Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλόκο στα κοινωνικά επιδόματα των «φτωχών» ελεύθερων επαγγελματιών – Σαρωτικές αλλαγές στη φορολόγησή τους

Εκτός κοινωνικών επιδομάτων θα βρεθούν σύντομα πολλοί «φτωχοί», κατά την Εφορία, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι, στο πλαίσιο των αλλαγών που έρχονται και έχουν ως στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. 

Το νέο φορολογικό πλαίσιο, που θα αφορά την συγκριμένη κατηγορία πολιτών, τους ελεύθερους επαγγελματίες, θα περιλαμβάνει μία σειρά από ρυθμίσεις, οι οποίες ως βασική τους επιδίωξη θα έχουν όχι μόνο να φέρουν στην επιφάνεια αδήλωτα εισοδήματα, αλλά και να κόψουν επιδόματα, κάθε λογής βοηθήματα, αλλά και την επιλογή τους – από τους πρώτους μάλιστα – για παιδικούς σταθμούς, λόγω εισοδημάτων πενίας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, περίπου οι 7 στους 10 επαγγελματίες δηλώνουν στην Εφορία ετήσια εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να λαμβάνουν πλήθος κοινωνικών επιδομάτων. Μάλιστα όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης «δεν είναι δυνατόν να έχουμε εισοδήματα από ελεύθερους επαγγελματίες των 1.000 ευρώ ή των μείον χιλίων ευρώ, των δύο ή τριών χιλιάδων ευρώ» και οι φορολογούμενοι αυτοί να είναι οι πρώτοι που λαμβάνουν όλα τα επιδόματα.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο πρωθυπουργός έχει σηκώσει πολύ ψηλά το συγκεκριμένο θέμα, θέλοντας να δείξει πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των «φτωχών» ελεύθερων επαγγελματιών και με τον τρόπο αυτό να αυξήσει τα κρατικά έσοδα και να απελευθερώσει πόρους για κοινωνικές δαπάνες.

Παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών διευκρινίζουν ότι με τις παρεμβάσεις που εξετάζονται, αλλά και με τα νέα ψηφιακά εργαλεία που θα βοηθήσουν στην αποκάλυψη του πραγματικού τζίρου, οι επαγγελματίες θα υποχρεωθούν να δηλώνουν υψηλότερα ετήσια εισοδήματα σε σχέση με αυτά που εμφανίζουν σήμερα, με αποτέλεσμα να υπερβαίνουν τα εισοδηματικά όρια που έχουν τεθεί για τη χορήγηση των επιδομάτων και να χάνουν έτσι τις ενισχύσεις.

Πρέπει να αναφερθεί ότι σήμερα, ένας μεγάλος αριθμός επιδομάτων όπως το στεγαστικό, το επίδομα θέρμανσης, το φοιτητικό επίδομα, το επίδομα παιδιού και το κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, χορηγείται με κριτήριο το ύψος του εισοδήματος. Επίσης, με εισοδηματικά κριτήρια υποβάλλονται οι αιτήσεις για την εγγραφή των νηπίων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς και οι περισσότεροι επαγγελματίες είναι οι πρώτοι που καταλαμβάνουν τις εν λόγω, εκ των πραγμάτων περιορισμένες θέσεις, τις οποίες και στερούν από άλλους φορολογούμενους που σε ένα καθεστώς φορολογικής δικαιοσύνης θα τις καταλάμβαναν.

Παράλληλα, με βάση το ετήσιο εισόδημα χορηγούνται και οι έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις όπως για παράδειγμα το Market Pass.

Η αρχή γίνεται από το επίδομα θέρμανσης, όπου το οικονομικό επιτελείο αποφάσισε φέτος να εφαρμόσει εκτός από το όριο του εισοδήματος και ανώτατο όριο τζίρου 80.000 ευρώ για τους φορολογούμενους με επιχειρηματική δραστηριότητα, μέτρο που αναμένεται να αποκλείσει από το επίδομα πολλούς επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι αλλαγές στο μοντέλο φορολογίας των ελεύθερων επαγγελματιών θα αφορούν στα εισοδήματα του 2024 σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης (Πρώτο Πρόγραμμα) για να επισημάνει ότι μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση καθώς τα σενάρια που βρίσκονται στο τραπέζι είναι πολλά, εξετάζονται, αξιολογούνται και κοστολογούνται.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες από το οικονομικό επιτελείο, η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την λογική του πρώτα θα εφαρμοστούν τα μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και σε δεύτερο στάδιο θα θεσμοθετηθούν και θα ενεργοποιηθούν οι προεκλογικές εξαγγελίες που προβλέπουν σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και κούρεμα στα τεκμήρια διαβίωσης.

Πάντως, το οικονομικό επιτελείο σφίγγει τον κλοιό γύρω από τους επαγγελματίες με τα μέτρα που θα εφαρμοστούν για πρώτη φορά το 2024 όπως:

  • Η υποχρεωτική καθιέρωση των ηλεκτρονικών τιμολογίων προκειμένου οι συναλλαγές να διασταυρώνονται και να επαληθεύονται σε πραγματικό χρόνο.
  • Η καθολική εφαρμογή των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA). Τα έσοδα που δηλώνονται δεν μπορεί να υπολείπονται από αυτά που προκύπτουν από την ηλεκτρονική πληροφόρηση (myDATA, ταμειακές – POS), ενώ ως τιμολόγια εξόδων θα αναγνωρίζονται για έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα μόνο όσα έχουν διαβιβαστεί ηλεκτρονικά στο myDATA.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια

Επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια προκειμένου οι καταναλωτές να αγοράσουν τα δώρα και να γεμίσουν το τραπέζι των Χριστουγέννων με χαμηλότερο κόστος και η πρεμιέρα αναμένεται να είναι μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ΕΡΤnews.

Το καλάθι των Χριστουγέννων, συγκεκριμένα θα κάνει πρεμιέρα στις 11 Δεκεμβρίου 2024 και θα είναι σε εφαρμογή μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2025. Σε αυτό οι καταναλωτές μπορούν να βρουν διάφορα τρόφιμα τα οποία συνήθως βρίσκουμε πάνω σε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για τα 6 προϊόντα όπως το αρνί, το κατσίκι, η γαλοπούλα, το τσουρέκι, η βασιλόπιτα και η σοκολάτα.

Πέρα από το καλάθι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα υπάρχει και το καλάθι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Συγκεκριμένα και αυτό το καλάθι θα κάνει πρεμιέρα 11 Δεκεμβρίου. Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, κούκλες, κουκλόσπιτα, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, οχήματα και τηλεκατευθυνόμενα, αθλητικά, ηλεκτρονικά και μουσικά παιχνίδια, καθώς και λούτρινα παιχνίδια, και είναι τα βασικά που μπορεί αν βρει ένας γονιός ή ένας νονός για τα παιδιά.

NEWSIT

Πότε επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις αγορές για 11 δισ. ευρώ η Ελλάδα το 2025

Με “όπλα” τις νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και την δημοσιονομική σταθερότητα, το Ελληνικό Δημόσιο “βάζει πλώρη” για τις αγορές το 2025 επιδιώκοντας να αντλήσει 11 δισ. ευρώ.

Η παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές ομολόγων την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να είναι εντονότερη σε σχέση με φέτος, εξαιτίας των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών του κρατικού Προϋπολογισμού.

Όπως προκύπτει από την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου το 2025 θα είναι σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με φέτος και προβλέπεται ότι θα φθάσει τα 8,5 δισ. ευρώ από 4,07 δισ. ευρώ το 2024. Για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών το Δημόσιο θα αντλήσει από την αγορά ομολόγων 11 δισ. ευρώ από 9 δισ. περίπου που προβλέπεται να αντλήσει φέτος.

Οι αυξημένες δανειακές ανάγκες το 2025 προκύπτουν καταρχάς από την αύξηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση στα περίπου 4,4 δισ. ευρώ από 3 δισ. το 2024. Στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει να προστεθούν αλλά 3,7 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλα 1,7 δισ. από την συμμετοχή του Δημοσίου σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου εταιρειών κλπ. Στον καθαρό δανεισμό 8,5 δισ. ευρώ αν προστεθούν κατά τα χρεολύσια των 5,5 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους προκύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών οι οποίες ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση στον Προϋπολογισμό οι ανάγκες αυτές θα καλυφθούν κατά τα 11 δισ. ευρώ με μακροπρόθεσμο δανεισμό (προσφυγή στις αγορές ομολόγων) και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ από την ανάλωση των υψηλών διαθεσίμων του Δημοσίου.

Τούτων δοθέντων, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι περιορισμένη αναφορικά με το συνολικό ποσό εκδόσεων. Συγκεκριμένα, η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση κατά το δυνατόν της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους, η μείωση των περιθωρίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του Ελληνικού Δημοσίου ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, θα αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι υφιστάμενες θέσεις και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού χαρτοφυλακίου δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο των εν γένει ευκαιριών που παρέχονται στο βραχυχρόνιο τμήμα της ευρωπαϊκής καμπύλης.

Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί στο πλαίσιο λειτουργίας της πρωτογενούς αγοράς, πλέον της εκδοτικής δραστηριότητας, η εφαρμογή πολιτικής διαχείρισης χαρτοφυλακίου μέσω της οποίας θα διασφαλίζονται ο αναγκαίος χώρος για τη συνεχή παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της εκάστοτε κλίσης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων για τη διασφάλιση βέλτιστου αποτελέσματος αναφορικά με το κόστος δανεισμού.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων

Στο τραπέζι του Υπουργείου Ενέργειας βρίσκεται το σενάριο της ενεργοποίηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων από την Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας (με στόχο την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος) που εφαρμόστηκε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης του 2022 – 2023, σύμφωνα με όσα επιβεβαιώνουν κύκλοι του Υπουργείου Ενέργειας στο newsit.gr

Σύμφωνα με το σενάριο, αυτό θα τεθεί ένα ανώτατο όριο στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανά τεχνολογία και με τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται, θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί στο ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Χθες (17.11.24), στο κυριακάτικο μήνυμα του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να περάσουν στον καταναλωτή οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρούνται πάλι τις τελευταίες μέρες στην νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω αστοχιών της Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας».

Όσον αφορά τον εν λόγω μηχανισμό, ο οποίος είχε εφαρμοσθεί μεταξύ Ιουλίου 2022 και Δεκεμβρίου 2023, στόχο έχει (ex-post) ανάκτηση των «υπερκερδών» της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

NEWSIT

Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ