Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για νεοφυείς και καινοτόμες επιχειρήσεις Envolve Award Greece 2022

Tην έναρξη του διαγωνισμού Envolve Award Greece 2022 ανακοίνωσε το Envolve Entrepreneurship (https://greece.envolveglobal.org/el), που συμπληρώνει δέκα χρόνια στήριξης της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, το Envolve προσκαλεί επιχειρηματίες και ομάδες να υποβάλουν την επιχειρηματική τους πρόταση. Οι νικήτριες εταιρείες κερδίζουν υποστήριξη 360 μοιρών, μέσω της άτοκης χρηματοδότησης, καθοδήγησης και υπηρεσιών επιχειρηματικής υποστήριξης από το ευρύ δίκτυο συνεργατών του Envolve. Κάθε start-up ή καινοτόμα επιχείρηση αρχικού σταδίου στην Ελλάδα, ανεξαρτήτως κλάδου δραστηριοποίησης, μπορεί να καταθέσει την αίτηση συμμετοχής της στο διαγωνισμό ηλεκτρονικά, μέσω της ασφαλούς πλατφόρμας αιτήσεων του Envolve. H πλατφόρμα των αιτήσεων θα παραμείνει ανοικτή έως την Τρίτη, 8 Μαρτίου 2022. Περισσότερες πληροφορίες για τα κριτήρια συμμετοχής και το χρονοδιάγραμμα του διαγωνισμού στη σελίδα του Envolve: greece.envolveglobal.org/el/envolve-awards.

Σχολιάζοντας την έναρξη του Envolve Award Greece, ο Jimmy Αθανασόπουλος, πρόεδρος του Envolve Entrepreneurship, δήλωσε: “Είναι μεγάλη συγκίνηση για εμάς που κλείνουμε 10 χρόνια παρουσίας στο ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Μια απόδειξη ότι η φλόγα στον ελληνικό επιχειρηματικό κόσμο καίει ακόμη. Το 2012, ξεκινήσαμε το Envolve Award με αποστολή μας τη στήριξη φιλόδοξων επιχειρηματιών σε μια περίοδο που το είχαν περισσότερο ανάγκη. 10 χρόνια μετά, έχουμε αγκαλιάσει χιλιάδες ιδέες, στεκόμενοι δίπλα στους νικητές και φιναλίστ μας, στην εξέλιξή τους και στις δυσκολίες με τις οποίες ήρθαν αντιμέτωποι.”

Ο Αλέξανδρος Νούσιας, διευθυντής του Envolve Entrepreneurship στην Ελλάδα, δήλωσε: “Οι επιχειρηματίες στην Ελλάδα δεν το βάζουν κάτω. Στη διάρκεια 10 χρόνων, το Envolve Award Greece έχει εξετάσει ιδέες που έχουν λάμψει πέραν από κάθε κρίση ή πανδημία. Η εργατικότητα και το πείσμα που χαρακτηρίζει τους νικητές και τους φιναλίστ μας, δίνει στο Envolve το κίνητρο να συνεχίζει να στηρίζει το ελληνικό start-up οικοσύστημα και τη νέα γενιά επιχειρηματιών. Η καινοτομία ζητά τη διαφορετικότητα. Αναμένουμε για μια ακόμη χρονιά ιδέες δημιουργικές, που θα αλλάξουν τους κανόνες και θα καινοτομήσουν.”

Από την ίδρυσή του, το 2012, από το Libra Group, για λογαριασμό της Ελληνικής Πρωτοβουλίας (The Hellenic Initiative), το Envolve Award Greece έχει λάβει αιτήσεις από περισσότερες από 8.000 ομάδες και έχει βραβεύσει 34 νικητές. Αυτές οι επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται σε 19 κλάδους της οικονομίας, έχουν δημιουργήσει πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας, έχουν προσελκύσει επενδύσεις άνω των 260 εκατ. ευρώ και η συνολική τους αξία ξεπερνά τα 850 εκατ. ευρώ.

Μέσω της στενής συνεργασίας με εκπαιδευτικά και δημόσια ιδρύματα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, το Envolve είναι ενεργός σύμβουλος για την καινοτομία και τη νεοφυή επιχειρηματικότητα, στηρίζοντας φορείς όπως το Elevate Greece και προχωρώντας σε ενέργειες όπως το Skillup Forum σε συνεργασία με τον ΟΑΕΔ, το Evolved-5G, το University Startup World Cup και άλλα.

Ο προηγούμενος κύκλος του Envolve Award Greece ανέδειξε τρείς νικήτριες εταιρείες, την Carge, τη Momcycle, και την obko, οι οποίες δραστηριοποιούνται στους κλάδους της τεχνολογίας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (FinTech), και του ηλεκτρονικού εμπορίου (e-commerce). Οι νικητές αναδείχθηκαν κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης που μεταδόθηκε ζωντανά σε χιλιάδες θεατές ανά τον κόσμο, η οποία φιλοξένησε εκπροσώπους από την Ελληνική Κυβέρνηση και το επιχειρείν.

Το πρόγραμμα βράβευσης Envolve Award Greece υποστηρίζεται από δεκάδες οργανισμούς, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στις ΗΠΑ. Υποστηρικτές του βραβείου στην Ελλάδα είναι οργανισμοί όπως η Amazon Web Services, η Antidote, η Atraktos, η Atradius, η Ensemble, το Epixeiro.gr, το Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ., η Intracom Telecom, το δικηγορικό γραφείο Ιωάννης Βασαρδάνης & Συνεργάτες, η Jalouise PTY LTD, η LANCOM, το δικηγορικό γραφείο Λυκουρέζου, η Microsoft, η People for Business, η 1Business World, η Performance Coaching, η Prisma Consulting, η Reed Smith, η SAP Hellas, η V+O Communication, η Veltio και η White Room.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΛΣΤΑΤ: Έσπασε το «φράγμα» των 3 εκατομμυρίων οικονομικά μη ενεργών πολιτών στην Ελλάδα

Έσπασε το Μάρτιο για πρώτη φορά το «φράγμα» των 3 εκατομμυρίων οικονομικά μη ενεργών πολιτών (συνταξιούχοι κλπ.), σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Οικονομικά μη ενεργοί είναι τα άτομα που δε χαρακτηρίζονται απασχολούμενοι ή άνεργοι, δηλαδή κατά βάση οι συνταξιούχοι και ανήλθαν στους 2.966.414.

Παράλληλα, προμημονιακά επίπεδα έπεσε το πλήθος των ανέργων σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το Μάρτιο του 2024.

Συγκεκριμένα, βάσει των μετρήσεων της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι έπεσαν στους 492.867 το Μάρτιο του 2024.

Μία αναδρομή στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ τα προηγούμενα χρόνια και πιο συγκεκριμένα το Μάρτιο του 2010 (δηλαδή δύο μήνες πριν ψηφιστεί το πρώτο Μνημόνιο) δείχνει πως οι άνεργοι ανερχόνταν σε 576.399 ενώ το Μάρτιο του 2009 (δηλαδή δεκατέσσερις μήνες πριν το πρώτο Μνημόνιο) ανερχόνταν σε 446.559.

Παράλληλα, οι απασχολούμενοι το Μάρτιο του 2024 (4.325.848 ) είναι περισσότεροι από οποιονδήποτε αντίστοιχο μήνα μετά το 2010.

Εξαιρετικά κρίσιμο είναι και ένα ακόμα στοιχείο: το πλήθος του εργατικού δυναμικού, δηλαδή των άθροισμα των απασχολούμενων και ανέργων. Το Μάρτιο του 2024, ανήλθε στους 4.818.715. Πρόκειται για το υψηλότερο πλήθος μετά το Μάρτιο του 2013.

NEWSIT

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράθυρο για «ιδιωτικοποίηση» του νέου επικουρικού ταμείου – Τι θα σημάνει για ασφαλισμένους και αγορές

Παράθυρο για «ιδιωτικοποίηση» του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) με συνέπειες τόσο για τα αποθεματικά των ασφαλισμένων όσο και της αγοράς κεφαλαίων αφήνει επικείμενη εξαγγελία για “αυτόνομη επενδυτική λειτουργία”, σύμφωνα με παράγοντες της κοινωνικής ασφάλισης με γνώση του θέματος με τις οποίες ήλθε σε επαφή το newsit.gr.

Υπενθυμίζεται πως χθες (12.5.2024) ο Υφυπουργός Εργασίας, Πάνος Τσακλόγλου δήλωσε πως «στο ΤΕΚΑ έχουν ήδη εγγραφεί πάνω από 350.000 άτομα τα οποία έχουν εγγραφεί και σχεδόν 150.000 επιχειρήσεις που τους απασχολούν, ενώ τα υπό διαχείριση κεφάλαια είναι ακόμα σχετικά χαμηλά, περίπου 140 εκατ. ευρώ – ποσό που αυξάνει με γοργούς ρυθμούς». «Αυτή τη στιγμή προετοιμάζεται το default χαρτοφυλάκιο για τους ασφαλισμένους του ΤΕΚΑ και χρειάζεται μια νομοθετική ρύθμιση που θα φέρουμε σύντομα στη Βουλή για να μεταφερθούν τα κεφάλαια του Ταμείου από το Κοινό Κεφάλαιο της Τράπεζας της Ελλάδος και να ξεκινήσει η αυτόνομη επενδυτική λειτουργία του ΤΕΚΑ», σημείωσε.

Αξιόπιστες πηγές του newsit.gr αναφέρουν πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σημαίνει -αν όχι την έξοδο του ΤΕΚΑ από το καθεστώς του Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου (πράγμα το οποίο θεωρείται από τις ίδιες πηγές εξαιρετικά δύσκολο)- την ρητή εξαίρεση του, όπως για παράδειγμα με το Enterprise Greece.

Σε αυτή την περίπτωση, το ΤΕΚΑ θα έμενε μεν υπό την εποπτεία του Δημοσίου (και θα παρέμεναν οι εγγυήσεις του Δημοσίου για το ύψος των μελλοντικών επικουρικών συντάξεων), πλην όμως θα λειτουργούσε σαν ιδιωτικός φορέας σε σχέση με το καθεστώς προσλήψεων, αμοιβών και επενδύσεων αποθεματικών.

Συγκεκριμένα, μία τέτοια ενδεχόμενη εν μέρει «ιδιωτικοποίηση» του ΤΕΚΑ θα έφερνε τις εξής συνέπειες.

  1. Την «αποδέσμευση» των ρευστών διαθεσίμων του ΤΕΚΑ από την Τράπεζα της Ελλάδας, στην οποία είναι υποχρεωμένο ως φορέας της γενικής κυβέρνησης να τα αποταμιεύει.
  2. Την δυνατότητα επένδυσης των αποταμιεύσεων του ΤΕΚΑ (από τις εισφορές των ασφαλισμένων και των εργοδοτών) έως και του 100% σε μετοχές και ομόλογα. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν στο newsit.gr πως το πιθανότερο με βάση τις διεθνείς καλύτερες πρακτικές – σενάριο προβλέπει επένδυση του 60% των αποθεματικών σε μετοχές (το μεγαλύτερο μέρος των οποίων σε ελληνικές στην περίπτωση του ΤΕΚΑ) και το άλλο 40% σε ομόλογα.
  3. Την πρόσληψη προσωπικού εκτός ΑΣΕΠ και την αμοιβή του εκτός ενιαίου μισθολογίου του Δημοσίου, δηλαδή με όρους ιδιωτικού τομέα.

Αντίθετα, με βάση το υφιστάμενο καθεστώς, το ΤΕΚΑ ως φορέας της γενικής κυβέρνησης είναι υποχρεωμένος να έχει κατατεθειμένο το σύνολο των ρευστών διαθεσίμων του στην ΤτΕ και να επενδύει το 77% αυτών στο Κοινό Κεφάλαιο, σε καταθέσεις και ελληνικά κρατικά ομόλογα, ενώ το 23% μόνο μπορεί να επενδυθεί σε κινητές αξίες.

NEWSIT

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι πιάστηκαν στα τεκμήρια το 2023 – Μισθωτοί και συνταξιούχοι η πλειοψηφία

Πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι «πιάστηκαν» στα τεκμήρια της ΑΑΔΕ το 2023, με εισοδήματα τα οποία υπολείπονταν σε σχέση με τον προσδιορισμό βάση περιουσιακών στοιχείων.

Ανάμεσα τους, περί το 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι φορολογούμενοι , οι οποίοι πρέπει να πληρώσουν επιπρόσθετους φόρους στην ΑΑΔΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, για το φορολογικό έτος του 2023 για τα εισοδήματα του 2022, οι φορολογούμενοι μειώθηκαν σε 8.893.254 από 8.970.607 το 2021.

Αντίστοιχα, μειώθηκαν και οι φορολογικές δηλώσεις, καθώς υποβλήθηκαν 6.560.865 έναντι 6.605.272 το 2021. Την ίδια στιγμή, τα δηλωθέντα εισοδήματά τους αυξήθηκαν κατά 7,5 δισ. ευρώ σε έναν χρόνο, από τα 84,2 δισ. το 2022, στα 91,7 δισ. ευρώ το 2023.

Τα τεκμήρια

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, στην παγίδα των τεκμηρίων πιάστηκαν 1.542.255 φορολογούμενοι αν και με σημαντική προοδευτική μείωση τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς αριθμούσαν τα 1,9 εκατομμύρια το 2018. Η «ψαλίδα» των εισοδημάτων ήταν ευρεία και πέρυσι, καθώς δήλωσαν 3,3 δισ. ευρώ το 2022, με την ΑΑΔΕ να τους φορολογεί για 8,5 δισ. ευρώ.

Πώς διαμορφώθηκε ο φόρος:

  • Οι 537.068 από τους 2.545.819 μισθωτούς φορολογήθηκαν για τεκμαρτό εισόδημα 1,35 δισ. ευρώ ή, κατά μέσον όρο, από 2.500 ευρώ επιπλέον ο καθένας.
  • Οι 410.608 από τους 2.035.045 συνταξιούχους φορολογήθηκαν για τεκμαρτό εισόδημα 1,15 δισ. ευρώ ή, κατά μέσον όρο, από 2.800 ευρώ «καπέλο» στον καθέναν.
  • Οι 77.002 από τους 307.285 ασκούντες κατ’ επάγγελμα αγρότες φορολογήθηκαν με τεκμαρτό εισόδημα 278,8 εκατ. ευρώ ή επιπλέον 3.620 ευρώ ο καθένας.
  • Οι 319.734 από τους 1.013.359 εισοδηματίες φορολογήθηκαν για τεκμαρτό εισόδημα 1,5 δισ. ευρώ ή, σχεδόν, 4.700 ευρώ επιπλέον ο καθένας.
  • 197.843 από τους 659.357 ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα φορολογήθηκαν για τεκμήριο 878 εκατ. ευρώ ή 4.400 ευρώ επιπλέον ο καθένας.

Τι δήλωσαν οι φορολογούμενοι

Σε ό,τι αφορά τους 274.423 ελεύθερους επαγγελματίες, το προηγούμενο έτος δήλωσαν σε ποσοστό 64,2% εισοδήματα έως 10.000 ευρώ.

Τα αναλυτικά τους εισοδήματα που δήλωσαν είναι:

  1. το 45,2% δήλωσε καθαρά κέρδη έως 5.000 ευρώ
  2. το 19,1% δήλωσε καθαρά κέρδη 5.000 – 10.000 ευρώ
  3. το 18,9% δήλωσε 10.000 – 20.000 ευρώ
  4. το 7,6% δήλωσε 20.000 – 30.000 ευρώ
  5. το 5,8% δήλωσε 30.000 – 50.000 ευρώ
  6. το 2% δήλωσε 50.000 – 75.000 ευρώ
  7. το 0,7% δήλωσε 75.000 – 100.000 ευρώ
  8. το 0,6% δήλωσε 100.000 – 200.000 ευρώ
  9. το 0,1% δήλωσε 200.000 – 500.000 ευρώ
  10. το 0,01% δήλωσε άνω των 900.000 ευρώ

Όσον αφορά τους μισθωτούς και συνταξιούχους, δήλωσαν:

  1. το 20,2% εισόδημα έως 5.000 ευρώ
  2. το 25,6% δήλωσε εισόδημα 5.000- 10.000 ευρώ
  3. το 33,7% δήλωσε 10.000 -20.000 ευρώ
  4. το 11,5% εισόδημα 20.000-30.000 ευρώ
  5. το 7% εισόδημα 30.000-50.000 ευρώ
  6. το 1,4% εισόδημα 50.000-75.000 ευρώ
  7. το 0,3% δήλωσαν εισόδημα 75.000-10.000 ευρώ
  8. το 0,2% εισόδημα 100.000-200.000 ευρώ
  9. το 0,02% εισόδημα από 200.000 έως και άνω των 900.000 ευρώ

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ