Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Δεύτερη δολοφονία δημοσιογράφου στο Μεξικό σε λιγότερες από 24 ώρες

Δημοσιογράφος δολοφονήθηκε στην πολιτεία Κολίμα του Μεξικού (δυτικά), ανακοίνωσαν οι τοπικές εισαγγελικές αρχές, προτού συμπληρωθούν 24 ώρες από τον φόνο συναδέλφου της στην πολιτεία Μιτσοακάν, καθώς η χώρα παραμένει αντιμέτωπη με νέο κύμα βίας αποδιδόμενο στο οργανωμένο έγκλημα.

Ονομαζόταν Πατρίσια Ραμίρες, ήταν επίσης γνωστή με το ψευδώνυμο Πάτι Μπένμπερι, ήταν περίπου 40 ετών και κάλυπτε γενικά θέματα ψυχαγωγίας, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που συγκέντρωσε και δημοσιοποίησε η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ).

Το κίνητρο της δολοφονίας της δεν είναι ακόμη σαφές.

Μια ημέρα νωρίτερα, δολοφονήθηκε ο Μαουρίσιο Κρους Σολίς, 25 ετών, διευθυντής του ειδησεογραφικού ιστότοπου Minuto x Minuto και παρουσιαστής εκπομπής στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό La Poderosa Uruapan.

Πρόκειται για τις δυο πρώτες δολοφονίες δημοσιογράφων αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά της στην αρχή αυτού του μήνα η νέα πρόεδρος Κλαούδια Σέινμπαουμ.

Το Μεξικό συγκαταλέγεται στα πιο επικίνδυνα κράτη του κόσμου για τους εργαζόμενους στα μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης του Τύπου και των δημοσιογράφων. Έχουν δολοφονηθεί εκεί πάνω από 150 δημοσιογράφοι από το 2000, κατά τους αριθμούς της ΜΚΟ Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans frontières, RSF). Σύμφωνα με άλλη ΜΚΟ, την Άρθρο 19, το 2022 ήταν η πιο πολύνεκρη χρονιά για τον Τύπο στη χώρα, καθώς καταγράφτηκαν τουλάχιστον 13 δολοφονίες δημοσιογράφων από τις αρχές.

Η περιοχή όπου δολοφονήθηκε ο Μαουρίσιο Κρους Σολίς, η Ουρουαπάν, έχει σημαδευτεί από βάρβαρα εγκλήματα -ιδίως αποκεφαλισμούς-, αποδιδόμενα σε συγκρούσεις ανάμεσα σε αντίπαλα καρτέλ των ναρκωτικών ή σε αναμετρήσεις κακοποιών με τις δυνάμεις ασφαλείας.

Ευρύτερα, «η αθέμιτη σύμπραξη» αξιωματούχων και του οργανωμένου εγκλήματος αποτελεί «σοβαρή απειλή για την ασφάλεια των δημοσιογράφων», σχολίαζε πρόσφατα η RSF.

Επαγγελματίες των μέσων ενημέρωσης οι οποίοι καλύπτουν «ευαίσθητα θέματα που συνδέονται με την πολιτική ή με το έγκλημα, πάνω απ’ όλα σε τοπικό επίπεδο, δέχονται προειδοποιήσεις ή απειλές, όταν δεν δολοφονούνται απλούστατα».

Από το 2010, το Μεξικό διαθέτει ειδική εισαγγελία, ειδικευμένη στα εγκλήματα σε βάρος δημοσιογράφων, κι από το 2012 έχει δημιουργηθεί Μηχανισμός Προστασίας Υπερασπιστών των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Δημοσιογράφων. Όμως και οι δύο θεσμοί αντιμετωπίζουν μεγάλες ελλείψεις ως προς τον προϋπολογισμό και τη στελέχωσή τους.

Η νέα πρόεδρος Σέινμπαουμ έχει εξαγγείλει πως θα συνεχίσει να εφαρμόζει την πολιτική του προκατόχου και μέντορά της, του Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, και δεν θα κλιμακώσει τον λεγόμενο «πόλεμο κατά των ναρκωτικών» που άρχισε το 2006.

Οι δολοφονίες δημοσιογράφων μένουν σχεδόν όλες ατιμώρητες -όπως άλλωστε και πολλές άλλες ανθρωποκτονίες- στο Μεξικό, όπου από το 2006 έχουν καταγραφτεί πάνω από 450.000 φόνοι και 100.000 εξαφανίσεις, κατά τα επίσημα δεδομένα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Ντ. Τραμπ: Συμφωνία με την Ιαπωνία για το εμπόριο, με δασμούς 15%

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε χθες Τρίτη ότι η κυβέρνησή του κατέληξε σε συμφωνία με αυτή της Ιαπωνίας για τις διμερείς εμπορικές συναλλαγές, η οποία συμπεριλαμβάνει την επιβολή επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών 15% στα ιαπωνικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: 

Παραμένουν οι αμερικανικοί δασμοί 50% στον ιαπωνικό χάλυβα – Εκτός συμφωνίας ΗΠΑ-Ιαπωνίας και οι αμυντικές δαπάνες

«Μόλις ολοκληρώσαμε τεράστια συμφωνία (για το εμπόριο) με την Ιαπωνία, ίσως τη μεγαλύτερη που κλείστηκε ποτέ», ανέφερε ο ρεπουμπλικάνος μέσω Truth Social, κάνοντας λόγο περί ιαπωνικών «επενδύσεων», ύψους «550 δισεκατομμυρίων δολαρίων», υπό «δική μου κατεύθυνση», στην αμερικανική οικονομία και περί συνεπαγόμενης δημιουργίας «εκατοντάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας». Στο πλαίσιο της διευθέτησης, «η Ιαπωνία θα πληρώνει ανταποδοτικούς δασμούς 15% στις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Ιαπωνικά ΜΜΕ: Οι αμερικανοί δασμοί στα ιαπωνικά αυτοκίνητα μειώνονται στο 15%

Η συμφωνία που κλείστηκε ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και στο Τόκιο προβλέπει ότι οι δασμοί που επιβάλλονται από τις ΗΠΑ στα ιαπωνικά αυτοκίνητα που εξάγονται στην αμερικανική αγορά θα κατέβουν στο 15%, ανέφεραν σήμερα ιαπωνικά μέσα ενημέρωσης. Επί του παρόντος οι δασμοί σε ιαπωνικά οχήματα, ανταλλακτικά ή συστατικά εξαγόμενα στις ΗΠΑ ανέρχονται στο 25%.

Κατά τη δημόσια τηλεόραση NHK και την εφημερίδα Asahi, οι τελωνειακοί δασμοί θα υποδιπλασιαστούν (στο 12,5%) και σ’ αυτούς θα προστεθούν προϋπάρχοντες, που ήταν 2,5%.
ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για επίθεση με πύραυλο που είχε στόχο αεροδρόμιο του Ισραήλ

Οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι υποστηρίζονται από το Ιράν, εξαπέλυσαν σήμερα επίθεση που είχε στόχο το διεθνές αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν κοντά στο Τελ Αβίβ, στο Ισραήλ, όπου ο στρατός είχε ανακοινώσει νωρίτερα ότι αναχαίτισε πύραυλο που εκτοξεύτηκε από την Υεμένη.

Οι δυνάμεις των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν μεγάλα τμήματα εδάφους στην Υεμένη, διεξήγαγαν επιχείρηση κατά του αεροδρομίου Μπεν Γκουριόν “με τη βοήθεια υπερηχητικού βαλλιστικού πυραύλου”, δηλώνει ο στρατιωτικός εκπρόσωπός τους Γιάχια Σάρι σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Νωρίτερα οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είχαν ανακοινώσει ότι αναχαίτισαν πύραυλο που εκτοξεύτηκε νωρίς σήμερα το πρωί από την Υεμένη μετά την ενεργοποίηση σειρήνων προειδοποίησης για αεροπορική επίθεση σε πολλές περιοχές της χώρας.

Η εκτόξευση του πυραύλου από την Υεμένη έπεται ισραηλινής στρατιωτικής επίθεσης χθες, Δευτέρα, σε στόχους των ανταρτών Χούθι στο λιμάνι Χοντέιντα της Υεμένης. Πρόκειται για την πιο πρόσφατη επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων σε στόχους των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούθι της Υεμένης, οι οποίοι πλήττουν πλοία που πλέουν προς το Ισραήλ και εξαπολύουν πυραύλους κατά της χώρας.

ΣΜ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Νέο μέτωπο στη Γάζα: Γιατί το Ισραήλ πλήττει τώρα τη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ και τι σηματοδοτεί η σφοδρή επίθεση

Δυνάμεις του Ισραήλ εξαπέλυσαν σήμερα ξημερώματα Δευτέρας (21.07.2025) χερσαία και αεροπορική επίθεση στην πόλη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Η επιχείρηση ξεκίνησε, λίγες ώρες αφότου ο στρατός του Ισραήλ εξέδωσε εντολές εκκένωσης για τους κατοίκους έξι συνοικιών στο νοτιοδυτικό τμήμα της Γάζας. Πρόκειται για την πρώτη μεγάλη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στην περιοχή από την αρχή του πολέμου στη συγκεκριμένη ζώνη, που όπως μεταδίδει το BBC είναι πλέον ασφυκτικά γεμάτη από δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους Παλαιστίνιους από τη Ράφα και τη Χαν Γιούνις. Την ίδια στιγμή εκτιμάται, ότι στην ίδια περιοχή κρατούνται και ισραηλινοί όμηροι.

Σύμφωνα με Παλαιστίνιους δημοσιογράφους που μίλησαν στο BBC, οι ισραηλινές δυνάμεις μπήκαν στην πόλη από το σημείο ελέγχου Κισουφίμ με την υποστήριξη σφοδρού πυροβολικού και αεροπορικών πληγμάτων. Ρεπορτάζ αναφέρουν δεκάδες πλήγματα στις συνοικίες Αμπού αλ-Αζίν και Χίκρ αλ-Τζάμι, ενώ βίντεο που αναρτήθηκαν στα social media δείχνουν εκρήξεις και συνεχείς πυροβολισμούς.

Η επίθεση ακολούθησε προειδοποίηση εκκένωσης που εξέδωσε χθες Κυριακή (20.07.2025) ο ισραηλινός στρατός για έξι συνοικίες στη νοτιοδυτική Ντέιρ αλ-Μπάλαχ, προκαλώντας πανικό σε χιλιάδες κατοίκους που αναγκάστηκαν να φύγουν άρον άρον μέσα στη νύχτα. Πολλοί από αυτούς κατευθύνθηκαν προς την παράκτια περιοχή αλ-Μαουάσι, κοντά στη Χαν Γιούνις, μία από τις τελευταίες εναπομείνασες ζώνες σχετικής ασφάλειας.

Ο ΟΗΕ, διά της Υπηρεσίας Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA), χαρακτήρισε τη νέα εντολή εκκένωσης «άλλο ένα καταστροφικό πλήγμα» στις ήδη εξαντλημένες ανθρωπιστικές προσπάθειες στη Γάζα. Σημείωσε πως στη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ υπάρχουν κρίσιμες υποδομές, όπως αποθήκες ανθρωπιστικής βοήθειας, ιατρικά κέντρα και δίκτυα ύδρευσης. «Οποιαδήποτε καταστροφή αυτών των υποδομών θα έχει απειλητικές για τη ζωή συνέπειες», προειδοποίησε η OCHA.

Επίθεση Γάζα
Καπνός βγαίνει από κτίριο στη Γάζα / REUTERS / Khamis Al-Rifi

Παράλληλα, αυξάνονται οι φόβοι των οικογενειών Ισραηλινών ομήρων, καθώς αρκετοί από τους αιχμαλώτους θεωρείται ότι κρατούνται στην περιοχή. Η κλιμάκωση των επιχειρήσεων εγείρει τον κίνδυνο να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές τους.

Πάντως, αναλυτές εκφράζουν στο BBC την εκτίμηση πως η ισραηλινή επιχείρηση ενδέχεται να στοχεύει στη δημιουργία ενός νέου διαδρόμου που θα αποκόψει τη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ από την υπόλοιπη κεντρική Γάζα. Αν επιβεβαιωθεί, θα πρόκειται για τον τρίτο τέτοιο στρατιωτικό άξονα, μετά τους διαδρόμους Νετσαρίμ στη νότια Γάζα και Μοράγκ στη Ράφα.

Στη Χαν Γιούνις, νωρίτερα σήμερα, ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον πέντε ανθρώπους, μεταξύ των οποίων ενός άνδρα, της συζύγου του και των δύο τους παιδιών σε σκηνή, σύμφωνα με υγειονομικούς.

Δεν υπήρξε άμεσα σχόλιο από την ισραηλινή πλευρά για τα περιστατικά στην Ντέιρ Αλ-Μπάλαχ και τη Χαν Γιούνις.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δεν είχε εισέλθει στις συνοικίες της Ντέιρ Αλ-Μπάλαχ για τις οποίες ισχύει εντολή εκκένωσης στη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης και ότι συνεχίζει να «επιχειρεί με μεγάλη αποφασιστικότητα για να καταστρέψει τις δυνατότητες και τις τρομοκρατικές υποδομές του εχθρού στην περιοχή».

Ισραηλινές δυνάμεις έχουν δηλώσει ότι ο λόγος για τον οποίο ο στρατός έχει μείνει έως τώρα εκτός είναι ότι υποπτεύονται πως η Χαμάς ίσως κρατά εκεί ομήρους. Τουλάχιστον 20 από τους εναπομείναντες 50 ομήρους που κρατούνται στη Γάζα θεωρείται ότι είναι ακόμα ζωντανοί.

Η στρατιωτική κλιμάκωση έρχεται την ώρα που υγειονομικοί αξιωματούχοι της Γάζας προειδοποίησαν για πιθανούς «μαζικούς θανάτους» τις επόμενες ημέρες λόγω της πείνας, που έχει ήδη στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 19 ανθρώπους από το Σάββατο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του θύλακα.

Υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι στα νοσοκομεία εξαντλούνται τα καύσιμα, η επισιτιστική βοήθεια και τα φάρμακα ενώ υπάρχει ο κίνδυνος να ανασταλούν κρίσιμες λειτουργίες.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Χαλίλ Αλ-Ντεκράν δήλωσε ότι το ιατρικό προσωπικό λαμβάνει μόνο ένα γεύμα την ημέρα και ότι εκατοντάδες άνθρωποι συρρέουν σε νοσοκομεία κάθε μέρα, υποφέροντας από κόπωση και εξάντληση λόγω της πείνας.

Τουλάχιστον 67 άνθρωποι σκοτώθηκαν από ισραηλινά πυρά χθες ενώ περίμεναν την είσοδο φορτηγών των Ηνωμένων Εθνών με ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι τα στρατεύματά του εξαπέλυσαν προειδοποιητικές βολές κατά χιλιάδων ανθρώπων στη βόρεια Γάζα για να αντιμετωπίσουν αυτό που χαρακτήρισε «άμεση απειλή».

Δήλωσε ότι με βάση τα πρώτα στοιχεία οι απολογισμοί των θυμάτων που ανακοινώνονται είναι φουσκωμένοι και «σίγουρα δεν στοχοποιεί εσκεμμένα φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας».

Περιπλέκονται οι συνομιλίες Χαμάς και Ισραήλ

Η νέα επιδρομή και η αύξηση του αριθμού των θυμάτων φαίνεται να περιπλέκουν τις συνομιλίες για εκεχειρία μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ που αυτή τη στιγμή γίνονται με τη μεσολάβηση του Κατάρ και της Αιγύπτου και τη στήριξη ων ΗΠΑ.

Αξιωματούχος της Χαμάς δήλωσε χθες στο Reuters ότι η οργάνωση είναι οργισμένη με τον αυξανόμενο αριθμό των νεκρών και την κρίση επισιτισμού στον θύλακα, και ότι αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει άσχημα τις συνομιλίες για κατάπαυση πυρός που είναι σε εξέλιξη στο Κατάρ.

Το Ισραήλ και η Χαμάς πραγματοποιούν έμμεσες συνομιλίες στην Ντόχα με στόχο την επίτευξη εκεχειρίας 60 ημερών και συμφωνίας για τους ομήρους, αν και δεν υπάρχει ένδειξη για σημαντική πρόοδο.

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους (UNRWA) ανέφερε σε σημερινή ανάρτηση στο Χ ότι λαμβάνει απεγνωσμένα μηνύματα από τη Γάζα που προειδοποιούν για λιμοκτονία, ακόμα και από το δικό της προσωπικό καθώς οι τιμές των τροφίμων έχουν αυξηθεί κατά 40 φορές.

«Στο μεταξύ, μόλις έξω από τη Γάζα, στοιβαγμένα σε αποθήκες, η UNRWA έχει αρκετά τρόφιμα για όλο τον πληθυσμό για πάνω από τρεις μήνες. Προχωρήστε σε άρση της πολιορκίας και αφήστε τη βοήθεια να εισέλθει με ασφάλεια και σε ποσότητες»,δήλωσε.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε χθες ότι «θεωρεί τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας ζήτημα ύψιστης σημασίας και εργάζεται να καταστήσει δυνατή και να διευκολύνει την είσοδό της σε συντονισμό με τη διεθνή κοινότητα».

Πληροφορίες από BBC, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

NEWSIT

Νέο μέτωπο στη Γάζα: Γιατί το Ισραήλ πλήττει τώρα τη Ντέιρ αλ-Μπάλαχ και τι σηματοδοτεί η σφοδρή επίθεση

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ