Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Ενδεχόμενη επίσκεψη Πούτιν στην Τουρκία προανήγγειλε ο Ερντογάν

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ενδέχεται να επισκεφθεί τον ερχόμενο μήνα την Τουρκία με αφορμή τα εγκαίνια του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου (27 Απριλίου), είπε χθες Τετάρτη ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Ο κ. Πούτιν ενδέχεται να έρθει στην Τουρκία για την τελετή των εγκαινίων. Ειδάλλως ενδέχεται να συμμετάσχει διαδικτυακά σε αυτήν», είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στα τηλεοπτικά δίκτυα A Haber και ATV.

Ο Ερντογάν υποστήριξε ότι ο πυρηνικός σταθμός στο Άκουγιου αποτελεί επένδυση ζωτικής σημασίας για την Τουρκία, αφού θα αναβαθμίσει το ενεργειακό δίκτυο της χώρας.

Βάσει χρονοδιαγράμματος, ο πρώτος αντιδραστήρας στο Άκουγιου θα τεθεί σε λειτουργία φέτος και το έργο δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί πριν από το 2025.

Η ανέγερση του πρώτου πυρηνικού σταθμού στην Τουρκία συμφωνήθηκε το 2010 με θυγατρική της ρωσικής κρατικής εταιρίας Rosatom. Ο πυρηνικός σταθμός στην επαρχία της Μερσίνας, στα νότια παράλια της Τουρκίας, θα έχει τέσσερις αντιδραστήρες συνολικής ισχύος 4,8 GW.

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΕΘΝΗ

Σε ισχύ η συμφωνία Ισραήλ-Χεσμπολάχ για κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο – Τι προβλέπει

Η κατάπαυση του πυρός ανάμεσα στον στρατό του Ισραήλ και τη Χεζμπολά άρχισε να εφαρμόζεται στις 04:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), έπειτα από έναν χρόνο και πλέον εχθροπραξιών στα σύνορα και δυο και πλέον μήνες ανοικτού πολέμου ανάμεσα στις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και το ισχυρό σιιτικό κίνημα του Λιβάνου, που υποστηρίζεται από το Ιράν.

Διαβάστε επίσης: Ο στρατός του Λιβάνου ετοιμάζεται να αναπτυχθεί στο νότιο τμήμα της χώρας

Ανακωχή στον Λίβανο: Το Ιράν χαιρετίζει τον «τερματισμό της επίθεσης» του Ισραήλ

 Ο στρατός του Ισραήλ  προειδοποίησε τους πολίτες του Λιβάνου να μην πλησιάζουν θέσεις του

Η Χεζμπολάχ λέει πως εξαπέλυσε drones εναντίον «νευραλγικών στρατιωτικών στόχων» στο Τελ Αβίβ

O γγ του ΟΗΕ χαιρετίζει την κατάπαυση του πυρός στον Λίβανο

Ειδική συντονίστρια του ΟΗΕ για τον Λίβανο: Θα χρειαστεί «δουλειά» για την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός

Μακρόν: Η συμφωνία στον Λίβανο «ανοίγει τον δρόμο» για την «κατάπαυση του πυρός που αναμένεται πολύ καιρό» στη Γάζα

 Εγκρίθηκε από το Ισραήλ η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός με τον Λίβανο

Ο Μπάιντεν χαιρετίζει τη συμφωνία εκεχειρίας στον Λίβανο – Προαναγγέλλει νέα πρωτοβουλία για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

Μπάιντεν και Μακρόν: ΗΠΑ και Γαλλία είναι αποφασισμένες να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία εκεχειρίας θα εφαρμοστεί πλήρως

Η εκεχειρία σταματά τον πόλεμο που ανάγκασε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στο Ισραήλ και εκατοντάδες χιλιάδες στον Λίβανο να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Οι εχθροπραξίες οδήγησαν σε μαζικούς ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον Λίβανο από την 23η Σεπτεμβρίου και στην εισβολή ισραηλινών στρατευμάτων στο νότιο τμήμα της λιβανικής επικράτειας από την 30ή Σεπτεμβρίου, για να απωθηθούν οι μαχητές της Χεζμπολά.

Την 8η Οκτωβρίου 2023, η Χεζμπολά άνοιγε μέτωπο με το Ισραήλ, προκειμένου όπως τόνιζε να υποστηρίξει τη Χαμάς, την επομένη της άνευ προηγουμένου εφόδου του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας, το έναυσμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε χθες βράδυ τη συμφωνία, κάνοντας λόγο περί «νέας αρχής» για τον Λίβανο και περί «καλής είδησης», έπειτα από εβδομάδες διπλωματικών προσπαθειών των ΗΠΑ και της Γαλλίας.

Με βάση διευκρινίσεις αμερικανού αξιωματούχου για το τι προβλέπει η συμφωνία -το περιεχόμενό της δεν έχει δημοσιοποιηθεί-, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν στη διάθεσή τους εξήντα ημέρες για να αποσύρουν προοδευτικά τις μονάδες τους από τη λιβανική επικράτεια. Οι μαχητές της Χεζμπολά οφείλουν επίσης να αποσυρθούν από τα σύνορα με το Ισραήλ, παίρνοντας μαζί τον βαρύ οπλισμό τους.

Πριν από το οριστικό πράσινο φως της κυβέρνησής του, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είπε πως η διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός θα εξαρτηθεί από το «τι θα γίνει στον Λίβανο». «Διατηρούμε πλήρη ελευθερία για προχωρήσουμε σε στρατιωτική δράση στον Λίβανο», πρόσθεσε. «Αν η Χεζμπολά παραβιάσει τη συμφωνία και αποπειραθεί να επανεξοπλιστεί, θα επιτεθούμε», απείλησε.

Σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, τουλάχιστον 3.823 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στον Λίβανο από τον Οκτώβριο του 2023, στη μεγάλη πλειονότητά τους από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο πόλεμος ανάγκασε άλλους περίπου 900.000 πολίτες του Λιβάνου να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ.

Στην ισραηλινή πλευρά έχασαν τη ζωή τους 82 στρατιωτικοί και 47 πολίτες στις επιθέσεις και τις συγκρούσεις με τη Χεζμπολά, κατά τον επίσημο απολογισμό.

Η ανακοίνωση πως κλείστηκε συμφωνία έγινε ενώ το Ισραήλ σφυροκοπούσε χθες Τρίτη το κέντρο της Βηρυτού και το νότιο τμήμα της, προπύργιο της Χεζμπολά, σφοδρότερα παρά ποτέ αφότου άρχισε την εκστρατεία μαζικών αεροπορικών πληγμάτων εναντίον της.

Ενώ δεν έμενε ούτε μια ώρα ωσότου να τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία ο ισραηλινός στρατός συνέχιζε τις επιχειρήσεις του, πλήττοντας κτίριο στο κέντρο της λιβανικής πρωτεύουσας, κατόπιν διατάσσοντας κατοίκους του κεντρικού και του νότιου τμήματός του να απομακρυνθούν εσπευσμένα προτού βομβαρδίσει ενώ, από την πλευρά της, η Χεζμπολά ανακοίνωσε μετά τα μεσάνυχτα πως εξαπέλυσε μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα εφόρμησης εναντίον «νευραλγικών στρατιωτικών στόχων» στο Τελ Αβίβ και τα περίχωρά του.

Η Χεζμπολά δεν συμμετείχε άμεσα στις διαπραγματεύσεις για την κατάπαυση του πυρός, καλώντας τον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ναμπί Μπέρι να διαπραγματευτεί εξ ονόματός της. Δεν έχει κάνει μέχρι τώρα δημόσια κανένα σχόλιο για τη συμφωνία.

Ο πόλεμος αυτός θεωρείται πως αποδυνάμωσε το κίνημα που πρόσκειται στην Τεχεράνη. Ο πρώην γενικός γραμματέας της Χασάν Νασράλα σκοτώθηκε την 27η Σεπτεμβρίου σε πολυαίμακτο ισραηλινό βομβαρδισμό σε νότια συνοικία της Βηρυτού, όπως και πολλά άλλα ανώτερα στελέχη της πολιτικοστρατιωτικής παράταξης.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου θεωρεί πως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός θα επιτρέψει στον στρατό ρου να «εντείνει» την πίεση στη Χαμάς, εναντίον της οποίας συνεχίζεται ο καταστροφικός πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας για 418η ημέρα.

«Μόλις η Χεζμπολά τεθεί εκτός παιγνιδιού, η Χαμάς θα βρεθεί μόνη (στη Λωρίδα της Γάζας). Η πίεσή μας θα ενταθεί, και αυτό θα έχει συμβολή στην ιερή αποστολή της απελευθέρωσης των ομήρων μας», διαβεβαίωσε χθες βράδυ σε τηλεοπτικό του διάγγελμα.

Η κατάπαυση του πυρός θα επιτρέψει επίσης στο Ισραήλ να «επικεντρωθεί στην ιρανική απειλή», πρόσθεσε.

Η Τεχεράνη θεωρείται ο βασικός υποστηρικτής της Χεζμπολά, της Χαμάς και άλλων κινημάτων στη Μέση Ανατολή που εναντιώνονται στο Ισραήλ. Ούτε η Ισλαμική Δημοκρατία έχει σχολιάσει δημόσια τη συμφωνία μέχρι τώρα.

Το Ιράν εξαπέλυσε -κάτι χωρίς προηγούμενο- επιθέσεις απευθείας εναντίον του Ισραήλ με εκατοντάδες drones και πυραύλους φέτος, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. Στην πλειονότητά τους αναχαιτίστηκαν, διαβεβαίωσαν οι ισραηλινές αρχές.

Τα πυρά της Χεζμπολά εναντίον του βόρειου Ισραήλ ανάγκασαν κάπου 60.000 κατοίκους του να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Η κυβέρνηση Νετανιάχου λέει πως σκοπός των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον Λίβανο ήταν να επιτραπεί να επιστρέψουν με κάθε ασφάλεια.

Κατά τον Τζο Μπάιντεν, η συμφωνία σχεδιάστηκε ώστε να οδηγήσει στον μόνιμο τερματισμό των εχθροπραξιών μεταξύ των δυο πλευρών.

Δυνάμει της συμφωνίας, ο λιβανικός στρατός θα κληθεί να αναλάβει τον έλεγχο των παραμεθόριων ζωνών και «ό,τι απομένει από τη Χεζμπολά και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις δεν θα επιτραπεί να απειλήσουν ξανά την ασφάλεια του Ισραήλ», είπε ο απερχόμενος Δημοκρατικός πρόεδρος.

Οι ΗΠΑ και η Γαλλία θα εγγυηθούν πως η συμφωνία θα εφαρμοστεί «εξ ολοκλήρου», ανέφεραν χθες σε κοινή ανακοίνωσή τους ο Τζο Μπάιντεν και ο γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν.

Αυτός ο τελευταίος κάλεσε χθες Τρίτη τη λιβανική πολιτική ηγεσία να οργανώσει «χωρίς καθυστέρηση» εκλογή νέου προέδρου της Δημοκρατίας. Η «ευθύνη» των λιβανικών αρχών και «όλων όσοι ασκούν σημαντικά πολιτικά καθήκοντα» είναι να αναδείξουν νέο αρχηγό του κράτους ικανό να «ενώσει», κάτι που, κατά την άποψη του αρχηγού του γαλλικού κράτους, είναι αναγκαία προϋπόθεση για την «αποκατάσταση της εθνικής κυριαρχίας» του Λιβάνου, όπως ανέφερε σε βίντεο που μεταφορτώθηκε από τις υπηρεσίες του στο X και απομαγνητοφώνησή του να αναρτήθηκε στον ιστότοπο του Ελιζέ.

«Ο τερματισμός των εχθροπραξιών» δίνει στον Λίβανο «ευκαιρία να αρχίσει, με την υποστήριξη των εταίρων του» διαδικασία «διαρκούς ανάνηψης της χώρας», είπε ο κ. Μακρόν, υποσχόμενος πως «δεν θα φεισθεί ουδεμιάς προσπάθειας» για να «συνοδεύσει» την εφαρμογή της συμφωνίας και η Γαλλία «θα συνεχίσει να κινητοποιείται» για να «στηρίξει» τον Λίβανο.

Από την πλευρά του, ο κ. Μπάιντεν διαβεβαίωσε ότι «οι άμαχοι και στις δυο πλευρές (των συνόρων) σύντομα θα μπορέσουν να επιστρέψουν με κάθε ασφάλεια στις κοινότητές τους».

Μολαταύτα, ο ισραηλινός στρατός προειδοποίησε σήμερα τους κατοίκους του νοτίου Λιβάνου να μην πλησιάζουν θέσεις του στη λιβανική επικράτεια, λίγη ώρα αφού τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία. «Με την έναρξη εφαρμογής της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός και στη βάση των όρων της» οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις «παραμένουν ανεπτυγμένες σε θέσεις τους στο εσωτερικό του νοτίου Λιβάνου», ανέφερε αραβόφωνος εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Αβιχάι Αντραΐ, μέσω X. «Απαγορεύεται σ’ εσάς να κατευθυνθείτε σε χωριά όπου έχει διαταχθεί εσπευσμένη απομάκρυνση των αμάχων ή προς δυνάμεις (του Ισραήλ) στην περιοχή», πρόσθεσε.

Ο ακροδεξιός ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφαλείας Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ -που εναντιώθηκε στη συμφωνία- τόνισε πως δεν είναι ασφαλής ακόμη η επιστροφή των πολιτών της χώρας στον βορρά και ότι ο λιβανικός στρατός δεν έχει τη δυνατότητα να επικρατήσει σε ενδεχόμενη σύγκρουση με τη Χεζμπολά. «Για να φύγουμε από τον Λίβανο πρέπει να έχουμε δημιουργήσει δική μας ζώνη ασφαλείας», υποστήριξε.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών του Λιβάνου, τον Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ, ο στρατός της χώρας του θα αναπτύξει κάπου 5.000 μέλη στην περιοχή των συνόρων καθώς θα αποσύρονται οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και οι μαχητές της Χεζμπολά.

Από τη δική του πλευρά, στέλεχος του σιιτικού κινήματος δήλωσε στον λιβανικό τηλεοπτικό σταθμό Αλ Τζαντίντ πως η παράταξή του χαιρετίζει την επέκταση της εξουσίας του κράτους του Λιβάνου, ενώ διαβεβαίωσε πως -αντίθετα με όσα εκτιμούν αμερικανοί και ισραηλινοί αξιωματούχοι και αναλυτές- η Χεζμπολά θα βγει από τον πόλεμο ενισχυμένη. «Χιλιάδες θα ενταχθούν στην αντίσταση», προέβλεψε ο Χασάν Φαντλάλα, μέλος του λιβανικού κοινοβουλίου, τονίζοντας πως η ισραηλινή απαίτηση να αφοπλιστεί το κίνημα δεν θα ικανοποιηθεί.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Ντόναλντ Τραμπ: Ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να του βάλουν «φρένο» – Οι τακτικές του που ανησυχούν

Τα όρια τόσο του αμερικανικού λαού όσο και των Ρεπουμπλικανών φαίνεται πως δοκιμάζει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, σχεδόν τρεις εβδομάδες από τις εκλογές.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αμφισβητήσει τους γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος με τις ανορθόδοξες και αμφιλεγόμενες επιλογές κατά τη συγκρότηση του υπουργικού συμβουλίου, ενώ μάλιστα έχει υποστηρίξει ότι θα έπρεπε να μπορεί να τους διορίσει χωρίς την έγκριση της Γερουσίας.

Κάποιοι από το κόμμα φαίνεται να συμφωνούν με τον Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει αφού κέρδισε τις εκλογές, όπως αναφέρει σε ανάλυσή του η Washington Post.

«Ό,τι κι αν είναι αυτό, πρέπει να το αγκαλιάσουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τρόι Έντουιν Νελς, ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ για την 22η περιφέρεια του Κογκρέσου του Τέξας. «Όλα αυτά. Κάθε λέξη» υπογράμμισε.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σαφώς, όμως, δεν είναι αυτό που θέλει ο αμερικανικός λαός. Και κυρίως, δεν φαίνεται καν να είναι αυτό που θέλουν οι ίδιοι οι Ρεπουμπλικάνοι, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Χαρακτηριστική της ανησυχίας των κινήσεων του Ντόναλντ Τραμπ είναι νέα δημοσκόπηση που δείχνει τη σαφή στάση των Αμερικανών και των περισσότερων Ρεπουμπλικάνων, οι οποίοι θέλουν να ελέγξουν τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο Τραμπ επωφελείται από ένα «μήνα του μέλιτος». Οι Αμερικανοί λένε ότι εγκρίνουν την προεδρική του μετάβαση μέχρι στιγμής και η πλειοψηφία είναι τουλάχιστον κάπως αισιόδοξη για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Κλίνουν ακόμη και υπέρ ορισμένων από τις αμφιλεγόμενες επιλογές του για το υπουργικό συμβούλιο (εκτός από τον Ματ Γκατζ ο οποίος και αποσύρθηκε την περασμένη βδομάδα).

Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουν το Κογκρέσο ή ακόμα και οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου να υποκύπτουν στις τακτικές του Τραμπ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα δημοσκόπησης του CBS News-YouGov το περασμένο Σαββατοκύριακο δείχνει ότι τα τρία τέταρτα των Αμερικανών διαφωνούν με τον ισχυρισμό του Τραμπ ότι θα πρέπει να μπορεί να διορίζει ηγέτες κυβερνητικών υπηρεσιών χωρίς ακροάσεις ή χωρίς την έγκριση της Γερουσίας. Και η πλειοψηφία των Ρεπουμπλικάνων λέει ότι η Γερουσία πρέπει να πραγματοποιήσει ακροάσεις και να ψηφίσει για το εάν θα επιβεβαιωθούν αυτοί οι ηγέτες.

Το κρίσιμο είναι ότι η δημοσκόπηση έθεσε αυτή την ερώτηση με δύο διαφορετικούς τρόπους. Στο μισό δείγμα η ερώτηση είχε υποσημείωση ότι το Σύνταγμα δίνει στη Γερουσία την εξουσία συμβουλής και συναίνεσης – ότι η Γερουσία είναι συνταγματικά επιφορτισμένη με την επιβεβαίωση ή την απόρριψη ενός υποψηφίου. Στο υπόλοιπο μισό όμως δεν παρείχε αυτή την υποσημείωση. Αλλά το τελικό αποτέλεσμα ήταν κατά βάση ίδιο, ανεξάρτητα από το πώς τέθηκε η ερώτηση.

Ενώ το 75% διαφώνησε ότι ο Τραμπ θα έπρεπε να μπορεί να διορίζει μονομερώς άτομα όταν στην υποσημείωση αναφερόταν το Σύνταγμα, όταν δεν αναφερόταν η υποσημείωση αυτή διαφώνησε το 76%. Όσον αφορά τους Ρεπουμπλικάνους που αντιτάσσονται στο Τραμπ έφτασαν το 53% όταν έγινε η επίκληση του Συντάγματος και στο 55% όταν δεν έγινε.

Αλλά γίνεται αντιληπτό επίσης ότι οι Αμερικανοί – ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι – θέλουν το Κογκρέσο να αντιστέκεται στον Τραμπ όταν διαφωνούν.

Η δημοσκόπηση ρώτησε τους Αμερικανούς ευθέως εάν οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου θα πρέπει να «υποστηρίξουν ό,τι θέλει ο Ντόναλντ Τραμπ», όπως λέει ο Τρόι Έντουιν Νελς ή αλλιώς αν θα πρέπει να υποστηρίξουν τις πολιτικές του όταν συμφωνούν «αλλά να τις απορρίψουν όταν διαφωνούν».

Ο διαχωρισμός ήταν παρόμοιος. Οι Αμερικανοί δήλωσαν από 77% έως 23% ότι οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου θα πρέπει να απορρίπτουν κάτι όταν διαφωνούν με τις πολιτικές του Τραμπ. Το ίδιο και οι Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι τάχθηκαν υπέρ της απόρριψης σε ποσοστό 56-44%.

Το γεγονός ότι σχεδόν οι μισοί Ρεπουμπλικάνοι στηρίζουν την άποψη ότι πρέπει να παρακαμφθεί η Γερουσία όσον αφορά τις επιλογές του Τραμπ στο υπουργικό συμβούλιο και λένε ότι οι Ρεπουμπλικάνοι του Κογκρέσου θα πρέπει απλώς να συμβιβαστούν ανεξάρτητα από το τι θέλει ο Τραμπ – είναι αξιοσημείωτο.

Και αυτό ενισχύει το γεγονός ότι μεγάλο μέρος του κόμματος δεν ενδιαφέρεται τρομερά για τους συνταγματικούς ελέγχους στον Τραμπ, κάτι που προκύπτει και από πολλές άλλες δημοσκοπήσεις.

Το γεγονός αυτό φαίνεται σημαντικό, καθώς οι ΗΠΑ οδεύουν σε μία σειρά συγκρούσεων μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών που θα μπορούσαν να τολμήσουν να του εναντιωθούν σε θέματα όπως στις επιλογές του για το υπουργικό συμβούλιο, σύμφωνα με την Washington Post.

Είναι σαφές ότι ένα σημαντικό και θορυβώδες τμήμα του κόμματος θέλει απλώς το Κογκρέσο να υποκύψει στον Τραμπ. Αλλά αυτό απέχει πολύ από την άποψη της συναίνεσης.

NEWSIT

Ακόμη και οι Ρεπουμπλικάνοι θέλουν να βάλουν «φρένο» στον Τραμπ – Οι τακτικές του που ανησυχούν

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Λιθουανία: Βίντεο με το αεροσκάφος της DHL να πέφτει με τη «μύτη» – Γερμανικά σενάρια για ρωσική εμπλοκή

Λιθουανία: Βίντεο με το αεροσκάφος της DHL να πέφτει με τη «μύτη» – Γερμανικά σενάρια για ρωσική εμπλοκή

Το θρίλερ με το αεροσκάφος cargo που συνετρίβη στο Βίλνιους της Λιθουανίας συνεχίζεται με τα σενάρια για ρωσική εμπλοκή να μην έχουν τέλος.

Ένα νέο βίντεο από την στιγμή της συντριβής του αεροσκάφους Boeing 737 της DHL κοντά στο Βίλνιους της Λιθουανίας που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας περιπλέκει το μυστήριο.

Το αεροπλάνο κινείται σε χαμηλό ύψος και πέφτει με την μύτη για να συντριβεί τα ξημερώματα της Δευτέρας (25.11.2024).

Από τη συντριβή του δημιουργείται μια μπάλα φωτιάς και αρχίζει να καίγεται.

Στις έρευνες για τα αίτια της συντριβής του αεροσκάφους συμμετέχουν και ειδικοί από την γερμανική υπηρεσία αεροπορικών δυστυχημάτων.

 

 

 

 

Ο επικεφαλής των λιθουανικών υπηρεσιών πληροφοριών Ντάριους Γαουνίσκις ανέφερε χαρακτηριστικά. «Είχαμε προειδοποιήσει ότι ενδέχεται να συμβεί κάτι τέτοιο. Αντιμετωπίζουμε μια ολοένα αυξανόμενη επιθετικότητα από πλευράς Ρωσίας». Σημείωσε ότι δεν υπάρχουν ακόμα ασφαλή συμπεράσματα.

 

 

Από τη συντριβή του αεροσκάφους ένα μέλος του πληρώματος έχασε τη ζωή του και τρία τραυματίστηκαν. Ο νεκρός είναι ισπανικής καταγωγής, ενώ οι τρεις που επέζησαν είναι από Λιθουανία, Γερμανία και Ισπανία.

Μιλώντας στην εφημερίδα Handelsblatt ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ελέγχου των υπηρεσιών πληροφοριών Ρόντεριχ Κιζεβέτερ, από το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών στη Γερμανία, δήλωσε ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει ρωσική εμπλοκή στην συντριβή του αεροσκάφους. «Ακόμα και αν η υπόθεση δεν έχει διαλευκανθεί, είναι τουλάχιστον πιθανό να πρόκειται για ρωσική δολιοφθορά και άρα τρομοκρατικό πλήγμα, μιας και οι υπηρεσίες πληροφοριών είχαν προειδοποιήσει σχετικά».

Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ δεν απέκλεισε η συντριβή να είναι «ένα ατύχημα ή ένα υβριδικό περιστατικό» που συνδέεται με εξωτερική ανάμιξη.

«Πρέπει να αναρωτηθούμε (…) σοβαρά αν ήταν ένα ατύχημα ή, όπως την περασμένη εβδομάδα, πάλι ένα υβριδικό περιστατικό», δήλωσε η Μπέρμποκ στο περιθώριο μιας συνόδου της G7 στην Ιταλία.

«Πρόσφατα, είχαμε υβριδικές επιθέσεις σε πολλές περιπτώσεις στην Ευρώπη (…) με στόχους μεμονωμένα άτομα, υποδομές υποθαλάσσιες ή στην ξηρά», ανέφερε η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.

NEWSIT

Βίντεο με το αεροσκάφος της DHL να πέφτει με τη «μύτη» στη Λιθουανία – Γερμανικά σενάρια για ρωσική εμπλοκή στη συντριβή

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ