Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ακαδημία Αθηνών: Παρουσιάστηκε το ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και στα μνημεία της Δήλου

Μια εμβληματική πρωτοβουλία με στόχο την παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και στα μνημεία της Δήλου, έτσι ώστε και η προστασία τους να είναι πιο αποτελεσματική, αλλά και ως έργο να αποτελέσει δείγμα γραφής σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο, παρουσιάστηκε σήμερα στην Ανατολική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών.

Συγκεκριμένα, το Κέντρο Ερεύνης Φυσικής της Ατμοσφαίρας και Κλιματολογίας (ΚΕΦΑΚ), με τη θερμή υποστήριξη της Πρωτοβουλίας 1821, που συγκροτήθηκε με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, και σε συνεργασία με ερευνητές από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ) και αρχαιολόγους, παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο σύστημα παρακολούθησης των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και στα μνημεία της Δήλου. Η παρουσίαση της πιλοτικής πρωτοβουλίας, η οποία εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών του ΚΕΦΑΚ, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και δεκάδες άλλες χώρες, ξεκίνησε με τους χαιρετισμούς των Χρήστου Ζερεφού, ΓΓ της Ακαδημίας Αθηνών και Εθνικού Εκπροσώπου για την Κλιματική Αλλαγή, Ιωάννη Μάνου, Συντονιστή της Πρωτοβουλίας 1821, Συμβούλου στην Εθνική Τράπεζα, του Σταματίου Κριμιζή, αντιπροέδρου της Ακαδημίας Αθηνών και του Δημήτρη Αθανασούλη, Διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων (ΕΦΑ) Κυκλάδων.

Με την αναφορά στις εικόνες από τη χτεσινή νεροποντή, που πλημμύρισε τη Δήλο, ξεκίνησε τον χαιρετισμό του ο Δ. Αθανασούλης, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα σωστικά μέτρα και τις επεμβάσεις που υλοποιεί η Αρχαιολογική Υπηρεσία με σκοπό την αντιμετώπιση των φθορών στα μνημεία της Δήλου τις οποίες επιταχύνει η κλιματική αλλαγή. «Η κατάσταση είναι δραματική και το συντομότερο δυνατόν θα πρέπει να ληφθούν μέτρα. Η κατάσταση είναι επίσης σύνθετη», συμπλήρωσε ο ίδιος, τονίζοντας ότι στη Δήλο ο επισκέπτης μπορεί να μην αντιλαμβάνεται τα προβλήματα από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τον μόχθο των ανθρώπων που εργάζονται απομονωμένοι για να τα αντιμετωπίσουν.

«Αυτό που θαυμάζει ο επισκέπτης δεν είναι αυτονόητο και για το μέλλον», τόνισε ο Έφορος Αρχαιοτήτων, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία που έχει επίκεντρο τη Δήλο ώστε στο μέλλον να αντιμετωπίζονται πιο αποτελεσματικά οι επιπτώσεις από τις ακραίες καιρικές συνθήκες λόγω της κλιματικής αλλαγής, καθώς και από γεωλογικά φαινόμενα, όπως είναι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας.

«Γιατί η Δήλος; Εκτός από αυτά που αναφέρθηκαν, εγώ θα σας δώσω άλλη μια αιτία. Γιατί η Δήλος έχει ενταχθεί στον κατάλογο με τα 13 μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO (σ.σ. από 244 συνολικά μνημεία) που κινδυνεύουν περισσότερο», δήλωσε ο Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος παρουσίασε το πιλοτικό πρόγραμμα που θα διαρκέσει 24 μήνες. Κατά τη διάρκεια του έργου, θα εγκατασταθούν ατμοσφαιρικά, ωκεανογραφικά και σεισμολογικά όργανα που θα είναι συνδεδεμένα με υπερ-υπολογιστικές δομές στην Ακαδημία Αθηνών, στις οποίες είναι εγκαταστημένα ή θα εγκατασταθούν αριθμητικά μοντέλα. Όπως ανέφερε ο ΓΓ της Ακαδημίας Αθηνών, το έργο συμπεριλαμβάνει την ανάλυση της τοπικής κλιματολογίας, τον προσδιορισμό δεικτών τρωτότητας και κινδύνου, καθώς και την ανάπτυξη σχεδίου διαχείρισης και λύσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Παράλληλα θα οργανωθούν οριζόντιες δράσεις ενημέρωσης και διάχυσης, καθώς και συναντήσεις εργασίας μαζί με ενημερωτικές ημερίδες όλων των εμπλεκόμενων φορέων τόσο στην Αθήνα όσο και στη Δήλο.

Τη συμμετοχή του ΕΑΑ «στην ερευνητική αυτή προσπάθεια η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα μια πλατφόρμα παρακολούθησης αλλά και έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης», καθώς «στις μέρες μας είναι πολύ σημαντικό να συνθέτουμε την έρευνα, τα μοντέλα με κάτι το οποίο είναι προϊόν προστασίας και, στη συγκεκριμένη περίπτωση, για μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς όπως είναι η Δήλος», επισήμανε ο Νίκος Μελής, Διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του ΕΑΑ. Σημείωσε, δε, επίσης τις δυνατότητες που δίνει το έργο, όπως είναι η αναγνώριση, καταγραφή και χαρτογράφηση σε σύστημα γεωγραφικών περιοχών, η λειτουργία πλατφόρμας παρακολούθησης και καλής λειτουργίας ελέγχου στην ευρύτερη περιοχή, η δημιουργία ισχυρής σεισμικής εδαφικής κίνησης για τη Δήλο και η συνεισφορά στην ανάδειξη της Πολυπαραμετρικότητας Κινδύνου.

Όπως ειπώθηκε στην εκδήλωση, η επιτυχής εκπόνηση των δράσεων στο συγκεκριμένο πιλοτικό έργο για τη Δήλο θα αποτελέσει σημαντικό παράδειγμα για την ανάληψη αντίστοιχων δράσεων από την Ακαδημία Αθηνών και για άλλα μνημεία πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Επίσης, θα αποτελέσει δείγμα γραφής σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να ακολουθήσουν τις προτεινόμενες μεθοδολογίες και άλλα κράτη τα οποία συμμετέχουν και αυτά στις εμβληματικές δράσεις του ΟΗΕ, εστιασμένες στη Μεσόγειο. Το έργο περιλαμβάνει, τέλος, την παρακολούθηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και στα μνημεία της Δήλου τόσο σε πραγματικό χρόνο όσο και την παρακολούθηση της εξέλιξης της τρωτότητας και των κινδύνων που απειλούν την περιοχή αυτή στις προσεχείς 7 δεκαετίες.

Το πιλοτικό πρόγραμμα εντάσσεται σε μια σειρά πρωτοβουλιών του ΚΕΦΑΚ, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και δεκάδες άλλες χώρες. Σημειώνεται ότι η Πρωτοβουλία 1821, που είναι αποτέλεσμα της συστηματικής συνεργασίας κοινωφελών, πολιτιστικών και επιστημονικών ιδρυμάτων της χώρας και της Εθνικής Τράπεζας, συνεχίζει τη δραστηριότητά της με έμφαση σε δράσεις στο πεδίο της Κλιματικής Αλλαγής και του Περιβάλλοντος. Τη δράση της Ακαδημίας Αθηνών υποστηρίζουν τα εξής ιδρύματα-μέλη της Πρωτοβουλίας 1821: Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Ίδρυμα Καπετάν Βασίλη & Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος κ. Λασκαρίδης, Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, Ίδρυμα Α.Γ. Λεβέντη και Ίδρυμα Αθηνάς Ι. Μαρτίνου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αθ. Αρσένη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το θέατρο παραμένει ένας ζωντανός, συνεχώς εξελισσόμενος οργανισμός

Το 3ο Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης, που ξεκινά σήμερα (17/9) και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, επιστρέφει στο μαγικό νησί του Ιονίου, με επίκεντρο αυτή τη φορά την κωμωδία. Είναι η «Κωμωδία… αντίδοτο στην παρακμή», όπως υποστηρίζει η φετινή θεματική;

«Ο τίτλος ‘Κωμωδία … αντίδοτο στην παρακμή’ ήταν μια ιδέα του Κώστα Γάκη και προέκυψε από την ανάγκη μας να αναδείξουμε το γέλιο ως μέσο αντιμετώπισης των δυσκολιών που βιώνουμε. Η κωμωδία έχει την ικανότητα να καταρρίπτει τα τείχη της σοβαροφάνειας και να μας θυμίζει ότι ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές μας υπάρχει ελπίδα. Κάθε χρόνο, οι τίτλοι του φεστιβάλ προκύπτουν μέσα από τη θεματική που αποφασίζουμε να εξερευνήσουμε. Προσπαθούμε να συνδέουμε την διαχρονική επίδραση της τέχνης με τη σύγχρονη επικαιρότητα, δημιουργώντας μια θεματική ενότητα που να αποτυπώνει τη σκέψη μας για το φεστιβάλ της κάθε χρονιάς», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η θεατρολόγος και σκηνοθέτης Αθηνά Αρσένη, που μαζί με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Γάκη έχουν την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεατρικού Φεστιβάλ Ιθάκης, που έκανε επανέναρξη το 2022 (και) ως αναβίωση του ιστορικού προκατόχου του (1975 – 1998).

Πώς, όμως, ξεκίνησε η ιδέα να «ξαναγεννηθεί» το φεστιβάλ; Ποιες είναι οι νέες κατευθύνσεις του; «Η ιδέα της αναβίωσης του Θεατρικού Φεστιβάλ Ιθάκης γεννήθηκε από την αγάπη και την επιθυμία των ανθρώπων του νησιού και του Δήμου να αναβιώσουν έναν θεσμό που είχε σημαδέψει πολιτιστικά την Ιθάκη από το 1975 έως το 1998. Στόχος μας ήταν να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο την καλλιτεχνική παράδοση της περιοχής, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, δίνοντας παράλληλα μια νέα πιο σύγχρονη κατεύθυνση στο φεστιβάλ, που να συνδυάζει το τρίπτυχο Καλλιτεχνική δράση – Πολιτιστική παραγωγή – Εκπαιδευτική δραστηριότητα. Με αυτόν τον τρόπο, νέοι και παλιοί καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου και από όλη την Ελλάδα συναντιούνται στην Ιθάκη για να ανταλλάξουν ιδέες και να συνδημιουργήσουν. Έτσι η Ιθάκη μεταμορφώνεται σε ένα καλλιτεχνικό σταυροδρόμι με σκοπό την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας και στόχο την πολιτιστική αναγέννηση», απαντά στις ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ η θεατρολόγος.

Η διοργάνωση διακρίνεται σε τρία μέρη. Ξεκινώντας από την «ΑΥΛΑΙΑ», το διαγωνιστικό μέρος του Θεατρικού Φεστιβάλ Ιθάκης, μια «έκπληξη» περιμένει όσους το ανακαλύπτουν για πρώτη φορά. Με κεντρικό άξονα την «Οδύσσεια» του Ομήρου, σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη Ιθάκη, νέοι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν διασκευές των ραψωδιών που έχουν αναλάβει, ανάλογα με τη θεματική της χρονιάς. «Τα 8 θεατρικά ντουέτα του διαγωνιστικού μέρους θα ερμηνεύσουν όλη την ‘Οδύσσεια’. Το κάθε ντουέτο θα παρουσιάσει τρεις συνεχόμενες ραψωδίες. Φέτος, θέσαμε στις διαγωνιζόμενες ομάδες, την πρόκληση να προσεγγίσουν το έπος της Οδύσσειας μέσα από την κωμωδία, δημιουργώντας κωμικές διασκευές. Όσο για το μέλλον, έχουμε σκεφτεί να συνεχίσουμε τη διερεύνηση της Οδύσσειας, αναδεικνύοντας κάθε φορά τα ζητήματα που θέτει με έμφαση στις νέες θεατρικές προσεγγίσεις», υπογραμμίζει η Αθηνά Αρσένη ως προς τον τρόπο λειτουργίας του διαγωνιστικού τμήματος και τη σχέση του με το ομηρικό έπος.

Η «ΣΚΗΝΗ», όπου οκτώ επαγγελματικοί θεατρικοί θίασοι θα παρουσιάσουν έργα μεγάλης διάρκειας, δίνοντας έμφαση στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία, και τα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ», που περιλαμβάνουν θεατρικά εκπαιδευτικά σεμινάρια ανοιχτά για το κοινό, είναι τα άλλα δυο μέρη του Φεστιβάλ, το οποίο διανύει τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του. Σε ποια σημεία θα επικεντρωνόταν μια μικρή αποτίμηση των πρώτων δυο χρόνων, αλλά και ποιες προσδοκίες υπάρχουν ως προς το παρόν και το μέλλον της διοργάνωσης; «Τα δύο πρώτα χρόνια του φεστιβάλ ήταν εξαιρετικά επιτυχημένα, αν και γεμάτα προκλήσεις. Ξεκινήσαμε σε μια δύσκολη συγκυρία του κορονοϊού, αλλά καταφέραμε να χτίσουμε μια σταθερή βάση κοινού και να προσελκύσουμε σημαντικούς καλλιτέχνες. Τα έργα που παρουσιάστηκαν είχαν μεγάλη απήχηση, τόσο στο κοινό της Ιθάκης όσο και στους επισκέπτες του νησιού. Για το μέλλον, προσδοκούμε να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε, να διευρύνουμε το φεστιβάλ με νέες μορφές θεατρικής έκφρασης και να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους θεατές και καλλιτέχνες στο νησί μας», απαντά η συνομιλήτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που δεν παραλείπει να ευχαριστήσει «όλους όσοι στηρίζουν το Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης, τοπικούς φορείς, χορηγούς, καλλιτέχνες, κοινό και εθελοντές. Χωρίς τη δική τους συμβολή, αυτό το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Επίσης, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο έκφρασης και δημιουργίας για τους νέους καλλιτέχνες, προσκαλώντας τους να έρθουν στην Ιθάκη για να παρουσιάσουν το έργο τους στο κοινό, δίνοντας το μήνυμα ότι το θέατρο παραμένει ένας ζωντανός, συνεχώς εξελισσόμενος οργανισμός, που διατηρεί τις ρίζες του στη συλλογική παράδοση και ταυτόχρονα διαμορφώνει το μέλλον της πολιτιστικής δημιουργίας», καταλήγει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ.

Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη για το κοινό – Το αναλυτικό πρόγραμμα για όλες τις ημέρες θα το βρείτε εδώ: https://festivalithaki.gr/

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας του 3ου Θεατρικού Φεστιβάλ Ιθάκης.

Ελένη Μάρκου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δήλωση της Λ. Μενδώνη για την απώλεια του ηθοποιού Ντίνου Καρύδη

«Η απώλεια του Ντίνου Καρύδη, μας στερεί από έναν έντιμο και ευαίσθητο άνθρωπο με αρχές, αλλά και έναν πολυδιάστατο ηθοποιό, με μακρόχρονη και γόνιμη πορεία», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, πληροφορούμενη την απώλεια του Ντίνου Καρύδη. Και συνέχισε:

«Δοκιμάστηκε, από πολύ νέος, στο θέατρο, με επιτυχία σε μια ευρύτατη γκάμα ρόλων, προερχόμενων από το κλασικό έως και το σύγχρονο ρεπερτόριο, υπηρετώντας τους πιστά και αφοσιωμένα, αξιοποιώντας στο έπακρο τα εκφραστικά του μέσα και χαρίζοντας, με το πλούσιο ταλέντο του, ερμηνείες που δίκαια τον καθιέρωσαν. Δημιούργησε, το 1983, το Θέατρο “Ελεύθερη Αυλαία”, με την ηθοποιό και σύζυγό του Τζούλια Αργυροπούλου και συναδέλφους του, επιδιώκοντας να αναμετρηθεί με απαιτητικά κείμενα και δυσκολοερμήνευτους ρόλους. Η ωριμότητά του στη σκηνή και την οθόνη έμοιαζε πάντοτε φυσική. Ωστόσο, έκρυβε, όχι μόνον ένα πολύπλευρο ταλέντο, αλλά και πολλή δουλειά, αφοσίωση και μεγάλη εμπειρία. Με την ίδια φυσικότητα που ερμήνευε τους θεατρικούς ρόλους, εμφανίστηκε επανειλημμένα, αλλά επιλεκτικά, και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, κερδίζοντας την αναγνώριση του κοινού.

Στη σύζυγό του Τζούλια και την κόρη του Σμαράγδα, αγαπημένες συμπαραστάτριές του, στη ζωή και την Τέχνη, στους φίλους και τους συναδέλφους του, απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια», κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού στο μήνυμά της.

Ε.Μ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχίζει σήμερα το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως

Η μεγαλύτερη γιορτή του Βιβλίου «ανοίγει τις πύλες της» σήμερα 6 Σεπτεμβρίου, στο Πεδίον του ‘Αρεως, για να υποδεχτεί τους φίλους του βιβλίου και να προσελκύσει νέους αναγνώστες.

Διακόσιοι εκδοτικοί οίκοι, 280 περίπτερα,  200 πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαδραστικά εκπαιδευτικά δρώμενα και πολλά άλλα θα πραγματοποιηθούν στο μεγάλο 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2024, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής, την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων και τη συνεργασία με το Μικρό Παρίσι των Αθηνών, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ, με φόντο τα χιλιάδες βιβλία, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε ένα πολυποίκιλο, πολιτιστικό γεγονός. Μεταξύ πολλών άλλων εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθούν: Παιδική θεατρική παράσταση «Ο θρύλος της Μουλάν» από την εταιρεία θεατρικών παραγωγών ΜΕΘΕΞΙΣ, παράσταση Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών «Νικόλα Τζιβελέκη», συναυλία από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων, μουσικές βραδιές από μαθητικά σύνολα του Μουσικού Σχολείου Πειραιά και σπουδαστές του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, συναυλία από τον Μάριο Στρόφαλη με τη Μάρθα Μορελεόν και την Ειρήνη Τουμπάκη, εκδήλωση της Ελληνικής Ακαδημίας Κόμικς, τριήμερο παρουσίασης πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών λόγου, συναυλία με τους Σοφία Αρβανίτη, Νίκο Καλλίνη, Μάκη Ψαραδέλλη και το Μουσικό και Φωνητικό Σύνολο Κορίνθου «Ηχοροή».

Το κεντρικό αφιέρωμα του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2024 έχει τίτλο «Νεολαία και Ανάγνωση. Από σένα η ‘Ανοιξη εξαρτάται» και είναι επικεντρωμένο στις νεότερες γενιές. Στην ευαισθητοποίησή τους σε κρίσιμα ζητήματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, η ορθή χρήση της τεχνολογίας, η Τεχνητή Νοημοσύνη κ.ά., στις απαντήσεις που μπορεί να δώσει το βιβλίο σε καίρια φιλοσοφικά και πρακτικά ερωτήματα και στις διεξόδους που μπορούν να βρουν μέσω του πολιτισμού. Την αφίσα και το εξώφυλλο του καταλόγου του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2024 κοσμεί έργο του διακεκριμένου Έλληνα εικαστικού, Λεωνίδα Γιαννακόπουλου.

Το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του ‘Αρεως λειτουργεί καθημερινά, από 6 έως 22 Σεπτεμβρίου 2024 με ελεύθερη είσοδο. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 18:00-22:30, Παρασκευή & Σάββατο 18:00-23:00, Κυριακή 10:30-15:00 & 18:00-22:30.

Η εκδήλωση των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 20:00.

Ε.Μ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ