Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: «Μπορούμε να αποφύγουμε» ολοκληρωτικό πόλεμο στη Μέση Ανατολή

«Μπορούμε να αποφύγουμε» το ξέσπασμα «ολοκληρωτικού πολέμου» στη Μέση Ανατολή, διαβεβαίωσε χθες Πέμπτη ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ερωτηθείς σχετικά από δημοσιογράφους, την ώρα που η διεθνής κοινότητα ανησυχεί έντονα για το ενδεχόμενο να γενικευτεί η σύρραξη στην περιοχή.

«Δεν πιστεύω πως θα έχουμε ολοκληρωτικό πόλεμο. Θεωρώ ότι μπορούμε να τον αποφύγουμε. Αλλά μένουν ακόμη να γίνουν πολλά» για να αποφευχθεί ο κίνδυνος, δήλωσε στον Τύπο ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Θα καταφέρει το Ισραήλ να νικήσει τη Χεζμπολάχ στο έδαφός της; Ανάλυση των FT

Την ώρα που οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) διαμηνύουν πως θα συνεχίσουν να καταφέρνουν «σκληρά πλήγματα» στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο, προκύπτει ένα καίριο ερώτημα: Θα καταφέρει τελικά το Ισραήλ να νικήσει τη σιιτική οργάνωση μέσα στο έδαφός της;

Στο ερώτημα αυτό επιχειρούν να απαντήσουν οι Financial Times, σε μία ανάλυση για το τι μέλλει γενέσθαι και αν μπορεί μία τέτοιου είδους επιχείρηση από την πλευρά του Ισραήλ να στεφθεί με επιτυχία.

Στα τέλη του 2023, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, έπειτα από συνάντηση που είχε με στελέχη των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στο βόρειο Ισραήλ, είχε στείλει σαφές μήνυμα προς τη Χεζμπολάχ πως στην περίπτωση που ξεκινούσε πόλεμο ενάντια στο Ισραήλ, η Βηρυτός και ο νότιος Λίβανος θα μετατρέπονταν σε νέα Γάζα.

Τα πράγματα, ωστόσο, φαίνεται να είναι διαφορετικά. Σύμφωνα με τους Financial Times, o Μπενιαμίν Νετανιάχου είναι αυτός που έχει κλιμακώσει τη σύγκρουση με τη Χεζμπολάχ, με το Ισραήλ, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, να εξαπολύει την πρώτη χερσαία επίθεση στον νότιο Λίβανο έπειτα από 18 χρόνια.

Αρχικά, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός είχε θέσει ως στόχο την απώθηση της Χεζμπολάχ από τα σύνορα, προκειμένου 600.000 εκτοπισμένοι να επιστρέψουν ασφαλείς στα σπίτια τους. Ωστόσο, σήμερα, μιλάει για ένα φιλόδοξο στόχο να «νικήσει» συνολικά την υποστηριζόμενη από το Ιράν μαχητική ομάδα.

Χαρακτηριστική της στρατηγικής του είναι η δήλωσή του αυτή την εβδομάδα πως το Ισραήλ πολεμάει για την ίδια του την ύπαρξη, σημειώνοντας: «Θα ενωθούμε, θα πάμε χέρι χέρι και θα νικήσουμε τους εχθρούς μας».

Ωστόσο, ασαφές παραμένει μέχρι στιγμής πώς το Ισραήλ θα καταφέρει να πετύχει αυτόν τον στόχο, χωρίς να επιχειρήσει μία βαθύτερη χερσαία επίθεση στον Λίβανο.

Δύσκολη η αποδυνάμωσή της μόνο από αέρος

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε αυτό το πλαίσιο, πολλοί εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF) μπορεί να προχωρήσουν πιο βαθιά εντός του Λιβάνου από όσο είχαν το καλοκαίρι του 2006, όταν δηλαδή πολέμησαν για τελευταία φορά «σώμα με σώμα» τη Χεζμπολάχ επί λιβανέζικου εδάφους.

Μάλιστα, όπως εκτίμησε ο Εμίλ Χοκάγιεμ, ερευνητής του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Σπουδών (International Institute for Strategic Studies-IISS), η νέα χερσαία επίθεση του Ισραήλ «θα είναι βαθύτερη, πιο δύσκολη και μεγαλύτερη σε διάρκεια σε σύγκριση με το 2006. Τα πράγματα θα είναι άσχημα, δεν υπάρχει αμφιβολία», είπε.

Την ίδια στιγμή, ασαφές παραμένει από την πλευρά του Ισραήλ ποιοι είναι οι τελικοί χερσαίοι στόχοι του στον Λίβανο.

Ο Σερ Τζον Σόερς, πρώην επικεφαλής της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών MI6, μιλώντας στους Fanancial Times χαρακτήρισε δύσκολη την αποδυνάμωση της Χεζμπολάχ μόνο από αέρος.

«Είναι δύσκολο (να αποδυναμώσουν τη Χεζμπολάχ) μόνο από αέρος και πολλοί από τους εξελιγμένους πυραύλους και τα όπλα ακριβείας της Χεζμπολάχ βρίσκονται στον Βορρά, στην κοιλάδα Μπεκάα, η οποία είναι όμως πολύ μακριά για τις (σ.σ. ισραηλινές) χερσαίες δυνάμεις», δήλωσε συγκεκριμένα.

Όπως σημειώνει το δημοσίευμα, το Ισραήλ πλήττει θέσεις της Χεζμπολάχ από αέρος εδώ και περίπου έναν χρόνο.

Οι επιθέσεις του ωστόσο κλιμακώθηκαν σημαντικά τον περασμένο μήνα, καταφέρνοντας βαρύτατα πλήγματα στα δίκτυα επικοινωνίας, στα αρχηγεία και στην ηγεσία της υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου.

Η Χεζμπολάχ έχει υπεροχή στο έδαφός της

Ωστόσο, σύμφωνα με τους Financial Times, ακόμα και μετά από αυτά τα πλήγματα «μία χερσαία εισβολή θέτει τις δυνάμεις του Ισραήλ σε άμεση σύγκρουση με τους μαχητές της Χεζμπολάχ στην πατρίδα τους, κάτι που αναιρεί μέρος της αεροπορικής υπεροχής του Ισραήλ».

«Η Χεζμπολάχ πιθανώς ήθελε να εισβάλει το Ισραήλ εκεί γιατί έχει ποιοτικό πλεονέκτημα» αναφέρει ο Εμίλ Χοκάγιε, εξηγώντας πως «έχει κάνει προετοιμασίες, είναι ευέλικτη και έχει γνώση του εδάφους. Το ερώτημα είναι εάν εξακολουθεί πια να έχει τις δυνατότητες και τις δομές στον νότο ώστε να σημειώσει σημαντικές νίκες».

Για τους Ισραηλινούς ακόμη και ο έλεγχος μίας γεωγραφικά περιορισμένης ζώνης στον νότιο Λίβανο θα είναι δύσκολη αποστολή, εκτιμούν αναλυτές και αξιωματούχοι. Σε αυτό το σημείο, τίθεται το εξής ερώτημα; Πώς μπορεί να διασφαλιστεί πως ακόμη και στην περίπτωση που οι δυνάμεις της Χεζμπολάχ τραπούν σε φυγή δεν θα επιστρέψουν;

Σύμφωνα, πάντα με το δημοσίευμα, το έδαφος στον νότιο Λίβανο χαρακτηρίζεται από βουνά και χαράδρες. Αυτό σημαίνει πως οποιοιδήποτε στρατιωτικοί ελιγμοί αποτελούν ένα δύσκολο εγχείρημα. Την ίδια στιγμή η Χεζμπολάχ έχει ναρκοθετήσει τις βατές περιοχές μεταξύ χωριών τα οποία φέρουν οχυρώσεις. Παράλληλα, λέγεται ότι η Χεζμπολάχ έχει διαμορφώσει και το δικό της δίκτυο με σήραγγες στη συνοριακή περιοχή.

Πηγή φωτογραφιών; Reuters

NEWSIT

Θα καταφέρει το Ισραήλ να νικήσει τη Χεζμπολάχ στο έδαφός της; – Ανάλυση των Financial Times

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Νέος πολύνεκρος βομβαρδισμός του Ισραήλ στη Βηρυτό μετά τις μάχες στον νότιο Λίβανο

Νέοι ισραηλινοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί εξαπολύθηκαν τη νύχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη στη Βηρυτό, πλήττοντας μεταξύ άλλων κέντρο άμεσης βοήθειας οργάνωσης συνδεδεμένης με τη Χεζμπολά, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον έξι άνθρωποι, έπειτα από μια μέρα που σημαδεύτηκε από χερσαίες μάχες στον νότιο Λίβανο, όπου οκτώ στρατιωτικοί του Ισραήλ ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν.

Μπροστά στον κίνδυνο γενίκευσης του πολέμου στην περιοχή μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ προχθές Τρίτη, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν διαβεβαίωσε χθες ότι οι ΗΠΑ αντιτίθενται σε ισραηλινά πλήγματα εναντίον ιρανικών πυρηνικών εγκαταστάσεων, αφού την προηγουμένη επαναβεβαίωσε την «πλήρη» υποστήριξή του στο Ισραήλ.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις συνέχισαν τη νύχτα την επίθεση στον Λίβανο, εξαπολύοντας τουλάχιστον 17 πλήγματα στη Βηρυτό και σε νότια προάστιά της, σύμφωνα με το επίσημο λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων (NNA στα αγγλικά, ANI στα γαλλικά).

Για δεύτερη φορά, έγινε πλήγμα στην καρδιά της λιβανικής πρωτεύουσας. Στόχος ήταν «κέντρο της πολιτικής προστασίας» του σιιτικού κινήματος που υποστηρίζεται από το Ιράν, στη Μπασούρα, στην καρδιά της πόλης, ανέφερε πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χεζμπολά.

Απολογισμός των θυμάτων που δημοσιοποίησε το λιβανικό υπουργείο Υγείας έκανε λόγο για τουλάχιστον έξι νεκρούς και άλλους επτά τραυματίες.

Δημοσιογράφοι του AFP άκουσαν ισχυρή έκρηξη και ένιωσαν κτίρια να τρέμουν, και είδαν ασθενοφόρα να σπεύδουν επιτόπου.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέα διαταγή εσπευσμένης απομάκρυνσης των αμάχων από τομείς νοτίων προαστίων της Βηρυτού, των Χαρέτ Χράικ, Μπουρζ αλ Μπαράζνα και Χαντάθ Γαρμπ, που αναγγέλλεται νέους βομβαρδισμούς εναντίον μελών ή εγκαταστάσεων της Χεζμπολά.

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, οι βομβαρδισμοί των οποίων εναντίον προπυργίων της Χεζμπολά στον Λίβανο έχουν στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους εδώ και μια εβδομάδα, σκότωσαν εξάλλου χθες Τετάρτη τρεις ανθρώπους στη Δαμασκό, ανάμεσά τους τον γαμπρό του ηγέτη του σιιτικού κινήματος Χασάν Νασράλα -αυτός ο τελευταίος δολοφονήθηκε από το Ισραήλ την 27η Σεπτεμβρίου σε νότιο προάστιο της Βηρυτού, σε βομβαρδισμό που είχε επίσης δεκάδες θύματα μεταξύ των αμάχων-, ανέφερε ΜΚΟ.

«Ο Χασάν Τζαφάρ αλ Κάσιρ, γαμπρός του Χασάν Νασράλα, είναι το ένα από τα δυο θύματα από τον Λίβανο ισραηλινής επιδρομής σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στη συνοικία Μέζα της Δαμασκού», ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χεζμπολά επιβεβαίωσε την πληροφορία, διευκρινίζοντας πως ο αδελφός του Χασάν Τζαφάρ αλ Κάσιρ, ο Τζαφάρ αλ Κάσιρ, ήταν αρμόδιος για τη μεταφορά όπλων από το Ιράν στον Λίβανο. Το Ισραήλ ανακοίνωσε πως σκότωσε τον δεύτερο αδελφό σε πλήγμα σε νότια συνοικία της Βηρυτού προχθές Τρίτη.

Την ίδια ημέρα, το Ιράν εξαπέλυσε τη δεύτερη απευθείας επίθεσή του εναντίον του Ισραήλ μέσα σε χονδρικά έξι μήνες. Οι δυο χώρες αντάλλαξαν κατόπιν απειλές για αντίποινα.

«Το Ιράν διέπραξε μεγάλο λάθος (…) και θα το πληρώσει», διεμήνυσε ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο ιρανός πρόεδρος Μασούντ Πεζεσκιάν, από την πλευρά του, υποσχέθηκε πως θα υπάρξει «πιο δυνατή ανταπόδοση» σε περίπτωση αντιποίνων του Ισραήλ, επιμένοντας ταυτόχρονα πως η Ισλαμική Δημοκρατία δεν επιδιώκει «πόλεμο».

Η στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στο Ισραήλ και συμμάχους του από τη μια, του Ιράν και της Χεζμπολά από την άλλη, εντείνει την ανησυχία πως η κατάσταση στη Μέση Ανατολή ξεφεύγει από κάθε έλεγχο, έναν χρόνο από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας με έναυσμα την άνευ προηγουμένου έφοδο της παλαιστινιακής Χαμάς, συμμάχου της Χεζμπολά, στο νότιο τμήμα της ισραηλινής επικράτειας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες καταδίκασε χθες τον «αποκαρδιωτικό κύκλο» βίας στην περιοχή στο χείλος της «αβύσσου» απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, που συγκλήθηκε να συνεδριάσει εκτάκτως.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους προειδοποίησε χθες μέσω X ότι τα νοσοκομεία του Λιβάνου έχουν «κατακλυστεί» από τραυματίες. «Το σύστημα υγείας έχει εξασθενήσει από τις διαδοχικές κρίσεις και δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις τεράστιες ανάγκες», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τις αρχές του Λιβάνου, από τον Οκτώβριο του 2023 έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 1.928 άνθρωποι, οι 46 εξ αυτών μόνο χθες.

Ανάμεσα στα θύματα ήταν Αμερικανός με λιβανική καταγωγή, κάτοικος της πόλης Ντίαρμπορν της πολιτείας Μίσιγκαν, σύμφωνα με την κόρη του, φίλους του και αμερικανίδα βουλεύτρια. Ο Καμέλ Άχμαντ Τζαουάντ είχε επιλέξει να μείνει κοντά σε νοσοκομείο για να βοηθά ηλικιωμένους και ανάπηρους, σύμφωνα με την κόρη του Ναντίν Τζαουάντ, ώσπου σκοτώθηκε σε ισραηλινό βομβαρδισμό προχθές Τρίτη. Φίλοι και γνωστοί του ανέφεραν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης πως επρόκειτο για έναν από τους «πιο ευγενικούς και γενναιόδωρους ανθρώπους που γνώρισαν ποτέ».

Το Ισραήλ εντατικοποίησε στα μέσα Σεπτεμβρίου τις επιχειρήσεις του στο βόρειο μέτωπο, για να πλήξει τη Χεζμπολά και να επιτραπεί η επιστροφή των δεκάδων χιλιάδων κατοίκων περιοχών στα σύνορα με τον Λίβανο που αναγκάστηκαν να φύγουν εξαιτίας των καθημερινών επιθέσεων με ρουκέτες και drones εδώ και σχεδόν έναν χρόνο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε χθες τον θάνατο οκτώ μελών του από την έναρξη χερσαίων επιχειρήσεων τη Δευτέρα στον νότιο Λίβανο. Χαρακτηρίζει «περιορισμένες» τις επιχειρήσεις αυτές.

Διέταξε εξάλλου να απομακρυνθούν εσπευσμένα «αμέσως» οι κάτοικοι χωριών του νοτίου Λιβάνου, ενώ εξαπέλυσε επανειλημμένα βομβαρδισμούς σε νότια προάστια της Βηρυτού, που εγκαταλείπουν μαζικά κάτοικοί τους.

«Η συνοικία έχει γίνει πόλη φάντασμα», είπε ο Μοχάμαντ, οδηγός, 31 ετών, που αποφάσισε να παραμείνει, αλλά ζήτησε από τους γονείς του, την αδελφή του και τα ανίψια του, που έφυγαν από τον νότιο Λίβανο και είχαν προσφύγει στο σπίτι του, να πάνε σε πιο ασφαλή τοποθεσία.

Οπτικό υλικό που δημοσιοποιήθηκε από τον ισραηλινό στρατό εικονίζει μέλη του στο λιβανικό έδαφος, να κινούνται πεζή σε χωριά και ορεινές περιοχές. Ανακοινώθηκε η ανάπτυξη δεύτερης μεραρχίας για να υποστηρίξει δυνάμεις που βρίσκονται ήδη στο πεδίο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου, πάνω από 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί αφού έγιναν οι ανατινάξεις συσκευών επικοινωνίας της Χεζμπολά τη 17η και τη 18η Σεπτεμβρίου, που αποδόθηκαν στο Ισραήλ, και άρχισαν μαζικοί αεροπορικοί βομβαρδισμοί την 23η Σεπτεμβρίου.

Η κυβέρνηση υπολογίζει πως περίπου 1,2 εκατ. πολίτες του Λιβάνου αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας των ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Παράλληλα, το Ισραήλ και το Ιράν συνεχίζουν να ανταλλάσσουν απειλές μετά τη μαζική ιρανική επίθεση της Τρίτης σε αντίποινα για τους θανάτους του Χασάν Νασράλα και του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την 31η Ιουλίου σε επίθεση στην Τεχεράνη, που αποδόθηκε στις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες από την Τεχεράνη και το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Εκτοξεύτηκαν κάπου 200 πύραυλοι από το Ιράν, μεγάλο μέρος των οποίων αναχαιτίστηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα του Ισραήλ, σύμφωνα με τον στρατό, που υποστηρίχθηκε από τις αμερικανικές και τις βρετανικές ένοπλες δυνάμεις, σύμφωνα με το Πεντάγωνο και το Λονδίνο.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η επίθεση, η δεύτερη του είδους έπειτα από αυτή της 13ης Απριλίου, είχε αποτέλεσμα να τραυματιστούν δυο άνθρωποι στο Ισραήλ και να σκοτωθεί Παλαιστίνιος στην Ιεριχώ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Αυτό δεν θα έχει καλή κατάληξη» καθώς «η αυτοσυγκράτηση δεν είναι το ισχυρό στοιχείο» του κ. Νετανιάχου, σχολίασε ο πολιτικός αναλυτής Τζόρνταν Μπάρκιν μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο αμερικανικός ιστότοπος Axios, το Ισραήλ σχεδιάζει να προχωρήσει σε εκτεταμένα αντίποινα «εντός ημερών», πιθανόν βάζοντας στο στόχαστρο ιρανικές πετρελαιοπαραγωγικές εγκαταστάσεις και άλλες υποδομές ζωτικής σημασίας.

Στην Τεχεράνη, ο Μανσούρ Φιρουζαμπαντί, 45χρονος νοσοκόμος, δήλωσε «αληθινά ανήσυχος», εκφράζοντας την ελπίδα πως «οι ΗΠΑ θα σταματήσουν να υποστηρίζουν το Ισραήλ και ότι το Ισραήλ δεν θα προχωρήσει σε αντίποινα».

Ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς ανέλαβε χθες την ευθύνη για επίθεση την προηγουμένη στο Τελ Αβίβ, κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι.

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε χθες Τετάρτη πως έπληξε δυο σχολεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και τρίτο στο κεντρικό, που χρησιμοποιούνταν κατ’ αυτόν από τη Χαμάς ως κέντρα διοίκησης. Σύμφωνα με ιατρικές πηγές, συνολικά σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 Παλαιστίνιοι σε βομβαρδισμούς κατά τη διάρκεια της νύχτας της Τρίτης προς Τετάρτη.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε νωρίς σήμερα πως ενεργοποιήθηκαν σειρήνες της αεράμυνας στην κοινότητα Ναχάλ Οζ, κοντά στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά κατόπιν ενημέρωσε ότι διαπιστώθηκε πως επρόκειτο για «εσφαλμένη αναγνώριση», χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ και Ιράν ανταλλάσσουν απειλές μετά την εκτόξευση 200 ιρανικών πυραύλων (βίντεο)

Η κυβέρνηση του Ισραήλ απείλησε πως θα ανταποδώσει την εκτόξευση από το Ιράν χθες Τρίτη περίπου 200 πυραύλων εναντίον της επικράτειάς του, σε αντίποινα για τους θανάτους των ηγετών της λιβανικής Χεζμπολά και της παλαιστινιακής Χαμάς, με την Τεχεράνη να διαμηνύει από την πλευρά της ότι θα πλήξει «όλες τις υποδομές» του εβραϊκού κράτους εάν δεχτεί ισραηλινή επίθεση.

Διαβάστε επίσης:

«Το Ιράν διέπραξε μεγάλο λάθος απόψε» και «θα πληρώσει το τίμημα», είπε χθες βράδυ ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου. «Τηρούμε αυτό που ορίσαμε: αν κάποιος μας επιτεθεί, του επιτιθέμεθα»

Η μαζική επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ, η δεύτερη μέσα σε χονδρικά έξι μήνες, «τερματίστηκε», ανακοίνωσε η Τεχεράνη, σύμφωνα με την οποία «το 90%» των πυραύλων που εκτοξεύτηκαν πέτυχε τους στόχους του.

Ο αρχηγός του ιρανικού γενικού επιτελείου, ο στρατηγός Μοχαμάντ Μπαγερί, διεμήνυσε πως αν το Ισραήλ κάνει πράξη την απειλή του για αντίποινα, οι δυνάμεις του θα πλήξουν, με «ακόμη μεγαλύτερη ένταση» όλες «τις υποδομές» του εβραϊκού κράτους.

Για πρώτη φορά, το Ιράν χρησιμοποίησε υπερηχητικούς πυραύλους στη χθεσινή επιχείρηση, η οποία βαφτίστηκε «Τίμια υπόσχεση 2», σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ.

Από την άλλη, κατά τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, οι περισσότεροι πύραυλοι αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν από το σύστημα αντιαμερικανικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε πως πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ εκτόξευσαν κάπου δέκα πυραύλους για να αναχαιτίσουν ιρανικούς πυραύλους. Συνέδραμαν επίσης, σύμφωνα με ανακοινώσεις των κυβερνήσεών τους, οι ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας και της Βρετανίας.

Κατά όσα ανακοινώθηκαν, σημειώθηκαν μόνο δυο ελαφριοί τραυματισμοί στο Ισραήλ. Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από συντρίμμια πυραύλου που κατέπεσαν στην Ιεριχώ, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο.

Σειρήνες ήχησαν σε πρακτικά ολόκληρο το Ισραήλ. Ο εναέριος χώρος έκλεισε.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν εκρήξεις στους αιθέρες και άκουσαν δεκάδες εκπυρσοκροτήσεις. Εκατοντάδες άνθρωποι, που βρίσκονταν σε σταθμό λεωφορείων στη δυτική Ιερουσαλήμ, κατέφυγαν σε υπόγειο χώρο στάθμευσης. Κάποιοι προσεύχονταν, άλλοι είχαν καρφωμένα τα μάτια στα κινητά τους. Περίπου μια ώρα μετά την επίθεση, ο στρατός ανέφερε πως οι κάτοικοι μπορούσαν πλέον να βγουν από τα καταφύγια.

Οι Φρουροί της Επανάστασης, επίλεκτο σώμα των ιρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανέφεραν πως «στοχοποίησαν την καρδιά» του Ισραήλ για να εκδικηθούν τον θάνατο του γενικού γραμματέα της λιβανικής Χεζμπολά, του Χασάν Νασράλα, του ηγέτη της παλαιστινιακής Χαμάς, του Ισμαήλ Χανίγια, και ανώτερου αξιωματικού τους, του Αμπάς Νιλφορουσάν, ο οποίος σκοτώθηκε ταυτόχρονα με τον ηγέτη της Χεζμπολά, την περασμένη Παρασκευή σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Ο ιρανός επιτελάρχης ανέφερε πως οι πύραυλοι είχαν στόχο «τις τρεις κυριότερες στρατιωτικές αεροπορικές βάσεις του σιωνιστικού καθεστώτος, τη Μοσάντ (σ.σ. η ισραηλινή κατασκοπεία), κέντρο της τρομοκρατίας, την αεροπορική βάση Νεβατίμ, όπου βρίσκονται μαχητικά F-35, και την αεροπορική βάση Χατσερίμ, που χρησιμοποιήθηκε για να δολοφονηθεί ο μάρτυρας Νασράλα».

«Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν τήρησε τους απαραίτητους κανόνες και δεν στοχοποίησε παρά μόνο στρατιωτικές βάσεις», τόνισε ο στρατηγός Μπαγερί στην ιρανική κρατική τηλεόραση.

«Αν το σιωνιστικό καθεστώς, που έχει τρελαθεί, δεν ελεγχθεί από τους αμερικανούς και ευρωπαίους υποστηρικτές του, θελήσει να συνεχίσει τα εγκλήματά του ή να δράσει εναντίον της (εθνικής) κυριαρχίας μας και της εδαφικής ακεραιότητάς μας, θα επαναληφθεί επιχείρηση όπως η αποψινή (σ.σ. χθεσινή), με ακόμη μεγαλύτερη ένταση» και «θα μπουν στο στόχαστρο όλες οι υποδομές του», υποσχέθηκε ο ανώτατος αξιωματικός.

Το Ιράν άσκησε το δικαίωμά του στη «νόμιμη άμυνα» εναντίον του Ισραήλ και η δράση του μπορεί να θεωρηθεί λήξασα, εκτός εάν «το ισραηλινό καθεστώς αποφασίσει» να προβεί σε ενέργειες που θα απαιτήσουν «περαιτέρω ανταπόδοση», ανέφερε παράλληλα ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Αμπάς Αραγτσί μέσω X.

«Επιδείξαμε τρομερή αυτοσυγκράτηση επί σχεδόν δυο μήνες, για να δώσουμε περιθώριο» προκειμένου να συμφωνηθεί «κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε ακόμη.

Εξάλλου, σε δήλωσή του που μεταδόθηκε από το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας είπε πως η Τεχεράνη προειδοποίησε την Ουάσιγκτον να μην «ανακατευτεί», μετά την πυραυλική επίθεση εναντίον του ισραηλινού εδάφους.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε χθες βράδυ «απόλυτα ψευδές» πως υπήρξε οποιαδήποτε ιρανική προειδοποίηση στην αμερικανική κυβέρνηση προτού γίνει η επίθεση.

Τη 13η Απριλίου, σε ανταπόδοση για τον αποδοθέντα στην ισραηλινή πολεμική αεροπορία βομβαρδισμό που ισοπέδωσε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, η Ισλαμική Δημοκρατία εξαπέλυσε κάπου 350 πυραύλους και drones μιας κατεύθυνσης εναντίον της ισραηλινής επικράτειας – αυτή η επιχείρηση, που βαφτίστηκε «Τίμια υπόσχεση», ήταν η πρώτη απευθείας ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στην ιστορία.

Τα περισσότερα από τα όπλα αυτά αναχαιτίστηκαν και καταστράφηκαν από το Ισραήλ και συμμάχους του, πάνω απ’ όλα τις ΗΠΑ.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πλήρως, πλήρως, πλήρως το Ισραήλ» είπε χθες ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως βρίσκονται «σε εξέλιξη» συνομιλίες για την ανταπόδοση.

Η ιρανική επίθεση καταδικάστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γαλλία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιαπωνία…

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αναμένεται να συνεδριάσει σήμερα για να συζητήσει την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή.

Το Ισραήλ βρίσκεται σε πόλεμο με τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο τμήμα του εδάφους του την 7η Οκτωβρίου 2023.

Αυτόν τον μήνα, κλιμάκωσε ραγδαία τις επιχειρήσεις του εναντίον της λιβανικής Χεζμπολά, η οποία άνοιξε μέτωπο στο βόρειο Ισραήλ για να υποστηρίξει τη σύμμαχό της, την παλαιστινιακή Χαμάς, την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου.

Την περασμένη Παρασκευή, ο ηγέτης της Χεζμπολά, ο Χασάν Νασράλα, κατά πολλούς ο ισχυρότερος άνθρωπος στον Λίβανο, σκοτώθηκε σε πολύνεκρη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή σε νότιο προάστιο της Βηρυτού.

Την 31η Ιουλίου ο Ισμαήλ Χανίγια, ο γενικός γραμματέας της Χαμάς, σκοτώθηκε σε επίθεση ενώ βρισκόταν στην Τεχεράνη. Το Ιράν και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ.

Λίγο πριν από την ιρανική επίθεση χθες, έξι πολίτες σκοτώθηκαν σε επίθεση με αυτόματο τουφέκι και μαχαίρι στο Τελ Αβίβ – οι δράστες «εξουδετερώθηκαν», σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία.

Έπειτα από σκληρά πλήγματα στη Χεζμπολά, πολλοί κορυφαίοι ηγέτες του στρατιωτικού βραχίονα της οποίας σκοτώθηκαν το τελευταίο διάστημα, κι έπειτα από μια εβδομάδα ασταμάτητων βομβαρδισμών στον Λίβανο, το Ισραήλ προειδοποίησε ότι ο πόλεμος κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

Τις πρώτες πρωινές ώρες, ο ισραηλινός στρατός γνωστοποίησε πως έπληξε «τρομοκρατικούς στόχους της Χεζμπολά» σε νότιο προάστιο της λιβανικής πρωτεύουσα, λίγη ώρα αφού διέταξε κατοίκους του να απομακρυνθούν εσπευσμένα.

Πηγή στα σώματα ασφαλείας του Λιβάνου επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό αυτό. Το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολά, το Αλ Μανάρ, έκανε λόγο για 11 ισραηλινές επιδρομές στη νότια Βηρυτό σε δυο ώρες.

Το λιβανικό υπουργείο Υγείας ανέφερε αργά χθες το βράδυ ότι 55 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 156 τραυματίστηκαν στις αεροπορικές επιδρομές «του ισραηλινού εχθρού» τις προηγούμενες 24 ώρες.

Σύμφωνα με τη λιβανική μονάδα αντιμετώπισης καταστροφών, πριν από τον χθεσινό απολογισμό ο αριθμός των νεκρών τον τελευταίο σχεδόν έναν χρόνο ήταν 1.873 νεκροί (κατά συνέπεια η χώρα μετρά 1.928 νεκρούς από την 8η Οκτωβρίου 2023).

Χθες, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως διεξάγουν χερσαίες «επιδρομές» στον νότιο Λίβανο, όπου διέταξε τους κατοίκους 27 κοινοτήτων να απομακρυνθούν εσπευσμένα από αυτές.

Η προσωρινή δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στον Λίβανο (FINUL στα γαλλικά, UNIFIL στα αγγλικά), ανεπτυγμένη στα σύνορα των δυο κρατών, διαβεβαίωσε από τη δική της πλευρά πως δεν διαπίστωσε ισραηλινή εισβολή, όπως και ο λιβανικός στρατός και η Χεζμπολά.

Σύμφωνα με ισραηλινό αξιωματούχο, έγιναν «τοπικές επιδρομές πολύ περιορισμένου εύρους», προορισμένες να «απομακρύνουν απειλές εναντίον κοινοτήτων στο βόρειο Ισραήλ» που γίνονται στόχος πυρών από τη Χεζμπολά.

Τα ξημερώματα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έπληξε δυο σχολεία στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας και τρίτο στο κεντρικό, διότι κατ’ αυτόν χρησιμοποιούνταν ως κέντρα διοίκησης από τη Χαμάς.

Σύμφωνα με την πολιτική προστασία στη Λωρίδα της Γάζας, πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν ισραηλινός πύραυλος έπληξε εγκατάσταση σε δυτικό τομέα της πόλης της Γάζας και άλλοι οκτώ σκοτώθηκαν σε χωριστό πλήγμα εναντίον σπιτιού στο ανατολικό τμήμα της πόλης.

Ωστόσο, ο ραδιοφωνικός σταθμός Φωνή της Παλαιστίνης μετέδωσε πριν από λίγο πως οι νεκροί μόνο στο ένα από τα σχολεία που γενικά έχουν μετατραπεί σε χώρους φιλοξενίας εκτοπισμένων είναι πάνω από τριάντα.

ΦΩΤΟ: EPA/ATEF SAFADI

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ