Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Ο συνθέτης Γ. Καζαντζής των «αθόρυβων» επιτυχιών, των «Άγριων μελισσών» και της Θεσσαλονίκης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για τους δύο νέους δίσκους που είναι στα σκαριά, για την τηλεοπτική σειρά «’Αγριες μέλισσες», το έντεχνο τραγούδι και για την επιμονή του να δημιουργεί με βάση τη Θεσσαλονίκη, μιλά στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο συνθέτης Γιώργος Καζαντζής, ενόψει της sold out συναυλίας της Τετάρτης 28 Ιουλίου 2021, στο Επταπύργιο,

   Στο στούντιό του στην Καλαμαριά, μας υποδέχεται εκτός από τον συνθέτη και ο Λάζαρος, ο ηλικιωμένος, χαδιάρης και παραπονιάρης σκύλος του γιου του, Θάνου. Πριν αρχίσουμε καλά-καλά τη συζήτηση, χτυπάει το τηλέφωνό του και τον ενημερώνουν ότι ήδη -σχεδόν πέντε μέρες πριν από το μουσικό ραντεβού στο Επταπύργιο- τα εισιτήρια για τη συναυλία έχουν εξαντληθεί. 

   Αρκείται σ’ ένα «ωραία», όταν το μαθαίνει. Παρόλο που από τα περίπου 300 τραγούδια που έχει συνθέσει στα 36 χρόνια δημιουργίας, πολλά έγιναν επιτυχίες, σημειώνει ότι «αν δεν ήταν οι “Άγριες μέλισσες” δεν θα με συζητούσαν», καθώς λίγοι γνωρίζουν τον συνθέτη ενός μουσικού κομματιού.

   Εξάλλου, το τραγούδι «Μέλισσες» γράφτηκε το 2006, παίχτηκε για πρώτη φορά στη μουσική σκηνή «Βάρδια», κυκλοφόρησε το 2008, αλλά έπρεπε να έρθει η τηλεοπτική επιτυχία το 2019, για να γίνει γνωστό στο πανελλήνιο. Κι ενώ οι «’Αγριες μέλισσες» θα συνεχιστούν για τρίτη χρονιά, του έγινε ήδη πρόταση να «ντύσει» μουσικά και μια νέα τηλεοπτική σειρά.

   Απορεί γιατί η κυρίαρχη βιομηχανία της διασκέδασης δεν δίνει περισσότερη βαρύτητα στο έντεχνο τραγούδι, σχολιάζοντας τη μεγάλη επιτυχία που γνωρίζει το τραγούδι «Μέλισσες», το οποίο όπως τονίζει «αντιπροσωπεύει 100% το έντεχνο λαϊκό τραγούδι με μετατροπίες, αντιστίξεις, πολυρυθμία, με όλα τα έντεχνα στοιχεία» και παρόλα αυτά πέρασε μαζικά στον κόσμο.

   Η συναυλία της Τετάρτης, στην οποία τραγουδούν οι Γιώργος Νταλάρας, Βασίλης Λέκκας, Φωτεινή Βελεσιώτου, Παντελής Θαλασσινός, Λιζέτα Καλημέρη και Κώστας Πρατσινάκης, εντάσσεται στο Φεστιβάλ Επταπυργίου και συγκεκριμένα στη «βραδιά-αφιέρωμα σε Θεσσαλονικιούς δημιουργούς». Σε αυτό το αφιέρωμα στον Γιώργο Καζαντζή θα ακουστούν τραγούδια από τη μακρόχρονη πορεία του, από το τελευταίο του άλμπουμ με τίτλο «Κατάρτι κι ατμός» (εταιρεία Όγδοο), με τον Βασίλη Λέκκα και στίχους έντεκα γνωστών δημιουργών, αλλά και από τα δύο νέα άλμπουμ που είναι σχεδόν έτοιμα.

   ‘Αλλωστε η πανδημία άλλαξε όλα τα προγράμματα. Του στοίχισε που λόγω κορονοϊού δεν μπόρεσε το τελευταίο άλμπουμ να υποστηριχτεί. «Καλό το Διαδίκτυο, αλλά ένα δίσκο τον βοηθά η ζωντανή επικοινωνία με το κοινό», εξηγεί ο Γιώργος Καζαντζής.

   Έτσι τα δύο καινούργια άλμπουμ θα κυκλοφορήσουν σταδιακά και ανάλογα με τις υγειονομικές συνθήκες.

   Πρώτα θα βγει η δουλειά με τον Παντελή Θαλασσινό σε στίχους Κώστα Φασουλά και στη συνέχεια ο δίσκος «Γυναίκα της πόλης» με τη Λιζέτα Καλημέρη και στιχουργούς τους Ελένη Φωτάκη, Ναντίνα Κυριαζή, Ιωάννη Πανουτσόπουλο, Σάννυ Μπαλτζή και Διονύση Καρατζά. Το πρώτο στάδιο και των δύο άλμπουμ ολοκληρώθηκε προ κορονοϊού, γιατί «βρήκα εύκαιρους τους μουσικούς» όπως λέει, και αυτό ήταν το πιο σημαντικό για τον ίδιο. Να τους βρει όλους μαζί, την «αφρόκρεμα» όπως χαρακτηρίζει τους Μανώλη Πάππο, Κώστα Νικολόπουλο, Ηρακλή Βαβάτσικα, Θάνο Καζαντζή και Δημήτρη Γουμπερίτση, που μαζί με τον ίδιο έπαιξαν στις βάσεις και στα δύο άλμπουμ.

   «Νιώθω τυχερός»

   Ο δίσκος με τον Παντελή Θαλασσινό δεν έχει ακόμη τίτλο, αλλά «είναι τόσο ωραίοι οι τίτλοι των τραγουδιών», όπως λέει ο ίδιος, που μένει να καταλήξουν σε έναν από αυτούς. «Να βάλω να ακούσεις;», ρωτάει και έχω τη χαρά να «ταξιδέψω» μέσα από μουσικές που δεν έχουν αρχίσει ακόμη το δικό τους «ταξίδι» στον κόσμο. Κρατάω τον στίχο από το ζεϊμπέκικο με τίτλο «Δείκτες»: «Φωτιά δεν έχω για να ανάψω, έχω όμως τόσες να με κάψω…». Νιώθει τυχερός και ευχαριστημένος από τη ζωή του που έχει αυτό το δώρο, που «μέσα από αντιξοότητες και από φτώχειες» ταξιδεύει μέσα από τις μουσικές του και παρασέρνει μαζί του τον ακροατή. Νιώθει ακόμη τυχερός που έχει φτιάξει το δικό του στούντιο μόνο με τις δικές του δυνατότητες και η χαρά του είναι πλέον μεγαλύτερη που τη δουλειά στο στούντιο τη συνεχίζει ο γιος του.

   Η έμπνευση και η μελέτη

   Η παραγωγή κάθε δίσκου μπορεί να πάρει εκατοντάδες εργατοώρες, ενώ μια σύνθεση μερικές φορές βγαίνει «με μια ανάσα», όπως έγινε με τις «Μέλισσες». «Στο κομμάτι της δημιουργίας συνήθως τα πράγματα γίνονται γρήγορα. Είναι αν έχεις ή δεν έχεις έμπνευση. Όταν δεν έχω, κάθομαι στο πιάνο και μελετώ. Βοηθάει πιο πολύ αν έχω στίχο». Όταν του έστειλε η Ελένη Φωτάκη τους στίχους των «Μελισσών», η μουσική βγήκε αβίαστα σ΄ ένα απόγευμα. Πριν από λίγους μήνες του έστειλε στίχους η Φωτεινή Λαμπρίδη, με την οποία είχε συνεργαστεί παλιότερα σε δυο τραγούδια. Μια μέρα που ένιωθε σε «φάση εγκυμοσύνης», όπως του αρέσει να λέει, πήρε τα στιχάκια «και βγήκαν δυο ωραία τραγούδια». Το ένα ήδη «έκλεισε» να το ερμηνεύσει η Ελένη Τσαλιγοπούλου.

   Όταν γνωρίστηκαν με τον Γιώργο Νταλάρα έδωσαν υπόσχεση συνεργασίας και κάποια στιγμή του τηλεφώνησε εκείνος και του ζήτησε να συνεργαστούν. «Ξεκίνησα έχοντας την ατμόσφαιρα της φωνής του στ’ αυτιά μου». Ο Νταλάρας τον έχει χαρακτηρίσει «αθόρυβο ήρωα», «άγκυρα» του ελληνικού τραγουδιού και «ο μετά τον Κουγιουμτζή». Ο ίδιος δεν κομπάζει, φοβούμενος μην ξεπεράσει τα όρια της δικής του ματαιοδοξίας. Ενοχλείται από την υπέρμετρη ματαιοδοξία που βγαίνει κυρίως μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, τα οποία χρησιμοποιεί μόνο σαν μέσο γνωστοποίησης της δουλειάς του.

   «Έχω πλέον συνειδητοποιήσει ότι αυτό είναι το ταλέντο μου, το δώρο μου. Αν γράψω ένα τραγούδι και πω “τι φοβερό είναι αυτό που έχω γράψει”, εκείνη τη στιγμή υπέγραψα τον καλλιτεχνικό μου θάνατο. Αν όμως αντιλαμβάνομαι ότι καλό είναι, αλλά μπροστά στο χάος της δημιουργίας είμαι ένα τίποτε, τότε έχω ελπίδες να πάω παραπέρα».

   Μουσική χωρίς εκπτώσεις

   Στην πόλη που γεννήθηκε, τη Θεσσαλονίκη τον κράτησε κυρίως η ανάγκη βιοπορισμού. Μηχανικός στο επάγγελμα, δούλευε υπάλληλος στην Πολεοδομία του Δήμου Καλαμαριάς και αυτή η επαγγελματική σταθερότητα του έδωσε δυνατότητα επιλογών στη μουσική. «Το γεγονός ότι είχα ένα μισθό με απέτρεψε στο να κάνω εκπτώσεις στη μουσική μου. Έβλεπα πολλούς συναδέλφους με ταλέντο να χάνονται σε σκυλάδικα από την ανάγκη βιοπορισμού» λέει. Στη Θεσσαλονίκη εκτιμά επίσης ότι μπορεί κάποιος να διατηρήσει μια πιο άμεση και γόνιμη επαφή με τον εσωτερικό του κόσμο, κάτι που έχουν μεγάλη ανάγκη οι δημιουργοί. «Εδώ, δεν μπορούν να με ενοχλήσουν παραπάνω απ’ όσο θέλω εγώ». Δεν μετάνιωσε που έμεινε στην πόλη του, παρόλο που «το έχω πληρώσει και το πληρώνω μέχρι σήμερα», όπως λέει. Από την άλλη νιώθει περήφανος που από το δικό του στούντιο στην Καλαμαριά, «με ένα έργο που έχει περάσει μόνο από τα χέρια μου, με ψιλοσυζητάνε».

   Είπε για τους συνεργάτες του:

   Kώστας Πρατσινάκης: «O πρώτος μου, συνεργάτης και φίλος μέχρι σήμερα»

   Λιζέτα Καλημέρη: «Tο κοριτσάκι που ήρθε στο στούντιο και δεν μπορούσε να φορέσει τα ακουστικά και τώρα καμαρώνω που τη βλέπω να έχει τέτοια καριέρα»

   Βασίλης Λέκκας και Παντελής Θαλασσινός: «Ήταν διακαής μου πόθος να τραγουδήσουν τραγούδια μου και χαίρομαι σήμερα που έχουμε πλέον κάνει ολοκληρωμένη δουλειά και με τους δύο»

   Φωτεινή Βελεσιώτου: «Η μέλισσά μου»

   Γιώργος Νταλάρας: «Μεγάλη χαρά και αναγνώριση που μου πρότεινε ο ίδιος να συνεργαστούμε. Τον θεωρώ έναν ανεπανάληπτο τραγουδιστή και σπουδαίο άνθρωπο».

   Δήμητρα Κεχαγιά

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΕΛΛΑΔΑ

Βόλος: Βρέθηκε σορός άνδρα στη θάλασσα – Ανήκει στον 40χρονο που χτύπησε με ψαροντούφεκο τον πατέρα του

Στον 40χρονο που είχε χτυπήσει με ψαροντούφεκο τον πατέρα του στο κεφάλι στον Βόλο, φαίνεται ότι ανήκει η σορός άνδρα που εντοπίστηκε να επιπλέει στη θάλασσα, το πρωί της Πέμπτης (19.9.24).

Η σορός εντοπίστηκε στα Πευκάκια Βόλου και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ανήκει στον 40χρονο που πριν από λίγες ημέρες είχε χτυπήσει με ψαροντούφεκο τον πατέρα του στο κεφάλι.

Άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου βρέθηκαν αμέσως στην περιοχή και περισυνέλεξαν τη σορό την αποία διασώστες του ΕΚΑΒ, παρέλαβαν και μετέφεραν στο “Αχιλλοπούλειο” Νοσοκομείο Βόλου.

Άμεσα κινητοποιήθηκε το Λιμεναρχείο Βόλου, ενώ στο σημείο έσπευσε και η σήμανση.

Η επίθεση είχε σημειωθεί το πρωί της Τρίτης (17.09.2024) και από τότε ο δράστης παρέμενε άφαντος. Σύμφωνα το σάιτ gegonota.news, κοντά στο σημείο όπου εντοπίστηκε το πτώμα βρέθηκε το μηχανάκι του 40χρονου, με το οποίο είχε εξαφανιστεί και όλα δείχνουν πως ο δράστης της επίθεσης έδωσε τέλος στην ζωή του με αυτόν τον τραγικό τρόπο.

Ο 40χρονος φέρεται να πήδηξε στον γκρεμό με το μηχανάκι του προκειμένου με αυτό να αυτοκτονήσει.

Ο 69χρονος πατέρας του εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση στην ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Το πρωί της περασμένης Τρίτης (17.09.2024) γιος και πατέρας μάλωσαν, ο γιος πήρε το ψαροντούφεκο που είχε μπροστά μονό καμάκι και έριξε στον πατέρα του στο στήθος. Ο 40χρονος, μάλιστα, κατάφερε και έβγαλε το καμάκι, όπλισε ξανά το ψαροντούφεκο, έριξε και δεύτερη βολή, πετυχαίνοντας τον πατέρα του πίσω από το αυτί, με αποτέλεσμα το καμάκι να βγει από την άλλη πλευρά του κρανίου.

Στο σπίτι πήγε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που παρέλαβε τον τραυματία και τον μετέφερε στο Νοσοκομείο, ενώ ο άνδρας είχε τις αισθήσεις του, επαφή με το περιβάλλον, μιλούσε και αντιλαμβανόταν τα πάντα. Ο 69χρονος από τον Βόλο μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Λάρισας όπου υποβλήθηκε σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση προκειμένου να του αφαιρέσουν το καμάκι από το κεφάλι. Από τότε νοσηλεύεται στη ΜΕΘ σε σοβαρή κατάσταση.

NEWSIT

Στον 40χρονο που χτύπησε με ψαροντούφεκο τον πατέρα του στον Βόλο ανήκει η σορός που εντοπίστηκε στη θάλασσα

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κακοκαιρία: Προβλήματα στην Καλαμπάκα και σε χωριά του Δήμου Μετεώρων

Προβλήματα στο οδικό δίκτυο έχει προκαλέσει στην Καλαμπάκα και στο Δήμο Μετεώρων η κακοκαιρία που πλήττει με ισχυρές βροχές τις τελευταίες ώρες αρκετές περιοχές της χώρας.

Το κύμα κακοκαιρίας σάρωσε νωρίς το πρωί σήμερα, Τετάρτη (18.09.24) την πόλη της Καλαμπάκας, όπου ισχυρές βροχές είχαν ως αποτέλεσμα να μετακινηθούν πολλά φερτά υλικά στους δρόμους της.

Μάλιστα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην περιοχή καταγράφηκε μεγάλο ύψος βροχής, που προκάλεσε την πτώση ενός βράχου.

Επίσης, στο χωριό Σκεπάρι έχει αποκοπεί κομμάτι του κεντρικού δρόμου ενώ και κοντά στην Εθνική Οδό Τρικάλων-Ιωαννίνων σημειώθηκαν πλημμυρικά φαινόμενα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν προβλήματα σε επιχείρηση που βρίσκεται στην περιοχή.

Η καταγραφή των προβλημάτων συνεχίζεται από τον Δήμο Μετεώρων.

NEWSIT

Προβλήματα από την κακοκαιρία στην Καλαμπάκα και σε χωριά του Δήμου Μετεώρων

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Πάτρα: Πατέρας ξυλοκόπησε γυμνασιάρχη και οι μαθητές του έκαναν κατάληψη για να του συμπαρασταθούν

Σε κατάληψη προχώρησαν οι μαθητές του 19ου Γυμνασίου στην Πάτρα μετά τον ξυλοδαρμό του γυμνασιάρχη τους από πατέρα συμμαθητή τους χθες Τρίτη (17.09.2024).

Νέες διαστάσεις πήρε η υπόθεση ξυλοδαρμού του γυμνασιάρχη στην Πάτρα καθώς οι μαθητές του σχολείου που έκαναν κατάληψη, αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν για το απίστευτο επεισόδιο βίας.

Η κίνηση των εφήβων προκαλεί συγκίνηση, μιας και δεν είναι συχνό φαινόμενο οι μαθητές να υποστηρίζουν με τέτοιο τρόπο τους καθηγητές τους.

Υπενθυμίζεται πως η επίθεση έγινε χθες όταν ο γιος του δράστη διαπληκτίστηκε με συμμαθητή του. Τότε η μητέρα του πρώτου έφτασε στο σχολείο για να μιλήσει με τον γυμνασιάρχη αλλά φαίνεται πως δεν έμεινε ικανοποιημένη, σύμφωνα με το tempo24.

Τότε ο πατέρας του παιδιού πήγε στο σχολείο και επιτέθηκε στον γυμνασιάρχη.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ για τον ξυλοδαρμό

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας καταδίκασε έντονα την επίθεση, τόσο λεκτική όσο και σωματική, προς τον Διευθυντή. Τονίζεται ότι τέτοιες πράξεις υπονομεύουν την τιμή και την αξιοπρέπεια των εκπαιδευτικών και είναι πλήγμα κατά της δημόσιας εκπαίδευσης.

Στην ανακοίνωση του Δ.Σ. υπογραμμίζεται ότι τέτοιες επιθέσεις αντικατοπτρίζουν την κρίση αξιών και θεσμών που αντιμετωπίζει η κοινωνία και οδηγούν στην περαιτέρω υποτίμηση του ρόλου των εκπαιδευτικών. Επισημαίνεται ότι οι εκπαιδευτικοί δίνουν καθημερινό αγώνα για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης, παρότι συχνά βρίσκονται αντιμέτωποι με δύσκολες συνθήκες.

Πηγή: Tempo24

NEWSIT

Πατέρας ξυλοκόπησε γυμνασιάρχη στην Πάτρα και οι μαθητές του έκαναν κατάληψη για να του συμπαρασταθούν

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ