ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Πρωταγωνιστές του καλοκαιριού και οι μικροί νησιωτικοί προορισμοί της χώρας
Θετικός κρίνεται ο απολογισμός τής μέχρι τώρα πορείας των τουριστικών αφίξεων στους “μικρότερους” νησιωτικούς προορισμούς της χώρας, από τους άμεσα εμπλεκόμενους φορείς σε αυτά. Μπορεί να μην υποδέχονται, λόγω του μικρότερου γεωγραφικού στίγματος τους, τις ροές επισκεπτών των μεγάλων νησιών της χώρας, ωστόσο το οικονομικό αποτύπωμα του τουρισμού στις τοπικές οικονομίες τους είναι αυτό που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό και τη βιωσιμότητα τους εν μέσω του χειμώνα.
Τα νησιά του Αργοσαρωνικού, η Σίκινος, η Κάλυμνος, η Αστυπάλαια, η Ίος, η Σκόπελος, η Νάξος, η Πάρος, οι Λειψοί, η Ελαφόνησος στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου και η Άνδρος βρέθηκαν στο μικροσκόπιο του ΑΠΕ-ΜΠΕ, με τους φορείς των νησιών αυτών κάνουν λόγο για μια απροσδόκητα καλή τουριστικά χρονιά. Αν και αυτή, όπως εξηγούν, ήταν περιορισμένη στο δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου χάρισε χαμόγελα ικανοποίησης στους εμπλεκόμενους με τα τουριστικά πράγματα, καθώς η εκκίνηση της τον Μάιο δεν προδίκαζε την “έκρηξη” των αφίξεων σε αυτά, το εξεταζόμενο δίμηνο, όπως σημειώνουν.
Σε πρώτη ανάγνωση οι πληρότητες σε αυτά αλλά και στα περισσότερα νησιά της χώρας κινήθηκαν πάνω από 85%, ειδικά τον Αύγουστο, ενώ ο Σεπτέμβρης κρίνεται από τους περισσότερους, ο μήνας που θα σφραγίσει και τα τουριστικά τους έσοδα. Προς επίρρωση τούτου, η ευχή να συνεχιστούν απρόσκοπτα οι τουριστικές ροές σε αυτά, χωρίς υγειονομικά απρόοπτα.
Αίγινα
Η Αίγινα αποτέλεσε και φέτος βασικό ορμητήριο για το ελληνικό κοινό με τις πληρότητες στο δεύτερο μεγαλύτερο νησί του Αργοσαρωνικού να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, όπως σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού Σταύρος Καλαμάκης. Μάλιστα δεν αποκλείεται τα στοιχεία από τις λιμενικές αρχές, που από μέρα σε μέρα θα δημοσιοποιηθούν να φανερώνουν άνοδο σε σχέση και με το 2019.
Ελαφόνησος
Και στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου και συγκεκριμένα στην Ελαφόνησο, οι Έλληνες αποτέλεσαν την πλειοψηφία των επισκεπτών της, με τη δήμαρχο Ευσταθία Λιάρου να σημειώνει με τη σειρά της στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι τον Αύγουστο οι πληρότητες του νησιού ήταν στο 100%. Μάλιστα στάθηκε και στη σημασία των μονοήμερων επισκέψεων από Έλληνες στο νησί, σημειώνοντας ότι αποτελούν σημαντική τονωτική ένεση για την τοπική οικονομία.
Αστυπάλαια
Με τη σειρά της, ισχυρό πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες αποτέλεσε και φέτος η “πεταλούδα του Αιγαίου”. «Η Αστυπάλαια σημείωσε εντυπωσιακή πορεία κρατήσεων με πληρότητα μέχρι και 100% από τις 20 Ιουλίου έως τα τέλη Αυγούστου. Τη “ μερίδα του λέοντος” είχαν οι Έλληνες επισκέπτες με εκτιμώμενο ποσοστό άνω του 50%, ωστόσο σημαντικές ήταν και οι αφίξεις από το εξωτερικό. Στο φετινό αποτέλεσμα συνέβαλαν το μήνυμα που εκπέμπουμε ως ποιοτικός προορισμός με “ πράσινες” καινοτομίες αλλά και το ντεμπούτο της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με νησιά των Δωδεκανήσων που διαθέτουν διεθνή αεροδρόμια», δήλωσε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Αστυπάλαιας Νίκος Κομηνέας.
Σίκινος
Το νησί που αγάπησε ο Ελύτης, βίωσε εφέτος μια από τις καλύτερες τουριστικές χρονιές ξεπερνώντας ακόμα και τη χρονιά του 2019, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος της Σικίνου Βασίλης Μαράκης. Μάλιστα υπογράμμισε ότι ο καθολικός εμβολιασμός των κατοίκων του νησιού λειτούργησε ενισχυτικά στην αύξηση της επισκεψιμότητας.
Είναι χαρακτηριστικο ότι η Σίκινος των 270 μόνιμων κατοίκων υποδέχεται συνολικά τη θερινή περίοδο έως και 15.000 επισκέπτες. Στο σημείο αυτό ο κ.Μαράκης εστιάζει στην ανάγκη επέκτασης της περιόδου τόσο προς τον Μάιο όσο και προς τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Από τα παραπάνω συνάγεται, ότι η αναζήτηση καταλύματος τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, ήταν μια πολύ δύσκολη υπόθεση για να στεφθεί με επιτυχία.
Η απλότητα σε συνδυασμό με την ήπια τουριστική ανάπτυξη, είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του νησιού, που έχει ανταπόκριση από μεγάλη μερίδα τουριστών, προσθέτει ο δήμαρχος.
Κάλυμνος
Απροσδόκητα καλά εξελίχθηκε η καλοκαιρινή περίοδο και για το νησί της Καλύμνου, ένας προορισμός που έχει κάνει πράξη εδώ και χρόνια την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, λόγω της αναρρίχησης. Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων του νησιού Νίκος Τσαγκάρης, τα έσοδα θα ξεπεράσουν το 50% του 2019, καθώς οι πληρότητες τον Ιούλιο και τον Αύγουστο ξεπέρασαν κάθε προσδοκία ικανοποιώντας όλους τους επαγγελματίες που σχετίζονται με την τουριστική οικονομία. Ιδιαίτερα καλές είναι και οι προοπτικές για τον Σεπτέμβριο και τον Οκτωβρίου, καθώς ήδη καταφτάνουν στο νησί οι αναρριχητές για την δεύτερη αναρριχητική περίοδο του νησιού (Αρχές Σεπτεμβρίου έως και μέσα Νοεμβρίου- Η πρώτη είναι το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου). Σε μια καλή αναρριχητική περίοδο οι αφίξεις των αναρριχητών υπολογίζονται σε 15.000, ενώ για εφέτος αναμένονται περίπου 8.000 αναρριχητές συνολικά.
Ίος
Στην Ίο η πληρότητα για τον Αύγουστο ξεπέρασε το 90% σε πολλά καταλύματα. Οι Έλληνες και μάλιστα ζευγάρια και οικογένειες, έδειξαν την ισχυρή προτίμηση τους μαζί με άλλες αγορές, κυρίως Ιταλούς, Γάλλους και Βρετανούς, σημείωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ιητών Γκίκας Γκίκας και προσέθεσε: «Η Ίος διανύει μία τουριστική χρονιά υπέρβασης. Παρά τις μεγάλες αντιξοότητες, κατορθώσαμε να καταστήσουμε τον προορισμό ανθεκτικό στους κραδασμούς».
Σκόπελος
Οροφή άγγιξαν και οι πληρότητες των καταλυμάτων στην Σκόπελο, καθώς προσέγγισε το 100% τον Αύγουστο με τους Έλληνες να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο και τις επιδόσεις να είναι υψηλότερες και από το 2019 σε ορισμένα διαστήματα. «Η ενισχυμένη προβολή, η νέα ακτοπλοϊκή σύνδεση με τη Θεσσαλονίκη και το βοήθημα στους νέους ανέτρεψαν τις αρχικά λιγότερο αισιόδοξες προβλέψεις μας, ενώ και ο Σεπτέμβριος εμφανίζει ενθαρρυντικά στοιχεία με περισσότερους ταξιδιώτες από τη Μεγάλη Βρετανία», αναφέρει σε δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο δήμαρχος Σκοπέλου Σταμάτης Περίσσης.
Λειψοί
Η μεγάλη έκπληξη του φετινού καλοκαιριού ήταν οι Λειψοί, σύμφωνα με τον δήμαρχο τους, Φώτη Μάγγο. Ο Αύγουστος έκλεισε με πληρότητες κοντά στο 100% για μεγάλο μέρος του. «Η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών που μας τίμησαν ήταν Έλληνες, ενώ σημαντικό μερίδιο αναλογεί και στους Ιταλούς. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου τον Σεπτέμβριο, μία τάση που δεν ήταν ξανά τόσο έντονη στο παρελθόν», σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος του νησιού.
Πάρος & Νάξος
Σε υψηλά επίπεδα κινήθηκαν και οι πληρότητες στους παραδοσιακούς νησιωτικούς προορισμούς, την Πάρο και την Νάξο, που κάθε χρόνο πρωταγωνιστούν στις αφίξεις επισκεπτών.
Η Πάρος φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα για την κάλυψη του χαμένου εδάφους σε σχέση με πέρυσι, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του Ιουλίου, όχι μόνο δεν έχει απώλειες, αλλά πλησιάζει και τα αποτελέσματα της χρονιάς- ρεκόρ του 2019. Τα στατιστικά στην Πάρο πήραν την ανιούσα μέσα στον Ιούλιο, με τις αφίξεις τουριστών να αγγίζουν μάλιστα το 85% του προ πανδημικού και εύρωστου τουριστικά Ιουλίου του 2019. Με βάση λοιπόν τους αριθμούς, 130.018 επισκέπτες αφίχθησαν στο λιμάνι της Πάρου φέτος τον Ιούλιο, έναντι 151.896 που είχαν έρθει ακτοπλοϊκώς στο νησί κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Η εντυπωσιακή αλήθεια που αποκαλύπτουν οι επίσημοι αριθμοί, έγκειται στο γεγονός, ότι το νησί “ έπιασε” το 85% της τουριστικής κίνησης του 2019 με 40% περίπου λιγότερους κατάπλους πλοίων στο λιμάνι του, καθώς κατά τον προ διετίας Ιούλιο είχαν πραγματοποιηθεί 848 κατάπλοι ενώ φέτος μόλις 515. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Κρατικού Αερολιμένα Πάρου, κατά τον δεύτερο καλοκαιρινό μήνα του 2021, 19.211 επισκέπτες έφθασαν αεροπορικώς στο νησί έναντι 22.307 επισκεπτών που είχαν αφιχθεί κατά τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Στα ίδια επίπεδα αναμένονται και τα στοιχεία για τον Αύγουστο που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα ξεπεράσει ακόμα και τον αντίστοιχο μήνα του 2019 και τοΝ Σεπτέμβριο και, αν τελικά συνεχιστεί η πορεία των επιδημιολογικών μετρήσεων, η χρονιά θα κλείσει με αποτελέσματα που θα ξεπερνούν ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις.
Σε ό,τι αφορά τη Νάξο, η πληρότητα τον Αύγουστο “ άγγιξε” το 100%, εμφανίζοντας υψηλότερα ποσοστά από το 2019. «Κατά γενική ομολογία, η ποιότητα των υπηρεσιών, η ποικιλία ενδιαφερόντων και οι ανταγωνιστικές τιμές αποτέλεσαν το θέλγητρο για Έλληνες, Γάλλους, Αμερικανούς, Ιταλούς και Γερμανούς που κατά κύριο λόγο μας επισκέφθηκαν», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Νάξου & Μικρών Κυκλάδων Βαγγέλης Κατσαράς.
Άνδρος
Τέλος, στην Άνδρο η πληρότητα τον Αύγουστο ξεπέρασε τις προσδοκίες, με ποσοστά που κυμάνθηκαν μεταξύ 95% και 100% για αρκετό διάστημα, όπως αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Άνδρου Νίκος Μουστάκας και συμπληρώνει: «Οι Έλληνες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας και “ πρωταγωνίστησαν” στις τουριστικές ροές. Ταυτόχρονα Ιταλοί, Γάλλοι και Γερμανοί συμπλήρωσαν τον “ χάρτη”».
Κ.Χαλκιαδάκης
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Μαγνησία: Οι εικόνες που έπληξαν τον τουρισμό και οι νέες καμπάνιες για την αναστροφή του κλίματος
Η παραλία του Βόλου, τα τσιπουράδικα, τα σοκάκια της Παλιάς πόλης, το μυθικό βουνό των Κενταύρων το γραφικό Πήλιο… ολόκληρη η Μαγνησία είναι ένας τόπος που συγκεντρώνει δεκάδες λόγους να τον επισκεφθεί κανείς κι όμως, στον απολογισμό αυτής της χρονιάς τα νούμερα θα σημειώσουν πτώση. Τι δεν πήγε καλά φέτος; Μετά τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν την Θεσσαλία πέρσι, στο τέλος του καλοκαιριού ήρθε να προστεθεί ένας ακόμη «πονοκέφαλος»: Οι εικόνες με τα νεκρά ψάρια σε ορισμένες παραλίες της περιοχής προς το τέλος του Αυγούστου, έδωσαν ακόμη ένα «χτύπημα» στην τουριστική κίνηση, το οποίο όπως λένε οι επαγγελματίες του κλάδου έγινε γενικευμένα.
«Πολλές φορές ο τρόπος που μεταδίδεται η πληροφορία και εκείνο που περνάει προς τα έξω προκαλεί μεγαλύτερη ζημιά από ό,τι φανταζόμαστε. Όταν βγαίνουμε και λέμε “ψόφια ψάρια στον Βόλο” πιάνει όλη τη Μαγνησία, με αποτέλεσμα να έχουμε ακυρώσεις μέχρι και στο ανατολικό Πήλιο που είναι 55 χλμ μακριά και βλέπει στο Αιγαίο», επισημαίνει μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας και μέλος του ΔΣ του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Έτσι, παρόλο που ο Ιούλιος και ο Αύγουστος παρουσίασαν μια εξαιρετική άνοδο σε σχέση με πέρσι και οι επιχειρήσεις του κλάδου δούλεψαν πολύ καλά, στο σύνολο η χρονιά θα κλείσει σημειώνοντας πτώση.
Αυτό το κλίμα ή καλύτερα την εικόνα που έχει δημιουργηθεί επιθυμούν και προσπαθούν να αντιστρέψουν οι φορείς με νέες καμπάνιες για την τουριστική προβολή και προώθηση του προορισμού.
Κάτι παρόμοιο έγινε και πέρσι τον χειμώνα, καθώς οι τουριστικές επιχειρήσεις ήταν έτοιμες να φιλοξενήσουν τους επισκέπτες τα Χριστούγεννα αλλά έπρεπε να αλλάξει η εικόνα που είχε δημιουργηθεί στον κόσμο, σύμφωνα με τον κ.Ζαφείρη.
«Εμείς περιμένουμε σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και την Περιφέρεια Θεσσαλίας αλλά και μέσω ενός κονδυλίου που έχει προαναγγελθεί για την προβολή της Θεσσαλίας, να προχωρήσουμε σε μια ολοκληρωμένη καμπάνια για την περιοχή ενώ στο μεταξύ έχουμε προγραμματίσει και τη συμμετοχή μας σε εκθέσεις τουρισμού εντός και εκτός Ελλάδας», σημειώνει ο κΖαφείρης.
Το μεγαλύτερο πλήγμα στον τουρισμό δόθηκε με την ακύρωση των συνεδρίων και των σχολικών εκδρομών μετά τα ακραία καιρικά φαινόμενα και τις καταστροφές που σημειώθηκαν. Παρόλο που η Μαγνησία επανήλθε, το κακό είχε ήδη γίνει και τα ταξίδια είχαν ήδη ακυρωθεί.
«Πέρσι τον χειμώνα, παρότι στις γιορτές των Χριστουγέννων οι πληρότητες ήταν πολύ υψηλές, ο χειμερινός τουρισμός συνολικά μειώθηκε κατά τουλάχιστον 40% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Μόνον οι σχολικές εκδρομές που ακυρώθηκαν άγγιξαν σε ποσοστό το 70%», αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας. Τώρα το επόμενο στοίχημα είναι τα Χριστούγεννα και φυσικά οι εκδρομές και τα συνέδρια που κλείνουν από νωρίς.
Νικόλ Καζαντζίδου
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
National Geographic: Προβολή της Μήλου στις διεθνείς αγορές
Στα γεωλογικά, αρχαιολογικά, ιστορικά και μορφολογικά ενδιαφέροντα της Μήλου αναφέρεται δημοσίευμα του National Geographic με ιδιαίτερη έμφαση στο Αρχαίο Θέατρο, τις Κατακόμβες, την Αφροδίτη και τα ευρήματα στην Φυλακωπή σημειώνοντας ότι στο νησί “υπάρχουν όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου. Σε όλη τη βραχώδη ακτογραμμή, θα δείτε όλα τα διαφορετικά χρώματα. Το πράσινο είναι μπεντονίτης, το κόκκινο είναι οξείδιο του σιδήρου, το μπλε είναι αμέθυστος”. Και συμπληρώνει:”Η Μήλος προσφέρει εκπληκτικά τοπία παρόμοια με τη Σαντορίνη αλλά χωρίς πολυκοσμία. Γνωστή για την ηφαιστειακή ιστορία της, διαθέτει μια παλέτα από πολύχρωμους βράχους και πάνω από 70 παρθένες παραλίες, όπως το Σαρακίνικο ,το Κλέφτικο, τον Γέρακα , τη Φυριπλάκα και το Αμμουδαράκι. Το αφιέρωμα περιγράφει και τα γοητευτικά χωριά του νησιού, όπως ο Αδάμαντας, η Πλάκα, το Κλήμα, τα Μανδράκια και τα Πολλώνια, “όπου οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν τον παραδοσιακό ελληνικό πολιτισμό”. Και συμπληρώνει :” Είναι ένας ιδανικός προορισμός για ταξιδιώτες που αναζητούν μια πιο ήρεμη και αυθεντική ελληνική νησιωτική εμπειρία”.
Το αφιέρωμα δημοσιεύθηκε στις 29 Αυγούστου και υπογράφεται από την Elizabeth Warkentin.
https://www.nationalgeographic.com/travel/article/milos-santorini-greece-alternative
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η Grecotel ενεργός υποστηρικτής δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Η Grecotel ενώνει τη φωνή της με την επιστημονική κοινότητα και όσους φροντίζουν να παραδώσουν στην επόμενη γενιά ένα πλανήτη απαλλαγμένο από τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής και καλωσορίζει στο Ρέθυμνο το τριήμερο οικολογικό συμπόσιο «ΓΗ: Ένας Βιώσιμος Πλανήτης για όλους – Κάλεσμα για Δράση – Η αλλαγή είναι εφικτή», οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν σήμερα 10 και θα διαρκέσουν έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2024. Διοργανωτές του συμποσίου η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Εθνικό Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και η Περιφέρεια Κρήτης.
Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση, η ανάδειξη της Grecotel ως “Μέγα Χορηγού” του συμποσίου στο Ρέθυμνο, σηματοδοτεί τις προθέσεις του ξενοδοχειακού οργανισμού, να στρέψει το βλέμμα στις τοπικές κοινωνίες, που με την παρακίνηση και την ενημέρωση μπορούν να σταθούν απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής. H κλιματική αλλαγή απαιτεί συνέργειες αλλά και στήριξη της ακαδημαϊκής κοινότητας και του επιστημονικού προσωπικού της χώρας. Η Grecotel αναγνωρίζοντας το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, “δηλώνει” ενεργός υποστηρικτής πρωτοβουλιών που μπορούν να καταστήσουν μια ουσιαστική αλλαγή εφικτή και στο μέτωπο της κλιματικής αλλαγής.
Η Grecotel είναι μεταξύ άλλων μέλος του UN Global Compact Network Greece. Το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (UN Global Compact) είναι μια εθελοντική πρωτοβουλία, που βασίζεται στη δέσμευση των επιχειρήσεων για εφαρμογή Οικουμενικών Αρχών βιωσιμότητας και ανάληψη δράσεων υποστήριξης των στόχων των Ηνωμένων Εθνών.
Οι εργασίες του Συμποσίου, που τελεί υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, θα πραγματοποιηθούν στους χώρους της Ιεράς Μητροπόλεως (ανάμεσά τους και η Μονή Αρκαδίου), του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Παλαιοντολογικού Μουσείου Ρεθύμνου, παράρτημα του Εθνικού Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας, πρόεδρος του οποίου είναι η Φαλή Βογιατζάκη, η ακούραστη οραματίστρια για την προστασία του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και ψυχή και αυτής της διοργάνωσης.
Με περισσότερα από 2.000 διεθνή βραβεία και διακρίσεις που έχει λάβει ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη-Grecotel, αναγνωρίζεται σήμερα ως ο ηγέτης της ξενοδοχειακής αγοράς, ο μεγαλύτερος ελληνικός τουριστικός όμιλος και μία από τις πλέον δυναμικές ελληνικές επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της ICAP (Κλαδική Μελέτη για Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις, Νοέμβριος 2023), ο όμιλος κατέχει την πρώτη θέση με μερίδιο 4,5% βάσει αξίας και 3,5% βάσει συνόλου κλινών για τα ξενοδοχεία πολυτελείας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago
Καιρός: Σε δύο «κύματα» και με μεγάλα ύψη βροχής θα χτυπήσει η κακοκαιρία την Αττική – «Προσοχή για 30 ώρες»
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago
«Έκαψε» την Ειρήνη Μουρτζούκου η μητέρα του Παναγιωτάκη: Ο καυγάς, η ζήλεια και οι απειλές και για το άλλο παιδί
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ6 ημέρες ago
Η ανώτερη Αγγλία «πάγωσε» το ΟΑΚΑ
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ3 ημέρες ago
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων
-
ΕΛΛΑΔΑ6 ημέρες ago
Από σήμερα οι τριήμερες εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου – Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, μέτρα ασφαλείας
-
ΔΙΕΘΝΗ1 ημέρα ago
Κυρ. Μητσοτάκης: Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μεταμορφώσει τη χώρα μας
-
ΔΙΕΘΝΗ3 ημέρες ago
Πολύνεκροι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο
-
ΔΙΕΘΝΗ6 ημέρες ago
Ο Κιμ Γιονγκ Ουν διέταξε να αρχίσει «μαζική παραγωγή» drones εφόδου