Connect with us

ΕΛΛΑΔΑ

Νέα Φιλαδέλφεια: Το κρίσιμο σημείο που πιάστηκε στον ύπνο η ΕΛΑΣ – Πότε ολοκληρώνεται η ΕΔΕ για το φιάσκο

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν χτες (13.8.2023) και οι 105 χούλιγκαν για τα αιματηρά επεισόδια και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη Κατσουρή, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Στους κατηγορούμενους προστέθηκε και Κροάτης, που συνελήφθη αργότερα. Για ακόμη έναν Έλληνα δεν έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, καθώς δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα πλήρη στοιχεία του.

Για τη δολοφονίας και τα επεισόδια, η εσωτερική έρευνα της ΕΛΑΣ για τα εγκληματικά επιχειρησιακά λάθη και την υποτίμηση του κινδύνου που προμήνυε η κάθοδος των Κροατών χούλιγκαν στην Νέα Φιλαδέλφεια εστιάζεται πλέον σε υψηλόβαθμους αξιωματικούς της Αστυνομίας. 

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Βασίλη Λαμπρόπουλου στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής», υψηλόβαθμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ είχαν προσαρμόσει τις δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπίσουν επίθεση των Κροατών σε κεντρικό σύνδεσμο της ΑΕΚ που βρίσκεται στα Εξάρχεια.

Όταν έγινε αντιληπτό πως στόχος των ακροδεξιών χούλιγκαν είναι η Νέα Φιλαδέλφεια, ήταν ήδη αργά.

Αλλού τους περίμεναν, και αλλού προκάλεσαν το αιματοκύλισμα. Αυτό αποκαλύπτει η εφημερίδα «ΒΗΜΑ της Κυριακής» και ο δημοσιογράφος Βασίλης Λαμπρόπουλος, αφού, ενώ υπήρχε σαφής πληροφορία στις υπηρεσίες της Αστυνομίας ότι οι ακροδεξιοί χούλιγκαν της Ντιναμό Ζάγκρεμπ ετοιμάζονται για επίθεση, η εσφαλμένη εκτίμηση υψηλόβαθμων αξιωματικών ήταν ότι αυτή θα γινόταν σε συνδέσμους οπαδών της ΑΕΚ στην πλατεία Αργεντινής, σε έναν σύνδεσμο οπαδών που λέγεται «δωματιάκι».

Ωστόσο, τα αιματηρά επεισόδια έγιναν 10 χιλιόμετρα μακριά, στη Νέα Φιλαδέλφεια και πολλές ώρες νωρίτερα, με τη βοήθεια Ελλήνων συνεργών τους.

Αστυνομικοί παρατηρητές είχαν φτάσει σε σύνδεσμο της λεωφόρου Αλεξάνδρας που τη μοιραία μέρα παρέμενε ανοιχτός. Εκεί, περίμεναν να φτάσουν και οι Κροάτες και σε αυτό το σημείο ήταν που πιάστηκε στον ύπνο η ΕΛΑΣ αφήνοντας το τάγμα των ακροδεξιών χούλιγκαν να φτάσει ανενόχλητο στο γήπεδο της ΑΕΚ και να σκορπίσει τον τρόμο και τον θάνατο.

Η ολοκλήρωση της ΕΔΕ

Εκτιμάται ότι σε περίπου μία εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η ΕΔΕ, αφού έχουν κληθεί 15 με 20 αστυνομικοί να καταθέσουν και όλα δείχνουν πως εκτός των 7 καρατομήσεων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, έρχονται κι άλλες.

«Υπάρχει μια ΕΔΕ σε εξέλιξη και ενδεχομένως η κατάληξή της να φωτίσει λίγο τα πράγματα σε σχέση με τις πλημμέλειες του θεσμού της ελληνικής αστυνομίας. Φανταστείτε αυτή η δικογραφία να περαιωθεί από την ανάκριση και να μην έχουμε καταλήξει ως κράτος, ως πολιτεία, ως έννομη τάξη, να μην έχουμε καταλήξει ποιος σκότωσε ή ποιοι συνέργησαν σε αυτό», ανέφερε ο Χρήστος Μαυρομάτης, δικηγόρος της οικογένειας του 29χρονου.

«Στα επεισόδια συμμετείχαν περισσότεροι από 150 Κροάτες και 3 Έλληνες. Και 3 Έλληνες συνέλαβαν και έναν αλβανικής καταγωγής. Όμως υπάρχουν και άλλοι 50-60 μπορεί να είναι και άλλοι και Έλληνες, που μπορεί να συμμετείχαν και να μην έχουν συλληφθεί», είπε από τη μεριά του ο Αλέξης Κούγιας, δικηγόρος ενός εκ των Ελλήνων συλληφθέντων.

Η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου

Οι κατηγορούμενοι κατά τη διαδικασία αρνήθηκαν κάθε σχέση με την αιματηρή συμπλοκή, ενώ ένας 40χρονος κατηγορούμενος ο οποίος φέρεται να είναι επικεφαλής της κροατικής ομάδας φανατικών φιλάθλων, «Bad Blue Boys» ισχυρίστηκε στην απολογία του πως ήρθε αεροπορικώς από τη Βιέννη, όπου διαμένει, για να χειροκροτήσουν την ομάδα τους μετά το τέλος της προπόνησης της, και εκεί, όπως ισχυρίστηκε, δέχθηκαν επίθεση από τη αντίπαλη ομάδας, ενώ αρνήθηκε τον αρχηγικό του ρόλο.

Στο μεταξύ οι πολυπληθείς ομάδες των προφυλακισμένων κατηγορούμενων θα κρατηθούν σε συνολικά 16 σωφρονιστικά ιδρύματα της χώρας, χωρισμένοι σε μικρές ομάδες των 3 ατόμων. Επίσης ομάδα από οκτώ κατηγορούμενους θα μεταφερθεί στις φυλακές Αυλώνα και ομάδα από άλλους έξι θα κρατηθεί στον Κορυδαλλό.

Πλέον το βάρος της έρευνας πέφτει στον εντοπισμό του δράστη της δολοφονίας του Μιχάλη, ο οποίος, σύμφωνα με τους συνηγόρους, διακρίνεται στα βίντεο-ντοκουμέντο από την δολοφονική επίθεση. Σύμφωνα με τον Αλέξη Κούγια δικηγόρου κατηγορουμένου: «Yπάρχει βίντεο από το γήπεδο της ΑΕΚ ιδιαίτερης ευκρίνειας. Το βίντεο δείχνει τη στιγμή που ο ένας μαχαιρώνει τον αείμνηστο Μιχάλη. Είναι συγκλονιστικό το βίντεο». Από την πλευρά του ο Βασίλειος Νούλεζας, δικηγόρος Κροάτη κατηγορούμενου δήλωσε: «Φαίνεται πάντως ότι είναι ένας ψηλός και αρκετά εύσωμος άνδρας».

Οι αστυνομικοί πάντως αναλύουν ξανά και ξανά τα βίντεο που έχουν στην κατοχή του ενώ συλλέγουν κι άλλα. Παράλληλα αναμένεται η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου των συλληφθέντων και αυτό γιατί από τις κεραίες της κινητής τηλεφωνίας που ενεργοποιήθηκαν στην περιοχή την επίμαχη ώρα έξω από το γήπεδο της ΑΕΚ, ίσως προκύψουν και άλλα άτομα που συμμετείχαν στην συμπλοκή και τα επεισόδια εκτός των 105 συλληφθέντων.

Για «ευθεία παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης κράτους-μέλους της ΕΕ και για προσβολή των θεσμών της χώρας», κάνει λόγο η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Κροάτη προέδρου περί βεντέτας εάν κρατηθούν όλοι οι συλληφθέντες. «Η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα είναι ανεξάρτητη και κάνει τη δουλειά της», σχολίασαν κυβερνητικά στελέχη.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-cus0rdbkpj5l

Την ίδια στιγμή, μετά τα βίαια επεισόδια και τη δολοφονία του 29χρονου Μιχάλη, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ετοιμάζεται να λάβει μέτρα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, οι αξιωματούχοι της UEFA θέτουν σοβαρά ζητήματα για την ασφάλεια του γηπέδου της Νέας Φιλαδέλφειας, ενόψει του τελικού του Conference League στο γήπεδο της ΑΕΚ την άνοιξη του 2024.

Στο δημοσίευμα παρατίθεται υλικό από τις σκηνές ωμής βίας, ενώ γίνεται λόγος για προκανονισμένο ραντεβού που οδήγησε σε δολοφονία.

Την ίδια στιγμή, η γαλλική κυβέρνηση, με διάταγμά της, απαγορεύει την παρουσία στη Μασσαλία οποιουδήποτε είναι ή συμπεριφέρεται ως οπαδός του Παναθηναϊκού μέχρι το πέρας του αγώνα της Τρίτης με τη Μαρσέιγ.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΕΛΛΑΔΑ

5 συλλήψεις στη Δυτική Ελλάδα για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας

Σε πέντε συλλήψεις για υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας προχώρησε η Αστυνομία το τελευταίο 24ωρο σε περιοχές της Δυτικής Ελλάδας, ενώ σχηματίστηκαν και οκτώ δικογραφίες για παρόμοιες υποθέσεις.

Ειδικότερα, συνελήφθη ένας άνδρας στην Πάτρα, τον οποίο κατήγγειλε η σύζυγός του για ενδοοικογενειακή απειλή.

Στον Πύργο, συνελήφθη ένας άνδρας, σε βάρος του οποίου είχε σχηματιστεί δικογραφία για ενδοοικογενειακή βία. Τον κατηγορούμενο είχε καταγγείλει η σύνοικος, σύντροφός του, αναφέροντας ότι της προκάλεσε σωματικές βλάβες και την απείλησε λεκτικά.

Επίσης, συνελήφθη ένας άνδρας, σε περιοχή του Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, της Ηλείας, τον οποίο κατήγγειλε η κουνιάδα του για ενδοικογενειακή απειλή. Σε έρευνα που έκαναν οι αστυνομικοί στο σπίτι του συλληφθέντα, βρήκαν ένα δίκαννο κυνηγετικό όπλο και μια καραμπίνα, τα οποία αφαιρέθηκαν από την κατοχή του.

Στο Μεσολόγγι, συνελήφθησαν ένας άνδρας και μια γυναίκα, (σύζυγοι), διότι αλληλομηνύθηκαν, για ενδοοικογενειακή παράνομη βία, εξύβριση και απειλή.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Κοζάνη: Απαγόρευση κυκλοφορίας για όλα τα οχήματα στη Γέφυρα Σερβίων

Λόγω των εργασιών συντήρησης, κλειστή θα παραμείνει για όλα τα οχήματα η Υψηλή Γέφυρα Σερβίων, την Κυριακή 28 Απριλίου 2024, από τις 10:00 π.μ. έως τις 6:00 μ.μ.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η γέφυρα θα παραμείνει κλειστή καθώς πρόκειται να πραγματοποιηθούν δοκιμαστικές φορτίσεις στα τμήματα που ολοκληρώθηκαν οι εργασίες ενίσχυσης και αποκατάστασης.

Όπως ανακοίνωσε η Τροχαία Κοζάνης, η κυκλοφορία των οχημάτων από Αθήνα, Λάρισα για Κοζάνη θα διεξάγεται μέσω του αυτοκινητοδρόμου (Ε92) για Τρίκαλα – Καλαμπάκα, Εθνική Οδός Τρικάλων – Γρεβενών, Εγνατία Οδό προς Κοζάνη και από Αθήνα, για Κοζάνη μέσω της Εθνικής Οδού Λάρισας – Κοζάνης, Ελασσόνας, Δεσκάτης, Γρεβενών, Εγνατίας Οδού για Κοζάνη και αντιστρόφως.
Επίσης όλοι οι οδηγοί των οχημάτων που κινούνται στην Επαρχιακή Οδό Κοζάνης – Ρυμνίου, κατά τη διέλευση τους από τη Γέφυρα του Ρυμνίου δεν πρέπει να υπερβαίνουν την ταχύτητα των 40 χλμ/ώρα.

Από τις παραπάνω απαγορεύσεις εξαιρούνται όλα τα οχήματα άμεσης ανάγκης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη ιδιοκτήτης φάρμας αλόγων στη Β. Ελλάδα για σεξουαλική παρενόχληση δύο μαθητριών σε εκπαιδευτική εκδρομή

Ιδιοκτήτης φάρμας αλόγων στη Βόρεια Ελλάδα καταγγέλθηκε ότι προέβη σε θωπείες σε βάρος δύο ανήλικων μαθητριών γυμνασίου ενώ αυτές πραγματοποιούσαν ιππασία στη διάρκεια εκπαιδευτικής εκδρομής.

Την καταγγελία έκανε ο διευθυντής του σχολείου και ακολούθησε η σύλληψη του 59χρονου ιδιοκτήτη της φάρμας. Οι δύο μαθήτριες, 15 και 13 ετών, εξετάστηκαν από παιδοψυχολόγο, ενώ σε βάρος του 59χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για γενετήσιες πράξεις με ανήλικους ή ενώπιον τους, με την οποία οδηγήθηκε στον αρμόδιο εισαγγελέα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ