Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Η Χαμάς χαιρετίζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Η Χαμάς χαιρέτισε την υιοθέτηση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ βάσει του αμερικανικού σχεδίου για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας.

Παράλληλα, η Χαμάς διαμηνύει πως είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους μεσολαβητές σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των όρων της συμφωνίας για τη Λωρίδα της Γάζας.

Η παλαιστινιακή οργάνωση «χαιρετίζει το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας» και «επιθυμεί να επιβεβαιώσει την προθυμία του να συνεργαστεί με τους αδελφούς μεσολαβητές για την έναρξη έμμεσων διαπραγματεύσεων σχετικά με την εφαρμογή των όρων» της συμφωνίας, αναφερόμενη στην οριστική κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και την πλήρη αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από τον θύλακα.

Την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ για την πρόταση κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας χαιρέτισε τη νύχτα της Δευτέρας (10.06.2024) προς Τρίτη 11 Ιουνίου και ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη «βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Η παλαιστινιακή προεδρία θεωρεί την υιοθέτηση της απόφασης αυτής βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για να τερματιστεί η εξελισσόμενη γενοκτονία του λαού μας στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφεραν οι υπηρεσίες του κ. Αμπάς σε δελτίο Τύπου συνταγμένο στα αραβικά, που μεταδόθηκε από το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA.

Η Αίγυπτος καλωσορίζει την απόφαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Η διπλωματία της Αιγύπτου καλωσόρισε την Τρίτη 11 Ιουνίου την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ απόφασης που εκφράζει υποστήριξη στην πρόταση για πλήρη και διαρκή κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, αναφέρει δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Εξωτερικών στο Κάιρο.

Η Αίγυπτος είναι ανάμεσα στις τρεις χώρες – μαζί με το Κατάρ και τις ΗΠΑ – οι οποίες μεσολαβούν στις άκαρπες ως τώρα έμμεσες διαπραγματεύσεις του Ισραήλ και τη Χαμάς με σκοπό τη σύναψη συμφωνίας για να σιγήσουν τα όπλα στον παλαιστινιακό θύλακα, όπου ο πόλεμος ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και την παλαιστινιακή οργάνωση διανύει πλέον τον ένατο μήνα του.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ντ. Τραμπ υπόσχεται στην Ουκρανία περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot και πυρομαχικά

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε χθες Κυριακή ότι οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Ουκρανία, μέσω ευρωπαϊκών κρατών μελών του NATO, που θα «τα αγοράσουν», περισσότερα συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot και πυρομαχικά για αυτά και όσα διαθέτει ήδη, ώστε να τη βοηθήσουν να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους ή αεροσκάφη της Ρωσίας, χωρίς να αποκαλύψει συγκεκριμένους αριθμούς.

Διαβάστε επίσης

Ο πρόεδρος Τραμπ θα ανακοινώσει πως θα διατεθούν στις δυνάμεις του Κιέβου «επιθετικά» όπλα (Axios)

Ο ρεπουμπλικάνος αρχηγός του κράτους έκανε την αναγγελία αυτή απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους στη στρατιωτική βάση Άντριους, στο Μέριλαντ, καθώς η σχέση του με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν μοιάζει να βρίσκεται σε τροχιά ραγδαίας επιδείνωσης.

«Θα τους στείλουμε Patriot, που χρειάζονται απελπιστικά», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ, μόλις δυο εβδομάδες αφού η Ουάσιγκτον ανακοίνωνε την αναστολή των παραδόσεων ορισμένων ειδών όπλων και πυρομαχικών στο Κίεβο, επικαλούμενη την ανάγκη να εξασφαλιστεί η επάρκεια εφοδίων των δικών της ενόπλων δυνάμεων.

«Δεν έχω αποφασίσει για τον αριθμό ακόμα, αλλά θα τα έχουν, επειδή χρειάζονται προστασία», συνέχισε.

Οι παραδόσεις θα γίνουν από ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του NATO, πρόσθεσε ο αμερικανός πρόεδρος, διαβεβαιώνοντας πως τα όπλα που θα στέλνει η χώρα του θα «πληρώνονται» και «αυτό θέλαμε».

«Θα τους στείλουμε διάφορα πολύ εξελιγμένα στρατιωτικά είδη και θα τα πληρωθούμε στο 100%».

Ο ρεπουμπλικάνος επανέλαβε πως είναι «απογοητευμένος» από τον ρώσο ομόλογό του, που «έχει εκπλήξει πολύ κόσμο» καθώς τη μέρα «μιλάει όμορφα» και «τη νύχτα βομβαρδίζει τους πάντες», προσθέτοντας σαρκαστικά «έχουμε ένα πρόβλημα μ’ αυτό».

Ο ειδικός απεσταλμένος της αμερικανικής προεδρίας για την Ουκρανία, ο Κιθ Κέλογκ, αναμένεται σήμερα στο Κίεβο.

Ο πρόεδρος Τραμπ εξάλλου προγραμματίζει να συναντηθεί σήμερα με τον γενικό γραμματέα του NATO Μαρκ Ρούτε, τη μέρα που έχει αναγγείλει πως θα κάνει «σημαντική ανακοίνωση για τη Ρωσία».

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Έρχεται αστάθεια διαρκείας στις αγορές – Παράγοντες ανασφάλειας οι δασμοί, το πετρέλαιο και η «άτονη» παγκόσμια ανάπτυξη

Σε φάση έντονης μεταβλητότητας και χωρίς σαφή κατεύθυνση εισέρχονται οι παγκόσμιες αγορές, καθώς το διεθνές περιβάλλον κυριαρχείται από παράγοντες ανασφάλειας, με πρώτο και κύριο τον πόλεμο των δασμών από τον Ντόναλντ Τραμπ.

Οι κινήσεις του Αμερικανού προέδρου στο εμπορικό και γεωπολιτικό πεδίο, με αιχμή το μπαράζ εξαγγελιών και επιστολών για νέους δασμούς αλλά και τις επικείμενες νέες κυρώσεις στη Ρωσία, «σοκάρει» ακόμα περισσότερο τις διεθνείς αγορές, οι οποίες ούτως ή άλλως ήταν αναγκασμένες να λειτουργούν σε ένα ήδη εύθραυστο οικονομικό τοπίο, στο οποίο κυριαρχούν η ασθενής κατανάλωση, οι ασθενείς προβλέψεις για την ανάπτυξη και η ενεργειακή αβεβαιότητα.

Ενάντια στα όσα προσδοκούν οι πιο αισιόδοξοι, αυτή η συνθήκη δεν δείχνει να είναι παροδική. Όπως προειδοποιεί ο Χιου Τζόνσον, κορυφαίος οικονομολόγος και επενδυτικός αναλυτής στις ΗΠΑ, οι επενδυτές πρέπει να προετοιμαστούν για μια περίοδο χωρίς σαφείς ανοδικές ή καθοδικές τάσεις, μια εποχή «ουδέτερης, άτονης μεταβλητότητας», όπως τη χαρακτηρίζει. Το σενάριο αυτό εντείνεται από την επιστροφή σε μια περίοδο έντονου προστατευτισμού όπως εκείνη του 2018–2019, όταν και τότε ο πρόεδρος Τραμπ επέβαλε εκτεταμένους δασμούς σε πρώτες ύλες και προϊόντα από Καναδά, Κίνα και Βραζιλία.

Οι συνθήκες είναι παρόμοιες και σήμερα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να προαναγγέλλει νέους δασμούς 35% στον Καναδά και 50% σε εισαγωγές χαλκού από τη Βραζιλία, ενώ προγραμματίζεται να κάνει «μεγάλη ανακοίνωση» για τη Ρωσία, κάτι που ευρέως αναμένεται πως θα αφορά πιθανή εξαγγελία αυστηρότερων κυρώσεων, με άμεσο αντίκτυπο στις διεθνείς τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Το πετρέλαιο στο επίκεντρο της μεταβλητότητας

Σε αυτό το πλαίσιο, οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν την Παρασκευή (11.07.2025), μετά από απώλειες άνω του 2% την προηγούμενη μέρα. Το brent ενισχύθηκε κατά 0,64%, στα 69,08 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό σημείωσε άνοδο 0,78%, στα 67,09 δολάρια. Η ανάκαμψη ήρθε ως αντίδραση στην πιθανότητα αυστηρότερων κυρώσεων της Δύσης κατά της Ρωσίας, που είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου παγκοσμίως.

Την ίδια στιγμή, οι γεωπολιτικές εντάσεις καλά κρατούν με την αυξανόμενη δραστηριότητα των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ τον Αύγουστο αναμένεται η μεγαλύτερη αποστολή σαουδαραβικού πετρελαίου στην Κίνα για τα τελευταία δύο χρόνια, η οποία αφορά σε 51 εκατ. βαρέλια.

Ωστόσο, η ανοδική δυναμική της τιμής του πετρελαίου αντιμετωπίζει και αντίρροπες δυνάμεις καθώς ο OPEC+ ανακοίνωσε αύξηση της παραγωγής κατά 548.000 βαρέλια ημερησίως για τον Αύγουστο, με πιθανότητα νέας αύξησης τον Σεπτέμβριο. Οι αναλυτές της ING εκτιμούν ότι η υπερβάλλουσα προσφορά που διαφαίνεται για το δ’ τρίμηνο του 2025 θα οδηγήσει σε καθοδική πίεση των τιμών.

Το μακροπρόθεσμο κλίμα επίσης συσκοτίζεται από τις νέες εκτιμήσεις του OPEC, σύμφωνα με τις οποίες η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα φτάσει τα 106,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως το 2026, χαμηλότερα από την περσινή πρόβλεψη για 108 εκατ. Η αναθεώρηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην κάμψη της ζήτησης από την Κίνα, καθώς και στις επιπτώσεις της παγκόσμιας επιβράδυνσης.

Σε αυτό το ασταθές πλαίσιο, ο αναλυτής Χιου Τζόνσον προβλέπει επιβράδυνση του αμερικανικού ΑΕΠ στο 1,3%-1,4% για το 2025 (από 2,8% το 2024), με την κατανάλωση να εμφανίζει ήδη τάσεις κάμψης. Ενδεικτικά, η αύξηση του ΑΕΠ για το β’ τρίμηνο του 2025 τοποθετείται μόλις στο 1,8% σε ετήσια βάση, ενώ για το α’ τρίμηνο του 2026 αναμένεται περαιτέρω πτώση στο 0,5%.

Οι δασμοί αυξάνουν τις πληθωριστικές πιέσεις

Επιπρόσθετα, οι δασμοί αναμένεται να ενισχύσουν περαιτέρω τον πληθωρισμό, καθώς εκτιμάται πως οι επιβαρύνσεις στις εισαγωγές θα μετακυλιστούν στις τιμές καταναλωτή, προκαλώντας πιέσεις που θα φανούν στους επόμενους πληθωριστικούς δείκτες. Οι αναλυτές εκτιμούν πως το μηνιαίο ποσοστό μπορεί να αυξηθεί κατά 0,3%, επιβαρύνοντας περαιτέρω τα ήδη πιεσμένα αμερικανικά νοικοκυριά και περιορίζοντας τη δυναμική της ιδιωτικής κατανάλωσης.

Συνακόλουθα, μεγαλύτερες πληθωριστικές πιέσεις σημαίνουν και πιο «προσεκτική» νομισματική πολιτική, με περαιτέρω συνέπειες και για τους ρυθμούς ανάπτυξης.

Όπως αναφέρει ο Τζόνσον, το «κοινό νήμα» σε όλες τις παραπάνω εξελίξεις οδηγεί σε ένα περιβάλλον που είναι «δύσκολο για προβλέψεις και επικίνδυνο για βιαστικές κινήσεις». Εκτιμά ότι η αμερικανική αγορά μετοχών είναι ήδη περίπου 3,5% υπερτιμημένη και ότι τα επόμενα τρίμηνα θα υπάρξει διόρθωση, ίσως προς τα τέλη του 2025…

NEWSIT

Έρχεται αστάθεια διαρκείας στις αγορές – Παράγοντες ανασφάλειας οι δασμοί, το πετρέλαιο και η «άτονη» παγκόσμια ανάπτυξη

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Η πρόταση του Πούτιν για το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν: «Να δεχθεί συμφωνία μηδενικού εμπλουτισμού ουρανίου»

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Axios ρίχνει «φως» στη στάση της Ρωσίας απέναντι στο ζήτημα που προκάλεσε τον 12ήμερο πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν. Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, πρότεινε η Τεχεράνη να δεχθεί συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της το οποίο όμως δεν θα εμπλουτίζεται με ουράνιο.

Η Ρωσία αποτελεί τον κύριο διπλωματικό υποστηρικτή του Ιράν στο πυρηνικό πρόγραμμά του εδώ και χρόνια. Ενώ η Μόσχα υποστηρίζει δημόσια το δικαίωμα του Ιράν να το εμπλουτίζει με ουράνιο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν κρατά πιο σκληρή θέση μετά τον αιματηρό πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Ιράν.

Η Μόσχα έχει ενθαρρύνει τους Ιρανούς να συμφωνήσουν σε «μηδενικό εμπλουτισμό», σύμφωνα με 3 Ευρωπαίους αξιωματούχους και έναν Ισραηλινό αξιωματούχο που γνωρίζει το θέμα.

Δύο πηγές ανέφεραν ότι οι Ρώσοι ενημέρωσαν επίσης την ισραηλινή κυβέρνηση για τη θέση του Βλαντιμίρ Πούτιν σχετικά με τον εμπλουτισμό ουρανίου του Ιράν.

«Γνωρίζουμε ότι αυτό είπε ο Πούτιν στους Ιρανούς», δήλωσε ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος.

Ο Πούτιν εξέφρασε επίσης αυτή τη θέση σε τηλεφωνικές κλήσεις την περασμένη εβδομάδα με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Οι ισραηλινές και αμερικανικές επιδρομές προκάλεσαν σοβαρές ζημιές στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, αλλά δεν κατέστρεψαν όλο το ουράνιο.

Δεν είναι σαφές εάν κάποια από τις φυγοκεντρικές μηχανές του Ιράν επέζησε.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει καταστήσει σαφές ότι επιθυμεί μια νέα πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Εάν οι διαπραγματεύσεις γίνουν τις επόμενες εβδομάδες, ο μηδενικός εμπλουτισμός ουρανίου θα είναι ένα από τα βασικά αιτήματα των ΗΠΑ, αναφέρουν πηγές του AXIOS.

Το Ιράν επιμένει εδώ και καιρό ότι πρέπει να διατηρήσει την ικανότητα εμπλουτισμού βάσει οποιασδήποτε συμφωνίας.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δείξει την υποστήριξή τους για μια συμφωνία «μηδενικού εμπλουτισμού» στους Ιρανούς αρκετές φορές τις τελευταίες εβδομάδες.

«Ο Πούτιν θα υποστήριζε τον μηδενικό εμπλουτισμό. Ενθάρρυνε τους Ιρανούς να εργαστούν προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε οι διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς να είναι πιο ευνοϊκές. Οι Ιρανοί δήλωσαν ότι δεν θα το εξετάσουν», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Η θέση του Πούτιν είναι ιδιαίτερα σημαντική δεδομένης της εκτεταμένης υποστήριξης που παρείχε το Ιράν στη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου της με την Ουκρανία.

Η Τεχεράνη, μεταξύ άλλων, στήριξε το Κίεβο με την προμήθεια εκατοντάδων drones και πυραύλων.

Κατά τη διάρκεια και μετά τον 12ήμερο πόλεμο μεταξύ Ιράν και Ισραήλ, οι Ιρανοί απογοητεύτηκαν που οι Ρώσοι δεν τους παρείχαν καμία σημαντική υποστήριξη πέρα από τις δηλώσεις τους στον Τύπο.

Οι Ρώσοι έχουν καταστήσει σαφές δημόσια και κατ’ ιδίαν ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία, είναι πρόθυμοι να αποσύρουν το άκρως εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν.

Η Ρωσία έχει δηλώσει ότι στη συνέχεια θα προμηθεύσει το Ιράν με ουράνιο 3,67% για πυρηνική ενέργεια και μικρές ποσότητες ουρανίου εμπλουτισμένου 20% για τον ερευνητικό αντιδραστήρα της Τεχεράνης και την παραγωγή πυρηνικών ισοτόπων, αναφέρουν πηγές.

Ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Στιβ Γουίτκοφ, συνομιλεί με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών, Αμπάς Αραγτσί, σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για τα πυρηνικά.

Ένα σχέδιο ήταν να συναντηθούν στο Όσλο τις επόμενες ημέρες, αλλά πηγές ανέφεραν ότι οι Ιρανοί και ο Γουίτκοφ έχουν ψυχρανθεί.

NEWSIT

Η πρόταση του Πούτιν για το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν: «Να δεχθεί συμφωνία μηδενικού εμπλουτισμού ουρανίου»

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ