ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πληθωρισμός: Ανακοινώνονται τα «κακά μαντάτα» από την ΕΛΣΤΑΤ – Τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ακρίβειας
Ανακοινώνεται σήμερα το μεσημέρι ο πληθωρισμός για τον Οκτώβριο και αναμένεται αυτό που βιώνει η κοινωνία να επιβεβαιωθεί και από την Στατιστική Αρχή, ότι δηλαδή όχι μόνο δεν κάμπτεται η ακρίβεια, αλλά εντείνεται ακόμη περισσότερο, φέρνοντας τα νοικοκυριά σε πραγματική απόγνωση.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει σαφής αναστροφή της τάσης αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, την ώρα μάλιστα που σε όλη την Ευρωζώνη, συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, τόσο σε ότι αφορά την ακρίβεια και τις τιμές στα τρόφιμα, όσο και στο σύνολο του πληθωρισμού.
Μέσα σε αυτό το κλίμα το οποία και αναδεικνύει την ακρίβεια ως το υπ’ αριθμόν ένα πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας, η κυβέρνηση αναζητεί απεγνωσμένα λύσεις, προκειμένου να αμβλύνει τις επιπτώσεις στο μέτρο του δυνατού. Έτσι οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί κινούνται σε δύο άξονες.
Ο πρώτος έχει να κάνει με την χορήγηση επιταγής ακρίβειας σε περίπου ένα εκατομμύριο ευάλωτα νοικοκυριά, με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται προς το τέλος του μήνα και ο δεύτερος έχει να κάνει με την εντατικοποίηση των ελέγχων σε μεγάλες βιομηχανίες, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν παραβιάζεται η νομοθεσία που προβλέπει ότι δεν μπορούν οι επιχειρήσεις να πωλούν με μεγαλύτερο μικτό περιθώριο κέρδους από αυτό που πωλούσαν προ της κρίσης.
Η επιταγή ακρίβειας, αναμένεται να «κλειδώσει» με την οριστικοποίηση των στοιχείων εκτέλεσης του προϋπολογισμού που θα ανακοινωθούν την προσεχή Πέμπτη. Εφόσον επιβεβαιωθεί η τάση και πιστοποιηθεί η ύπαρξη δημοσιονομικού χώρου, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην διανομή των χρημάτων στους ευάλωτους, όπως άλλωστε έχει υποσχεθεί τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.
Έλεγχοι σε επιχειρήσεις
Από την άλλη πλευρά το υπουργείο Ανάπτυξης προειδοποιεί ότι έχουν μπει στο σκάνερ του ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων οι οποίες και θα αντιμετωπίσουν τις προβλεπόμενες κυρώσεις και τα πρόστιμα σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι πωλούν πάνω από το προβλεπόμενο όριο, που προβλέπει η νομοθεσία. Υπάρχει και το προηγούμενο με την επιβολή προστίμων στις δύο πολυεθνικές Unilever και Procter and Gamble συνολικού ύψους 2 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες στο σκάνερ του υπουργείου βρίσκονται ένα μεγάλο πλήθος επιχειρήσεων ελληνικών και ξένων που υπερβαίνουν τις 20 και διαθέτουν στην αγορά μία ευρεία γκάμα προϊόντων. Από αυτές τουλάχιστον έξι είναι μεγάλες ξένες πολυεθνικές που διαθέτουν στην ελληνική αγορά ένα μεγάλο πλήθος από καταναλωτικά προϊόντα.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες μέσα στις επόμενες ημέρες, πιθανότατα την άλλη εβδομάδα είναι πολύ πιθανό να επιβληθούν πρόστιμα σε εταιρίες, με την δημοσιοποίηση του ονόματός τους, εφόσον βέβαια υπερβαίνουν το ύψος του πλαφόν στο πρόστιμο, δηλαδή πάνω από τα 50.000 ευρώ.
Βασική επιδίωξη από το υπουργείο Ανάπτυξης δεν είναι άλλη από τα πεισθούν με το όποιο τρόπο οι επιχειρήσεις να μειώσουν τις τιμές στα ράφια των σουπερμάρκετ και υπό αυτό το πρίσμα θεωρούν στην κυβέρνηση και στην αγορά ότι η δημοσιοποίηση του ονόματος της επιχειρήσεις μπορεί να λειτουργήσει αποτελεσματικά.
Στο μεταξύ από την ερχόμενη Δευτέρα, ξεκινούν και οι έλεγχοι της Διυπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) στα καταστήματα των σουπερμάρκετ, για να διαπιστωθεί εάν έχουν τοποθετήσει τα καρτελάκια «μόνιμης μείωσης τιμής» για τα προϊόντα στα οποία έχει μειωθεί η τιμή τους κατά τουλάχιστον 5%.
Τα προϊόντα που έχουν δηλωθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για τη «μόνιμη μείωση τιμής», προσεγγίζουν τα 700. Πρόκειται, κυρίως, για τρόφιμα, απορρυπαντικά, καθαριστικά, προϊόντα προσωπικής φροντίδας κ.ά.
Ειδικά για τη μείωση τιμής, το υπουργείο Ανάπτυξης δίνει και στους καταναλωτές τον ρόλο «ελεγκτή» ετοιμάζοντας ειδική εφαρμογή στην πλατφόρμα «e-katanalotis», μέσω της οποίας ο κάθε πολίτης θα μπορεί να στέλνει επιτόπου από το κινητό καταγγελίες, τις οποίες θα εξετάζουν οι υπηρεσίες του ΥΠΑΝ.
Αντιδράσεις για τα πρόστιμα
Όπως ήταν φυσικό οι δύο πολυεθνικές που έχουν δεχθεί τα πρόστιμα ετοιμάζουν προσφυγές, με την βασική υπερασπιστική τους γραμμή, να εντοπίζεται στον τρόπο με τον οποίο ελέγχεται το περιθώριο κέρδους, ενώ στελέχη της αγοράς εκφράζουν και το σκεπτικό πως το πλαφόν είναι μια ρύθμιση που δεν μπορεί να διαρκεί σχεδόν για δύο χρόνια.
Από την άλλη πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, αναφέρουν πως ειδικά τώρα είναι επιβεβλημένη η ρύθμιση για τα περιθώρια κέρδους, καθώς οι τιμές στις πρώτες ύλες παγκοσμίως υποχωρούν από τα πολύ υψηλά επίπεδα των τελευταίων μηνών, ενώ γενικά πτωτική είναι και η πορεία των τιμών ενέργειας.
NEWSIT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πότε επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια
Επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια προκειμένου οι καταναλωτές να αγοράσουν τα δώρα και να γεμίσουν το τραπέζι των Χριστουγέννων με χαμηλότερο κόστος και η πρεμιέρα αναμένεται να είναι μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ΕΡΤnews.
Το καλάθι των Χριστουγέννων, συγκεκριμένα θα κάνει πρεμιέρα στις 11 Δεκεμβρίου 2024 και θα είναι σε εφαρμογή μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2025. Σε αυτό οι καταναλωτές μπορούν να βρουν διάφορα τρόφιμα τα οποία συνήθως βρίσκουμε πάνω σε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για τα 6 προϊόντα όπως το αρνί, το κατσίκι, η γαλοπούλα, το τσουρέκι, η βασιλόπιτα και η σοκολάτα.
Πέρα από το καλάθι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα υπάρχει και το καλάθι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Συγκεκριμένα και αυτό το καλάθι θα κάνει πρεμιέρα 11 Δεκεμβρίου. Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, κούκλες, κουκλόσπιτα, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, οχήματα και τηλεκατευθυνόμενα, αθλητικά, ηλεκτρονικά και μουσικά παιχνίδια, καθώς και λούτρινα παιχνίδια, και είναι τα βασικά που μπορεί αν βρει ένας γονιός ή ένας νονός για τα παιδιά.
NEWSIT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις αγορές για 11 δισ. ευρώ η Ελλάδα το 2025
Με “όπλα” τις νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και την δημοσιονομική σταθερότητα, το Ελληνικό Δημόσιο “βάζει πλώρη” για τις αγορές το 2025 επιδιώκοντας να αντλήσει 11 δισ. ευρώ.
Η παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές ομολόγων την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να είναι εντονότερη σε σχέση με φέτος, εξαιτίας των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών του κρατικού Προϋπολογισμού.
Όπως προκύπτει από την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου το 2025 θα είναι σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με φέτος και προβλέπεται ότι θα φθάσει τα 8,5 δισ. ευρώ από 4,07 δισ. ευρώ το 2024. Για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών το Δημόσιο θα αντλήσει από την αγορά ομολόγων 11 δισ. ευρώ από 9 δισ. περίπου που προβλέπεται να αντλήσει φέτος.
Οι αυξημένες δανειακές ανάγκες το 2025 προκύπτουν καταρχάς από την αύξηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση στα περίπου 4,4 δισ. ευρώ από 3 δισ. το 2024. Στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει να προστεθούν αλλά 3,7 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλα 1,7 δισ. από την συμμετοχή του Δημοσίου σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου εταιρειών κλπ. Στον καθαρό δανεισμό 8,5 δισ. ευρώ αν προστεθούν κατά τα χρεολύσια των 5,5 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους προκύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών οι οποίες ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση στον Προϋπολογισμό οι ανάγκες αυτές θα καλυφθούν κατά τα 11 δισ. ευρώ με μακροπρόθεσμο δανεισμό (προσφυγή στις αγορές ομολόγων) και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ από την ανάλωση των υψηλών διαθεσίμων του Δημοσίου.
Τούτων δοθέντων, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι περιορισμένη αναφορικά με το συνολικό ποσό εκδόσεων. Συγκεκριμένα, η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση κατά το δυνατόν της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους, η μείωση των περιθωρίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του Ελληνικού Δημοσίου ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, θα αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι υφιστάμενες θέσεις και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού χαρτοφυλακίου δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο των εν γένει ευκαιριών που παρέχονται στο βραχυχρόνιο τμήμα της ευρωπαϊκής καμπύλης.
Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί στο πλαίσιο λειτουργίας της πρωτογενούς αγοράς, πλέον της εκδοτικής δραστηριότητας, η εφαρμογή πολιτικής διαχείρισης χαρτοφυλακίου μέσω της οποίας θα διασφαλίζονται ο αναγκαίος χώρος για τη συνεχή παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της εκάστοτε κλίσης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων για τη διασφάλιση βέλτιστου αποτελέσματος αναφορικά με το κόστος δανεισμού.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων
Στο τραπέζι του Υπουργείου Ενέργειας βρίσκεται το σενάριο της ενεργοποίηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων από την Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας (με στόχο την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος) που εφαρμόστηκε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης του 2022 – 2023, σύμφωνα με όσα επιβεβαιώνουν κύκλοι του Υπουργείου Ενέργειας στο newsit.gr
Σύμφωνα με το σενάριο, αυτό θα τεθεί ένα ανώτατο όριο στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανά τεχνολογία και με τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται, θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί στο ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Χθες (17.11.24), στο κυριακάτικο μήνυμα του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να περάσουν στον καταναλωτή οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρούνται πάλι τις τελευταίες μέρες στην νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω αστοχιών της Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας».
Όσον αφορά τον εν λόγω μηχανισμό, ο οποίος είχε εφαρμοσθεί μεταξύ Ιουλίου 2022 και Δεκεμβρίου 2023, στόχο έχει (ex-post) ανάκτηση των «υπερκερδών» της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
NEWSIT
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ4 ημέρες ago
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων
-
ΔΙΕΘΝΗ2 ημέρες ago
Κυρ. Μητσοτάκης: Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μεταμορφώσει τη χώρα μας
-
ΔΙΕΘΝΗ4 ημέρες ago
Πολύνεκροι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο
-
ΔΙΕΘΝΗ4 ημέρες ago
Φον ντερ Λάιεν: Το Κίεβο μπορεί να «υπολογίζει» στην ΕΕ μετά τις «φρικτές» επιθέσεις της Ρωσίας
-
ΔΙΕΘΝΗ3 ημέρες ago
Γαλλία – Η τελική κατάθεση της Ζιζέλ Πελικό: Αυτή είναι δίκη δειλών, είμαι ψυχικά εξαντλημένη
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago
Φιλοθέη: Διαρρήκτες προσπάθησαν να εισβάλουν σε σπίτι Αμερικανού διπλωμάτη
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Ο Τσιτσιπάς παρέμεινε στο Νο 11 του κόσμου
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago
Σε 24ωρη απεργία όλα τα ΜΜΕ την Τρίτη