Connect with us

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Άγγιξε» το όνειρο ο Τσιτσιπάς

Παρά το ιδανικό ξεκίνημα, όταν προηγήθηκε με 2-0 σετ, ο Στέφανος Τσιτσιπάς δεν κατάφερε να συνδυάσει τον πρώτο τελικό grand slam στην καριέρα του με τον τίτλο του Roland Garros. Το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, Νόβακ Τζόκοβιτς, στον έκτο τελικό του στο γαλλικό Όπεν, αντέδρασε, πήρε τα επόμενα τρία σετ, με «μάχη» πάντως στο 5ο απέναντι στον Έλληνα τενίστα, και με 6-7, 2-6, 6-3, 6-2, 6-4 αύξησε σε 19 τους grand slam τίτλους του. 

Ο Τζόκοβιτς κατέκτησε για 2η φορά στην καριέρα του τον τίτλο του Roland Garros, καθώς η πρώτη ήταν το 2016. Από σήμερα, o Σέρβος έχει πλέον μόνο έναν τίτλο λιγότερο σε grand slam από τους Ράφα Ναδάλ και Ρότζερ Φέντερερ, οι οποίοι μετρούν 20, ενώ έχει την ευκαιρία να τους «πιάσει» στα δύο Major τουρνουά που απομένουν για φέτος. Από απόψε, ο «Νόλε» είναι ο πρώτος τενίστας, στην εποχή των Όπεν και ο 3ος όλων των εποχών, που έχει κατακτήσει όλα τα Grand Slam από τουλάχιστον 2 φορές. 

Με τη νίκη του επί του Τσιτσιπά, ο Σέρβος έσπασε και την «κατάρα» που ήθελε να μην κατακτά τον τίτλο του Roland Garros o τενίστας που απέκλειε νωρίτερα τον Ράφα Ναδάλ (ο ίδιος o Τζόκοβιτς το 2015, ο Σόντερλινγκ το 2009). 

Ήδη, με την παρουσία του στον τελικό του γαλλικού ΟΠΕΝ, ο Τζόκοβιτς ξεπέρασε τον Ισπανό Ράφα Ναδάλ στις συμμετοχές σε τελικούς Grand Slam έχοντας πλέον 29 απέχοντας μόλις δύο από τον Ρότζερ Φέντερερ που μετράει 31 παρουσίες σε Major τελικούς. Ο «Νόλε» κυνηγά ένα ακόμη ρεκόρ, να κατακτήσει δηλαδή για πρώτη φορά και τα 4 Grand Slam στη σεζόν. 

Το Νο 5 της παγκόσμιας κατάταξης, Στέφανος Τσιτσιπάς, ήθελε να γίνει ο πρώτος τενίστας από τη νέα γενιά (next gen) που κατέκτησε τίτλο σε Μajor διοργάνωση, αλλά θα πρέπει να περιμένει λίγο ακόμη. Ο Τσιτσιπάς έχασε την ευκαιρία να γίνει και ο νεότερος κάτοχος (22 ετών, 305 ημερών) του τίτλου του Roland Garros μετά από τον Ναδάλ το 2005 (19 ετών, 2 ημερών).

Φέτος, σε πέντε τελικούς μέχρι στιγμής, ο Τσιτσιπάς μετρά δύο τίτλους, ενώ στην «Πόλη του Φωτός» γνώρισε μία 5η διαδοχική ήττα από τον «Τζόκο» και πλέον ο Σέρβος προηγείται με 6-2 στις μεταξύ τους «μονομαχίες». Πέρυσι, οι δυο τους είχαν βρεθεί στα ημιτελικά του Roland Garros με τον Τζόκοβιτς να νικά με 3-2 σετ τον Τσιτσιπά.

Στο αγωνιστικό μέρος, με τη γνωστή επιθετική τακτική του, με άσσους, αλλά και με εξαιρετικές άμυνες αυτή τη φορά, ο Τσιτσιπάς έδειξε ψυχικά αποθέματα στο τέλος του πρώτου σετ, όταν από το 6-5 υπέρ του Τζόκοβιτς με σετ πόιντ (6-7) έκανε το 1-0 μετά από 68 λεπτά αγώνα. Ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος στο 2ο σετ χαλώντας το μυαλό του Σέρβου (2-6) που έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο. Ο έμπειρος Τζόκοβιτς βρήκε τρόπο να διαχειριστεί την πίεση, ανέβασε την απόδοσή του εν συνεχεία και μείωσε σε 1-2 με 6-3. Ακόμη πιο εύκολα έφτασε στην ισοφάριση (2-2) ο Τζόκοβιτς (6-2) και όλα θα κρίνονταν σε 5ο και τελευταίο σετ. Το Νο 1 του κόσμου προηγήθηκε με 3-1, ο Τσιτσιπάς μείωσε σε 3-2 και 4-3, αλλά αντί να αξιοποιήσει την ευκαιρία και να ισοφαρίσει, από δικά του λάθη επέτρεψε στον Τζόκοβιτς να προσπεράσει με 5-3. Αντέδρασε πάντως, κάνοντας το 5-4 ο “Τsitsifast”. Στο τελευταίο game, o Τσιτσιπάς πάλεψε, αλλά στο τέλος… έπεσε μαχόμενος, 6-4. 
 

Ο ΑΓΩΝΑΣ

Mε λάθη εκατέρωθεν άρχισε ο τελικός του Roland Garros στο court του Φιλίπ Σατριέ, αλλά χάρη σε τρεις συνεχόμενους άσσους, ο Στέφανος Τσιτσιπάς ήταν ο νικητής του πρώτου γκέιμ. Ο Τζόκοβιτς πήρε άνετα το δικό του σέρβις γκέιμ για το 1-1. Με πολύ καλά πρώτα σερβίς, ο Έλληνας τενίστας βρήκε άσσους και έκανε το 1-2. Αν και δεν είχε βρει λύσεις πίσω απο το σερβίς του «Τζόκο» για να του ασκήσει μια έξτρα πίεση, ο Τσιτσιπάς με επτά άσσους προηγήθηκε με 4-5 σε ένα συγκλονιστικό πρώτο σετ ως προς την εξέλιξή του. Ο Τζόκοβιτς κράτησε πολύ δύσκολα το σερβίς του παρά το σετ πόιντ του Τσιτσιπά για το 5-5 και έκανε το break και το 6-5. Ακολούθησε break του Τσιτσιπά (6-6). Στο τάι μπρέικ, ο Έλληνας προηγήθηκε με 0-4, αλλά ο «Νόλε» επέστρεψε (6-5). Ο Τσιτσιπάς είχε το σερβίς, είχε και τα ψυχικά αποθέματα για σετ πόιντ (6-7) και μετά από 68 λεπτά αγώνα, το πρώτο σετ ανήκε στον Έλληνα τενίστα. 

Aβίαστα λάθη έκανε ο Τζόκοβιτς στο 2ο σετ (1-2) εν αντιθέσει με τον Τσιτσιπά που ήταν κυρίαρχος. Μετά το 2-3, ο Τσιτσιπάς δεν άφησε περιθώριο στον «Νόλε». Ο “Tsitsifast” έτρεχε σε όλο το γήπεδο, έβλεπε τα κενά που άφηνε ο αντίπαλός του και με νέο μπρέικ στο σερβίς του Τζόκοβιτς ξέφυγε με 2-5. Με σωστές επιλογές και καθαρό μυαλό, ο Τσιτσιπάς πήρε και το δεύτερο σετ, αυτή τη φορά σε 31 λεπτά αγώνα.

Στο 3ο σετ, ο Τζόκοβιτς διαχειρίστηκε την πίεση, αντέδρασε ανεβάζοντας την απόδοσή του, έσπασε το σερβίς του Τσιτσιπά και πήρε το πλεονέκτημα του σετ, αφού προηγήθηκε με 4-1. Ο Τσιτσιπάς κράτησε το σερβίς του στο επόμενο game, έβγαλε άσσους παρά τα δύο διπλά λάθη και μείωσε σε 4-2. Όμως, ο «Νόλε» πατούσε πιο γερά σε αυτό το 3ο σετ, προηγήθηκε με 5-2, αλλά δεν κατάφερε να σπάσει το σερβίς του Τσιτσιπά στο επόμενο game, αφού ο τελευταίος γύρισε από το 30-0 και μείωσε σε 5-3. Eν συνεχεία, όμως ο Τζόκοβιτς έφτασε στο 6-3 και μείωσε τα σετ σε 2-1.

Μουδιασμένο ήταν το ξεκίνημα του Τσιτσιπά στο 4ο σετ. Λόγω της κούρασης, αλλά κυρίως λόγω της αντίδρασης του Τζόκοβιτς, ο 22χρονος τενίστας υπέπεσε σε λάθη και ο Σέρβος προηγήθηκε με 4-0. Αν και μείωσε σε 4-1 ο Τσιτσιπάς είχε χάσει την ψυχραιμία του, δεν είχε καθαρό μυαλό, είδε τον «Νόλε» να φτάνει άνετα στο 5-1. Ο Τσιτσιπάς έδωσε παράταση πάντως στο 4ο σετ μειώνοντας σε 5-2 με τον 13 άσσο του στο παιχνίδι, για να ισοφαρίσει, με 6-2, στα σετ (2-2) ο Νόβακ Τζόκοβιτς. 

Δυσκολεύτηκε, αλλά πήρε το πρώτο game του 5ου και τελευταίου σετ ο Τσιτσιπάς. Ο Τζόκοβιτς έκανε το 2-1 και θα είχε το σερβίς στο επόμενο game. To κράτησε και με άσσο έκανε το 3-1. Για να μείνει ζωντανός ο Έλληνας, αφού απάντησε για το 3-2. Αξιοποιώντας μία ακόμη φορά, πάντως το σερβίς του ο Τζόκοβιτς έμεινε σε απόσταση ασφαλείας (4-2). Ο Τσιτσιπάς έδειξε αποφασισμένος στο επόμενο game και παίζοντας έξυπνα μείωσε σε 4-3 και είχε στόχο το break και να φέρει το σετ στα ίσα. Από δικά του λάθη, ο Τσιτσιπάς είδε τον μεγάλο αντίπαλό του, όμως να ξεφεύγει με 5-3. Διόρθωσε για αυτά στο επόμενο game, όταν αξιοποίησε το σερβίς του για το 5-4. Στο τελευταίο game, o Τσιτσιπάς πάλεψε, αλλά στο τέλος… έπεσε μαχόμενος, 6-4. 

ΑΣΠΑΣΙΑ ΒΕΛΟΝΑΚΗ

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Ιβάν… πίσω από τον Γιοβάνοβιτς

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, άρχισε η θητεία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην εθνική Ελλάδας. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, πέτυχε δύο νίκες στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές για την League Β του Nations League, επικρατώντας στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» της Φινλανδίας με 3-0 και στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας με 2-0.

Μετρώντας πέντε τέρματα ενεργητικό, κανένα παθητικό και θετική εικόνα σε αμφότερες τις συγκεκριμένες αναμετρήσεις, οι Ελληνες διεθνείς, φαίνεται πως απέκτησαν εκ νέου ισχυρό κίνητρο για διάκριση, μετά την αποτυχία πρόκρισης στα τελικά του EURO 2024. Αυτό όμως, που είναι ορατό και διά γυμνού οφθαλμού, είναι το εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό της ομάδας. Και αυτό πιστώνεται κατά κύριο λόγο στην επιδραστικότητα του Γιοβάνοβιτς, αλλά και στην ποιότητα χαρακτήρα της συγκεκριμένης «φουρνιάς» ποδοσφαιριστών. Με παραστάσεις και καριέρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των παικτών, αποδεικνύουν πως έχουν ξεφύγει από τα ελληνικά ποδοσφαιρικά δεδομένα.

Από τα χρόνια των κορυφαίων διδασκάλων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, των αειμνήστων, Βαλερί Λομπανόφσκι και Ρίνους Μίχελς, οι οποίοι ουσιαστικά άλλαξαν την φιλοσοφία στο λαοφιλέστερο των παιχνιδιών, η θετική ψυχολογία των παικτών, αποτελούσε «ακρογωνιαίο λίθο» στο «κτίσιμο» μίας ομάδας. Και από εκείνα τα χρόνια, δηλαδή περίπου μισό αιώνα νωρίτερα, επινοήθηκε και τηρήθηκε «ευλαβικά», ένας «άγραφος νόμος».

Για να επιχειρήσεις να δημιουργήσεις μία καλή ομάδα, με υψηλές προσδοκίες και προοπτική, πρέπει να βρεις οπωσδήποτε τρεις ποδοσφαιριστές «κλειδιά». Εναν κεντρικό αμυντικό, έναν δημιουργό (σ.σ. το παλιό «δεκάρι») και έναν επιθετικό που βάζει την μπάλα στα δίχτυα.

Και παρά το γεγονός, πως παραμένει άγνωστο εάν ο Σέρβος προπονητής είναι «θιασώτης» αυτού του… αξιώματος, όλα δείχνουν ότι έχει βρει αυτούς τους ποδοσφαιριστές. Ο Γιοβάνοβιτς είχε «πέσει με τα μούτρα στην δουλειά», πολύ πριν ανακοινωθεί η πρόσληψη του και συγκεκριμένα από την ημέρα που «έδωσε τα χέρια» με τον Μάκη Γκαγκάτση, τον νέο πρόεδρο της ΕΠΟ, ο οποίος -επίσης- δεν είχε αναλάβει τα καθήκοντα του. Γιατί όταν ο Γιοβάνοβιτς δίνει τα χέρια, είναι σαν να έχει υπογράψει το συμβόλαιο του.

Ο Γιοβάνοβιτς λοιπόν, με την βοήθεια των συνεργατών του «κτένισε» την υφήλιο, προκειμένου να ενημερωθεί για όλους τους Ελληνες παίκτες, οι οποίοι παίζουν σε ομάδες του εξωτερικού. Παρακολουθούσε διαρκώς το «μεταγραφικό παζάρι» και σχημάτισε πλήρη εικόνα, έτσι ώστε να καταλήξει στην επιλογή της πρώτης αποστολής. Αριστος γνώστης της ψυχολογίας, ο έμπειρος κόουτς, φρόντισε να ενισχύσει το φρόνημα των διεθνών, ενώ παράλληλα έβαλε εαυτόν σε «δεύτερη μοίρα», επισημαίνοντας ότι ο προπονητής σε μία εθνική ομάδα «περισσότερο επιλέγει, παρά προπονεί».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Γιοβάνοβιτς, ο οποίος δήλωσε πως θα ήταν «τουλάχιστον κακό, για να μην πω κάτι χειρότερο, εάν δεν ήξερα τον Εθνικό Υμνο της Ελλάδας». Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Σέρβος τεχνικός, έδειξε χωρίς δισταγμό τα αισθήματα που τρέφει για την Ελλάδα. Ηταν 4 Απριλίου 1999, όταν στο περιθώριο του ντέρμπι Ηρακλής-Αρης και με αφορμή τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στην Γιουγκολσβαία, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο υψώνοντας ένα πλακάτ με την φράση «Στην Ελλάδα κτυπά η καρδιά της καρδιάς μας». Και όπως ήταν λογικό, γνώρισε την αποθέωση από τους χιλιάδες φιλάθλους που ήταν στο «Καυτανζόγλειο» εκείνη την ημέρα…

Επιστρέφοντας σε αμιγώς αγωνιστικό κλίμα, γίνεται αντιληπτό, ότι ο Γιοβάνοβιτς έχει καταλήξει -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- στον άξονα των τριών ποδοσφαιριστών, πάνω στους οποίους μπορεί να «κτίσει» την ομάδα. Πρόκειται για τον Κώστα Κουλιεράκη, έναν κεντρικό αμυντικό με εντυπωσιακή ποδοσφαιρική ευφυϊα, εξαιρετικές ικανότητες, σημαντικότερες δυνατότητες και μεγάλη προοπτική για μία σπουδαία καριέρα στα γήπεδα της «γηραιάς ηπείρου». Ο δεύτερος «πυλώνας», είναι ο Τάσος Μπακασέτας, ένας ποδοσφαιριστής, με άριστη τεχνική κατάρτιση και αντίληψη της χωροταξίας μέσα στο γήπεδο, ο οποίος μπορεί εξ’ ίσου καλά να «φτιάξει» το παιχνίδι, να «μοιράσει» ασιστ και να σκοράρει. Οσον αφορά στο τρίτο μέρος αυτού του άξονα, δεν είναι άλλος από τον -τρόπον τινά- ελληνιστί συνεπώνυμο του Γιοβάνοβιτς, Φώτη Ιωαννίδη. Ο νεαρός επιθετικός έχει κυριολεκτικά «μεταμορφωθεί» την τελευταία διετία, καθώς έχει βελτιωθεί εκπληκτικά σε όλους τους τομείς «εμπλοκής» του, με αποκορύφωμα την εκτελεστική δεινότητα. Δεν είναι άλλωστε, διόλου τυχαία τα δεκάδες εκατομμύρια, που είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν για να τον αποκτήσουν, σύλλογοι από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Πριν απ΄όλα αυτά, όμως, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ένας προπονητής, ο οποίος έχει επιλέξει τους συνεργάτες του με αυστηρά κριτήρια. Και δίπλα στο «σταθερό» επιτελείο του τα τελευταία χρόνια, δηλαδή τους βοηθούς του, Πρέντραγκ Ερακ και Νίκο Κολομπούρδα, προστέθηκε (σ.σ. ή καλύτερα διατηρήθηκε, καθώς η συνεργασία τους σταμάτησε για μερικούς μήνες όταν ο κόουτς αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό), ο αναλυτής, Δημήτρης Μπρούσαλης. Μαζί με τον προπονητή φυσικής κατάστασης, Δημήτρη Δανιηλίδη, τον βοηθό του, Χρήστο Καρυδόπουλο και τον προπονητή τερματοφυλάκων, Φάνη Κατεργιαννάκη, συναποτελούν την ομάδα του Γιοβάνοβιτς, με τους οποίους καταστρώνουν τα πλάνα τους και στοχοθετούν, κάνοντας την απαραίτητη αυτοκριτική. Και φυσικά με την αρωγή του Δημήτρη Σαλπιγγίδη και του Βασίλη Τοροσίδη, των δύο πρώην διεθνών ποδοσφαιριστών, που επελέγησαν από την νέα διοίκηση της ΕΠΟ και οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό της εθνικής ομάδας, προκειμένου με την εμπειρία τους να συνδράμουν τα μέγιστα για την εύρυθμη λειτουργία αυτής της «οικογένειας», επιλύοντας παράλληλα, ο,τιδήποτε προκύπτει.

Ο Γιοβάνοβιτς έπαιξε ποδόσφαιρο σε μία κρίσιμη καμπή για την «στρογγυλή Θεά». Ηταν η εποχή που από την απόλυτη -μέχρι και σε βαθμό αυθαιρεσίας ενίοτε- ελευθερία κινήσεων, το ποδόσφαιρο άρχισε να μεταφέρεται σε έναν «πλανήτη» με μεγαλύτερη οργάνωση, ευρύτερο προγραμματισμό και περισσότερα ποδοσφαιρικά «κουτάκια».

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα, ένας από τους κορυφαίους προπονητές στα χρονικά, είπε κάποτε ότι η πιό δύσκολη θέση για να καλυφθεί είναι το «8», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Την ονόμασα θέση Μόντριτς. Επειδή ο Μόντριτς μπορεί να αμύνεται σαν 6άρι και να επιτίθεται σαν 10άρι». Για όσους λοιπόν δεν γνώρισαν τον ποδοσφαιριστή Γιοβάνοβιτς ήταν αυτό ακριβώς. Δεν άφηνε καμμία φάση χαμένη, έκανε δεκάδες χιλιόμετρα σε κάθε ματς, διέθετε εντυπωσιακή διορατικότητα, εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και με λίγα λόγια «έκανε την μπάλα ότι ήθελε», προσπαθώντας κυρίως να βοηθήσει τους συμπαίκτες του στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Ενα μικρό δείγμα της ποδοσφαιρικής ευφυϊας του Γιοβάνοβιτς, αποτυπώνεται και στο βίντεο από το εκπληκτικό γκολ, που σημείωσε ο Σέρβος το 1991 στην εκτός έδρας αναμέτρηση του Ηρακλή με την Δόξα Δράμας.

Πέραν των γνώσεων περί προπονητικής και γενικότερα της ποδοσφαιρικής «ζωής», ο Γιοβάνοβιτς έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Είναι ένας άνθρωπος, ένας επαγγελματίας, ο οποίος δεν έχει ανάγκη ν’ αποδείξει σε κανένα απολύτως τίποτε. Μετά από τέσσερις δεκαετίες στα γήπεδα, είναι οικονομικά ανεξάρτητος και απαλλαγμένος από συμπλέγματα κατωτερότητας ή/και ανωτερότητας. Εχει κάνει εδώ και καιρό την απομυθοποίηση που οφείλει στον εαυτό του, κάθε άνθρωπος της ηλικίας και της εμπειρίας του, γνωρίζοντας άριστα ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέλιξη και την βελτίωση. Και όχι απλά μία έννοια «της μόδας», όπως συμβαίνει στην σύγχρονη εποχή…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Δύο στα δύο» για την Εθνική Ελλάδας

Αποστολή… εξετελέσθη! Και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο για την Εθνική Ελλάδας, η οποία μετά τη Φινλανδία (3-0 το Σάββατο), νίκησε και την Ιρλανδία με ένα «καθαρό» 2-0 στο Aviva Stadium του Δουβλίνου, έκανε το «2Χ2» στον 2ο όμιλο της League B του Nations League κι απολαμβάνει την κορυφή στο γκρουπ μαζί με την Αγγλία. Οι Ιωαννίδης και Τζόλης τα γκολ της νίκης για την ελληνική ομάδα, που έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά στην εποχή… Γιοβάνοβιτς και με πολύ «σφικτή» και σταθερή εικόνα μετράει ήδη δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες στο Nations League.

Η Ελλάδα άργησε να «μπει» στο ματς, δείχνοντας αρχικά αδυναμία να κρατήσει την μπάλα και να δημιουργήσει καταστάσεις στην άμυνα της Ιρλανδίας. Παρόλα αυτά είχε την πρώτη καλή στιγμή στο 11’, όταν από κόρνερ του Χατζηγιοβάνη, ο Κουλιεράκης έπιασε εξαιρετική κεφαλιά η οποία πέρασε ελάχιστα πάνω απ’ τα δοκάρια του Κέλεχερ.

Στο 26’ ο γκολκίπερ των Ιρλανδών έδειξε πολύ καλά αντανακλαστικά σε απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μπακασέτα αποκρούοντας σε κόρνερ, ενώ στο 41’ ο ο Ογκμπένε πέτυχε ένα υπέροχο γκολ με δυνατό αριστερό σουτ έξω απ’ την περιοχή, όμως ο βοηθός έχει σηκώσει τη σημαία του για οφσάιντ.

Οι γηπεδούχοι είχαν την καλύτερή τους στιγμή στο πρώτο ημίχρονο στο 45’ όταν από ωραία ενέργεια του Ογκμπένε από δεξιά και γύρισμα προς τον Μπράουν, το σουτ του τελευταίου έφυγε πολύ πάνω απ’ τα δοκάρια.

Η εκκίνηση του δευτέρου ημιχρόνου ήταν πολύ διαφορετική. Στο 50ό λεπτό η Ελλάδα πήρε προβάδισμα στο σκορ με τον Ιωαννίδη. Από πολύ ωραία κυκλοφορία της μπάλας, ο Μπακασέτας έδωσε στον φορ του Παναθηναϊκού, ο οποίος «ζύγισε» το πόδι του απ’ το όριο της περιοχής και με εξαιρετικό αριστερό πλασέ, έστειλε την μπάλα στο «παραθυράκι» του Κέλεχερ για το 1-0 της «γαλανόλευκης» ομάδας.

Μετά το γκολ η Ελλάδα πήρε τον έλεγχο του αγώνα και πλησίασε σε δεύτερο γκολ με το απευθείας φάουλ του Μπακασέτα στο 69’ που πέρασε πάνω απ’ τα δοκάρια, ενώ στο 83’ από καλοτραβηγμένο φάουλ του Μπακασέτα, ο Τζόλης για εκατοστά δεν πρόλαβε να βάλει το πόδι του για να σκοράρει.

Στο 85’ το σουτ του Ρόμπινσον κόντραρε πάνω στον Τσιμίκα κι έφυγε ελάχιστα δίπλα απ’ τα δοκάρια του Βλαχοδήμου, στην καλύτερη στιγμή των Ιρλανδών στο ματς. Στο 87’ η Ελλάδα «σφράγισε» τη νίκη της με ένα υπέροχο γκολ του Χρήστου Τζόλη. Από μπαλιά του Μπακασέτα στο χώρο, ο άσος της Μπριζ κατέβασε εξαιρετικά την μπάλα, «χόρεψε» τον Κόλινς και με ένα πολύ ωραίο σουτ έκανε το 2-0 για την Ελλάδα, «τελειώνοντας» το ματς.

Διαιτητής: Έσπεν Έσκας (Νορβηγία)
Κίτρινες: 31’ Ομομπαμιντέλε – 58’ Τσιμίκας, 63’ Τζόλης, 74’ Σιώπης

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΙΡΛΑΝΔΙΑ (Χέιμιρ Χάλκγκριμσον): Κέλεχερ, Ο’Σέι, Ομομπαμιντέλε (74’ Ντόχερτι), Κόλινς, Μπρέιντι, Ογκμπένε (84’ Ρόμπινσον), Σμόλμποουν, Μόλουμπι (63’ Φέργκιουσον), Μπράουν, Νάιτ (74’ ΜακΑτίαρ), Σμόντικς (84 Ίνταχ).
ΕΛΛΑΔΑ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Βλαχοδήμος, Ρότα, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης (67’ Ζαφείρης), Σιώπης (88’ Ντόη), Χατζηγιοβάνης (67’ Πέλκας), Μπακασέτας, Τζόλης (88’ Βαγιαννίδης), Ιωαννίδης (88’ Παυλίδης).
ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Με την Ιρλανδία στο Δουβλίνο για το «2Χ2» η Εθνική

Έντεκα μήνες μετά την τελευταία τους συνάντηση στο Aviva Stadium του Δουβλίνου για τα προκριματικά του EURO 2024, Ελλάδα και Ιρλανδία θα τεθούν εκ νέου αντιμέτωπες στο ίδιο γήπεδο την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου (21:45), αυτή τη φορά για τη 2η αγωνιστική του UEFA Nations League 2024-25.

Η Εθνική ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της σατη διοργάνωση με ευρεία νίκη επί της δυνατής Φινλανδίας (3-0) στο «Γ. Καραϊσκάκης» και αν περάσει και από το Δουβλίνο μπαίνει σε τροχιά διεκδίκησης της πρώτης θέσης του ομίλου μαζί με την Αγγλία, που σε κάθε περίπτωση δεν παύει να είναι το φαβορί του γκρουπ.

Απέναντι στους Σκανδιναβούς το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα άφησε καλές εντυπώσεις με τη διάθεση, την ενέργεια και την ταχύτητά του, ενώ η αγωνιστική εικόνα του αναμένεται να βελτιωθεί έτι περαιτέρω όταν οι διεθνείς αφομοιώσουν πλήρως τα «θέλω» του προπονητή τους, Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Σε αγωνιστικό επίπεδο, ο Σέρβος ομοσπονδιακός εκλέκτορας σκέφτεται να παρατάξει την Εθνική με μία-δύο αλλαγές συγκριτικά με την αρχική ενδεκάδα απέναντι στη Φινλανδία. Ο Χατζηγιοβάννης δεν δικαίωσε την επιλογή του προπονητή του να ξεκινήσει βασικός κι αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο από τον Κωνσταντέλια, η είσοδος του οποίου γλύκανε πολύ και «άπλωσε» το παιχνίδι της ομάδας, ενώ η ατομική ποιότητά του επέτρεψε ωραίες ατομικές ενέργειες.

Από εκεί και ύστερα, ίσως παιχθεί άλλη μια θέση στη μεσαία γραμμή με αντικατάσταση ενός από τους Μάνταλο ή Μπουχαλάκη, με Ζαφείρη και Σιώπη να τη διεκδικούν.

Από την πλευρά του, ο Χέιμιρ Χάλγκριμσον, στην εντός έδρας ήττα (0-2) από την Αγγλία έπαιξε με τους: Κέλεχερ, Ντόχερτι (57΄ Νάιτ), Κόλμαν (57΄ Ο΄Μπράιεν), Κόλινς, Ο΄Σι, Μπρέιντι (82΄ Φέργκιουσον), Μόλουμπι, Σμόλμπον (75΄ Μπράουνι), Σμόντικς, Ογκμπένε, Ίντα (75΄ ΜακΑτίρ).

Στον τελευταίο αγώνα με τους Ιρλανδούς, στις 13 Οκτωβρίου 2023, η Ελλάδα πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση στην πρωτεύουσα Δουβλίνο  και με τα γκολ των Γιακουμάκη, Μασούρα έφυγε με τη νίκη (2-0), ενώ στο πρώτο παιχνίδι η «γαλανόλευκη» είχε επικρατήσει με 2-1 στην OPAP Arena.

Να σημειωθεί ότι οι δύο περσινές αναμετρήσεις με την Ιρλανδία είναι οι μοναδικές σε επίσημες διοργανώσεις, ενώ ανάμεσα στις δύο ομάδες υπάρχουν και τρία φιλικά. Συνολικά, η Εθνική παραμένει αήττητη απέναντι στους Ιρλανδούς καθώς μετρά τέσσερις νίκες και μια ισοπαλία. Μάλιστα, είναι αξιοσημείωτο ότι εκτός έδρας έχει τρεις νίκες σε ισάριθμες επισκέψεις στο Aviva Stadium του Δουβλίνου.

Την αναμέτρηση θα διεθύνει ο Νορβηγός διαιτητής Έσπεν Έσκας, ενώ το «παρελθόν» της Εθνικής με τους Ιρλανδούς έχει ως ακολούθως:

26.04.2000 - φιλικός, Aviva Stadium 

Ιρλανδία - Ελλάδα 0-1 (17΄ Λάκης)

 

20.11.2002 – φιλικός, «Απόστολος Νικολαΐδης»
Ελλάδα – Ιρλανδία 0-0

14.11.2012 – φιλικός, Aviva Stadium
Ιρλανδία – Ελλάδα 0-1 (29΄ Χολέμπας)

16.06.2023 – προκριματικά EURO 2024, AEK Αρένα
Ελλάδα – Ιρλανδία 2-1 (15΄ Μπακασέτας, 49΄ Μασούρας – 29΄ Κόλινς)

13.10.2023 – προκριματικά EURO 2024, Aviva Stadium
Ιρλανδία – Ελλάδα 0-2 (20΄ Γιακουμάκης, 45΄ Μασούρας)

 

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΜΑΝΤΑΡΟΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ