Connect with us

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

26ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου: Σταθμός… Ρώμη πριν το Παρίσι

Στο ιστορικό στάδιο «Ολίμπικο» της Ρώμης χτυπάει από σήμερα (7/6) και ως τις 12 Ιουνίου η «καρδιά» του στίβου, με τη διεξαγωγή του 26ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος. Η ιταλική πρωτεύουσα φιλοξενεί μετά από 50 χρόνια την κορυφαία ηπειρωτική διοργάνωση του κλασικού αθλητισμού, στο ανακαινισμένο πλέον «Ολίμπικο», χωρητικότητας 70.000 θεατών, που είχε υποδεχθεί, όχι μόνο το Ευρωπαϊκό του 1974, αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1960 και το Παγκόσμιο του 1987.

Η φετινή διοργάνωση αποτελεί έναν σταθμό στο δρόμο για το μεγάλο ραντεβού των Ολυμπιακών Αγώνων. Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές θα έχουν την ευκαιρία για ένα δυνατό αγωνιστικό τεστ πριν το Παρίσι, ενώ για όσους διεκδικούν την πρόκριση για τη γαλλική πρωτεύουσα, το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα δίνει την ευκαιρία για πολύτιμους βαθμούς στο Ολυμπιακό ranking. Στη Ρώμη αναμένεται να αγωνιστούν 1.559 αθλητές/τριες (798 άνδρες και 761 γυναίκες) από 48 χώρες, με απούσες τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, που παραμένουν αποκλεισμένες μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι οι διεθνείς αρχές του στίβου δεν έχουν δώσει τη δυνατότητα στους αθλητές/τριες των δύο χωρών να μετέχουν ούτε ως ανεξάρτητοι, όπως συμβαίνει στα περισσότερα σπορ.

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης έχει κάποιες διαφοροποιήσεις, με σημαντικότερη την απάλειψη του μαραθωνίου, ο οποίος αντικαθίσταται από τον ημιμαραθώνιο. Αφαιρέθηκαν επίσης τα 35χλμ. βάδην, ενώ αντίθετα προστέθηκε η μικτή σκυταλοδρομία 4Χ400μ., που έχει ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων από το 2019.

Η Ελλάδα θα μετάσχει στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα με μία αποστολή 52 αθλητών/τριών, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας μας στην ιστορία της διοργάνωσης (53 συμμετοχές είχαμε το 2002 στο Μόναχο). Το ρεκόρ θα μπορούσε να έχει καταρριφθεί, όμως υπήρξαν δύο αθλητές που αποσύρθηκαν λόγω τραματισμών (ο Νικόλας Ανδρικόπουλος στο τριπλούν και ο Νίκος Σταματονικολός στο μήκος), ενώ ο Ανδρέας Μίτα, που βάσει ranking είχε δικαίωμα να μετάσχει, βρίσκεται στις ΗΠΑ για σπουδές και αγωνίζεται τις ίδιες ημέρες στους τελικούς του NCAA.

Πριν δύο χρόνια στο Μόναχο, η ελληνική αποστολή πανηγύρισε τέσσερα χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο, συγκομιδή που θα είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί. Αντιθέτως, αυτό που μπορεί -και έχει σημασία- να βελτιωθεί είναι το «βάθος» της ομάδας, καθώς το 2022, πέραν των πέντε μεταλλίων, μόνο ένας αθλητής πλασαρίστηκε στην πρώτη οκτάδα (ο Χρήστος Φραντζεσκάκης στη σφυροβολία).

Το μεγάλο όνομα της εθνικής ομάδας -και από τα κορυφαία της διοργάνωσης- είναι φυσικά ο Μίλτος Τεντόγλου, που θα επιχειρήσει να διατηρήσει για τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση τον τίτλο στο μήκος. Ο αθλητής του Γιώργου Πομάσκι έχει στην κατοχή του όλους τους πιθανούς τίτλους σε διεθνές επίπεδο (Ολυμπιακούς, Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό σε ανοιχτό και κλειστό στίβο) και θέλει να διατηρήσει το απόλυτο, πριν πάει για τη μεγάλη μάχη στο Παρίσι.

Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη πέτυχε έναν ανεπανάληπτο θρίαμβο στο Μόναχο, κερδίζοντας δύο εξαιρετικά επίπονα αγωνίσματα, όπως είναι τα 20 και τα 35 χλμ. βάδην. Όπως προαναφέρθηκε, φέτος στο πρόγραμμα έμειναν μόνο τα 20χλμ. και η 40χρονη αθλήτρια θα επιδιώξει να υπερασπιστεί τον τίτλο της, αν και δεν βρίσκεται στο 100%. Κάτι αντίστοιχο ισχύει και για την Ελίνα Τζένγκο στον ακοντισμό, ενώ η Κατερίνα Στεφανίδη με την εμπειρία της θα προσπαθήσει να εμπλουτίσει τη συλλογή της με το πέμπτο μετάλλιο σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ανοιχτού στίβου.

Από εκεί και πέρα, ο Εμμανουήλ Καραλής θέλει να «ξορκίσει» την κακή εμφάνιση του 2022 και είναι σε θέση να διεκδικήσει μετάλλιο στο επί κοντώ, ενώ υπάρχουν αρκετοί ακόμη αθλητές και αθλήτριες που μπορούν να διεκδικήσουν πρόκριση στους τελικούς των αγωνισμάτων τους (Φραντζεσκάκης, Αναστασάκης και Ζάλτος στη σφυροβολία, Κυριαζής στον ακοντισμό, Γκούσιν στο ύψος, Πόλακ στο επί κοντώ, Εμμανουηλίδου στα 200μ.) και να εξασφαλίσουν πολύτιμους βαθμούς στο ranking. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η συμμετοχή των εθνικών ομάδων ανδρών και γυναικών στα 4Χ100μ., ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι μετά από πολλά χρόνια η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί στο δέκαθλο, με τον Άγγελο Ανδρέογλου να έχει βάλει ως στόχο το «φράγμα» των 8.000 βαθμών.

Ο Ανδρέας Τσιάμης, στα 42 του χρόνια (!), είναι βεβαίως ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής της ελληνικής αποστολής (και ένας από τους μεγαλύτερους συνολικά στη διοργάνωση, όπου πάντως υπάρχουν δύο αθλήτριες γεννημένες τη δεκαετία του 1970, η 45χρονη Γαλλίδα Μελίνα Ρομπέρ-Μισόν στη δισκοβολία και η συνομήλική της Χάνα Λίντχολμ από τη Σουηδία στον ημιμαραθώνιο). Νεότερη σε ηλικία είναι η Πολυνίκη Εμμανουηλίδουμ, η οποία στα τέλη του μήνα θα κλείσει τα 21 της, δηλαδή τα μισά χρόνια του Τσιάμη! Ο τελευταίος θα συμπληρώσει στη Ρώμη έξι συμμετοχές σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα, όσα και η Κατερίνα Στεφανίδη, αλλά και ο Κώστας Δουβαλίδης.

Αναλυτικά η ελληνική αποστολή για το Ευρωπαϊκό της Ρώμης:

ΓΥΝΑΙΚΕΣ
100μ.: Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας)
200μ.: Πολυνίκη Εμμανουηλίδου (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας), Άρτεμις Αναστασίου (ΠΑΟ)
10.000μ.: Αναστασία Μαρινάκου (ΠΑΟ), Δάφνη Λαβασά (ΑΟ Βουλιαγμένης)
100μ. εμπόδια: Ελισάβετ Πεσιρίδου (ΓΣ Ηλιούπολης)
400μ. εμπόδια: Δήμητρα Γναφάκη (ΠΑΟ)
Ύψος: Τατιάνα Γκούσιν (ΓΣ Κηφισιάς), Παναγιώτα Δόση (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος)
Επί κοντώ: Κατερίνα Στεφανίδη (ΑΟ Φιλοθέης), Ελένη Πόλακ (ΑΟ Μεγάρων), Αριάδνη Αδαμοπούλου (ΓΣ Κηφισιάς)
Τριπλούν: Μαρία Πούρτσα, Οξάνα Κορένεβα (ΓΣ Κηφισιάς)
Σφαιροβολία: Μαρία Μαγκούλια (Εν. Καζώνης – Καλυμνος 2000), Αναστασία Ντραγκομίροβα (ΓΣ Κένταυρος)
Σφυροβολία: Σταματία Σκαρβέλη (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος)
Ακοντισμός: Ελίνα Τζένγκο (ΑΣ Κένταυρος)
20χλμ. βάδην: Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (ΑΣΣ Αλέξανδρος Μακεδονίας), Κυριακή Φιλτισάκου (Ανατολή Νέας Ιωνίας), Πένυ Τσινοπούλου (Βέλος Παλαιού Φαλήρου), Χριστίνα Παπαδοπούλου (ΠΓΣ)
Ημιμαραθώνιος: Γιώτα Βλαχάκη (ΓΑΣ Ιλισσός)
4Χ100μ.: Ελισάβετ Πεσιρίδου, Άρτεμις Αναστασίου, Δήμητρα Τσουκαλά, Ραφαέλα Σπανουδάκη (ΓΣ Ηλιούπολη), Στέλλα Μιχαηλίδου (ΑΟ Ερμής), Πολυνίκη Εμμανουλίδου

ΑΝΔΡΕΣ
100μ.: Γιάννης Νυφαντόπουλος (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος)
200μ.: Σωτήρης Γκαραγκάνης (ΟΦΚΑ Οδυσσέας Αγίου Δημητρίου), Γιάννης Καριοφύλλης (ΓΣ Σκάλας)
110μ. εμπόδια: Κώστας Δουβαλίδης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος)
400μ. εμπόδια: Δημήτρης Λεβαντίνος (ΠΑΟ)
10.000μ.: Κώστας Σταμούλης (ΓΑΣ Αγρινίου), Νίκος Σταμούλης (ΓΑΣ Αγρινίου), Μάριος Αναγνώστου (ΓΣ Αναγέννηση Λαμίας)
Ημιμαραθώνιος: Παναγιώτης Καραΐσκος (ΝΓΣ Ηρακλής)
Ύψος: Αντώνης Μέρλος (ΠΑΟΚ)
Επί κοντώ: Εμμανουήλ Καραλής (ΟΣΦΠ), Γιάννης Ρίζος (ΑΣ Άρης)
Μήκος: Μίλτος Τεντόγλου (ΓΣ Κηφισιάς)
Τριπλούν: Δημήτρης Τσιάμης (ΟΣΦΠ), Ανδρέας Πανταζής (ΑΟ Μεγάρων)
Σφαιροβολία: Οδυσσέας Μουζενίδης (ΓΣ Κένταυρος), Τάσος Λατιφλάρι (ΓΣ Κένταυρος)
Σφυροβολία: Χρήστος Φραντζεσκάκης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος), Μιχάλης Αναστασάκης (ΓΣ Ελευθέριος Βενιζέλος), Κώστας Ζάλτος (ΓΣ Μανδρών)
Ακοντισμός: Γιάννης Κυριαζής (ΟΦΚΑ Οδυσσέας Αγίου Δημητρίου)
Δέκαθλο: Άγγελος Ανδρέογλου (ΣΚΑ Δράμας)
4Χ100 μ.: Γιάννης Νυφαντόπουλος, Σωτήρης Γκαραγκάνης, Γιάννης Καριοφύλλης, Βασίλης Μυριανθόπουλος (ΠΑΟ), Νίκος Παναγιωτόπουλος (Άθλος Κερατσινίου), Βασίλης Παπαμαργαρίτης (ΠΑΣ Πρωτέας Κομοτηνής), Γιάννης Βοσκόπουλος (ΠΑΟ)
20χλμ. βάδην: Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ (Παμμηλιακός ΑΣ)

Η ελληνική παρουσία το 2022 στο Μόναχο
Οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που συμμετείχαν στο 25ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στίβου ανδρών-γυναικών του Μονάχου συγκέντρωσαν πέντε μετάλλια. Δύο χρυσά μετάλλια κατέκτησε η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη στα 20 και τα 35 χιλιόμετρα βάδην, ενώ στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν ακόμη ο Μίλτος Τεντόγλου στο μήκος και η Ελίνα Τζένγκο στον ακοντισμό. Από την πλευρά της, η Κατερίνα Στεφανίδη ήταν δεύτερη στο επί κοντώ, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να καταταγεί τέταρτη στον πίνακα μεταλλίων του Ευρωπαϊκού.

Οι θέσεις των Ελλήνων στη διοργάνωση:

ΑΝΔΡΕΣ
Μήκος: Μίλτος Τεντόγλου 1ος, 8,52μ.
Σφυροβολία: Χρήστος Φραντζεσκάκης 6ος 78,20μ.
4Χ100μ: Κώστας Ζήκος, Θοδωρής Βροντινός, Πάνος Τριβυζάς, Γιάννης Νυφαντόπουλος) 10οι, 39.11
Επί κοντώ: Εμμανουήλ Καραλής 13ος, 5,50μ.
Υψος: Αντώνης Μέρλος 14ος, 2,17μ.
Τριπλούν: Δημήτρης Τσιάμης 15ος, 15,99μ.
Τριπλούν: Ανδρέας Πανταζής 18ος, 15,86μ.
Τριπλούν: Νίκος Ανδρικόπουλος 19ος, 15,39μ.
Σφυροβολία: Μιχάλης Αναστασάκης 19ος 70,84μ.
200μ: Παναγιώτης Τριβυζάς 31ος, 21.00
35χλμ. Βάδην: Αλέξανδρος Παπαμιχαήλ Δεν τερμάτισε

ΓΥΝΑΙΚΕΣ
20χλμ. Βάδην: Αντιγόνη Ντρισμπιώτη 1η, 1ωρ.29:03
35χλμ. Βάδην: Αντιγόνη Ντρισμπιώτη 1η, 2ωρ.47:00
Ακοντισμός: Ελίνα Τζένγκο 1η, 65,81μ.
Επί κοντώ: Κατερίνα Στεφανίδη 2η, 4,75μ.
Ύψος: Τατιάνα Γκούσιν 9η, 1,86μ.
Τριπλούν: Σπυριδούλα Καρύδη 9η, 13,54μ.
20χλμ. Βάδην: Χριστίνα Παπαδοπούλου 12η, 1ωρ.35:19
Δισκοβολία: Χρυσούλα Αναγνωστοπούλου 12η, 56,10μ.
400μ. εμπόδια: Δήμητρα Γναφάκη 13η 56.14
4X100: Στέλλα Μιχαηλίδου, Ελισάβετ Πεσιρίδου, Αρτεμις Αναστασίου, Ραφαέλα Σπανουδάκη, 13ες, 44.58
4Χ400μ: Κορίνα Πολίτη, Ανδριάννα Φέρρα, Δέσποινα Μουρτά, Δήμητρα Γναφάκη 14ες, 3:33.33
Μήκος: Βασιλική Χαϊτίδου 16η, 6,32μ.
35χλμ. Βάδην: Εφη Κουρκουτσάκη 16η, 3ωρ.07:42
100μ. εμπόδια: Ελισάβετ Πεσιρίδου 17η, 13.19
Επί κοντώ: Ελένη Πόλακ 17η, 4,40μ.
Σφυροβολία: Σταματία Σκαρβέλη 17η, 67,13μ.
200μ.: Αρτεμις Αναστασίου 19η 23.60
100μ: Ραφαέλα Σπανουδάκη 28η, 11.62
35χλμ. Βάδην: Κυριακή Φιλτισάκου Δεν τερμάτισε
100μ. εμπόδια: Αναϊς Καραγιάννη Δεν αγωνίστηκε


Οι νικητές/τριες το 2022 στο Μόναχο
Η… γηπεδούχος Γερμανία ήταν πρώτη στον πίνακα μεταλλίων του 25ου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, με απολογισμό επτά χρυσών, επτά ασημένιων και δύο χάλκινων μεταλλίων, με τη Μεγάλη Βρετανία να ακολουθεί με περισσότερα μετάλλια στο σύνολο (20), αλλά λιγότερα χρυσά (έξι). Η εντυπωσιακή εμφάνιση της ελληνικής ομάδας αποτυπώθηκε στον πίνακα μεταλλίων, όπου η χώρα μας βρέθηκε στην τέταρτη θέση με τέσσερα χρυσά και ένα ασημένιο, πίσω από την Ισπανία (4-3-3) και μπροστά από την Ολλανδία (4-0-2, με τη Φέμκε Μπολ να είναι… υπεύθυνη για τα τρία από τα τέσσερα χρυσά, σε 400μ. απλά και εμπόδια και τη σκυταλοδρομία 4Χ400μ.). Συνολικά 29 χώρες εκπροσωπήθηκαν στο βάθρο των νικητών και 21 εκ αυτών ανέδειξαν πρωταθλητή ή πρωταθλήτρια Ευρώπης, ανάμεσά τους η «πρωτάρα» Αλβανία, χάρη στη νίκη της Λουίζα Γκέγκα στα 3.000μ. στιπλ.

Αναλυτικά οι εν ενεργεία πρωταθλητές Ευρώπης:

ΑΝΔΡΕΣ
100 μέτρα: Μαρσέλ Γιάκομπς (Ιταλία) 9.95
200 μέτρα: Ζαρνέλ Χιουζ (Μ. Βρετανία) 20.07
400 μέτρα: Μάθιου Χάτσον-Σμιθ (Μ. Βρετανία) 44.53
800 μέτρα: Μαριάνο Γκαρσία (Ισπανία) 1:44.85
1.500 μέτρα: Γιάκομπ Ινγκέμπριγκτσεν (Νορβηγία) 3:32.76
5.000 μέτρα: Γιάκομπ Ινγκέμπριγκτσεν (Νορβηγία) 13:21.13
10.000 μέτρα: Γεμανεμπερχάν Κρίπα (Ιταλία) 27:46.13
110 μέτρα με εμπόδια: Άσιερ Μαρτίνεθ (Ισπανία) 13.14
400 μέτρα με εμπόδια: Κάρστεν Βάρχολμ (Νορβηγία) 47.12
3.000 μέτρα στιπλ: Τόπι Ραϊτάνεν (Φινλανδία) 8:21.80
Ύψος: Τζιανμάρκο Ταμπέρι (Ιταλία) 2,30 μέτρα
Επί κοντώ: Μόντο Ντουπλάντις (Σουηδία) 6,06 μέτρα
Μήκος: Μίλτος Τεντόγλου (ΕΛΛΑΔΑ) 8,52 μέτρα
Τριπλούν: Πέδρο Πικάρδο (Πορτογαλία) 17,50 μέτρα
Σφαιροβολία: Φίλιπ Μιχάλιεβιτς (Κροατία) 21,88 μέτρα
Δισκοβολία: Μίκολας Αλέκνα (Λιθουανία) 69,78 μέτρα
Σφυροβολία: Βόιτσιεχ Νοβίτσκι (Πολωνία) 82,00 μέτρα
Ακοντισμός: Γιούλιαν Βέμπερ (Γερμανία) 87,66 μέτρα
Μαραθώνιος: Ρίτσαρντ Ρίνγκερ (Γερμανία) 2ωρ.10:21
Μαραθώνιος (ομαδικό): Ισραήλ 6ωρ.31:48
20 χιλιόμετρα βάδην: Άλβαρο Μαρτίν (Ισπανία) 1ωρ.19:11
35 χιλιόμετρα βάδην: Μιγκέλ Ανχελ Λόπεθ (Ισπανία) 2ωρ.26:49
Δέκαθλο: Νίκλας Κάουλ (Γερμανία) 8.545 βαθμοί
4Χ100 μέτρα: Μ. Βρετανία 37.67
4Χ400 μέτρα: Μ. Βρετανία 2:59.35

ΓΥΝΑΙΚΕΣ
100 μέτρα: Τζίνα Λουκενκέμπερ (Γερμανία) 10.99
200 μέτρα: Μουτζίνγκα Καμπούντζι (Ελβετία) 22.32
400 μέτρα: Φέμκε Μπολ (Ολλανδία) 49.44
800 μέτρα: Κίλι Χότζκινσον (Μ. Βρετανία) 1:59.04
1.500 μέτρα: Λόρα Μιούιρ (Μ. Βρετανία) 4:01.08
5.000 μέτρα: Κονστάντσε Κλοστερχάλφεν (Γερμανία) 14:50.47
10.000 μέτρα: Γιασεμίν Τσαν (Τουρκία) 30:32.57
100 μέτρα με εμπόδια: Πία Σκρισόβσκα (Πολωνία) 12.53
400 μέτρα με εμπόδια: Φέμκε Μπολ (Ολλανδία) 52.67
3.000 μέτρα στιπλ: Λουίζα Γκέγκα (Αλβανία) 9:11.31
Ύψος: Γιαροσλάβα Μάχουτσικ (Ουκρανία) 1,95 μέτρα
Επί κοντώ: Βίλμα Μούρτο (Φινλανδία) 4,85 μέτρα
Μήκος: Ιβάνα Βουλέτα (Σερβία) 7,06 μέτρα
Τριπλούν: Μαρίνα Μπεκ-Ρόμαντσουκ (Ουκρανία) 15,02 μέτρα
Σφαιροβολία: Τζέσικα Σίλντερ (Ολλανδία) 20,24 μέτρα
Δισκοβολία: Σάντρα Πέρκοβιτς (Κροατία) 67,95 μέτρα
Σφυροβολία: Μπιάνκα Γκέλμπερ (Ρουμανία) 72,72 μέτρα
Ακοντισμός: Ελίνα Τζένγκο (ΕΛΛΑΔΑ) 65,81 μέτρα
Μαραθώνιος: Αλεξάντρα Λισόβσκα (Πολωνία) 2ωρ.28:36
Μαραθώνιος (ομαδικό): Γερμανία 7ωρ.28:48
20 χιλιόμετρα βάδην: Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (ΕΛΛΑΔΑ) 1ωρ.29:03
35 χιλιόμετρα βάδην: Αντιγόνη Ντρισμπιώτη (ΕΛΛΑΔΑ) 2ωρ.47:00
Έπταθλο: Ναφισάτου Τιάμ (Βέλγιο) 6.628 βαθμοί
4Χ100 μέτρα: Γερμανία 42.34
4Χ400 μέτρα: Ολλανδία 3:20.87


Τα ελληνικά μετάλλια στις διοργανώσεις των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων
Συνολικά η χώρα μας έχει κατακτήσει 34 μετάλλια (15 χρυσά, 8 ασημένια, 11 χάλκινα) σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αρχής γενομένης από το μακρινό 1934, όταν ο Χρήστος Μάντικας πήρε την τρίτη θέση στα 400μ. εμπόδια. Η Ελλάδα βρισκόταν συνεχώς μέσα στα μετάλλια από το 1994 μέχρι και το 2006, αλλά δεν τα κατάφερε στη Βαρκελώνη το 2010, για να επιστρέψει και πάλι στο βάθρο των νικητών το 2012, με τη Νικόλ Κυριακοπούλου στο άλμα επί κοντώ. 

Σε σύνολο μεταλλίων, οι καλύτερες διοργανώσεις για την Ελλάδα ήταν το 2002 στο Μόναχο και το 2018 στο Βερολίνο, με απολογισμό έξι μεταλλίων (4-0-2 και 3-2-1 αντίστοιχα), όμως στην αμέσως προηγούμενη διοργάνωση, που έγινε το 2022 πάλι επί γερμανικού εδάφους (Μόναχο), η χώρα μας είχε την πιο «ποιοτική» συγκομιδή της, με τέσσερα χρυσά και ένα ασημένιο μετάλλιο. Η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη, μάλιστα, έγινε η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια με δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση, καθώς ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και στα δύο αγωνίσματα του βάδην (20 και 35 χιλιόμετρα). Ο Μίλτος Τεντόγλου κατέκτησε στο Μόναχο το δεύτερο διαδοχικό χρυσό του στο μήκος και πάει στη Ρώμη για το τρίτο, ενώ η Ελίνα Τζένγκο επανέφερε την Ελλάδα στην κορυφή του ακοντισμού, 20 χρόνια μετά τη νίκη της Μιρέλας Μανιάνι στην ίδια πόλη και 40 χρόνια μετά το θρίαμβο της Άννας Βερούλη στο ΟΑΚΑ, που υπήρξε και ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος στην ιστορία του ελληνικού στίβου. Η Κατερίνα Στεφανίδη, με το ασημένιο που κατέκτησε στο Μόναχο, έφτασε τα τέσσερα μετάλλια σε Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα (δύο χρυσά, δύο ασημένια), τα περισσότερα από οποιονδήποτε Έλληνα αθλητή ή αθλήτρια.

Τα μετάλλια έχουν κατακτήσει ανά διοργάνωση οι εξής:

1934 Τορίνο
400μ εμπόδια    Χρήστος Μάντικας – 54.9               χάλκινο

1966 Βουδαπέστη
Επί κοντώ        Χρήστος Παπανικολάου – 5.05          ασημένιο

1971 Ελσίνκι
100μ            Βασίλης Παπαγεωργόπουλος – 10.56      χάλκινο

1982 Αθήνα
Ακοντισμός       Άννα Βερούλη – 70.02                 χρυσό
Ακοντισμός       Σοφία Σακοράφα – 67.04               χάλκινο

1994 Ελσίνκι
Μήκος            Κώστας Κουκοδήμος – 8.01             χάλκινο

1998 Βουδαπέστη
Τριπλούν        Όλγα Βασδέκη – 14.55                  χρυσό
100μ            Χάρης Παπαδιάς – 10.17                χάλκινο
100μ            Κατερίνα Θάνου – 10.87                χάλκινο

2002 Μόναχο
200μ            Κώστας Κεντέρης – 19.85               χρυσό
100μ            Κατερίνα Θάνου – 11.10                χρυσό
Δισκοβολία      Κατερίνα Βόγγολη – 64.31              χρυσό
Ακοντισμός      Μιρέλα Μανιάνι – 67.47                χρυσό
Σφυροβολία      Αλέξανδρος Παπαδημητρίου – 80.21      χάλκινο
Δισκοβολία      Τασούλα Κελεσίδου – 63.92             χάλκινο

2006 Γκέτεμποργκ
400μ εμπόδια    Περικλής Ιακωβάκης – 48.46            χρυσό
400μ εμπόδια    Φανή Χαλκιά – 54.02                   ασημένιο
Τριπλούν        Πηγή Δεβετζή – 15.05                  ασημένιο

2012 Ελσίνκι
Επί κοντώ        Νικόλ Κυριακοπούλου – 4.60           χάλκινο

2014 Ζυρίχη
Μήκος            Λούης Τσάτουμας – 8.15               ασημένιο
Επί κοντώ        Κατερίνα Στεφανίδη – 4.60            ασημένιο

2016 Άμστερνταμ
Επί κοντώ       Κατερίνα Στεφανίδη – 4.81             Χρυσό
Τριπλούν        Βούλα Παπαχρήστου  – 14.47            Χάλκινο

2018 Άμστερνταμ
Μήκος           Μίλτος Τεντόγλου – 8.25               Χρυσό
Επί κοντώ       Κατερίνα Στεφανίδη – 4.85             Χρυσό
Τριπλούν        Βούλα Παπαχρήστου – 14.60             Χρυσό
Επί κοντώ       Νικόλ Κυριακοπούλου – 4.80            Ασημένιο
400 μέτρα       Μαρία Μπελιμπασάκη – 50.45            Ασημένιο
Τριπλούν        Δημήτρης Τσιάμης – 16.78              Χάλκινο

2022 Μόναχο
20χλμ. βάδην    Αντιγόνη Ντρισμπιώτη – 1ωρ.29:03      Χρυσό
35χλμ. βάδην    Αντιγόνη Ντρισμπιώτη – 2ωρ.47:00      Χρυσό
Μήκος           Μίλτος Τεντόγλου – 8.52               Χρυσό
Ακοντισμός      Ελίνα Τζένγκο – 65.81                 Χρυσό
Επί κοντώ       Κατερίνα Στεφανίδη – 4.75             Ασημένιο


Το ιστορικό του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος
Η ιδέα για τη διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ήταν του Ούγγρου παράγοντα, Ζίλαρντ Στάνκοβιτς, και άρχισε να βρίσκει απήχηση από το 1933, για να φθάσουμε την επόμενη χρονιά στην 1η διοργάνωση στο Τορίνο. Από τότε, διεξαγόταν συνεχώς κάθε τέσσερα χρόνια, με εξαίρεση το διάστημα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και μέχρι το 2010. Τότε η EAA αποφάσισε να το διοργανώνει κάθε δύο χρόνια για να ακολουθήσουν οι αγώνες του 2012 στο Ελσίνκι και του 2014 στη Ζυρίχη, ενώ το 2020 η διοργάνωση ματαιώθηκε, λόγω της πανδημίας. Η Ρώμη φιλοξενεί φέτος για δεύτερη φορά το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, 50 χρόνια μετά την πρώτη, το 1974.

Οι διοργανώσεις:

1. Τορίνο (Ιταλία) 7-9 Σεπτ. 1934
2. Παρίσι (Γαλλία) 2-5 Σεπτ. 1938 άνδρες
 . Βιέννη (Αυστρία) 17-18 Σεπτ. 1938 γυναίκες
3. Όσλο (Νορβηγία) 22-25 Αυγ. 1946
4. Βρυξέλλες (Βέλγιο) 23-27 Αυγ. 1950
5. Βέρνη (Ελβετία) 25-29 Αυγ. 1954
6. Στοκχόλμη (Σουηδία) 19-24 Αυγ. 1958
7. Βελιγράδι (Γιουγκοσλαβία) 12-16 Σεπτ. 1962
8. Βουδαπέστη (Ουγγαρία) 30 Αυγ.-4 Σεπτ. 1966
9. Αθήνα (Ελλάδα) 16-21 Σεπτ. 1969
10. Ελσίνκι (Φινλανδία) 10-15 Αυγ. 1971
11. Ρώμη (Ιταλία) 1-8 Σεπτ. 1974
12. Πράγα (Τσεχία) 29 Αυγ.-3 Σεπ 1978
13. Αθήνα (Ελλάδα) 6-12 Σεπτ. 1982
14. Στουτγκάρδη (Δυτική Γερμανία) 26-31 Αυγ. 1986
15. Σπλιτ (Κροατία)* 27 Αυγ.-1 Σεπτ. 1990
16. Ελσίνκι (Φινλανδία) 7-14 Αυγ. 1994
17. Βουδαπέστη (Ουγγαρία) 18-23 Αυγ. 1998
18. Μόναχο (Γερμανία) 6-11 Αυγ. 2002
19. Γκέτεμποργκ (Σουηδία) 7-13 Αυγ. 2006
20. Βαρκελώνη (Ισπανία) 27 Ιουλ.-1 Αυγ. 2010
21. Ελσίνκι (Φινλανδία) 27 Ιουν.-1 Ιουλ. 2012
22. Ζυρίχη (Ελβετία) 12-17 Αυγ. 2014
23. Άμστερνταμ (Ολλανδία) 6-10 Ιουλ. 2016
24. Βερολίνο (Γερμανία) 7-12 Αυγ. 2018
25. Μόναχο (Γερμανία) 15-21 Αυγ. 2022
26. Ρώμη (Ιταλία) 7-12 Ιουνίου 2024
* Τη διοργάνωση τότε είχε αναλάβει η Γιουγκοσλαβία, στην οποία ανήκε το Σπλιτ.


Το πρόγραμμα της διοργάνωσης και οι ελληνικές συμμετοχές (σε ώρες Ελλάδας):

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/6

10:35 Δισκοβολία Α (Προκριματικός-Α΄ Γκρουπ)

10:40 100μ. εμπόδια Επτάθλου Γ

11:03 Σφαιροβολία Γ (Προκριματικός)  --Μαγκούλια, Ντραγκομίροβα--

11:10 100μ. εμπόδια Γ (Α΄ Γύρος)  --Πεσιρίδου--

11:40 110μ. εμπόδια Α (Α΄ Γύρος)  --Δουβαλίδης--

11:55 Δισκοβολία Α (Προκριματικός-Β΄ Γκρουπ)

12:10 Τριπλούν Γ (Προκριματικός)  --Πούρτσα, Κορένεβα--

12:35 Υψος Επτάθλου Γ

12:45 1.500μ. Γ (Α΄ Γύρος)

13:15 Δισκοβολία Γ (Προκριματικός-Α΄ Γκρουπ)

13:20 800μ. Α (Α΄ Γύρος)

13:55 Μήκος Α (Προκριματικός)  --Τεντόγλου--

14:05 3.000μ. στιπλ Γ (Α΄ Γύρος)

14:35 Δισκοβολία Γ (Προκριματικός-Β΄ Γκρουπ)

19:35 20χλμ. Βάδην Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)  –Ντρισμπιώτη, Φιλτισάκου, Τσινοπούλου, Παπαδοπούλου–
19:40 Σφαιροβολία Επτάθλου Γ
20:55 Σφαιροβολία Α (Προκρματικός)  –Μουζενίδης, Λατιφλάρι–
21.30 Ύψος Γ (Προκριματικός)  –Γκούσιν, Δόση–
22.00 Δισκοβολία Α ΤΕΛΙΚΟΣ
22.10 100 μ. Α (Α΄ Γύρος)  –Νυφαντόπουλος–
22.33 Σφαιροβολία Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
22.45 200 μ. Επτάθλου Γ
23.20 4Χ400μ. Μικτή (ΤΕΛΙΚΟΣ)
23.40 5.000μ. Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)

ΣΑΒΒΑΤΟ 8/6
11.05 Σφυροβολία Α (Προκριματικός-Α΄ Γκρουπ)  –Φραντζεσκάκης, Αναστασάκης, Ζάλτος–
11.10 3.000μ. στιπλ Α (Α΄ Γύρος)
11.40 Επί Κοντώ Γ (Προκριματικός)  –Στεφανίδη, Πόλακ, Αδαμοπούλου–
11.50 100μ. Γ (Α΄ Γύρος)  –Εμμανουηλίδου, Τσουκαλά–
12.30 Σφυροβολία Α (Προκριματικός-Β΄ Γκρουπ)  –Φραντζεσκάκης, Αναστασάκης, Ζάλτος–
12.45 400μ. Α (Προκριματικός)
13.10 Μήκος Επτάθλου Γ
13.20 400μ. Γ (Α΄ Γύρος)

19.00 20χλμ. Βάδην Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)  –Παπαμιχαήλ–
19.05 Ακοντισμός Επτάθλου Γ
20.50 800μ. Α (Ημιτελικός)
21.06 Μήκος Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)  
21.12 100μ. εμπόδια Γ (Ημιτελικός)
21.38 110μ. εμπόδια Α (Ημιτελικός)
22.02 Σφαιροβολία Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
22.10 100μ. Α (Ημιτελικός)
22.37 Δισκοβολία Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
22.43 800μ. Επτάθλου Γ (ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ)
23.08 100μ. εμπόδια Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
23.18 110μ. εμπόδια Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
23.28 5000μ. Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
23.53 100 μ. Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)

ΚΥΡΙΑΚΗ 9/6
10.00 Ημιμαραθώνιος Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)  –Καραϊσκος–
10.30 Ημιμαραθώνιος Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)  –Βλαχάκη–
11.05 Σφυροβολία Γ (Προκριματικός-Α΄ Γκρουπ)  –Σκαρβέλη–
11.45 Τριπλούν Α (Προκριματικός)  –Τσιάμης, Πανταζής–
12.30 Σφυροβολία Γ (Προκριματικός-Β΄ Γκρουπ)  –Σκαρβέλη–
12.35 Ύψος Α (Προκριματικός)  –Μέρλος–
12.50 200μ. Α (Α΄ Γύρος)  –Γκαραγκάνης, Καριοφύλλης–
13.40 400μ. εμπόδια Γ (Α΄ Γύρος)  –Γναφάκη–
14.20 400μ. εμπόδια Α (Α΄ Γύρος)  –Λεβαντίνος–

21.05 400μ. Γ (Ημιτελικός)
21.28 Ύψος Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
21.38 400μ. Α (Ημιτελικός)
22.04 Τριπλούν Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
22.10 Σφυροβολία Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
22.13 100μ. Γ (Ημιτελικός)
22.39 200μ. Α (Ημιτελικός)
23.04 3000μ. στιπλ Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
23.27 800μ. Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
23.40 1.500μ. Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
23.53 100μ. Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)

ΔΕΥΤΕΡΑ 10/6
11.05 100μ. Δεκάθλου Α  –Ανδρέογλου–
11.18 Επί Κοντώ Α (Προκριματικός)  –Καραλής, Ρίζος–
11.25 Ακοντισμός Γ (Προκριματικός-Α΄ Γκρουπ)  –Τζένγκο–
11.35 200μ. Γ (Α΄ Γύρος)  –Αναστασίου–
12.05 Μήκος Δεκάθλου Α  –Ανδρέογλου–
12.20 1.500μ. Α (Α΄ Γύρος)
12.45 Ακοντισμός Γ (Προκριματικός-Β΄ Γκρουπ)  –Τζένγκο–
12.50 800μ. Γ (Α΄ Γύρος)
13.40 400μ. εμπόδια Α (Ημιτελικός)
14.05 Σφαιροβολία Δεκάθλου Α  –Ανδρέογλου–
14.15 400μ. εμπόδια Γ (Ημιτελικός)

20.30 Ύψος Δεκάθλου Α  –Ανδρέογλου–
21.15 Επί Κοντώ Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
22.05 200μ. Γ (Ημιτελικός)  –Εμμανουηλίδου–
22.33 Σφυροβολία Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
22.40 400μ. Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
22.50 400μ. Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
23.00 3000μ. στιπλ Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
23.20 400μ. Δεκάθλου Α  –Ανδρέογλου–
23.50 200μ. Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)

ΤΡΙΤΗ 11/6
10.35 110μ. εμπόδια Δεκάθλου Α  –Ανδρέογλου–
11.10 800μ. Γ (Ημιτελικός)
11.30 Δισκοβολία Δεκάθλου Α  –Ανδρέογλου–
11.35 Μήκος Γ (Προκριματικός)
11.45 4Χ400μ. Α (Προκριματικός)
12.15 4Χ400μ. Γ (Προκριματικός)
12.55 Επί Κοντώ Δεκάθλου Α  –Ανδρέογλου–
13.00 4Χ100μ. Α (Προκριματικός)  –Εθνική ομάδα–
13.30 4Χ100μ. Γ (Προκριματικός)  –Εθνική ομάδα
14.00 Ακοντισμός Α (Προκριματικός-Α΄ Γκρουπ)  –Κυριαζής–
15.25 Ακοντισμός Α (Προκριματικός-Β΄ Γκρουπ)  –Κυριαζής–

20.05 Ακοντισμός Δεκάθλου Α  –Ανδρέογλου–
21.35 Ύψος Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
21.55 Τριπλούν Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
22.05 400μ. εμπόδια Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
22.18 400μ. εμπόδια Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
22.30 10.000μ. Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)  –Μαρινάκου, Λαβασά–
22.36 Ακοντισμός Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
23.30 1.500μ. Δεκάθλου Α (ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΓΩΝΙΣΜΑ)  –Ανδρέογλου–
23.53 200μ. Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)

ΤΕΤΑΡΤΗ 12/6
21.12 10.000μ. Α (Β΄ σειρά)  –Κ. Σταμούλης, Ν. Σταμούλης, Αναγνώστου–
21.20 Επί Κοντώ Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
21.28 Ακοντισμός Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
21.54 Μήκος Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
22.05 4Χ400μ. Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
22.17 4Χ400μ. Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
22.28 800μ. Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
22.44 10.000μ. Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
23.26 1.500μ. Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
23.40 4Χ100μ. Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
23.50 4Χ100μ. Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)


Γιάννης Δημητρόγλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Τσάϊλς κατέθεσε προσφυγή για την αφαίρεση του χάλκινου μεταλλίου

Οι δικηγόροι της Αμερικανίδας γυμνάστριας, Τζόρνταν Τσάιλς κατέθεσαν προσφυγή την Δευτέρα (16/9) ενώπιον του Ανώτατου Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου της Ελβετίας, αμφισβητώντας την αφαίρεση του χάλκινου μεταλλίου, που της απονεμήθηκε αρχικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες των Παρισίων.

Η 23χρονη Τσάϊλς κατέλαβε την τρίτη θέση στις ασκήσεις εδάφους, χάρη σε μια αναθεώρηση της βαθμολογίας της, επιτρέποντάς της να ξεπεράσει την Ρουμάνα, Ανα Μπαρμπόσου. Ωστόσο, οι υπεύθυνοι της ρουμανικής αποστολής αμφισβήτησαν την απόφαση ενώπιον του Διαιτητικού Αθλητικού Δικαστηρίου (CAS) και κέρδισαν την υπόθεση, με την αιτιολογία ότι η Τσάϊλς είχε ζητήσει επαναξιολόγηση της βαθμολογίας της με καθυστέρηση… τεσσάρων δευτερολέπτων!

Ετσι, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) λοιπόν επέστρεψε το χάλκινο στο Μπαρμπόσου.

Οι δικηγόροι της Τσάϊλς, ανακοίνωσαν ότι θα προσφύγουν στο Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο της Ελβετίας, λέγοντας ότι έχουν αποδείξεις βίντεο ότι η Αμερικανίδα υπέβαλε έγκαιρα το αίτημά της.

Καταγγέλλουν επίσης μια «σοβαρή σύγκρουση συμφερόντων» υπέρ της Μπαρμπόσου, διασφαλίζοντας ότι ο επικεφαλής της κριτικής επιτροπής που χειρίστηκε την υπόθεση είχε εργαστθί για αρκετά χρόνια ως σύμβουλος για την Ρουμανία.

«Υπό το φως αυτών των δεδομένων, η Τσάϊλς ζητά από το Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο να αποκαταστήσει την βαθμολογία που έλαβε νόμιμα στην τελική δοκιμασία», αναφέρουν οι δικηγόροι της από την εταιρεία Gibson Dunn και προσθέτουν:

«Κάθε στοιχείο των Ολυμπιακών Αγώνων, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας διαιτησίας, πρέπει να σέβεται το δίκαιο παιχνίδι».

Η έκκληση της Τσάϊλς υποστηρίζεται από την Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή Επιτροπή των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως ανέφεραν οι δικηγόροι της αθλήτριας.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο Ιβάν… πίσω από τον Γιοβάνοβιτς

Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, άρχισε η θητεία του Ιβάν Γιοβάνοβιτς στην εθνική Ελλάδας. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, πέτυχε δύο νίκες στις ισάριθμες πρώτες αγωνιστικές για την League Β του Nations League, επικρατώντας στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» της Φινλανδίας με 3-0 και στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας με 2-0.

Μετρώντας πέντε τέρματα ενεργητικό, κανένα παθητικό και θετική εικόνα σε αμφότερες τις συγκεκριμένες αναμετρήσεις, οι Ελληνες διεθνείς, φαίνεται πως απέκτησαν εκ νέου ισχυρό κίνητρο για διάκριση, μετά την αποτυχία πρόκρισης στα τελικά του EURO 2024. Αυτό όμως, που είναι ορατό και διά γυμνού οφθαλμού, είναι το εξαιρετικό κλίμα που υπάρχει στο εσωτερικό της ομάδας. Και αυτό πιστώνεται κατά κύριο λόγο στην επιδραστικότητα του Γιοβάνοβιτς, αλλά και στην ποιότητα χαρακτήρα της συγκεκριμένης «φουρνιάς» ποδοσφαιριστών. Με παραστάσεις και καριέρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η συντριπτική πλειονότητα αυτών των παικτών, αποδεικνύουν πως έχουν ξεφύγει από τα ελληνικά ποδοσφαιρικά δεδομένα.

Από τα χρόνια των κορυφαίων διδασκάλων του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, των αειμνήστων, Βαλερί Λομπανόφσκι και Ρίνους Μίχελς, οι οποίοι ουσιαστικά άλλαξαν την φιλοσοφία στο λαοφιλέστερο των παιχνιδιών, η θετική ψυχολογία των παικτών, αποτελούσε «ακρογωνιαίο λίθο» στο «κτίσιμο» μίας ομάδας. Και από εκείνα τα χρόνια, δηλαδή περίπου μισό αιώνα νωρίτερα, επινοήθηκε και τηρήθηκε «ευλαβικά», ένας «άγραφος νόμος».

Για να επιχειρήσεις να δημιουργήσεις μία καλή ομάδα, με υψηλές προσδοκίες και προοπτική, πρέπει να βρεις οπωσδήποτε τρεις ποδοσφαιριστές «κλειδιά». Εναν κεντρικό αμυντικό, έναν δημιουργό (σ.σ. το παλιό «δεκάρι») και έναν επιθετικό που βάζει την μπάλα στα δίχτυα.

Και παρά το γεγονός, πως παραμένει άγνωστο εάν ο Σέρβος προπονητής είναι «θιασώτης» αυτού του… αξιώματος, όλα δείχνουν ότι έχει βρει αυτούς τους ποδοσφαιριστές. Ο Γιοβάνοβιτς είχε «πέσει με τα μούτρα στην δουλειά», πολύ πριν ανακοινωθεί η πρόσληψη του και συγκεκριμένα από την ημέρα που «έδωσε τα χέρια» με τον Μάκη Γκαγκάτση, τον νέο πρόεδρο της ΕΠΟ, ο οποίος -επίσης- δεν είχε αναλάβει τα καθήκοντα του. Γιατί όταν ο Γιοβάνοβιτς δίνει τα χέρια, είναι σαν να έχει υπογράψει το συμβόλαιο του.

Ο Γιοβάνοβιτς λοιπόν, με την βοήθεια των συνεργατών του «κτένισε» την υφήλιο, προκειμένου να ενημερωθεί για όλους τους Ελληνες παίκτες, οι οποίοι παίζουν σε ομάδες του εξωτερικού. Παρακολουθούσε διαρκώς το «μεταγραφικό παζάρι» και σχημάτισε πλήρη εικόνα, έτσι ώστε να καταλήξει στην επιλογή της πρώτης αποστολής. Αριστος γνώστης της ψυχολογίας, ο έμπειρος κόουτς, φρόντισε να ενισχύσει το φρόνημα των διεθνών, ενώ παράλληλα έβαλε εαυτόν σε «δεύτερη μοίρα», επισημαίνοντας ότι ο προπονητής σε μία εθνική ομάδα «περισσότερο επιλέγει, παρά προπονεί».

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση του Γιοβάνοβιτς, ο οποίος δήλωσε πως θα ήταν «τουλάχιστον κακό, για να μην πω κάτι χειρότερο, εάν δεν ήξερα τον Εθνικό Υμνο της Ελλάδας». Ωστόσο, αυτή δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Σέρβος τεχνικός, έδειξε χωρίς δισταγμό τα αισθήματα που τρέφει για την Ελλάδα. Ηταν 4 Απριλίου 1999, όταν στο περιθώριο του ντέρμπι Ηρακλής-Αρης και με αφορμή τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ στην Γιουγκολσβαία, μπήκε στον αγωνιστικό χώρο υψώνοντας ένα πλακάτ με την φράση «Στην Ελλάδα κτυπά η καρδιά της καρδιάς μας». Και όπως ήταν λογικό, γνώρισε την αποθέωση από τους χιλιάδες φιλάθλους που ήταν στο «Καυτανζόγλειο» εκείνη την ημέρα…

Επιστρέφοντας σε αμιγώς αγωνιστικό κλίμα, γίνεται αντιληπτό, ότι ο Γιοβάνοβιτς έχει καταλήξει -τουλάχιστον μέχρι στιγμής- στον άξονα των τριών ποδοσφαιριστών, πάνω στους οποίους μπορεί να «κτίσει» την ομάδα. Πρόκειται για τον Κώστα Κουλιεράκη, έναν κεντρικό αμυντικό με εντυπωσιακή ποδοσφαιρική ευφυϊα, εξαιρετικές ικανότητες, σημαντικότερες δυνατότητες και μεγάλη προοπτική για μία σπουδαία καριέρα στα γήπεδα της «γηραιάς ηπείρου». Ο δεύτερος «πυλώνας», είναι ο Τάσος Μπακασέτας, ένας ποδοσφαιριστής, με άριστη τεχνική κατάρτιση και αντίληψη της χωροταξίας μέσα στο γήπεδο, ο οποίος μπορεί εξ’ ίσου καλά να «φτιάξει» το παιχνίδι, να «μοιράσει» ασιστ και να σκοράρει. Οσον αφορά στο τρίτο μέρος αυτού του άξονα, δεν είναι άλλος από τον -τρόπον τινά- ελληνιστί συνεπώνυμο του Γιοβάνοβιτς, Φώτη Ιωαννίδη. Ο νεαρός επιθετικός έχει κυριολεκτικά «μεταμορφωθεί» την τελευταία διετία, καθώς έχει βελτιωθεί εκπληκτικά σε όλους τους τομείς «εμπλοκής» του, με αποκορύφωμα την εκτελεστική δεινότητα. Δεν είναι άλλωστε, διόλου τυχαία τα δεκάδες εκατομμύρια, που είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν για να τον αποκτήσουν, σύλλογοι από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Πριν απ΄όλα αυτά, όμως, ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι ένας προπονητής, ο οποίος έχει επιλέξει τους συνεργάτες του με αυστηρά κριτήρια. Και δίπλα στο «σταθερό» επιτελείο του τα τελευταία χρόνια, δηλαδή τους βοηθούς του, Πρέντραγκ Ερακ και Νίκο Κολομπούρδα, προστέθηκε (σ.σ. ή καλύτερα διατηρήθηκε, καθώς η συνεργασία τους σταμάτησε για μερικούς μήνες όταν ο κόουτς αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό), ο αναλυτής, Δημήτρης Μπρούσαλης. Μαζί με τον προπονητή φυσικής κατάστασης, Δημήτρη Δανιηλίδη, τον βοηθό του, Χρήστο Καρυδόπουλο και τον προπονητή τερματοφυλάκων, Φάνη Κατεργιαννάκη, συναποτελούν την ομάδα του Γιοβάνοβιτς, με τους οποίους καταστρώνουν τα πλάνα τους και στοχοθετούν, κάνοντας την απαραίτητη αυτοκριτική. Και φυσικά με την αρωγή του Δημήτρη Σαλπιγγίδη και του Βασίλη Τοροσίδη, των δύο πρώην διεθνών ποδοσφαιριστών, που επελέγησαν από την νέα διοίκηση της ΕΠΟ και οι οποίοι βρίσκονται στο πλευρό της εθνικής ομάδας, προκειμένου με την εμπειρία τους να συνδράμουν τα μέγιστα για την εύρυθμη λειτουργία αυτής της «οικογένειας», επιλύοντας παράλληλα, ο,τιδήποτε προκύπτει.

Ο Γιοβάνοβιτς έπαιξε ποδόσφαιρο σε μία κρίσιμη καμπή για την «στρογγυλή Θεά». Ηταν η εποχή που από την απόλυτη -μέχρι και σε βαθμό αυθαιρεσίας ενίοτε- ελευθερία κινήσεων, το ποδόσφαιρο άρχισε να μεταφέρεται σε έναν «πλανήτη» με μεγαλύτερη οργάνωση, ευρύτερο προγραμματισμό και περισσότερα ποδοσφαιρικά «κουτάκια».

Ο Μαρσέλο Μπιέλσα, ένας από τους κορυφαίους προπονητές στα χρονικά, είπε κάποτε ότι η πιό δύσκολη θέση για να καλυφθεί είναι το «8», επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Την ονόμασα θέση Μόντριτς. Επειδή ο Μόντριτς μπορεί να αμύνεται σαν 6άρι και να επιτίθεται σαν 10άρι». Για όσους λοιπόν δεν γνώρισαν τον ποδοσφαιριστή Γιοβάνοβιτς ήταν αυτό ακριβώς. Δεν άφηνε καμμία φάση χαμένη, έκανε δεκάδες χιλιόμετρα σε κάθε ματς, διέθετε εντυπωσιακή διορατικότητα, εξαιρετική τεχνική κατάρτιση και με λίγα λόγια «έκανε την μπάλα ότι ήθελε», προσπαθώντας κυρίως να βοηθήσει τους συμπαίκτες του στον Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Ενα μικρό δείγμα της ποδοσφαιρικής ευφυϊας του Γιοβάνοβιτς, αποτυπώνεται και στο βίντεο από το εκπληκτικό γκολ, που σημείωσε ο Σέρβος το 1991 στην εκτός έδρας αναμέτρηση του Ηρακλή με την Δόξα Δράμας.

Πέραν των γνώσεων περί προπονητικής και γενικότερα της ποδοσφαιρικής «ζωής», ο Γιοβάνοβιτς έχει ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Είναι ένας άνθρωπος, ένας επαγγελματίας, ο οποίος δεν έχει ανάγκη ν’ αποδείξει σε κανένα απολύτως τίποτε. Μετά από τέσσερις δεκαετίες στα γήπεδα, είναι οικονομικά ανεξάρτητος και απαλλαγμένος από συμπλέγματα κατωτερότητας ή/και ανωτερότητας. Εχει κάνει εδώ και καιρό την απομυθοποίηση που οφείλει στον εαυτό του, κάθε άνθρωπος της ηλικίας και της εμπειρίας του, γνωρίζοντας άριστα ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εξέλιξη και την βελτίωση. Και όχι απλά μία έννοια «της μόδας», όπως συμβαίνει στην σύγχρονη εποχή…

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Δύο στα δύο» για την Εθνική Ελλάδας

Αποστολή… εξετελέσθη! Και μάλιστα με τον καλύτερο τρόπο για την Εθνική Ελλάδας, η οποία μετά τη Φινλανδία (3-0 το Σάββατο), νίκησε και την Ιρλανδία με ένα «καθαρό» 2-0 στο Aviva Stadium του Δουβλίνου, έκανε το «2Χ2» στον 2ο όμιλο της League B του Nations League κι απολαμβάνει την κορυφή στο γκρουπ μαζί με την Αγγλία. Οι Ιωαννίδης και Τζόλης τα γκολ της νίκης για την ελληνική ομάδα, που έχει ξεκινήσει εντυπωσιακά στην εποχή… Γιοβάνοβιτς και με πολύ «σφικτή» και σταθερή εικόνα μετράει ήδη δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες στο Nations League.

Η Ελλάδα άργησε να «μπει» στο ματς, δείχνοντας αρχικά αδυναμία να κρατήσει την μπάλα και να δημιουργήσει καταστάσεις στην άμυνα της Ιρλανδίας. Παρόλα αυτά είχε την πρώτη καλή στιγμή στο 11’, όταν από κόρνερ του Χατζηγιοβάνη, ο Κουλιεράκης έπιασε εξαιρετική κεφαλιά η οποία πέρασε ελάχιστα πάνω απ’ τα δοκάρια του Κέλεχερ.

Στο 26’ ο γκολκίπερ των Ιρλανδών έδειξε πολύ καλά αντανακλαστικά σε απευθείας εκτέλεση φάουλ του Μπακασέτα αποκρούοντας σε κόρνερ, ενώ στο 41’ ο ο Ογκμπένε πέτυχε ένα υπέροχο γκολ με δυνατό αριστερό σουτ έξω απ’ την περιοχή, όμως ο βοηθός έχει σηκώσει τη σημαία του για οφσάιντ.

Οι γηπεδούχοι είχαν την καλύτερή τους στιγμή στο πρώτο ημίχρονο στο 45’ όταν από ωραία ενέργεια του Ογκμπένε από δεξιά και γύρισμα προς τον Μπράουν, το σουτ του τελευταίου έφυγε πολύ πάνω απ’ τα δοκάρια.

Η εκκίνηση του δευτέρου ημιχρόνου ήταν πολύ διαφορετική. Στο 50ό λεπτό η Ελλάδα πήρε προβάδισμα στο σκορ με τον Ιωαννίδη. Από πολύ ωραία κυκλοφορία της μπάλας, ο Μπακασέτας έδωσε στον φορ του Παναθηναϊκού, ο οποίος «ζύγισε» το πόδι του απ’ το όριο της περιοχής και με εξαιρετικό αριστερό πλασέ, έστειλε την μπάλα στο «παραθυράκι» του Κέλεχερ για το 1-0 της «γαλανόλευκης» ομάδας.

Μετά το γκολ η Ελλάδα πήρε τον έλεγχο του αγώνα και πλησίασε σε δεύτερο γκολ με το απευθείας φάουλ του Μπακασέτα στο 69’ που πέρασε πάνω απ’ τα δοκάρια, ενώ στο 83’ από καλοτραβηγμένο φάουλ του Μπακασέτα, ο Τζόλης για εκατοστά δεν πρόλαβε να βάλει το πόδι του για να σκοράρει.

Στο 85’ το σουτ του Ρόμπινσον κόντραρε πάνω στον Τσιμίκα κι έφυγε ελάχιστα δίπλα απ’ τα δοκάρια του Βλαχοδήμου, στην καλύτερη στιγμή των Ιρλανδών στο ματς. Στο 87’ η Ελλάδα «σφράγισε» τη νίκη της με ένα υπέροχο γκολ του Χρήστου Τζόλη. Από μπαλιά του Μπακασέτα στο χώρο, ο άσος της Μπριζ κατέβασε εξαιρετικά την μπάλα, «χόρεψε» τον Κόλινς και με ένα πολύ ωραίο σουτ έκανε το 2-0 για την Ελλάδα, «τελειώνοντας» το ματς.

Διαιτητής: Έσπεν Έσκας (Νορβηγία)
Κίτρινες: 31’ Ομομπαμιντέλε – 58’ Τσιμίκας, 63’ Τζόλης, 74’ Σιώπης

Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΙΡΛΑΝΔΙΑ (Χέιμιρ Χάλκγκριμσον): Κέλεχερ, Ο’Σέι, Ομομπαμιντέλε (74’ Ντόχερτι), Κόλινς, Μπρέιντι, Ογκμπένε (84’ Ρόμπινσον), Σμόλμποουν, Μόλουμπι (63’ Φέργκιουσον), Μπράουν, Νάιτ (74’ ΜακΑτίαρ), Σμόντικς (84 Ίνταχ).
ΕΛΛΑΔΑ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Βλαχοδήμος, Ρότα, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Τσιμίκας, Μπουχαλάκης (67’ Ζαφείρης), Σιώπης (88’ Ντόη), Χατζηγιοβάνης (67’ Πέλκας), Μπακασέτας, Τζόλης (88’ Βαγιαννίδης), Ιωαννίδης (88’ Παυλίδης).
ΚΩΣΤΑΣ ΓΟΥΛΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ