Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Open House Thessaloniki: Δέκα θεματικές διαδρομές από τη μακραίωνη ιστορία της πόλης

Πεντακόσιοι εθελοντές του Open House Thessaloniki 2021 θα πραγματοποιήσουν το Σάββατο 23 και την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021 δέκα θεματικές διαδρομές σε ολόκληρη την πόλη, συστήνοντας στο κοινό, μέσα από το πρίσμα της αρχιτεκτονικής, τα επίπεδα ιστορίας της μακραίωνης και άλλοτε πολυπολιτισμικής Θεσσαλονίκης.

   Μπορεί κάθε χρόνο το Open House Thessaloniki να ξεναγεί το κοινό σε δημόσια και ιδιωτικά κτίρια με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, αλλά φέτος οι διοργανωτές αποφάσισαν, λόγω πανδημίας, να αποφύγουν τους κλειστούς χώρους και προσκαλούν το κοινό σε βόλτες στην πόλη.

   Σημείο εκκίνησης για τη διαδρομή 2,5 χλμ «Δυτική Θεσσαλονίκη- Η βιομηχανική κληρονομιά» θα είναι η Βίλα Πετρίδη και στον περίπατο αυτό θα μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την εξέλιξη της πόλης από την εποχή που αποτελούσε ένα από τα σημαντικότερα διοικητικά κι εμπορικά κέντρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

   Από τη διασταύρωση Έβρου και Ακρίτα θα ξεκινήσει η διαδρομή 3,2 χλμ «Δυτικά Τείχη- Στα μονοπάτια της ιστορίας», με στόχο να γνωρίσουν οι επισκέπτες την οχύρωση- οριοθέτηση στα δυτικά της πόλης, όπως αυτή δομήθηκε από τη ρωμαϊκή εποχή μέχρι και σήμερα.

   Από τη συμβολή των οδών Οπλοποιού και Κατούνη στα Λαδάδικα ξεκινούν «Οι δρόμοι του εμπορίου», μια διαδρομή 1,2 χλμ που αποσκοπεί στην ανάδειξη του εμπορικού χαρακτήρα του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης και τη γνωριμία με ιστορικούς χώρους ποικίλων μορφών εμπορίου.

   Στο Άγαλμα Βενιζέλου είναι το σημείο συνάντησης για τη διαδρομή 1,8 χλμ «Μέσα από τις στάχτες- Η αναγέννηση μετά την πυρκαγιά», μέσα από την οποία οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να αντιληφθούν τον ρόλο που έπαιξε η πυρκαγιά στην εξέλιξη της πόλης, να γνωρίσουν την αρχιτεκτονική της ανοικοδόμησης που ακολούθησε, αλλά και να πάρουν μια γεύση από το μεγαλεπήβολο σχέδιο Εμπράρ.

   Τα επί μέρους τμήματα του Γαλεριανού Συγκροτήματος, τη μεταξύ τους σύνδεση, αλλά και την ειδοποιό διαφορά τους, καθώς και τη θέση τους μέσα στον σύγχρονο αστικό ιστό θα αντιληφθούν όσοι ακολουθήσουν τη διαδρομή 1,4 χλμ. «Γαλεριανό Συγκρότημα- Από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία στον χρυσό αιώνα», με σημείο εκκίνησης τη Ροτόντα, ενώ έξω από το Αλατζά Ιμαρέτ θα ξεκινήσει η διαδρομή 3,4 χλμ «Το μωσαϊκό των θρησκευμάτων», σε ένα «ταξίδι» στις διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες και πως διαμόρφωσαν τη σύγχρονη Θεσσαλονίκη.

   Μια όμορφη και ήσυχη βόλτα 3,1 χλμ στην «Άνω Πόλη- Η γειτονιά του χθες», θα ξεκινήσει από τη Μονή Βλατάδων και από το Επταπύργιο εκκινεί η βόλτα 3,6 χλμ στα «Ανατολικά Τείχη-Θέα θάλασσα». Τα Ανατολικά Τείχη αποτελούν τμήμα ενός από τα σημαντικότερα μνημεία της Θεσσαλονίκης. Μεγάλο μέρος τους σώζεται μέχρι σήμερα in situ (στην ίδια θέση) και έχουν χαρακτηριστεί ως Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτισμικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

   Η διαδρομή 2,6 χλμ στη «Συνοικία των Εξοχών- Η άγνωστη πλευρά» θα ξεκινήσει απέναντι από το Στρατηγείο στη Λ. Στρατού για βόλτα στην κοσμοπολίτικη γειτονιά της Θεσσαλονίκης, ακολουθώντας τα ίχνη των διασωθέντων κτιρίων με κατάληξη τις διάσημες επαύλεις της Βασ. Όλγας. Στα κτίρια που διατηρούν ακόμη αυτή την κοσμοπολίτικη αίγλη της αριστοκρατίας θα επικεντρωθεί η διαδρομή 2,8 χλμ «Συνοικία των Εξοχών- Οι πύργοι της αριστοκρατίας», με σημείο εκκίνησης το Λαογραφικό Μουσείο.

   Όλες οι ξεναγήσεις θα ξεκινούν από τις 11.00 και θα πραγματοποιούνται ανά τακτά χρονικά διαστήματα (εκκίνηση περίπου ανά 15′) μέχρι τις 16.00. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας με βάση τον χρόνο άφιξης. Για τη συμμετοχή στην εκδήλωση είναι απαραίτητη η χρήση μάσκας.

   Διαγωνισμός φωτογραφίας

   Το θέμα του φετινού διαγωνισμού, που διεξάγεται κάθε χρόνο στο Instagram και είναι ανοιχτός σε όλους, ερασιτέχνες και επαγγελματίες φωτογράφους, είναι εμπνευσμένο από τον χορηγό της δράσης, Lazaridis Ceramics είναι το «Bricks of History».

   Οι συμμετέχοντες ανεβάζουν από τις 23 έως τις 31 Οκτωβρίου τις φωτογραφίες τους από δημόσιο προφίλ, χρησιμοποιώντας το hashtag #LazaridisCeramics_oht2021. Οι τρεις φωτογραφίες που θα διακριθούν βραβεύονται με έπαθλα φωτογραφικές μηχανές Fujifilm. Στην επιλογή των νικητών συμμετέχει και το κοινό, καθώς στην τελική φάση καλείται να ψηφίσει ανάμεσα στους φιναλίστ. 

   Galileo Galilei open vote

   Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου θα «τρέχει» και ο διαγωνισμός για το βραβείο κοινού. Οι επισκέπτες της δράσης ψηφίζουν την αγαπημένη τους διαδρομή και παίρνουν μέρος στην κλήρωση για μια υποτροφία σπουδών στα τμήματα γλώσσας του Ινστιτούτου Galileo Galilei.

   Το έπαθλο αφορά πλήρη υποτροφία ενός ακαδημαϊκού έτους (χειμερινά ή θερινά τμήματα) και ισχύει για ιταλικά, ισπανικά, αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά, γαλλικά, για το επίπεδο αρχαρίων, μεσαίο και ανώτερο. Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι εν ισχύ η υποτροφία είναι η συνέχιση της φοίτησης και την επόμενη ακαδημαϊκή περίοδο.

   To OPEN HOUSE Thessaloniki 2021 θα ολοκληρωθεί με ένα online event, το οποίο προγραμματίζεται στα τέλη Νοεμβρίου, κατά το οποίο οι θεατές θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν online ξεναγήσεις σε κατοικίες με ιδιαίτερο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, συνεντεύξεις από αρχιτεκτονικά γραφεία της πόλης κι ένα livestream event με προσκεκλημένους ομιλητές

   Δ.Κ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αθ. Αρσένη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το θέατρο παραμένει ένας ζωντανός, συνεχώς εξελισσόμενος οργανισμός

Το 3ο Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης, που ξεκινά σήμερα (17/9) και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, επιστρέφει στο μαγικό νησί του Ιονίου, με επίκεντρο αυτή τη φορά την κωμωδία. Είναι η «Κωμωδία… αντίδοτο στην παρακμή», όπως υποστηρίζει η φετινή θεματική;

«Ο τίτλος ‘Κωμωδία … αντίδοτο στην παρακμή’ ήταν μια ιδέα του Κώστα Γάκη και προέκυψε από την ανάγκη μας να αναδείξουμε το γέλιο ως μέσο αντιμετώπισης των δυσκολιών που βιώνουμε. Η κωμωδία έχει την ικανότητα να καταρρίπτει τα τείχη της σοβαροφάνειας και να μας θυμίζει ότι ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές μας υπάρχει ελπίδα. Κάθε χρόνο, οι τίτλοι του φεστιβάλ προκύπτουν μέσα από τη θεματική που αποφασίζουμε να εξερευνήσουμε. Προσπαθούμε να συνδέουμε την διαχρονική επίδραση της τέχνης με τη σύγχρονη επικαιρότητα, δημιουργώντας μια θεματική ενότητα που να αποτυπώνει τη σκέψη μας για το φεστιβάλ της κάθε χρονιάς», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η θεατρολόγος και σκηνοθέτης Αθηνά Αρσένη, που μαζί με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Γάκη έχουν την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεατρικού Φεστιβάλ Ιθάκης, που έκανε επανέναρξη το 2022 (και) ως αναβίωση του ιστορικού προκατόχου του (1975 – 1998).

Πώς, όμως, ξεκίνησε η ιδέα να «ξαναγεννηθεί» το φεστιβάλ; Ποιες είναι οι νέες κατευθύνσεις του; «Η ιδέα της αναβίωσης του Θεατρικού Φεστιβάλ Ιθάκης γεννήθηκε από την αγάπη και την επιθυμία των ανθρώπων του νησιού και του Δήμου να αναβιώσουν έναν θεσμό που είχε σημαδέψει πολιτιστικά την Ιθάκη από το 1975 έως το 1998. Στόχος μας ήταν να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο την καλλιτεχνική παράδοση της περιοχής, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, δίνοντας παράλληλα μια νέα πιο σύγχρονη κατεύθυνση στο φεστιβάλ, που να συνδυάζει το τρίπτυχο Καλλιτεχνική δράση – Πολιτιστική παραγωγή – Εκπαιδευτική δραστηριότητα. Με αυτόν τον τρόπο, νέοι και παλιοί καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου και από όλη την Ελλάδα συναντιούνται στην Ιθάκη για να ανταλλάξουν ιδέες και να συνδημιουργήσουν. Έτσι η Ιθάκη μεταμορφώνεται σε ένα καλλιτεχνικό σταυροδρόμι με σκοπό την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας και στόχο την πολιτιστική αναγέννηση», απαντά στις ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ η θεατρολόγος.

Η διοργάνωση διακρίνεται σε τρία μέρη. Ξεκινώντας από την «ΑΥΛΑΙΑ», το διαγωνιστικό μέρος του Θεατρικού Φεστιβάλ Ιθάκης, μια «έκπληξη» περιμένει όσους το ανακαλύπτουν για πρώτη φορά. Με κεντρικό άξονα την «Οδύσσεια» του Ομήρου, σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη Ιθάκη, νέοι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν διασκευές των ραψωδιών που έχουν αναλάβει, ανάλογα με τη θεματική της χρονιάς. «Τα 8 θεατρικά ντουέτα του διαγωνιστικού μέρους θα ερμηνεύσουν όλη την ‘Οδύσσεια’. Το κάθε ντουέτο θα παρουσιάσει τρεις συνεχόμενες ραψωδίες. Φέτος, θέσαμε στις διαγωνιζόμενες ομάδες, την πρόκληση να προσεγγίσουν το έπος της Οδύσσειας μέσα από την κωμωδία, δημιουργώντας κωμικές διασκευές. Όσο για το μέλλον, έχουμε σκεφτεί να συνεχίσουμε τη διερεύνηση της Οδύσσειας, αναδεικνύοντας κάθε φορά τα ζητήματα που θέτει με έμφαση στις νέες θεατρικές προσεγγίσεις», υπογραμμίζει η Αθηνά Αρσένη ως προς τον τρόπο λειτουργίας του διαγωνιστικού τμήματος και τη σχέση του με το ομηρικό έπος.

Η «ΣΚΗΝΗ», όπου οκτώ επαγγελματικοί θεατρικοί θίασοι θα παρουσιάσουν έργα μεγάλης διάρκειας, δίνοντας έμφαση στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία, και τα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ», που περιλαμβάνουν θεατρικά εκπαιδευτικά σεμινάρια ανοιχτά για το κοινό, είναι τα άλλα δυο μέρη του Φεστιβάλ, το οποίο διανύει τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του. Σε ποια σημεία θα επικεντρωνόταν μια μικρή αποτίμηση των πρώτων δυο χρόνων, αλλά και ποιες προσδοκίες υπάρχουν ως προς το παρόν και το μέλλον της διοργάνωσης; «Τα δύο πρώτα χρόνια του φεστιβάλ ήταν εξαιρετικά επιτυχημένα, αν και γεμάτα προκλήσεις. Ξεκινήσαμε σε μια δύσκολη συγκυρία του κορονοϊού, αλλά καταφέραμε να χτίσουμε μια σταθερή βάση κοινού και να προσελκύσουμε σημαντικούς καλλιτέχνες. Τα έργα που παρουσιάστηκαν είχαν μεγάλη απήχηση, τόσο στο κοινό της Ιθάκης όσο και στους επισκέπτες του νησιού. Για το μέλλον, προσδοκούμε να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε, να διευρύνουμε το φεστιβάλ με νέες μορφές θεατρικής έκφρασης και να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους θεατές και καλλιτέχνες στο νησί μας», απαντά η συνομιλήτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που δεν παραλείπει να ευχαριστήσει «όλους όσοι στηρίζουν το Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης, τοπικούς φορείς, χορηγούς, καλλιτέχνες, κοινό και εθελοντές. Χωρίς τη δική τους συμβολή, αυτό το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Επίσης, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο έκφρασης και δημιουργίας για τους νέους καλλιτέχνες, προσκαλώντας τους να έρθουν στην Ιθάκη για να παρουσιάσουν το έργο τους στο κοινό, δίνοντας το μήνυμα ότι το θέατρο παραμένει ένας ζωντανός, συνεχώς εξελισσόμενος οργανισμός, που διατηρεί τις ρίζες του στη συλλογική παράδοση και ταυτόχρονα διαμορφώνει το μέλλον της πολιτιστικής δημιουργίας», καταλήγει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ.

Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη για το κοινό – Το αναλυτικό πρόγραμμα για όλες τις ημέρες θα το βρείτε εδώ: https://festivalithaki.gr/

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας του 3ου Θεατρικού Φεστιβάλ Ιθάκης.

Ελένη Μάρκου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δήλωση της Λ. Μενδώνη για την απώλεια του ηθοποιού Ντίνου Καρύδη

«Η απώλεια του Ντίνου Καρύδη, μας στερεί από έναν έντιμο και ευαίσθητο άνθρωπο με αρχές, αλλά και έναν πολυδιάστατο ηθοποιό, με μακρόχρονη και γόνιμη πορεία», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, πληροφορούμενη την απώλεια του Ντίνου Καρύδη. Και συνέχισε:

«Δοκιμάστηκε, από πολύ νέος, στο θέατρο, με επιτυχία σε μια ευρύτατη γκάμα ρόλων, προερχόμενων από το κλασικό έως και το σύγχρονο ρεπερτόριο, υπηρετώντας τους πιστά και αφοσιωμένα, αξιοποιώντας στο έπακρο τα εκφραστικά του μέσα και χαρίζοντας, με το πλούσιο ταλέντο του, ερμηνείες που δίκαια τον καθιέρωσαν. Δημιούργησε, το 1983, το Θέατρο “Ελεύθερη Αυλαία”, με την ηθοποιό και σύζυγό του Τζούλια Αργυροπούλου και συναδέλφους του, επιδιώκοντας να αναμετρηθεί με απαιτητικά κείμενα και δυσκολοερμήνευτους ρόλους. Η ωριμότητά του στη σκηνή και την οθόνη έμοιαζε πάντοτε φυσική. Ωστόσο, έκρυβε, όχι μόνον ένα πολύπλευρο ταλέντο, αλλά και πολλή δουλειά, αφοσίωση και μεγάλη εμπειρία. Με την ίδια φυσικότητα που ερμήνευε τους θεατρικούς ρόλους, εμφανίστηκε επανειλημμένα, αλλά επιλεκτικά, και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, κερδίζοντας την αναγνώριση του κοινού.

Στη σύζυγό του Τζούλια και την κόρη του Σμαράγδα, αγαπημένες συμπαραστάτριές του, στη ζωή και την Τέχνη, στους φίλους και τους συναδέλφους του, απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια», κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού στο μήνυμά της.

Ε.Μ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχίζει σήμερα το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως

Η μεγαλύτερη γιορτή του Βιβλίου «ανοίγει τις πύλες της» σήμερα 6 Σεπτεμβρίου, στο Πεδίον του ‘Αρεως, για να υποδεχτεί τους φίλους του βιβλίου και να προσελκύσει νέους αναγνώστες.

Διακόσιοι εκδοτικοί οίκοι, 280 περίπτερα,  200 πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαδραστικά εκπαιδευτικά δρώμενα και πολλά άλλα θα πραγματοποιηθούν στο μεγάλο 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2024, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής, την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων και τη συνεργασία με το Μικρό Παρίσι των Αθηνών, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ, με φόντο τα χιλιάδες βιβλία, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε ένα πολυποίκιλο, πολιτιστικό γεγονός. Μεταξύ πολλών άλλων εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθούν: Παιδική θεατρική παράσταση «Ο θρύλος της Μουλάν» από την εταιρεία θεατρικών παραγωγών ΜΕΘΕΞΙΣ, παράσταση Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών «Νικόλα Τζιβελέκη», συναυλία από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων, μουσικές βραδιές από μαθητικά σύνολα του Μουσικού Σχολείου Πειραιά και σπουδαστές του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, συναυλία από τον Μάριο Στρόφαλη με τη Μάρθα Μορελεόν και την Ειρήνη Τουμπάκη, εκδήλωση της Ελληνικής Ακαδημίας Κόμικς, τριήμερο παρουσίασης πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών λόγου, συναυλία με τους Σοφία Αρβανίτη, Νίκο Καλλίνη, Μάκη Ψαραδέλλη και το Μουσικό και Φωνητικό Σύνολο Κορίνθου «Ηχοροή».

Το κεντρικό αφιέρωμα του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2024 έχει τίτλο «Νεολαία και Ανάγνωση. Από σένα η ‘Ανοιξη εξαρτάται» και είναι επικεντρωμένο στις νεότερες γενιές. Στην ευαισθητοποίησή τους σε κρίσιμα ζητήματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, η ορθή χρήση της τεχνολογίας, η Τεχνητή Νοημοσύνη κ.ά., στις απαντήσεις που μπορεί να δώσει το βιβλίο σε καίρια φιλοσοφικά και πρακτικά ερωτήματα και στις διεξόδους που μπορούν να βρουν μέσω του πολιτισμού. Την αφίσα και το εξώφυλλο του καταλόγου του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2024 κοσμεί έργο του διακεκριμένου Έλληνα εικαστικού, Λεωνίδα Γιαννακόπουλου.

Το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του ‘Αρεως λειτουργεί καθημερινά, από 6 έως 22 Σεπτεμβρίου 2024 με ελεύθερη είσοδο. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 18:00-22:30, Παρασκευή & Σάββατο 18:00-23:00, Κυριακή 10:30-15:00 & 18:00-22:30.

Η εκδήλωση των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 20:00.

Ε.Μ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ