Connect with us

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

H Tατιάνα Σμιθ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Νιώθω υπερήφανη που κατάφερα να κατακτήσω για δεύτερη φορά το χρυσό μετάλλιο»

ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ: ΝΙΚΟΣ ΛΑΚΑΤΑΣ

Η Τατιάνα Σμιθ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 100μ. πρόσθιο και μετά το Τόκιο κατάφερε να ανέβει στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου για ακόμη μία φορά. Η σπουδαία αθλήτρια από την Νότια Αφρική με το μετάλλιο στα χέρια και το χαμόγελο… μόνιμα κολλημένο στο πρόσωπό της μίλησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για τον τελικό, την μεγάλη της επιτυχία και τα συναισθήματά της.

Η συνέντευξη της Τατιάνα Σμιθ στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:

ΕΡ: Συγχαρητήρια, είσαι και πάλι χρυσή Ολυμπιονίκης. Πως είδες τον τελικό;

«Τα 100μ. πρόσθιο είναι ένα πολύ δύσκολο άθλημα όπου η κάθε μία μπορεί να κερδίσει. Ολες έχουν πιθανότητες. Η Κινέζα αθλήτρια ήταν πολύ γρήγορη. Το χρυσό κρίθηκε στις λεπτομέρειες και ήταν ένας πολύ ωραίος αγώνας».

ΕΡ: Στο βάθρο σε είδαμε να κλαις από χαρά. Τα συναισθήματα φαντάζομαι δεν περιγράφονται…

«Είναι πραγματικά συγκινητικό, Ελπίζω μόνο να μην κλάψω και τώρα! Είναι αφιερωμένο στην κοινότητά μου, στους συνεργάτες μου, Γι αυτό φοράω κι αυτήν την μπλούζα κι έχω γράψει όλα τα ονόματα όσων με βοήθησαν».

ΕΡ: Υπήρχε μεγαλύτερη πίεση, δεδομένου πως ήσυν Ολυμπιονίκης στο Τόκιο;

«Σίγουρα η πίεση ήταν μεγάλη και οι απαιτήσεις ακόμη μεγαλύτερες. Αλλά οι συνεργάτες μου, κατάφεραν να με κρατήσουν συγκεντρωμένη και αυτός είναι ο λόγος που προσπαθώ να χαμογελώ, κάθε ημέρα. Νιώθω υπερήφανη που κατάφερα να κατακτήσω για δεύτερη φορά το χρυσό μετάλλιο».

ΕΡ: Πως ένιωσες όταν άκουσες τον εθνικό ύμνο;

«Τα συναισθήματα δεν περιγράφονται. Οταν ανεβαίνεις στο βάθρο κι ακούς τον εθνικό ύμνο, οι αναμνήσεις που σου έρχονται είναι πάρα πολλές. Τα συναισθήματα είναι τρομερά. Βλέπεις όλη σου την προσπάθεια και νιώθεις χαρά που έκανες την χώρα σου υπερήφανη».
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Χάλκινο μετάλλιο στο Ranking Series ο Κουγιουμτσίδης

Το χάλκινο μετάλλιο στο Ranking Series της Ουγγαρίας κατέκτησε ο Γιώργος Κουγιουμτσίδης. Ο Ελληνας πρωταθλητής αγωνίστηκε στα 79κ. και έδειξε ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση ανεβαίνοντας στο βάθρο των νικητών.

Το… φαινόμενο της ελληνικής Πάλης επέστρεψε στις παλαίστρες μετά από απουσία σχεδόν ενός έτους, τελευταία φορά αγωνίστηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες και με το… καλημέρα έδειξε τις διαθέσεις του!

Στους «16» ο Κουγιουμτσίδης νίκησε με τεχνική υπεροχή τον Γάλλο Καντίεβ. Στα προημιτελικά αντιμετώπισε τον Αμερικανό Χέινς. Με νέα μεγάλη εμφάνιση επικράτησε με 7-3 και πήρε το εισιτήριο για τα ημιτελικά. Εκεί αντιμετώπισε τον Εβλόεβ από το Τατζικιστάν και γνώρισε την ήττα.

Στον αγώνα για το χάλκινο μετάλλιο με τον Γερμανό Καχντ και σε μόλις 1.25″ επικράτησε με τεχνική υπεροχή, κατακτώντας το χάλκινο μετάλλιο!

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αλίνα Σχούκ, από τα χρυσά μετάλλια στην πρώτη γραμμή του πολέμου!

Πριν από οκτώ χρόνια, η Αλίνα Σχούκ ήταν ένα από τα κορυφαία εκκολαπτόμενα αστέρια του παγκόσμιου στίβου, καθώς είχε αναδειχθεί παγκόσμια πρωταθλήτρια στον ακοντισμό (2018) και πρωταθλήτρια Ευρώπης στο έπταθλο (2017). Οι επιδόσεις της αποτελούσαν εχέγγυο για μία εντυπωσιακή καριέρα, όμως η ζωή είχε διαφορετικά… σχέδια για την -σήμερα- 26χρονη Ουκρανή, η οποία, πλέον, είναι στρατιώτης στην ταξιαρχία «Khartiia».

Ως μέλος της Εθνοφρουράς, η Σχούκ, η οποία κατάγεται από την πόλη Μπρόβαρι -κοντά στο Κίεβο- διαχειρίζεται την συνεργασία με στρατιώτες από περίπου είκοσι χώρες.

Τον Ιανουάριο του 2025, η Σχούκ υπεβλήθη σε χειρουργική επέμβαση στον ώμο μετά από ρήξη μυός. Ωστόσο, μια λοίμωξη κατά την διάρκεια της επέμβασης, έθεσε σε κίνδυνο την ανάρρωσή της.

«Πλέον δεν μπορώ να σηκώσω βάρος με το δεξί μου χέρι, με το οποίο συνήθιζα να κάνω ρίψεις. Η επιστροφή στον επαγγελματικό αθλητισμό δεν είναι πλέον η προτεραιότητά μου αυτήν την στιγμή», τονίζει η Σχουκ φορώντας το αλεξίσφαιρο γιλέκο της και προσθέτει: «Ο αθλητισμός παραμένει το θεμέλιο μου. Είναι σαν το Excel, χωρίς αυτό, δεν καταλαβαίνεις την λογική».

Το 2020, η Ουκρανή πρωταθλήτρια προετοιμαζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ομως ακολούθησαν η αναβολή της κορυφαίας διοργάνωσης λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, αλλά και διαδοχικοί τραυματισμοί και χειρουργικές επεμβάσεις αποκατάστασης. Άφησε τους αγώνες για να γίνει η επιχειρησιακή διευθύντρια μιας εταιρείας οικονομικών συμβούλων. Εκεί, βοηθά τους Ουκρανούς βετεράνους να διαχειρίζονται τους προϋπολογισμούς τους. Η μετάβασή της της ως μάχιμη έγινε σταδιακά, περνώντας από τον εθελοντισμό, στην αμεσότερη συμμετοχή.

«Όταν συνειδητοποίησα ότι θα μπορούσα να είμαι χρήσιμη στην πρώτη γραμμή, δεν δίστασα». Το 2025, εντάχθηκε στην «Khartiia», μια νέα ταξιαρχία που δημιουργήθηκε εν μέσω του πολέμου. Αναπτυγμένη κοντά στο Χάρκοβο, συντονίζει τις σχέσεις με τους ξένους στρατιώτες, σχετικά με την στρατολόγηση, τις ενημερώσεις, τον εξοπλισμό και την μετάφραση: «Αυτοί οι μαχητές συχνά αντικαθιστούν τους Ουκρανούς που δεν ήθελαν ποτέ να φέρουν όπλα. Η βοήθειά τους είναι τεράστια».

Στην εν λόγω ταξιαρχία, ο μέσος όρος ηλικίας, κυμαίνεται από τα 26 έως τα 28 έτη. «Δεν έχω ξαναδεί τέτοιο κίνητρο στην ζωή μου. Οι άνθρωποι δίνουν το 135%, μόλις κοιμούνται δύο ώρες. Εδώ, κανείς δεν ρωτάει «γιατί;» Όλοι γνωρίζουν την απάντηση. Στον στρατό, δεν είμαι γυναίκα στρατιώτης, αλλά απλώς ένας στρατιώτης μεταξύ άλλων. Δεν έχω βιώσει ποτέ σεξισμό, ούτε στον αθλητισμό, ούτε εδώ».

Οι γυναίκες είναι… σπάνιο είδος στην παρέα της, αλλά υπάρχουν αλλού: «Συχνά, είναι ακόμη πιο ανθεκτικές σωματικά. Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για διακρίσεις ανά φύλο, όχι σε αυτόν τον πόλεμο. Το άγχος προηγείται της απειλής. Αλλά όταν είναι εκεί, μπροστά σου, ο φόβος εξαφανίζεται. Στον στρατό, δεν μιλάμε για το μέλλον. Απλώς για το τώρα. Ξέρω ότι θα βρω τον εαυτό μου μετά την νίκη. Σε αθλητικό ή σε οικονομικό επίπεδο».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Επιμένει στα 30 εκατ. ευρώ για τον Τσαλχάνογλου

Η Ιντερ συνεχίζει να είναι στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με τη Γαλατασαράι για την παραχώρηση του Χακάν Τσαλχάνογλου, ο οποίος ήρθε σε κόντρα με το μεγάλο αστέρι των «νερατζούρι», Λαουτάρο Μαρτίνες, και σκέφτεται ν’ αποχωρήσει από την Ιταλία και το Μιλάνο για να συνεχίσει την καριέρα του στην πρωταθλήτρια Τουρκίας.

Η ομάδα του Μιλάνου απέρριψε όμως την πρώτη πρόταση της «Γαλατά», που πρόσφερε 18 εκατ. ευρώ για να πάρει τα δικαιώματα του, και επιμένει στα 30 εκατ. για να τον παραχωρήσει, αλλιώς θα παραμείνει και την επόμενη σεζόν στο ρόστερ, όπως σχετικά αναφέρει η ιστοσελίδα «Calciomercato».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ