Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Δεκάδες μαχητές της Χαμάς ανακοίνωσε ότι σκότωσε ο ισραηλινός στρατός, τη νύχτα στη Γάζα

Σφοδρές χερσαίες μάχες, σύμφωνα με τη Χαμάς, συνεχίζονταν χθες Κυριακή στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για «δεκάδες» μαχητές του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος κατά τη διάρκεια της νύχτας στον θύλακα, όπου παράλληλα οι ακατάπαυστοι βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν, εν μέσω πολιορκίας που κατά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ενδέχεται να αποτελεί «έγκλημα».

«Η παρεμπόδιση της παράδοσης βοήθειας ενδέχεται να αποτελεί έγκλημα πολέμου», δήλωσε χθες ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν, αφού επισκέφθηκε το φυλάκιο στη Ράφα, στα σύνορα της Αιγύπτου με τη Λωρίδα της Γάζας, όπου στοιβάζεται η διεθνής ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τους παλαιστίνιους άμαχους.

«Το Ισραήλ πρέπει να εγγυηθεί χωρίς καθυστέρηση πως οι άμαχοι θα λάβουν τροφή και φάρμακα», πρόσθεσε ο κ. Χαν.

Ο παλαιστινιακός θύλακας, που βομβαρδίζεται χωρίς σταματημό από τον ισραηλινό στρατό σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου, τέθηκε την 9η σε κατάσταση «απόλυτης πολιορκίας» – ο πληθυσμός του στερείται το νερό, την τροφή, φάρμακα, ηλεκτρικό ρεύμα…

Τις τελευταίες ημέρες πολλαπλασιάστηκαν οι εκκλήσεις στην ισραηλινή κυβέρνηση να αφήσει να περάσει η βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, που υφίσταται ισραηλινό αποκλεισμό από το 2007, αφού πήρε την εξουσία η Χαμάς.

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες πως ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν τόνισε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου «την ανάγκη να αυξηθεί άμεσα και σημαντικά η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας».

33 φορτηγά

Σύμφωνα με το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων (OCHA) του ΟΗΕ, χθες Κυριακή μπήκαν στη Λωρίδα της Γάζας 33 φορτηγά με βοήθεια, η μεγαλύτερη αυτοκινητοπομπή από την 21η Οκτωβρίου, όταν επετράπη να εισέλθουν τα πρώτα. Έκτοτε, έχουν φθάσει 117 φορτηγά, κατά την καθημερινή ενημέρωση που δημοσιοποίησε σήμερα.

Επρόκειτο για βοήθεια «ευπρόσδεκτη» αλλά ανεπαρκή, τόνισε το OCHA, που φοβάται «νέα καταστροφική επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» και «ταραχές».

Στα πεδία των μαχών, η Χαμάς έκανε λόγο για «σφοδρές μάχες» χθες βράδυ, στις οποίες οι μαχητές του χρησιμοποίησαν «αυτόματα και αντιαρματικά όπλα» στη βόρεια Γάζα.

Ο ισραηλινός στρατός διεξάγει χερσαίες επιχειρήσεις εκεί από το βράδυ της Παρασκευής.

Σήμερα διαβεβαίωσε πως οι δυνάμεις του «σκότωσαν δεκάδες τρομοκράτες που είχαν κλειστεί σε κτίρια και σήραγγες» και «προσπάθησαν να τους επιτεθούν». Μαχητικό αεροσκάφος έπληξε κτίριο στο εσωτερικό του οποίου βρίσκονταν «πάνω από 20 τρομοκράτες».

Χιλιάδες κτίρια έχουν ισοπεδωθεί ήδη στον παλαιστινιακό θύλακα 2,4 εκατομμυρίων κατοίκων, από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές του πλανήτη. Το 1,4 εκατ. των κατοίκων του έχει εκτοπιστεί βίαια.

Χθες ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανέφερε πως αυξάνει τον αριθμό των στρατιωτών του και το εύρος των επιχειρήσεών του στην παλαιστινιακή περιοχή με διακηρυγμένο σκοπό τον «αφανισμό» της Χαμάς.

Πάνω από 1.400 άνθρωποι σκοτώθηκαν, κυρίως άμαχοι, στην επίθεση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος σε τομείς της ισραηλινής επικράτειας. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς, πάνω από 8.000 άνθρωποι, επίσης κυρίως άμαχοι, σκοτώθηκαν έκτοτε στους ασταμάτητους βομβαρδισμούς της Λωρίδας της Γάζας.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε χθες πως η αεροπορία της έπληξε «στρατιωτικές δομές της Χαμάς», ενώ έκανε λόγο για εκτοξεύσεις ρουκετών από τον θύλακα προς την κατεύθυνση του κεντρικού και του νότιου Ισραήλ.

Σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, βομβαρδίστηκε επανειλημμένα περιοχή όπου βρίσκεται νοσοκομείο της, θέτοντας σε κίνδυνο ασθενείς και χιλιάδες πολίτες που έχουν καταφύγει στη δομή υγείας.

«Απειλές»

«Λάβαμε απειλές» από πλευράς Ισραήλ, που απαίτησε να «εκκενώσουμε αμέσως το νοσοκομείο Αλ Κουντς, καθώς επρόκειτο να βομβαρδιστεί», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπασάρ Μουράντ, ο διευθυντής του.

«Επαναλαμβάνουμε πως είναι αδύνατο να εκκενωθεί νοσοκομείο γεμάτο ασθενείς χωρίς να τεθεί η ζωή τους σε κίνδυνο», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς πως χρησιμοποιεί νοσοκομεία για να κρύβει όπλα και μαχητές, κάτι που διαψεύδει το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα.

Μπροστά στη φοβερή έλλειψη ανθρωπιστικής βοήθειας, το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA) προειδοποίησε χθες Κυριακή εναντίον του κινδύνου κατάρρευσης «της δημόσιας τάξης» την επομένη λεηλασίας αποθηκών και κέντρων διανομής βοήθειας.

Το Σάββατο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυε πως ξεκινά «η δεύτερη φάση του πολέμου» με σκοπό να «καταστραφούν οι στρατιωτικές δυνατότητες και η ηγεσία της Χαμάς», κινήματος που η χώρα του, οι ΗΠΑ και η ΕΕ χαρακτηρίζουν «τρομοκρατική».

Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ κατηγόρησε χθες τη Χαμάς πως προσπαθεί να «χειραγωγήσει ψυχολογικά», εκμεταλλευόμενη τους ομήρους που κρατά, τους ισραηλινούς πολίτες, αφού το παλαιστινιακό κίνημα διαβεβαίωσε πως είναι έτοιμο να τους απελευθερώσει όλους, σε αντάλλαγμα για την αποφυλάκιση όλων των Παλαιστινίων στις φυλακές του Ισραήλ.

Συρία και Λίβανος

Ενώ η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για τον κίνδυνο περιφερειακής ανάφλεξης, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα πως έπληξε «στόχους» στη Συρία σε αντίποινα για εκτοξεύσεις ρουκετών.

Η ένταση παραμένει επίσης στο κόκκινο στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου, όπου οι ανταλλαγές πυρών είναι καθημερινές ανάμεσα σε ισραηλινές δυνάμεις, παλαιστινιακές και φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις, όπως το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ.

Η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε χθες πως κατέρριψε ισραηλινό drone στον ισραηλινό εναέριο χώρο· ανακοίνωσε επίσης τον θάνατο άλλου μαχητή της.

Ο Τσαχάλ έκανε λόγο από τη δική του πλευρά περί νέων πυρών από τον Λίβανο προς τον τομέα της Χαρ Ντοβ και της Κιριάτ Σιμόνα και πρόσθεσε πως τα ανταπέδωσε.

Τη 13η Οκτωβρίου, ο δημοσιογράφος-εικονολήπτης του πρακτορείου ειδήσεων Ρόιτερς Ισάμ Αμπντάλα σκοτώθηκε σε πλήγμα στον νότιο Λίβανο και άλλοι έξι συνάδελφοί του, ανάμεσά τους δύο του Γαλλικού Πρακτορείου, τραυματίστηκαν.

Σε έρευνά της που δημοσιοποίησε χθες Κυριακή, η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF) ανέφερε πως επρόκειτο για «στοχευμένο πλήγμα».

Στο κόκκινο βρίσκεται επίσης η ένταση που επικρατεί στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακό έδαφος κατεχόμενο από το 1967, όπου πάνω από 110 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από στρατιώτες ή ισραηλινούς εποίκους από την 7η Οκτωβρίου, ενώ χθες το υπουργείο Υγείας της Παλαιστινιακής Αρχής ανακοίνωσε ότι σκοτώθηκαν ακόμη πέντε.

Επίσης χθες ο πρόεδρος του Ιράν, ο Εμπραχίμ Ραϊσί, η χώρα του οποίου στηρίζει τη Χαμάς, προειδοποίησε πως ο Ισραήλ έχει ξεπεράσει τις «κόκκινες γραμμές», κάτι που ενδέχεται να ωθήσει άλλα μέρη να «περάσουν στη δράση».

Ενώ στη ρωσική δημοκρατία του Νταγκεστάν, στον Καύκασο, με κατά πλειονότητα μουσουλμανικό πληθυσμό, αεροδρόμιο έκλεισε εξαιτίας εφόδου πλήθους που έψαχνε «εβραίους» επιβάτες πτήσης από το Τελ Αβίβ. Επεισόδιο στο οποίο έγιναν 60 προσαγωγές και αναφέρθηκαν κάπου 20 τραυματισμοί, ανάμεσά τους 9 αστυνομικών. Το επεισόδιο καταδικάστηκε από τις αρχές του Νταγκεστάν, καθώς και από τις ΗΠΑ, που το χαρακτήρισαν «αντισημιτική» διαδήλωση.

ΦΩΤΟ EPA/HANNIBAL HANSCHKE

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

To τουριστικό θαύμα της Αίγινας

Σε δωδεκάμηνο προορισμό για Έλληνες και ξένους επισκέπτες έχει εξελιχθεί το νησί της Αίγινας αποτελώντας ένα βέλτιστο παράδειγμα για το πώς ένα μικρό νησί κατάφερε μέσα σε 20 χρόνια να προσελκύει 2 και πλέον εκατομμύρια επισκέπτες κάθε χρόνο αμβλύνοντας την τουριστική περίοδο, πέραν του θέρους. 
Το “τουριστικό θαύμα της Αίγινας”, όπως τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των ξενοδόχων του νησιού, Σταύρος Καλαμάκης, δεν ήταν κάτι που συνέβη από μόνο του. “Είναι το απόσταγμα της δουλειάς που έχει γίνει όλα αυτά τα χρόνια από τους φορείς του κλάδου. Το πείσμα και η επιμονή της τοπικής ένωσης των ξενοδόχων σε συνεργασία με τους επικεφαλείς της ΠΟΞ, του ΣΕΤΕ και της ΕΞΑΑΑ έφερε δράσεις που άλλαξαν την τουριστική ιστορία του νησιού”, τονίζει ο κ. Καλαμάκης.
Ηλεκτρική διασύνδεση και τουριστικές υποδομές αλλάζουν το τουριστικό τοπίο στην Αίγινα
    Στον άξονα των υποδομών, η ηλεκτρική διασύνδεση του νησιού με την Αθήνα από τον ΔΕΔΗΕ, αλλά και η υλοποίηση της μαρίνας στην Αγία Μαρίνα για 100 σκάφη έδωσαν αξία στο τουριστικό χαρτοφυλάκιο του νησιού, εξηγεί ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων της Αίγινας. Με την διασύνδεση, πλέον εξασφαλίστηκε η ηλεκτρική επάρκεια των υποδομών του νησιού και την ίδια στιγμή δρομολογήθηκε η φωταγώγηση του ναού της Αφαίας, εξηγεί ο κ. Καλαμάκης. Στο μεταξύ με τη νέα Μαρίνα, η Αίγινα μπαίνει στον χάρτη του θαλάσσιου τουρισμού με αξιώσεις. Πρόκειται για έργα που έδωσαν πνοή στον τόπο και παράλληλα συνέδεσαν τον τουρισμό με τον πολιτισμό, αναφέρει ο κ. Καλαμάκης.
Σε 35 λεπτά πας Αίγινα με τα νέα καταμαράν
    Ειδική μνεία, εξάλλου, πρέπει να γίνει και για την θαλάσσια σύνδεση του νησιού με τον Πειραιά και την Αθήνα γενικότερα, αφού με τα νέα καταμαράν που μπήκαν σε τακτικά δρομολόγια, η διάρκεια του ταξιδιού είναι μόλις 35 λεπτά, ενώ από το αεροδρόμιο της Αθήνας η Αίγινα απέχει πλέον 70 λεπτά, όπως εξηγεί ο κ. Καλαμάκης. Πλέον τα νησιά του Αργοσαρωνικού έχουν μετατραπεί σε πόλο έλξης για να επισκεφτεί κανείς την Αθήνα, δεδομένης και της διαθεσιμότητας σε δωμάτια στα εν λόγω νησιά.
    Η Αίγινα διαθέτει 3,500 ξενοδοχειακά κρεβάτια και επιπλέον 1.500 σε ενοικιαζόμενα δωμάτια. Μάλιστα ο κ. Καλαμάκης εκτιμά ότι αυτά της βραχυχρόνιας μίσθωσης προσεγγίζουν τα ξενοδοχειακά. Στο σημείο  αυτό υπογραμμίζει ότι Γάλλοι και Άγγλοι συνταξιούχοι είναι πλέον μόνιμοι κάτοικοι στο νησί. Το 2023 ο Αργοσαρωνικός προσέλκυσε 2.5 εκατομμύρια επισκέπτες, με τα 2.3 εκατομμύρια να πιάνουν λιμάνι στην Αίγινα. Αντίστοιχη εικόνα αναμένεται και για το 2024, αφού από τώρα οι κρατήσεις για το καλοκαίρι αγγίζουν το 70% στα καταλύματα του νησιού.
Επιτακτική ανάγκη ο εκσυγχρονισμός των τουριστικών καταλυμάτων μέσω επιδότησης
    Τροχοπέδη για την βελτίωση του τουριστικού προϊόντος αποτελεί ο αποκλεισμός των καταλυμάτων του νησιού από προγράμματα επιδότησης, που θα αναβαθμίσουν την εικόνα τους, αναφέρει ο κ. Καλαμάκης. Παράλληλα καυτηριάζει την απουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης στο πεδίο του τουρισμού τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι 4 χρόνια δεν έχει υπάρξει συνάντηση του δημάρχου με τους φορείς των ξενοδόχων, παρά τις αλλεπάλληλες εκκλήσεις τους.  Σε ό,τι αφορά την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ο θρησκευτικός τουρισμός έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στο νησί, χάριν της παρουσίας του μοναστηριού του Αγίου Νεκταρίου. Χιλιάδες είναι οι τουρίστες που κάθε μέρα επισκέπτονται το μοναστήρι, προερχόμενοι κυρίως από Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία κλπ και οι οποίοι διανυκτερεύουν στο νησί καθ’ολη τη διάρκεια του έτους.
Κ. Χαλκιαδάκης

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Σουηδία: Στο «μικροσκόπιο» αναφορές για πυροβολισμούς κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ – Αποκλεισμένη η περιοχή

Πυροβολισμοί ακούστηκαν στη Σουηδία την Παρασκευή (17.05.24), κοντά στην πρεσβεία του Ισραήλ, με τις Αρχές να έχουν αποκλείσει την περιοχή.

Η αστυνομία στη Σουηδία συνέλαβε πολλούς ανθρώπους και απέκλεισε περιοχή στη Στοκχόλμη, αφού αστυνομικοί σε περιπολικό δήλωσαν ότι άκουσαν πυροβολισμούς, με την πρεσβεία του Ισραήλ να βρίσκεται μέσα στην αποκλεισμένη περιοχή.

«Περιπολικό στην Στραντβάγκεν στη Στοκχόλμη άκουσε δυνατούς ήχους και εκτίμησε ότι επρόκειτο για πυροβολισμούς», ανέφερε η αστυνομία στον ιστότοπό της, ενώ πρόσθεσε ότι η περιοχή που έχει αποκλειστεί είναι μεταξύ της γέφυρας Τζουργκάρντεν, του Νόμπελπάρκεν και την εκκλησία Όσκαρ Φρέντρικ.

Πολλοί άνθρωποι έχουν συλληφθεί και έχει ξεκινήσει έρευνα, εξήγησε η αστυνομία.

Στο πλαίσιο της έρευνας στο σημείο, «έχουν εντοπιστεί ευρήματα που ενισχύουν τις υποψίες ότι υπήρξαν πυροβολισμοί», επεσήμανε η ίδια πηγή.

Το σουηδικό πρακτορείο ΤΤ μετέδωσε ότι η αστυνομία αρνήθηκε να σχολιάσει αν υπάρχει σύνδεση μεταξύ του περιστατικού και της ισραηλινής πρεσβείας.

NEWSIT

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Αλγερία: Σκότωσε και τον σκύλο του Ομάρ – Φρικιαστικές αποκαλύψεις για τον 61χρονο που κρατούσε όμηρο τον 45χρονο επί 26 χρόνια

Σοκαρισμένος και φοβισμένος εξακολουθεί να είναι ο Ομάρ Μπιν Ομράν, ο άνθρωπος που επί 26 χρόνια βρισκόταν φυλακισμένος στα χέρια του απαγωγέα του στην Αλγερία, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το σπίτι του.

Ο 45χρονος σήμερα Ομάρ βρέθηκε φυλακισμένος στο υπόγειο ενός στάβλου που διατηρεί ο 61χρονος απαγωγέας του στην Αλγερία. Ο Ομάρ είχε απαχθεί σε ηλικία 19 ετών από τον γείτονά του καθώς πήγαινε στη σχολή του και έκτοτε όλοι πίστεψαν ότι ήταν νεκρός.

Σύμφωνα με τη Daily Mail, ξάδερφος του Ομάρ σημείωσε πως η οικογένεια είναι σε «καταστροφικό σοκ», ενώ ο Ομάρ εξακολουθεί να είναι φοβισμένος, μιας και είναι η πρώτη φορά έπειτα από χρόνια που βρίσκεται σε ανοιχτό χώρο. 

«Είναι κάτι περισσότερο από σοκαρισμένος. Είναι φοβισμένος, δεδομένου του γεγονότος ότι για 26 χρόνια ήταν υπό περιορισμό, και άρα δεν έχει συνηθίσει να είναι σε ανοιχτό χώρο» είπε ο Χαλέντ Ρεγκάμπ, ξάδερφος του Ομάρ.

Ο Ρεγκάμπ είπε επίσης ότι ο σκύλος του Ομάρ βρέθηκε νεκρός δύο εβδομάδες μετά την απαγωγή του και όπως είπε συνήθιζε να πηγαίνει έξω από τον στάβλο που ήταν φυλακισμένος και να κλαίει. 

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο 61χρονος απαγωγέας του Ομάρ σκότωσε τον σκύλο για να μην κινήσει υποψίες…

Η μητέρα του Ομάρ πέθανε το 2013 και ήταν η μόνη που πίστευε ότι ο γιος της ζει. 

https://youtube.com/watch?v=ADBNJAQik-I%3Ffeature%3Doembed

Ο Ρεγκάμπ απάντησε και στο ερώτημα γιατί ο Ομάρ δεν προσπάθησε να δραπετεύσει αυτά τα 26 χρόνια που ήταν υπό περιορισμό, ο ξάδερφός του απάντησε ότι: «Αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει και εμάς. Ο στάβλος κάτω από τον οποίο τον κρατούσαν είχε μέσα πρόβατα. Είχε στάχια και από αυτά ήταν καλυμμένη η είσοδος του υπόγειου χώρου. Ακόμα και όταν εμείς τον ρωτήσαμε γιατί δεν φώναξες, γιατί δεν αντιστάθηκες, γιατί δεν έφυγες από το σπίτι, η απάντησή του ήταν απλή. Μας είπε “δεν μπορούσα ούτε να μιλήσω, ούτε να περπατήσω”».

Ο ίδιος ο Ομάρ περιέγραψε την κατάσταση που βίωνε πως ήταν σαν κάποιος να του είχε κάνει μάγια, ενώ δεν είναι σαφές αν ο 61χρονος νάρκωνε τον Ομάρ.

Ο 61χρονος συνελήφθη χάρη στη μαρτυρία του αδερφού του που κατήγγειλε στην αστυνομία ότι ο αδερφός του κρύβεται πίσω από την απαγωγή του Ομάρ. 

Ο 61χρονος είναι δημόσιος υπάλληλος και ζούσε μόνος του στο σπίτι αν και συχνά τον είχαν δει να αγοράζει προμήθειες που θα αντιστοιχούσαν σε δύο άτομα. Πλέον βρίσκεται στα χέρια της αστυνομίας. 

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ