Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Αλλαγή ώρας 2023: Την Κυριακή (26/03) γυρίζουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την λήξη του χειμερινού ωραρίου, καθώς την προσεχή Κυριακή (26.03.2023) έχουμε αλλαγή ώρας. Θα πρέπει λοιπόν να γυρίσουμε τα ρολόγια μας μία ώρα μπροστά.

Ειδικότερα, τα ξημερώματα της Κυριακής 26 Μαρτίου λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας και θα πρέπει να μετακινήσουμε τους δείκτες των ρολογιών μία ώρα μπροστά. Σε διευκρινίσεις για την αλλαγή ώρας προχώρησε και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. 

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, την Κυριακή 26 Μαρτίου 2023 λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΕΛΛΑΔΑ

Δολοφονία αστυνομικού Λυγγερίδη στου Ρέντη: Ο ανώνυμος πληροφοριοδότης που έλυσε τη σιωπή του 73 ημέρες μετά

Την Κυριακή 18 Φεβρουαρίου 2024, δηλαδή 73 ημέρες μετά τη δολοφονική επίθεση εναντίον του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη έξω από το κλειστό γυμναστήριο «Μελίνα Μερκούρη» στου Ρέντη, ένα ανώνυμο τηλεφώνημα που δέχθηκαν οι αξιωματικοί της Ασφάλειας, ήταν αυτό που ουσιαστικά «ξεκλείδωσε» την υπόθεση και έδωσε στο πιάτο των αρχών την εγκληματική οργάνωση.

Συγκεκριμένα όπως, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρεται στη δικογραφία, οι αστυνομικοί αφού σάρωσαν όλο το υλικό από τις κάμερες της περιοχής του Ρέντη – όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο διαβιβαστικό, πήραν υλικό ακόμα και από κατάστημα κατασκευής φερέτρων (!) – στις 14:50 το μεσημέρι της 18ης Φεβρουαρίου είδαν φως στο υπόγειο τούνελ της εγκληματικής ομάδας που δρούσε στους οργανωμένους οπαδούς.

Το τηλεφώνημα 73 ημέρες μετά

Όπως αναφέρει το διαβιβαστικό που έχει στη διάθεσή του το newsit.gr, ο ανώνυμος πληροφοριοδότης, αποφάσισε 73 ημέρες μετά την δολοφονική επίθεση να ανοίξει το στόμα του και να ενημερώσει την αστυνομία, δίνοντας ένα πολύτιμο υλικό που θα προσέφερε τα μέγιστα στην εξιχνίαση της υπόθεσης.

Μέσα από το βίντεο σε στικάκι με τα επεισόδια του Ρέντη στο Μελίνα Μερκούρη, στο οποίο φαίνονται ποιοι από το πέταλο βγήκαν έξω και έκαναν επεισόδια και άφησε σε συγκεκριμένο σημείο ο πληροφοριοδότης, οι αστυνομικοί της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών από το 7ο Τμήμα Εξέτασης Ψηφιακών Πειστηρίων κατάφεραν να εντοπίσουν τα εξής: 15 αρχεία βίντεο, στα οποία φαίνεται το πέταλο στο οποίο κάθονται οι οργανωμένοι οπαδοί, λίγο πριν βγουν από το γήπεδο, στη συνέχεια η εκκίνηση τους, όπου κατόπιν εντολών δύο ατόμων, βγαίνουν προκειμένου να επιτεθούν στους αστυνομικούς.

Ένας μικρός στρατός

Το βίντεοληπτικό υλικό, αναλύθηκε σε τρεις εκθέσεις ανάλυσης και σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία προανάκρισης προέκυψε ότι περίπου 40 άτομα συγκεντρώθηκαν σε συγκεκριμένο σημείο και με ΙΧ και μοτοσυκλέτες αλλά και πολεμοφόδια σχημάτισαν κομβόι με τις μοτοσυκλέτες να συνοδεύουν τα αυτοκίνητα με προορισμό το γήπεδο όπου γινόταν ο αγώνας βόλεϊ στου Ρέντη.

Το διαβιβαστικό αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr: «Άρχικά κινήθηκαν κατά μήκος της οδού Καραολή και Δημητρίου, έστριψαν δεξιά επί της οδού Πειραιώς, μέχρι το σημείο της εθνικής οδού και εν συνεχεία εισήλθαν αριστερά εντός της λεωφόρου Κηφισού όπου εξήλθαν στην έξοδο δεξιά για Άγιο Ιωάννη Ρέντη, φτάνοντας στο γήπεδο Μελίνα Μερκούρη περί την 19:45 ώρα».

Σε άλλο σημείο αναφέρει: «Σχετικά με τις επιθέσεις των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, έχει καταγραφεί μέρος αυτών, πολύ όμως λόγω χαμηλής ευκρίνειας του βίντεοληπτικού υλικού δεν ήταν δυνατή η περαιτέρω αξιοποίηση του, ενώ δεν εντοπίστηκε βίντεοληπτικό υλικό που να καταγράφει τη στιγμή που ο παθών πλήττεται από την φωτοβολίδα».

Η νομική άποψη

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα οπου πήραν προθεσμία να απολογηθούν. Ο δικηγόρος τριών εκ των κατηγορουμένων κ. Αλέξανδρος Παπαιωαννίδης, μιλώντας στο newsit.gr επισημαίνει πως αναμένεται να λάβουν το συνολο απο το υλικό της δικογραφίας προκειμένου να καθοριστεί  η υπερασπιστικη γραμμή.

Ωστόσο με τα μέχρι στιγμής δεν φαίνεται η εμπλοκή των εντολέων του.

NEWSIT

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Ροζ Πανσέληνος: Απόψε το μοναδικό φαινόμενο στον ουρανό

Κορυφώνεται σήμερα (24.04.2024) το φαινόμενο της «Ροζ Πανσελήνου» προσδίδοντας μια μοναδική ομορφιά στον ουρανό.

Η Πανσέληνος Απριλίου 2024 είναι γνωστή και ως «Ροζ Φεγγάρι», Ροζ Πανσέληνος ή Πασχαλινή Πανσέληνος, καθώς το ολόγιομο φεγγάρι θα βρίσκεται στο μέγιστο της φωτεινότητάς του για τρεις ημέρες ξεκινώντας από τις 23 Απριλίου.

Πήρε το όνομά της από τα ροζ αγριολούλουδα Phlox subulata της Βόρειας Αμερικής που συχνά ανθίζουν αυτή την περίοδο.

Στο εβραϊκό ημερολόγιο αυτή η πανσέληνος είναι στη μέση του Νισάν, με το Πέσαχ ή το Πάσχα να ξεκινά τη 15η ημέρα του Νισάν. Το Pesach ή το Πάσχα ξεκινά με τη δύση του ηλίου τη Δευτέρα 22 Απριλίου και τελειώνει το βράδυ στις 30 Απριλίου 2024. Οι γιορτές Seder γίνονται τα δύο πρώτα βράδια του Πάσχα.

Άλλα ονόματα του «Ροζ Φεγγαριού»

Οι περισσότερες πανσέληνοι έχουν βαφτιστεί από τις ιθαγενείς φυλές της Αμερικής και περιγράφουν τα φυσικά φαινόμενα του μήνα κατά τον οποίο πραγματοποιούνται.

Το Φεγγάρι που Σπάει τον Πάγο (φυλή Algonquin)

Το Φεγγάρι των Φυτών και των Θάμνων (φυλή Tlingit)

Το Φεγγάρι που τα Ρεύματα είναι και πάλι Πλωτά (φυλή Dakota)

Το Φεγγάρι που Εμφανίζεται το Κόκκινο Γρασίδι (φυλή Oglala)

Το Φεγγάρι του Βατράχου (φυλή Cree)

NEWSIT

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Η αφρικανική σκόνη «εξαφάνισε» Πάρνηθα, Υμηττό και θάλασσα – Άλλη πόλη η Αθήνα, πότε υποχωρεί το φαινόμενο

Καλυμμένη από ένα πέπλο αφρικανικής σκόνης ξύπνησε η Αθήνα, όπως και πολλές περιοχές της χώρας. Ο ορίζοντας έχει εξαφανιστεί και την θέση του έχει πάρει ένα πυκνό σύννεφο σκόνης.

Οι Αθηναίοι νομίζουν ότι έχουν ξυπνήσει σε μια άλλη πόλη, καθώς η αφρικανική σκόνη έχει δημιουργήσει ένα διαφορετικό τοπίο. Όλα είναι θολά και μπορεί κανείς μακριά μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρα. 

Η Πάρνηθα, ο Υμηττός και η θάλασσα έχουν εξαφανιστεί. Η Ακρόπολη και άλλα σημεία στο κέντρο της Αθήνας ίσα ίσα που αχνοφαίνονται.

Καταστάσεις πραγματικά πρωτόγνωρες για όλους, αφού ακόμα και οι παλαιότεροι δεν θυμούνται να έχουν ζήσει ανάλογο περιστατικό με την αφρικανική σκόνη.

Οι εικόνες από διάφορες περιοχές της Αττικής το πρωί της Τετάρτης είναι χαρακτηριστικές.

Ανάλογες εικόνες έρχονται και από τη Θεσσαλονίκη όπου και εκεί η αφρικανική σκόνη έχει καλύψει τα πάντα.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d0s3no7m2n15

Η κατάσταση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί ως και το μεσημέρι της Τετάρτης, όπου θα αρχίσει να υποχωρεί η σκόνη και να καθαρίζει η ατμόσφαιρα. Αύριο Πέμπτη (25.04.2024) τα πράγματα αναμένεται να είναι πολύ καλύτερα.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d0s2g64ewse9

Η αφρικανική σκόνη, με τις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας, δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ στην ατμόσφαιρα. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι η αφρικανική σκόνη μπορεί να προκαλέσει παροξύνσεις άσθματος και χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, γι’ αυτό οι ασθενείς με αναπνευστικά προβλήματα δεν θα πρέπει να εκτίθενται πολλές ώρες έξω και να φορούν μάσκες.

Αποπνικτική ήταν η ατμόσφαιρα χθες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας, με την αφρικανική σκόνη να ταλαιπωρεί την Αθήνα αλλά και περιοχές της Περιφέρειας, όπως Κρήτη και Καλαμάτα την ώρα που η θερμοκρασία σε κάποιες περιοχές θύμιζε κατακαλόκαιρο.

Η αφρικανική σκόνη σκέπασε αρκετές περιοχές, δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κοκτέιλ για τους κατοίκους.

Στην Πάτρα καταγράφηκαν χθες εντυπωσιακές διαφορές σε θερμοκρασία και υγρασία στους δύο σταθμούς του Εργαστηρίου Φυσικής της ατμόσφαιρας του Πανεπιστημίου Πατρών. Χθες στις 12:00 το μεσημέρι η θερμοκρασία στο Ρίο μετρήθηκε στους 20,3 βαθμούς Κελσίου με σχετική υγρασία 54,9%. Την ίδια στιγμή, ο σταθμός στο Κουκούλι (μέσα στην πόλη της Πάτρας) έδειξε 30,1 βαθμούς Κελσίου με υγρασία 22,2

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ