Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αστερόπη Χαριτίδου: Η οποιαδήποτε συνεργασία στηρίζεται σε κοινούς στόχους, κοινή θεώρηση πραγμάτων και καλή διάθεση

Είναι απόφοιτη του θεατρικού εργαστηρίου «Σύγχρονο θέατρο Βασίλης Διαμαντόπουλος» και της ανώτερης Σχολής Δραματικής Τέχνης Πειραϊκού Συνδεσμου. Από το 2010 εργάστηκε ως ηθοποιός σε διάφορα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ της χώρας μας και φυσικά και σε ανεξάρτητες παραγωγές σε Αθήνα, Σέρρες και Θεσσαλονίκη. Σήμερα βρίσκεται στο Θέατρο Αθήναιον με την υπέροχη παιδική παράσταση «Ταξίδι στο Χρόνο» σε σκηνοθεσία Κυριάκου Δανιηλίδη. Πάμε να δούμε τι μας είπε.

Είστε μία εκ των ηθοποιών της παράστασης «Ταξίδι στο Χρόνο». Πείτε μας λίγα λόγια για την πλοκή του έργου.

Ναι. Πρόκειται για μια τρυφερή, απλή και μαγική ιστορία. Η μάγισσα Φωφώ που ζει κάπου στο παρελθόν, βλέπει στη μαγική της σφαίρα, πως σε ένα λαογραφικό μουσείο του μέλλοντος – κάπου στον δικό μας χρόνο δηλαδή – εκτίθεται ένα φόρεμα δικό της, που όμως δεν της αρέσει καθόλου, καθώς το θεωρεί το μοναδικό κακόγουστο φόρεμα που έραψε ποτέ. Το φόρεμα αυτό, που βρέθηκε στο μέλλον ως αποτέλεσμα μιας φάρσας ενός μικρού φαντάσματος, αποφασίζει να αλλάξει η μάγισσα της ιστορίας μας. Πως? Μα στέλνοντας στο μέλλον τις δυο μαγισσοβοηθούς της, Ναταλία και Ζωή, ώστε να πείσουν τον φύλακα του μουσείου, να κάνει την αλλαγή. Τι συμβαίνει μετά από αυτό το πρώτο ταξίδι στο χρόνο, δεν θα σας το αποκαλύψω, θα πω μόνο πως έχει πολύ πολύ ενδιαφέρον. Άλλωστε, πόσες φορές στη ζωή σου, σου δίνεται η ευκαιρία να ταξιδέψεις στο χρόνο;

Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος;

Έχω την χαρά να ενσαρκώνω την μάγισσα Φωφώ, διπλωματούχο και αριστούχο μάγισσα, που καθιστά εφικτό το ταξίδι στο χρόνο, αλλά και την κυρα – Λιάνα, καθαρίστρια του μουσείου, που είναι μια γλυκιά, αθώα γριούλα… ή μήπως όχι; Δύο διαφορετικοί και υπέροχοι χαρακτήρες.

Με ποια αφορμή συνεργαστήκατε με την Παιδική Σκηνή της Εταιρείας Θεάτρου ENIGMA;

Είμαι ιδρυτικό μέλος της εταιρείας Enigma μαζί με τον Κυριάκο Δανιηλίδη και όταν ο Κυριάκος πρότεινε αυτό το ευφάνταστο έργο της Αναστασίας Αστερίου, ενθουσιάστηκα. Ένα ταξίδι στο χρόνο για εμάς αλλά και για τους μικρούς μας θεατές; Ναι. Να πω ότι η θεατροπαιδαγωγική δράση που ενσωματώνεται στην παράσταση, αφορά ένα βιωματικό ταξίδι στο χρόνο, στο οποίο τα παιδιά έρχονται μαζί, ανεβαίνοντας στη σκηνή. Ε, ήταν πολύ ενδιαφέρον για να μην το κάνω.

Πόσο δύσκολες ή πόσο εύκολες είναι οι συνεργασίες στις μέρες μας;

Γενικά μιλώντας, η οποιαδήποτε συνεργασία στηρίζεται σε κοινούς στόχους, κοινή θεώρηση πραγμάτων και καλή διάθεση. Ως θίασος, που έχουμε την τύχη να είμαστε και παρέα, ξεκινάμε από μια ήδη δυνατή βάση, οπότε η συνεργασία μας προέκυψε αβίαστα.

Αν βγω έξω από την δική μας παράσταση, θα πω πως οι συνεργασίες δεν έχουν δυσκολέψει στις μέρες μας, έχουν δυσκολέψει όλα τα υπόλοιπα. Όταν τίθεται ζήτημα επιβίωσης για μια μεγάλη μερίδα καλλιτεχνών (και όχι μόνο), δεν είναι δύσκολο να φανταστείτε ότι η αβεβαιότητα, το άγχος και η συνεχόμενη πάλη, επηρεάζουν όλες τις πτυχές της καθημερινής δραστηριότητας και άρα και την δουλειά μας ή τις συνεργασίες μας.

Υπογράφετε τα σκηνικά της παράστασης. Πόσο σημαντικά πιστεύετε είναι αυτά για έναν θεατή μιας τόσο τρυφερής ηλικίας;

Η λέξη κλειδί εδώ είναι η φαντασία. Τα σκηνικά και τα αντικείμενα, που χρησιμοποιούμε είναι σημαντικό να ενεργοποιούν την φαντασία των μικρών θεατών. Σε μια εποχή, που τα παιδιά βομβαρδίζονται με εντυπωσιακές εικόνες από παντού, η φαντασία τους αδρανεί. Στην παράστασή μας ωστόσο, εκτός από τους βασικούς ήρωες της ιστορίας, υπάρχουν μαγικά πλασματάκια, που συνθέτουν ένα παράλληλο με το πραγματικό σύμπαν. Κούκλες, αντικείμενα – ειδικές κατασκευές, που παίρνουν ζωή, κοστούμια που βρίσκουν φωνή, συντελούν στο να δημιουργηθεί ένας μαγικός κόσμος στην φαντασία των παιδιών.

Και μέχρι τώρα το πράγμα δείχνει πως το στοίχημα το έχουμε κερδίσει. Τα παιδιά ταξιδεύουν πραγματικά στον χωροχρόνο, βιώνουν μια πραγματική εμπειρία χρονοταξιδιού.

Προγραμματίστηκαν μόλις 5 παραστάσεις. Πιστεύετε πως αυτές είναι αρκετές για μία τόσο όμορφη παράσταση; 

Πιστεύω πως ούτε εκτατών πέντε θα ήταν αρκετές, για να έχουν όλα τα παιδιά την μοναδική ευκαιρία να ταξιδέψουν στο χρόνο. Ωστόσο οι πέντε αυτές παραστάσεις αποτελούν την πρώτη παράταση της δουλειάς μας (είχαν προηγηθεί η πρεμιέρα και οι πρώτες παραστάσεις του Οκτωβρίου). Προχωράμε, λοιπόν, και στο μέλλον μπορεί να έχουμε νέα παράταση παραστάσεων.

Ταξίδι στο χρόνο

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Κείμενο – Στίχοι τραγουδιών: Αναστασία Αστερίου Σκηνοθεσία: Κυριάκος Δανιηλίδης

Σκηνικά – Κατασκευές: Αστερόπη Χαριτίδου

Μουσική: Κώστας Αναστασιάδης, Μανώλης Γερεμπακάνης, Μαρία Λαζαρίδου, Κώστας Μακρυγιαννάκης, Κώστας Μπραβάκης, Θανάσης Παπαϊσίου

Κίνηση – Χορογραφία: Ιωάννα Μήτσικα 

Φωτισμοί: Ανέστης Ατακτίδης 

Φωτογραφίες: Κατερίνα Καρούλια Γραφιστική επιμέλεια: Κώστας Πανταζής

Παραγωγή: Εταιρεία Θεάτρου ENIGMA

Επικοινωνία / Προβολή: Έρη Χριστοφορίδου

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Αστερόπη Χαριτίδου, Κατερίνα Κασελίμη, Λίλα Παντελίδου, Κωνσταντίνος Τσώνης, Δημήτρης Μπουζούδης.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Χώρος:

Θέατρο Αθήναιον (Βασιλίσσης Όλγας 35 – Θεσσαλονίκη)

Πληροφορίες / Κρατήσεις: 6973087856

Παραστάσεις: 4, 5, 12, 18, 19 Νοεμβρίου στις 17:00

Διάρκεια παράστασης: 70 λεπτά

Τιμή εισιτηρίου: 8€ (γενική είσοδος)

Προπώληση εισιτηρίων: More.com και Goldmall

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αθ. Αρσένη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: Το θέατρο παραμένει ένας ζωντανός, συνεχώς εξελισσόμενος οργανισμός

Το 3ο Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης, που ξεκινά σήμερα (17/9) και θα διαρκέσει έως την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου, επιστρέφει στο μαγικό νησί του Ιονίου, με επίκεντρο αυτή τη φορά την κωμωδία. Είναι η «Κωμωδία… αντίδοτο στην παρακμή», όπως υποστηρίζει η φετινή θεματική;

«Ο τίτλος ‘Κωμωδία … αντίδοτο στην παρακμή’ ήταν μια ιδέα του Κώστα Γάκη και προέκυψε από την ανάγκη μας να αναδείξουμε το γέλιο ως μέσο αντιμετώπισης των δυσκολιών που βιώνουμε. Η κωμωδία έχει την ικανότητα να καταρρίπτει τα τείχη της σοβαροφάνειας και να μας θυμίζει ότι ακόμη και στις πιο σκοτεινές στιγμές μας υπάρχει ελπίδα. Κάθε χρόνο, οι τίτλοι του φεστιβάλ προκύπτουν μέσα από τη θεματική που αποφασίζουμε να εξερευνήσουμε. Προσπαθούμε να συνδέουμε την διαχρονική επίδραση της τέχνης με τη σύγχρονη επικαιρότητα, δημιουργώντας μια θεματική ενότητα που να αποτυπώνει τη σκέψη μας για το φεστιβάλ της κάθε χρονιάς», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η θεατρολόγος και σκηνοθέτης Αθηνά Αρσένη, που μαζί με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη Κώστα Γάκη έχουν την καλλιτεχνική διεύθυνση του Θεατρικού Φεστιβάλ Ιθάκης, που έκανε επανέναρξη το 2022 (και) ως αναβίωση του ιστορικού προκατόχου του (1975 – 1998).

Πώς, όμως, ξεκίνησε η ιδέα να «ξαναγεννηθεί» το φεστιβάλ; Ποιες είναι οι νέες κατευθύνσεις του; «Η ιδέα της αναβίωσης του Θεατρικού Φεστιβάλ Ιθάκης γεννήθηκε από την αγάπη και την επιθυμία των ανθρώπων του νησιού και του Δήμου να αναβιώσουν έναν θεσμό που είχε σημαδέψει πολιτιστικά την Ιθάκη από το 1975 έως το 1998. Στόχος μας ήταν να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο την καλλιτεχνική παράδοση της περιοχής, συνδέοντας το παρελθόν με το παρόν, δίνοντας παράλληλα μια νέα πιο σύγχρονη κατεύθυνση στο φεστιβάλ, που να συνδυάζει το τρίπτυχο Καλλιτεχνική δράση – Πολιτιστική παραγωγή – Εκπαιδευτική δραστηριότητα. Με αυτόν τον τρόπο, νέοι και παλιοί καλλιτέχνες από τον χώρο του θεάτρου και από όλη την Ελλάδα συναντιούνται στην Ιθάκη για να ανταλλάξουν ιδέες και να συνδημιουργήσουν. Έτσι η Ιθάκη μεταμορφώνεται σε ένα καλλιτεχνικό σταυροδρόμι με σκοπό την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής δραματουργίας και στόχο την πολιτιστική αναγέννηση», απαντά στις ερωτήσεις του ΑΠΕ-ΜΠΕ η θεατρολόγος.

Η διοργάνωση διακρίνεται σε τρία μέρη. Ξεκινώντας από την «ΑΥΛΑΙΑ», το διαγωνιστικό μέρος του Θεατρικού Φεστιβάλ Ιθάκης, μια «έκπληξη» περιμένει όσους το ανακαλύπτουν για πρώτη φορά. Με κεντρικό άξονα την «Οδύσσεια» του Ομήρου, σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη Ιθάκη, νέοι καλλιτέχνες καλούνται να δημιουργήσουν διασκευές των ραψωδιών που έχουν αναλάβει, ανάλογα με τη θεματική της χρονιάς. «Τα 8 θεατρικά ντουέτα του διαγωνιστικού μέρους θα ερμηνεύσουν όλη την ‘Οδύσσεια’. Το κάθε ντουέτο θα παρουσιάσει τρεις συνεχόμενες ραψωδίες. Φέτος, θέσαμε στις διαγωνιζόμενες ομάδες, την πρόκληση να προσεγγίσουν το έπος της Οδύσσειας μέσα από την κωμωδία, δημιουργώντας κωμικές διασκευές. Όσο για το μέλλον, έχουμε σκεφτεί να συνεχίσουμε τη διερεύνηση της Οδύσσειας, αναδεικνύοντας κάθε φορά τα ζητήματα που θέτει με έμφαση στις νέες θεατρικές προσεγγίσεις», υπογραμμίζει η Αθηνά Αρσένη ως προς τον τρόπο λειτουργίας του διαγωνιστικού τμήματος και τη σχέση του με το ομηρικό έπος.

Η «ΣΚΗΝΗ», όπου οκτώ επαγγελματικοί θεατρικοί θίασοι θα παρουσιάσουν έργα μεγάλης διάρκειας, δίνοντας έμφαση στη σύγχρονη ελληνική δραματουργία, και τα «ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ», που περιλαμβάνουν θεατρικά εκπαιδευτικά σεμινάρια ανοιχτά για το κοινό, είναι τα άλλα δυο μέρη του Φεστιβάλ, το οποίο διανύει τον τρίτο χρόνο λειτουργίας του. Σε ποια σημεία θα επικεντρωνόταν μια μικρή αποτίμηση των πρώτων δυο χρόνων, αλλά και ποιες προσδοκίες υπάρχουν ως προς το παρόν και το μέλλον της διοργάνωσης; «Τα δύο πρώτα χρόνια του φεστιβάλ ήταν εξαιρετικά επιτυχημένα, αν και γεμάτα προκλήσεις. Ξεκινήσαμε σε μια δύσκολη συγκυρία του κορονοϊού, αλλά καταφέραμε να χτίσουμε μια σταθερή βάση κοινού και να προσελκύσουμε σημαντικούς καλλιτέχνες. Τα έργα που παρουσιάστηκαν είχαν μεγάλη απήχηση, τόσο στο κοινό της Ιθάκης όσο και στους επισκέπτες του νησιού. Για το μέλλον, προσδοκούμε να συνεχίσουμε να αναπτυσσόμαστε, να διευρύνουμε το φεστιβάλ με νέες μορφές θεατρικής έκφρασης και να προσελκύσουμε ακόμη περισσότερους θεατές και καλλιτέχνες στο νησί μας», απαντά η συνομιλήτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ, που δεν παραλείπει να ευχαριστήσει «όλους όσοι στηρίζουν το Θεατρικό Φεστιβάλ Ιθάκης, τοπικούς φορείς, χορηγούς, καλλιτέχνες, κοινό και εθελοντές. Χωρίς τη δική τους συμβολή, αυτό το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί. Επίσης, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο έκφρασης και δημιουργίας για τους νέους καλλιτέχνες, προσκαλώντας τους να έρθουν στην Ιθάκη για να παρουσιάσουν το έργο τους στο κοινό, δίνοντας το μήνυμα ότι το θέατρο παραμένει ένας ζωντανός, συνεχώς εξελισσόμενος οργανισμός, που διατηρεί τις ρίζες του στη συλλογική παράδοση και ταυτόχρονα διαμορφώνει το μέλλον της πολιτιστικής δημιουργίας», καταλήγει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ.

Η είσοδος στο φεστιβάλ είναι ελεύθερη για το κοινό – Το αναλυτικό πρόγραμμα για όλες τις ημέρες θα το βρείτε εδώ: https://festivalithaki.gr/

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι χορηγός επικοινωνίας του 3ου Θεατρικού Φεστιβάλ Ιθάκης.

Ελένη Μάρκου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Δήλωση της Λ. Μενδώνη για την απώλεια του ηθοποιού Ντίνου Καρύδη

«Η απώλεια του Ντίνου Καρύδη, μας στερεί από έναν έντιμο και ευαίσθητο άνθρωπο με αρχές, αλλά και έναν πολυδιάστατο ηθοποιό, με μακρόχρονη και γόνιμη πορεία», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λ. Μενδώνη, πληροφορούμενη την απώλεια του Ντίνου Καρύδη. Και συνέχισε:

«Δοκιμάστηκε, από πολύ νέος, στο θέατρο, με επιτυχία σε μια ευρύτατη γκάμα ρόλων, προερχόμενων από το κλασικό έως και το σύγχρονο ρεπερτόριο, υπηρετώντας τους πιστά και αφοσιωμένα, αξιοποιώντας στο έπακρο τα εκφραστικά του μέσα και χαρίζοντας, με το πλούσιο ταλέντο του, ερμηνείες που δίκαια τον καθιέρωσαν. Δημιούργησε, το 1983, το Θέατρο “Ελεύθερη Αυλαία”, με την ηθοποιό και σύζυγό του Τζούλια Αργυροπούλου και συναδέλφους του, επιδιώκοντας να αναμετρηθεί με απαιτητικά κείμενα και δυσκολοερμήνευτους ρόλους. Η ωριμότητά του στη σκηνή και την οθόνη έμοιαζε πάντοτε φυσική. Ωστόσο, έκρυβε, όχι μόνον ένα πολύπλευρο ταλέντο, αλλά και πολλή δουλειά, αφοσίωση και μεγάλη εμπειρία. Με την ίδια φυσικότητα που ερμήνευε τους θεατρικούς ρόλους, εμφανίστηκε επανειλημμένα, αλλά επιλεκτικά, και στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, κερδίζοντας την αναγνώριση του κοινού.

Στη σύζυγό του Τζούλια και την κόρη του Σμαράγδα, αγαπημένες συμπαραστάτριές του, στη ζωή και την Τέχνη, στους φίλους και τους συναδέλφους του, απευθύνω ειλικρινέστατα συλλυπητήρια», κατέληξε η υπουργός Πολιτισμού στο μήνυμά της.

Ε.Μ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αρχίζει σήμερα το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του Άρεως

Η μεγαλύτερη γιορτή του Βιβλίου «ανοίγει τις πύλες της» σήμερα 6 Σεπτεμβρίου, στο Πεδίον του ‘Αρεως, για να υποδεχτεί τους φίλους του βιβλίου και να προσελκύσει νέους αναγνώστες.

Διακόσιοι εκδοτικοί οίκοι, 280 περίπτερα,  200 πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, διαδραστικά εκπαιδευτικά δρώμενα και πολλά άλλα θα πραγματοποιηθούν στο μεγάλο 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου 2024, που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.), υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Αθηναίων, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Αθηνών, τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής, την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων και τη συνεργασία με το Μικρό Παρίσι των Αθηνών, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού και το Ωδείο Φίλιππος Νάκας.

Οι επισκέπτες του Φεστιβάλ, με φόντο τα χιλιάδες βιβλία, θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν και να συμμετάσχουν σε ένα πολυποίκιλο, πολιτιστικό γεγονός. Μεταξύ πολλών άλλων εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθούν: Παιδική θεατρική παράσταση «Ο θρύλος της Μουλάν» από την εταιρεία θεατρικών παραγωγών ΜΕΘΕΞΙΣ, παράσταση Καραγκιόζη από το Θέατρο Σκιών «Νικόλα Τζιβελέκη», συναυλία από το Εργαστήρι Ελληνικής Μουσικής του Δήμου Αθηναίων, μουσικές βραδιές από μαθητικά σύνολα του Μουσικού Σχολείου Πειραιά και σπουδαστές του Ωδείου Φίλιππος Νάκας, συναυλία από τον Μάριο Στρόφαλη με τη Μάρθα Μορελεόν και την Ειρήνη Τουμπάκη, εκδήλωση της Ελληνικής Ακαδημίας Κόμικς, τριήμερο παρουσίασης πρωτοεμφανιζόμενων δημιουργών λόγου, συναυλία με τους Σοφία Αρβανίτη, Νίκο Καλλίνη, Μάκη Ψαραδέλλη και το Μουσικό και Φωνητικό Σύνολο Κορίνθου «Ηχοροή».

Το κεντρικό αφιέρωμα του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2024 έχει τίτλο «Νεολαία και Ανάγνωση. Από σένα η ‘Ανοιξη εξαρτάται» και είναι επικεντρωμένο στις νεότερες γενιές. Στην ευαισθητοποίησή τους σε κρίσιμα ζητήματα, όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον, η ορθή χρήση της τεχνολογίας, η Τεχνητή Νοημοσύνη κ.ά., στις απαντήσεις που μπορεί να δώσει το βιβλίο σε καίρια φιλοσοφικά και πρακτικά ερωτήματα και στις διεξόδους που μπορούν να βρουν μέσω του πολιτισμού. Την αφίσα και το εξώφυλλο του καταλόγου του 52ου Φεστιβάλ Βιβλίου 2024 κοσμεί έργο του διακεκριμένου Έλληνα εικαστικού, Λεωνίδα Γιαννακόπουλου.

Το 52ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Πεδίον του ‘Αρεως λειτουργεί καθημερινά, από 6 έως 22 Σεπτεμβρίου 2024 με ελεύθερη είσοδο. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Πέμπτη 18:00-22:30, Παρασκευή & Σάββατο 18:00-23:00, Κυριακή 10:30-15:00 & 18:00-22:30.

Η εκδήλωση των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024 και ώρα 20:00.

Ε.Μ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ