Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: Θετική η Χαμάς σε τετραήμερη παράταση εκεχειρίας με το Ισραήλ

Η Χαμάς είναι έτοιμη να συμφωνήσει με το Ισραήλ, ώστε η συμφωνία για την εκεχειρία στην Γάζα να παραταθεί για ακόμη τέσσερις ημέρες, σημείωσε πηγή προσκείμενη στην οργάνωση μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο. 

Η ισχύς της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς για την ανταλλαγή Ισραηλινών ομήρων με Παλαιστίνιους κρατουμένους και ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός στη Γάζα εκπνέει το πρωί της Πέμπτης (30.11.2023), ενώ σήμερα η συμφωνία εκεχειρίας εισήρθε στην 6η μέρα. 

«Η Χαμάς είναι σε θέση να απελευθερώσει Ισραηλινούς αιχμαλώτους που κρατά μαζί με άλλα κινήματα της αντίστασης και άλλα μέρη κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, στο πλαίσιο της τρέχουσας συμφωνίας και με τους ίδιους όρους», δήλωσε η πηγή αυτή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Η έκτη μέρα εκεχειρίας

«Ακτίνα ελπίδας και ανθρωπισμού μέσα στο σκοτάδι του πολέμου», σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, η παράταση της εκεχειρίας για 48 ώρες, μέχρι τις 07:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης, πρόκειται να επιτρέψει την απελευθέρωση άλλων 20 ομήρων της Χαμάς και άλλων 60 φυλακισμένων Παλαιστινίων, ανέφερε το Κατάρ, κύριος μεσολαβητής στις διαπραγματεύσεις.

Καθημερινά από την Παρασκευή, η Χαμάς απελευθερώνει γύρω στις δέκα γυναίκες και παιδιά τα οποία απήγαγε κατά την αιματηρή επίθεση που πραγματοποίησε στις 7 Οκτωβρίου στο Ισραήλ, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση τριπλάσιων παλαιστίνιων φυλακισμένων. Δώδεκα όμηροι (δέκα Ισραηλινές και δύο Ταϊλανδοί) και τριάντα παλαιστίνιοι φυλακισμένοι απελευθερώθηκαν έτσι χθες, Τρίτη, το βράδυ.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η κυβέρνηση του Ισραήλ έλαβε χθες, Τρίτη, τον κατάλογο των ομήρων που η Χαμάς πρόκειται να απελευθερώσει σήμερα. Ωστόσο δεν υπάρχει καμιά επίσημη επιβεβαίωση.

Η συμφωνία εκεχειρίας, η διαπραγμάτευση της οποίας έγινε με την υποστήριξη, εκτός του Κατάρ, και της Αιγύπτου και των Ηνωμένων Πολιτειών, επέτρεψε ήδη την απελευθέρωση 60 ισραηλινών ομήρων και 180 Παλαιστινίων που βρίσκονταν στις ισραηλινές φυλακές.

Είκοσι ένας ξένοι όμηροι, στην πλειονότητά τους Ταϊλανδοί που ζουν στο Ισραήλ, απελευθερώθηκαν εκτός του πλαισίου αυτής της συμφωνίας.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν ανακοινώσει ότι περίπου 240 άνθρωποι απήχθησαν στις 7 Οκτωβρίου και οδηγήθηκαν στη Γάζα, κατά τη χωρίς προηγούμενο επίθεση του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος που στοίχισε τη ζωή σε περίπου 1.200 ανθρώπους στο Ισραήλ, στη μεγάλη πλειονότητά τους αμάχους.

Δεκάξι ημέρες απομόνωσης

Σε αντίποινα, το Ισραήλ υπόσχεται να «εξοντώσει» τη Χαμάς, η οποία εξαπέλυσε την επίθεσή της από τη Λωρίδα της Γάζας, πολιορκώντας και βομβαρδίζοντας ακατάπαυστα το παλαιστιμνιακό έδαφος και εξαπολύοντας στις 27 Οκτωβρίου μια χερσαία επίθεση.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, 14.854 άνθρωποι, από τους οποίους οι 6.150 κάτω των 18 ετών, έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πλήγματα.

Μέχρι στιγμής λίγες μαρτυρίες έχουν γίνει γνωστές σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης των ομήρων στη Γάζα. Όμως η γιαγιά του Εϊτάν Γιαχαλόμι, ενός 12χρονου παιδιού που απελευθερώθηκε τη Δευτέρα, αφηγήθηκε πως το αγόρι κρατήθηκε επί 16 ημέρες στην απομόνωση.

«Οι ημέρες που ήταν μόνος ήταν φρικτές», δήλωσε η Εσθήρ Γιαελί στον ισραηλινό ειδησεογραφικό ιστότοπο Walla. «Τώρα ο Εϊτάν είναι πολύ κλεισμένος στον εαυτό του».

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε και πάλι χθες «να απελευθερώσει όλους τους ομήρους της Χαμάς», η οποία θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, την ΕΕ και το Ισραήλ.

«Ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να ξαναρχίσει τις μάχες. Επωφελούμαστε από τις ημέρες παύσης για να (…) ενισχύσουμε την προετοιμασία μας», δήλωσε ο αρχηγός του ισραηλινού επιτελείου Χέρζι Χαλεβί.

Στην παλαιστινιακή πλευρά, με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν στη Δυτική Όχθη τους φυλακισμένους που απελευθερώθηκαν από το Ισραήλ.

Στην κατεχόμενη και προσαρτημένη από το Ισραήλ Ανατολική Ιερουσαλήμ, ο Άχμεντ Σαλάιμα, ένας 14χρονος παλαιστίνιος πρώην κρατούμενος, ξαναβρήκε χθες το βράδυ την οικογένειά του, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από το Γαλλικό Πρακτορείο. Πρόκειται για τον πιο νεαρό παλαιστίνιο φυλακισμένο που έχει απελευθερωθεί αφότου τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία.

«Δεν θα μπορέσω ποτέ να ευχαριστήσω αρκετά τον Θεό για την απελευθέρωση του γιού μου», είπε ο πατέρας του, ο Νάγεφ Σαλάιμα, ο οποίος εξήγησε πως «έχασε κάθε επαφή» μαζί του όταν άρχισε ο πόλεμος.

Μεταδοτικές ασθένειες

«Δεν έχουμε ούτε νερό ούτε τροφή ούτε αλεύρι εδώ και δέκα ημέρες. Η κατάσταση είναι δύσκολη, πολύ δύσκολη», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ασράφ Σελίμ, ένας κάτοικος της Γάζας. «Ζούμε εδώ, όμως ταυτόχρονα δεν αισθανόμαστε ότι ζούμε. Δεν έχουμε νερό να πιούμε, δεν μας βοηθάει κανένας», συνεχίζει.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως διαπίστωσε «μαζική αύξηση» ορισμένων μεταδοτικών νόσων, κυρίως 45 φορές περισσότερα απ’ ό,τι συνήθως κρούσματα διάρροιας στα παιδιά, την ώρα που τα περισσότερα νοσοκομεία της Λωρίδας της Γάζας έχουν πάψει να λειτουργούν.

Σύμφωνα με έναν αξιωματούχο του Λευκού Οίκου, η ποσότητα της ανθρωπιστικής βοήθειας που έχει φθάσει οδικώς στη Λωρίδα της Γάζας ανέρχεται πλέον συνολικά σε 2.000 φορτηγά με τρόφιμα, καύσιμα, φάρμακα και υλικό απαραίτητο για τη λειτουργία των υποδομών αφαλάτωσης του θαλασσινού νερού.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από την Τζενίν στη Δυτική Όχθη

Οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από τη Τζενίν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τον καταυλισμό προσφύγων που βρίσκεται εκεί έπειτα από ένα δεκαήμερο επεισόδιο «βίαιης επίθεσης», μετέδωσε σήμερα το παλαιστινιακό πρακτορείο WAFA.

Διαβάστε επίσης: ΟΗΕ: Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι «πέρα από καταστροφική»-ΟΗΕ: Η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα είναι «πέρα από καταστροφική»

 Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την πίεση σε Ισραήλ και Χαμάς για να συμφωνήσουν κατάπαυση του πυρός στη Γάζα

Είκοσι ένας άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη και τον καταυλισμό, επεσήμανε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας σε ανακοίνωσή του.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο Reuters ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν αφήσει πίσω τους σοβαρές ζημιές στις υποδομές της πόλης.

Σε ανάρτησή του στο Facebook το παλαιστινιακό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε το Ισραήλ ότι μεταφέρει στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη τη βίαιη καταστροφή και την ερήμωση που έχει προκαλέσει στη Λωρίδα της Γάζας, επικαλούμενο την κατάσταση στις πόλεις Τζενίν και Τουλκάρεμ, όπως και στους καταυλισμούς προσφύγων που βρίσκονται εκεί.

ΕΜ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Τζόρτζια: Αυτός είναι ο 14χρονος δράστης του μακελειού με τους 4 νεκρούς – Θα δικαστεί ως ενήλικας

Στη δημοσιότητα δόθηκε το όνομα του ανήλικου δράστη που αιματοκύλησε σχολείο στη Τζόρτζια, σκοτώνοντας τέσσερις ανθρώπους. Πρόκειται για τον Κολτ Γκρέι, μόλις 14 ετών.

Η φωτογραφία δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του σερίφη. Παράλληλα, οι αρχές έδωσαν στη δημοσιότητα το ονοματεπώνυμό του δράστη του μακελειού του σχολείου στη Τζόρτζια. Πρόκειται για τον Κολτ Γκρέι, 14 ετών, από το Γουίντερ, που σκότωσε δύο καθηγητές μαθηματικών, τον Richard Aspinwall και την Christina Irimie, καθώς και τους 14χρονους μαθητές, Mason Schermerhorn και Christian Angulo.

Το γραφείο του σερίφη είπε επίσης, ότι δεν θα «δημοσιεύσει βίντεο ή ήχο από κάμερα στο σώμα αστυνομικών για να προστατεύσει την ακεραιότητα της έρευνας». Ο 14χρονος ήταν μαθητής στο σχολείο στο οποίο επιτέθηκε.

Θα δικαστεί ως ενήλικας

Ο Κολτ άκουσε την Πέμπτη να του απαγγέλλονται κατηγορίες για τον φόνο δυο συμμαθητών του και δυο εκπαιδευτικών στο λύκειο όπου φοιτούσε, στην Τζόρτζια.

Η σφαγή προστέθηκε στην ατελείωτη μακάβρια σειρά παρόμοιων τραγωδιών που καταγράφονται επί δεκαετίες σε εκπαιδευτικά ιδρύματα των ΗΠΑ, φαινόμενο που δεν έχει παρόμοιο σε καμιά άλλη χώρα του κόσμου.

Ο έφηβος κατηγορείται για τέσσερις φόνους – δυο συνομήλικων συμμαθητών του, 39χρονου καθηγητή και 53χρονης καθηγήτριας, που δίδασκαν μαθηματικά – μέσα στο λύκειο Απαλάτσι, στη Γουάιντερ, περίπου 70 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Ατλάντας.

Το γραφείο έρευνας της πολιτείας, που ανακοίνωσε ότι θα δικαστεί ως ενήλικος, διευκρίνισε χθες ότι ο κατηγορούμενος θα προσαχθεί ενώπιον δικαστηρίου σήμερα.

«Η έρευνα (…) συνεχίζεται», ανέφερε η υπηρεσία μέσω X. «Βρισκόμαστε στη δεύτερη ημέρα της πολύ περίπλοκης έρευνας και η τήρηση των διαδικασιών είναι κεφαλαιώδης», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως χθες επρόκειτο να γίνει νεκροψία-νεκροτομή των θυμάτων.

Οι τραγωδίες αυτής της φύσης επαναλαμβάνονται αέναα στις ΗΠΑ, όπου κυκλοφορούν περισσότερα όπλα απ’ ό,τι κάτοικοι και το ρυθμιστικό πλαίσιο όσον αφορά την αγορά και την κατοχή ακόμη και πολεμικών όπλων είναι εντυπωσιακά χαλαρό.

Ο πατέρας του του έκανε δώρο το φονικό όπλο

Όπως μετέδωσε χθες το τηλεοπτικό δίκτυο CNN, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε προχθές ήταν τουφέκι τύπου AR-15, όπως συμβαίνει συχνά σε τραγωδίες αυτού του είδους, το οποίο του είχε κάνει δώρο ο πατέρας του.

Ο 54χρονος πατέρας έχει πλέον συλληφθεί.

Το ζήτημα της γονεϊκής ευθύνης για εγκλήματα ανηλίκων προβάλλεται ολοένα πιο έντονα το τελευταίο διάστημα στις ΗΠΑ.

«Πώς είναι δυνατόν να έχεις τουφέκι εφόδου στο σπίτι, να μην το έχεις κλειδωμένο και το παιδί σου να ξέρει πού είναι;», διερωτήθηκε ρητορικά χθες ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν. «Πρέπει να φροντίσουμε να λογοδοτούν γονείς που επιτρέπουν στα παιδιά τους να έχουν πρόσβαση σε όπλα», πρόσθεσε.

Τον Απρίλιο, οι γονείς εφήβου ο οποίος σκότωσε τέσσερις μαθητές στο λύκειο όπου φοιτούσε, στο Μίσιγκαν, καταδικάστηκαν να εκτίσουν κάθειρξη δέκα ως δεκαπέντε ετών, απόφαση δίχως προηγούμενο, που προσέλκυσε μεγάλο ενδιαφέρον στη χώρα.

Δημοσκοπήσεις υποδεικνύουν ότι η πλειοψηφία των Αμερικανών θέλει ενίσχυση των ελέγχων ως προς την αγορά και την κατοχή όπλων – ιδέα στην οποία αντιστέκεται σθεναρά το πανίσχυρο λόμπι των όπλων NRA.

Αξιοσημείωτο στην υπόθεση της σφαγής στο λύκειο: τον Μάιο του 2023, ο έφηβος, τότε μόλις 13 ετών, όπως και ο πατέρας του, ανακρίθηκαν από την αστυνομία σχετικά με απειλές για επίθεση σε σχολείο μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης· όμως δεν δόθηκε συνέχεια, καθώς δεν θεωρήθηκε πως υπήρχε εύλογη αιτία, γνωστοποίησε το FBI.

NEWSIT

Αυτός είναι ο 14χρονος δράστης του μακελειού με τους 4 νεκρούς σε σχολείο στην Τζόρτζια – Θα δικαστεί ως ενήλικας

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Τι γνωρίζουμε για τον νόμο περί ηθών στο Αφγανιστάν

Ο νόμος της κυβέρνησης των Ταλιμπάν για την «προώθηση της αρετής και την πρόληψη της ανηθικότητας» ρυθμίζει πολλές πλευρές της ζωής των Αφγανών σύμφωνα με τον ισλαμικό νόμο, τη σαρία.

Ιδού τι γνωρίζουμε γι’ αυτό το κείμενο των 87 σελίδων και των 35 άρθρων.

– Η πιο σκληροπυρηνική διάταξη αφορά τη φωνή των γυναικών (οι οποίες είχαν ήδη αποκλεισθεί από το εκπαιδευτικό σύστημα πέραν του Δημοτικού σχολείου), η οποία δεν πρέπει να ακούγεται έξω από την κατοικία τους.

– Ένας άνδρας δεν μπορεί να κοιτάζει το σώμα ούτε το πρόσωπο μιας γυναίκας που δεν ανήκει στην οικογένειά του, και αντιστρόφως.

– Μια γυναίκα οφείλει να καλύπτεται πλήρως ενώπιον μιας μη μουσουλμάνας.

– Οι άνδρες οφείλουν να φέρουν γένειάδα μακρύτερη από μια γροθιά.

– Όταν γυμνάζεται, ένας άνδρας οφείλει να είναι καλυμμένος με φαρδιά ρούχα τουλάχιστον από τον αφαλό μέχρι κάτω από το γόνατο.

– Τα μέσα ενημέρωσης οφείλουν να μην δημοσιεύουν πληροφορίες που χλευάζουν ή εξευτελίζουν τους μουσουλμάνους.

– Οι εταιρείες μεταφορών οφείλουν να προσαρμόζουν τα δρομολόγιά τους ώστε να επιτρέπουν στους επιβάτες και τους οδηγούς να προσεύχονται στην ώρα τους.

– Ο σοδομισμός απαγορεύεται «ακόμα και με τη σύζυγό σου».

– Τα παραδοσιακά παιγνίδια με σκληρά αυγά, καρύδια ή κόκκαλα αρνιού απαγορεύονται.

– Απαγορεύεται να τραβάει κανείς ή και να βλέπει φωτογραφίες ή βίντεο ζωντανών όντων σε υπολογιστές ή smartphones.

– Απαγορεύεται να έχει κάποιος φιλικές σχέσεις με μη μουσουλμάνους και να τους βοηθάει.

– Απαγορεύεται η ανυπακοή στους γονείς.

Εξάλλου, εδώ και τρία χρόνια έχουν ήδη επιβληθεί πολυάριθμες υποχρεώσεις:

– Η υποχρέωση να υπάρχει ένας «μαχράμ», ένας άνδρας συνοδός που να ανήκει στην οικογένεια, στις μετακινήσεις μιας γυναίκας.

– Οι γυναίκες οφείλουν να είναι καλυμμένες από κορυφής μέχρις ονύχων (χιτζάμπ).

– Η προσευχή (σε συγκεκριμένες ώρες) και η νηστεία του ραμαζανιού είναι υποχρεωτικές.

– Απαγορεύεται η μουσική σε δημόσιους χώρους, όπως και τα παιγνίδια με χρήματα.

– Απαγορεύονται οι εορτασμοί του Νοβρούζ (η νέα χρονιά στα περσικά) και του χειμερινού ηλιοστασίου καθώς και τα πυροτεχνήματα.

– Απαγορεύονται η μοιχεία, η ομοφυλοφιλία, τα ναρκωτικά και το λαθρεμπόριο.

– Απαγορεύεται να μεταφέρει κανείς μια γυναίκα που δεν είναι καλυμμένη, και πρέπει «να αποφεύγει να την μεταφέρει» αν ο μαχράμ της «δεν έχει σώας τας φρένας» ή είναι υπερβολικά νέος.

– Στους περισσότερους δημόσιους χώρους απαιτείται διαχωρισμός μεταξύ ανδρών και γυναικών.

 

Ο νόμος αφήνει σε εκκρεμότητα σημαντικά ζητήματα.

– Επιτρέπει στη γυναίκα να βγαίνει μόνη της από της σπίτι της «σε περίπτωση σημαντικής ανάγκης», χωρίς περισσότερες διευκρινίσεις.

– Από τη στιγμή που οι φιλικές σχέσεις με μη μουσουλμάνους απαγορεύονται, μπορούν άραγε οι Αφγανοί να εξακολουθούν να εργάζονται σε επιχειρήσεις μη μουσουλμανικών χωρών; Η Καμπούλ μπορεί άραγε να συνεργάζεται με αυτές τις χώρες;

– Οι ταξιαρχίες του υπουργείου Διάδοσης της Αρετής και Πρόληψης της Ανηθικότητας (PVPV) μπορούν να επιβάλλουν οποιαδήποτε τιμωρία θεωρούν «αρμόζουσα» (μέχρι τρεις ημέρες κράτηση) και η οποία δεν αποτελεί «αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων». Άραγε αυτή η αστυνομία ηθών θα μπορεί, για παράδειγμα, να μαστιγώνει τους Αφγανούς στη μέση του δρόμου;

Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ στις 31 Ιουλίου. Θα εφαρμοστεί άραγε πλήρως και από πότε;

Οι γυναίκες, η φωνή των οποίων δεν μπορεί να ακούγεται πλέον, εξακολουθούν να μιλούν στο ραδιόφωνο, όπως και στην τηλεόραση.

Ο νόμος θα εφαρμοστεί ομοιόμορφα ακόμα και στις λιγότερο «αυστηρές» επαρχίες, όπως αυτή της Καμπούλ;

Πώς η αστυνομία ηθών θα μπορεί να εφαρμόζει, για παράδειγμα, την απαγόρευση κάθε φωτογραφίας ή βίντεο με ανθρώπους, ζώα ή φυτά σε κινητά τηλέφωνα ή τη δημοσιοποίησή τους στα μέσα ενημέρωσης;

Σύμφωνα με μαρτυρίες που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, στην Καμπούλ οι ταξιαρχίες του PVPV περιπολούν δραστήρια και προειδοποιούν τις γυναίκες χωρίς «μαχράμ», με μαλλιά που δεν είναι σωστά καλυμμένα ή οι οποίες δεν φορούν γάντια.

Στη κεντρική επαρχία Παρουάν, γυναίκες δέχθηκαν επιπλήξεις επειδή δεν φορούσαν μάσκα και στο Μαζάρ-ι-Σαρίφ (βόρειο Αφγανιστάν) ένας οδηγός ταξί λέει πως «προειδοποιήθηκε επανειλημμένα να μην μεταφέρει γυναίκες χωρίς μαχράμ ή που δεν φορούν χιτζάμπ».

Ένας 23χρονος κάτοικος της Καμπούλ αφηγείται πως τον σταμάτησαν τρεις φορές επειδή δεν έχει γενειάδα. «Φοβήθηκα και τους υποσχέθηκα ότι θα την αφήσω να μεγαλώσει», λέει στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ήδη σε μια ιδιωτική τράπεζα δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν πως όλοι οι άνδρες έχουν αλλάξει τα δυτικά κοστούμια τους με σαλβάρι καμίζ, την παραδοσιακή ενδυμασία.

ΓΑ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ