Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Πώς θα προστατευτούμε από τη θερμική καταπόνηση εν μέσω καύσωνα

Τον κώδωνα του κινδύνου χτυπούν οι ειδικοί για τον καύσωνα και την επίδρασή του στον ανθρώπινο οργανισμό. Εφιστούν αυξημένη προσοχή και συστήνουν μέτρα προστασίας από τη θερμική καταπόνηση.

Σε συνθήκες καύσωνα βρίσκεται από χθες, Τετάρτη (10.07.24) η χώρα, με τους μετεωρολόγους να προειδοποιούν για υψηλές θερμοκρασίες τουλάχιστον μέχρι το επόμενο 15νθήμερο. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ειδικά οι ευάλωτες ομάδες πρέπει να προσέχουν την θερμική καταπόνηση, ακολουθώντας τις οδηγίες των γιατρών .

Μιλώντας στο ertnews την Πέμπτη ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας στο ΕΚΠΑ, αναφέρθηκε στη θερμική εξάντληση και στο πως μπορούμε να προστατευτούμε από αυτή.

«Το κύριο που πρέπει να κάνουμε είναι να μειώσουμε την έκθεση στον ήλιο, όταν αυτό δεν είναι άκρως απαραίτητο. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κυκλοφορούμε στις 12 το μεσημέρι, εκτός αν αρρωστήσουμε και πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο ή η δουλειά μας μας επιβάλλει να είμαστε έξω. Όλες τις υπόλοιπες εργασίες μας, μπορούμε να τις κάνουμε νωρίς το πρωί, τότε που ο ήλιος δεν είναι τόσο δυνατός, τότε που οι θερμοκρασίες είναι πιο ανεκτές και πιο εύκολα διαχειρίσιμες για τον ανθρώπινο οργανισμό», τόνισε αρχικά ο κ. Βασιλακόπουλος.

Πρόσθεσε πως πρέπει να ενυδατωνόμαστε συχνά. «Να κυκλοφορούμε με ένα μπουκαλάκι νερό ή με ένα μπουκαλάκι που έχει νερό και ηλεκτρολύτες και σιγά – σιγά να βασιζόμαστε να πίνουμε μικρές γουλιές σε πολύ συχνά χρονικά διαστήματα για να αντικαθιστούμε τον ιδρώτα που χάνουμε», είπε.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d2mg9lvxt7sp

«Θα πρέπει να φοράμε λεπτά και ελαφρά ρούχα, ανοιχτόχρωμα. Θα πρέπει να έχουμε αντηλιακό, καπέλο 100%, γυαλιά ηλίου και ειδικά οι πιο ευπαθείς και πιο ηλικιωμένοι να κρατήσουν και μια ομπρελίτσα αν πρέπει να βγουν έξω», συμπλήρωσε ο κ. Βασιλακόπουλος.

Παράλληλα, ο κ. Βασιλακόπουλος ισχυρίστηκε πως δεν χρειάζεται να δροσιζόμαστε στη θάλασσα το μεσημέρι ή να καθόμαστε στην αμμουδιά κάτω από την ομπρέλα, να κάνουμε ηλιοθεραπεία.

«Μπορούμε αν πάμε στη θάλασσα να είμαστε μέσα σε αυτή, καλό είναι να βάζουμε και το κεφάλι μας στο νερό, αν ξέρουμε. Αν δεν ξέρουμε να φοράμε ένα καπέλο. Πάντα με αντηλιακό και με το που θα βγούμε έξω να φύγουμε αφού έχουμε δροσιστεί. Όχι ηλιοθεραπεία», είπε οκ. Βασιλακόπουλος.

Σχετικά με την χρήση του κλιματιστικού ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε πως, «εάν τα φίλτρα του κλιματιστικού είναι καθαρισμένα, δεν δημιουργεί κάποιο πρόβλημα. Αντίθετα, το κλιματιστικό δεν ανανεώνει τον αέρα από την εξωτερική ατμόσφαιρα, ανακυκλώνει τον εσωτερικό αέρα του σπιτιού και διώχνει τη θερμότητα προς τα έξω. Άρα μπορούμε σε αυτές τις συνθήκες να το χρησιμοποιούμε άφοβα».

Ωστόσο, πρόσθεσε πως πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι ότι σε τέτοιες συνθήκες καύσωνα, δεν χρειάζεται να βάλουμε το κλιματιστικό στο φουλ. «Διότι αν χρειαστεί να μετακινηθούμε από έναν χώρο με τόσο χαμηλή θερμοκρασία στο εξωτερικό περιβάλλον, η μεταβολή της θερμοκρασίας είναι μεγάλη και αυτό είναι καταπόνηση για τον οργανισμό. Μια ουδέτερη θερμοκρασία 24, 25, 26 βαθμούς είναι μια χαρά», είπε ο καθηγητής.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΥΓΕΙΑ

Η μέτρια κατανάλωση καφέ και καφεΐνης σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης πολλαπλών καρδιομεταβολικών νοσημάτων

Η τακτική κατανάλωση μέτριας ποσότητας καφέ και καφεΐνης μπορεί να έχει προστατευτική δράση έναντι της εμφάνισης πολλαπλών καρδιομεταβολικών νοσημάτων. Αυτό διαπιστώνει έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism» της Endocrine Society.

Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα από τη βρετανική βάση δεδομένων UK Biobank για περισσότερα από 170.000 άτομα για τις αναλύσεις της καφεΐνης και περίπου 188.000 για τις αναλύσεις της κατανάλωσης καφέ. Οι συμμετέχοντες δεν είχαν κανένα καρδιομεταβολικό νόσημα κατά την έναρξη της μελέτης. Η έκβαση των καρδιομεταβολικών νοσημάτων των συμμετεχόντων προσδιορίστηκε από ιατρικές καταστάσεις που ανέφεραν οι ίδιοι, δεδομένα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, συνδεδεμένα νοσοκομειακά δεδομένα και αρχεία μητρώου θανάτων.

Όπως διαπίστωσαν, η τακτική κατανάλωση καφέ ή καφεΐνης σε μέτρια επίπεδα σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιομεταβολικής πολυνοσηρότητας, δηλαδή συνύπαρξης τουλάχιστον δύο καρδιομεταβολικών νοσημάτων, όπως του διαβήτη τύπου 2, της στεφανιαίας νόσου και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Συγκεκριμένα, σε σύγκριση με τους μη καταναλωτές ή τους καταναλωτές ποσότητας μικρότερης από 100 mg καφεΐνης ημερησίως, όσοι κατανάλωναν μέτρια ποσότητα καφέ (τρία φλυτζάνια την ημέρα) ή καφεΐνης (200-300 mg ημερησίως) είχαν αντίστοιχα 48,1% και 40,7% μειωμένο κίνδυνο για νεοεμφανιζόμενη καρδιομεταβολική πολυνοσηρότητα.

Μ.Κουζινοπούλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Καρκίνος του μαστού: προς βραχύτερες χρονικά ακτινοθεραπείες

Ακτινοθεραπεία τριών αντί πέντε εβδομάδων για όλες τις ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο του μαστού: μελέτη που παρουσιάσθηκε χθες κατά την διάρκεια συνεδρίου Ογκολογίας ανοίγει τον δρόμο για την «αποκλιμάκωση του θεραπευτικού άχθους».

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του Esmo, του ετήσιου συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας, του ετήσιου ραντεβού για την έρευνα που φέτος πραγματοποιείται στην Βαρκελώνη, τα αποτελέσματα αυτά μπορεί να αλλάξουν σύντομα τα δεδομένα στην περίθαλψη των ασθενών.

Η μελέτη φάσης 3 η οποία αξιολογήθηκε για 5 χρόνια σε 1.265 ασθενείς και συνέκρινε τα αποτελέσματα της τυπικής ακτινοθεραπείας των 5 εβδομάδων με το νέο σχήμα που περιλαμβάνει λιγότερες συνεδρίες, τριών εβδομάδων, σε συνδυασμό με την χορήγηση αυξημένων δόσεων.

Ολες αυτές οι γυναίκες είχαν προσβληθεί από καρκίνο του μαστού με διήθηση των λεμφαδένων, πράγμα που σημαίνει ότι ο όγκος δεν ήταν περιορισμένος, αλλά είχε επεκταθεί προς τους λεμφαδένες.

Μία ομάδα ασθενών της μελέτης έλαβε λίγο ισχυρότερες δόσεις σε κάθε συνεδρία, επί συνόλου λιγότερων συνεδριών.

«Με βάση τις προηγούμενες μελέτες, γνωρίζαμε ότι η αποτελεσματικότητα μίας βραχύτερης ακτινοθεραπείας ήταν η ίδια στις περιπτώσεις ‘εντοπισμένου’ στον μαστό όγκου, αλλά για τις γυναίκες με διήθηση λεμφαδένων, δεν υπήρχε τίποτε μέχρι σήμερα που να δείχνει ότι μπορούσαμε να μειώσουμε τον αριθμό των συνεδριών», εξηγεί η Σοφία Ριβέρα, ογκολόγος-ακτινοθεραπεύτρια, διευθύντρια στο γαλλικό ινστιτούτο Gustave-Roussy, που παρουσίασε την μελέτη.

Για να γίνει δυνατή η μείωση των συνεδριών στις τρεις εβδομάδες, η δόση της ακτινοβολίας ήταν λίγο αυξημένη κάθε φορά.

«Οταν ακολουθούμε αγωγή για τον μαστό αλλά επίσης και τους λεμφαδένες, στοχεύουμε πολύ μεγαλύτερους όγκους, που περιλαμβάνουν υγιείς ιστούς όπως ο πνεύμονας, η καρδιά, ο οισοφάγος», εξηγεί η Σοφία Ριβέρα. Κατά συνέπεια, με μία ισχυρότερη δόση, υπήρχε η ανησυχία για σοβαρότερες παρενέργειες που συνδέονται με την θεραπεία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης εξαφάνισαν τις ανησυχίες αυτές: επίσης, «έχουμε συνολικό ποσοστό επιβίωσης, επιβίωσης χωρίς υποτροπή και χωρίς μετάσταση που είναι καλύτερο» με αυτήν την θεραπεία λιγότερων συνεδριών/ισχυρότερων δόσεων, δηλώνει η ογκολόγος.

Η μείωση του αριθμού των συνεδριών θα περιορίσει τον αριθμό των μετακινήσεων προς και από το κέντρο θεραπείας και αυτό αποτελεί κέρδος σε ποιότητα ζωής, σύμφωνα με την ογκολόγο. Άλλα πλεονεκτήματα, η μείωση της λίστας αναμονής μετά την απελευθέρωση θέσεων στις συσκευές ακτινοθεραπείας και η εξοικονόμηση ανθρώπινων πόρων.

Η Σαρλότ Κόουλς, ογκολόγος και καθηγήτρια του Πανεπιστημίου του Cambridge, χαιρέτισε μία «πραγματικά σημαντική» μελέτη, που θα πρέπει να οδηγήσει στην άμβλυνση «του φορτίου για τους ασθενείς» και «να μειώσει τα κόστη του συστήματος παροχής φροντίδας».

Η μελέτη εντάσσεται στο corpus ερευνών που κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Μετα-ανάλυση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην Βρετανική Ιατρική Επιθεώρηση (BMJ) και συγκεντρώνει τα πορίσματα δοκιμών σε περισσότερους των 20.000 ασθενείς έφθασε στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση υψηλότερων δόσεων ανά συνεδρία ακτινοθεραπείας σε βραχύτερη χρονική περίοδο μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο παρενεργειών και βελτιώνει την ποιότητα ζωής.

Ειδικά για τον καρκίνο του μαστού, οι μελέτες έδειξαν αρχικά ότι τρεις εβδομάδες ακτινοθεραπείας (15 συνεδρίες) δίνουν εξίσου καλά αποτελέσματα με τις πέντε εβδομάδες (25 συνεδρίες). Στην συνέχεια, άλλες μελέτες έδειξαν ότι 5 συνεδρίες έχουν εξίσου καλά αποτελέσματα με τις 25 ή τις 15.

Στην επόμενη φάση θα δοκιμασθεί το σχήμα των πέντε συνεδριών ανά εβδομάδα για τον καρκίνο του μαστού με διήθηση λεμφαδένων. Μελέτες βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά θα χρειασθούν τουλάχιστον πέντε χρόνια για τα πρώτα αποτελέσματα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων: «Ακριβαίνουν και τα ακριβά σε βάρος μας» καταγγέλλει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας

Την αναπροσαρμογή των ποσοστών συμμετοχής των ασθενών στην αγορά φαρμάκων ζητά, μεταξύ άλλων, από την Πολιτεία η Ένωση Ασθενών Ελλάδας, καταγγέλλοντας πως έχουν περιέλθει σε δυσμενή οικονομική θέση έπειτα από τις αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων.

Με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ένωση Ασθενών Ελλάδας σημειώνει πως αναγνωρίζει την ανάγκη αναπροσαρμογής στις τιμές των πολύ φθηνών φαρμάκων, τα οποία κινδυνεύουν να αποσυρθούν ή βρίσκονται σε έλλειψη. Ωστόσο, επισημαίνει τον κίνδυνο σημαντικής επιβάρυνσης στον οικογενειακό προϋπολογισμό των οικογενειών που έχουν ασθενείς.

Όπως αναφέρουν σε καταγγελία τους οι ασθενείς τα βγάζουν δύσκολα πέρα μετά τις αυξήσεις των φαρμάκων έχοντας μειωμένους μισθούς και συντάξεις και για τον λόγο αυτό ζητούν από την Πολιτεία αναπροσαρμογή των ποσοστών συμμετοχής των ασθενών στην αγορά φαρμάκων.

Απαραίτητες οι μικρές αυξήσεις στα πολύ φθηνά φάρμακα, αλλά…

Η διαφύλαξη της πρόσβασης όλων των ασθενών στα φάρμακα και τις θεραπείες που έχουν ανάγκη είναι «απαράβατη αρχή», όπως λένε, όμως, το δικαίωμα αυτό τέθηκε σε δοκιμασία το προηγούμενο διάστημα εξαιτίας σημαντικών ελλείψεων σε κρίσιμα φάρμακα, που «ναι μεν συνιστά πανευρωπαϊκό πρόβλημα, αλλά ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί πολλούς συμπολίτες μας».

Οι μικρές αυξήσεις στα πολύ μικρά φάρμακα είναι απαραίτητες, παραδέχεται η Ένωση Ασθενών Ελλάδος, και εξηγεί περαιτέρω, πως όταν τα φάρμακα αυτά παρουσιάζουν χαμηλές τιμές προκαλούν ελλείψεις στην αγορά, επειδή είναι ασύμφορα και οι εταιρείες δεν να τα παράγουν.

Στη συνέχεια, τα ίδια ή παρόμοια φάρμακα εισάγονται στην Ελλάδα μέσω άλλων καναλιών, αλλά σε πολύ υψηλότερη τιμή ή να συνταγογραφούνται πιο ακριβά νεότερα φάρμακα με αντίστοιχη επιβάρυνση των ασθενών, λόγω της υψηλότερης συμμετοχής.

Οι ασθενείς καταγγέλλουν ωστόσο, πως από τη δική τους έρευνα, αλλά και από καταγγελίες που δέχονται από εκπροσώπους ασθενών «προκύπτουν σημαντικές αυξήσεις όχι μόνο σε σκευάσματα του ενός και των δύο Ευρώ αλλά και σε πολύ πιο ακριβά φάρμακα,γεγονός που εκτοξεύει αντίστοιχα το κόστος συμμετοχής για τους ασθενείς», όπως λένε.

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας έχει τονίσει επανειλημμένα ότι απαιτούνται διαρθρωτικά μέτρα στο φάρμακο προς την κατεύθυνση μιας εθνικής στρατηγικής, αλλά «τα μέτρα αυτά δεν μπορούν να επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο τους ασθενείς, καθώς σε κάθε παρέμβαση που αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν ότι το ποσό που από την τσέπη τους οι Έλληνες ασθενείς για φάρμακα είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτόχρονα το ποσοστό του πληθυσμού άνω των 65 ετών με πολλαπλές χρόνιες παθήσεις αγγίζει το 40%»

Αυτό σημαίνει, λένε οι ασθενείς, πως ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού έχει αυξημένες ανάγκες σε φάρμακα λόγω συννοσηροτήτων, και παράλληλα περιορισμένα εισοδήματα (χαμηλές συντάξεις κτλ.) και δυσκολεύεται περισσότερο να ανταποκριθεί στα έξοδα της αγοράς ή της συμμετοχής στα φάρμακα.

Ένωση Ασθενών Ελλάδος: Τι προτείνει στην Πολιτεία

Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας στηρίζει τις προσπάθειες της Πολιτείας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για την εξεύρεση λύσεων γι’ αυτό το σύνθετο και πολυεπίπεδο πρόβλημα, όμως, όπως αναφέρουν τα μέλη της, για να αποφευχθούν όσο το δυνατόν περισσότερο ελλείψεις που θα θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των πολιτών, προτείνει τα εξής:

Α) Να επανεξετάσει και να προβεί σε παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τα ποσοστά συμμετοχής των ασθενών στο κόστος των φαρμάκων, και δη για κατηγορίες χρονίων ασθενών που δεν είναι σήμερα ενταγμένες στο καθεστώς της μηδενικής συμμετοχής ή αυτής του 10% καθώς και για ηλικιωμένους ασθενείς με συννοσηρότητες και χαμηλά εισοδήματα, επεκτείνοντας με στοχευμένα εισοδηματικά κριτήρια το θετικό μέτρο της πλήρους απαλλαγής πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη.

«Αυτές οι παρεμβάσεις θα ανακουφίσουν τις κατηγορίες ασθενών και πολιτών που πλήττονται περισσότερο από τις αυξήσεις, και για τις οποίες η πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή πρόσβαση στη φαρμακευτική τους αγωγή, με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία τους», όπως λένε.

Β) Να διασφαλίσει και να διευκολύνει την δωρεάν και έγκαιρη πρόσβαση όλων των ασθενών σε γιατρούς των κατάλληλων ειδικοτήτων που θα προβαίνουν στη συνταγογράφηση των αναγκαίων φαρμάκων, ώστε η δαπάνη των ασθενών να περιορίζεται στο ποσό της συμμετοχής και να μην αναγκάζονται να καλύπτουν το σύνολο της δαπάνης από την τσέπη τους, συμπιέζοντας ακόμα περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα τους, σε μια εποχή όπου οι βασικές δαπάνες διαβίωσης έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.

Της Ιωάννας Σουλάκη, Πηγή: Iatropedia.gr

NEWSIT

Αυξήσεις στις τιμές των φαρμάκων: «Ακριβαίνουν και τα ακριβά σε βάρος μας» καταγγέλλει η Ένωση Ασθενών Ελλάδας

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ