Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυρ. Μητσοτάκης: Οι ενδείξεις για την ελληνική οικονομία είναι θετικές – Κ. Τασούλας: Ο Έλληνας πολίτης θέλει να είναι ασφαλής

Την πρώτη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Τασούλα μετά την εκλογή του είχε νωρίτερα στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αφού του ευχήθηκε καλή δύναμη και επιτυχία στη νέα του θητεία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι αυτή η συνάντηση «λαμβάνει χώρα σε μία εποχή μεγάλων γεωπολιτικών, αλλά και οικονομικών αναταράξεων. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν εμπορικό πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, του οποίου τα αποτελέσματα ακόμα, μέχρι σήμερα, είναι απρόβλεπτα», τόνισε. Επισήμανε ότι «η παγκόσμια οικονομική αναταραχή καθιστά ακόμα πιο σημαντική τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και τη δημοσιονομική ισορροπία την οποία έχουμε πετύχει. Αυτή η δημοσιονομική ισορροπία είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζονται όλες οι οικονομικές μας πολιτικές. Και βέβαια, σε οποιαδήποτε περίοδο αναταραχής, το να υπάρχει οικονομική και πολιτική σταθερότητα καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό ζητούμενο των καιρών».

Ο νέος πρόεδρος υπογράμμισε από την πλευρά του τη σημασία της ενημέρωσης μεταξύ των δύο θεσμικών παραγόντων του πολιτεύματος, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού.

Αναλυτικά, στις δηλώσεις τους κατά την έναρξη της συνάντησής τους ο ΠτΔ Κωνσταντίνος Τασούλας και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφεραν:

 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κύριε Πρόεδρε, να ξεκινήσω ευχόμενός σας και πάλι καλή δύναμη και καλή επιτυχία στη νέα σας θητεία.

Είναι η πρώτη μας συνάντηση μετά την εκλογή σας. Όπως γνωρίζετε, και επί της προκατόχου σας είχαμε θεσμοθετήσει μία μηνιαία συνάντηση για μία συζήτηση εφ’ όλης της ύλης, την οποία συνήθεια προσδοκώ να καθιερώσουμε και επί δικών σας ημερών.

Και αυτή η πρώτη μας συνάντηση λαμβάνει χώρα σε μία εποχή μεγάλων γεωπολιτικών, αλλά και οικονομικών αναταράξεων. Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με έναν εμπορικό πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες, του οποίου τα αποτελέσματα ακόμα, μέχρι σήμερα, είναι απρόβλεπτα.

Αλλά όλοι οι εμπορικοί πόλεμοι τελικά έχουν μόνο χαμένους και κανέναν κερδισμένο. Γι’ αυτό και ελπίζω ότι, τουλάχιστον όσον αφορά στις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τους επόμενους τρεις μήνες για να διαπραγματευτούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μία εμπορική συμφωνία, η οποία θα είναι αμοιβαία ωφέλιμη, καθώς το εμπόριο μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών είναι τόσο μεγάλο και τόσο πολυποίκιλο, που μία οποιαδήποτε διαταραχή του θα είχε σίγουρα αρνητικές επιπτώσεις και στην αμερικανική αλλά και στην ευρωπαϊκή οικονομία.

Και θα σας έλεγα ότι αυτή η παγκόσμια οικονομική αναταραχή καθιστά ακόμα πιο σημαντική τη σταθερότητα της ελληνικής οικονομίας και τη δημοσιονομική ισορροπία την οποία έχουμε πετύχει. Αυτή η δημοσιονομική ισορροπία είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζονται όλες οι οικονομικές μας πολιτικές. Και βέβαια, σε οποιαδήποτε περίοδο αναταραχής, το να υπάρχει οικονομική και πολιτική σταθερότητα καθίσταται ακόμα πιο σημαντικό ζητούμενο των καιρών.

Έχω πει πολλές φορές ότι έχω εμπιστοσύνη στις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας και ότι θεωρώ ότι οι καλύτερες μέρες είναι ακόμα μπροστά μας. Από την άλλη, οφείλουμε να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί και συνεπείς, καθώς κανείς δεν γνωρίζει τις επιπτώσεις αυτής της παγκόσμιας οικονομικής αναταραχής στους ρυθμούς ανάπτυξης και στην πορεία των δημόσιων οικονομικών.

Παρά ταύτα, να ξέρετε ότι παραμένω αισιόδοξος. Οι ενδείξεις που έχουμε για τη δυναμική της ελληνικής οικονομίας είναι όλες θετικές. Έχουμε πολύ θετικά στοιχεία στο μέτωπο των εξαγωγών το πρώτο δίμηνο, κάτι το οποίο επιβεβαιώνει ότι η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας είναι πια μια πραγματικότητα την οποία οφείλουμε να ενισχύσουμε περαιτέρω. Η ανεργία εξακολουθεί να αποκλιμακώνεται και ο τουρισμός φαίνεται να έχει ξεκινήσει πολύ ενθαρρυντικά.

Τέλος, επιτρέψτε μου να κάνω και μια αναφορά σε μια άλλη εξέλιξη η οποία έλαβε χώρα χθες και η οποία ξέρω ότι θα σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα: στην UNESCO πάρθηκε μια πολύ σημαντική απόφαση, να χαρακτηριστεί η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα θανάτου του εθνικού μας ποιητή, του Διονύσιου Σολωμού, ως η διεθνής ημέρα της ελληνικής γλώσσας. Μια πρόταση η οποία έγινε από 88 κράτη-μέλη της UNESCO. Απαιτείται ακόμα μια τυπική επικύρωση, αλλά ουσιαστικά η απόφαση έχει ήδη ληφθεί.

Νομίζω ότι αυτό είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη που πιστοποιεί τη σημασία της πολιτιστικής διπλωματίας, διότι η ελληνική γλώσσα δεν είναι μια γλώσσα η οποία ομιλείται από εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους, όπως άλλες γλώσσες που έχουν τη δική τους τιμητική ημέρα αναγνώρισης. Όμως, είναι μια γλώσσα με πολύ βαθιά και «βαριά» ιστορία και σίγουρα μια σημαντική αναγνώριση σε επίπεδο UNESCO της σημασίας της, αλλά βέβαια και της υποχρέωσης που έχουμε ως οι «προστάτες» της ελληνικής γλώσσας να την προστατεύσουμε, να την αναδείξουμε και να την διαδώσουμε ακόμα περισσότερο.

 

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Τασούλας είπε: Κύριε πρωθυπουργέ, σας ευχαριστώ για τη σημερινή επίσκεψη, έναν μήνα ακριβώς μετά την ορκωμοσία μου. Και έχει σημασία που αναδείξατε το γεγονός ότι συνεχίζεται μια παράδοση, η οποία είχε ξεκινήσει από την προκάτοχό μου, την κυρία Σακελλαροπούλου, η ενημέρωση, δηλαδή, μεταξύ των δύο θεσμικών παραγόντων του πολιτεύματος, του Προέδρου της Δημοκρατίας και του πρωθυπουργού.

Αυτή η επικοινωνία είναι χρήσιμη και μπορεί το γεγονός αυτό να μην είναι τόσο συγκλονιστικό ως προς την ανάγκη συνέχειας, αλλά δράττομαι της ευκαιρίας να πω ότι το να συνεχίζονται δοκιμασμένες πρακτικές είναι κάτι χρήσιμο στην Ελλάδα, όπου δεν φημιζόμαστε για την εμμονή μας στη διάρκεια και στη συνέχεια. Και φυσικά εννοώ, πολύ πιο βαριά και πολύ πιο σημαντικά πράγματα που συνήθως, σταματάνε όχι μόνο όταν αλλάζουν οι κυβερνήσεις, αλλά ενδεχομένως και στην περίοδο την ίδια την κυβερνητική θητεία. Η δύναμη, λοιπόν, της συνέχειας των σωστών πρωτοβουλιών είναι σημαντική για την χώρα μας.

Πάμε τώρα στα νέα που μου φέρατε, τα οποία είναι γνωστά, ιδίως το πρόβλημα της δυσπροσαρμοστίας, το οποίο υπάρχει στον διεθνή στίβο και το οποίο αναδεικνύει, κύριε Πρόεδρε, όχι απλώς την ανάγκη προετοιμασίας, αλλά την ανάγκη απίστευτα γρήγορης προσαρμοστικότητας στις συνθήκες. Έχουμε δραματικές αλλαγές ως προς την αμφισβήτηση. Δεν έχει ακόμη εμπεδωθεί αυτή η αμφισβήτηση, αλλά υπάρχει εκφρασμένη αμφισβήτηση και στο γεωπολιτικό και στο γεωοικονομικό πεδίο. Στο γεωπολιτικό πεδίο αμφισβητείται η αρχιτεκτονική ασφαλείας όπως καθιερώθηκε μετά το 1945, μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο γεωοικονομικό έχουμε μια απόπειρα επιστροφής στον προστατευτισμό, μας πάει ίσως και περισσότερο από εκατό χρόνια πίσω. Και όπως πολύ σωστά είπατε, αυτό έχει μόνο κάποιους να χάσουν και να χάσουν έντονα και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Ξέρω πως είναι στην Αμερική τώρα ο Επίτροπος Εμπορίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση με ενιαία φωνή, στην οποία μετέχουμε και συνηγορούμε γι’ αυτό, να αντιμετωπίσει το θέμα χωρίς αμηχανία, χωρίς ένταση, χωρίς εχθρότητα, δεν υπάρχει εχθρότητα, αλλά να εξηγηθεί, ακριβώς αυτό που είπατε, πως μόνο να χάσουμε έχουμε και οι δύο πλευρές. Οπότε ας ευχηθούμε πως αυτές οι πρωτοβουλίες θα κατασιγάσουν αυτή την ένταση, η οποία έχει προκληθεί.

Ήμουν στο Μεσολόγγι προχθές, κύριε πρόεδρε, και θα δείτε πως το συνδυάζω με την ελληνική γλώσσα και το πολύ ευχάριστο νέο το οποίο φέρατε. Στο Μεσολόγγι γιορτάστηκε η 199η επέτειος της Εξόδου, ίσως του πιο ηρωικού γεγονότος της ελληνικής επαναστάσεως. Και έζησα όλη την ώρα που ήμουν εκεί -και ήμουν αρκετή ώρα με εκπροσώπους των κομμάτων και της κυβέρνησης – ένα κλίμα εθνικής ανάτασης και συνοχής.

Στο θέμα τώρα της ελληνικής γλώσσας και της επιτυχίας που σημειώθηκε να αναγνωριστεί η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα του θανάτου Διονυσίου Σολωμού, ως παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσης, ήταν αναγνωρισμένη εσωτερικά από υπουργική απόφαση αλλά όχι παγκόσμια. Αυτή η αναγνώριση τώρα που γίνεται παγκόσμια είναι ένα θέμα που είμαι βέβαιος θα ενώσει τον ελληνικό λαό, θα νιώσει περήφανος για την γλώσσα του, για την παράδοσή του, και θα ανοίξει νέους ορίζοντες αξιοποίησης του πιο μεγάλου όπλου μας, δηλαδή του πολιτισμού μας.

Δεν είναι τυχαίο, κύριε πρόεδρε, ότι και τα δύο Nόμπελ, που κατέκτησε η χώρα μας το 1963 με τον Γιώργο Σεφέρη και το 1979 με τον Ελύτη έχουν να κάνουν με την ελληνική γλώσσα. Και οι δύο σπουδαίοι ποιητές μας στην ομιλία τους, στην Ακαδημία της Στοκχόλμης, είπαν ότι τιμάται η γλώσσα η ελληνική. Ο Σεφέρης είπε ότι σήμερα τιμάται η ελληνική γλώσσα, που oμιλείται επί αιώνες αδιάσπαστα και αδιάκοπα. Και ο Ελύτης, μιλώντας στους Έλληνες μετανάστες μια-δυο μέρες μετά την απονομή, τον Νοέμβριο του 1979 τους είπε ότι δεν υπάρχει άλλη γλώσσα στον κόσμο που η λέξη «ουρανός» και η λέξη «θάλασσα» να μιλιέται επί τρεις χιλιάδες χρόνια, από τον Όμηρο και τον Πλάτωνα μέχρι σήμερα.

Αυτό το όπλο, λοιπόν, αυτό το πολιτιστικό όπλο είναι κάτι που αξίζει να αξιοποιηθεί από εδώ και πέρα, είναι κάτι που θα μας ενώσει, το χρειαζόμαστε και θα μπορέσει η Ελλάδα να κάνει αυτό το άλμα προς το εξωτερικό, κραδαίνοντας όχι στοιχεία άλλα, αλλά στοιχεία που αναδεικνύουν την παράδοση.

Είναι εντυπωσιακή -και θα σας τη δώσω τώρα φεύγοντας- αυτή η ομιλία που έκανε το 1959, είμαι βέβαιος ότι το ξέρετε, στη Διεθνή Τράπεζα Ανασυγκρότησης ο Ξενοφών Ζολώτας, ο οποίος μιλώντας -τέλη της δεκαετίας του 1950- έκανε μια ομιλία δύο σελίδων, όπου χρησιμοποίησε μόνο ελληνικές λέξεις οι οποίες, όμως, χρησιμοποιούνται στα αγγλικά και έτσι εντυπωσίασε το ακροατήριο και νομίζω πως χάρη σε εκείνη την ομιλία πετύχαμε και κάποια οφέλη από την Τράπεζα Ανασυγκρότησης.

Είναι μια ενδιαφέρουσα ομιλία, ίσως είναι μια ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε αυτές τις επιτυχίες τώρα που η UNESCO αναγνώρισε επιτέλους κάτι το οποίο είναι γνωστό και αξίζουν συγχαρητήρια, όχι μόνο στον πρέσβη μας στην UNESCO τον κύριο Κουμουτσάκο, αλλά και στους επιστήμονες οι οποίοι τον βοήθησαν. Είναι ο κύριος Μπαμπινιώτης, ο κύριος Κλαίρης και άλλοι.

Κύριε πρόεδρε αναφέρατε το μεγάλο μυστικό. Το μεγάλο μυστικό δεν έχει την γοητεία της ποίησης που μιλούσαμε προηγουμένως. Είναι πεζό. Είναι η οικονομία, η οποία πρέπει να πάει καλά.

Πρέπει, λοιπόν, η πολιτεία να φροντίσει η οικονομία να πάει όσο καλύτερα γίνεται ώστε η ποθητή κοινωνική συνοχή να υποστηριχθεί όχι μόνο με τρόπους διδακτικούς αλλά και με τρόπους βελτίωσης της ζωής των Ελλήνων. Ο ελληνικός λαός, το ένιωσα αυτό και προχθές επαναλαμβάνω στο Μεσολόγγι, ο ελληνικός λαός θέλει και να είναι ασφαλής, θέλει και να προκόψει. Αλλά και οι δύο παράγοντες εθνικής ασφάλειας και κοινωνικής συνοχής, ενίσχυσης των ασθενέστερων κυρίως, εξαρτώνται από την οικονομία.

Συνεπώς η πολιτεία, η κυβέρνηση, τα κόμματα, όλοι, πρέπει να συμβάλλουν στην διαμόρφωση ενός κλίματος, μιας ατμόσφαιρας, που θα επιτρέψει στην οικονομία να κάνει άλματα, όχι απλώς βήματα μπροστά, ώστε το μέρισμα αυτής της επιτυχίας, χωρίς να υπονομεύσουμε τη δημοσιονομική ευστάθεια, να μπορέσει να μετατραπεί σε ενίσχυση και της ασφάλειάς μας και της κοινωνικής μας προκοπής.

Σας καλωσορίζω, λοιπόν, επισήμως εδώ στο Προεδρικό Μέγαρο. Σας ευχαριστώ για αυτή την ενημέρωση που θα γίνει και εύχομαι κάθε επιτυχία προς όφελος του ελληνικού λαού.

Τέλος πρωθυπουργός ευχήθηκε στον κ. Τασούλα καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να αντεύχεται: «Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα σε όλες και όλους. Είναι η γιορτή της ελπίδας και πολύ περισσότερο της ελπίδας που πραγματοποιήθηκε».

 

Κ. Τζ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πρώτο κοινό βήμα ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς: Κατέθεσαν κοινό αίτημα με 37 υπογραφές για προανακριτική για Βορίδη και Αυγενάκη

Την πρώτη τους κοινή πρωτοβουλία αποφάσισαν να πάρουν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά καταθέτοντας σήμερα (15/07/25) το πρωί πρόταση για προανακριτική επιτροπή για τον Μάκη Βορίδη και τον Λευτέρη Αυγενάκη για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όπως αναφέρουν μεταξύ άλλων, ζητούν Μάκης Βορίδης και Λευτέρης Αυγενάκης να ελεγχθούν για τα αδικήματα της συνέργειας και της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική απιστία και η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης να απολογηθούν για το σκάνδαλο διασπάθισης των χρημάτων του ελληνικού λαού μέσω των παράνομων αγροτικών ενισχύσεων.

«Ήρθε η ώρα, να αποκαλυφθεί όλη η αλήθεια για το γαλάζιο παρακράτος, που έστησε ο κ. Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του», τονίζουν.

Δείτε ΕΔΩ όλο το κείμενο του αιτήματος για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Η κίνηση αυτή έχει προφανώς ιδιαίτερη σημασία καθώς μετά από ένα μεγάλο διάστημα που ακούστηκαν πολλά σενάρια για την συνεργασία των δύο κομμάτων, η κοινή συμπόρευση σε αυτό το θέμα είναι ένα πρώτο βήμα. Όλα ξεκίνησαν μετά από την ανακοίνωση της πρότασης της κυβέρνησης όπου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο τα αδικήματα του Μάκη Βορίδη να παραγραφούν καθώς μέχρι τον Οκτώβριο που κλείνει η κοινοβουλευτική χρονιά αποκλείεται να έχει καταδικαστεί  δεδομένου ότι η πρόταση της κυβέρνησης ζητά ο έλεγχος να ξεκινήσει από το 1998.

Τα στελέχη της Νέας Αριστεράς αποφάσισαν ότι έπρεπε να αντιδράσουν και γι αυτό συνομίλησαν με τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταλήξουν σε κοινή πρόταση.

Βάση για την πολύωρη συζήτηση ανάμεσα στις δυο πλευρές  αποτέλεσε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ την οποία είχαν επεξεργαστεί οι νομικοί του κόμματος και η οποία μιλούσε για αδικήματα  σε βαθμό κακουργήματος. Πιο συγκεκριμένα η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για συνεργεία και ηθική αυτουργία  σε απιστία.

Το κείμενο που κατατέθηκε σήμερα (15/07/25) έχει και τις υπογραφές και των 37 βουλευτών των δύο κομμάτων. Να σημειωθεί ακόμα ότι σε λίγη ώρα αναμένεται να συνεδριάσει και το προεδρείο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο ως προμήνυμα για την εξέλιξη αυτή ερμηνέψουν πολλοί   την ανάρτηση του Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος έγραψε πως «αντί για προανακριτική με βάση τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για το γαλάζιο σκάνδαλο από το 2019, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιλέγει να ξεσκονίσει τα αρχεία των κυβερνήσεων Ζολώτα και Τζαννετάκη». Ο γραμματέας της Νέας Αριστεράς  στην πραγματικότητα προϊδέασε για την αντίδραση της Νέας Αριστεράς.

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης σχολιάζοντας την απόφαση της κυβέρνησης για εξεταστική ανέφερε μεταξύ άλλων:

Η αλήθεια για τον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μία: Η Ευρωπαία Εισαγγελέας διαβίβασε στο ελληνικό κοινοβούλιο δικογραφία με συγκεκριμένη περίοδο ελέγχου, από το 2019 και μετά. Εμπλέκει συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα τον κ. Αυγενάκη και τον κ. Βορίδη και παρέχει συγκεκριμένα στοιχεία προς διερεύνηση. Αυτά δε μπορούν να ελεγχθούν δια της διάχυσης ευθυνών ούτε με την διαδικασία της εξεταστικής επιτροπής.

Όσο για την αντίληψη αυτής της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας σε αυτήν την κοινοβουλευτική περίοδο θυμίζουμε την πρόσφατη δήλωση του Πρωθυπουργού «Δεν ήταν η καλύτερη στιγμή της Βουλής η εξεταστική για τα Τέμπη». Με τι εχέγγυα προτείνεται η ίδια διαδικασία όταν υπάρχει δικογραφία στη Βουλή;

Από την πλευρά της η Νέα Αριστερά σε ανακοίνωση της ανέφερε ότι: «H πρόταση της κυβέρνησης για συγκρότηση εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998 (!) θα μπορούσε να είναι ένα ωραίο αστείο. Συνιστά όμως πρόκληση. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία διερευνά την περίοδο 2019-2024 και όλα τα στοιχεία συνηγορούν στην κατεύθυνση μιας «εγκληματικής οργάνωσης» που διασπάθισε κοινοτικούς πόρους με ιδιοτελείς σκοπούς. Απέναντι σε αυτό το δεδομένο, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαφύγει με τη γνωστή τακτική των «δομικών παθογενειών του κράτους». Ματαιοπονεί. Το επιτελικό κράτος του κυρίου Μητσοτάκη αποδείχθηκε βαθιά διεφθαρμένο και υπόλογο απέναντι στον ελληνικό λαό. Αυτό δεν αλλάζει, ακόμα και αν η κυβέρνηση συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή για τα χρόνια του Χαρίλαου Τρικούπη.»

NEWSIT

Πρώτο κοινό βήμα ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Αριστεράς: Κατέθεσαν κοινό αίτημα με 37 υπογραφές για προανακριτική για Βορίδη και Αυγενάκη

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Εξεταστική για όλα χωρίς κουκούλωμα από το 1998 μέχρι σήμερα» λέει ο Παύλος Μαρινάκης

Εξεταστική επιτροπή «για όλα χωρίς κουκούλωμα» από το 1998 μέχρι σήμερα για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης το μεσημέρι της Δευτέρας (14.7.25).

Τονίζοντας ότι στόχος της πρότασης της ΝΔ είναι η διερεύνηση όλων των παθογενειών και ο εντοπισμός όλων των διαχρονικών προβλημάτων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ώστε, όπως είπε, να υπάρξει «πλήρης κάθαρση και διαφάνεια», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης να υπερψηφίσουν τη συγκεκριμένη πρόταση.

«Με απόφαση του πρωθυπουργού και προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, έχοντας μελετήσει διεξοδικά τα δεδομένα και τα στοιχεία της δικογραφίας για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ, θα προτείνει την σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει όλες τις πτυχές του ζητήματος, μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες και με σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας και την εξυγίανση του συστήματος των επιδοτήσεων», τόνισε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η πρότασή μας αφορά την περίοδο από την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ το 1998 μέχρι σήμερα, ώστε να αναζητηθούν και να ερευνηθούν όλες οι παθογένειες, να εντοπιστούν τα προβλήματα και να υπάρξει πλήρης κάθαρση και διαφάνεια, προς όφελος των παραγωγών μας, του αγροτικού και κτηνοτροφικού τομέα και συνολικά της χώρας», υπογράμμισε.

«Δεν αποκλείουμε δικούς μας υπουργούς»

Μάλιστα, σε ερώτηση αν η κυβέρνηση υποτιμά το πρόβλημα με την εξεταστική στην πολιτική και ποινική του διάσταση, απάντησε πως ισχύει το εντελώς αντίθετο γιατί όπως είπε, «όταν  για μια διαχρονική πληγή το Δημόσιο έχει πληρώσει 2,37 δισ. το να το αντιμετωπίζεις σαν ένα πρόβλημα μιας συγκεκριμένης περιόδου αυτό είναι υποτίμηση».

«Πρέπει να βλέπουμε το όλον άλλωστε δεν αποκλείουμε δικούς μας υπουργούς. Υπήρχαν υπουργοί που έκαναν διασταυρωτικούς ελέγχους; Τι έκαναν οι υπουργοί; Έστειλαν στην δικαιοσύνη απατεώνες; Στην ίδια την δικογραφία φαίνεται ότι δεν έχουν ασκηθεί διώξεις σε μη πολιτικά πρόσωπα. Πήραμε μια πολιτικά πολύ σημαντική απόφαση να περάσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στην ΑΑΔΕ. Πρέπει όμως να δούμε τα λάθη που έχουν γίνει. Δώσαμε στα κόμματα έναν επαρκή χρόνο για να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις. Πέρασαν 20 ημέρες και δεν κατέθεσαν μια πρόταση. Πήραμε την πρωτοβουλία και δεν παίζουμε κρυφτό. Συγκάλυψη είναι να κάνεις ενέργειες που κρύβουν την δική σου περίοδο», υπογράμμισε.

«Η αναζήτηση ευθυνών θα εξυπηρετηθεί μόνο από εξεταστική που θα διερευνήσει τη λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 1998»

Όπως είπε ο Παύλος Μαρινάκης, «το ζήτημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οποίος ετησίως κατανέμει ενισχύσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ σε 645.000 παραγωγούς, είναι διαχρονικό και η Εξεταστική Επιτροπή έχει την πλήρη δυνατότητα και ευχέρεια της διερεύνησης, χωρίς να αποκλείεται καμία εξέλιξη. Η αναζήτηση ευθυνών, με βάση τα πραγματικά περιστατικά και όχι τις μικροκομματικές επιδιώξεις, θα εξυπηρετηθεί μέσα από τις εργασίες της Εξεταστικής η οποία θα ερευνήσει τα πάντα για την λειτουργία του Οργανισμού από το 1998».

Παράλληλα, επισήμανε πως «το γεγονός ότι από το 1998 έως σήμερα έχουν επιβληθεί στη χώρα μας πρόστιμα άνω των 2,7 δισ. ευρώ, τονίζει την ανάγκη να αναζητηθούν τα αίτια για την επιβολή των δημοσιονομικών  διορθώσεων, να διερευνηθούν σε βάθος τα προβλήματα και να κλείσουν όλα τα κενά που προκαλούν σοβαρές οικονομικές κυρώσεις από την πλευρά της ΕΕ».

«Θα εξεταστούν οι πράξεις των διοικήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα, οι προτάσεις τους προς τις πολιτικές ηγεσίες και ποια η ανταπόκρισή τους. Στο ίδιο πλαίσιο θα διερευνηθεί από ποιους υπουργούς διαβιβάστηκαν υποθέσεις απάτης στις δικαστικές αρχές και συνολικά τι έπραξαν οι διοικήσεις του Οργανισμού για τις περιπτώσεις των «κόκκινων» ΑΦΜ που εντοπίζονταν από τους διασταυρωτικούς ελέγχους», σημείωσε.

«Θα ελεγχθούν ποιοι ζήτησαν και πραγματοποίησαν διασταυρωτικούς ελέγχους, ποια τα αποτελέσματα και η διάρκειά τους, αλλά και ποια τα κενά του συστήματος. Θα διερευνηθεί ο ρόλος του Τεχνικού Συμβούλου και οι σχέσεις του με την λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ θα αναζητηθεί εάν υπήρχαν αθέμιτες επιρροές στον Οργανισμό ή αναποτελεσματικό σύστημα εσωτερικών ελέγχων», ανέφερε και εξήγησε πως «μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής θα διερευνηθούν καίρια ζητήματα όπως η «τεχνική λύση», που υπήρξε διαχρονική επιλογή πολλών και διαφορετικών κυβερνήσεων και υπουργών, για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της καταβολής ενισχύσεων στους κτηνοτρόφους, αλλά και το θέμα του ορισμού των βοσκοτόπων, που έφερε την «τεχνική λύση».

«Θα αναζητηθούν και θα εξεταστούν όλες οι αιτίες για την μη υλοποίηση μέχρι σήμερα των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και η συσχέτισή τους με το δασολόγιο, το κτηματολόγιο και τα υπόλοιπα ψηφιακά εργαλεία του ΟΠΕΚΕΠΕ. Τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν αμελλητί στη Βουλή για τους δύο πρώην υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, χωρίς αξιολόγηση σύμφωνα με το Σύνταγμα, δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για τη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής. Σημειώνουμε ότι δεν έχουν ασκηθεί καν διώξεις για τα υπόλοιπα μη πολιτικά πρόσωπα», σχολίασε.

«Για όλους αυτούς τους λόγους, αλλά πρωτίστως επειδή προτάσσουμε τη ριζική αντιμετώπιση ενός σοβαρού διαχρονικού προβλήματος από την υποκριτική κομματική εκμετάλλευση, προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής, όπου θα ερευνηθούν τα πάντα, χωρίς καμία σκιά συγκάλυψης, με μόνο σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας και την εξυγίανση του συστήματος επιδοτήσεων. Η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής θα βοηθήσει και στην κατεύθυνση της ουσιαστικής διερεύνησης τυχόν ποινικών ευθυνών και μάλιστα χωρίς να περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένα πολιτικά πρόσωπα», ανέφερε.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε τα κόμματα «να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων απέναντι σε μία διαχρονική “πληγή” δεκαετιών, υπερψηφίζοντας την πρότασή μας για Εξεταστική Επιτροπή, ώστε να διερευνηθούν όλα τα δεδομένα από το 1998 έως σήμερα».

NEWSIT

ΟΠΕΚΕΠΕ: «Εξεταστική για όλα χωρίς κουκούλωμα από το 1998 μέχρι σήμερα» λέει ο Παύλος Μαρινάκης

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ: Ονόματα από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έπιασε ο κοριός της ΕΥΠ

Αποσπάσματα από συνομιλίες που κατέγραψε ο «κοριός» της ΕΥΠ περιέχονται σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr στην δικογραφία για τον ΟΠΕΚΕΠΕ η οποία είναι από σήμερα προσβάσιμη στην αίθουσα 168 της Βουλής για τους βουλευτές όλων των κομμάτων.

Στα αποσπάσματα που εμπεριέχονται από συνομιλίες που κατέγραψε η ΕΥΠ στο πλαίσιο των νόμιμων επισυνδέσεων που ζητήθηκαν για τις ανάγκες της σχετικής έρευνας υπάρχουν ονόματα βουλευτών από τη Νέα Δημοκρατία και τουλάχιστον ενός από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ που φέρονται να ζητούσαν εξυπηρετήσεις για ψηφοφόρους παραγωγούς και κτηνοτρόφους.

Σύμφωνα με πληροφορίες μεταξύ αυτών είναι: οι «γαλάζιοι» Χρήστος Κέλλας (νυν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Λάρισας), Χρήστος Μπουκώρος (Βουλευτής Μαγνησίας), Φάνης Παππάς (πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ και νυν βουλευτής Β Θεσσαλονίκης), ο Μάξιμος Σενετάκης (βουλευτής Ηρακλείου), ο Διονύσης Σταμενίτης (νυν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και βουλευτής Πέλλας), Τάσος Χατζηβασιλείου ( νυν υφυπουργός Εξωτερικών και βουλευτής Σερρών) ο Θεόφιλος Λεονταρίδης (βουλευτής Σερρών) ο βουλευτής Γρεβενών Θανάσης Σταυρόπουλος και από το ΠΑΣΟΚ ο Φραγκίσκος Παρασύρης (βουλευτής Ηρακλείου) και από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Βασίλης Κόκκαλης (βουλευτής Λάρισας).

NEWSIT

Δικογραφία ΟΠΕΚΕΠΕ: Ονόματα από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ έπιασε ο κοριός της ΕΥΠ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ