Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ συνεχίζει τις επιχειρήσεις στη νότια Λωρίδα της Γάζας – Οι άμαχοι περιμένουν βοήθεια

Ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει σήμερα να εντείνει όπως λέει την «πίεση» στη Χαμάς, που κατ’ αυτόν βρίσκεται στα «πρόθυρα διάλυσης», στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι εχθροπραξίες τρέπουν τον άμαχο πληθυσμό σε φυγή, εν μέσω της ολοένα πιο απελπιστικής ανθρωπιστικής κατάστασης.

Διαβάστε επίσης:

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα έκανε λόγο τη νύχτα για σφοδρές μάχες στο κεντρικό τμήμα του θυλάκου, ενώ αυτόπτες μάρτυρες μίλησαν για φονικές αεροπορικές επιδρομές σε νότιους τομείς της μικρής παλαιστινιακής περιοχής υπό πολιορκία.

Χθες έγιναν πολυάριθμα πλήγματα στη Χαν Γιούνις, νέο επίκεντρο των μαχών, και στη Ράφα, πόλη στα σύνορα με την Αίγυπτο όπου έχουν στήσει πρόχειρους καταυλισμούς δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένοι από άλλες περιοχές.

Ο Γιοάβ Γκάλαντ, ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, υποστήριξε σε ομιλία του που αναμεταδόθηκε από ισραηλινά τηλεοπτικά δίκτυα ότι η Χαμάς «βρίσκεται σε σημείο διάλυσης», καθώς ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, καταλαμβάνει «τα τελευταία της προπύργια».

«Το γεγονός πως κόσμος παραδίδεται (…) επιταχύνει την επιτυχία μας και αυτό θέλουμε, να προχωρήσουμε γρήγορα», υπερθεμάτισε στη Χαν Γιούνις ο επικεφαλής του ισραηλινού γενικού επιτελείου Χερτσί Χαλεβί, διαβεβαιώνοντας ότι ότι ο στρατός θα «εντείνει» τις επιχειρήσεις του στον νότο και θα εδραιώσει την παρουσία του στον βορρά.

Ο πόλεμος Ισραήλ/Χαμάς, που διανύει σήμερα την 67η ημέρα του, ξέσπασε μετά την άνευ προηγουμένου επίθεση μαχητών του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας την 7η Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές, κάπου 1.200 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σκοτώθηκαν στην επίθεση αυτοί και άλλοι 240 απήχθησαν και οδηγήθηκαν στον παλαιστινιακό θύλακο, 137 από τους οποίους παραμένουν σε αιχμαλωσία, έπειτα από την ανακωχή που επέτρεψε να απελευθερωθούν πάνω από 100 όμηροι, κυρίως γυναίκες και παιδιά.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της κυβέρνησης της Χαμάς, πάνω από 18.200 άνθρωποι σκοτώθηκαν στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς αντιποίνων στη Λωρίδα της Γάζας, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες, παιδιά και έφηβοι.

Από την έναρξη των χερσαίων επιχειρήσεών του, ο Τσαχάλ λέει πως έχει υποστεί κάπου εκατό απώλειες.

Σκηνικό «Αποκάλυψης»

Η κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας είναι «αποκαλυπτική», δήλωσε χθες Δευτέρα το βράδυ ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Τζουζέπ Μπορέλ, σύμφωνα με τον οποίο το επίπεδο της καταστροφής στον παλαιστινιακό θύλακο είναι συγκρίσιμο με, αν όχι «υψηλότερο» από, αυτό που υπέστη η Γερμανία στα τελευταία στάδια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κατά τον ΟΗΕ, πάνω από τα μισά σπίτια έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές εξαιτίας του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, όπου έχουν εκτοπιστεί 1,9 εκατ. άνθρωποι, με άλλα λόγια το 85% του πληθυσμού.

«Ολοένα περισσότεροι άνθρωποι δεν τρώνε για μια μέρα, δυο μέρες, τρεις μέρες (…) Στον κόσμο λείπουν τα πάντα», τόνισε ο διευθυντής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA), ο Φιλίπ Λαζαρινί.

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, οι εκτοπισμένοι στη Ράφα είναι αντιμέτωποι «με καταστροφικές συνθήκες» σε συνθήκες «υπερπληθυσμού», τόσο «στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό» στις τοποθεσίες όπου έχουν καταφύγει.

«Δεν υπάρχει υγιεινή, δεν υπάρχει τροφή, ούτε νερό», έλεγε η Σαμάρ Σαλχούμπ, 18 ετών, προσθέτοντας πως δεν υπάρχει πρόσβαση σε σερβιέτες και αναγκάζεται να χρησιμοποιεί «κουρέλια».

«Πήγαμε από τη Γάζα στη Χαν Γιούνις, μετά ήρθαμε στη Ράφα. Κάθε βράδυ βομβαρδίζουν και καταστρέφουν σπίτια. Λένε πως η Ράφα είναι ασφαλής τοποθεσία. Δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία», τόνισε η Ουμ Μοχάμεντ αλ Τζάμπρι, 56 ετών, που έχασε επτά από τα έντεκα παιδιά της σε αυτόν τον πόλεμο.

Βοήθεια χωρίς κατάπαυση του πυρός;

Ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις απευθύνουν εκκλήσεις στο Ισραήλ να επιτρέψει να εισέλθει περισσότερη βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας. Οι ισραηλινές αρχές αντιτείνουν πως θέλουν να ελέγχουν τα φορτηγά που μπαίνουν και βγαίνουν από τον θύλακο.

Χθες βράδυ ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως δημιουργεί άλλα δυο σημεία ελέγχου για την επιθεώρηση των φορτηγών πριν από την είσοδό τους στη Γάζα μέσω της συνοριακής διέλευσης στη Ράφα, μέτρο που κατ’ αυτόν θα μπορούσε να «διπλασιάσει» την ποσότητα της βοήθειας που περνά.

Η ανακοίνωσή του έγινε πριν από την έκτακτη συνεδρίαση σήμερα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, μετά το αμερικανικό βέτο την Παρασκευή στο σχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλούσε να κηρυχθεί «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός».

Η ΓΣ, οι αποφάσεις της οποίας δεν είναι νομικά δεσμευτικές, ενδέχεται να εγκρίνει ψήφισμα το οποίο εκφράζει ανησυχία για την «καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας» και «απαιτεί άμεση ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός», προστασία των αμάχων, πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και την «άμεση και άνευ όρων» απελευθέρωση όλων των ομήρων.

«Συνεχίζουμε να μην υποστηρίζουμε την κατάπαυση του πυρός, διότι αυτό θα σήμαινε ότι η Χαμάς θα διατηρούσε τον έλεγχο στη Γάζα, αλλά υποστηρίζουμε απολύτως επιπρόσθετες ανθρωπιστικές παύσεις», είπε χθες σε δημοσιογράφους ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας.

Με τον όρο «ανθρωπιστική παύση» περιγράφτηκε η ανακωχή μιας εβδομάδας στα τέλη Νοεμβρίου στη Λωρίδα της Γάζας που συμφώνησαν τα μέρη κατόπιν διαπραγμάτευσης με τη μεσολάβηση του Κατάρ, της Αιγύπτου και των ΗΠΑ.

Στο βόρειο μέτωπο

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζα συνεχίζει να ανεβάζει την ένταση και στην υπόλοιπη περιοχή. Στα σύνορα Ισραήλ/Λιβάνου, οι ανταλλαγές πυρών συνεχίζονται ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χεζμπολά, λιβανικό σιιτικό κίνημα, σύμμαχο του Ιράν και της Χαμάς.

Η αμερικανική κυβέρνηση δήλωσε «ανήσυχη» χθες Δευτέρα μετά τη δημοσίευση άρθρου της εφημερίδας Washington Post κατά το οποίο ο στρατός του Ισραήλ χρησιμοποίησε πυρομαχικά λευκού φωσφόρου αμερικανικής κατασκευής σε πλήγματα του πυροβολικού στον νότιο Λίβανο τον Οκτώβριο.

Παράλληλα ο Μπένι Γκαντς, μέλος της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ, συζήτησε χθες με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν για τις «αυξανόμενες επιθέσεις» της Χεζμπολά και την ανάγκη το Ισραήλ να «εξαλείψει αυτή την απειλή».

Πέραν του Λιβάνου, έγιναν δύο επιθέσεις στο Ιράκ και στη Συρία με στόχους στρατιωτικές βάσεις στις οποίες σταθμεύουν δυνάμεις του διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού, ανέφερε αξιωματικός του στρατού των ΗΠΑ.

Την ευθύνη για τις επιθέσεις αυτές ανέλαβε η «Ισλαμική Αντίσταση στο Ιράκ», νεφέλωμα ιρακινών φιλοϊρανικών παραστρατιωτικών οργανώσεων που εξοργίζει η αμερικανική υποστήριξη στο Ισραήλ.

Ενώ στο στενό του Μπαμπ αλ Μάντεμπ, πύραυλος κρουζ, που εκτοξεύθηκε από περιοχή της Υεμένης υπό τον έλεγχο των σιιτών ανταρτών Χούθι, έπληξε το υπό σημαία Νορβηγίας δεξαμενόπλοιο Strinda, προκαλώντας πυρκαγιά και ζημιές, πάντως όχι απώλειες στις τάξεις του πληρώματός του, ανακοίνωσε ο στρατός των ΗΠΑ.

Ο Οργανισμός εκφράζει ανησυχίες για τους παρατεταμένους ελέγχους σε αυτοκινητοπομπές με υγειονομικό υλικό στη Λωρίδα της Γάζας και για τη σύλληψη υγειονομικού προσωπικού

Ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τους παρατεταμένους ελέγχους σε αυτοκινητοπομπές με υγειονομικό υλικό στη Λωρίδα της Γάζας και για τη σύλληψη υγειονομικού προσωπικού στην περιοχή.

Σε ανάρτησή του στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους δήλωσε ότι το Σάββατο μια αποστολή υπό τον ΠΟΥ στο νοσοκομείο Αλ-Άχλι στη Γάζα κλήθηκε δύο φορές να σταματήσει σε σημείο ελέγχου καθ’ οδόν προς τη βόρεια Γάζα και κατά την επιστροφή της και ότι κάποιοι εργαζόμενοι στην Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο συνελήφθησαν και στα δύο περιστατικά.

“Ανησυχούμε έντονα για τους παρατεταμένους ελέγχους και για τη σύλληψη υγειονομικών που θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές ήδη ασθενών που ήδη είναι εύθραυστες”, τόνισε ο Τέντρος.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Σφοδρές ανταλλαγές πυρών Ισραήλ-Χεζμπολά – Πρόταση για προσωρινή κατάπαυση πυρός στη Γάζα

Ο ισραηλινός στρατός και η λιβανική Χεζμπολά συνέχιζαν να ανταλλάσσουν σφοδρά πυρά τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, ενώ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία αναμένεται στο Ισραήλ, καθώς η ισραηλινή κυβέρνηση φέρεται να ετοιμάζεται να κάνει νέα πρόταση για κατάπαυση του πυρός και απελευθέρωση κάποιων ομήρων.

Διαβάστε επίσης: ΜΜΕ: Το Ισραήλ πιθανόν θα προτείνει στη Χαμάς συμφωνία απελευθέρωσης 20 ομήρων

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν λόγο περί εκτοξεύσεων «δύο αντιαρματικών πυραύλων» από τον Λίβανο εναντίον του Ισραήλ τη νύχτα και πρόσθεσαν ότι έπληξαν τα σημεία από όπου έγιναν με το πυροβολικό.

Παράλληλα, αεροσκάφη βομβάρδισαν «υποδομές» της Χεζμπολά στον τομέα Κφαρσούμπα, πρόσθεσαν.

Από την πλευρά της η Χεζμπολά, λιβανικό σιιτικό κίνημα υποστηριζόμενο από το Ιράν, σύμμαχος της Χαμάς, ανέλαβε την ευθύνη για πυρά που «έπληξαν» ισραηλινές δυνάμεις στα σύνορα των δυο κρατών.

Προχθές Τετάρτη ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως έχει αρχίσει να διεξάγει «επιθετική επιχείρηση» στον νότιο Λίβανο, από όπου η Χεζμπολά εξαπολύει πλήγματα εναντίον του, ενώ ο ίδιος βομβαρδίζει θέσεις της.

Παράλληλα, το Ισραήλ συνεχίζει τις προετοιμασίες του για ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, όπου ο πόλεμος οδεύει να συμπληρώσει επτά μήνες.

Καταστροφή ή απελευθέρωση

Πολλές ξένες πρωτεύουσες και ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνται λουτρό αίματος στη Ράφα, όπου είναι στοιβαγμένοι σε πρόχειρους καταυλισμούς από ένα ως ενάμισι εκατομμύριο Παλαιστίνιοι που εκτοπίστηκαν, πολλοί πάνω από μια φορά, εξαιτίας των εχθροπραξιών.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν παύει να λέει πως η εισβολή στη Ράφα είναι εκ των ων ουκ άνευ για να «νικηθεί» η Χαμάς και να απελευθερωθούν οι λίγοι λιγότεροι από εκατό όμηροι που πιστεύεται πως παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας και βρίσκονται ακόμα στη ζωή.

Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής κυβέρνησης Δαυίδ Μένσερ δήλωσε χθες πως η κυβέρνηση πολέμου συνεδρίασε για να «συζητήσει το πώς θα καταστραφούν τα τελευταία τάγματα της Χαμάς».

Ωστόσο, σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ, η κυβέρνηση πολέμου συζήτησε επίσης νέα πρόταση για την κήρυξη προσωρινής κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης κάποιων ομήρων ενόψει επίσκεψης αργότερα σήμερα αντιπροσωπείας της Αιγύπτου, χώρας που μεσολαβεί στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, όπως και το Κατάρ και οι ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο Walla, που επικαλέστηκε ισραηλινό αξιωματούχο χωρίς να τον κατονομάσει, οι συνομιλίες αφορούσαν πιο συγκεκριμένα πρόταση για την απελευθέρωση αρχικά 20 ομήρων για «ανθρωπιστικούς» λόγους.

Στέλεχος της Χαμάς, ο Γάζι Χαμάντ, διαβεβαίωσε από την πλευρά του το Γαλλικό Πρακτορείο από το Κατάρ πως η επίθεση στη Ράφα δεν θα επέτρεπε στο Ισραήλ να επιτύχει κανέναν από τους στόχους που «θέλει», δηλαδή να «εξαλείψει» της Χαμάς ή να απελευθερώσει και να «πάει πίσω στα σπίτια τους» ομήρους.

«Συμφωνία τώρα»

Χθες Πέμπτη συγγενείς ομήρων διαδήλωσαν για ακόμη μια φορά στο Τελ Αβίβ για να πιέσουν την κυβέρνηση να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή τους.

Ορισμένοι είχαν τα χέρια δεμένα, το στόμα καλυμμένο από τσιρότο που έγραφε «202» (τον αριθμό των ημερών που πέρασαν από την 7η Οκτωβρίου), άλλοι κράταγαν πλακάτ με συνθήματα όπως «συμφωνία για τους ομήρους τώρα».

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα την Τετάρτη μέσω Telegram βίντεο, στο οποίο παρουσιάζεται όμηρος, μόνος του μπροστά στην κάμερα, δηλώνει ότι ονομάζεται Χερς Γκόλντμπεργκ Πόλιν, είναι 23 ετών κι απήχθη στο φεστιβάλ μουσικής Νόβα.

Ο αμερικανοϊσραηλινός κατηγορεί τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και τα μέλη της κυβέρνησής του πως «εγκατέλειψαν» τους ομήρους.

Μερίδα του ισραηλινού Τύπου εξέλαβε το βίντεο ως προσπάθεια να ενταθεί η πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση στις έμμεσες διαπραγματεύσεις κι εκτίμησε πως ο όμηρος εκφράστηκε λόγω καταναγκασμού.

Οι ηγέτες 18 χωρών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Βραζιλίας, κάλεσαν χθες τη Χαμάς να προχωρήσει στην «άμεση απελευθέρωση όλων των ομήρων». «Η συμφωνία που βρίσκεται πάνω στο τραπέζι για την απελευθέρωση των ομήρων θα επέτρεπε άμεση και παρατεταμένη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας», σύμφωνα με το κείμενο που συνυπέγραψαν.

Η ένοπλη σύρραξη ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε με ορμητήριο τη Λωρίδα της Γάζας έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Άλλοι 250 και πλέον άνθρωποι απήχθησαν, από τους οποίους 129 παραμένουν όμηροι στον παλαιστινιακό θύλακα – ωστόσο τουλάχιστον 34 πιστεύεται πως έχουν σκοτωθεί, πάντα σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.

Σε αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, και στις ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις που εξαπέλυσε έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 34.305 άνθρωποι στη Λωρίδα της Γάζας, στην πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, κατά τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

«Παραπάει»

Τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για νέους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, κυρίως στον νότο, στον τομέα όπου βρίσκεται η Ράφα. Επιζήσαντες προσπαθούσαν χθες να περιμαζέψουν προσωπικά τους είδη κι άλλα αντικείμενα στα ερείπια έπειτα από αεροπορικά πλήγματα.

«Φτάνει πια αυτή η καταστροφή, φτάνει πια αυτός ο πόλεμος. Φτάνει πια το αίμα που χύνεται – παιδιών, γυναικών, ηλικιωμένων, άοπλων αμάχων (…) παραπάει (…) Αφήστε τον κόσμο να ζήσει», έλεγε ένας από αυτούς, ο Σαμίρ Νταμπάν, ανάμεσα στα συντρίμμια.

Την ώρα που οι 2,4 εκατομμύρια κάτοικοι του πολιορκημένου θυλάκου είναι αντιμέτωποι με ανθρωπιστική καταστροφή, ο στρατός των ΗΠΑ άρχισε να οικοδομεί προσωρινό λιμένα και προβλήτα σε ακτή της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να μπορούν στρατιωτικά ή πολιτικά πλοία να παραδίδουν σε αυτήν φορτία βοήθειας.

Η Ουάσιγκτον είχε αναγγείλει στις αρχές Μαρτίου πως θα προχωρούσε στην κατασκευή αυτού του τεχνητού λιμένα, εν μέσω των πολλών, ενίοτε ανυπέρβλητων, δυσκολιών στην παράδοση διεθνούς ανθρωπιστικής βοήθειας μέσω χερσαίων οδών, από την Αίγυπτο, ιδίως λόγω των εξαιρετικά αυστηρών ελέγχων του Ισραήλ.

Οι εξελίξεις αυτές καταγράφονται καθώς στις ΗΠΑ κίνημα διαμαρτυρίας εναντίον του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας γιγαντώνεται.

Από το Λος Άντζελες ως την Ατλάντα, από το Όστιν μέχρι τη Βοστόνη, το φοιτητικό κίνημα υπέρ της Παλαιστίνης στην Αμερική μοιάζει να παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις κάθε ώρα, μια εβδομάδα και πλέον αφότου εκδηλώθηκε, προκαλώντας πολλές -συχνά διαμετρικά αντίθετες- αντιδράσεις, στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Μπάιντεν στις 9 Μαΐου στον Λευκό Οίκο λέει το Bloomberg – Δεν επιβεβαιώνει η Ουάσιγκτον

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν στο Λευκό Οίκο στις 9 Μαΐου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Ωστόσο, ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαιώνει τη συνάντηση.

Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΙ στην Τορυκία, Μανώλης Κωστίδης, η συνάντηση Τζο Μπάιντεν και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έχει ακόμα επιβεβαιωθεί, ενώ ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, δήλωσε ότι στο πρόγραμμα του Αμερικανού προέδρου δεν υπάρχει επίσκεψη με τον Ερντογάν.

Ο Κίρμπι κλήθηκε να απαντήσει αν η συνάντηση του Ερντογάν με τον ηγέτη της Χαμάς, Χανίγιε, το Σάββατο θα επηρεάσει τη συνάντηση Ερντογάν με τον Μπάιντεν. Ο Κίρμπι εξέπληξε τους δημοσιογράφους λέγοντας: «Δεν υπάρχει τίποτα στο πρόγραμμα για να μιλήσουμε όσον αφορά μια συγκεκριμένη επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν. Οπότε, δεν έχω κανένα σχόλιο επ’ αυτού».

Η σημασία μιας συνάντησης Ερντογάν – Μπάιντεν

Η συνάντηση Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Τζο Μπάιντεν γίνεται σε μία στιγμή που ο πόλεμος Ισραήλ – Χαμάς μαίνεται και οι σχέσεις Ιράν και Ισραήλ παραμένουν ιδιαίτερα τεταμένες, δημιουργώντας φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα του Bloomberg, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν σε μια ευαίσθητη στιγμή της πολιτικής τους καριέρας. Ο Μπάιντεν βρίσκεται μπροστά σε μια ρεβάνς με τον αντίπαλό του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Μάλιστα, δημοσκόπηση του Bloomberg αυτή την εβδομάδα έδειξε πως ο Μπάιντεν προηγείται μόνο σε μία από τις επτά πολιτείες των ΗΠΑ, που συνήθως καθορίζουν το αποτέλεσμα.

Από την άλλη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέστη μια μεγάλη ήττα στις δημοτικές εκλογές, με τους ψηφοφόρους – στις περισσότερες περιοχές – να «μαυρίζουν» τους υποψήφιους δημάρχους του κόμματος του Ερντογάν. 

Το ίδιο δημοσίευμα σημειώνει πως ο Ερντογάν εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη διεθνή σκηνή. Την Παρασκευή, για παράδειγμα, ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε σχεδιάζει να επισκεφθεί την Κωνσταντινούπολη για να ζητήσει την υποστήριξη του Τούρκου προέδρου, ώστε να γίνει ο επόμενος γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο, ο Ερντογάν συναντήθηκε με τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς για να συζητήσουν μια πιθανή μόνιμη κατάπαυση του πυρός και επιτάχυνση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Σημειώνεται πως σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία δεν θεωρεί τη Χαμάς τρομοκρατική οργάνωση.

Οι σχέσεις Τουρκίας και ΗΠΑ βρίσκονται σε καλό επίπεδο, καθώς λίγες εβδομάδες κατάφεραν και επέλυσαν τις όποιες διαφορές τους σχετικά με την πώληση των F-16 στη γείτονα χώρα, την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και την πώληση των F-35 στην Ελλάδα, καταλήγει το δημοσίευμα. 

NEWSIT

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Ευρωβουλευτής έκρυβε σε τσαντάκι περιστέρι και το απελευθέρωσε στο ευρωκοινοβούλιο – Πολλές οι αντιδράσεις

Ανάμεικτα συναισθήματα, αλλά και αντιδράσεις προκάλεσε η κίνηση ενός ευρωβουλευτή από την Σλοβακία να αφήσει μέσα στην αίθουσα της Ολομέλειας στο Στρασβούργο ένα περιστέρι ως «σύμβολο ειρήνης».

Οι πάντες έμειναν με ανοιχτό το στόμα στο Ευρωκοινοβούλιο όταν είδαν το ευρωβουλευτή Μίροσλαβ Ρανττσόφσκι, ηγέτη του δεξιού «Σλοβακικού Πατριωτικού Κόμματος» να έχει κάτω από το σακάκι του ένα μικρό τσαντάκι, να βγάζει από εκεί ένα περιστέρι και να το απελευθερώνει στην αίθουσα.

«Εύχομαι ειρήνη σε ολόκληρο τον κόσμο, τους Ρώσους και τους Ουκρανούς. Θέλησα να απελευθερώσω αυτό το περιστέρι ως σύμβολο ειρήνης, ότι η Ευρώπη χρειάζεται ειρήνη. Ας μας ενώσει όλους μας αυτό το περιστέρι», ήταν τα λόγια του.

Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που αντέδρασαν ανάμεσά τους και η Γαλλίδα Ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Καρολίν Ρουζ, που κατηγόρησε τον Ραντατσόφσκι ότι κουβάλησε ένα ζωντανό ζώο στο Ευρωκοινοβούλιο καταπατώντας όλους τους κανόνες για τα ζώα. 

https://youtube.com/watch?v=7OuJb9BupY4%3Ffeature%3Doembed

«Χρησιμοποίησε σαν απλό αντικείμενο ένα ζώο κρυμμένο στην τσάντα του για να κάνει δήλωση υπέρ της ειρήνης. Τι θα κάνετε για να πιάσετε το ζώο αυτό κύριε;», είπε.

Μια άλλη συνάδελφος του Σλοβάκου φώναζε αν μπορεί να το πιάσει.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ