ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Δράμα: Αναβιώνει το έθιμο του «κουρμπανιού» στο Καλαμπάκι ανήμερα του Αγίου Αθανασίου

του ανταποκριτή μας Βασίλη Λωλίδη
Ανήμερα του Αγίου Αθανασίου στο Καλαμπάκι της ακριτικής Δράμας αναβιώνει το φημισμένο «κουρμπάνι», ένα από τα μακροβιότερα έθιμα που είναι άρρηκτα δεμένο με την πλούσια παράδοση των κατοίκων που ήρθαν πρόσφυγες από τη Μικρά Ασία.
Το κουρμπάνι, που κάθε χρόνο διοργανώνουν με πολλή φροντίδα τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου του χωριού, με απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού αποτελεί πλέον εγγεγραμμένο στοιχείο στο Εθνικό Ευρετήριο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ελλάδας. Οι προετοιμασίες για το μεγάλο αυτό λαϊκό παραδοσιακό πανηγύρι ξεκινούν αμέσως μετά τα Φώτα και κορυφώνονται, σήμερα και αύριο, με το άναμμα των καζανιών και την προετοιμασία του φαγητού.
«Το κουρμπάνι στις 18 Ιανουαρίου, στον Άη Θανάση, είναι από τα ελάχιστα γνήσια πανηγύρια που απέμειναν και συνεχίζουν με τον ίδιο τρόπο στο νέο τόπο εγκατάστασης εδώ και εκατό χρόνια», επισημαίνει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πρόεδρος του μορφωτικού πολιτιστικού συλλόγου, Αθανασία Θεοδωρίδου. «Το κουρμπάνι», σημειώνει, «με το πέρασμα των ετών μετεξελίχθηκε από έθιμο μιας προσφυγικής ομάδας σε μια συλλογική έκφραση της κοινότητας που κατάφερε να διαμορφώσει την κοινή ταυτότητα πάνω σε μια μνήμη που δεν ήταν κοινή. Το κουρμπάνι δεν είναι απλώς ένα έθιμο, είναι η συνάντηση τριών γενιών που κρατούν την υπόσχεση που δόθηκε από τους πρώτους κατοίκους του χωριού».
Το κουρμπάνι είναι μια συλλογική προσπάθεια των κατοίκων
Οι αλλαγές που αναγκαστικά έχουν επέλθει στη διαδικασία του εθίμου αφορούν μόνον στους τρόπους που επιτυγχάνεται η ασφάλεια, η υγιεινή και οι σύγχρονες συνθήκες εθελοντικής εργασίας για τους ανθρώπους που προσφέρουν τον κόπο και τον χρόνο τους για να συνεχίσουν την παράδοση των προγόνων τους. Έτσι, το κουρμπάνι στο Καλαμπάκι της Δράμας, κατάφερε να διατηρήσει τον αρχικό του χαρακτήρα, δηλαδή την καθολική συμμετοχή, τον πυρήνα τέλεσής και την ακολουθία που κάθε πράξη έχει, συνενώνοντας ταυτόχρονα όλους όσοι επέλεξαν να ζήσουν στο χωριό, διαμορφώνοντας ένα κοινό σημείο αναφοράς.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή του κουρμπανιού αποτελούν προσφορά όλων των μελών της κοινότητας, δίνοντας σε όλους αυτοδίκαια το δικαίωμα να συμμετέχουν σε αυτή την παραδοσιακή γιορτή και να λάβουν μερίδιο από το φαγητό. «Η πρακτική αυτή διαφυλάσσει τον πάνδημο και διαγενεακό χαρακτήρα τους εθίμου», τονίζει με έμφαση η κ. Θεοδωρίδου.
Η πολύτιμη συμβολή των «κουρμπαντζήδων» στην προετοιμασία
Κάθε στάδιο παρασκευής του κουρμπανιού πραγματοποιείται μόνο από εθελοντές. Ξεκινούν από τη γύρα στο χωριό για να μαζέψουν τα υλικά και συνεχίζεται με την ετοιμασία του χώρου, το άλεσμα για την παρασκευή του πλιγουριού, τη μεταφορά του κρέατος, το τελετουργικό άναμμα των καζανιών, την ολονύχτια προετοιμασία, το γλέντι που ξεκινάει την παραμονή και συνεχίζει την επόμενη μέρα, το μοίρασμα του κουρμπανιού σε όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους του χωριού και τους συμμετέχοντες στο πανηγύρι, μέχρι το καθάρισμα τις επόμενες ημέρες.
«Όποιες κι αν είναι οι καιρικές συνθήκες», σημειώνει η κ. Θεοδωρίδου, «το έθιμο πραγματοποιείται χάρη στο μεράκι και την αγάπη των εθελοντών και των μελών του συλλόγου, των “ κουρμπαντζήδων”. Έτσι και φέτος ξεκινήσαμε με τη “ γύρα” στο χωριό, την Κυριακή 7 Ιανουαρίου. Όλα τα σπίτια πρόσφεραν για το κουρμπάνι. Μικροί και μεγάλοι κουρμπαντζήδες γύρισαν το χωριό πόρτα πόρτα συνεχίζοντας την παράδοση που τους κληροδοτήθηκε. Τις επόμενες μέρες ετοιμάσαμε το χώρο τέλεσης του εθίμου που φέτος έχει πλήρως ανακαινιστεί με τη φροντίδα του συλλόγου και την αρωγή πολύτιμων χορηγών. Φροντίζουμε να είναι όλα στη θέση τους, ώστε να μπορέσουν όλοι να μετέχουν στο μεγαλύτερο πανηγύρι του νομού μας και να μοιραστούν μαζί μας τη φλόγα της παράδοσης που εξακολουθεί να ζεσταίνει τις καρδιές των νέων ανθρώπων κάθε ηλικίας έναν αιώνα τώρα».
Το «κουρμπάνι» αναβιώνει αδιάλειπτα εκατό χρόνια τώρα, καθώς χρονολογείται από το 1922 και ανάγεται στους κατοίκους από το Κρυόνερο της ανατολικής Θράκης. Οι πρόσφυγες που εγκαταστάθηκαν στο Καλαμπάκι και σε άλλες περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας, δεν ξέχασαν όσα τους ένωναν με τις πατρογονικές εστίες. Ήθη, έθιμα, παραδόσεις, γιορτές, τραγούδια, πανηγύρια και γλέντια που δεν αφήνουν το μυαλό να ξεχάσει και τις μνήμες να ξεφτίσουν στο πέρασμα του χρόνου.
Από το 1979, έτος ίδρυσης του Μορφωτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαμπακίου, το «κουρμπάνι» αναβιώνει και οργανώνεται με την αποκλειστική ευθύνη, των μελών του συλλόγου.
Το ιερό ελάφι που έστελνε ο Θεός
Σύμφωνα με την παράδοση, ο Θεός, κάθε χρόνο, το ξημέρωμα της γιορτής του Αγίου Αθανασίου έστελνε στο προαύλιο του ναού των Κρυονεριτών ένα ελάφι, το οποίο αφού ξεκουραζόταν, «θυσιαζόταν» με την ευλογία του ιερέα, νωρίς το πρωί της γιορτής, από τους «κουρμπαντζήδες», οι οποίοι το μαγείρευαν και στη συνέχεια το μοίραζαν σε όλους τους κατοίκους.
Μια χρονιά που τα χιόνια ήταν πολλά, το ελάφι άργησε να έρθει και οι «κουρμπαντζήδες» θορυβημένοι από την καθυστέρηση, επέσπευσαν τη θυσία χωρίς να το αφήσουν να ξεκουραστεί, όπως το έθιμο απαιτούσε. Έκτοτε, το ελάφι δεν ξαναφάνηκε ίσως γιατί, όπως πίστευαν οι Κρυονερίτες, ο Θεός θύμωσε μαζί τους επειδή δεν τήρησαν τους κανόνες της θυσίας. Από τότε, στη θέση του ελαφιού χρησιμοποιούσαν ταύρο ή αγελάδα.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Η Αστυπάλαια το κορυφαίο «μυστικό» νησί για τους Γάλλους

Στην κορυφή της λίστας με τα έξι «μυστικά» νησιά της Ελλάδας που ταιριάζουν στους Γάλλους ταξιδιώτες βρίσκεται η Αστυπάλαια σύμφωνα με τη γαλλική ταξιδιωτική ιστοσελίδα nosvoyagesheureux.fr.
Εστιάζοντας στο ποιοτικό ταξίδι, η δημοσιογραφική ομάδα του εξειδικευμένου ταξιδιωτικού ιστότοπου προτείνει μετά από έρευνα τα έξι ελληνικά νησιά που παραμένουν ανέπαφα από τον μαζικό τουρισμό με την «πεταλούδα του Αιγαίου» να καταλαμβάνει την πρώτη θέση και να ακολουθούν η Ιθάκη, η Ικαρία, το Καστελλόριζο, η Φολέγανδρος και η Αμοργός.
Το nosvoyagesheureux.fr τεκμηριώνει την επιλογή του αναφέροντας πως η Αστυπάλαια είναι «μια καλά διατηρημένη Ελλάδα ανάμεσα σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα! Στα όρια των δύο πανέμορφων νησιωτικών ομάδων του Αιγαίου βρίσκεται ένα πολύτιμο κόσμημα που παραμένει γνήσιο όσο και ανέγγιχτο από την τυποποίηση. Είναι το νησί που συνδυάζει την γοητεία των ασβεστωμένων σπιτιών με την ενετική επιρροή του μεσαιωνικού κάστρου του. Το κύριο χωριό, η Χώρα, είναι ένας λαβύρινθος από πλακόστρωτα δρομάκια που οδηγούν σε ένα επιβλητικό φρούριο που κυριαρχεί στο νησί εδώ και αιώνες. Η τοπική γαστρονομία που είναι διάχυτη και ταυτόσημη με την παράδοση, έχει ως “πρωταγωνιστές” το αρωματικό μέλι, τα μοναδικά τυριά αλλά και τα ψητά ψάρια σε ταβέρνες κάτω από τον έναστρο ουρανό. Τα κρυστάλλινα νερά παρασύρουν τον επισκέπτη στη ραστώνη τους και η πεζοπορία μέχρι την κορυφή του κάστρου για εκπληκτική θέα στο Αιγαίο Πέλαγος είναι αναπόσπαστο συστατικό της ταξιδιωτικής εμπειρίας». Εξίσου εγκωμιαστικό είναι και αφιέρωμα ενός ακόμη γαλλικού μέσου. Η γαλλική εκδοχή του Cosmopolitan θεωρεί πως η Αστυπάλαια δεν μοιάζει με κανένα άλλο νησί. Οι πανέμορφες παραλίες, οι τιρκουάζ αποχρώσεις της θάλασσας, τα γραφικα σοκάκια και η μακραίωνη ιστορία του τόπου αποτελούν το ιδανικό περιβάλλον για να επιτύχει το πρωτοποριακό εγχείρημα μετατροπής της Αστυπάλαιας στο πρώτο «έξυπνο» και βιώσιμο νησί της Μεσογείου.
Θερμή είναι η ανταπόκριση των ΜΜΕ του εξωτερικού από Ευρώπη και πιο μακρινές αγορές στο νέο αφήγημα του Δήμου Αστυπάλαιας που «παντρεύει» την αυθεντικότητα, τη φύση, την παράδοση και την ιστορία με τις τεχνολογίες του μέλλοντος για ένα σύγχρονο βιώσιμο μοντέλο τουρισμού.
«Στόχος είναι η ανάπτυξη με υγιείς όρους που θα θωρακίζουν και θα προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον και το πολιτιστικό απόθεμα της Αστυπάλαιας, θα αναβαθμίσουν το βιοτικό επίπεδο των κατοίκων και θα προάγουν αληθινές βιώσιμες τουριστικες εμπειρίες. Παραμένει προτεραιότητα μας η περαιτέρω ανάπτυξη του καινοτόμου προγράμματος “Astypalea – Smart and Sustainable Island” που θα καταστήσει το νησί ένα διεθνές πρότυπο “πράσινης” κινητικότητας και κυκλικής οικονομίας. Επιπλέον ο Δήμος Αστυπάλαιας δρομολογεί σειρά έργων για τη διεύρυνση και βελτίωση του οδικού δικτύου, την ανάδειξη μονοπατιών και δράσεων εναλλακτικού τουρισμού, αλλά και τη δημιουργία νέου πολυδύναμου πολιτιστικού κέντρου-μουσείου στις παρυφές του Κάστρου που θα στεγάσει τα ευρήματα του μοναδικού αρχαίου νεκροταφείου βρεφών. Επίσης έχει ολοκληρωθεί η αναστήλωση των εξωτερικών τοιχίωντου Κάστρου, ένα έργο που συμβάλλει στη διατήρηση της ιστορικής κληρονομιάς του νησιού, ενώ εντός του Κάστρου εγκαινιάσαμε το λαογραφικό μας μουσείο και το Αστυπαλίτικο σπίτι», δήλωσε ο Αντιδήμαρχος Αστυπάλαιας Κώστας Καμπύλης.
Μ.Τσ.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Οι Μικρές Κυκλάδες ανάμεσα στους δέκα ανεξερεύνητους θησαυρούς της Ευρώπης, σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ

Τα δέκα άθικτα και καλά κρυμμένα «πετράδια» της Ευρώπης ανακαλύπτει η βρετανική εφημερίδα Express σε συνεργασία με ειδικούς και σπεσιαλίστες στα διεθνή ταξίδια.
Το δημοφιλές ενημερωτικό μέσο τονίζει πως «όλο και περισσότεροι αναζητούν πλέον ένα μέρος διαφορετικό για τις καλοκαιρινές διακοπές. Μάλιστα δεν είναι αμελητέο το ποσοστό ταξιδιωτών που αναζητούν μαγευτικές τοποθεσίες που δεν είναι μαζικές ή πολύ εμπορικές και που θα κάνουν τους υπόλοιπους στα social media να αναρωτιούνται πού βρίσκονται οι τελευταίοι αυτοί εναπομείναντες παράδεισοι της Ευρώπης».
Στην δέκατη θέση του καταλόγου της Express υπάρχει μια ελληνική «συμμετοχή» https://x.com/NaxosIslands/status/1936315481612341417 με τα Κουφονήσια να γοητεύουν τους λάτρεις των αληθινών αποδράσεων, καθώς «είναι δύο υπέροχα νησάκια όπου όλα βρίσκονται σε μικρές αποστάσεις και είναι καλυμμένα με εξωτικές ακτές και γαλαζοπράσινα νερά». Η λίστα περιλαμβάνει στις υπόλοιπες θέσεις τις Αζόρες στην Πορτογαλία, το Σίγκναγκι της Γεωργίας, το Τίβατ στο Μαυροβούνιο, το Σάαρεμαα το μεγαλύτερο νησί της Εσθονίας, τη λίμνη Μπόχιν στη Σλοβενία, την Ισπανική Κόστα Ντα Μόρτε, το ορεινό συγκρότημα Ρετεζάτ στην Ρουμανία, τη νήσο Κόρτσουλα της Κροατίας και το Μπάνσκο της Βουλγαρίας.
Στο ίδιο διάστημα, η βρετανική Mirror ξεχωρίζει την Ηρακλειά ως «το νησί της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει μείνει ανέγγιχτο από τον μαζικό τουρισμό». Το εκτενές αφιέρωμα αναφέρει πως «πέρα από τα φανταχτερά νησιά των Κυκλάδων, το Αιγαίο διαθέτει μια ποιοτική και γαλήνια πλευρά, την οποία αντιπροσωπεύει καλύτερα η Ηρακλειά. Ο μικρός πληθυσμός του νησιού έχει επιτρέψει στο φυσικό τοπίο να διατηρήσει την παρθένα ομορφιά του, προσφέροντας μοναδικές στιγμές στους ψαγμένους ταξιδιώτες. Η αρχιτεκτονική και των δύο χωριών είναι τυπική κυκλαδίτικη, με δαιδαλώδη δρομάκια διάσπαρτα με ασβεστωμένα σπίτια, μικροσκοπικές καλοδιατηρημένες εκκλησίες και χαρακτηριστικές μπλε πόρτες και στέγες. Ωστόσο, η Ηρακλειά αφήνει το μοναδικό στίγμα της μέσα από την παραδοσιακή αγροτική γοητεία που “διαπερνά” το νησί και τον ντόπιο ρυθμό ζωής».
Σημειώνεται πως σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια του δήμου για προβολή των γνωστών και άγνωστων πτυχών της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων μέσα από συνεχείς επαφές, εκθεσιακές συμμετοχές στο εξωτερικό, εγχώριες και διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές, προβολή στα social media και δημοσιογραφικές αποστολές από ΜΜΕ που εστιάζουν σε δραστηριότητες off season.
«Ξεκινώντας έγκαιρα από τον περασμένο Σεπτέμβριο το πρόγραμμα προβολής μας, το ενδιαφέρον που συναντάμε για τη Νάξο και τις Μικρές Κυκλάδες παραμένει σε ικανοποιητικά επίπεδα παρά τις φετινές δυσκολίες. Ευχαριστούμε θερμά τους επαγγελματίες που στηρίζουν τις πρωτοβουλίες μας, αλλά και φορείς όπως το Γραφείο ΕΟΤ Μ. Βρετανίας για την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων. Οι συνολικές αφίξεις στη Νάξο για τον Μάιο “έκλεισαν” αυξητικά σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς η ελαφρά πτώση 3% στις ακτοπλοϊκές αφίξεις υπερκαλύφθηκε με το εντυπωσιακό +31% στις αεροπορικές αφίξεις», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων Βαγγέλης Κατσαράς.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Μοναδικά φωτισμένα Μετέωρα – Ατμόσφαιρα βαθιάς κατάνυξης και μυσταγωγίας δημιουργεί ο δήμος Μετεώρων


Ένα μοναδικό θέαμα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι επισκεφτούν την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα.
Ο δήμος Μετεώρων, στο πλαίσιο του προγράμματος «ΦΩΣ ΠΑΝΤΟΥ», προχώρησε στην αναβάθμιση του συστήματος φωτισμού των βράχων των Μετεώρων, κάνοντας τη νύχτα μέρα και δίνοντας μια μοναδική αίσθηση τόσο στον επισκέπτη όσο και στον ντόπιο στο εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο.
Παράλληλα με τον φωτισμό του γεωλογικού φαινομένου, ο δήμος Μετεώρων για τις μέρες του Πάσχα τοποθέτησε στον εμβληματικό Χώρο Αναψυχής «Ξενία» τη Σταύρωση και την Ανάσταση, δημιουργώντας μια έντονη μυσταγωγική και κατανυκτική ατμόσφαιρα, που ενισχύει το αίσθημα ότι η Καλαμπάκα και τα Μετέωρα αποτελούν την πρωτεύουσα του ελληνικού ορθοδόξου Πάσχα.
Σε δήλωσή του στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Μετεώρων Λευτέρης Αβραμόπουλος τονίζει τα εξής: «Τα Μετέωρα δεν χρειάζονται φώτα για να εντυπωσιάσουν. Χρειάζονται μόνο σεβασμό. Με τον νέο φωτισμό, δεν τους αλλάξαμε την όψη, αλλά αποδίδουμε την δύναμη της ανθρώπινης δημιουργίας στο νυχτερινό τοπίο. Πιο καθαρό, πιο ήρεμο, πιο κοντά σε αυτό που πραγματικά είναι: ένα θαύμα, νύχτα και μέρα».
Α. Ζώης
*Οι φωτογραφίες είναι του δήμου Μετεώρων
ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
ΔΙΕΘΝΗ6 ημέρες ago
Τουλάχιστον 35 νεκροί στη Γάζα, ανάμεσά τους και παιδιά σε επιχειρήσεις του Ισραήλ
-
ΕΛΛΑΔΑ2 ημέρες ago
Καλάβρυτα: Άνδρας μαχαίρωσε τον αδελφό του – Το θύμα διακομίστηκε σε νοσοκομείο της Τρίπολης με σοβαρό τραύμα
-
ΔΙΕΘΝΗ5 ημέρες ago
Το Ιράν αποκλείει ταχεία επανέναρξη των συνομιλιών με τις ΗΠΑ
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Μέγαρα: 37χρονος μαχαίρωσε τη μητέρα του, την αδελφή του και τον θείο του – Είχε νοσηλευτεί σε ψυχιατρική κλινική
-
ΔΙΕΘΝΗ2 ημέρες ago
Απογοητευμένος με τον Βλ. Πούτιν δηλώνει ο Ντ. Τραμπ – Αναμένει απάντηση Χαμάς εντός 24 ωρών
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ2 ημέρες ago
Ληξιπρόθεσμες οφειλές: Ποιο είναι το σχέδιο για να «ξαλαφρώσουν» οι λίστες της ΑΑΔΕ από τα ανεπίδεκτα είσπραξης
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Ξεκινά δίκη «μαμούθ» στη Θεσσαλονίκη: Στο εδώλιο 117 μέλη συμμοριών που κατηγορούνται για 553 κλοπές
-
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ2 ημέρες ago
Η Αστυπάλαια το κορυφαίο «μυστικό» νησί για τους Γάλλους