Μια πιο καθαρή εικόνα υπάρχει πλέον για το ποιοι εκλέγονται ή δεν εκλέγονται από την πρώτη Κυριακή των περιφερειακών εκλογών και δημοτικών εκλογών της 8ης Οκτωβρίου.
Η συμμετοχές στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές καταγράφεται στο 52,40%, και πλέον η ενσωμάτωση έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Τα άκυρα/λευκά αθροίζονται στο 6,47%.
Από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών εκλέγονται περιφερειάρχες στις Περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας.
Στις 6 από αυτές οι νικητές της κάλπης υποστηρίζονται από τη Νέα Δημοκρατία ενώ στην Κρήτη ο υποψήφιος προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και κατέρχεται με ανεξάρτητο συνδυασμό, ο οποίος ωστόσο υποστηρίζεται από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Επιπλέον, στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ηπείρου, Κεντρικής Μακεδονίας, Κρήτης, Νοτίου Αιγαίου και Στερεάς Ελλάδας ανανεώνουν τη θητεία τους οι ήδη εκλεγμένοι περιφερειάρχες για την προηγούμενη τετραετία.
Στους υπόλοιπους συνδυασμούς στις περιφέρειες υπήρξαν ανακατατάξεις και εκπλήξεις, ενώ μεγάλη άνοδο είχαν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», της παράταξης που στηρίζει το ΚΚΕ σε όλες τις περιφέρειες και τους Δήμους της χώρας.
Στην Αττική, ο υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και πρώην υπουργός Νίκος Χαρδαλιάς εκλέγεται από τον πρώτο γύρο με ποσοστό 46,73%. Έπεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος με στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ιωακειμίδης με ποσοστό 15,53%. Στην τρίτη θέση ανέβηκε ο υποστηριζόμενος από το ΚΚΕ (Λαϊκή Συσπείρωση) Γιάννης Πρωτούλης με ποσοστό 13,88% (από 8,2%) ενώ την τέταρτη θέση έπεσε ο Γιάννης Σγουρός, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, με ποσοστό 13,30% (από 17%).
Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ο Απόστολος Τζιτζικώστας πετυχαίνει μία καθαρή νίκη από τον πρώτο γύρο συγκεντρώνοντας 60,27%, ενώ ο υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπαστεργίου, βρίσκεται στη δεύτερη θέση με ποσοστό 10,61%. Και εδώ ο υποψήφιος της Λαϊκής Συσπείρωσης, Σωτήρης Αβραμόπουλος, είχε άνοδο και συγκεντρώνει το 7,98% των ψήφων, ενώ ο Γιάννης Μυλόπουλος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, καταλαμβάνει ποσοστό 7,16%.
Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ο νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ Νεκτάριος Φαρμάκης διατηρεί τη θέση του από τον πρώτο γύρο, πετυχαίνοντας ποσοστό 58,97%. Στη δεύτερη θέση ο Σπυρίδων Σκιαδαρέσης, υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει 13,17%.
Στην Περιφέρεια Ηπείρου, ο Αλέξανδρος Καρχιμάνης υποστηριζόμενος από τη ΝΔ και νυν περιφερειάρχης, επίσης εκλέγεται από τον πρώτο γύρο, πετυχαίνοντας 54,75%. Δεύτερος στην κούρσα των εκλογών είναι ο Ιωάννης Στέφος, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 12,56%. Ο Στέφανος Ζούμπας του ΠΑΣΟΚ είναι στο 9,1, ενώ και εδώ η Λαϊκή Συσπείρωση με τον Γιώργο Πρέντζα σημειώνει άνοδο, αφού από το 6% βρέθηκε στο 8,32%.
Στην Περιφέρεια Κρήτης, πετυχαίνει την εκλογή του από τον α’ γύρο, ο υποψήφιος προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Σταύρος Αρναουτάκης, κατερχόμενος σε συνδυασμό με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνοντας το 78,22%, ενώ στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο Σπυρίδων Δανέλλης, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, με ποσοστό 11,09%. Η Λαϊκή Συσπείρωση με τον Αλέξανδρο Μαρινάκη, πήγε από το 6,35% στο 8,25%.
Στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Γεώργιος Χατζημάρκος, νυν περιφερειάρχης και υποψήφιος προερχόμενος από τη ΝΔ, συγκεντρώνει το 66,24% και άρα εκλέγεται από τον πρώτο γύρο. Στη δεύτερη θέση, ο Νικηφόρος Παπανικόλας, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ, συγκεντρώνει το 15,26%. Η Χρυσούλα Καραγιάννη το ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 10% ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση με τον Γιάννη Αγγέλου ανέβηκε στο 7,5%.
Τέλος, όσον αφορά τις περιφέρειες στις οποίες δεν θα υπάρξει β’ γύρος την επόμενη Κυριακή, στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, ο Φάνης Σπανός, νυν περιφερειάρχης και υποστηριζόμενος από τη ΝΔ, πετυχαίνει την εκλογή του με ποσοστό 48,32%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο ανεξάρτητος υποψήφιος που έλαβε τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, Απόστολος Γκλέτσος, με ποσοστό 24,90%. Ο Κώστας Μπασδέκης της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέβηκε από το 5,6 στο 8,9, και ακολουθεί ο Λουκάς Αποστολίδης του ΠΑΣΟΚ με 6,8%.
Οι περιφέρειες που θα έχουν δεύτερο γύρο
Και πάλι ο νυν περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστος Μέτιος (42,2%) θα αναμετρηθεί όπως και την προηγούμενη φορά με τον Χριστόδουλο Τοψίδη (35,3%) σε μια αναμέτρηση που είναι ανάμεσα σε έναν υποψήφιο που έχει το χρίσμα της ΝΔ και σε έναν γαλάζιο αντάρτη. Ακολούθησαν ο Δαμιανός Καγκελίδης του ΠΑΣΟΚ με 9%, ο Στέργιος Ηλιόπουλος του ΣΥΡΙΖΑ με 5,9%, ενώ συμβούλους εκλέγει και ο Διονύσης Κλάδης της Λαϊκής Συσπείρωσης με 5,75%.
Στο Βόρειο Αιγαίο ο εκλεκτός της ΝΔ Αλκιβιάδης Στεφανής πήγε καλύτερα από ότι έδειχναν τα προγνωστικά και τερμάτισε πρώτος με 40% απέναντι στον έμπειρο νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζούρη (33,8%) και επίσης «αντάρτη» της ΝΔ. Η Λαϊκή Συσπείρωση με επικεφαλής την Αγλαΐα Κυρίτση ανέβηκε στο 13,2 % (από 10%) και «έπιασε» την 3η θέση. Η Βασιλική Χοχλάκα (ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ) συγκέντρωσε 11,4%.
Μεγάλο ντέρμπι στην Δυτική Μακεδονία με τον νυν περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη να τερματίζει δεύτερος με 34,2% και τον «αντάρτη» Γιώργο Αμανατίδη να είναι πρώτος αλλά με 35,%. Η υποψήφια με τη στήριξη ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ Γεωργία Ζεμπιλιάδου πήρε 21,5%, ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση με τον Νόντα Στολτίδη ανέβηκε στο 6,2%.
Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός (41,3%) θα πρέπει να πείσει περισσότερους συμπολίτες του την επόμενη Κυριακή να τον ψηφίσουν για να μείνει στο γραφείο του. Η διαφορά του είναι μεγάλη από τον δεύτερο Δημήτρη Κουρέτα (34,1%), ο οποίος στηρίζεται από ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Ο Τάσος Τσιαπλές της Λαϊκής Συσπείρωσης είχε μεγάλη άνοδο, αφού από το 6,9% πλέον έχει 12,8%, ενώ η προερχόμενη από την ΝΔ Ελευθερία Τζανακούλη συγκεντρώνει 9,5%.
Στα Ιόνια Νησιά ο «αντάρτης» πρώην δήμαρχος Κερκυραίων Ιωάννης Τρεπεκλής τερμάτισε πρώτος (32,4%) από την νυν περιφερειάρχη και υποστηριζόμενη από την ΝΔ Ρόδη Κράτσα (27,4%). Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ Θεόδωρος Γαλιατσάτος αυτή τη φορά έπεσε στο 15,8% ενώ η Αλεξάνδρα Μπαλού της Λαϊκής Συσπείρωσης ανέβηκε στο 13,8%. Συμβούλους εκλέγει και η Μαρία Δρυ του ΠΑΣΟΚ με 8,8%.
Στην Πελοπόννησο, μετά από ένα θρίλερ ο Δημήτρης Πτωχός δεν εκλέχτηκε από την 1η Κυριακή αφού συγκέντρωσε το 42,6%, και πάει σε δεύτερο γύρο με αντίπαλο τον Πέτρο Τατούλη (31,8%). Ο Μανώλης Μάκαρης του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 8%, ενώ ο υποψήφιος που στηρίζει το ΠΑΣΟΚ (αυτή τη φορά ήταν ο Δημήτρης Κουτσούλης) ανέβηκε στο 8%. Συμβούλους εκλέγει και η Λαϊκή Συσπείρωση με τον Νίκο Κουτουμάνο που από το 4,6% ανέβηκε στο 6,4%.
Δείτε με μια ματιά όλα τ’ αποτελέσματα στις 13 Περιφέρειες
Την δεύτερη Κυριακή βγάζουν δήμαρχο Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Τρεις υποψήφιοι δήμαρχοι είχαν τη στήριξη της ΝΔ σε αυτές τις εκλογές. Από αυτούς μόνο ένας βγήκε από την Α’ Κυριακή, ο νυν δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης με το ποσοστό του να αγγίζει το 70%.
Ο νυν δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης θα αναμετρηθεί την επόμενη Κυριακή με τον υποψήφιο με την στήριξη του ΠΑΣΟΚ, Χάρη Δούκα ο οποίος όμως υπολείπεται αρκετά σε ποσοστό έναντι του νυν δημάρχου.
Με ενσωματωμένο το 76% ο Κώστας Μπακογιάννης συγκεντρώνει το 41,33% και ο Χάρης Δούκας το 14,27%. Ο Κώστας Ζαχαριάδης από τον ΣΥΡΙΖΑ πήρε 13,36%, ενώ ο Νίκος Σοφιανός (Λαϊκή Συσπείρωση) κέρδισε πάνω από 5 μονάδες, αφού από το 7,4% πήγε στο 12,9%.
Στην Θεσσαλονίκη είναι πιο δύσκολα τα πράγματα για τον Κωνσταντίνο Ζέρβα ο οποίος με μια μονάδα διαφορά από τον αντίπαλό του Στέλιο Αγγελούδη (27-26) θα έχει πολύ δύσκολο έργο.
Δείτε με μια ματιά τ’ αποτελέσματα σε όλους τους Δήμους
Ανεξαρτητοποιήθηκαν Θεοδώρα Τζάκρη και Γιώτα Πούλου από τον ΣΥΡΙΖΑ – Αξιωματική αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ
Τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάνει και επίσημα ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μένει με 29 βουλευτές, μετά την ανεξαρτητοποίηση της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πουλου.
Σημειώνεται πως τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης παίρνει πλέον το ΠΑΣΟΚ. Τόσο η Θεοδώρα Τζάκρη όσο και η Γιώτα Πούλου απέστειλαν ταυτόχρονα το πρωί της Πέμπτης (21.11.2024) επιστολές ανεξαρτητοποίησης στον πρόεδρο της Βουλής, προσπαθώντας με αυτό τον τρόπο να περιορίσουν την κριτική ότι φέρουν την ευθύνη πως «έριξαν» τον ΣΥΡΙΖΑ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το ΠΑΣΟΚ με 31 βουλευτές γίνεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ΣΥΡΙΖΑ εντάσσεται στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης.
Η Θεοδώρα Τζάκρη αναφέρει στην επιστολή της: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων. Με την παρούσα επιστολή μου σας γνωστοποιώ την αποχώρησή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εφεξής θα είμαι ανεξάρτητη βουλευτής Πέλλας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Με τιμή, Θεοδώρα Τζάκρη».
Με πανομοιότυπη επιστολή ανεξαρτητοποιήθηκε και η Γιώτα Πούλου: «Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Βουλής των Ελλήνων, Με την παρούσα επιστολή μου σας γνωστοποιώ την αποχώρησή μου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Εφεξής θα είμαι ανεξάρτητη βουλευτής Βοιωτίας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Με τιμή, Γιώτα Πούλου».
Το πρωί της Πέμπτης η Θεοδώρα Τζάκρη είχε ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ το… Σάββατο.
Σημειώνεται πως οι πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και πλέον ανεξάρτητοι, Θεοδώρα Τζάκρη, Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα και Γιώτα Πούλου αναμένεται να ενταχθούν στο νέο κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη.
Νίκος Δένδιας: Πάμε σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων μέχρι το 2025 – Κάθε μονάδα θα έχει τη δυνατότητα αντι-drone
Για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων για το διάστημα 2024 – 2035 μίλησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής, το πρωί της Πέμπτης (14.11.24).
Ο Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε στα εξοπλιστικά προγράμματα που θα ενισχύσουν και θα αναβαθμίσουν τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων.
Αρχικά, ο Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι θα μεταρρυθμιστεί η Εθνοφυλακή, η εφεδρεία και η στρατιωτική θητεία, ενώ υπογράμμισε ότι συγχωνευτούν και κατ’ επέκταση θα κλείσουν στρατόπεδα στην ελληνική επικράτεια, παρουσιάζοντας αριθμητικά στοιχεία λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτή τη στιγμή υπάρχουν μονάδες στον Έβρο με πληρότητα κάτω από 30% και μονάδα στην Πελοπόννησο με 130%. Δεν έχει λογική να έχουμε 800 και στρατόπεδα, περισσότερα και από τις ΗΠΑ. Χρειάζομαι βοήθεια ξέρω τι είναι να κλείνουν στρατό. Πάμε σε κλείσιμο 137 στρατοπέδων και αυτό να τελειώσει μέχρι το 2025. Το κάνουμε γιατί δεν έχουμε χρήματα να κλείσουμε άλλα 250».
Παράλληλα, τόνισε ότι θα καταργηθούν περισσότεροι από 30 σχηματισμοί και θα ενοποιηθούν άλλοι, επισημαίνοντας πως πλέον οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να εκσυγχρονιστούν.
«Πρέπει να μπούμε στην εποχή των drones, κάθε μονάδα θα έχει τη δυνατότητα αντι-drone», ανέφερε.
Δείτε το σχετικό απόσπασμα από το 09:30 με 10:30 του βίντεο:
Σε ό,τι αφορά το Πολεμικό Ναυτικό, ο Νίκος Δένδιας είπε ότι θα υπάρξει τεράστια ενίσχυση και ο Στόλος θα α αποκτήσει δυνατότητες που δεν είχε ποτέ στην ιστορία του και αποκτά δυνατότητα αεροπορικής άμυνας στην περιοχή, προκειμένου να προβάλλει την ισχύ του.
Για την Πολεμική Αεροπορία, ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε ότι «ο πτέραρχος Γεωργιάδης έχει προωθήσει ένα πρόγραμμα ομογενοποίησης των τύπων για να φτάσουμε σε μια οροφή 200 αεροσκαφών 4++ και 5ης γενιάς, με τα μαχητικά αεροσκάφη τύπου Rafale, F-35 και τα αναβαθμισμένα F-16 Viper.
Ως προς την κυβερνοασφάλεια, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε πως «για να λειτουργήσουμε τα συστήματα πρέπει να πάμε σε δορυφορικές επικοινωνίες κρυμμένες, άρα πρέπει να πάμε σε ελληνικό δορυφόρο και πρέπει να πάμε σε δυνατότητες κυβερνοπολέμου αμυντικές και επιθετικές».
Επίσης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι «στα 10 χρόνια της κρίσης έλειψαν 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο άρα ένα συνολικό έλλειμμα 20 δισ. Όπου υπάρχει ιδιωτική βοήθεια είναι καλοδεχούμενη. Φέτος θα ξεπεράσουμε τα 20 εκατομμύρια. Η δυνάμει απειλή έχει έναν προϋπολογισμό 40 δισ. ευρώ. Εκτιμούμε ότι θα πάμε σε 2 δισ. εξοικονόμηση σε βάθος 10ετίας από τα λειτουργικά έξοδα και αυτό είναι το απαισιόδοξο σενάριο».
Οι δυο κινήσεις Μητσοτάκη στη Βουλή που «έδειξαν» ποιον θεωρεί βασικό του αντίπαλο
Η συζήτηση στη Βουλή για την αντιπυρικη περίοδο φαίνεται να εκπέμπει και πολλά μηνύματα από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στους πολιτικούς του αντιπάλους εντός και εκτός.
Όπως σχολιάστηκε από πολλούς, η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να αποχωρήσει την ώρα που ανέβαινε στο βήμα ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Παππάς και η επιστροφή του όταν πήρε τον λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης έδειξε δυο πράγματα: πρώτον, ότι επιλέγει ως βασικό του πολιτικό αντίπαλο τον Νίκο Ανδρουλάκη. Άλλωστε αυτό φάνηκε και στην πρωτολογία του όταν απευθύνθηκε προσωπικά στον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. «Και να πω στον κ. Ανδρουλάκη, αφού τον συγχαρώ για την επανεκλογή του, με αφορμή κάτι το οποίο διάβασα στην ερώτησή σας: δεν είναι άλλοθι, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Η κλιματική κρίση δεν είναι άλλοθι, είναι μια πραγματικότητα. Είναι μια επίθεση η οποία δεν έχει χρώμα, δεν έχει κόμμα. Είναι ένας κίνδυνος ο οποίος αφορά τους πάντες και απέναντι στην κλιματική κρίση έχουμε χρέος να σταθούμε όλοι ενωμένοι και συντεταγμένοι».
Και δεύτερον: Σε αντίθεση με τον Αντώνη Σαμαρά ο οποίος πρόσφατα αντάλλαξε θερμή χειραψία με τον Νίκο Παππά σε εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί να έχει σχέσεις με τον καταδικασμένο Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ από το Ειδικό Δικαστήριο για τις τηλεοπτικές άδειες.
Χρησιμοποιούμε cookies για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία στη σελίδα μας. Εάν συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε τη σελίδα, θα υποθέσουμε πως είστε ικανοποιημένοι με αυτό.Εντάξει