ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Θάσος: Γάλλοι οι πρώτοι τουρίστες της σεζόν, δείτε το γιατί
Η Θάσος υποδέχτηκε τους πρώτους τουρίστες από τη Γαλλία και αισιοδοξεί ότι το φετινό καλοκαίρι, ο τουρισμός θα πάει καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά…
Το 2011 συμπληρωθήκαν 100 χρόνια από την έναρξη των ανασκαφών της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στο νησί της Θάσου. Ανασκαφές που έφεραν στο φως την αρχαία αγορά και την αρχαία πόλη του νησιού, αγάλματα και μνημεία μοναδικής αρχαιολογικής αξίας και ομορφιάς. Ταυτόχρονα, οι ανασκαφές αυτές έφεραν κοντά τους κατοίκους του κατάφυτου νησιού του βορειοανατολικού Αιγαίου με τους Γάλλους επιστήμονες και ερευνητές.
Οι τελευταίοι, στο πλαίσιο του ανασκαφικού έργου τους, επισκέπτονταν το νησί για εβδομάδες, ακόμα και μήνες. Σύμφωνα με μαρτυρίες και με το σπάνιο φωτογραφικό υλικό που έχει κυκλοφορήσει όλα αυτά τα χρόνια, φαίνεται πως δέθηκαν στενά με τους ντόπιους κατοίκους.
Σε μια εποχή που οι συνθήκες ζωής ήταν δύσκολες, τα τεχνολογικά μέσα και οι υποδομές ανύπαρκτα, η οικονομική ανάπτυξη ούτε καν αναφαίνονταν, ο τουρισμός ήταν μια λέξη άγνωστη και η ζωή στο νησί κυλούσε σε πολύ διαφορετικούς ρυθμούς απ΄ ότι σήμερα, οι Γάλλοι αρχαιολόγοι αγάπησαν τους Θάσιους και αγαπήθηκαν από αυτούς, αναπτύσσοντας δεσμούς φιλίας μαζί τους.
Δεν είναι λοιπόν διόλου τυχαίο το γεγονός ότι Γάλλοι ήταν και οι πρώτοι τουρίστες που επισκέφθηκαν το νησί τον Σεπτέμβριο του 1933 για μια μονοήμερη εκδρομή, όταν ακόμα η πρωτεύουσα της Θάσου, ο Λιμένας, δεν είχε λιμάνι και τα πλοία που εκτελούσαν τα δρομολόγια από την Καβάλα ήταν κυρίως μεγάλα καΐκια, στην αρχή με πανιά και αργότερα με μηχανές.
Ωστόσο, αυτοί οι πρώτοι τουρίστες, ταξίδεψαν στο νησί με ένα σύγχρονο πλοίο το ΠΑΤΡΙΣ ΙΙ, ένα κρουαζιερόπλοιο της εποχής, στο οποίο επέβαιναν διακόσιοι Γάλλοι επιστήμονες και άνθρωποι του πνεύματος. Το πλοίο, πραγματοποιούσε ταξίδια ανά την Ελλάδα ώστε οι επιβάτες του να επισκεφθούν πολιτιστικά μνημεία και αρχαιότητες της χώρας γνωρίζοντας από κοντά τον ελληνικό πολιτισμό.
Όταν η ιστορία έρχεται στο φως
Το σημαντικό αυτό γεγονός της επίσκεψης των Γάλλων τουριστών στο νησί, είχε καταγράψει η τοπική εφημερίδα της Καβάλας Ταχυδρόμος, με ημερομηνία 8 Σεπτεμβρίου 1933, το δημοσίευμα της οποίας ανέσυρε ο ερευνητής ιστορίας Κώστας Παπακοσμάς από τα αρχεία που φυλάσσονται στη δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός». «Από το αναλυτικό και μακροσκελές ρεπορτάζ της εφημερίδας, το οποίο μάλιστα φιλοξενείται στην πρώτη σελίδα», τονίζει ο κ. Παπακοσμάς μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, «γίνεται αντιληπτό στο σύγχρονο αναγνώστη πόσο σημαντική ήταν αυτή η επίσκεψη για τους κατοίκους της Θάσου και πόσο μεγάλη εντύπωση τους έκαναν οι ταξιδιώτες – περιηγητές που, σε κάθε περίπτωση, ήταν φορείς μιας άλλης κουλτούρας».
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι: «άνδρες και γυναίκες με χρωματιστά ρούχα και εντυπωσιακά καπέλα, ιερείς με μαύρες φορεσιές, μέλη του πληρώματος του πλοίου, πλημμύρησαν την παραλία του νησιού» και από αυτό καταλαβαίνει κάποιος πως οι νησιώτες υποδέχθηκαν με θέρμη τους Γάλλους τουρίστες, ήταν ιδιαίτερα φιλόξενοι και δεν έκρυβαν τη χαρά τους για την επίσκεψη αυτή».
Οι επιβάτες του ΠΑΤΡΙΣ ΙΙ έφτασαν με βάρκες στην προκυμαία του Λιμένα αφού το καράβι έδεσε ανοιχτά λόγω έλλειψης λιμενικών υποδομών. Το νέο για την άφιξη του πλοίου ήταν γνωστό από μέρες στο νησί που είχε προετοιμαστεί κατάλληλα. Τρία κορίτσια με μεταξωτές φορεσιές (οι δεσποινίδες Βουλτσίδου, Γιανναπούλου και Κλωνάρη) μαζί με τα κορίτσια του Ορφανοτροφείου Θηλέων Καβάλας που βρίσκονταν στο νησί, χόρεψαν παραδοσιακούς θασιτικούς χορούς και καλωσόρισαν τους περιηγητές. Μάλιστα, υπάρχει και μια παλιά φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο της κ. Παναγιώτας Καρακατσάνη, που εικάζεται πως είναι από εκείνη την υποδοχή.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι Γάλλοι περιηγητές επισκέφθηκαν τις αρχαιολογικές ανασκαφές και τα μνημεία που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη μόλις πριν από λίγα χρόνια, γεγονός που επιβεβαιώνει τη δράση της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στο νησί. Ο εκπρόσωπος του συνδέσμου κοινοτήτων Θάσου Γρ. Χατζηκωνσταντινίδης μίλησε με θερμά λόγια για το νησί και καλωσόρισε τους επισκέπτες, τονίζοντας την ευγνωμοσύνη που νιώθουν οι Θάσιοι απέναντι στην Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή.
Στους επισκέπτες, άλλωστε, προσφέρθηκαν καλάθια με τοπικά προϊόντα του νησιού όπως ροδάκινα, σταφύλια, σύκα και μέλι. «Το σφύριγμα του βαποριού σήμαινε και την επιστροφή των επισκεπτών σε αυτό και την αναχώρησή τους. Με μαντήλια, καπέλα και ομπρέλες ο αποχαιρετισμός από την παραλία…», αναφέρει το ρεπορτάζ και συνεχίζει: «το καμαρώνουμε, ευχόμενοι καλό ταξείδι στους ευγενείς Γάλλους. Σε λίγο έχει χαθεί στον κάβο των Βρυοκάδρων. Καλό τους κατευόδιο…».
Ο ρόλος του περιοδικού «Le Voyage en Grece»
Τις εκδρομές αυτές με το επιβατικό σκάφος ΠΑΤΡΙΣ ΙΙ διοργάνωνε τη δεκαετία του 1930 το περιοδικό Le Voyage en Grece (Ταξίδι στην Ελλάδα). «Η έκδοση του περιοδικού», σημειώνει ο κ. Παπακοσμάς, «φαίνεται να είναι μια από τις πιο ολοκληρωμένες εκδοτικές περιπέτειες του 20ου αιώνα. Τα έντεκα περιοδικά που κυκλοφόρησαν μεταξύ 1933 και 1939 εκδόθηκαν από τον Ηρακλή Ιωαννίδη (Hercule Joannidès), διευθυντή της εταιρείας Neptos που εξασφάλιζε την αντιπροσώπευση των σκαφών του εφοπλιστή Λεωνίδα Εμπειρίκου.
Δημιούργησε έτσι έναν σύνδεσμο μεταξύ της Ελλάδας και των ταξιδιωτών της μέσω σύγχρονων συγγραφέων, καλλιτεχνών και μελετητών. Το αποτέλεσμα αυτής της εξαιρετικής δουλειάς, που είχε ως αποτέλεσμα να παντρέψει τον κλασικισμό με την πρωτοπορία, ξεπέρασε κατά πολύ αυτό που θα περίμενε κανείς από μια εκδοτική εταιρεία που αρχικά στόχευε στον τουρισμό».
Το πλοίο ΠΑΤΡΙΣ ΙΙ ήταν ένα από τα σκάφη του εφοπλιστή Εμπειρίκου. Για έξι χρόνια, ο Ηρακλής Ιωαννίδης, ο διπλά εξόριστος από την πατρίδα του Έλληνας από τη Μικρά Ασία, έχτισε μια ιδανική Ελλάδα υπό το φως της νοσταλγίας του. «Ως επί το πλείστων», σημειώνει ο κ. Παπακοσμάς, «Γάλλοι, αλλά και Ελβετοί, ήταν οι συγγραφείς του περιοδικού «Ταξίδι στην Ελλάδα» που έχτισαν μια απαράμιλλη αψίδα, φόρο τιμής στον ελληνικό πολιτισμό, από την αρχαιότητα έως τους σύγχρονους χρόνους. Σε κάθε περίπτωση πάντως, παράλληλα με το αισθητικό του ενδιαφέρον, το περιοδικό που είχε ιστορική και κοινωνιολογική διάσταση, προορίζονταν κυρίως για τους επιβάτες του κρουαζιερόπλοιου ΠΑΤΡΙΣ ΙΙ».
NEWSIT
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Μαγνησία: Οι εικόνες που έπληξαν τον τουρισμό και οι νέες καμπάνιες για την αναστροφή του κλίματος
Η παραλία του Βόλου, τα τσιπουράδικα, τα σοκάκια της Παλιάς πόλης, το μυθικό βουνό των Κενταύρων το γραφικό Πήλιο… ολόκληρη η Μαγνησία είναι ένας τόπος που συγκεντρώνει δεκάδες λόγους να τον επισκεφθεί κανείς κι όμως, στον απολογισμό αυτής της χρονιάς τα νούμερα θα σημειώσουν πτώση. Τι δεν πήγε καλά φέτος; Μετά τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν την Θεσσαλία πέρσι, στο τέλος του καλοκαιριού ήρθε να προστεθεί ένας ακόμη «πονοκέφαλος»: Οι εικόνες με τα νεκρά ψάρια σε ορισμένες παραλίες της περιοχής προς το τέλος του Αυγούστου, έδωσαν ακόμη ένα «χτύπημα» στην τουριστική κίνηση, το οποίο όπως λένε οι επαγγελματίες του κλάδου έγινε γενικευμένα.
«Πολλές φορές ο τρόπος που μεταδίδεται η πληροφορία και εκείνο που περνάει προς τα έξω προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι φανταζόμαστε. Όταν βγαίνουμε και λέμε “ψόφια ψάρια στον Βόλο” πιάνει όλη τη Μαγνησία, με αποτέλεσμα να έχουμε ακυρώσεις μέχρι και στο ανατολικό Πήλιο που είναι 55 χλμ μακριά και βλέπει στο Αιγαίο», επισημαίνει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και μέλος του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Έτσι, παρόλο που ο Ιούλιος και ο Αύγουστος παρουσίασαν μια εξαιρετική άνοδο σε σχέση με πέρσι και οι επιχειρήσεις του κλάδου δούλεψαν πολύ καλά, στο σύνολο η χρονιά θα κλείσει σημειώνοντας πτώση.
Αυτό το κλίμα ή καλύτερα την εικόνα που έχει δημιουργηθεί επιθυμούν και προσπαθούν να αντιστρέψουν οι φορείς με νέες καμπάνιες για την τουριστική προβολή και προώθηση του προορισμού.
Κάτι παρόμοιο έγινε και πέρσι τον χειμώνα, καθώς οι τουριστικές επιχειρήσεις ήταν έτοιμες να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες τα Χριστούγεννα αλλά έπρεπε να αλλάξει η εικόνα που είχε δημιουργηθεί στον κόσμο, σύμφωνα με τον κ.Ζαφείρη.
«Εμείς περιμένουμε σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και μέσω ενός κονδυλίου που έχει προαναγγελθεί για την προβολή της Θεσσαλίας, να προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη καμπάνια για την περιοχή ενώ στο μεταξύ έχουμε προγραμματίσει και τη συμμετοχή μας σε εκθέσεις τουρισμού εντός και εκτός Ελλάδας», σημειώνει ο κΖαφείρης.
Το μεγαλύτερο πλήγμα στον τουρισμό δόθηκε με την ακύρωση των συνεδρίων και των σχολικών εκδρομών μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές που σημειώθηκαν. Παρόλο που η Μαγνησία επανήλθε, το κακό είχε ήδη γίνει και τα ταξίδια είχαν ήδη ακυρωθεί.
«Πέρσι τον χειμώνα, παρότι στις γιορτές των Χριστουγέννων οι πληρότητες ήταν πολύ υψηλές, ο χειμερινός τουρισμός συνολικά μειώθηκε κατά τουλάχιστον 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μόνον οι σχολικές εκδρομές που ακυρώθηκαν άγγιξαν σε ποσοστό το 70%», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας. Τώρα το επόμενο στοίχημα είναι τα Χριστούγεννα και φυσικά οι εκδρομές και τα συνέδρια που κλείνουν από νωρίς.
Νικόλ Καζαντζίδου
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
National Geographic: Προβολή της Μήλου στις διεθνείς αγορές
Στα γεωλογικά, αρχαιολογικά, ιστορικά και μορφολογικά ενδιαφέροντα της Μήλου αναφέρεται δημοσίευμα του National Geographic με ιδιαίτερη έμφαση στο Αρχαίο Θέατρο, τις Κατακόμβες, την Αφροδίτη και τα ευρήματα στην Φυλακωπή σημειώνοντας ότι στο νησί “υπάρχουν όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Σε όλη τη βραχώδη ακτογραμμή, θα δείτε όλα τα διαφορετικά χρώματα. Το πράσινο είναι μπεντονίτης, το κόκκινο είναι οξείδιο του σιδήρου, το μπλε είναι αμέθυστος”. Και συμπληρώνει:”Η Μήλος προσφέρει εκπληκτικά τοπία παρόμοια με τη Σαντορίνη αλλά χωρίς πολυκοσμία. Γνωστή για την ηφαιστειακή ιστορία της, διαθέτει μια παλέτα από πολύχρωμους βράχους και πάνω από 70 παρθένες παραλίες, όπως το Σαρακίνικο ,το Κλέφτικο, τον Γέρακα , τη Φυριπλάκα και το Αμμουδαράκι. Το αφιέρωμα περιγράφει και τα γοητευτικά χωριά του νησιού, όπως ο Αδάμαντας, η Πλάκα, το Κλήμα, τα Μανδράκια και τα Πολλώνια, “όπου οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τον παραδοσιακό ελληνικό πολιτισμό”. Και συμπληρώνει :” Είναι ένας ιδανικός προορισμός για ταξιδιώτες που αναζητούν μια πιο ήρεμη και αυθεντική ελληνική νησιωτική εμπειρία”.
Το αφιέρωμα δημοσιεύθηκε στις 29 Αυγούστου και υπογράφεται από την Elizabeth Warkentin.
https://www.nationalgeographic.com/travel/article/milos-santorini-greece-alternative
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η Grecotel ενεργός υποστηρικτής δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Η Grecotel ενώνει τη φωνή της με την επιστημονική κοινότητα και όσους φροντίζουν να παραδώσουν στην επόμενη γενιά ένα πλανήτη απαλλαγμένο από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής και καλωσορίζει στο Ρέθυμνο το τριήμερο οικολογικό συμπόσιο «ΓΗ: Ένας Βιώσιμος Πλανήτης για όλους – Κάλεσμα για Δράση – Η αλλαγή είναι εφικτή», οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα 10 και θα διαρκέσουν έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2024. Διοργανωτές του συμποσίου η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Εθνικό Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και η Περιφέρεια Κρήτης.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η ανάδειξη της Grecotel ως “Μέγα Χορηγού” του συμποσίου στο Ρέθυμνο, σηματοδοτεί τις προθέσεις του ξενοδοχειακού οργανισμού, να στρέψει το βλέμμα στις τοπικές κοινωνίες, που με την παρακίνηση και την ενημέρωση μπορούν να σταθούν απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. H κλιματική αλλαγή απαιτεί συνέργειες αλλά και στήριξη της ακαδημαϊκής κοινότητας και του επιστημονικού προσωπικού της χώρας. Η Grecotel αναγνωρίζοντας το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, “δηλώνει” ενεργός υποστηρικτής πρωτοβουλιών που μπορούν να καταστήσουν μια ουσιαστική αλλαγή εφικτή και στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής.
Η Grecotel είναι μεταξύ άλλων μέλος του UN Global Compact Network Greece. Το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact) είναι μια εθελοντική πρωτοβουλία, που βασίζεται στη δέσμευση των επιχειρήσεων για εφαρμογή Οικουμενικών Αρχών βιωσιμότητας και ανάληψη δράσεων υποστήριξης των στόχων των Ηνωμένων Εθνών.
Οι εργασίες του Συμποσίου, που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, θα πραγματοποιηθούν στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως (ανάμεσά τους και η Μονή Αρκαδίου), του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, παράρτημα του Εθνικού Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, πρόεδρος του οποίου είναι η Φαλή Βογιατζάκη, η ακούραστη οραματίστρια για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και ψυχή και αυτής της διοργάνωσης.
Με περισσότερα από 2.000 διεθνή βραβεία και διακρίσεις που έχει λάβει ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη-Grecotel, αναγνωρίζεται σήμερα ως ο ηγέτης της ξενοδοχειακής αγοράς, ο μεγαλύτερος ελληνικός τουριστικός όμιλος και μία από τις πλέον δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ICAP (Κλαδική Μελέτη για Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, Νοέμβριος 2023), ο όμιλος κατέχει την πρώτη θέση με μερίδιο 4,5% βάσει αξίας και 3,5% βάσει συνόλου κλινών για τα ξενοδοχεία πολυτελείας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago
«Έκαψε» την Ειρήνη Μουρτζούκου η μητέρα του Παναγιωτάκη: Ο καυγάς, η ζήλεια και οι απειλές και για το άλλο παιδί
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago
Καιρός: Σε δύο «κύματα» και με μεγάλα ύψη βροχής θα χτυπήσει η κακοκαιρία την Αττική – «Προσοχή για 30 ώρες»
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ7 ημέρες ago
Η ανώτερη Αγγλία «πάγωσε» το ΟΑΚΑ
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ4 ημέρες ago
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων
-
ΕΛΛΑΔΑ7 ημέρες ago
Από σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, μέτρα ασφαλείας
-
ΔΙΕΘΝΗ2 ημέρες ago
Κυρ. Μητσοτάκης: Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μεταμορφώσει τη χώρα μας
-
ΔΙΕΘΝΗ4 ημέρες ago
Πολύνεκροι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο
-
ΔΙΕΘΝΗ7 ημέρες ago
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε να αρχίσει «μαζική παραγωγή» drones εφόδου