Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Μ. Σχοινάς: Η κρίση της πανδημίας μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης

«Αυτή η κρίση της πανδημίας μπορεί να αποτελέσει καταλύτη για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης στους τομείς στους οποίους υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, στην παρουσίαση της Επιτροπής σχετικά με τα πρώτα διδάγματα που αντλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού τους τελευταίους 18 μήνες, ενώ εστίασε και στην αλληλεγγύη που επιδείχθηκε όλο αυτό το διάστημα.

«Η συνολική αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία υπήρξε άνευ προηγουμένου σε κλίμακα και έχει επιτευχθεί σε χρόνο ρεκόρ, αποδεικνύοντας τη σημασία της από κοινού συνεργασίας στην Ευρώπη. Μαζί, επιτύχαμε αυτό που κανένα κράτος μέλος της ΕΕ δεν θα μπορούσε να κάνει μόνος του» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή βασίζεται σε αυτά για τη βελτίωση της δράσης σε επίπεδο ΕΕ και σε εθνικό επίπεδο. Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη πρόβλεψη των κινδύνων για τη δημόσια υγεία και θα ενισχύσει τον προγραμματισμό έκτακτης ανάγκης που θα οδηγήσει σε ταχύτερες και πιο αποτελεσματικές κοινές απαντήσεις σε όλα τα επίπεδα.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς σημείωσε ότι «παρά το γεγονός ότι η πολιτική υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο εξακολουθεί να είναι σε πρώιμο στάδιο , η αντίδραση της ΕΕ στην πανδημία ήταν επαρκής και έχει συμπεριλάβει ένα ευρύ φάσμα πρωτοφανών πρωτοβουλιών που σχεδιάστηκαν και παραδόθηκαν σε χρόνο ρεκόρ».

«Ενεργήσαμε με ταχύτητα, φιλοδοξία και συνοχή. Αυτό επιτεύχθηκε επίσης χάρη στην άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη που επιδείχθηκε μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ που εξασφάλισαν μια ενιαία αντίδραση της ΕΕ. Αυτό είναι ένα μεγάλο μάθημα στο οποίο πρέπει να συνεχίσουμε να χτίζουμε. Αλλά δεν υπάρχει χρόνος, ούτε περιθώριο εφησυχασμού» προσέθεσε.

«Σήμερα, εντοπίζουμε συγκεκριμένους τομείς στους οποίους ήδη γνωρίζουμε ότι περισσότερα μπορούν και πρέπει να γίνουν για να εξασφαλίσουμε μια πιο αποτελεσματική ανταπόκριση στην υγεία στο μέλλον» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι «μάθαμε επίσης τι λειτούργησε καλά και πού θα μπορούσαμε να αντιδράσουμε καλύτερα στις μελλοντικές πανδημίες. Πρέπει τώρα να μετατρέψουμε αυτά τα μαθήματα σε αλλαγές».

Δέκα μαθήματα επικεντρώνονται στο τι πρέπει να βελτιωθεί και τι μπορεί να γίνει καλύτερο στο μέλλον. Παρέχουν μια πρώτη εικόνα για το πώς πρέπει να δράσουμε τώρα προς όφελος όλων των Ευρωπαίων:

1. Η ταχύτερη ανίχνευση και καλύτερες απαντήσεις απαιτούν μια ισχυρή παγκόσμια παρακολούθηση της υγείας και ένα βελτιωμένο ευρωπαϊκό σύστημα συλλογής πληροφοριών για πανδημία. Η ΕΕ πρέπει να ηγηθεί των προσπαθειών για το σχεδιασμό ενός νέου ισχυρού παγκόσμιου συστήματος παρακολούθησης βάσει συγκρίσιμων δεδομένων. Ένα νέο και βελτιωμένο ευρωπαϊκό σύστημα συλλογής πληροφοριών για πανδημία θα ξεκινήσει το 2021.

2. Σαφέστερες και πιο συντονισμένες επιστημονικές συμβουλές θα διευκολύνουν τις πολιτικές αποφάσεις και τη δημόσια επικοινωνία. Η ΕΕ θα πρέπει να διορίσει έναν ευρωπαίο επικεφαλής επιδημιολόγο και μια αντίστοιχη δομή διακυβέρνησης έως το τέλος του 2021.

3. Η βελτιωμένη ετοιμότητα απαιτεί συνεχείς επενδύσεις, έλεγχο και κριτικές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να εκπονεί ετήσια έκθεση για την κατάσταση ετοιμότητας.

4. Τα εργαλεία έκτακτης ανάγκης πρέπει να είναι έτοιμα γρηγορότερα και ευκολότερα να ενεργοποιηθούν. Η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει ένα πλαίσιο για την ενεργοποίηση μιας πανδημικής κατάστασης έκτακτης ανάγκης της ΕΕ και μια εργαλειοθήκη για καταστάσεις κρίσης.

5. Τα συντονισμένα μέτρα πρέπει να προχωρούν αυτόματα για την Ευρώπη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση Υγείας πρέπει να εγκριθεί γρήγορα, πριν από το τέλος του έτους και να ενισχυθεί ο συντονισμός και οι μέθοδοι εργασίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων.

6. Απαιτούνται εταιρικές σχέσεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα και ισχυρότερες αλυσίδες εφοδιασμού για τη διασφάλιση της ροής κρίσιμου εξοπλισμού και φαρμάκων. Η Αρχή ετοιμότητας και αντιμετώπισης έκτακτης ανάγκης για την υγεία (HERA) θα πρέπει να τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2022 και θα πρέπει να δημιουργηθεί το συντομότερο δυνατόν ένα σημαντικό έργο κοινού ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος για να καταστεί δυνατή η καινοτομία στα φαρμακευτικά προϊόντα. To «ΕU- FAB», θα πρέπει να διασφαλίσει ότι η ΕΕ έχει αρκετή ικανότητα να παράγει 500-700 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου ετησίως, με τις μισές από αυτές να είναι έτοιμες τους πρώτους 6 μήνες μιας πανδημίας.

7. Μια πανευρωπαϊκή προσέγγιση είναι απαραίτητη για την ταχύτερη, ευρύτερη και αποτελεσματικότερη κλινική έρευνα. Θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα ΕΕ μεγάλης κλίμακας για πολυκεντρικές κλινικές δοκιμές.

8. Η ικανότητα αντιμετώπισης πανδημίας εξαρτάται από συνεχείς και αυξημένες επενδύσεις σε συστήματα υγείας. Τα κράτη μέλη πρέπει να υποστηριχθούν για να ενισχύσουν τη συνολική ανθεκτικότητα των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης στο πλαίσιο των επενδύσεών τους για ανάκαμψη και ανθεκτικότητα.

9. Η πρόληψη, η ετοιμότητα και η αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα για την Ευρώπη. Η ΕΕ πρέπει να συνεχίσει να ηγείται της παγκόσμιας ανταπόκρισης, ιδίως μέσω του COVAX και να ενισχύσει την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφάλειας της υγείας, οδηγώντας στην ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Πρέπει επίσης να αναπτυχθούν εταιρικές σχέσεις για την πανδημία ετοιμότητας με βασικούς εταίρους.

10. Πρέπει να αναπτυχθεί μια πιο συντονισμένη και εξελιγμένη προσέγγιση για την αντιμετώπιση παραπληροφόρησης .

Αυτή η έκθεση σχετικά με τα πρώτα μαθήματα από την πανδημία COVID-19 θα τροφοδοτήσει τη συζήτηση των ηγετών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Θα παρουσιαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και η Επιτροπή θα παρακολουθήσει συγκεκριμένα παραδοτέα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΕΛΛΑΔΑ

Παγκράτι: Ψάχνουν τον ενοικιαστή του 2008 για την αποθήκη «γιάφκα»

Παγκράτι: Ψάχνουν τον ενοικιαστή του 2008 για την αποθήκη «γιάφκα»

Στο μικροσκόπιο των Αντιτρομοκρατικής έχει μπει η αποθήκη της πολυκατοικίας στο Παγκράτι, όπου μέσα βρέθηκαν όπλα, χειροβομβίδες και εκρηκτικά, ενώ οι Αρχές ελέγχουν κατά πόσο η γιάφκα στη γειτονιά του Παγκρατίου μπορεί να σχετίζεται με την έκρηξη στους Αμπελόκηπους.

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής εστιάζουν στον ενοικιαστή της αποθήκης στο Παγκράτι, που το 2008 είχε νοικιάσει τον χώρο από τον απόστρατο στρατιωτικό. Σημειώνεται πως οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν πως ο ιδιοκτήτης δεν θυμόταν σε ποιον είχε νοικιάσει τον χώρο στο υπόγειο της πολυκατοικίας.

Αξίζει να σημειωθεί, πως όλα αποκαλύφθηκαν όταν ο ιδιοκτήτης αποφάσισε να νοικιάσει εκ νέου την αποθήκη στο Παγκράτι. Ο ίδιος έφτασε στην πολυκατοικία μαζί με την σύζυγό του και αφού έσπασαν την κλειδαριά με αλυσοπρίονο διαπίστωσαν ότι ήταν γεμάτη όπλα και εκρηκτικά.

Οι αστυνομικοί αναλύουν το οπλοστάσιο που βρέθηκε στην αποθήκη με τις εκρηκτικές ύλες να παραπέμπουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις από τα παλιά.

Οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας επικεντρώνονται στην ανάλυση των ψηφιακών πειστηρίων καθώς στην γιάφκα έχει βρεθεί ένα laptop που εξετάζεται προκειμένου οι Αρχές να αποκτήσουν πρόσβαση στα αρχεία. Εικάζεται ότι ο υπολογιστής ανήκει σε μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης που είχαν μισθώσει την αποθήκη από το 2008.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, τα ευρήματα ξυπνούν μνήμες από τρομοκρατικά χτυπήματα που είχαν γίνει από οργανώσεις που είτε έχουν «απενεργοποιηθεί», είτε έχουν εξαρθρωθεί όπως ο Επαναστατικός Αγώνας, η Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών και η Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς.

Σε αυτή την κατεύθυνση των ερευνών οδηγούν τα 37 κιλά νιτρικής αμμωνίας, ενός βασικού συστατικού για τη δημιουργία ενός εκρηκτικού που έχει χρησιμοποιηθεί σε μεγάλα χτυπήματα. Ανάλογο συστατικό περιείχε και η βόμβα που εξερράγη στο διαμέρισμα των Αμπελοκήπων όπου έχασε τη ζωή του ένας 36χρονος άνδρας και τραυματίστηκε σοβαρά μια κοπέλα.

Τέλος, οι Αρχές κάνουν βαλλιστικό έλεγχο στα όπλα που είναι πλήρως λειτουργικά και εξετάζουν αν έχουν χρησιμοποιηθεί σε κάποια εγκληματική ενέργεια.

Οι αστυνομικοί εικάζουν ότι η αποθήκη γιάφκα αφορούσε σε προηγούμενη γενιά τρομοκρατών και δεν αποκλείεται κάποιος από αυτούς να έχουν αναλάβει ρόλο καθοδηγητή στη νέα γενιά.

NEWSIT

Ψάχνουν τον ενοικιαστή του 2008 για την αποθήκη «γιάφκα» στο Παγκράτι

 

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη μια 73χρονη γυναίκα για εξαπάτηση δύο ηλικιωμένων

Συνελήφθη χθες, σε περιοχή της Θεσσαλονίκης, μια 73χρονη γυναίκα για εξαπάτηση δύο ηλικιωμένων γυναικών. Συγκεκριμένα, συνεργός της τηλεφώνησε στις ηλικιωμένες (που διαμένουν στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες) προσποιούμενος τον γιατρό και ισχυρίστηκε ότι συγγενικά τους πρόσωπα έχουν τραυματιστεί. Στη συνέχεια ζήτησε χρήματα για να υποβληθούν δήθεν σε επείγουσα χειρουργική επέμβαση. Με τον τρόπο αυτό οι δράστες κατάφεραν να αποσπάσουν από τις ηλικιωμένες γυναίκες το χρηματικό ποσό των 34.700 ευρώ συνολικά.

Σημειώνεται ότι στις Σέρρες η 75χρονη ηλικιωμένη που έπεσε θύμα εξαπάτησης πέταξε από το μπαλκόνι τριάντα χιλιάδες ευρώ ενώ η ηλικιωμένη που εξαπατήθηκε στη Θεσσαλονίκη παρέδωσε 4.700 ευρώ. Η γυναίκα που συνελήφθη ήταν εκείνη που παραλάμβανε τα χρήματα.

Η έρευνα των αστυνομικών συνεχίζεται τόσο για την ταυτοποίηση των συνεργών της γυναίκας που συνελήφθη, όσο και για τη διερεύνηση της τυχόν συμμετοχής τους και σε άλλες παρόμοιες αξιόποινες πράξεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Σε απεργιακό κλοιό σήμερα η χώρα

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται σήμερα η χώρα, λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας, στην οποία θα συμμετάσχουν ομοσπονδίες, συνδικάτα και σωματεία.

Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, 20 Νοεμβρίου, στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11 το πρωί, ενώ η συγκέντρωση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ θα γίνει στα Προπύλαια στις 10:30.

Διαβάστε επίσης: Συμμετοχή των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών στη σημερινή απεργία

Με στόχο τη μαζική συμμετοχή στην απεργία, η ΓΣΕΕ προχώρησε σε δράσεις σε όλη την Ελλάδα, ενημερώνοντας τους πολίτες για τις διεκδικήσεις των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα. Μεταξύ των αιτημάτων είναι «οι αυξήσεις των ονομαστικών μισθών, η λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας, η επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η θεσμική αποκατάσταση του Συλλογικού Εργατικού Δικαίου, η διασφάλιση προσιτής στέγης για όλους και η εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας με το αποθεματικό του 1,5 δισ. ευρώ από την πρώην Εργατική Εστία και με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας».

Τη στήριξή της στην απεργία της ΓΣΕΕ εξέφρασε και η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.

Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ διεκδικεί τα εξής:

«- Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς.

– Επαναφορά 13ου-14ου μισθού.

– Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.

– Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας.

– Ξεπάγωμα της διετίας 2016-2017.

– Αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ.

– Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας. Καμία περικοπή του.

– Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση.

– Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία.

– Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15.

– Όχι στις συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων.

– Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/21) και του Ν. 5053/23 (Γεωργιάδη) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση. Επαναφορά του Ν. 1264/82.

– Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης».

Επίσης, η ΑΔΕΔΥ είναι αντίθετη στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων.

Παράλληλα, το ΠΑΜΕ καλεί όλα τα σωματεία, τα Εργατικά Κέντρα και όλες τις Ομοσπονδίες, να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την επιτυχία της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργίας.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ