ψηφίζουν πάντα, να προσέλθουν στις κάλπες στις φετινές εκλογές.

Όπως φάνηκε από τη χθεσινή δημοσιοποίηση στοιχείων από την Ομοσπονδιακή Εκλογική Επιτροπή, η μεγιστάνας των καζίνο Μίριαμ Άντελσον δώρισε κατά την ίδια περίοδο 95 εκατ. δολάρια σε μια άλλη οργάνωση υπέρ του Τραμπ, την Preserve America PAC.

ΓΑ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Η σπαρακτική ιστορία 19χρονου που κάηκε ζωντανός στο νοσοκομείο Αλ Άκσα

REUTERS/Ramadan Abed

REUTERS/Ramadan Abed

Η εικόνα ενός ανθρώπου να καίγεται ζωντανός ανάμεσα σε αυτοσχέδιες σκηνές στο νοσοκομείο Αλ Άκσα στη Γάζα έκανε τον γύρο του διαδικτύου.

Η φωτιά που ξέσπασε σε καταυλισμό εκτοπισμένων στο νοσοκομείο Αλ Άκσα στη Γάζα τη Δευτέρα (14.10.2024) απλώθηκε ταχύτατα με τον κόσμο να τρέχει να σωθεί από τις φλόγες.

Η επίθεση διέλυσε τον πρόχειρο καταυλισμό με τις αυτοσχέδιες σκηνές στον περίβολο του νοσοκομείου σκοτώνοντας τουλάχιστον τρεις ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους σαράντα.

Ο Shaban al Dalu βρισκόταν σε μια σκηνή στον περίβολο του νοσοκομείου μαζί με τους γονείς και τα πέντε αδέλφια του όταν δέχθηκαν το ισραηλινό χτύπημα.

Ο 19χρονος τυλίχτηκε στις φλόγες. Σε λίγες μέρες έκλεινε τα 20.

Την ώρα του χτυπήματος, ο Shaban ανάρρωνε από έναν τραυματισμό που είχε υποστεί πριν από 10 ημέρες.

Ο 16χρονος αδελφός του, Mohammed, τον αναγνώρισε στο βίντεο με τη φωτιά που ακολούθησε το χτύπημα.

«Καίγεται ο αδερφός μου»

Δήλωσε στο SkyNews: «Έτσι δεν μπορούσα παρά να τρέξω προς τον Shaban για να προσπαθήσω να τον βοηθήσω. Οι άνθρωποι με εμπόδισαν να πλησιάσω τον κίνδυνο, λέγοντας ότι η πολιτική προστασία ήταν καθ’ οδόν για να σβήσει τη φωτιά.

«Έλεγα συνέχεια ‘μα ο αδελφός μου καίγεται! Ο αδελφός μου καίγεται! Σας παρακαλώ, αφήστε με να φύγω». Δεν με άφηναν. Ο αδελφός μου καιγόταν μπροστά στα μάτια μου και δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για να τον βοηθήσω. Είναι ένα απερίγραπτο συναίσθημα».

Η μητέρα τους, Alaa, παγιδεύτηκε επίσης και πέθανε στην κόλαση φωτιάς.

Ο Shaban, φοιτητής μηχανικός συστημάτων πληροφορικής, προσπαθούσε να φύγει από τη Γάζα και είχε ανοίξει μια σελίδα συγκέντρωσης χρημάτων στο διαδίκτυο.

«Είχα μεγάλα όνειρα, αλλά ο πόλεμος τα κατέστρεψε. Με έχει καταβάλει, με έχει αρρωστήσει σωματικά και ψυχικά… Ο χρόνος μοιάζει σαν να έχει σταματήσει στη Γάζα και είμαστε κολλημένοι σε έναν ατελείωτο εφιάλτη», έγραφε ο Shaban στη σελίδα του στο GoFundMe.

Η 14χρονη ξαδέλφη του Shaban, η Tasnim , βρισκόταν επίσης στον καταυλισμό την ώρα του του ισραηλινού χτυοπήματος. Δήλωσε στο Sky News: «Δεν καταλαβαίνω τι κάναμε για να το αξίζουμε αυτό; Είμαστε εκτοπισμένες οικογένειες. Μετακινούμαστε από το ένα μέρος στο άλλο. Αυτό είναι το μόνο που μπορούμε να κάνουμε. Τι κάναμε λάθος;»

NEWSIT

Η σπαρακτική ιστορία 19χρονου που κάηκε ζωντανός στο νοσοκομείο Αλ Άκσα στη Γάζα

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ