Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατά 2,5 δισ. ευρώ αυξήθηκε ο τζίρος του λιανικού εμπορίου στο β’ τρίμηνο

Αύξηση 2,5 δισ. ευρώ σημείωσε ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο της χώρας το β’ τρίμηνο εφέτος, μετά από την άνοδο κατά 400 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το β’ τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 13,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22,9% σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2020, όπου είχε διαμορφωθεί σε 10,99 δισ. ευρώ και αύξηση 23,8% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 10,91 δισ. ευρώ.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι:

*Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, 108,5%. Περιλαμβάνεται το λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα.

*Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων, 107,7%.

Αντίθετα, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν μείωση είναι:

*’Αλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών, 5,7%. Περιλαμβάνονται οι άμεσες πωλήσεις ή οι πωλήσεις από πωλητές που πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι (από πόρτα σε πόρτα, πλασιέ), οι πωλήσεις από αυτόματες μηχανές πώλησης, οι άμεσες πωλήσεις καυσίμων (πετρέλαιο θέρμανσης, καυσόξυλα κ.λπ.) που παραδίδονται στο χώρο του πελάτη, οι δραστηριότητες δημοπρασιών που δεν διενεργούνται σε καταστήματα (λιανικές πωλήσεις, εκτός διαδικτύου) και το λιανικό εμπόριο (εκτός καταστημάτων) από εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους.

*Λιανικό εμπόριο φρούτων και λαχανικών σε ειδικευμένα καταστήματα, 1,2%.

Για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούνιο 2021 ανήλθε σε 2,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με τον Ιούνιο 2020 που είχε διαμορφωθεί σε 2,5 δισ. ευρώ και αύξηση 10,2% σε σχέση με τον Μάιο 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 2,7 δισ. ευρώ.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι:

*Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, 90,8%.

*Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων, 85,9%.

Στον αντίποδα, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση είναι:

*Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε ειδικευμένα καταστήματα, 18,7%.

*Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε ειδικευμένα καταστήματα, 14,2%.

Με βάση τα στοιχεία κύκλου εργασιών του οριστικού Στατιστικού Μητρώου Επιχειρήσεων 2018, οι 10 μεγαλύτερες τάξεις οικονομικής δραστηριότητας του τομέα λιανικού εμπορίου είναι:

-Πώληση αυτοκινήτων και ελαφρών μηχανοκίνητων οχημάτων

-Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων

-Χονδρικό εμπόριο μερών και εξαρτημάτων μηχανοκίνητων οχημάτων

-Λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό

-‘Αλλο λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα

-Λιανικό εμπόριο καυσίμων κίνησης σε ειδικευμένα καταστήματα

-Λιανικό εμπόριο σιδηρικών, χρωμάτων και τζαμιών σε ειδικευμένα καταστήματα

-Λιανικό εμπόριο ηλεκτρικών οικιακών συσκευών σε ειδικευμένα καταστήματα

-Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, και

-Φαρμακευτικά είδη σε ειδικευμένα καταστήματα.

Από αυτές, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον τζίρο το β’ τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020 είναι:

*Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, 104,7%.

*Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, 96,8%.

Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μικρότερη αύξηση είναι:

*Φαρμακευτικά είδη σε ειδικευμένα καταστήματα, 3,7%.

*Λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα που πωλούν κυρίως τρόφιμα, ποτά ή καπνό, 2,1%.

Παράλληλα, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση στον κύκλο εργασιών τον Ιούνιο 2021 σε σχέση με τον Ιούνιο 2020 είναι:

*Λιανικό εμπόριο ενδυμάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, 56,9%.

*Συντήρηση και επισκευή μηχανοκίνητων οχημάτων, 53,6%.

Ενώ, η δραστηριότητα που παρουσίασε μείωση είναι το ‘Αλλο λιανικό εμπόριο σε μη ειδικευμένα καταστήματα, με πτώση 12,2%.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το 30% όλων των επαγγελματικών χώρων αναμένεται να είναι coworking spaces έως το 2030

Στα 37 δισ. δολάρια εκτιμάται ότι θα ανέλθει η αξία της διεθνούς αγοράς Coworking Spaces (συνεργατικών χώρων εργασίας) μέχρι το 2028, γνωρίζοντας ανάπτυξη και στην Ελλάδα. Στο πλαίσιο αυτό, συνεχίζει την περαιτέρω ανάπτυξή της στην εγχώρια αγορά η ελληνική εταιρεία ViOS που δραστηριοποιείται στον τομέα των Coworking Spaces με την έναρξη λειτουργίας του νέου κτηρίου, τρίτου κατά σειρά, συνεργατικών χώρων εργασίας στο Μαρούσι, με στόχο να εξυπηρετήσει ανάγκες των σύγχρονων επαγγελματιών με έμφαση στην ευημερία, την τεχνολογία και την καινοτομία.

Πρόκειται για το ViOS Co-Lab, που απλώνεται σε μια έκταση 5.000 τετραγωνικών μέτρων με 650 θέσεις εργασίας, με πλήρως επιπλωμένους χώρους και ευέλικτες λύσεις εργασίας. Το κτήριο διαθέτει κοινόχρηστη αίθουσα συνεδριάσεων, τηλεφωνικούς θαλάμους και quiet working area, ενώ οι εγκαταστάσεις ευεξίας που βρίσκονται σε κοντινό κτήριο περιλαμβάνουν γυμναστήριο, σάουνα και δωμάτιο διαλογισμού. Επίσης, το Co-Lab προσφέρει υπερ-υψηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο, έξυπνα συστήματα φωτισμού και προηγμένες λύσεις επικοινωνίας για τη διασύνδεση των ομάδων. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το ViOS Co-Lab συνδυάζει προηγμένα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής, όπως η απολύμανση αέρα με υπεριώδεις λαμπτήρες και η παρακολούθηση των επιπέδων CO2 στον αέρα. Η ViOS είναι η πρώτη ελληνική εταιρεία του κλάδου που απέκτησε το διεθνές πιστοποιητικό WELL που αποτελεί ένα διεθνώς αναγνωρισμένο πρότυπο που αξιολογεί και πιστοποιεί χώρους εργασίας με βάση την επίδρασή τους στην υγεία, την ευεξία και την ποιότητα ζωής των ανθρώπων που τους χρησιμοποιούν. Επιπλέον, έχει λάβει την πιστοποίηση A Energy Level Plus, ευθυγραμμίζοντας τις υποδομές της με τα κριτήρια ESG (Environmental, Social, Governance). Η ViOS, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, δεν περιορίζεται μόνο στη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος υψηλής ποιότητας, αλλά επενδύει ενεργά στην ανάπτυξη των περιοχών στις οποίες δραστηριοποιείται. Μέσω της δημιουργίας χώρων που προσελκύουν επαγγελματίες και επιχειρήσεις, η ViOS συμβάλλει στην αναβάθμιση των περιοχών της, δίνοντας έμφαση στην τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική δυναμική.

Στα 37 δισ. δολάρια θα ανέλθει η αξία της διεθνούς αγοράς Coworking Spaces

Στα 37 δισ. δολάρια εκτιμάται ότι θα ανέλθει η αξία της διεθνούς αγοράς Coworking Spaces (συνεργατικών χώρων εργασίας) μέχρι το 2028. Το Global Coworking Survey της GCUC επισημαίνει ότι το 69% των εργαζομένων σε coworking χώρους έχουν αναπτύξει νέες δεξιότητες, ενώ το 68% έχουν βελτιώσει τις υπάρχουσες δεξιότητές τους. Το 30% όλων των επαγγελματικών χώρων αναμένεται να είναι coworking spaces έως το 2030, καθώς οι οργανισμοί αντιλαμβάνονται τη στρατηγική αξία που έχουν αυτοί οι χώροι για την παραγωγικότητα, την καινοτομία και την ευημερία των εργαζομένων. Τα coworking spaces προσφέρουν στους επαγγελματίες την ευκαιρία να εργαστούν σε ένα περιβάλλον που συνδυάζει τα πλεονεκτήματα της απομακρυσμένης εργασίας με την υποδομή ενός παραδοσιακού γραφείου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγορά εμπορικών ακινήτων – Συνεχίζεται η ανοδική πορεία που ξεκίνησε το 2019

Σταθερά ανοδική πορεία γνωρίζει η αγορά εμπορικών ακινήτων στην χώρα μας με τις προοπτικές να συγκλίνουν ότι θα συνεχιστεί και την επόμενη πενταετία, με την πλειοψηφία των επενδύσεων στην ελληνική αγορά να εστιάζει σε κτίρια γραφείων και τουριστικά ακίνητα.

Όπως αναφέρει η Κορίνα Σαΐα, διευθύνων σύμβουλος της Premier Realty οι τιμές σημειώνουν σημαντική αύξηση από το 2019 και μετά. Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία του «Σπιτογάτου», οι τιμές των γραφείων ανά τετραγωνικό μέτρο έχουν αυξηθεί κατά 47,3% στο κέντρο της Αθήνας, κατά 40,6% στα ανατολικά προάστια, κατά 49,9% στα νότια προάστια και κατά 33,3% στην δυτική Αθήνα. Η ζήτηση παραμένει ισχυρή για βιώσιμα, ενεργειακά αποδοτικά κτίρια γραφείων σε προνομιακές τοποθεσίες, ενώ τα υπόλοιπα γραφεία ενδέχεται να παρουσιάσουν μικρή μείωση της ζήτησης τα επόμενα χρόνια. Κατά την ίδια περίοδο, οι τιμές για τις αποθήκες και τους αποθηκευτικούς χώρους έχουν επίσης σημειώσει αξιοσημείωτες αυξήσεις: 45,7% στο κέντρο της Αθήνας, 52% στα ανατολικά προάστια, 39,3% στα νότια προάστια και 28,4% στην δυτική Αθήνα.

Σε απόλυτους όρους, οι τιμές των εμπορικών χώρων ανά τετραγωνικό μέτρο έχουν αυξηθεί από το 2019 έως το 2024, με το κέντρο της Αθήνας να σημειώνει αύξηση από 8 ευρώ σε 10,4 ευρώ, τα ανατολικά προάστια από 5 ευρώ σε 7,7 ευρώ, τα νότια προάστια από 7,8 ευρώ σε 10,7 ευρώ και τη Δυτική Αθήνα από 5,4 ευρώ σε 7,6 ευρώ.

Οι νέες τάσεις

Μια αναδυόμενη τάση στην ελληνική αγορά εμπορικών ακινήτων, τονίζει η Κορίνα Σαΐα, είναι η στροφή προς τα έξυπνα κτίρια. Η παγκόσμια αγορά έξυπνων κτιρίων αποτιμάται σε 108 δισ. δολάρια το 2023. Ένα έξυπνο κτίριο χρησιμοποιεί το διαδίκτυο (IoT) και αυτοματοποιημένες τεχνολογίες για τον έλεγχο διαφόρων συστημάτων, όπως ο φωτισμός, η ασφάλεια, η θέρμανση, ο εξαερισμός και ο κλιματισμός. Σύμφωνα με την κ. Σαΐα, μια άλλη τάση είναι η ανάπτυξη έργων μικτής χρήσης, τα οποία συνδυάζουν διαφορετικούς τύπους ακινήτων -όπως κατοικίες, χώρους λιανικού εμπορίου και γραφείων και κινηματογράφους- μέσα σε ένα ενιαίο συγκρότημα. Τα έργα μικτής χρήσης κερδίζουν δημοτικότητα επειδή προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα ενοικιαστών, συνεπή ταμειακή ροή και προωθούν τη βιωσιμότητα, ενώ διατηρούν χαμηλά ποσοστά κενών κατοικιών, προσφέροντας κατοικίες σε διάφορες τιμές.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο «χάρτης» των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 18 Οκτωβρίου

Συνολικά 81.898.634 ευρώ θα καταβληθούν σε 88.834 δικαιούχους, από τις 14 έως τις 18 Οκτωβρίου 2024, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του:

Από τον e-ΕΦΚΑ:

– στις 14 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 218.634 ευρώ σε 176 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα του τ. ΟΑΕΕ,

– στις 18 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 13.380.000 σε 27.980 δικαιούχους για λοιπές παροχές σε χρήμα (μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος και έξοδα κηδείας) και

– από τις 14 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 17.300.000 ευρώ σε 800 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:

– 18.000.000 ευρώ σε 30.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα,

– 2.000.000 ευρώ σε 2.800 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας,

– 20.000.000 ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης,

– 4.500.000 ευρώ σε 8.000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα και

– 6.500.000 ευρώ σε 78 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ