ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Ανίτα Ρατσβελισβίλι στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Η Εθνική Λυρική Σκηνή έγινε η οικογένειά μου

«Είμαι πολύ ευτυχισμένη που σε αυτό το σημείο της καριέρας μου επιστρέφω στην Αθήνα και στην Εθνική Λυρική Σκηνή που αγαπώ τόσο πολύ για να ερμηνεύσω έναν ρόλο που ονειρευόμουν πάντα» δηλώνει, στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η κορυφαία μεσόφωνος από τη Γεωργία, Ανίτα Ρατσβελισβίλι, η οποία ετοιμάζεται να κάνει το πολυαναμενόμενο ντεμπούτο της στον ρόλο της Σαρλότ στον «Βέρθερο» του Ζυλ Μασνέ. Ένα καλλιτεχνικό γεγονός διεθνούς ακτινοβολίας που παρουσιάζει η Εθνική Λυρική Σκηνή από τις 23 Μαρτίου και για έξι παραστάσεις στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ, σε σκηνοθεσία του αείμνηστου Σπύρου Α. Ευαγγελάτου (αναβίωση σκηνοθεσίας: Ιων Κεσούλης), υπό τη διεύθυνση του διεθνώς καταξιωμένου Καναδού αρχιμουσικού Ζακ Λακόμπ, με τον σπουδαίο Ιταλό τενόρο Φραντσέσκο Ντεμούρο να ερμηνεύει τον ρόλο του τίτλου.
Από το ιστορικό ντεμπούτο της στη Σκάλα του Μιλάνου ως επιλογή του Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, η Ρατσβελισβίλι, μια πραγματική σταρ της όπερας, διαγράφει θεαματική πορεία στα σημαντικότερα λυρικά θέατρα του πλανήτη με τεράστια επιτυχία και διθυραμβικές κριτικές από τα μεγαλύτερα ΜΜΕ του κόσμου. Μέσα σε μια δεκαετία κατάφερε να ξεχωρίσει διεθνώς με την επιβλητική και δυναμική σκηνική παρουσία της, την εντυπωσιακής ποιότητας και όγκου φωνή της και την αφοσίωσή της στη λυρική τέχνη.
Η Ανίτα Ρατσβελισβίλι μίλησε στο Αθηναϊκό- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και στη Νάντια Μπακοπούλου για τη Σαρλότ, τον ρόλο των ονείρων της, τη στενή σχέση που έχει αναπτύξει με την Εθνική Λυρική Σκηνή που πλέον θεωρεί οικογένειά της, για τη δύσκολη περίοδο μετά την εγκυμοσύνη της που έπρεπε να μάθει να τραγουδά από την αρχή, καθώς και για την αγάπη της για την Ελλάδα και την επιθυμία της να τραγουδήσει στα ελληνικά σύντομα.
-Σε μία παλαιότερη συνέντευξη που είχατε δώσει στο ΑΠΕ, όταν ερμηνεύατε την Κάρμεν το 2018, στο Ηρώδειο, μάς είχατε πει ότι είναι σημαντικό για έναν λυρικό τραγουδιστή να επιλέγει το σωστό ρεπερτόριο για τον ίδιο. Συγκεκριμένα, είχατε δηλώσει ότι εσείς επιλέγετε πάντα ρόλους που δεν είναι πάνω από τις δυνατότητές σας και που είναι κατάλληλοι όχι μόνο για τη φωνή σας αλλά και για το μυαλό και την ψυχή σας. Αυτό συνέβη και με τον ρόλο της Σαρλότ;
Η Σαρλότ είναι ένας ρόλος που ονειρευόμουν για πολλά χρόνια γιατί λατρεύω την μουσική που έχει γράψει ο Ζυλ Μασνέ. Νιώθω μεγάλη χαρά πάντα να ερμηνεύω οποιονδήποτε ρόλο στα έργα του. Όταν μοιράστηκα με την Εθνική Λυρική Σκηνή αυτή την επιθυμία μου προσπάθησαν να κάνουν τα πάντα ώστε να γίνει πραγματικότητα και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Διαπιστώνω ότι αυτός ο ρόλος έχει τρομερό ενδιαφέρον και είναι πολύ ταιριαστός τόσο για τη φωνή μου όσο και για την ψυχή μου. Είμαι πραγματικά ευτυχισμένη που ερμηνεύω τον ρόλο των ονείρων μου.
-Είναι η πρώτη φορά που ερμηνεύετε τον συγκεκριμένο ρόλο. Πόσο απαιτητικός είναι;
Είναι ένας πολύ απαιτητικός ρόλος, με πολλές προκλήσεις, γεμάτος μουσικότητα, με αρκετές αποχρώσεις και δυναμικές. Αποτελεί μία νέα πρόκληση για μένα ως ηθοποιό επίσης, καθώς η Σαρλότ είναι μία νεαρή εύθραυστη ύπαρξη και αυτό είναι κάτι εντελώς καινούριο σε σχέση με τους ρόλους που συνηθίζω να ερμηνεύω. Για παράδειγμα, η Κάρμεν, η Δαλιδά, ή η ‘Αμνερις ήταν όλες γυναίκες δυναμικές που ήξεραν ακριβώς τί ήθελαν να κάνουν και είχαν τη δύναμη να το πραγματοποιήσουν. Όμως η περίπτωση της Σαρλότ είναι διαφορετική επειδή είναι ένας χαρακτήρας παγιδευμένος στις κοινωνικές επιταγές, που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο καθήκον και την πραγματική αγάπη. Υποσχέθηκε στην μητέρα της να παντρευτεί έναν άνδρα που θα φροντίσει εκείνη και την οικογένειά της, ωστόσο αυτό της δημιουργεί πρόβλημα γιατί η ίδια είναι ερωτευμένη με τον Βέρθερο που της έχει κλέψει την καρδιά. Οπότε η πρόκληση για μένα σε αυτό το πρότζεκτ είναι να «χτίσω» από την αρχή έναν εύθραυστο μεν χαρακτήρα που όμως την ίδια στιγμή είναι αρκετά δυνατός ώστε να κάνει το καθήκον του και να μην ακολουθήσει μόνο τον δρόμο που του δείχνει η καρδιά του. Γι’ αυτό και δουλεύω πολύ σκληρά σε συνεργασία με τους υπόλοιπους συντελεστές προκειμένου να δημιουργήσω κάτι πραγματικά καινούριο.
-Τι είναι αυτό που σας γοητεύει στο έργο του Ζυλ Μασνέ και που θεωρείτε ότι το κάνει αγαπητό στο κοινό;
Πρώτα απ’ όλα η μουσική του που είναι απίστευτα όμορφη. Ο Μασνέ δημιούργησε ένα υπέροχο έργο που ισορροπεί ανάμεσα στα σκοτεινά συναισθήματα των χαρακτήρων και την ρομαντική τους πλευρά. Είναι εκπληκτικός συνθέτης. Ήξερε ακριβώς τι έπρεπε να γράψει προκειμένου να αναδείξει το εύρος της φωνής του κάθε ερμηνευτή και τις αποχρώσεις του έργου. Μπορούσε κάθε φορά να δημιουργεί τη μαγεία και τη σωστή ατμόσφαιρα. Γι’ αυτό και ο Βέρθερος είναι μία από τις δημοφιλέστερες όπερες του γαλλικού ρεπερτορίου.
-Ο «Βέρθερος» είναι η τελευταία όπερα που σκηνοθέτησε ο Σπύρος Α. Ευαγγελάτος, μια εμβληματική μορφή του θεάτρου και της όπερας στην Ελλάδα, που διατέλεσε για πολλά χρόνια καλλιτεχνικός διευθυντής και πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΛΣ. Για τους Έλληνες λάτρεις της όπερας και του θεάτρου, είναι σημαντική η αναβίωση της σκηνοθεσίας του σε αυτή την παραγωγή. Εσείς πώς βιώσατε αυτή την εμπειρία;
Πραγματικά λυπάμαι που δεν βρίσκεται πλέον μαζί μας. Δυστυχώς δεν είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του, αλλά έχω ακούσει εξαιρετικά πράγματα για εκείνον και το έργο του. Ο «Βερθερος» είναι μια ιδιοφυής παράσταση όπου όλα δένουν αρμονικά. Νιώθω πραγματικά τυχερή που συμμετέχω σε αυτή την παραγωγή και είμαι μ’ έναν τρόπο μέρος της δημιουργίας και της κληρονομιάς του ακόμα και αν αυτός δεν βρίσκεται πια στη ζωή.
-Η συνεργασία σας με την Εθνική Λυρική Σκηνή ξεκίνησε το 2018 με την «Κάρμεν» στο Ηρώδειο και συνεχίστηκε με το ρεσιτάλ στη Ρωμαϊκή Αγορά (2020) και το All Star γκαλά Βέρντι (2022). Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχετε χτίσει μία σχέση εμπιστοσύνης με την ΕΛΣ;
Η Εθνική Λυρική Σκηνή είναι από τα καλύτερα λυρικά θέατρα της Ευρώπης. Η ποιότητα της δουλειάς της είναι απίστευτη και πάντα συζητάω γι’ αυτό με συναδέλφους μου σε διάφορα μεγάλα θέατρα του κόσμου. Δημιουργεί πάντα ενδιαφέρουσες παραγωγές, έχει ένα εκλεκτό δυναμικό που απαρτίζεται από εξαιρετικούς λυρικούς ερμηνευτές και μουσικούς. Κάθε φορά που επιστρέφω εδώ είναι μία ευχάριστη και σημαντική επαγγελματική εμπειρία για μένα. Αυτό που θαυμάζω ιδιαίτερα στην ΕΛΣ είναι ότι σέβεται την τέχνη της όπερας και τους καλλιτέχνες. Και αυτό είναι πραγματικά άξιο θαυμασμού. Στα περισσότερα λυρικά θέατρα δεν υπάρχει πια αυτό. Είναι μία ρουτίνα, μια δουλειά που πρέπει βγει στο τέλος της μέρας. Δεν αισθάνεσαι ότι συμβαίνει κάτι ιδιαίτερο. Αντίθετα εδώ, νιώθεις ότι αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζουν τί κάνουν, εκτιμούν την τέχνη και τη σκληρή δουλειά σου και στο δείχνουν με κάθε τρόπο. Και κατά συνέπεια κάνεις και εσύ το ίδιο. Γιατί άλλωστε αυτή είναι και η ομορφιά της συγκεκριμένης δουλειάς. Το θέατρο είναι οικογένεια. Και εγώ νιώθω ότι η Εθνική Λυρική Σκηνή έγινε η οικογένεια μου. Αγαπώ κάθε άτομο που δουλεύει εκεί. Και η συνεργασία μου μαζί της θα συνεχίσει για όσο μπορώ να δουλεύω. Έχουμε ήδη συζητήσει για κάποια επόμενα πρότζεκτ τα οποία δεν μπορώ ν’ αποκαλύψω ακόμη, αλλά ανυπομονώ να πραγματοποιηθούν.
-Πρόσφατα γίνατε μητέρα. Είπατε σε μία συνέντευξή σας ότι μετά την εγκυμοσύνη σας χρειάστηκε να μάθετε να τραγουδάτε από την αρχή. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία για εσάς;
Ειλικρινά απαίσια. Ίσως να ήταν η πιο δύσκολη περίοδος της καριέρας μου. Προσπαθούσαμε με τον σύζυγο μου να κάνουμε παιδί για έξι χρόνια και ξαφνικά συνέβη και γίναμε οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον κόσμο όταν αποκτήσαμε την κόρη μας. Ωστόσο τότε άρχισαν να προκύπτουν διάφορες δυσκολίες που δεν είχα φανταστεί μέχρι τότε και άλλες συνάδελφοι μου που αντιμετώπισαν τα ίδια δεν μιλούσαν ανοιχτά γι’ αυτό. Μετά τη γέννηση της κόρης μας, δεν ήξερα πώς να τραγουδάω πια. Η φωνή ήταν εκεί, είχε όμως χάσει την επαφή με το σώμα. Ένιωθα εντελώς άχρηστη και πως όλη η σκληρή δουλειά που είχα κάνει από τα 17 μου χρόνια είχε πάει χαμένη. Ήταν μία σοκαριστική εμπειρία για μένα, έπρεπε να μάθω να τραγουδάω ξανά από το μηδέν. Αναγκάστηκα να αρνηθώ πολλές προτάσεις από μεγάλα θέατρα μέχρι να μπορέσω να επανέλθω. Με τη στήριξη του συντρόφου μου και δασκάλων φωνητικής κατάφερα να ξαναβρώ τον εαυτό μου και είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Όμως ο φόβος ότι δεν θα μπορέσω να ελέγξω πάλι το σώμα μου και τη φωνή μου παραμένει, αλλά είναι κάτι που δουλεύω μέσα μου και προσπαθώ να ζω με αυτό. Είμαι απλά χαρούμενη που επέστρεψα και μπορώ να κάνω και πάλι τη δουλειά μου.
-Πώς θα χαρακτηρίζατε τη δική σας διαδρομή; Όταν αφήσατε τη Γεωργία φανταζόσασταν την επιτυχία που θ’ ακολουθούσε;
Πρέπει να παραδεχτώ ότι ήμουν πολύ τυχερή. Από τότε που έφυγα από τη Γεωργία είχα γύρω μου υπέροχους ανθρώπους που πραγματικά πίστεψαν σε μένα και με στήριξαν στα πρώτα μου βήματα όπως ο Ντάνιελ Μπάρενμποϊμ, δίνοντας μου τα απαραίτητα εφόδια για να γίνω αυτό που είμαι σήμερα. Ποτέ δεν πίστεψα ότι θα κάνω καριέρα στη Σκάλα ούτε ότι θα με αποθέωναν στη Mετροπόλιταν. Και ειλικρινά θεωρώ τον εαυτό μου απίστευτα τυχερό. Βέβαια πίσω από όλα αυτά κρύβεται πολύ σκληρή δουλειά η οποία δεν σταματάει ποτέ για έναν λυρικό τραγουδιστή. Θέλω συνεχώς να εξελίσσομαι.
-Τις φορές που επισκεφτήκατε την Ελλάδα, είχατε την ευκαιρία να περιηγηθείτε στην Αθήνα ή σε άλλες περιοχές;
Μου αρέσει πολύ να κυκλοφορώ στους δρόμους της Αθήνας, αγαπώ την ενέργεια αυτής της πόλης. Έχω επισκεφτεί φυσικά την Ακρόπολη και το Μουσείο της όπως και την Εθνική Βιβλιοθήκη. Αυτή τη φορά μένω στο κέντρο, άλλες φορές έχει τύχει να μείνω στην Κηφισιά και στην Γλυφάδα για να είμαι κοντά στη θάλασσα. Μου αρέσει επίσης να οδηγώ πολύ και να ανακαλύπτω μόνη μου την πόλη. Στο παρελθόν είχα επισκεφτεί τη Σαντορίνη με τον σύντροφό μου για λίγες μέρες και ήταν από τις ωραιότερες διακοπές της ζωή μας. Στην Ελλάδα υπάρχουν τόσα όμορφα μέρη ν’ ανακαλύψεις. Αγαπώ τον πολιτισμό της, τους ανθρώπους, το ελληνικό φαγητό, τα πάντα. Στη Γεωργία διδαχτήκαμε ελληνική ιστορία, οπότε ήταν μεγάλη τύχη για μένα να επισκεφτώ αυτή την πανέμορφη χώρα. Μάλιστα, έχω αρχίσει να μαθαίνω και λίγα ελληνικά. Είναι δύσκολη αλλά υπέροχη γλώσσα. Θέλει πολλή προσπάθεια από μέρους μου αλλά πιστεύω ότι θα τα καταφέρω. Έχουμε συζητήσει και ένα ενδιαφέρον πρότζεκτ με την Εθνική Λυρική Σκηνή για το μέλλον, όπου ίσως τραγουδήσω στα ελληνικά, κάτι που εύχομαι να πραγματοποιηθεί σύντομα.
-Έχετε όνειρα για το μέλλον;
Στο επαγγελματικό κομμάτι δεν μπορώ να πω ότι ονειρεύομαι κάτι συγκεκριμένο. Λατρεύω τη δουλειά μου και νιώθω ευλογημένη που μπορώ και την κάνω και μακάρι να είμαι υγιής ώστε να την κάνω για όσο περισσότερο γίνεται. Σε προσωπικό επίπεδο, το όνειρό μου είναι ν’ αποκτήσω ακόμα ένα παιδί, αν τα καταφέρω. Αυτό θα ήθελα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Φεστιβάλ Καννών: Ο Χρυσός Φοίνικας στην Ζυστίν Τριέ για την “Ανατομία μιας Πτώσης”

Το Φεστιβάλ των Καννών απένειμε το βράδυ του Σαββάτου τον Χρυσό Φοίνικα στη Γαλλίδα Ζυστίν Τριέ για την “Ανατομία μιας Πτώσης”, βραβεύοντας για τρίτη φορά στην ιστορία του μια σκηνοθέτιδα.
Η 44χρονη κινηματογραφίστρια διαδέχεται την Τζέιν Κάμπιον (Μαθήματα Πιάνου”, 1993) και την Ζουλιά Ντουκουρνό (“Τιτάν”, 2021), επιβεβαιώνοντας το βραδύ βήμα προς την ισότητα σε μια βιομηχανία του κινηματογράφου στην οποία ιστορικά κυριαρχούν οι άνδρες.
Παραλαμβάνοντας το βραβείο της, η σκηνοθέτις κατήγγειλε έντονα τον τρόπο με τον οποίο η γαλλική κυβέρνηση “απέρριψε με τρόπο σοκαριστικό” το κίνημα κατά της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.
“Αυτό το σχήμα αυταρχικής εξουσίας, ολοένα και περισσότερο χωρίς αναστολές, ξεσπά σε αρκετούς τομείς”, πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι η εξουσία επιδίωκε επίσης να “σπάσει την πολιτιστική εξαίρεση χωρίς την οποία (η Τριέ) δεν θα ήταν στις Κάννες σήμερα”.
Η Ζυστίν Τριέ κατακτά την κορυφή της ‘Εβδομης Τέχνης έπειτα από τέσσερις ταινίες, μεταξύ των οποίων η “Sibyl”, που είχε ήδη επιλεγεί στις Κάννες και άλλα τόσα πορτρέτα γυναικών.
Στον Τζόναθαν Γκλέιζερ το Μέγα Βραβείο για την ταινία του “The Zone of Interest”
Ο Βρετανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Τζόναθαν Γκλέιζερ κέρδισε το Μέγα Βραβείο του 76ου Φεστιβάλ των Καννών για την ταινία του “The Zone of Interest”.
Το Grand Prix (Μέγα Βραβείο) απονέμεται στη δεύτερη καλύτερη ταινία του φεστιβάλ.
Η ταινία παρουσιάζει την οικογενειακή ζωή του διοικητή του ναζιστικού στρατοπέδου εξόντωσης του Άουσβιτς για να θυμίσει “την κοινοτοπία του κακού”.
Το “The Zone of Interest” ήταν η πιο ριζοσπαστική ταινία του διαγωνισμού: αφήνοντας το στρατόπεδο του θανάτου εκτός, η ταινία καταγγέλλει την ικανότητα των ανθρώπων να συνεχίζουν να ζουν αδιάφορα ενώ βιώνουν τη φρίκη.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Η Βεγγέρα του μεσογειακού τουρισμού στην Ιερισσό

Καθώς ο ήλιος έγερνε «να αποκοιμηθεί» στον ορίζοντα της θάλασσας του Αγίου Όρους, στις παρυφές του Άθω, στην πόλη της Ιερισσού ήχησαν παραδοσιακές μελωδίες και έντονα μουσικά ‘αρώματα’ ταξίδεψαν τους περαστικούς στη Μεσόγειο, μέσα από τρυφερά τραγούδια – ύμνους στον έρωτα, αλλά και στις ομορφιές του τόπου. Η Βεγγέρα, η βραδινή επίσκεψη σε σπίτια για συζήτηση και διασκέδαση, δηλαδή, είχε ξεκινήσει το όμορφο ταξίδι της από τους λόφους της αρχαίας Ακάνθου, έχοντας στο «τιμόνι» της την χορωδία της Ιερισσού και εκλεκτούς «επιβάτες» ντόπιους, αλλά και αρκετούς που είχαν καταφθάσει από τις όμορφες γωνιές της Σικελίας και της Κορσικής.
«Η σημερινή εκδήλωση εντάσσεται σε μια συνολική προσπάθεια του Δήμου Αριστοτέλη να αναπτύξει τουριστικά τον τόπο, πατώντας επάνω στα βιωματικά στοιχεία που έχει, τη λαογραφία, την παράδοση και το φυσικό περιβάλλον, που είναι το πακέτο το οποίο θέλουμε να δουν οι άνθρωποι που φιλοξενούμε εδώ στο πλαίσιο αυτών των εκδηλώσεων», λέει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος Αριστοτέλη Στέλιος Βαλιάνος και διευκρινίζει πως, «εκατό tour operators και δημοσιογράφοι από όλη την Ευρώπη σε συνεργασία με τα γραφεία του ΕΟΤ, έρχονται στην Ιερισσό για να ανακαλύψουν την περιοχή, γεύονται τα τοπικά μας προϊόντα, επισκέπτονται τις όμορφες γωνιές του τόπου και τελικά ζουν βιωματικά σαν ντόπιοι, αυτό που είναι η παγκόσμια τάση σήμερα στον τουρισμό».
Όσο για τη Βεγγέρα, είναι ένα ξεχωριστό γεγονός που αναβιώνει στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, στο πλαίσιο των διεθνών δικτυώσεων του Δήμου Αριστοτέλη και συγκεκριμένα του προγράμματος «Πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο», στο οποίο συμμετέχουν Σικελοί και Κορσικανοί, με σκοπό τη διάδοση του μεσογειακού πολιτισμού.
«Το πρόγραμμα “πράσινα μεσογειακά νησιά στην ίδια γεωγραφική παράλληλο”, είναι ένα πρόγραμμα δικής μας έμπνευσης», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η σύμβουλος του δήμου Αριστοτέλη για τα τουριστικά θέματα Μαρία Πάππα και σημειώνει πως, «στο πλαίσιο εφαρμογής αυτού του προγράμματος, δικτυωθήκαμε πέρυσι με την Κορσική και τη Σικελία. Είμαστε επίσης έτοιμοι ώστε το πρόγραμμα σχολικών ανταλλαγών να αρχίσει να λειτουργεί από το Σεπτέμβριο για να έχουμε σπουδαστές και μαθητές εδώ τον επόμενο Μάρτιο και Απρίλιο. Είναι μία μεσογειακή συνύπαρξη και σήμερα μέσα από μία βεγγέρα χορωδιών είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι που μπορέσαμε και το υλοποιήσαμε και που βλέπουμε ότι θα έχουμε και αποτέλεσμα από την επόμενη χρονιά».
Από την «Παλιά πόλη» το κονβόι του μεσογειακού πολιτισμού, διέσχισε την παραλία, πέρασε από τα παραδοσιακά καρνάγια με τις μελωδίες και τα τραγούδια να πλημμυρίζουν την ανοιξιάτικη νύχτα. Φτάνοντας στο παραλιακό μέτωπο, οι χορωδίες του δήμου Αριστοτέλη έσμιξαν όλες σε μια, δημιουργώντας μια μαγική ατμόσφαιρα. Η Βεγγέρα κατέληξε στην κεντρική προβλήτα του οικισμού και εκεί ξεδιπλώθηκαν όλες οι δυνατότητες της μεσογειακής πολιτιστικής συνεργασίας, που φέρουν την υπογραφή της δικτύωσης του δήμου Αριστοτέλη με τη Μεσσήνη της Σικελίας, αλλά και του προγράμματος σχολικών και πολιτιστικών ανταλλαγών με σχολεία της Κορσικής.
«Ξεκινήσαμε μία ωραία και ελπιδοφόρα προσπάθεια για να δημιουργηθούν νέα κύματα τουρισμού στην περιοχή και εκτός σεζόν, δηλαδή και με τον τουρισμό των φοιτητών και των μαθητών, τον τουρισμό της τρίτης ηλικίας, τον θρησκευτικού τουρισμό – λόγω της παρουσίας του Αγίου Όρους – οπότε νομίζω ότι είναι αρκετοί οι τομείς που μπορούν να συνδεθούν μεταξύ τους κι εμείς να τους προωθήσουμε», τονίζει ο πρόεδρος της ελληνικής κοινότητας της Σικελίας, Δανιήλ Μακρής.
Ο ίδιος, αναφερόμενος στην εμπειρία που είχε από την επίσκεψή του στην Ιερισσό της Χαλκιδικής, είπε: «Από αυτόν το λόφο της αρχαίας Ακάνθου μπορούμε να θαυμάσουμε όλο το μεγαλείο της μακεδονικής φύσης, το πράσινο και το γαλάζιο, το βουνό και τη θάλασσα που σμίγουν και δημιουργούν μία απαράμιλλη ομορφιά. Είναι ο γήινος παράδεισος και γι’ αυτό είμαστε εδώ με μία μικρή αντιπροσωπεία από τουριστικούς πράκτορες της Σικελίας και από τις ελληνικές κοινότητες. Θέλουμε να βοηθήσουμε την τοπική κοινωνία και την αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να μπορέσουν όλο και πιο πολλοί άνθρωποι να γνωρίσουν την περιοχή και να την αξιοποιήσουν».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αριστοτέλη γνωστοποίησε ότι σήμερα υπογράφτηκε το πρώτο σύμφωνο δικτύωσης και συνεργασίας με τη Μεσσήνη και υπάρχει διάχυτη η ελπίδα ότι αυτή είναι η αρχή για μια σημαντική συνεργασία σε επίπεδο πολλών μορφών τουρισμού. «Οι άνθρωποι θα αναγνωρίσουν τον τόπο μας και η συνεργασία μας θα συνεχιστεί», υπογράμμισε ο δήμαρχος Αριστοτέλη.
Βεγγέρα δίχως μεζέδες, όμως, δεν γίνεται και έτσι όλοι μαζί, κάτοικοι της περιοχής και καλεσμένοι, στο τέλος της εκδήλωσης απόλαυσαν τους μεζέδες των καπεταναίων, φρεσκοψαρεμένα θαλασσινά από τον κόλπο της Ακάνθου, παστό ορκύνι, το παραδοσιακό ιερισσιώτικο έδεσμα και τσίπουρο της περιοχής.
Αλεξάνδρα Χατζηγεωργίου
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΕΘΝΗ
Τίνα Τέρνερ: «You’re Simply the Best»

«You’re Simply the Best»: με λουλούδια, κεριά και σημειώματα ο κόσμος τιμά στο Χόλιγουντ και την κατοικία της κοντά στην Ζυρίχη την βασίλισσα του rock’n roll που πέθανε στα 83 της χρόνια στην Ελβετία.
Ενα κόκκινο τριαντάφυλλο και ένα σημείωμα ήταν στερεωμένο το πρωί στην πύλη της ελβετικής κατοικίας όπου πέθανε Τίνα Τέρνερ: «Πιστεύω ότι είναι ΟΚ που ήρθα νωρίς σήμερα. Ευχαριστώ και αντίο Τίνα. You’re Simply the Best»
«Γιατί είναι η βασίλισσα, η βασίλισσα όλων των γυναικών, την αγαπώ την Τίνα», έλεγε συγκινημένος μπροστά στην ελβετική της κατοικία όπου και πέθανε ένας 48χρονος σλοβένος φαν, όταν το πλήθος έκανε ουρά όλη την νύκτα για να αποθέσει κάτι στην μνήμη της.
Η Τίνα Τέρνερ εγκαταστάθηκε στην Ελβετία το 1995 μαζί με τον σύντροφό της, τον Γερμανό Ερβιν Μπαχ. Το 2013, τρεις μήνες μετά τον γάμο τους και αφού πήρε την ελβετική υπηκοότητα, απαρνήθηκε την αμερικανική υπηκοότητα.
«The Best»
Η εκρηκτική γυναίκα, που έβαζε φωτιά στην σκηνή και στα πλήθη σε ολόκληρο τον κόσμο με την μοναδική φωνή και την φλογερή σκηνική παρουσία που έλεγε ότι φοβάται να γεράσει, δήλωνε τον Απρίλιο στον Guardian ότι ήλπιζε πως θα την θυμούνται ως «τη βασίλισσα του rock’n roll». Και κέρδισε και αυτό το στοίχημα, αν δει κανείς σήμερα τις αναφορές στο όνομά της σε ολόκληρο τον κόσμο.
Για την απώλεια της «θρυλικής βασίλισσας του ροκ», μίλησε ο μπασκετμπολίστας Μάτζικ Τζόνσον, ενώ ο Μικ Τζάγκερ χαιρέτισε μία καλλιτέχνη «τόσο ταλαντούχα», αλλά και «θερμή, αστεία και γενναιόδωρη». Ο Ρόνι Γουντ μίλησε για την απώλεια «της βασίλισσας του ροκ και της soul».
Συγκίνηση
«Οι λέξεις “θρυλική”, “είδωλο”, “ντίβα” και “σουπερστάρ” χρησιμοποιούνται συχνά λανθασμένα, ωστόσο η Τίνα Τέρνερ τις ενσαρκώνει όλες και τόσες άλλες», δήλωσε η Μαράια Κάρεϊ.
Η Γκλόρια Γκέινορ υπενθύμισε ότι η Τίνα Τέρνερ «άνοιξε τον δρόμο σε τόσες γυναίκες του ροκ, μαύρες ή λευκές».
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε «την μοναδική γυναίκα που κέρδισε στις κατηγορίες ποπ, ροκ και RnB» στα Βραβεία Grammy, «απόδειξη της δεξιοτεχνίας, της δημιουργικότητάς της και της τεράστιας δημοφιλίας της» σε διαφορετικά κοινά.
«Με τον θάνατο της Τίνα Τέρνερ, ο κόσμος έχασε ένα είδωλο», δήλωσε ο πρόεδρος της Ελβετικής Συνομοσπονδίας Αλέν Μπερσέ.
Γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1939 στο Τενεσί και το όνομά της ήταν Αννα Μέι Μπούλοκ. Η Τίνα Τέρνερ έκανε το ντεμπούτο της στα 16 της χρόνια με το γκρουπ των blues «Kings of Rythm» του ανθρώπου που επρόκειτο να γίνει σύζυγός της, του Άικ Τέρνερ.
Μαζί του και με τους «The Ike and Tina Turner Revue» θα αρχίσει να γίνεται γνωστή σε ένα από τα δημοφιλέστερα μαύρα σχήματα των ΗΠΑ στην δεκαετία του 1960.
«Survivor»
Το 1966, ο Άικ Τέρνερ και οι μουσικοί του συμμετέχουν στην βρετανική τουρνέ των Rolling Stones που ανοίγει τις πύλες ης Ευρώπης για το ζεύγος.
Ομως ο Άικ Τέρνερ την χτυπά, την κακομεταχειρίζεται και την ταπεινώνει συστηματικά. Τελικά, η Τίνα Τέρνερ φεύγει και αναγκάζεται να κρύβεται από αυτό μέχρι να πάρει το διαζύγιο, το 1978.
Μέσα στην βροχή των αποχαιρετιστήριων μηνυμάτων, πολλοί είναι αυτοί που επισημαίνουν την αποφασιστικότητα και το θάρρος αυτής της πολύ ξεχωριστής γυναίκας μπροστά στην κακοποίηση και την βία.
«Για μένα, θα είναι πάντα survivor και έμπνευση για τις γυναίκες παντού», δήλωσε η Μαράια Κάρεϊ.
«Πώς να πεις αντίο σε μία γυναίκα που έκανε την οδύνη και τα τραύματά της δύναμη και τα χρησιμοποίησε για να αλλάξει τον κόσμο;», είπε η Αντζελα Μπάσετ, η ηθοποιός που ενσάρκωσε την τραγουδίστρια στην ταινία «Tina». «Η Τίνα Τέρνερ έδειξε στους άλλους που ζουν μέσα στον φόβο πώς πρέπει να μοιάζει ένα ωραίο μέλλον γεμάτο αγάπη, συμπόνια και ελευθερία».
Επειτα από δύσκολα χρόνια, η Τίνα Τέρνερ θα ξαναβρεθεί στην κορυφή την δεκαετία του 1980, κυρίως χάρη στο άλμπουμ «Private Dancer» που της άνοιξε τον δρόμο για την πολυβραβευμένη καριέρα που ακολούθησε.
Η κηδεία της θα είναι ιδιωτική και θα γίνει παρουσία της οικογένειας και στενών φίλων.
ΕΚ
ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago
Κυψέλη: Συνελήφθη 26χρονος για revenge porn – Κατηγορείται και για βιασμό
-
ΠΟΛΙΤΙΚΗ4 ημέρες ago
Σάλος από τις δηλώσεις Ξυδάκη για «ομίχλη στα μυαλά» όσων ψήφισαν ΝΔ και «Σύνδρομο της Στοκχόλμης»
-
ΔΙΕΘΝΗ4 ημέρες ago
Τουρκία – Ερντογάν: «Παίρνω οδηγίες από τον Αλλάχ, αν θέλει θα μας βοηθήσει στην οικονομία»
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago
Παλαιό Φάληρο: Kουκουλοφόροι μπήκαν σε σπίτι, έδεσαν 83χρονο και 58χρονη και τους λήστεψαν
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Θεσσαλονίκη: Σκοτώθηκε σε τροχαίο 18χρονος οδηγός μηχανής
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago
Δραπετσώνα: Oδηγός τρόλεϊ οπλοφορούσε την ώρα που εκτελούσε δρομολόγιο – Συνελήφθη ο άνδρας
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ5 ημέρες ago
Τσουχτερά πρόστιμα αλλά όχι «λουκέτο» σε 15 επαγγέλματα για μη έκδοση αποδείξεων
-
ΔΙΕΘΝΗ3 ημέρες ago
Οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν τη νότια Ρωσία με μια ρουκέτα και ένα drone