Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Μ. Σχοινάς: Η κρίση της πανδημίας μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

«Αυτή η κρίση της πανδημίας μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στους τομείς στους οποίους υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, στην παρουσίαση της Επιτροπής σχετικά με τα πρώτα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ εστίασε και στην αλληλεγγύη που επιδείχθηκε όλο αυτό το διάστημα.

«Η συνολική αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία υπήρξε άνευ προηγουμένου σε κλίμακα και έχει επιτευχθεί σε χρόνο ρεκόρ, αποδεικνύοντας τη σημασία της από κοινού συνεργασίας στην Ευρώπη. Μαζί, επιτύχαμε αυτό που κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν θα μπορούσε να κάνει μόνος του» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή βασίζεται σε αυτά για τη βελτίωση της δράσης σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη πρόβλεψη των κινδύνων για τη δημόσια υγεία και θα ενισχύσει τον προγραμματισμό έκτακτης ανάγκης που θα οδηγήσει σε ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές κοινές απαντήσεις σε όλα τα επίπεδα.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε ότι «παρά το γεγονός ότι η πολιτική υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξακολουθεί να είναι σε πρώιμο στάδιο , η αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία ήταν επαρκής και έχει συμπεριλάβει ένα ευρύ φάσμα πρωτοφανών πρωτοβουλιών που σχεδιάστηκαν και παραδόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ».

«Ενεργήσαμε με ταχύτητα, φιλοδοξία και συνοχή. Αυτό επιτεύχθηκε επίσης χάρη στην άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη που επιδείχθηκε μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ που εξασφάλισαν μια ενιαία αντίδραση της ΕΕ. Αυτό είναι ένα μεγάλο μάθημα στο οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να χτίζουμε. Αλλά δεν υπάρχει χρόνος, ούτε περιθώριο εφησυχασμού» προσέθεσε.

«Σήμερα, εντοπίζουμε συγκεκριμένους τομείς στους οποίους ήδη γνωρίζουμε ότι περισσότερα μπορούν και πρέπει να γίνουν για να εξασφαλίσουμε μια πιο αποτελεσματική ανταπόκριση στην υγεία στο μέλλον» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «μάθαμε επίσης τι λειτούργησε καλά και πού θα μπορούσαμε να αντιδράσουμε καλύτερα στις μελλοντικές πανδημίες. Πρέπει τώρα να μετατρέψουμε αυτά τα μαθήματα σε αλλαγές».

Δέκα μαθήματα επικεντρώνονται στο τι πρέπει να βελτιωθεί και τι μπορεί να γίνει καλύτερο στο μέλλον. Παρέχουν μια πρώτη εικόνα για το πώς πρέπει να δράσουμε τώρα προς όφελος όλων των Ευρωπαίων:

1. Η ταχύτερη ανίχνευση και καλύτερες απαντήσεις απαιτούν μια ισχυρή παγκόσμια παρακολούθηση της υγείας και ένα βελτιωμένο ευρωπαϊκό σύστημα συλλογής πληροφοριών για πανδημία. Η ΕΕ πρέπει να ηγηθεί των προσπαθειών για το σχεδιασμό ενός νέου ισχυρού παγκόσμιου συστήματος παρακολούθησης βάσει συγκρίσιμων δεδομένων. Ένα νέο και βελτιωμένο ευρωπαϊκό σύστημα συλλογής πληροφοριών για πανδημία θα ξεκινήσει το 2021.

2. Σαφέστερες και πιο συντονισμένες επιστημονικές συμβουλές θα διευκολύνουν τις πολιτικές αποφάσεις και τη δημόσια επικοινωνία. Η ΕΕ θα πρέπει να διορίσει έναν ευρωπαίο επικεφαλής επιδημιολόγο και μια αντίστοιχη δομή διακυβέρνησης έως το τέλος του 2021.

3. Η βελτιωμένη ετοιμότητα απαιτεί συνεχείς επενδύσεις, έλεγχο και κριτικές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκπονεί ετήσια έκθεση για την κατάσταση ετοιμότητας.

4. Τα εργαλεία έκτακτης ανάγκης πρέπει να είναι έτοιμα γρηγορότερα και ευκολότερα να ενεργοποιηθούν. Η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την ενεργοποίηση μιας πανδημικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ και μια εργαλειοθήκη για καταστάσεις κρίσης.

5. Τα συντονισμένα μέτρα πρέπει να προχωρούν αυτόματα για την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας πρέπει να εγκριθεί γρήγορα, πριν από το τέλος του έτους και να ενισχυθεί ο συντονισμός και οι μέθοδοι εργασίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων.

6. Απαιτούνται εταιρικές σχέσεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και ισχυρότερες αλυσίδες εφοδιασμού για τη διασφάλιση της ροής κρίσιμου εξοπλισμού και φαρμάκων. Η Αρχή ετοιμότητας και αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την υγεία (HERA) θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2022 και θα πρέπει να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατόν ένα σημαντικό έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για να καταστεί δυνατή η καινοτομία στα φαρμακευτικά προϊόντα. To «ΕU- FAB», θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η ΕΕ έχει αρκετή ικανότητα να παράγει 500-700 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου ετησίως, με τις μισές από αυτές να είναι έτοιμες τους πρώτους 6 μήνες μιας πανδημίας.

7. Μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση είναι απαραίτητη για την ταχύτερη, ευρύτερη και αποτελεσματικότερη κλινική έρευνα. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα ΕΕ μεγάλης κλίμακας για πολυκεντρικές κλινικές δοκιμές.

8. Η ικανότητα αντιμετώπισης πανδημίας εξαρτάται από συνεχείς και αυξημένες επενδύσεις σε συστήματα υγείας. Τα κράτη μέλη πρέπει να υποστηριχθούν για να ενισχύσουν τη συνολική ανθεκτικότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης στο πλαίσιο των επενδύσεών τους για ανάκαμψη και ανθεκτικότητα.

9. Η πρόληψη, η ετοιμότητα και η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα για την Ευρώπη. Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να ηγείται της παγκόσμιας ανταπόκρισης, ιδίως μέσω του COVAX και να ενισχύσει την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας της υγείας, οδηγώντας στην ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πρέπει επίσης να αναπτυχθούν εταιρικές σχέσεις για την πανδημία ετοιμότητας με βασικούς εταίρους.

10. Πρέπει να αναπτυχθεί μια πιο συντονισμένη και εξελιγμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση παραπληροφόρησης .

Αυτή η έκθεση σχετικά με τα πρώτα μαθήματα από την πανδημία COVID-19 θα τροφοδοτήσει τη συζήτηση των ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η Επιτροπή θα παρακολουθήσει συγκεκριμένα παραδοτέα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΕΛΛΑΔΑ

Η πολύωρη καθιστική ζωή μπορεί να βλάψει την υγεία της καρδιάς

Ακόμη και όσοι ασκούνται τακτικά δεν έχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιαγγειακού θανάτου ως αποτέλεσμα δέκα ή περισσότερων ωρών καθιστικής συμπεριφοράς την ημέρα. Αυτή η διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας JACC και παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από τη βρετανική τράπεζα δεδομένων υγείας UK Biobank για σχεδόν 90.000 άνδρες και γυναίκες, με μέσο όρο ηλικίας 62 ετών. Οι συμμετέχοντες υπέβαλαν δεδομένα από ένα επιταχυνσιόμετρο που φορούσαν στον καρπό για να καταγράψουν την κίνηση τους επί επτά ημέρες. Ο μέσος χρόνος καθιστικής συμπεριφοράς την ημέρα ήταν 9,4 ώρες.

Έπειτα από μια μέση παρακολούθηση οκτώ ετών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερες από 10,6 ώρες καθιστικής συμπεριφοράς την ημέρα συνδέθηκαν σημαντικά με μελλοντική καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιαγγειακό θάνατο. Αντίθετα, ο κίνδυνος κολπικής μαρμαρυγής και εμφράγματος του μυοκαρδίου αυξήθηκε σταθερά με την πάροδο του χρόνου χωρίς σημαντικές μεταβολές.

Για τους συμμετέχοντες στη μελέτη που πληρούσαν τα συνιστώμενα επίπεδα άσκησης των 150 λεπτών μέτριας έως έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα, η επίδραση της καθιστικής συμπεριφοράς στους κινδύνους κολπικής μαρμαρυγής και εμφράγματος του μυοκαρδίου μειώθηκαν σημαντικά. Ωστόσο, και σε αυτούς εντοπίστηκε ότι οι επιδράσεις στον υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας και θνησιμότητας παρέμειναν εμφανείς.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η αντικατάσταση μόλις 30 λεπτών υπερβολικού χρόνου καθιστικής ζωής κάθε μέρα με κάθε είδος σωματικής δραστηριότητας μπορεί να μειώσει τους κινδύνους για την υγεία της καρδιάς. Στη μελέτη, η προσθήκη μέτριας έως έντονης δραστηριότητας μείωσε τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 15% και καρδιαγγειακή θνησιμότητα κατά 10%, ενώ ακόμη και η ελαφριά δραστηριότητα έκανε τη διαφορά, μειώνοντας τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας κατά 6% και θνησιμότητας κατά 9%.

Οι ερευνητές επισημαίνουν αρκετούς περιορισμούς στη μελέτη, όπως ότι τα επιταχυνσιόμετρα που φοριούνται στον καρπό είναι τελεία στην ανίχνευση της στάσης του σώματος και ως εκ τούτου μπορεί να κατατάξουν λανθασμένα τον χρόνο ορθοστασίας ως χρόνο καθαρής ζωής.

Μ.Κουζινοπούλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κολωνός: Την ενοχή των 14 από τους 17 κατηγορούμενους πρότεινε η εισαγγελέας για την υπόθεση της 12χρονης

Σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη δίκη για την υπόθεση της 12χρονης από τον Κολωνό και μπαίνει στην τελική ευθεία με το δικαστήριο να συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας της έδρας εισηγήθηκε να καταδικαστούν οι 14 εκ των 17 κατηγορούμενων που κάθονται στο εδώλιο του δικαστηρίου για την υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό.

Η εισαγγελική λειτουργός ζήτησε να κριθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι για το αδίκημα των γενετήσιων πράξεων με ανήλικη έναντι αμοιβής ενώ για ένα εξ αυτών ζήτησε να κριθεί ένοχος και για παιδική πορνογραφία.

Για τους υπόλοιπους τρεις ζήτησε να αθωωθούν λόγω αμφιβολιών.

Συνολικά στο εδώλιο είχαν παραπεμφθεί 18 κατηγορούμενοι ωστόσο ο ένας μέχρι να αρχίσει η ακροαματική διαδικασία απεβίωσε.

Η πρώτη δίκη για αυτή τη δυσώδη υπόθεση ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2024 με το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών να επιβάλει στον βασικό κατηγορούμενο, καταστηματάρχη από τον Κολωνό, την ποινή της ισόβιας κάθειρξης για τον βιασμό του ανήλικου κοριτσιού και επιπλέον 27 χρόνια για άλλα αδικήματα μεταξύ των οποίων και για μαστροπεία.

Βάσει της δικαστικής απόφασης, στη φυλακή οδηγήθηκαν μόνο ο Ηλίας Μίχος και ένας ακόμη συγκατηγορούμενος του, ο αποκαλούμενος «Μιχάλης», προκειμένου να εκτίσουν τις ποινές τους ενώ οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την έκδοση ετυμηγορίας σε δεύτερο βαθμό.

NEWSIT

Την ενοχή των 14 από τους 17 κατηγορούμενους πρότεινε η εισαγγελέας στην υπόθεση της 12χρονης στον Κολωνό

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Καιρός: Ανεβαίνει από αύριο η θερμοκρασία – 22 βαθμοί Κελσίου και βροχές το Σαββατοκύριακο

Αλλάζει και πάλι το σκηνικό του καιρού από αύριο, καθώς το τσουχτερό κρύο υποχωρεί και η θερμοκρασία αναμένεται να αυξηθεί σταδιακά.

Το προσεχές Σαββατοκύριακο (30.11.24-01.12.24) ο Δεκέμβριος αναμένεται να κάνει ποδαρικό με βροχερό καιρό, αλλά με θερμοκρασίες ακόμη και 22 βαθμούς Κελσίου στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του Γιάννη Καλλιάνου, από την Παρασκευή και μετά υπάρχει πιθανότητα για βροχές κυρίως στα δυτικά και αργότερα από το Σάββατο οι βροχές ενδέχεται να επεκταθούν και σε υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Πιο αναλυτικά, όπως προβλέπει ο Γιάννης Καλλιάνος σε ανάρτησή του:

«Οι επόμενες ημέρες, από αύριο Τρίτη 26/11 έως και την Πέμπτη 28/11, θα κυλήσουν χωρίς βροχοπτώσεις, ενώ η θερμοκρασία θα παρουσιάσει σταδιακή άνοδο. Μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα φτάσει στα επίπεδα των 20-22°C, με τοπικά ακόμα και λίγο υψηλότερες τιμές στα ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα (Ανατολική Στερεά, Εύβοια, Ανατολική Πελοπόννησος αλλά και Βόρεια Κρήτη).

Οι άνεμοι δεν θα δημιουργήσουν προβλήματα στις θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές διότι μέχρι την Τετάρτη θα πνέουν βοριάδες 3-5 και τοπικά 6 μποφόρ (στα Δωδεκάνησα), ενώ από την Πέμπτη θα στραφούν σε νοτιάδες, συμβάλλοντας σε περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας, όπως προανέφερα.

Θα επικρατήσουν μεγάλα διαστήματα ηλιοφάνειας, με ψύχρα βέβαια τις πρώτες πρωινές και βραδινές ώρες στα πεδινά αλλά και παγωνιά στα ορεινά.

Από την Παρασκευή και μετά, υπάρχει πιθανότητα για βροχές κυρίως στα δυτικά και αργότερα από το Σάββατο φαίνεται ότι υπάρχει πιθανότητα να επεκταθούν και σε υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει όμως σημαντική μεταβολή και κατά τη διάρκεια των πιθανών βροχοπτώσεων του προσεχούς Σαββατοκύριακου.

Ενδεικτικές μέγιστες θερμοκρασίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας για τις επόμενες ημέρες :

Αθήνα :

Τρίτη : 16°C

Τετάρτη : 19°C

Πέμπτη : 20°C

Παρασκευή : 20°C

Σάββατο : 21-22°C

Θεσσαλονίκη :

Τρίτη : 14°C

Τετάρτη : 18°C

Πέμπτη : 16°C

Παρασκευή : 18°C

Σάββατο : 19°C

Πάτρα :

Τρίτη : 16°C

Τετάρτη : 18°C

Πέμπτη : 18°C

Παρασκευή : 19°C

Σάββατο : 20°C

Ηράκλειο :

Τρίτη : 16°C

Τετάρτη : 20°C

Πέμπτη : 20°C

Παρασκευή : 20°C

Σάββατο : 22°C

Λάρισα :

Τρίτη : 12°C

Τετάρτη : 14°C

Πέμπτη : 16°C

Παρασκευή : 16°C

Σάββατο : 18°C

Ναύπλιο :

Τρίτη : 18°C

Τετάρτη : 20°C

Πέμπτη : 20°C

Παρασκευή : 22°C

Σάββατο : 23-24°C

Τέλος, επειδή έχω ερωτηθεί πολλές φορές τις τελευταίες ημέρες, όπως έχω επανειλημμένα αναφέρει, ο καιρός παρουσιάζει χαοτικό χαρακτήρα ως προς την πρόγνωση του για πέραν των 8-9 ημερών. Η πρώτη μας προσέγγιση για τον καιρό των Χριστουγέννων θα γίνει περίπου στις 15 Δεκεμβρίου, και πάλι με μεγάλες επιφυλάξεις. Εδώ έχουν κατά καιρούς υπάρξει αστοχίες για τον καιρό της επόμενης ημέρας, είναι δυνατόν να δοθεί πρόγνωση για έναν μήνα μετά;

Καλή εβδομάδα σε όλες και όλους, με υγεία!».

NEWSIT

Υποχωρεί το τσουχτερό κρύο, ανεβαίνει από αύριο η θερμοκρασία – 22 βαθμοί Κελσίου και βροχές το Σαββατοκύριακο

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ