Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Επαναπατρίζονται 29 πολύτιμες αρχαιότητες στην Ελλάδα

Είκοσι εννέα ελληνικές αρχαιότητες, προϊόντα λαθρανασκαφών από τη Μακεδονία, την Ηπειρο, τη Στερεά Ελλάδα, τις Κυκλάδες και την Κρήτη, που κατέληξαν στις ΗΠΑ, μέσα από τα εγκληματικά δίκτυα της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών, παραδόθηκαν από την Εισαγγελία του Μανχάταν στην Υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, για να επιστρέψουν στην γενέθλια γη, στον τόπο και στους ανθρώπους που τα δημιούργησαν, αναφέρει ανακοίνωση του ΥΠΠΟΑ.

    Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται μαρμάρινα και χάλκινα ειδώλια ανθρώπων και ζώων, μαρμάρινα, αργυρά, χάλκινα και πήλινα αγγεία, χρυσά και χάλκινα κοσμήματα, τμήμα τοιχογραφίας, που βρίσκονταν στην Συλλογή της Shelby White, καθώς και ένα σπανιότατο χρυσό νόμισμα, το οποίο παραπέμπει στις ειδούς του Μαρτίου, την ημέρα της δολοφονίας του Ιούλιου Καίσαρα, που κατασχέθηκε σε Οίκο Δημοπρασιών. Οι αρχαιότητες αυτές καλύπτουν ένα ευρύ χρονολογικό φάσμα από τους προϊστορικούς έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους.

   Όπως πληροφορεί το ΥΠΠΟΑ, τα αντικείμενα ανακτήθηκαν με ενέργειες της Εισαγγελίας του Μανχάταν και ειδικότερα του Γενικού Εισαγγελέα Alvin Bragg, της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας της Νέας Υόρκης και του υπεύθυνου Ivan J. Arvelo, του βοηθού εισαγγελέα Matthew Bogdanos και των συνεργατών του. Η Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας του ΥΠΠΟΑ συνεργάστηκε -και στην υπόθεση αυτή- με την Εισαγγελία, παρέχοντας την αρχαιολογική τεκμηρίωση, καθώς και κάθε διαθέσιμη πληροφορία για να διευκολύνει το έργο της.

    Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη κατά τη διάρκεια της τελετής είπε: «Οι μεγάλες επιτυχίες που έχει σημειώσει, τα τελευταία χρόνια, η Εισαγγελία του Μανχάταν στην πάταξη της αρχαιοκαπηλίας οδήγησαν στον επαναπατρισμό εκατοντάδων, παρανόμως διακινηθέντων, αρχαιοτήτων στις χώρες προέλευσής τους, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Για μια ακόμη φορά, ο Matthew Bogdanos και η ομάδα του συνεργάστηκε στενά με το Υπουργείο Πολιτισμού, η αρμόδια Διεύθυνση το οποίου παρείχε την αρχαιολογική τεκμηρίωση και όλες τις διαθέσιμες πληροφορίες, προκειμένου να διευκολύνουν το έργο της Εισαγγελίας. Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας, θέλω να τους ευχαριστήσω από καρδιάς και να συγχαρώ όλους για τη συμβολή τους στην διερεύνηση και εν τέλει στην επιτυχή κατάληξη και αυτής της υπόθεσης. Πέτυχαν να πλήξουν τα παράνομα διεθνή εγκληματικά δίκτυα, των οποίων η δράση αλλοιώνει την ταυτότητα των λαών, καθώς αποκόπτει τα αρχαιολογικά ευρήματα από τα συμφραζόμενά τους και τα μετατρέπει από τεκμήρια της ιστορίας των λαών, σε απλά έργα τέχνης. Η Ελλάδα, μια χώρα που διαχρονικά έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα από την αρχαιοκαπηλική δράση, έχει ως πρώτη προτεραιότητα την αποκατάσταση της πολιτιστικής της κληρονομιάς επιδιώκοντας κάθε συμμαχία προς την κατεύθυνση αυτή. Η σχέση εμπιστοσύνης και η στενή συνεργασία που έχει αναπτυχθεί μεταξύ των στελεχών της Εισαγγελίας του Μανχάταν και του Ελληνικού Υπουργείου Πολιτισμού μας γεμίζει με σιγουριά ότι θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη επιτυχίες».

    Ο υπεύθυνος της Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας Ivan J. Arvelo δήλωσε ότι «η διακίνηση αρχαιοτήτων είναι μια επιχείρηση πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων με κλέφτες και λαθρεμπόρους που αποκομίζουν κέρδη σε βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Ελλάδα, που αναγνωρίζεται ως το λίκνο του Δυτικού Πολιτισμού, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε αυτό το είδος της εγκληματικής δράσης. Αυτά τα πολύτιμα έργα τέχνης που χρονολογούνται πίσω στο 5.000 π.Χ. αποτελούσαν ένα σημαντικό μέρος της ζωής του αρχαίου κόσμου. Είναι τιμή μας που με τους συνεργάτες μας επαναπατρίζουμε σήμερα αυτή την πολύτιμη πολιτιστική κληρονομιά στον ελληνικό λαό».

   Ο βοηθός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Matthew Bogdanos αναφερόμενος στις καθημερινές προσπάθειες που καταβάλλουν αυτός και οι συνεργάτες του για την πάταξη της παράνομης διακίνησης των πολιτιστικών αγαθών, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη τοποθέτησε στην ομάδα μας δύο εξαιρετικά μέλη, τις κυρίες Παπαγεωργίου και Βλαχογιάννη. Συνεργαζόμαστε όλοι μαζί, πολλές ώρες, μέσα στη νύχτα, και τα σαββατοκύριακα σαν οικογένεια, σαν καλή ελληνική οικογένεια, και παθιαζόμαστε συζητώντας ποιος θα είναι ο επόμενος στόχος γιατί όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Να επιστρέψουμε την πολιτιστική κληρονομιά εκεί όπου γεννήθηκε και ανήκει. Οταν αρχαιολόγοι και άλλοι επιστήμονες θα μελετούν αυτά τα αρχαία αντικείμενα και θα αναρωτιούνται πως βρέθηκαν, αυτή η συγκεκριμένη ομάδα θα συνεργάζεται, σαν ένας άνθρωπος, για τον επόμενο στόχο. Είναι δίκαιο η ομάδα αυτή να γιορτάζει σήμερα».

   Ε. Μ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Φεστιβάλ Καννών: Ο Χρυσός Φοίνικας στην Ζυστίν Τριέ για την “Ανατομία μιας Πτώσης”

Το Φεστιβάλ των Καννών απένειμε το βράδυ του Σαββάτου τον Χρυσό Φοίνικα στη Γαλλίδα Ζυστίν Τριέ για την “Ανατομία μιας Πτώσης”, βραβεύοντας για τρίτη φορά στην ιστορία του μια σκηνοθέτιδα.

Φεστιβάλ Καννών: Στον Κότζι Γιακούσο το βραβείο α΄ ανδρικού ρόλου – Στην Μερβέ Ντιζντάρ το βραβείο α΄ γυναικείου

Η 44χρονη κινηματογραφίστρια διαδέχεται την Τζέιν Κάμπιον (Μαθήματα Πιάνου”, 1993) και την Ζουλιά Ντουκουρνό (“Τιτάν”, 2021), επιβεβαιώνοντας το βραδύ βήμα προς την ισότητα σε μια βιομηχανία του κινηματογράφου στην οποία ιστορικά κυριαρχούν οι άνδρες.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο της, η σκηνοθέτις κατήγγειλε έντονα τον τρόπο με τον οποίο η γαλλική κυβέρνηση “απέρριψε με τρόπο σοκαριστικό” το κίνημα κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

“Αυτό το σχήμα αυταρχικής εξουσίας, ολοένα και περισσότερο χωρίς αναστολές, ξεσπά σε αρκετούς τομείς”, πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η εξουσία επιδίωκε επίσης να “σπάσει την πολιτιστική εξαίρεση χωρίς την οποία (η Τριέ) δεν θα ήταν στις Κάννες σήμερα”.

Η Ζυστίν Τριέ κατακτά την κορυφή της ‘Εβδομης Τέχνης έπειτα από τέσσερις ταινίες, μεταξύ των οποίων η “Sibyl”, που είχε ήδη επιλεγεί στις Κάννες και άλλα τόσα πορτρέτα γυναικών.

Στον Τζόναθαν Γκλέιζερ το Μέγα Βραβείο για την ταινία του “The Zone of Interest”

Ο Βρετανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζόναθαν Γκλέιζερ κέρδισε το Μέγα Βραβείο του 76ου Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία του “The Zone of Interest”.

Το Grand Prix (Μέγα Βραβείο) απονέμεται στη δεύτερη καλύτερη ταινία του φεστιβάλ.

Η ταινία παρουσιάζει την οικογενειακή ζωή του διοικητή του ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης του Άουσβιτς για να θυμίσει “την κοινοτοπία του κακού”.

Το “The Zone of Interest” ήταν η πιο ριζοσπαστική ταινία του διαγωνισμού: αφήνοντας το στρατόπεδο του θανάτου εκτός, η ταινία καταγγέλλει την ικανότητα των ανθρώπων να συνεχίζουν να ζουν αδιάφορα ενώ βιώνουν τη φρίκη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Βεγγέρα του μεσογειακού τουρισμού στην Ιερισσό

Καθώς ο ήλιος έγερνε «να αποκοιμηθεί» στον ορίζοντα της θάλασσας του Αγίου Όρους, στις παρυφές του Άθω, στην πόλη της Ιερισσού ήχησαν παραδοσιακές μελωδίες και έντονα μουσικά ‘αρώματα’ ταξίδεψαν τους περαστικούς στη Μεσόγειο, μέσα από τρυφερά τραγούδια – ύμνους στον έρωτα, αλλά και στις ομορφιές του τόπου. Η Βεγγέρα, η βραδινή επίσκεψη σε σπίτια για συζήτηση και διασκέδαση, δηλαδή, είχε ξεκινήσει το όμορφο ταξίδι της από τους λόφους της αρχαίας Ακάνθου, έχοντας στο «τιμόνι» της την χορωδία της Ιερισσού και εκλεκτούς «επιβάτες» ντόπιους, αλλά και αρκετούς που είχαν καταφθάσει από τις όμορφες γωνιές της Σικελίας και της Κορσικής.

«Η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια του Δήμου Αριστοτέλη να αναπτύξει τουριστικά τον τόπο, πατώντας επάνω στα βιωματικά στοιχεία που έχει, τη λαογραφία, την παράδοση και το φυσικό περιβάλλον, που είναι το πακέτο το οποίο θέλουμε να δουν οι άνθρωποι που φιλοξενούμε εδώ στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων», λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος και διευκρινίζει πως, «εκατό tour operators και δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη σε συνεργασία με τα γραφεία του ΕΟΤ, έρχονται στην Ιερισσό για να ανακαλύψουν την περιοχή, γεύονται τα τοπικά μας προϊόντα, επισκέπτονται τις όμορφες γωνιές του τόπου και τελικά ζουν βιωματικά σαν ντόπιοι, αυτό που είναι η παγκόσμια τάση σήμερα στον τουρισμό».

Όσο για τη Βεγγέρα, είναι ένα ξεχωριστό γεγονός που αναβιώνει στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, στο πλαίσιο των διεθνών δικτυώσεων του Δήμου Αριστοτέλη και συγκεκριμένα του προγράμματος «Πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο», στο οποίο συμμετέχουν Σικελοί και Κορσικανοί, με σκοπό τη διάδοση του μεσογειακού πολιτισμού.

«Το πρόγραμμα “πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο”, είναι ένα πρόγραμμα δικής μας έμπνευσης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η σύμβουλος του δήμου Αριστοτέλη για τα τουριστικά θέματα Μαρία Πάππα και σημειώνει πως, «στο πλαίσιο εφαρμογής αυτού του προγράμματος, δικτυωθήκαμε πέρυσι με την Κορσική και τη Σικελία. Είμαστε επίσης έτοιμοι ώστε το πρόγραμμα σχολικών ανταλλαγών να αρχίσει να λειτουργεί από το Σεπτέμβριο για να έχουμε σπουδαστές και μαθητές εδώ τον επόμενο Μάρτιο και Απρίλιο. Είναι μία μεσογειακή συνύπαρξη και σήμερα μέσα από μία βεγγέρα χορωδιών είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που μπορέσαμε και το υλοποιήσαμε και που βλέπουμε ότι θα έχουμε και αποτέλεσμα από την επόμενη χρονιά».

Από την «Παλιά πόλη» το κονβόι του μεσογειακού πολιτισμού, διέσχισε την παραλία, πέρασε από τα παραδοσιακά καρνάγια με τις μελωδίες και τα τραγούδια να πλημμυρίζουν την ανοιξιάτικη νύχτα. Φτάνοντας στο παραλιακό μέτωπο, οι χορωδίες του δήμου Αριστοτέλη έσμιξαν όλες σε μια, δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα. Η Βεγγέρα κατέληξε στην κεντρική προβλήτα του οικισμού και εκεί ξεδιπλώθηκαν όλες οι δυνατότητες της μεσογειακής πολιτιστικής συνεργασίας, που φέρουν την υπογραφή της δικτύωσης του δήμου Αριστοτέλη με τη Μεσσήνη της Σικελίας, αλλά και του προγράμματος σχολικών και πολιτιστικών ανταλλαγών με σχολεία της Κορσικής.

«Ξεκινήσαμε μία ωραία και ελπιδοφόρα προσπάθεια για να δημιουργηθούν νέα κύματα τουρισμού στην περιοχή και εκτός σεζόν, δηλαδή και με τον τουρισμό των φοιτητών και των μαθητών, τον τουρισμό της τρίτης ηλικίας, τον θρησκευτικού τουρισμό – λόγω της παρουσίας του Αγίου Όρους – οπότε νομίζω ότι είναι αρκετοί οι τομείς που μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους κι εμείς να τους προωθήσουμε», τονίζει ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Σικελίας, Δανιήλ Μακρής.

Ο ίδιος, αναφερόμενος στην εμπειρία που είχε από την επίσκεψή του στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, είπε: «Από αυτόν το λόφο της αρχαίας Ακάνθου μπορούμε να θαυμάσουμε όλο το μεγαλείο της μακεδονικής φύσης, το πράσινο και το γαλάζιο, το βουνό και τη θάλασσα που σμίγουν και δημιουργούν μία απαράμιλλη ομορφιά. Είναι ο γήινος παράδεισος και γι’ αυτό είμαστε εδώ με μία μικρή αντιπροσωπεία από τουριστικούς πράκτορες της Σικελίας και από τις ελληνικές κοινότητες. Θέλουμε να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία και την αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να μπορέσουν όλο και πιο πολλοί άνθρωποι να γνωρίσουν την περιοχή και να την αξιοποιήσουν».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αριστοτέλη γνωστοποίησε ότι σήμερα υπογράφτηκε το πρώτο σύμφωνο δικτύωσης και συνεργασίας με τη Μεσσήνη και υπάρχει διάχυτη η ελπίδα ότι αυτή είναι η αρχή για μια σημαντική συνεργασία σε επίπεδο πολλών μορφών τουρισμού. «Οι άνθρωποι θα αναγνωρίσουν τον τόπο μας και η συνεργασία μας θα συνεχιστεί», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αριστοτέλη.

Βεγγέρα δίχως μεζέδες, όμως, δεν γίνεται και έτσι όλοι μαζί, κάτοικοι της περιοχής και καλεσμένοι, στο τέλος της εκδήλωσης απόλαυσαν τους μεζέδες των καπεταναίων, φρεσκοψαρεμένα θαλασσινά από τον κόλπο της Ακάνθου, παστό ορκύνι, το παραδοσιακό ιερισσιώτικο έδεσμα και τσίπουρο της περιοχής.

Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Τίνα Τέρνερ: «You’re Simply the Best»

«You’re Simply the Best»: με λουλούδια, κεριά και σημειώματα ο κόσμος τιμά στο Χόλιγουντ και την κατοικία της κοντά στην Ζυρίχη την βασίλισσα του rock’n roll που πέθανε στα 83 της χρόνια στην Ελβετία.

Ενα κόκκινο τριαντάφυλλο και ένα σημείωμα ήταν στερεωμένο το πρωί στην πύλη της ελβετικής κατοικίας όπου πέθανε Τίνα Τέρνερ: «Πιστεύω ότι είναι ΟΚ που ήρθα νωρίς σήμερα. Ευχαριστώ και αντίο Τίνα. You’re Simply the Best»

«Γιατί είναι η βασίλισσα, η βασίλισσα όλων των γυναικών, την αγαπώ την Τίνα», έλεγε συγκινημένος μπροστά στην ελβετική της κατοικία όπου και πέθανε ένας 48χρονος σλοβένος φαν, όταν το πλήθος έκανε ουρά όλη την νύκτα για να αποθέσει κάτι στην μνήμη της.

Η Τίνα Τέρνερ εγκαταστάθηκε στην Ελβετία το 1995 μαζί με τον σύντροφό της, τον Γερμανό Ερβιν Μπαχ. Το 2013, τρεις μήνες μετά τον γάμο τους και αφού πήρε την ελβετική υπηκοότητα, απαρνήθηκε την αμερικανική υπηκοότητα.

«The Best»

Η εκρηκτική γυναίκα, που έβαζε φωτιά στην σκηνή και στα πλήθη σε ολόκληρο τον κόσμο με την μοναδική φωνή και την φλογερή σκηνική παρουσία που έλεγε ότι φοβάται να γεράσει, δήλωνε τον Απρίλιο στον Guardian ότι ήλπιζε πως θα την θυμούνται ως «τη βασίλισσα του rock’n roll». Και κέρδισε και αυτό το στοίχημα, αν δει κανείς σήμερα τις αναφορές στο όνομά της σε ολόκληρο τον κόσμο.

Για την απώλεια της «θρυλικής βασίλισσας του ροκ», μίλησε ο μπασκετμπολίστας Μάτζικ Τζόνσον, ενώ ο Μικ Τζάγκερ χαιρέτισε μία καλλιτέχνη «τόσο ταλαντούχα», αλλά και «θερμή, αστεία και γενναιόδωρη». Ο Ρόνι Γουντ μίλησε για την απώλεια «της βασίλισσας του ροκ και της soul».

Συγκίνηση

«Οι λέξεις “θρυλική”, “είδωλο”, “ντίβα” και “σουπερστάρ” χρησιμοποιούνται συχνά λανθασμένα, ωστόσο η Τίνα Τέρνερ τις ενσαρκώνει όλες και τόσες άλλες», δήλωσε η Μαράια Κάρεϊ.

Η Γκλόρια Γκέινορ υπενθύμισε ότι η Τίνα Τέρνερ «άνοιξε τον δρόμο σε τόσες γυναίκες του ροκ, μαύρες ή λευκές».

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε «την μοναδική γυναίκα που κέρδισε στις κατηγορίες ποπ, ροκ και RnB» στα Βραβεία Grammy, «απόδειξη της δεξιοτεχνίας, της δημιουργικότητάς της και της τεράστιας δημοφιλίας της» σε διαφορετικά κοινά.

«Με τον θάνατο της Τίνα Τέρνερ, ο κόσμος έχασε ένα είδωλο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Αλέν Μπερσέ.

Γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1939 στο Τενεσί και το όνομά της ήταν Αννα Μέι Μπούλοκ. Η Τίνα Τέρνερ έκανε το ντεμπούτο της στα 16 της χρόνια με το γκρουπ των blues «Kings of Rythm» του ανθρώπου που επρόκειτο να γίνει σύζυγός της, του Άικ Τέρνερ.

Μαζί του και με τους «The Ike and Tina Turner Revue» θα αρχίσει να γίνεται γνωστή σε ένα από τα δημοφιλέστερα μαύρα σχήματα των ΗΠΑ στην δεκαετία του 1960.

«Survivor»

Το 1966, ο Άικ Τέρνερ και οι μουσικοί του συμμετέχουν στην βρετανική τουρνέ των Rolling Stones που ανοίγει τις πύλες ης Ευρώπης για το ζεύγος.

Ομως ο Άικ Τέρνερ την χτυπά, την κακομεταχειρίζεται και την ταπεινώνει συστηματικά. Τελικά, η Τίνα Τέρνερ φεύγει και αναγκάζεται να κρύβεται από αυτό μέχρι να πάρει το διαζύγιο, το 1978.

Μέσα στην βροχή των αποχαιρετιστήριων μηνυμάτων, πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν την αποφασιστικότητα και το θάρρος αυτής της πολύ ξεχωριστής γυναίκας μπροστά στην κακοποίηση και την βία.

«Για μένα, θα είναι πάντα survivor και έμπνευση για τις γυναίκες παντού», δήλωσε η Μαράια Κάρεϊ.

«Πώς να πεις αντίο σε μία γυναίκα που έκανε την οδύνη και τα τραύματά της δύναμη και τα χρησιμοποίησε για να αλλάξει τον κόσμο;», είπε η Αντζελα Μπάσετ, η ηθοποιός που ενσάρκωσε την τραγουδίστρια στην ταινία «Tina». «Η Τίνα Τέρνερ έδειξε στους άλλους που ζουν μέσα στον φόβο πώς πρέπει να μοιάζει ένα ωραίο μέλλον γεμάτο αγάπη, συμπόνια και ελευθερία».

Επειτα από δύσκολα χρόνια, η Τίνα Τέρνερ θα ξαναβρεθεί στην κορυφή την δεκαετία του 1980, κυρίως χάρη στο άλμπουμ «Private Dancer» που της άνοιξε τον δρόμο για την πολυβραβευμένη καριέρα που ακολούθησε.

Η κηδεία της θα είναι ιδιωτική και θα γίνει παρουσία της οικογένειας και στενών φίλων.

ΕΚ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ