Warning: Use of undefined constant ‘WP_MEMORY_LIMIT’ - assumed '‘WP_MEMORY_LIMIT’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/www/taneamas.gr/wp-config.php on line 61

Warning: Use of undefined constant ’128M’ - assumed '’128M’' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home/www/taneamas.gr/wp-config.php on line 61
Τελετή παράδοσης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023 – Taneamas.gr
Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τελετή παράδοσης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2023

https://youtube.com/watch?v=RlwLEw0Tho8%3Frel%3D0%26enablejsapi%3D1%26wmode%3Dtransparent

Τη σκυτάλη των τίτλων στις τρεις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης 2023 – Ελευσίνα, Τιμισοάρα (Ρουμανία), Βεσπρέμ (Ουγγαρία), παρέδωσαν, σε πολύωρη τελετή στο Μουσείο της Ακρόπολης, οι τρεις απερχόμενες Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης 2022 – Ες-συρ-Αλζέτ (Λουξεμβούργο), Κάουνας (Λιθουανία) και Νόβι Σάντ (Σερβία).

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά από το 1985, χρονιά που καθιερώθηκε ο θεσμός, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού της Ελλάδας, Μελίνας Μερκούρη, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό της Ζακ Λανγκ, και την Αθήνα πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Έκτοτε περισσότερες από 60 πόλεις έχουν κερδίσει τον τίτλο.

Οι έξι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης που συμμετείχαν απόψε στην εκδήλωση στο Μουσείο της Ακρόπολης πρότειναν επίσης να πραγματοποιείται στην Αθήνα κάθε χρόνο από το 2023 και μετά, μια ιδέα που επικροτήθηκε θετικά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ένα γυάλινο γλυπτό, της γλύπτριας Pascale Seil από το Λουξεμβούργο («Made by Seil») με την απαγωγή της Ευρώπης, κόρης του βασιλιά Αγήνορα, αποτύπωσε συμβολικά την εκδήλωση, η οποία συνοδεύτηκε επίσης από πλήθος ομιλιών των επίσημων αντιπροσώπων. Οι ομιλητές επεσήμαναν το νόημα και τον σκοπό των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης να συμβάλλουν στην ενίσχυση της Ευρώπης με βιώσιμο τρόπο. «Από τις πιο φιλόδοξες και εμβληματικές πρωτοβουλίες της Ευρώπης, η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης εκπροσωπεί τον αστείρευτο πλούτο και την ποικιλομορφία του ευρωπαϊκού πολιτισμού που μας ενώνει: τις αρχές της ελευθερίας, ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» είπε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, στην εκδήλωση.

« Η Αθήνα, συμβολίζει πάντα τη Δημοκρατία, τις ανθρωπιστικές, τις ουμανιστικές αξίες του Δυτικού κόσμου. Όλες αυτές οι αξίες της ελευθερίας, της ειρήνης, της δημιουργίας, που απεικονίζονται με έναν ιδανικό τρόπο στη ζωφόρο του Παρθενώνα, σε αυτά τα Γλυπτά που παραμένουν διαμελισμένα ανάμεσα στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Ελπίζω όχι για πολύ ακόμη» τόνισε μεταξύ άλλων η Λίνα Μενδώνη χαιρετίζοντας τον εορτασμό και την τελετή παράδοσης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2023, που πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο της Ακρόπολης.

Από την πλευρά της, η Δέσποινα Γερουλάνου, πρόεδρος της 2023 Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας ξεκίνησε την ομιλία της στην τελετή λέγοντας: «Είναι καταπληκτικό και συγκινητικό που βρισκόμαστε όλοι εδώ σήμερα, λόγω του οράματος μιας παθιασμένης Ελληνίδας γυναίκας. Εδώ στην Αθήνα στην πρώτη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.Το όραμα της Μελίνας ήταν ο Πολιτισμός να γίνει το όχημα για τη γνωριμία και την ένωση των λαών μας και μέσα απ’ αυτόν να οικοδομήσουμε την κοινή μας ευρωπαϊκή ταυτότητα» συνέχισε εκφράζοντας μεταξύ άλλων ευχαριστίες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το βραβείο Μελίνα Μερκούρη που πριν από λίγες μέρες απένειμε στην Ελευσίνα Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Τέλος, ευχήθηκε καλή επιτυχία, στις άλλες δύο Πολιτιστικές Πρωτεύουσες.«Είναι μια πολύ σημαντική μέρα για όλους μας. Είναι η γιορτή του Πολιτισμού είναι η γιορτή της Ευρώπης.Είναι βέβαιο ότι η Μελίνα σήμερα θα ήταν πάρα πολύ χαρούμενη και περήφανη» κατέληξε η Δέσποινα Γερουλάνου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

“Το Μπουφάν της Χάρλεϋ ή Πάλι καλά…” στο Θέατρο Αθήναιον

“Το Μπουφάν της Χάρλεϋ ή Πάλι καλά…”
του Βασίλη Κατσικονούρη

25 και 26 Μαΐου στο Θέατρο Αθήναιον

Μια Θεατρική Παράσταση του “ΘΕΑΤΡΟ52”
σε σκηνοθεσία Ρίτσας Γεωργιάδου

 Το Θέατρο52 παρουσιάζει τον εμβληματικό μονόλογο “Το Μπουφάν της Χάρλεϋ ή Πάλι καλά…” του Βασίλη Κατσικονούρη στο Θέατρο Αθήναιον. Πρόκειται για τον απολογισμό μιας γυναίκας – μάνας, που απευθύνεται στις νεότερες γενιές. 
Είναι η ακύρωση των προσδοκιών της για όσα έζησε και δεν έζησε, καταφεύγοντας στο γλυκόπικρο “πάλι καλά” ως μια τραγική διαπίστωση, αλλά και μια σανίδα σωτηρίας που θα της δώσει δύναμη να προχωρήσει παρακάτω.Ένας μονόλογος ανάμεσα στην κωμωδία και στο δράμα, στον θυμό και στη συγχώρεση, στην τρυφερότητα και στην απόγνωση.
Teaser ΠαράστασηςΠαραγωγή: Θέατρο52Παίζει η Γεωργία Δάρτση
Εύζωνας: Μαρίνα Ψειράκη
Σκηνοθεσία: Ρίτσα Γεωργιάδου
Πρωτότυπη Μουσική Παράστασης: Δημήτρης Μισιρλής
Ποίηση: Άγγελος Σικελιανός
Πιάνο: Σάββας Παυλίδης
Κιθάρες: Δημήτρης Μισιρλής
Τραγούδι: Σταυρούλα Κεσούρη
Βίντεο Εισαγωγής: Βασίλειος Σαρίκος
Φωτογραφίες: Δημήτρης Μισιρλής
Γραφιστική Επιμέλεια: Μαρίνα Ψειράκη
Ηχοληψία: Σταυρούλα Κεσούρη
Σκηνικά: Ζαχαρούλα Βουγιουκλίωτη – Θοδωρής Μανίτσας
Επικοινωνία: Έρη ΧριστοφορίδουΣτο βίντεο της εισαγωγής συμμετέχει η χορεύτρια Κωνσταντίνα Τζηκαλιού.Ευγενική παραχώρηση αξεσουάρ για το βίντεο: “Harley Davidson Thessaloniki”, Κώστας Βάσσος.
Πληροφορίες:
Το Μπουφάν της Χάρλεϋ ή Πάλι καλά…
Κινηματοθέατρο Αθήναιον
Βασ. Όλγας 35
Τηλ. Επικοινωνίας – Πληροφορίες: 
Θέατρο Αθήναιον: 690 646 7283
Θέατρο52: 693 730 4340 
Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Σάββατο, 25 Μαΐου στις 21.00
Κυριακή, 26 Μαΐου στις 21:00
Τιμές εισιτηρίων:
Γενική είσοδος: 10.00€
Προπώληση εισιτηρίων: 
Στο ταμείο του Θεάτρου και στην Goldmall.gr
 
Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκλεκτοί μουσικοί της ΚΟΑ στο πνεύμα της Εβδομάδας των Παθών με μελωδίες από τη Βιέννη, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Τη Μεγάλη Δευτέρα, 29 Απριλίου, εκλεκτοί μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, μας εισάγουν στο πνεύμα της Εβδομάδας των Παθών με μελωδίες από τη…Βιέννη, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο.

Το κουαρτέτο εγχόρδων τετART-on (Μόρφω Παπαδημητρίου – βιολί, Κώστας Καραγεωργόπουλος – βιολί, Αλέξανδρος Παπανικολάου – βιόλα,Ήβη Παπαθανασίου – βιολοντσέλο) μας καλεί στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο με ένα πρόγραμμα που συγκινεί.

Ερμηνεύονται έργα συνθετών που έζησαν και έδρασαν στη μουσική πρωτεύουσα της Ευρώπης. Τρεις συνθέτες, τρεις διαφορετικές εποχές, μία πόλη.

Ξεκινώντας από το Τέταρτο Κουαρτέτο Εγχόρδων του Μπετόβεν. Σύνθεση θυελλώδη, γεμάτη ένταση.

Στη συνέχεια, παρουσιάζεται μια εκδοχή του κατανυκτικού κουαρτέτου εγχόρδων Fratres, του 88χρονου σήμερα Εσθονού συνθέτη Άρβο Περτ.

Τέλος, με αφορμή τα 200 χρόνια από τη γέννηση του «συνθέτη του Θεού» Άντον Μπρούκνερ, θα ακουστεί το Κουαρτέτο εγχόρδων του σε ντο ελάσσονα.

Το πρόγραμμα

ΛΟΥΝΤΒΙΧ ΒΑΝ ΜΠΕΤΟΒΕΝ (1770 – 1827)

Κουαρτέτο εγχόρδων αρ.4 σε ντο ελάσσονα, έργο 18 αρ.4

ΑΡΒΟ ΠΕΡΤ (γεν. 1935)

Fratres (εκδοχή για κουαρτέτο εγχόρδων)

ΑΝΤΟΝ ΜΠΡΟΥΚΝΕΡ (1824 – 1896)

Κουαρτέτο εγχόρδων σε ντο ελάσσονα

ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ

Κουαρτέτο εγχόρδων τετART-on

Μόρφω Παπαδημητρίου, βιολί

Κώστας Καραγεωργόπουλος, βιολί

Αλέξανδρος Παπανικολάου, βιόλα

Ήβη Παπαθανασίου, βιολοντσέλο

Στις 19:00, μία ώρα πριν την έναρξη της συναυλίας, θα προηγηθεί ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Τραγούδησε τον «Προσκυνητή» στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης

Τον «Προσκυνητή» ερμήνευσε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο διάσημο πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. Ο Έλληνας τραγουδοποιός ανέβασε βίντεο στο TikTok.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, εμφανίστηκε με την κιθάρα του σε μία αίθουσα του πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, όπου τραγούδησε μία πιο τις διαχρονικές επιτυχίες του, τον «Προσκυνητή».

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ανέβασε το συγκεκριμένο βίντεο στο προφίλ του στο TikTok.

https://www.tiktok.com/embed/v2/7359300828349369633?lang=el-GR&referrer=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Flifestyle%2Falkinoos-ioannidis-tragoudise-ton-proskyniti-sto-panepistimio-Columbia-tis-neas-yorkis%2F4062373%2F&embedFrom=oembed

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για μία σόλο συναυλία που θα δώσει στις 22 Απριλίου, στο Columbia, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ