Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Η βία σε βάρος των γιατρών θέμα συζήτησης του υπουργού Υγείας με τον ΙΣΑ

Το θέμα της βίας σε βάρος των γιατρών αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης στη συνάντηση του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, με το προεδρείο του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας (ΙΣΑ).

Ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας έθεσε ως θέματα:

– Το αδίκημα της βίας κατά γιατρών να είναι αυτεπάγγελτο.

– Όσον αφορά τους γιατρούς που δέχονται ανυπόστατες επιθέσεις να ακολουθείται η αυτόφωρη διαδικασία.

– Να υπάρχει κάλυψη νομικών εξόδων στους γιατρούς που κατά την άσκηση των καθηκόντων τους δέχονται επιθέσεις.

– Να υπάρχει υψηλότερος βαθμός ασφαλείας ειδικά σε κάποια νοσοκομεία όπου το πρόβλημα είναι πιο έντονο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας, ο κ. Πλεύρης, σε συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης, θα εξετάσουν τα θέματα που αφορούν τη διαφοροποίηση των αδικημάτων αλλά αυτά που αφορούν απευθείας στο υπουργείο Υγείας ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι άμεσα θα προβεί στις αντίστοιχες ρυθμίσεις, ώστε οι γιατροί να έχουν νομική κάλυψη χωρίς να χρεώνονται για σειρά αδικημάτων που γίνονται εις βάρος τους εντός του νοσοκομείου και θα υπάρξει υψηλότερο επίπεδο ασφαλείας εκεί που παρατηρούνται έντονα περιστατικά.

«Ήδη το υπουργείο Υγείας με ρύθμιση που ψήφισε κατά τη διάρκεια της Covid-19 προστατεύει τους γιατρούς από ανυπόστατες μηνύσεις που δέχονται κατά την άσκηση καθηκόντων τους και πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι να διασφαλίσει μετά και τις προτάσεις του ΙΣΑ τον γιατρό από κακόβουλες και αβάσιμες μηνύσεις», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Λαμβάνουμε μέτρα για την προστασία των γιατρών μας από ανυπόστατες μηνύσεις, όπως στις μηνύσεις για διαχείριση περιστατικών covid 19, και τη βία σε βάρος τους», έγραψε στο twitter ο κ. Πλεύρης.

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον ΙΣΑ, ο υπουργός δήλωσε: «Συναντήθηκα σήμερα με το προεδρείο του ΙΣΑ και λάβαμε τα αιτήματα που έχουν να κάνουν με την καλύτερη προάσπιση των γιατρών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν, θα έχουμε ένα ασφαλιστικό πλαίσιο ώστε οι γιατροί μας, αλλά και συνολικά όσοι εργάζονται στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, να μπορούν να ασκούν τα καθήκοντά τους με απρόσκοπτο τρόπο προς όφελος των ασθενών».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, τόνισε: «Θεωρούμε ότι οι γιατροί που ασκούν τα καθήκοντά τους πρέπει να περιφρουρηθούν για να μπορέσουν αυτά να ασκούνται απρόσκοπτα. Βρήκαμε ευήκοα ώτα μέσω του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, και ήδη σειρά μέτρων τα οποία αιτήθηκαν από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών έγιναν αποδεκτά και ελπίζουμε σύντομα να υλοποιηθούν και να αποτελέσουν δύναμη προστασίας για την άσκηση του ιερού καθήκοντος των γιατρών στα νοσοκομεία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΕΛΛΑΔΑ

Η πολύωρη καθιστική ζωή μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς

Ακόμη και όσοι ασκούνται τακτικά δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιαγγειακού θανάτου ως αποτέλεσμα δέκα ή περισσότερων ωρών καθιστικής συμπεριφοράς την ημέρα. Αυτή η διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας JACC και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από τη βρετανική τράπεζα δεδομένων υγείας UK Biobank για σχεδόν 90.000 άνδρες και γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας 62 ετών. Οι συμμετέχοντες υπέβαλαν δεδομένα από ένα επιταχυνσιόμετρο που φορούσαν στον καρπό για να καταγράψουν την κίνηση τους επί επτά ημέρες. Ο μέσος χρόνος καθιστικής συμπεριφοράς την ημέρα ήταν 9,4 ώρες.

Έπειτα από μια μέση παρακολούθηση οκτώ ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερες από 10,6 ώρες καθιστικής συμπεριφοράς την ημέρα συνδέθηκαν σημαντικά με μελλοντική καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιαγγειακό θάνατο. Αντίθετα, ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής και εμφράγματος του μυοκαρδίου αυξήθηκε σταθερά με την πάροδο του χρόνου χωρίς σημαντικές μεταβολές.

Για τους συμμετέχοντες στη μελέτη που πληρούσαν τα συνιστώμενα επίπεδα άσκησης των 150 λεπτών μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, η επίδραση της καθιστικής συμπεριφοράς στους κινδύνους κολπικής μαρμαρυγής και εμφράγματος του μυοκαρδίου μειώθηκαν σημαντικά. Ωστόσο, και σε αυτούς εντοπίστηκε ότι οι επιδράσεις στον υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και θνησιμότητας παρέμειναν εμφανείς.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η αντικατάσταση μόλις 30 λεπτών υπερβολικού χρόνου καθιστικής ζωής κάθε μέρα με κάθε είδος σωματικής δραστηριότητας μπορεί να μειώσει τους κινδύνους για την υγεία της καρδιάς. Στη μελέτη, η προσθήκη μέτριας έως έντονης δραστηριότητας μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 15% και καρδιαγγειακή θνησιμότητα κατά 10%, ενώ ακόμη και η ελαφριά δραστηριότητα έκανε τη διαφορά, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 6% και θνησιμότητας κατά 9%.

Οι ερευνητές επισημαίνουν αρκετούς περιορισμούς στη μελέτη, όπως ότι τα επιταχυνσιόμετρα που φοριούνται στον καρπό είναι τελεία στην ανίχνευση της στάσης του σώματος και ως εκ τούτου μπορεί να κατατάξουν λανθασμένα τον χρόνο ορθοστασίας ως χρόνο καθαρής ζωής.

Μ.Κουζινοπούλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Άδ.Γεωργιάδης: Από 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία

Στα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν σήμερα 48 χειρουργικές ομάδες που κάνουν επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, τόνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3», υποστήριξε πως πρώτα δημιουργήθηκαν τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, γιατί θέλαμε να αποδείξουμε στις ευρωπαϊκές αρχές ότι μπορούμε να κάνουμε τα απογευματινά χειρουργεία. «Από τις 28 Νοεμβρίου σταματάμε τα επί πληρωμή, θα τα ξεκινήσουμε αμέσως μετά, γιατί έχουμε βάλει ορόσημο να κάνουμε τουλάχιστον 34.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία μέσα σε έναν χρόνο. Αν δεν φτάσουμε τις 34.000 σε ένα χρόνο, χάνουμε τα χρήματα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία έδωσαν λύση σε χιλιάδες ασθενείς οι οποίοι μπόρεσαν να χειρουργηθούν γρηγορότερα και γλίτωσαν πολλά χρήματα, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως η θετική διάσταση για την πληρωμή είναι ότι αν κάνεις, για παράδειγμα, ένα απογευματινό χειρουργείο αρθροπλαστικής στο ΕΣΥ, πληρώνεις το 1/4 από ό,τι θα πλήρωνες σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο.

Για τη λειτουργία των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως ξεκινούν στις 28 Νοεμβρίου και εξήγησε πως μέσω της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείου «έχουμε φτιάξει ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία σε λίγο καιρό θα είναι και δημόσια για να μπορεί ο κάθε ασθενής να μπαίνει στο site και να βλέπει την αναμονή ανά κλινική».

Η κάθε κλινική -όπως είπε- θα επικοινωνεί τηλεφωνικά με τις 20 παλαιότερες περιπτώσεις και θα ρωτά τους ασθενείς αν επιθυμούν να προχωρήσουν στο χειρουργείο ώστε να προγραμματιστεί. «Αν δεν το επιθυμούν, θα βγαίνουν από τη λίστα. Έτσι θα απελευθερώνουμε 20 χειρουργεία ανά κλινική και θα επικαιροποιούμε τη λίστα» κατέληξε.

Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας, για να δικαιούται κάποιος το δωρεάν απογευματινό χειρουργείο θα πρέπει να έχει αναμονή άνω του ενός έτους. «Αν είναι τωρινό περιστατικό, δεν το δικαιούται γιατί προηγούνται οι παλαιότεροι. Υπάρχουν περιπτώσεις που η αναμονή φτάνει ακόμα και τα 4 χρόνια, είναι βέβαια ελάχιστες. Εγώ θέλω να είμαι βέβαιος ότι αυτός ο ασθενής που δεν είχε «μπάρμπα στην Κορώνη» και έμεινε τελευταίος, ότι τώρα θα έχει την ευκαιρία να κάνει το χειρουργείο του δωρεάν», κατέληξε.

Για την απόφαση να ενταχθούν στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και οι ιδιωτικές κλινικές, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «Έχουμε προβλέψει ότι 9 από τα 54 εκατομμμύρια μπορούν να ξοδευτούν στις ιδιωτικές κλινικές. Πρώτον, για να μην «μπουκώσει» το σύστημα στα Δημόσια Νοσοκομεία και δεύτερον, γιατί υπάρχουν κάποια χειρουργεία αρκετά εξειδικευμένα που δεν μπορούν να γίνουν στο ΕΣΥ. Έχουμε πει λοιπόν ότι μπορεί κάποιος ασθενής να χειρουργηθεί στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώσουμε εμείς το χειρουργείο του».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης για άτομα σε ανοσοκαταστολή

Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον τέσσερις έως έξι εβδομάδες πριν τηυν έναρξη του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (από τα μέσα έως το τέλος Νοεμβρίου), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει μόνο μία δόση του εμβολίου ετησίως. Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί και την ίδια ημέρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη ημέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενθαρρύνει τις υγειονομικές Αρχές να προχωρούν στον ετήσιο προληπτικό εμβολιασμό έναντι της γρίπης και τονίζει τη σημασία του εμβολιασμού για τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και δυσμενή έκβαση, όπως οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, τα άτομα με συνυπάρχουσες χρόνιες παθήσεις ή/και ανοσοκαταστολή, καθώς και οι έγκυες.

Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (παθολόγος, καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (τ. πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Θεραπευτικής-Ογκολογίας-Αιματολογίας, διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής), αναφέρουν ότι στη χώρα μας οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού για τη φετινή περίοδο περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα πληθυσμιακές ομάδες με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή/και επιπλοκές, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Σε αυτές τις ομάδες περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, βρέφη και παιδιά έξι μηνών έως πέντε ετών και ενήλικες με χρόνια συστηματικά νοσήματα και ανοσοκαταστολή, έγκυες, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, υγειονομικοί υπάλληλοι, κλειστοί πληθυσμοί όπως στρατόπεδα, καταστήματα κράτησης, άτομα που έρχονται σε επαφή με πτηνά ή χοίρους, καθώς και φροντιστές ατόμων υψηλού κινδύνου.

Συνολικά, για την περίοδο 2024-2025 θα κυκλοφορήσουν έξι διαφορετικά τετραδύναμα εμβόλια για ενδομυική χορήγηση, δύο εκ των οποίων είναι ενισχυμένα και απευθύνονται σε άτομα 60 ετών και άνω, ως ακολούθως:

Vaxigrip Tetra QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από έξι μηνών

Fluarix Tetra QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από έξι μηνών

Influvac-subUnit Tetra QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από έξι μηνών

Flucelvax Tetra QIVc 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από δύο ετών

Efluelda QIV-HD 60 mcg από κάθε αντιγόνο, από 65 ετών

Fluad Tetra aQIV 15 mcg από κάθε αντιγόνο+ανοσοενισχυτικό MF59, από 65 ετών

Με τον όρο ανοσοκαταστολή αναφερόμαστε στη δυσλειτουργία ή καταστολή της φυσιολογικής λειτουργίας ενός ή περισσοτέρων στοιχείων της φυσικής ή/και επίκτητης ανοσίας, όπως σημειώνουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ. Μπορεί είτε να οφείλεται σε συστηματικά νοσήματα π.χ. λοίμωξη HIV είτε να είναι αποτέλεσμα θεραπευτικών χειρισμών που γίνονται με στόχο την αντιμετώπιση σοβαρών νοσημάτων, όπως ο καρκίνος.

Τα άτομα σε ανοσοκαταστολή δεν πρέπει να εμβολιάζονται με εμβόλια που περιέχουν ζώντες εξασθενημένους ιούς. Τα εμβόλια θα πρέπει να χορηγούνται πριν από την προγραμματισμένη ανοσοκαταστολή, εάν είναι εφικτό. Ειδικά τα αδρανοποιημένα εμβόλια θα πρέπει να χορηγούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ανοσοκαταστολή. Η ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό μπορεί να είναι μειωμένη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως όταν πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια λήψης συγκεκριμένων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων ή σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών.

Η βιβλιογραφία δείχνει ότι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με παράγοντες που στοχεύουν τα Β-λεμφοκύτταρα έχουν μειωμένη ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό έως και έξι μήνες από την τελευταία χορήγηση της θεραπείας. Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών πρέπει να εμβολιάζονται με το αντιγριπικό εμβόλιο εφόσον έχουν παρέλθει τρεις έως έξι μήνες από τη μεταμόσχευση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου αναμένεται πτωχή ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό, μπορεί να συστήνεται αναμνηστικός εμβολιασμός για ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης, ανά περίπτωση και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Τέλος, σημειώνεται η ανάγκη εμβολιασμού των φροντιστών και του στενού οικογενειακού και κοινωνικού περίγυρου των ασθενών σε ανοσοκαταστολή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ