Με την κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη πρώην συζύγου της Ρούλας Πισπιρίγκου, συνεχίζεται η δίκη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας για τους θανάτους των δύο μικρότερων κοριτσιών, της Μαλένας και της Ίριδας.
Η δίκη συνεχίζεται χωρίς την παρουσία της Ρούλας Πισπιρίγκου η οποία βρίσκεται σε διπλανή αίθουσα όπου αγορεύει ο συνήγορος της, Αλέξης Κούγιας, για την υπόθεση της μικρής Τζωρτζίνας. Στην έναρξη της διαδικασίας με αφορμή το θερμό επεισόδιο που σημειώθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση ανάμεσα στον Μάνο Δασκαλάκη και την κατηγορούμενη, η δικηγόρος του, ζήτησε στην έναρξη της διαδικασίας τη λήψη μέτρων ασφαλείας.
«Στην προηγούμενη συνεδρίαση είχαμε ένα δυσάρεστο γεγονός με μια αήθη επίθεση από την κατηγορούμενη προς τον κ. Δασκαλάκη. Τη σταμάτησαν από το να χιμήξει στον μάρτυρα και ζητούμε να ληφθούν μέτρα από το δικαστήριο σας προκειμένου να διασφαλιστεί η ψυχική και σωματική ακεραιότητα των ανθρώπων που έρχονται εδώ», τόνισε η δικηγόρος υποστήριξης της κατηγορίας.
Η πρόεδρος του δικαστηρίου απάντησε στην συνήγορο ότι «εντός της αίθουσας είναι αυτονόητη η προστασία. Εκτός θα πρέπει να ρυθμιστεί από τη συνοδεία, σε κάθε περίπτωση θα μεριμνήσουμε».
Η κατάθεση του Μάνου Δασκαλάκη συνεχίζεται με ερωτήσεις που του υποβάλλονται από την πρόεδρο του Δικαστήριου και επικεντρώνονται στην ημέρα του θανάτου του έξι μηνών βρέφους, της Ίριδας.
Πρόεδρος: Θέλω να σταθούμε στο πανάκι που βρήκατε. Είπατε ότι βρέθηκε χωμένο ανάμεσα στο στρώμα και στα κάγκελα της κούνιας. Έτσι όπως το είδατε εσείς τι εντύπωση σας έδωσε; Ήταν κρυμμένο ή πεσμένο; Δασκαλάκης: Ότι τραβήξανε τα σεντόνια και πήγε το πανάκι εκεί. Ήταν σαν έχεις ακουμπήσει τα σεντόνια πάνω στο πανάκι.
Πρόεδρος: Συνήθως που του το τοποθετούσατε; Δασκαλάκης: Στο προσκέφαλο του μωρού.
Πρόεδρος: Όταν ξύπναγε το πανάκι αυτό το βρίσκατε στη θέση του; Δασκαλάκης: Συνήθως ναι.
Πρόεδρος: Αναφερθήκατε στην κατάθεσή σας στο χωρισμό σας με την κατηγορούμενη και σε καβγά σας. Είχατε πει ότι έφυγε και πήγε σε ξενοδοχείο. Συνδέετε αυτά τα γεγονότα με τους θανάτους; Δασκαλάκης: Πλέον ναι…..
Εισαγγελέας: Από τον Σεπτέμβριο του 20 που γεννήθηκε η Ίριδα μέχρι που πέθανε μένατε κάθε βράδυ στο σπίτι Δασκαλάκης: Ναι, γύρναγα αργά δούλευα σε μεταφορική.
Εισαγγελέας: Υπήρχε περίπτωση το παιδί 12 ώρες να κοιμάται και να μην ελεγχθεί; Δασκαλάκης: Σε καμία περίπτωση, καταρχήν θα έμπαινα εγώ σίγουρα όταν γύρναγα και ξύπναγε και η κατηγορουμένη. Το πολύ να περνάγανε πέντε ώρες, το πολύ χωρίς να ελεγχθεί….
Εισαγγελέας: Λέτε δηλαδή ότι γίνονταν τακτικός έλεγχος του παιδιού στο δωμάτιο; Δασκαλάκης: Και από την κατηγορουμένη, ναι, απ’ όσο ξέρω.
Εισαγγελέας: Γιατί να αφήσει το πανάκι μέσα στη κούνια η κατηγορουμένη αν αυτή του το είχε τοποθετήσει στο στόμα – όπως λέει η δικογραφία -και το παιδί να πεθάνει από ασφυξία; Θέλω να μου πείτε αν θα μπορούσε η κατηγορουμένη να δει τις κηλίδες αίματος το πρωί; Θέλω να μου πείτε τις συνθήκες φωτισμού …. Δασκαλάκης: Ήταν σκοτάδι στο δωμάτιο αυτό το πρωί. Δεν άνοιγαν τα πατζούρια, ούτε το φως γιατί θα ξυπνούσε η Τζωρτζίνα, ένα φωτάκι υπήρχε.
Εισαγγελέας: Μας είπατε ότι η κατηγορούμενη γονάτισε και έκλαιγε στη κούνια της Ίριδας γοερά και ότι εσείς εντοπίσατε το πανάκι πρώτα. Τι έκανε εκείνη όταν σας είδε με το πανάκι; Σταμάτησε να κλαίει; Δασκαλάκης: Κατευθείαν.
Εισαγγελέας: Το πανάκι θα μπορούσε να βρεθεί εκεί που το βρήκατε από μια απότομη κίνηση του παιδιού ή από ένα χέρι ανθρώπου; Δασκαλάκης: Όταν σήκωσε το παιδί από τη κούνια η αδελφή της κατηγορούμενης, η Δήμητρα, μπορεί να τράβηξε τα παπλώματα για να το σηκώσει και μπορεί το πανάκι να βρέθηκε σε εκείνη τη μεριά. Αυτό όμως είναι μια εικασία….
Πρόεδρος: Βάσει της κατάθεσης της αδελφής το παιδί ήταν ξεσκέπαστο… Δασκαλάκης: Για αυτό είπα εικασία.
Εισαγγελέας: Πως αντέδρασε η κατηγορούμενη μόλις βρήκατε το πανάκι; Δασκαλάκης: Σταμάτησε να κλαίει, ξαφνιάστηκε. Κοιταχτήκανε με την αδελφή της.
Εισαγγελέας: Μια άλλη εκδοχή της κ. Τσιόλα ήταν το πανάκι χρησιμοποιήθηκε για σκούπισμα υγρού. Σας είπε ποτέ η κατηγορουμένη ότι με αυτό το πανάκι «σκούπισα το στόμα του μωρού»; Δασκαλάκη: Ξεκάθαρα όχι.
Εισαγγελέας: Ποια ήταν η ψυχολογική κατάσταση της κατηγορούμενης και αφού έχετε βρει το πανάκι; Την απασχολούσε ο θάνατος της Ίριδας ή αποκατάσταση της σχέσης σας; Δασκαλάκης: Ήταν πολύς κόσμος στο σπίτι εκείνη την ημέρα. Δεν ήταν όλη την ημέρα στα πατώματα, υπήρχαν όμως ώρες που μπορεί να ξέσπαγε. Έμαθα μετά ότι έπαιρνε τη θεια μου τηλέφωνο και της έλεγε «πείτε του Μάνου να μείνει».
Εισαγγελέας: Γιατί σας είπε να ζητήσετε το πανάκι πίσω από την ιατροδικαστή; Σας έκανε κάποια εντύπωση αυτό; Δασκαλάκης: Μου είπε ότι κάνανε κάτι στο πανάκι, δεν έδωσα καμία σημασία, είχα το παιδί στο νοσοκομείου. Το μυαλό της ήταν αλλού εκείνη την περίοδο, για παράδειγμα ενώ η Τζωρτζίνα ήταν στη ΜΕΘ του Ρίου εκείνη μου ζητούσε να τη ξεμπλοκάρω για να κάνει ανάρτηση. ….
Εισαγγελέας: Μετά το θάνατο της Τζωρτζίνας ζητεί νεκροψία από τη Τσιόλα. Γιατί τέτοια εμμονή; Δασκαλάκης: Λόγω της ιατροδικαστικής με τη Μαλένα δεν είχαμε καμία εμπιστοσύνη στην ιατροδικαστική Αθηνών, ήταν κυρίως δική μου επιθυμία.
Εισαγγελέας: Πάμε στη Μαλένα. Το Μάρτιο του 2019 ποια ήταν η κατάσταση στην οικογένεια σας, οπότε και η Μαλένα εμφανίζει λευχαιμία πως ήταν η σχέση σας; Δασκαλάκης: Ήταν συγκρουσιακή σχέση. Εκείνο το διάστημα δεν είχαμε όμως ένονους καυγάδες. Επειδή είχε προηγηθεί η εξωσυζυγική μου σχέση και είχα πέσει και εγώ πάνω της για να κερδίσω πάλι την εμπιστοσύνη της.
Εισαγγελέας: Μας είπατε ότι είχε εμμονή με εσάς. Πως εκδηλώνονταν αυτή συμπεριφορά; Δασκαλάκης: Για παράδειγμα έβγαινα με φίλους, μου έκανε 500 ερωτήσεις, είχε μούτρα, έπαιρνε το κινητό μου και το έψαχνε. Έμαθα μετά το θάνατο, τη δολοφονία του παιδιού, ότι αυτή έτρεχε στις χαρτορίχτρες για να δει τι κάνω εγώ και ενώ είχε φύγει το παιδί από τη ζωή. Ήταν παρορμητική και πάντα ήθελε να επικρατεί το δικό της.
Εισαγγελέας: Στο νοσοκομείο ήταν τρυφερή με το παιδί; Δασκαλάκης: Ναι ήταν καταπάνω του.
Εισαγγελέας: Υπάρχουν καταθέσεις που λένε τα αντίθετα. Δασκαλάκης: Σε καμία περίπτωση, ήταν πάνω στο παιδί.
Εισαγγελέας: Τι ακριβώς σας είπε για τις συνθήκες θανάτου του παιδιού; Δασκαλάκης: Ότι πετάχτηκε το παιδί στον ύπνο του, έβγαλε ένα «α» και έπεσε πίσω.
Εισαγγελέας: Σας είπε ότι δεν έβρισκε τους γιατρούς; Σας είπε για καθυστέρησή τους; Δασκαλάκης: Όχι μου είπε πως τους βρήκε, πως ήταν σε άλλο δωμάτιο και πήγαν. Για καθυστερήσεις τα είπε μετά στις καταθέσεις της. Υπήρχαν παντού γιατροί και νοσηλεύτριες.
Η Αθηνά Λινού κατέθεσε μήνυση κατά του Παύλου Πολάκη
Στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας προσήλθε σήμερα η Αθήνα Λινού για να καταθέσει μήνυση για ψευδή καταμήνυση και συκοφαντική μήνυση κατά του Παύλου Πολάκη για όσα της έχει καταλογίσει για διασπάθιση δημοσίου χρήματος άνω των πέντε εκατομυρίων ευρώ από το ινστιτούτο πως όπως είπε η κυρία Λινού διατηρεί για 33χρόνια.
Η κυρία Λινού συνοδευόμενη από το δικηγόρο της, Χρήστο Μυλωνόπουλο πέρα από μήνυση της προσκόμισε και δεκάδες έγγραφα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, 20 κούτες με πάνω από 50.000 έγγραφα, προσήλθε σήμερα στην εισαγγελία πρωτοδικών της Αθήνας για να καταθέσει τη μήνυση ενώ προσκόμισε και πλήθος στοιχείων, σύμφωνα με πληροφορίες.
«Κατέθεσα μήνυση διότι έχει πει πολλά συκοφαντικά ψέματα κατά εμού και ινστιτούτων που ίδρυμα πριν 33 χρόνια το οποίο συνεχίζει να εργάζεται για το καλό της χώρας» είπε η κυρία Λινού.
«Έφερε παραπάνω από 55.000 έγγραφα και την έκθεση ελεγκτικής εταιρίας που δείχνουν ότι όσα λέει είναι ανυπόστατα» είπε ο κατηγορούμενος.
Η κυρία Λινού ρωτήθηκε και για την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και είπε «έχει ο Θεός είμαι καλά ως ανεξάρτητη».
Υπενθυμίζεται ότι ο Παύλος Πολάκης είχε πει μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς στον Άρειο Πάγο τον περασμένο Σεπτέμβριο, πως η κυρία Λινού με το με το προκάλυμμα της φιλανθρωπίας καταναλώνει μεγάλα ποσά δημοσίου χρήματος από Περιφέρειες-Δήμους και προγράμματα και ζητούσε από την εισαγγελέα να πράξει τα δέοντα.
Με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι προκειμένου να συνομιλεί με τη συνήγορό της και σε σχετικά ήρεμη κατάσταση πέρασε τη νύχτα στα κρατητήρια του τμήματος Νέας Φιλαδέλφειας η Ειρήνη Μουρτζούκου.
Η Ειρήνη Μουρτζούκου μετά και την τελευταία μήνυση που κατετέθη σε βάρος της μεταφερόταν από χθες το μεσημέρι από τμήμα σε τμήμα για να καταλήξει τελικά στα γυναικεία κρατήρια του τμήματος Νέας Φιλαδέλφειας μέχρις ότου να δικαστεί στο αυτόφωρο για να δικαστεί για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, το χρονικό της σύλληψής της ξεκίνησε όταν χθες πήγε να καταθέσει μήνυση στο ΑΤ Αμπελοκήπων σε βάρος του δημοσιογράφου Πέτρου Κουσουλού για συκοφαντική δυσφήμηση. Περνώντας το κατώφλι της υπηρεσίας ήταν σε έξαλλη κατάσταση, φωνάζοντας ότι θέλει να μηνύσει τον δημοσιογράφο προκειμένου να συλληφθεί.
Όμως οι αστυνομικοί κοιτάζοντας τα σήματα είδαν ότι εκρεμούσε σε βάρος της σύλληψη καθώς την είχε μηνύσει ο πατριός της για τις κατηγορίες που εκτόξευσε σε βάρος του από τον τηλεοπτικό αέρα. Πρόκειται για την μήνυση η οποία έγινε στις 12:30 το μεσημέρι καθώς η προηγούμενη που είχε καταθέσει ο πατριός είχε λήξει μισή ώρα πριν.
Όταν οι αστυνομικοί την ενημέρωσαν για τη σύλληψη, η Ειρήνη Μουρτζούκου εκνευρίστηκε και άρχισε να φωνάζει λέγοντας ότι θέλει πρώτα να προλάβει να μηνύσει τον Πέτρο Κουσουλό για να συλληφθεί, ενώ παράλληλα καλούσε νευρικά από το κινητό της τηλέφωνο τη δικηγόρο της Βούλα Δημητριάδου, η οποία όμως ήταν σε τηλεοπτική εκπομπή.
Όταν την ενημέρωσαν ότι πρέπει να πάει στο ΑΤ Χαλανδρίου, καθώς εκεί είχε κάνει τη μήνυση ο πατριός της και έπρεπε εκεί να τη μεταφέρουν, έγινε έξαλλη. Όπως χαρακτηριστικά λένε οι αστυνομικοί, άρχισε για μια ακόμα φορά να εκρήγνυται γιατί νόμιζε ότι θα τη μεταφέρουν στο Ανθρωποκτονιών, όμως τελικά της εξήγησαν ότι πρέπει να τη μεταφέρουν στο Χαλάνδρι και ηρέμησε.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταφοράς της από το τμήμα των Αμπελοκήπων σε αυτό του Χαλανδρίου ήταν νευρική και όταν αποβιβάστηκε από το όχημα της αστυνομίας έλεγε στους αστυνομικούς ότι δεν ήθελε να της φορέσουν χειροπέδες. Και αυτός ήταν ο λόγος που έκρυβε τα χέρια της με το μπουφάν της. Ενώ στη θέα των δημοσιογράφων εκτόξευσε απειλές.
Η Ειρήνη Μουρτζούκου αν και αρχικά ήταν να μεταφερθεί στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ, λόγω έλλειψης χώρου αποφασίστηκε τελικά να μεταφερθεί στο τμήμα της Νέας Φιλαδέλφειας.
Όπως λένε οι αστυνομικοί ήταν ήρεμη και δεν ζήτησε κάτι ιδιαίτερο, παρά μόνο το κινητό της τηλέφωνο, το οποίο της το έδιναν ανά διαστήματα, προεκειμένου να συνομιλεί με τη δικηγόρο της.
Σε λίγη ώρα αναμένεται να οδηγηθεί στον εισαγγελέα προκειμένου να δικαστεί για το αδίκημα της συκοφαντικής δυσφήμησης.
Αυτό που κάνει εντύπωση στους αστυνομικούς είναι το γεγονός ότι παρόλο που πρόκειται για ένα αδίκημα πλημμεληματικής φύσεως, όπου συνήθως οι κατηγορούμενοι αφήνονται ελεύθεροι με προφορική εντολή εισαγγελέα και πάνε στη συνέχεια να δικαστούν, η Ειρήνη Μουρτζούκου με εντολή εισαγγελέα κρατήθηκε και πέρασε τη νύχτα στο τμήμα της Νέας Φιλαδέλφειας.
Σε ότι έχει να κάνει με τη μήνυση του Πέτρου Κουσουλού, που κατέθεσε η Ειρήνη Μουρτζούκου, ο εισαγγελέας ενημερώθηκε και ζήτησε να σχηματιστεί κανονικά δικογραφίαγια τον δημοσιογράφο πλην όμως τους είπε να μην προχωρήσουν στη σύλληψή του.
Κυρ.Μητσοτάκης: Ακόμη περισσότερες ελαφρύνσεις στους μισθωτούς με μεσαία εισοδήματα έως το 2027
«Πιστεύω ότι τα στοιχεία της δημοσκόπησης της pulse επιβεβαιώνουν την ορθότητα της πολιτικής μας. Οι πολίτες είναι πάντα καχύποπτοι, πόσο μάλλον όταν είχαν ακούσει πολλές φορές στο παρελθόν για τη διασύνδεση των Pos με τις ταμειακές μηχανές. Μιλάμε για έσοδα που το κράτος θα έπρεπε να εισπράττει και δεν τα εισπράττει. Μια φορολογική διοίκηση, η οποία γίνεται πιο φιλική προς τον πολίτη και πιο αυστηρή στην επιβολή της νομιμότητας», απάντησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε συζήτηση με την δημοσιογράφο Έλενα Λάσκαρη στην εκδήλωση του υπουργείου εθνικής οικονομίας και της ΑΑΔΕ για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη.
Ερωτηθείς για το πολιτικό κόστος, ο Πρωθυπουργός υπενθύμισε πως ο περιορισμός της φοροδιαφυγής ήταν κεντρική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης. «Πιστεύω ότι το ισοζύγιο, το οικονομικό και το πολιτικό, είναι θετικό για την κοινωνία. Τα πρόσθετα έσοδα, τα οποία μπορέσαμε και συγκεντρώσαμε από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, επιστρέφουν στην κοινωνία δημιουργώντας πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για περαιτέρω μειώσεις φόρων. Τα πρόσθετα έσοδα ήρθαν από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και από την αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας. Αυτή είναι η επιτυχία της φορολογικής μας πολιτικής. Όσο τα διαρθρωτικά αυτά μέτρα έχουν μόνιμο χαρακτήρα, τόσο μας δίνεται η δυνατότητα και μετά το 2025 να προγραμματίσουμε και άλλες μόνιμες μειώσεις φόρων και θα στρέψουμε την προσοχή μας στην περαιτέρω ανακούφιση της μεσαίας τάξης. Αυτή η πολιτική επιστρέφει το μέρισμα των πρόσθετων εσόδων πίσω στην κοινωνία», υπογράμμισε.
Σε ερώτηση αν μπορούμε να έχουμε μεγαλύτερες μειώσεις φόρων ο κ. Μητσοτάκης θύμισε ότι στον προϋπολογισμό έχουμε ήδη 12 μειώσεις φόρων. Και πρόσθεσε: «Με την αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων η χώρα έχει πια οροφές δαπανών. Αν έχουμε σταθερή υπεραπόδοση από διαρθρωτικά μέτρα , ναι, μπορούμε να μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές. Έχει σημασία να φανεί ότι αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα ότι αποδίδουν μόνιμα. Η επιμονή μας στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Όλες οι παρεμβάσεις από την ΑΑΔΕ είναι μέτρα που από τη μία διευκολύνουν και από την άλλη μας επιτρέπουν να εντοπίζουμε την πραγματική φορολογητέα ύλη. Σήμερα η Ελλάδα πετυχαίνει δημοσιονομικούς στόχους, μειώνει το χρέος, έχει τριπλάσια ανάπτυξη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και μειώνει τους φόρους». Ο κ. Μητσοτάκης είπε πως αυτό που έχουμε πετύχει είναι αρκετά ιδιαίτερο και θετικό για τα ευρωπαϊκά δεδομένα και είναι δικαίωση της φορολογικής πολιτικής και το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους. «Και στη μεσαία τάξη, οι μισθωτοί έχουν δει φορολογικές μειώσεις, αλλά μπορούμε να είμαστε ακόμα πιο προσηλωμένοι στην ελάφρυνσή τους μέχρι το 2027. Πρέπει να δούμε την εφαρμογή των μέτρων το 2025. Είναι μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα. Έχουμε πάρει και έκτακτα μέτρα. Αυτή η κυβέρνηση δεν δίστασε να φορολογήσει τα υπερκέρδη στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας και να επιστρέψουμε τα χρήματα στους πολίτες. Η κυβέρνηση δεν δίστασε να φορολογήσει τα διυλιστήρια. Αυτά είναι έκτακτα μέτρα τα οποία δεν μας αρέσουν κατά κανόνα. Μας αρέσουν τα διαρθρωτικά».
Σε επόμενη ερώτηση για τον ΦΠΑ και αν έχει φύγει από το τραπέζι η μείωση των συντελεστών ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «μια μονάδα μείωσης στο ΦΠΑ στοιχίζει περίπου 1,5 δις στα έσοδα και πως είμαστε μια χώρα σε αρκετές κατηγορίες σε χαμηλότερα ποσοστά ΦΠΑ».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «όσο έχουμε ευχάριστες εκπλήξεις τόσο περισσότερα περιθώρια ελιγμών θα έχουμε στα τελευταία δύο χρόνια της θητείας μας».
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει