Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Καύσωνας «Χάρος»: Τροπικές θερμοκρασίες στον ευρωπαϊκό Νότο – Θα καταρριφθούν ρεκόρ 10ετιών, προειδοποιούν οι μετεωρολόγοι

Ο καύσωνας «Χάρος» σαρώνει τον ευρωπαϊκό Νότο, όπου καταγράφονται τροπικές θερμοκρασίες, ενώ την ίδια ώρα  στην Αριζόνα των Ηνωμένων Πολιτειών ο υδράργυρος «αγγίζει» τους 50 βαθμούς Κελσίου.

Τη στιγμή που ο καύσωνας «Χάρος» δείχνει τα δόντια του, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι τις επόμενες μέρες θα καταρριφθούν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών που κρατούν εδώ και πολλές δεκαετίες.

Οι αρχές πάντως κάνουν έκκληση στον κόσμο να αποφεύγει τις άσκοπες μετακινήσεις. Γεμάτες οι παραλίες και στη Γαλλία, όπου στο νότο από τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ανέβει σημαντικά το θερμόμετρο με 40άρια σε πολλές περιοχές όπως η Τουλούζη και η Λυών.

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η πυρκαγιά στα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας, αναγκάζοντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους. Συνθήκες ανάλογες αντιμετωπίζει και η Κύπρος, με τους κατοίκους να έχουν σπεύσει στις παραλίες για να δροσιστούν. Όπως έγινε γνωστό, ένας άνδρας 90 ετών πέθανε από θερμοπληξία.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-cu4957yv1f8p

Στην Τσεχία στους 37 βαθμούς έχει φτάσει το θερμόμετρο σε πολλές περιοχές. Την ίδια ώρα στους αυτοκινητοδρόμους της Κροατίας επικρατεί μποτιλιάρισμα με τον κόσμο να συρρέει στα παράλια για μια ανάσα δροσιάς.

Κόκκινος συναγερμός στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, το 1/4 του πληθυσμού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει τεθεί σε κόκκινο συναγερμό, με τον καύσωνα που πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας να φθάνει τις επόμενες ώρες στην κορύφωσή του. Στην Αριζόνα το θερμόμετρο έφτασε τους 48 βαθμούς.

Τουρίστες σπεύδουν να επισκεφτούν την Κοιλάδα του Θανάτου στην Καλιφόρνια, όπου η θερμοκρασία αναμένεται να ανέβει πάνω από τους 54 βαθμούς, σημειώνοντας ιστορικό ρεκόρ.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Γάζα: 500.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Ράφα – Αποφεύχθηκε «η ανθρωπιστική καταστροφή» λέει ο Νετανιάχου

Συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τη Ράφα, το νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, χιλιάδες Παλαιστίνιοι, με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου να τονίζει ότι αποφεύχθηκε «η ανθρωπιστική καταστροφή», την ώρα που το Ισραήλ απειλεί με χερσαία επίθεσης ευρείας κλίμακας στην περιοχή,

Ο ηγέτης της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, από την πλευρά του, είπε χθες πως το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, που πήρε την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας το 2007 και ο Μπεντζιαμίν Νετανιάχου έχει ορκιστεί να αφανίσει, «θα μείνει», κι ότι αυτό, μαζί με τις υπόλοιπες παρατάξεις, θα πάρει αποφάσεις «για τη μεταπολεμική διακυβέρνηση της Γάζας».

Ο Ισμαήλ Χανίγια πρόσθεσε ότι το μέλλον των έμμεσων διαπραγματεύσεων για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός είναι αβέβαιο, διότι το Ισραήλ «επιμένει να κατέχει το σημείο διέλευσης της Ράφας και να επεκτείνει την επίθεσή του» στον παλαιστινιακό θύλακο.

Έκανε τις δηλώσεις αυτές κατά τη διάρκεια ομιλίας του που αναμεταδόθηκε απευθείας τηλεοπτικά, έπειτα από επτά και πλέον μήνες πολέμου, την ημέρα που οι Παλαιστίνιοι θυμούνται τη Νάκμπα, την «Καταστροφή», όπως χαρακτηρίζουν την εξαναγκαστική μαζική έξοδο του αραβικού πληθυσμού μετά την εγκαθίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Μεγάλο μέρος των κατοίκων της περιοχής, που απειλούνται από λιμό και έχουν ήδη επανειλημμένα εκτοπιστεί βίαια αφότου ξέσπασε ο πόλεμος ανάμεσα στον ισραηλινό στρατό και τη Χαμάς, έχει πάρει για ακόμα μια φορά τους δρόμους σε αναζήτηση καταφυγίου, παρότι «δεν υπάρχει ασφαλής τοποθεσία στη Γάζα», όπως διαπιστώνει ο ΟΗΕ.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει να δηλώνει μήνες τώρα αποφασισμένος να διατάξει ευρείας κλίμακας χερσαία επίθεση στη Ράφα, στα σύνορα της Λωρίδας της Γάζας με την Αίγυπτο, όπου έχουν κρυφτεί κατ’ αυτόν τα «τελευταία» τάγματα του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Εκφράζοντας ανησυχία για την τύχη του άμαχου πληθυσμού, οι ΗΠΑ, όπως και άλλες πρωτεύουσες, τονίζουν πως αντιτίθενται σε τέτοια επιχείρηση στην πόλη, που μετατράπηκε σε απέραντο καταυλισμό εκτοπισμένων.

«Διαφωνία» με την Ουάσιγκτον

Ο κ. Νετανιάχου διαβεβαιώνει πως οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του απέτρεψαν την «ανθρωπιστική καταστροφή» στη Ράφα, αφού «κάπου μισό εκατομμύριο» Παλαιστίνιοι «απομακρύνθηκαν εσπευσμένα από τη ζώνη των μαχών».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν επιχειρήσεις σε ανατολικούς τομείς της πόλης από την 7η Μαΐου.

«76 χρόνια μετά τη Νάκμπα, οι Παλαιστίνιοι συνεχίζουν να εκτοπίζονται βίαια. Στη Λωρίδα της Γάζας, 600.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν τη Ράφα αφού εντατικοποιήθηκαν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις», υπογράμμισε από την πλευρά του το Γραφείο Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

Ο Aμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απείλησε την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσει στην επιβολή περιορισμών στη στρατιωτική βοήθεια που προσφέρεται στο Ισραήλ, τον κυριότερο σύμμαχο των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή, εξαιτίας της ανησυχίας για τον άμαχο πληθυσμό στη Ράφα. Μολαταύτα, η αμερικανική κυβέρνηση ειδοποίησε προχθές Τρίτη το Κογκρέσο ότι θα προχωρήσει στην παράδοση πακέτου στρατιωτικού υλικού αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, που θα περιλαμβάνει ιδίως οβίδες για πυροβόλα αρμάτων μάχης, στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ο ισραηλινός πρωθυπουργός αναγνώρισε πως υπάρχει «διαφωνία» με την κυβέρνηση Μπάιντεν για τη Ράφα. «Αλλά πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε», επέμεινε.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση από την πλευρά της κάλεσε το Ισραήλ να «σταματήσει αμέσως» τις επιχειρήσεις στη Ράφα προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα υπέβαλε σε «σκληρή δοκιμασία» τις διμερείς σχέσεις.

Ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας είναι νέα Νάκμπα, είπε κάτοικος της Γάζας καθώς έφευγε.

«Η Νάκμπα που ζούμε (…) είναι η χειρότερη απ’ όλες. Πολύ πιο σκληρή από εκείνη του 1948», είπε ο Μοχάμεντ αλ Φάρα, 42 ετών, που ήδη εξαναγκάστηκε να πάρει την οικογένειά του και να φύγουν από το σπίτι τους στη Χαν Γιούνις (νότια) για να σωθούν από τους βομβαρδισμούς και τις μάχες. Μεγάλο μέρος της πόλης αυτής μετατράπηκε σε ερείπια.

Στη Νάκμπα, περίπου 760.000 Άραβες στην Παλαιστίνη εξωθήθηκαν να εξοριστούν και προσέφυγαν σε γειτονικές χώρες ή στις περιοχές οι οποίες σταδιακά μετατράπηκαν στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας.

«Εντατικές» μάχες

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου και αυτόπτες μάρτυρες έκαναν λόγο για αεροπορικούς βομβαρδισμούς, πλήγματα του πυροβολικού και μάχες στη Ράφα, στην Τζαμπάλια (βόρεια) και στη Ζαϊτούν, προάστιο της πόλης της Γάζας.

Η Χαμάς έκανε λόγο για συγκρούσεις με ισραηλινά στρατεύματα στην Τζαμπάλια. Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως εκτυλίσσονται «εντατικές» μάχες εκεί, διαβεβαιώνοντας πως σκότωσαν «μεγάλο αριθμό τρομοκρατών».

Συνεχίστηκαν επίσης οι εχθροπραξίες σε «συγκεκριμένους τομείς» στην ανατολική Ράφα, όπου οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν πως διεξήγαγαν επιχείρηση εναντίον «κέντρου εκπαίδευσης» του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς, κινήματος που χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Αν και ο ισραηλινός πρωθυπουργός Νετανιάχου λέει πως δεν θέλει να μιλήσει για το μέλλον της Λωρίδας της Γάζας «προτού καταστραφεί η Χαμάς», ο υπουργός Άμυνας της κυβέρνησής του Γιοάβ Γκάλαντ υπογράμμισε πως εναντιώνεται στην ιδέα το Ισραήλ να ασκήσει στρατιωτικό ή πολιτικό «έλεγχο» αφού τερματιστεί ο πόλεμος και πρόσθεσε πως προτιμά παλαιστινιακή εναλλακτική στη Χαμάς.

Περιμένοντας τη βοήθεια

Αφού μονάδες του ισραηλινού στρατού μπήκαν με άρματα μάχης σε τομείς της Ράφας την 7η Μαΐου και κυρίευσαν την παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης στα σύνορα με την Αίγυπτο, νευραλγικής σημασίας για τις παραδόσεις ανθρωπιστικής βοήθειας, η ροή σταμάτησε.

Πλέον δεν εισέρχονται καύσιμα, απόλυτα απαραίτητα για να λειτουργούν βασικές υποδομές αλλά και για να κινούνται οχήματα με ανθρωπιστική βοήθεια. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος επιρρίπτουν ευθύνες το μεν στη δε και αντιστρόφως. Η βοήθεια έχει μπλοκαριστεί επίσης στο Κερέμ Σαλόμ, το κυριότερο σημείο διέλευσης βοήθειας από το Ισραήλ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απαίτησε προχθές μέσω X να «ανοίξει ξανά αμέσως» η διέλευση στη Ράφα. Μάταια.

Η Βρετανία ανακοίνωσε χθες πως απέπλευσε από την Κύπρο πλοίο με πάνω από εκατό τόνους ανθρωπιστικής βοήθειας για τη Γάζα, όπου θα εκφορτωθεί στον τεχνητό λιμένα που κατασκεύασε ο αμερικανικός στρατός και αναμένεται να είναι «επιχειρησιακός» εντός «ημερών», σύμφωνα με το Πεντάγωνο.

«Εκατοντάδες τόνοι» βοήθειας θα φθάσουν στον θύλακο αφού ανοίξει, διαβεβαίωσε ο Μπραντ Κούπερ, αξιωματικός που υπηρετεί στο μεικτό διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για τη Μέση Ανατολή (CENTCOM, «κεντρική διοίκηση»).

Φωτογραφίες Reuters

NEWSIT

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Γιούρι Τσιντούλα: Υποστηρικτής των φιλορώσων παραστρατιωτικών «Slovenski Branci» ο δράστης της δολοφονικής απόπειρας του Ρόμπερτ Φίτσο

Λογοτέχνης, ποιητής, ιδρυτής κινήματος κατά της βίας και μέλος της παραστριωτικής ομάδας «Slovenskí Branci» είναι ο Γιούρι Τσιντούλα, ο δράστης της δολοφονικής απόπειρας του Σλοβάκου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο την Τετάρτη (15.05.2024) στην πόλη Χάντλοβα της κεντρικής Σλοβακίας.

Ο Γιούρι Τσιντούλα πυροβόλησε αρκετές φορές εναντίον του πρωθυπουργού της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο, ενόσω εκείνος συνομιλούσε με υποστηρικτές του μετά από μια κυβερνητική συνεδρίαση και στη συνέχεια συνελήφθη.

Ο συγγραφέας δήλωσε ότι το έκανε επειδή διαφωνούσε με τις πολιτικές της κυβέρνησης. 

Μετά την σοκαριστική είδηση, ο γιος του Τσιντούλα ανέφερε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης ότι ο πατέρας του κατείχε νόμιμα όπλο και διέθετε άδεια οπλοφορίας και ότι δεν είχε ιδέα τι σχεδίαζε να κάνει.

«Δεν έχω ιδέα τι σκόπευε ο πατέρας, τι σχεδίαζε, γιατί συνέβη».

Σύμφωνα με τα σλοβακικά ΜΜΕ, ο 71χρονος λογοτέχνης και πρώην υπάλληλος εταιρείας φύλαξης, Γιούρι Τσιντούλα από το Λεβίτσε, φέρεται να είναι υποστηρικτής της φιλορωσικής παραστρατιωτικής ομάδας «Slovenskí Branci», που πρόσκειται στο Κρεμλίνο.

Ο Γιούρι Τσιντούλα θεωρείται ότι ίδρυσε «ένα Κίνημα κατά της Βίας» στη γενέτειρά του το 2015, υποστηρίζοντας ότι «κάθε φυσιολογικός άνθρωπος απορρίπτει τη βία.

Στόχος μας είναι να ενώσουμε τους ανθρώπους, να διατηρήσουμε την ειρήνη και να αποκαταστήσουμε τη δημοκρατία».

«Είναι πολύ δύσκολο γιατί κανείς δεν εμπιστεύεται κανέναν πια. Ο κόσμος είναι γεμάτος χάος και μίσος» έγραφε.

Στη σελίδα του στο Facebook, το λεγόμενο «Κίνημα κατά της Βίας» λέει ότι είναι ένα «αναδυόμενο πολιτικό κόμμα του οποίου ο στόχος είναι να αποτρέψει την εξάπλωση της βίας στην κοινωνία. Για να αποτρέψουμε τον πόλεμο στην Ευρώπη και τη διάδοση του μίσους».

Βίντεο από την ανάκριση του Γιούρι Τσιντούλα:

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=NewsItFeed&dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1790921787468845071&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fkosmos%2Fgiouri-tsintoula-ypostiriktis-ton-filoroson-parastratiotikon-Slovenski-Branci-o-drastis-tis-dolofonikis-apopeiras-tou-rompert-fitso%2F4084375%2F&sessionId=ce8d6c4ff1e79314ea050f5f674773bc394c6d27&siteScreenName=NewsItFeed&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

Η τελευταία του ανάρτηση του Τσιντούλα έγινε τον Απρίλιο του 2022, λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και λέει: «Τι σλαβική αδελφότητα; Είναι μόνο ο επιτιθέμενος και ο αμυνόμενος».

Η φιλορωσική παραστρατιωτική ομάδα «Slovački branci»

Ο Τσιντούλα φέρεται να συνδέεται με τη φιλορωσική παραστρατιωτική ομάδα Slovački branci, η οποία έχει κατηγορηθεί για απόπειρα στρατολόγησης νεαρών ανδρών σε ολόκληρη τη Σλοβακία για παραστρατιωτική δράση. 

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=NewsItFeed&dnt=false&embedId=twitter-widget-1&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1790789652078526939&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fkosmos%2Fgiouri-tsintoula-ypostiriktis-ton-filoroson-parastratiotikon-Slovenski-Branci-o-drastis-tis-dolofonikis-apopeiras-tou-rompert-fitso%2F4084375%2F&sessionId=ce8d6c4ff1e79314ea050f5f674773bc394c6d27&siteScreenName=NewsItFeed&theme=light&widgetsVersion=2615f7e52b7e0%3A1702314776716&width=550px

Εδιδικότερα, ένας Ούγγρος ερευνητής δημοσιογράφος είχε ανακαλύψει αναρτήσεις στο Facebook που φέρεται να δείχνουν τον Τσιντούλα ως υποστηρικτή της φιλορωσικής παραστρατιωτικής ομάδας Slovenskí Branci, γνωστής για τους δεσμούς της με το Κρεμλίνο.

Σε άλλη ανάρτησή του, επέκρινε την κυβέρνηση του Ρόμπερτ Φίτσο ότι δεν αντιμετωπίζει την έξαρση του τζόγου.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο 71χρονος είναι ένας από τους ιδρυτές της λογοτεχνικής λέσχης DÚHA, το 2005. Από το 2008 και μέχρι το 2016 ήταν πρόεδρος της λέσχης και έχει εκδώσει τρεις ποιητικές συλλογές. Έχει επίσης εκδώσει το μυθιστόρημα «Το μήνυμα της θυσίας» και είναι μέλος της ένωσης Σλοβάκων συγγραφέων από το 2015.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2016 εργαζόταν ως οδηγός και υπάλληλος ασφαλείας σε εμπορικό κέντρο στο Λέβιτσε, τον τόπο καταγωγής του.

Έχει επίσης δημοσιεύσει αρκετά πολιτικά βίντεο στο YouTube και στο Facebook.

Σε ένα από πριν από οκτώ χρόνια είπε: «Ο κόσμος είναι γεμάτος βία και όπλα. Ο κόσμος φαίνεται να τρελαίνεται».

«Πολλοί μετανάστες συρρέουν στην Ευρώπη, υπάρχει μίσος και εξτρεμισμός παντού. Αλλά το χειρότερο από όλα είναι ότι οι κυβερνήσεις των ευρωπαϊκών κρατών δεν έχουν εναλλακτική σε αυτό το χάος. Αλλά αυτό είναι τελικά ο άνθρωπος».

Πληροφορίες από Dailymail

Πηγή φωτογραφιών Reuters

NEWSIT

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Εικόνες απόλυτης καταστροφής μετά την υποχώρηση των νερών – Άνευ προηγουμένου οι ζημιές

Εικόνες απόλυτης καταστροφής αποκαλύπτονται μετά την υποχώρηση των νερών από τις πλημμύρες που έπληξαν την Βραζιλία

Τα νερά άρχισαν να αποσύρονται από ορισμένους τομείς της νότιας Βραζιλίας, που σάρωσαν πλημμύρες, αποκαλύπτοντας την έκταση των καταστροφών που έχει υποστεί η περιοχή, στην οποία υποσχέθηκε να προσφέρει βοήθεια ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και πλέον η αναπτυξιακή τράπεζα της ομάδας αναπτυσσόμενων οικονομιών BRICS.

Η καταστροφή άνευ προηγουμένου στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντου Σουλ προκάλεσε τουλάχιστον 149 θανάτους, ενώ άλλοι 124 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε χθες βράδυ από την Πολιτική Προστασία.

Πάνω από 615.000 κάτοικοί της αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα κεφάλαια που υποσχέθηκε η τράπεζα των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) θα διατεθούν για «την ανοικοδόμηση υποδομών» σε πόλεις και στην επαρχία και να «βοηθηθούν» οι πλημμυροπαθείς, ανέφερε σε βίντεο που διένειμε μέσω X η πρόεδρος του θεσμού και πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Τζίλμα Χουσέφ.

Οι πλημμύρες, έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές που οδήγησαν στην υπερχείλιση ποταμών, χαρακτηρίζονται η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της πολιτείας, που θα χρειαστεί να ανοικοδομήσει μεγάλο μέρος των υποδομών της.

Σε κοινότητες όπως η Λαζεάντου και η Κρουζέιρου ντου Σουλ, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν πόσο μεγάλες είναι οι ζημιές.

Σπίτια ισοπεδωμένα, από τα οποία δεν απέμεινε όρθιος σε κάποιες περιπτώσεις παρά μόνο ένας τοίχος, δρόμοι αδιάβατοι, εξαιτίας συντριμμιών και λάσπης, κουφάρια θαμμένων αυτοκινήτων κάτω από κλαδιά και άλλα αντικείμενα που παρασύρθηκαν από νερά… οι σκηνές καταστροφής κι απελπισίας επαναλαμβάνονται.

«Φεύγουμε από εδώ προτού γίνει τίποτα χειρότερο», είπε ο Σίλβιου Κελ, κάτοικος της Κρουζέιρου ντου Σουλ, 40 ετών, που τονίζει πως το παιδί του, τεσσάρων μηνών, έχει ήδη ζήσει τρεις μεγάλες πλημμύρες.

«Δουλεύαμε τριάντα χρόνια (…) και τώρα τα χάσαμε όλα», αναστέναξε ο Νέλσον Ξαβιέρ, ιδιοκτήτης εργοστασίου σκυροδέματος στην πόλη.

Το χάος χειροτέρεψαν περαιτέρω νέες υπερχειλίσεις εξαιτίας των ισχυρών βροχών των τελευταίων ημερών. Ο ποταμός Γκουαΐμπα, που διασχίζει την πρωτεύουσα Πόρτο Αλέγκρε, έφθασε σε ιστορικά επίπεδα, στα 5,21 μέτρα, κι ενδέχεται να φουσκώσει κι άλλο. Οι πρώτες υπερχειλίσεις έγιναν όταν το ύψος του νερού ξεπέρασε τα τρία μέτρα.

Κατά το βραζιλιάνικο μετεωρολογικό ινστιτούτο, την υπόλοιπη εβδομάδα αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας στη νοτιότερη πολιτεία της Βραζιλίας.

Ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, η κυβέρνηση του οποίου υποσχέθηκε βοήθεια αξίας κάπου 50 δισεκατομμυρίων χεάις (9 δισεκ. ευρώ), αναμένεται στην πληγείσα περιοχή —για τρίτη φορά— αργότερα σήμερα.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ