Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ και Σολτς διατεθειμένοι να «συνεργαστούν» για την αποκατάσταση «της ειρήνης στην Ευρώπη»

Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς συνομίλησε τηλεφωνικά χθες Κυριακή με τον αμερικανό εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και οι δυο άνδρες δήλωσαν «έτοιμοι να συνεργαστούν για την επιστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη», ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Γερμανίας.

Διαβάστε επίσης: Washington Post: Ο Τραμπ συμβούλευσε τον Πούτιν να μην κλιμακώσει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ – Βούτσιτς

Ο Μπάιντεν θα συζητήσει την Τετάρτη με τον Τραμπ τις κορυφαίες προτεραιότητες των ΗΠΑ

Ο Τραμπ απαιτεί διορισμούς χωρίς διαδικασίες έγκρισης στη Γερουσία

Ο Τραμπ προσέφερε στην Στεφάνικ τη θέση της πρεσβεύτριας της χώρας στον ΟΗΕ

Ο Τραμπ ονομάζει τον Τομ Χόμαν, θιασώτη πολύ σκληρής γραμμής, αρμόδιο για τη μετανάστευση

Ο καγκελάριος κι ο εκλεγμένος πρόεδρος «αντάλλαξαν απόψεις για τις σχέσεις της Γερμανίας και των ΗΠΑ και τα τρέχοντα γεωπολιτικά προβλήματα», ανέφερε ο Στέφεν Χέμπεστραϊτ, ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Δήλωσαν επίσης έτοιμοι να συνεργαστούν για την επιστροφή της ειρήνης στην Ευρώπη», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΕΘΝΗ

Προς νέο ρεκόρ εκπομπών CO2 εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων το 2024

Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων οδεύουν να σπάσουν κάθε ρεκόρ φέτος, αποκαλύπτει μελέτη που δίνεται σήμερα στη δημοσιότητα από τους επιστήμονες του Global Carbon Project, οι οποίοι σημειώνουν πως δεν βλέπουν να έχει φθάσει στην κορύφωση η καύση πετρελαίου, αερίου και άνθρακα.

Κατά τη μελέτη αναφοράς, οι παγκόσμιες εκπομπές CO2 που οφείλονται στα ορυκτά καύσιμα θα φθάσουν σε επίπεδο άνευ προηγουμένου το 2024, στους 37,4 δισεκ. τόνους, αυξανόμενες κατά 0,8% σε σύγκριση με το 2023.

Κι αν προστεθούν οι προβλεπόμενες εκπομπές που οφείλονται στις μεταβολές της χρήσης γαιών, συμπεριλαμβανομένης της αποψίλωσης των δασών, το σύνολό τους αναμένεται να φθάσει στα 41,6 δισεκ. τόνους φέτος (+2,5%).

Οι συνολικές εκπομπές CO2 είναι επιπεδοποιημένες την τελευταία δεκαετία, διαπιστώνουν οι επιστήμονες του Global Carbon Project.

«Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι ολοένα πιο δραματικές, όμως δεν βλέπουμε καμιά ένδειξη ότι η καύση ορυκτών καυσίμων έφθασε στο μέγιστο επίπεδό της» κι άρα θα αρχίσει να υποχωρεί, συνόψισε ο καθηγητής Πιερ Φρίντλινγκσταϊν του πανεπιστημίου του Έξετερ, ο οποίος διευθύνει τη μελέτη, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου που τη συνοδεύει.

Για τον Γκλεν Πίτερς, του Κέντρου Διεθνούς Έρευνας για το Κλίμα, με έδρα το Όσλο, ο κόσμος βρίσκεται «κοντά» στην κορύφωση των εκπομπών που οφείλονται στην καύση ορυκτών καυσίμων, αλλά δεν μοιάζει να τη φθάνει.

«Η χρήση ανανεώσιμων (πηγών ενέργειας) αυξάνεται σημαντικά», όπως και «τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα», μολαταύτα «αυτά δεν είναι αρκετά», υπογράμμισε σε δημοσιογράφους.

Το 2023, η Διεθνής Επιτροπή Ενέργειας (ΔΟΕ) εκτιμούσε πως η παγκόσμια κορύφωση της κατανάλωσης ορυκτών μορφών ενέργειας (πετρέλαιο και υποπροϊόντα του, φυσικό αέριο, διάφορες μορφές άνθρακα) θα έχει επέλθει «πριν από το 2030».

Με τον τρέχοντα ρυθμό, η ομάδα των 120 επιστημόνων που συνέβαλαν στην εκπόνηση της μελέτης Global Carbon Budget εκτιμά πως είναι 50-50% η πιθανότητα να ξεπεραστεί το όριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 1,5 ° Κελσίου «μόνιμα» μέσα σε «περίπου έξι χρόνια», με άλλα λόγια ο κόσμος να αποτύχει να τηρήσει τον πιο φιλόδοξο στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα (2015).

Μολονότι η εκτίμηση αυτή συνδέεται με διάφορες «ανησυχίες», «είναι σαφές ότι ο προϋπολογισμός άνθρακα που απομένει -και άρα ο χρόνος που απομένει για την επίτευξη του στόχου του 1,5 ° Κελσίου και την αποφυγή των χειρότερων συνεπειών της κλιματικής αλλαγής- έχει σχεδόν εξαντληθεί», τονίζεται στο δελτίο Τύπου του Global Carbon Project.

Οι εκπομπές της Κίνας, όπου γίνονται οι ογκωδέστερες εκλύσεις CO2 παγκοσμίως (32% του συνόλου), αναμένεται να αυξηθούν οριακά (+0,2%), ωστόσο το φάσμα της πρόβλεψης περιλαμβάνει ενδεχόμενη μικρή μείωσή τους.

Οι εκπομπές των ΗΠΑ (13% του συνόλου) αναμένεται να μειωθούν κατά 0,6%, αυτές της Ινδίας (8% του συνόλου) να αυξηθούν κατά 4,6%, αυτές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (7% του συνόλου) να μειωθούν κατά 3,8%.

Η μελέτη επισημαίνει εξάλλου πως τα τρέχοντα επίπεδα εξάλειψης του διοξειδίου του άνθρακα με τεχνολογικά μέσα, εξαιρουμένων δηλαδή φυσικών μέσων όπως η αναδάσωση, δεν επιτρέπουν την εξισορρόπηση των εκπομπών εξαιτίας της καύσης ορυκτών καυσίμων παρά κατά το ένα εκατομμυριοστό.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Τρία παιδιά βρέθηκαν νεκρά στη Γαλλία – Αναζητείται η μητέρα τους

Τρία παιδιά – ένα 13χρονο κορίτσι και δύο αγόρια, ηλικίας 2 και 11 ετών – βρέθηκαν την Τρίτη νεκρά σε σπίτι στην κοινότητα Τανένζ της Άνω Σαβοΐας, στις γαλλικές Άλπεις, μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα ελβετικά σύνορα.

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη αστυνομική επιχείρηση για τον εντοπισμό της μητέρας των παιδιών, η οποία φέρεται να έπασχε από κατάθλιψη. Περίπου 60 χωροφύλακες έχουν κινητοποιηθεί, ενώ στην επιχείρηση συμμετέχει ελικόπτερο, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο (AFP) πηγή από την τοπική χωροφυλακή.

Τα νεκρά παιδιά ανακάλυψε το μεσημέρι ο πατέρας του νεότερου παιδιού, ο οποίος ειδοποίησε τις αρχές.

Η Τανένζ είναι μια κοινότητα 3.5000 κατοίκων στην κοιλάδα Ζιφρ, περίπου 50 χιλιόμετρα ανατολικά της Γενεύης.

Ο εισαγγελέας της Μπονβίλ, ο οποίος είναι αρμόδιος για την περιοχή, δήλωσε ότι έχει διαπιστωθεί πως «τα θύματα φέρουν τραύματα από μαχαίρι».

Την προηγούμενη εβδομάδα, δύο παιδιά – ηλικίας ενός και τεσσάρων ετών – βρέθηκαν αποκεφαλισμένα στο σπίτι τους στην κοινότητα Σεν Ροζ της Γουαδελούπης, υπερπόντιο έδαφος της Γαλλίας στην Καραϊβική. Η μητέρα τους, η οποία εντοπίστηκε να περιφέρεται στους δρόμους, συνελήφθη και κρατείται σε ψυχιατρείο.

Δ.Π.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός σε όλη την Ουκρανία – Εκρήξεις στο Κίεβο

Οι ουκρανικές αρχές κήρυξαν συναγερμό για ενδεχόμενες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές ουσιαστικά σε όλη τη χώρα σήμερα το πρωί, καθώς σύμφωνα με την προεδρία βρισκόταν σε εξέλιξη ρωσική πυραυλική επίθεση στο Κίεβο.

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν «οδεύει να εξαπολύσει πυραυλική επίθεση στο Κίεβο», ανέφερε μέσω Telegram ο Αντρίι Γέρμακ, επικεφαλής των υπηρεσιών της ουκρανικής προεδρίας.

Η ουκρανική πολεμική αεροπορία προειδοποίησε νωρίτερα πως τουλάχιστον ένας πύραυλος κατευθυνόμενος στο Κίεβο εισήλθε στον ουκρανικό εναέριο χώρο.

Η Ρωσία σφυροκοπεί συχνά αστικές ζώνες στην Ουκρανία αφότου εξαπέλυσε τον πόλεμο τον Φεβρουάριο του 2022.

Τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή η Ουκρανία υπέστη επιδρομές 145 ρωσικών drones, με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να μιλά για «ρεκόρ».

Την 26η Αυγούστου, εξαπολύθηκε επιδρομή με πάνω από 200 drones και πυραύλους από τη Ρωσία στην Ουκρανία, με τις αρχές να κάνουν λόγο τότε για επτά νεκρούς και ζημιές σε υποδομές του δικτύου παραγωγής και διανομής ηλεκτρισμού στην επικράτεια, στην «πιο μαζική επίθεση» του πολέμου.

Το πρωί της Κυριακής η περιφέρεια της ρωσικής πρωτεύουσας, της Μόσχας, έγινε με τη σειρά της στόχος επιδρομής αριθμού drones άνευ προηγουμένου από την έναρξη της σύρραξης. Κάπου 34 μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα καταρρίφθηκαν κι ένας άνθρωπος τραυματίστηκε, κατά τις ρωσικές αρχές.

Στο Κίεβο σήμερα ακούστηκαν εκρήξεις, διαπίστωσαν δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς, καθώς σύμφωνα με τις ουκρανικές δυνάμεις έγινε η πρώτη ρωσική επίθεση με πυραύλους κρουζ έπειτα από δυο μήνες και πλέον.

«Οι δυνάμεις αντιαεροπορικής άμυνας εργάζονται. Μείνετε στα καταφύγια», απαίτησε ο δήμος του Κιέβου μέσω Telegram.

Δεν έχουν αναφερθεί θύματα ως τώρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ