Connect with us

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Αφιέρωμα στο 20ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου: Ο δρόμος για το Παρίσι περνάει από τη Φουκουόκα

Έστω και με δύο χρόνια καθυστέρηση και μετά από δύο αναβολές, η Φουκουόκα φιλοξενεί, από 14 έως 30 Ιουλίου, το 20ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα υγρού στίβου. Η πόλη της νότιας Ιαπωνίας κέρδισε το 2016 από την τότε FINA (νυν World Aquatics) τη φιλοξενία της διοργάνωσης για το 2021, όμως αυτό το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα (που κανονικά θα ήταν το 19ο) αποδείχθηκε… στοιχειωμένο. Η πανδημία του κορονοϊού και η μετάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, από το 2020 για το 2021, οδήγησαν τη διεθνή ομοσπονδία σε αντίστοιχη μετάθεση της δικής της κορυφαίας διοργάνωσης κατά ένα χρόνο, όπως συνέβη και σε άλλα αθλήματα.

Πλην όμως, η διοργάνωση δεν έμελλε να γίνει ούτε το 2022. Η αβεβαιότητα για την εξέλιξη της πανδημίας και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που παρέμειναν σε ισχύ για μεγάλο διάστημα στην Ιαπωνία, ώθησαν τους διοργανωτές να ζητήσουν νέα αναβολή ενός έτους. Η διεθνής ομοσπονδία δέχθηκε το αίτημα, διοργάνωσε ένα έκτακτο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα πέρυσι στη Βουδαπέστη, μετέθεσε το Παγκόσμιο της Ντόχα (που ήταν κανονικά προγραμματισμένο φέτος) για τον Φεβρουάριο του 2024 και κράτησε στο πρόγραμμα τη Φουκουόκα, όπου από την προσεχή Παρασκευή (14/7) θα συγκεντρωθεί η «αφρόκρεμα» του υγρού στίβου σε έξι αθλήματα.

Είναι η δεύτερη φορά που η Φουκουόκα φιλοξενεί το Παγκόσμιο υγρού στίβου, μετά από εκείνο του 2001, το οποίο σηματοδότησε την κορύφωση της καριέρας του Ιαν Θορπ (έξι χρυσά μετάλλια και τρία παγκόσμια ρεκόρ σε εκείνη τη διοργάνωση), αλλά και το πρώτο… αίμα του 16χρονου Μάικλ Φελπς, που κέρδισε τα 200μ. πεταλούδα με παγκόσμιο ρεκόρ. Επίσης, η διοργάνωση εκείνη επιφύλαξε αρκετές καινοτομίες, κυρίως σε θέματα τεχνολογίας και τηλεοπτικής κάλυψης, και θεωρείται ότι υπήρξε κομβική για την περαιτέρω ανάπτυξη των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων υγρού στίβου. Η κεντρική εγκατάσταση θα είναι η ίδια με το 2001, η “Marine Messe”, όπου θα γίνουν τα αγωνίσματα κολύμβησης και καλλιτεχνικής κολύμβησης. Στον ίδιο χώρο κατασκευάστηκε πρόσφατα ένα δεύτερο μικρότερο κολυμβητήριο, που θα φιλοξενήσει τα τουρνουά υδατοσφαίρισης ανδρών και γυναικών. Οι καταδύσεις θα γίνουν -όπως και το 2001- στην “Prefectural Pool”, ενώ η τεχνητή παραλία Μομότσι θα υποδεχθεί τα αγωνίσματα του open water και του high diving, το οποίο επιστρέφει στο πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, μετά την περσινή απουσία του από τη Βουδαπέστη.

Όπως και πέρυσι στην Ουγγαρία, το Παγκόσμιο της Φουκουόκα θα γίνει χωρίς τη συμμετοχή αθλητών/τριών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, αφού η World Aquatics δεν τους έχει δώσει το δικαίωμα να αγωνίζονται ούτε ως ουδέτεροι και υπό τις προϋποθέσεις που θέτει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Αυτό συνεπάγεται απουσία σημαντικών ονομάτων στην κολύμβηση και στις καταδύσεις, καθώς και της πολύ δυνατής γυναικείας ομάδας υδατοσφαίρισης της Ρωσίας, ενώ το άθλημα που πλήττεται περισσότερο είναι η καλλιτεχνική κολύμβηση, όπου οι Ρωσίδες συνήθως κυριαρχούν σε απόλυτο βαθμό.

Η κλασική κολύμβηση θα έχει μερικές ακόμη «τρανταχτές» απώλειες. Ο Αμερικανός Ολυμπιονίκης Κάλεμπ Ντρέσελ, με 15 χρυσά μετάλλια στα τελευταία τρία Παγκόσμια Πρωταθλήματα, αποσύρθηκε στη διάρκεια της περσινής διοργάνωσης λόγω προβλήματος υγείας και έμεινε για αρκετούς μήνες εκτός νερού. Επέστρεψε έγκαιρα για τα trials των ΗΠΑ, αλλά δεν κατάφερε να πάρει την πρόκριση. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά θα είναι απών ο κυρίαρχος του προσθίου, ο Βρετανός Άνταμ Πίτι, εξαιτίας προβλημάτων ψυχικής υγείας, ενώ για τον ίδιο λόγο θα απουσιάσει ο Ούγγρος Κριστόφ Μίλακ, κάτοχος του τίτλου σε 100μ. και 200μ. πεταλούδα.

Στον αντίποδα, με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η παρουσία του Γάλλου Λεόν Μαρσάν, πρωταθλητή κόσμου σε 200μ. και 400μ. μικτή ατομική, ο οποίος στοχεύει να καταρρίψει το μακροβιότερο παγκόσμιο ρεκόρ στην ιστορία της κολύμβησης, το 4:03.84 του Φελπς στα 400μ. μικτή. Επίσης, όλοι περιμένουν να δουν την εξέλιξη του 19χρονου Ρουμάνου Νταβίντ Ποποβίτσι, που πέρυσι στη Βουδαπέστη πήρε τον τίτλο σε 100μ. και 200μ. ελεύθερο και λίγο καιρό αργότερα, στο Ευρωπαϊκό της Ρώμης, σημείωσε παγκόσμιο ρεκόρ στα 100μ. Και βέβαια, τα βλέμματα θα «μαγνητίσει» η μεγάλη κούρσα στα 400μ. ελεύθερο των γυναικών, όπου η Αυστραλή Ολυμπιονίκης Αριάρνε Τίτμους, η Αμερικανίδα πρωταθλήτρια κόσμου Κέιτι Λεντέκι και η 17χρονη Καναδή Σάμερ ΜακΙντος, κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ από τον περασμένο Μάρτιο, υπόσχονται ένα εντυπωσιακό… πρελούδιο ενόψει της «μητέρας των μαχών», του χρόνου στο Παρίσι.

Μιας κι ο λόγος για τους Ολυμπιακούς του 2024, οι τρεις πρώτες χώρες στα ομαδικά αγωνίσματα της κολύμβησης (πλην των 4Χ100μ. ελεύθερο mixed, που δεν περιλαμβάνονται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα), θα πάρουν απευθείας το εισιτήριο για το Παρίσι. Για τις υπόλοιπες, θα καταγραφούν οι επιδόσεις προκριματικού και -ενδεχόμενου- τελικού, όπως και οι αντίστοιχες της Ντόχα, προκειμένου να καλυφθούν οι εναπομείνασες 13 θέσεις ανά «σκυταλοδρομία». Κάθε χώρα κρατάει τον καλύτερο χρόνο της από τα δύο Παγκόσμια Πρωταθλήματα (είτε πρόκειται για προκριματικό, είτε για τελικό), αλλά δεν προσμετρώνται επιδόσεις που θα σημειωθούν σε οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση.

Εξυπακούεται ότι, στα ατομικά αγωνίσματα που περιλαμβάνονται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα (δηλαδή όλα πλην των 50μ. ύπτιο, πρόσθιο και πεταλούδα), οι επιδόσεις της Φουκουόκα ισχύουν για την επίτευξη ορίων για το Παρίσι.

Τα τουρνουά υδατοσφαίρισης της Φουκουόκα παρουσιάζουν ένα επιπλέον ενδιαφέρον, καθώς το ζευγάρι του τελικού σε άνδρες και γυναίκες θα εξασφαλίσει και την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι ελληνικές ομάδες ταξίδεψαν στη «Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου» με υψηλές βλέψεις, με τους άνδρες όμως να έχουν μία σοβαρή απώλεια (του Άγγελου Βλαχόπουλου) και τις γυναίκες να μην έχουν καταφέρει να διακριθούν στη διοργάνωση μετά το χρυσό της Σανγκάης, το 2011. Η κάτοχος του τίτλου Ισπανία, η Ιταλία, η Κροατία και η Ουγγαρία αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στους άνδρες, όπου μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η Σερβία, ενώ αρκετά ενισχυμένες εμφανίζονται οι ΗΠΑ. Στις γυναίκες, η αμερικανική ομάδα θα επιδιώξει να συνεχίσει την απόλυτη κυριαρχία της τελευταίας δεκαετίας, όμως η «ψαλίδα» (τουλάχιστον) από Ολλανδία, Ισπανία και Ουγγαρία μοιάζει να έχει μικρύνει επικίνδυνα…

Να σημειωθεί ότι στο πόλο υπάρχουν κάποιες αλλαγές. Καταρχήν, κάθε ομάδα μπορεί να δηλώσει μέχρι 15 αθλητές/τριες, εκ των οποίων 13 αγωνίζονται σε κάθε ματς, με απεριόριστο δικαίωμα αλλαγών από παιχνίδι σε παιχνίδι. Επιπρόσθετα, δεν υπάρχει πλέον ισοπαλία ούτε στη φάση των ομίλων και κάθε αγώνας θα αναδεικνύει νικητή, έστω και στη διαδικασία των πέναλτι. Το σύστημα βαθμολογίας ακολουθεί το πρότυπο που εφαρμοζόταν εδώ και χρόνια στο World League και από φέτος στο World Cup: η νίκη στον κανονικό αγώνα δίνει τρεις βαθμούς, ενώ για τα ματς που θα κρίνονται στα πέναλτι, ο νικητής παίρνει δύο βαθμούς και ο ηττημένος έναν. Τέλος, στη διοργάνωση θα εφαρμοστούν οι νέοι κανονισμοί, που έχουν επιφέρει κάποιες διαφορές, κυρίως σε ό,τι αφορά την παράβαση 2μ.

Σημαδιακή είναι η φετινή διοργάνωση για την καλλιτεχνική κολύμβηση, και όχι λόγω της απουσίας της παντοδύναμης Ρωσίας. Καταρχήν, το μέχρι πρότινος αποκλειστικά γυναικείο άθλημα κάνει ένα μεγάλο βήμα συμπερίληψης, καθώς πλέον θα δούμε διαγωνιζόμενους άνδρες, όχι μόνο στο μικτό ντουέτο, αλλά και στο σόλο, όπου εισάγονται ξεχωριστά αγωνίσματα ανδρών (τεχνικό και ελεύθερο). Παράλληλα, κάθε χώρα έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί έως δύο άνδρες στο ομαδικό, αλλα και στο ακροβατικό αγώνισμα, το οποίο στη Φουκουόκα κάνει την πρεμιέρα του σε μεγάλη διοργάνωση, αντικαθιστώντας το κόμπο και το highlight.

Ταυτόχρονα, στη Φουκουόκα θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα ο εντελώς αλλαγμένος κώδικας βαθμολογίας στην καλλιτεχνική κολύμβηση, ο οποίος βασίζεται σε μεγάλο ποσοστό στον συντελεστή δυσκολίας του κάθε προγράμματος. Όπως φάνηκε στους πρόσφατους Ευρωπαϊκούς Αγώνες στην Πολωνία (που ουσιαστικά ήταν Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα), το νέο σύστημα δημιουργεί προϋποθέσεις εκπλήξεων και ανατροπών, καθώς, αν ένα πρόγραμμα δεν περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί εκ των προτέρων, η βαθμολογία πέφτει σημαντικά, αφού μειώνεται ο βαθμός δυσκολίας σε σχέση με τον αρχικά δηλωμένο.

«Κουτσουρεμένο» θα είναι το πρόγραμμα της κολύμβησης σε ανοιχτή θάλασσα, μετά την απόφαση της World Aquatics να καταργήσει τον «μαραθώνιο» των 25χλμ. Η κούρσα των 10χλμ., σε άνδρες και γυναίκες, θα δώσει από τρία εισιτήρια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, υπό τη μορφή quota (δηλαδή η πρόκριση δεν είναι ονομαστική, αλλά πηγαίνει στη χώρα). Το ίδιο ισχύει και στις καταδύσεις, όπου η συμμετοχή σε τελικό ατομικού αγωνίσματος (3μ. και 10μ. σε άνδρες και γυναίκες) και η κατάκτηση μεταλλίου στα αγωνίσματα των συγχρονισμένων εξασφαλίζει εισιτήριο για το Παρίσι.

Το πλήρες πρόγραμμα του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος (σε ώρες Ελλάδας) ανά άθλημα έχει ως εξής:

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ

Παρασκευή 14/7

03:00 Σόλο Γ - τεχνικό πρόγραμμα (Προκριματικός)

06:00 Σόλο A - τεχνικό πρόγραμμα (Προκριματικός)

09:00 Ντουέτο - τεχνικό πρόγραμμα (Προκριματικός - B΄ Γκρουπ) 

11:50 Ντουέτο - τεχνικό πρόγραμμα (Προκριματικός - A΄ Γκρουπ) 

Σάββατο 15/7
04:00 Ακροβατικό (Προκριματικός)
08:00 Μικτό ντουέτο – τεχνικό πρόγραμμα (Προκριματικός)
13:30 Σόλο Γ – τεχνικό πρόγραμμα (ΤΕΛΙΚΟΣ)

Κυριακή 16/7
04:00 Ομαδικό – τεχνικό πρόγραμμα (Προκριματικός)
10:30 Μικτό ντουέτο – τεχνικό πρόγραμμα (ΤΕΛΙΚΟΣ)
13:30 Ντουέτο – τεχνικό πρόγραμμα (ΤΕΛΙΚΟΣ)

Δευτέρα 17/7
03:00 Σόλο Γ – ελεύθερο πρόγραμμα (προκριματικός)
08:00 Σόλο Α – τεχνικό πρόγραμμα (ΤΕΛΙΚΟΣ)
13:30 Ακροβατικό (ΤΕΛΙΚΟΣ)

Τρίτη 18/7
03:00 Ντουέτο – ελεύθερο πρόγραμμα (προκριματικός – Β΄ Γκρουπ)
06:00 Ντουέτο – ελεύθερο πρόγραμμα (προκριματικός – Α΄ Γκρουπ)
09:00 Σόλο Α – ελεύθερο πρόγραμμα (προκριματικός)
13:30 Ομαδικό – τεχνικό πρόγραμμα (ΤΕΛΙΚΟΣ) 

Τετάρτη 19/7
10:30 Σόλο Α – ελεύθερο πρόγραμμα (ΤΕΛΙΚΟΣ)
13:30 Σόλο Γ – ελεύθερο πρόγραμμα (ΤΕΛΙΚΟΣ)

Πέμπτη 20/7
04:00 Ομαδικό – ελεύθερο πρόγραμμα (προκριματικός)
13:30 Ντουέτο – ελεύθερο πρόγραμμα (ΤΕΛΙΚΟΣ)

Παρασκευή 21/7
04:00 Μικτό ντουέτο – ελεύθερο πρόγραμμα (Προκριματικός)
13:30 Ομαδικό – ελεύθερο πρόγραμμα (ΤΕΛΙΚΟΣ)

Σάββατο 22/7
04:00 Μικτό ντουέτο – ελεύθερο πρόγραμμα (ΤΕΛΙΚΟΣ)
06:30 Γκαλά

ΚΑΤΑΔΥΣΕΙΣ
Παρασκευή 14/7
04:00 1μ. Γ (Προκριματικός)
09:00 1μ. Α (Προκριματικός)

Σάββατο 15/7
03:00 3μ. συγχρονισμένες Α (Προκριματικός)
06:30 10μ. συγχρονισμένες μικτό Α-Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
09:30 1μ. Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
12:00 3μ. συγχρονισμένες Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)

Κυριακή 16/7
04:00 10μ. συγχρονισμένες Γ (Προκριματικός)
08:30 1μ. Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
12:00 10μ. συγχρονισμένες Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)

Δευτέρα 17/7
03:00 3μ. συγχρονισμένες Γ (Προκριματικός)
06:30 10μ. συγχρονισμένες Α (Προκριματικός)
09:30 3μ. συγχρονισμένες Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
12:00 10μ. συγχρονισμένες Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)

Τρίτη 18/7
04:00 10μ. Γ (Προκριματικός)
08:30 10μ. Γ (Ημιτελικός)
12:00 Ομαδικό 3μ./10μ. Α-Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)

Τετάρτη 19/7
03:00 3μ. Α (Προκριματικός)
19:30 3μ. Α (Ημιτελικός)
12:00 10μ. Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)

Πέμπτη 20/7
03:00 3μ. Γ (Προκριματικός)
08:30 3μ. Γ (Ημιτελικός)
12:00 3μ. Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)

Παρασκευή 21/7
03:00 10μ. Α (Προκριματικός)
19:30 10μ. Α (Ημιτελικός)
12:00 3μ. Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)

Σάββατο 21/7
09:30 3μ. συγχρονισμένες μικτό Α-Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
12:30 10μ. Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ
Σάββατο 15/7
02:00 10χλμ. Γ 

Κυριακή 16/7
02:00 10χλμ. Α

Τρίτη 18/7
02:00 5χλμ. Γ
04:00 5χλμ. Α

Πέμπτη 20/7
02:00 Ομαδικό 6χλμ. (4Χ1.500μ.) Α-Γ

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Α΄ ΦΑΣΗ
=======
Α΄ ΟΜΙΛΟΣ: Κίνα, Γαλλία, ΗΠΑ, Αυστραλία
Β΄ ΟΜΙΛΟΣ: Ισπανία, Ισραήλ, Ολλανδία, Καζακστάν
Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ: Αργεντινή, ΕΛΛΑΔΑ, Ιταλία, Νότια Αφρική
Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ: Καναδάς, Νέα Ζηλανδία, Ουγγαρία, Ιαπωνία

Κυριακή 16/7
 1. 03:00 ΗΠΑ-Κίνα (Α΄ Ομιλος)
 2. 04:30 Γαλλία-Αυστραλία (Α΄ Ομιλος)
 3. 06:00 Ολλανδία-Ισπανία (Β΄ Ομιλος)
 4. 07:30 Ισραήλ-Καζακστάν (Β΄ Ομιλος)
 5. 10:00 Ιταλία-Αργεντινή (Γ΄ Ομιλος)
 6. 11:30 ΕΛΛΑΔΑ-Νότια Αφρική (Γ΄ Ομιλος)
 8. 13:00 Νέα Ζηλανδία-Ιαπωνία (Δ΄ Ομιλος)
 7. 14:30 Ουγγαρία-Καναδάς (Δ΄ Ομιλος)

Τρίτη 18/7
 9. 03:00 Καζακστάν-Ολλανδία (Β΄ Ομιλος)
10. 04:30 Ισπανία-Ισραήλ (Β΄ Ομιλος)
11. 06:00 Νότια Αφρική-Ιταλία (Γ΄ Ομιλος)
12. 07:30 Αργεντινή-ΕΛΛΑΔΑ (Γ΄ Ομιλος)
14. 10:00 Καναδάς-Νέα Ζηλανδία (Δ΄ Ομιλος)
15. 11:30 Αυστραλία-ΗΠΑ (Α΄ Ομιλος)
13. 13:00 Ιαπωνία-Ουγγαρία (Δ΄ Ομιλος)
16. 14:30 Κίνα-Γαλλία (Α΄ Ομιλος)

Πέμπτη 20/7
17. 03:00 Αργεντινή-Νότια Αφρική (Γ΄ Ομιλος)
18. 04:30 ΕΛΛΑΔΑ-Ιταλία (Γ΄ Ομιλος)
20. 06:00 Νέα Ζηλανδία-Ουγγαρία (Δ΄ Ομιλος)
21. 07:30 Κίνα-Αυστραλία (Α΄ Ομιλος)
22. 10:00 Γαλλία-ΗΠΑ (Α΄ Ομιλος)
23. 11:30 Ισπανία-Καζακστάν (Β΄ Ομιλος)
19. 13:00 Καναδάς-Ιαπωνία (Δ΄ Ομιλος)
24. 14:30 Ισραήλ-Ολλανδία (Β΄ Ομιλος)

Β΄ ΦΑΣΗ
=======
Σάββατο 22/7
Θέσεις 13-16 
25. 03:00 Α4-Β4 
26. 04:30 Γ4-Δ4 
Αγώνες για πρόκριση στους «8»
27. 08:00 Α2-Β3
28. 09:30 Α3-Β2
29. 11:00 Γ2-Δ3 
30. 12:30 Γ3-Δ2 

Δευτέρα 24/7
Θέσεις 15-16 
31. 03:00 Ηττημένος 25-Ηττημένος 26
Θέσεις 13-14 
32. 04:30 Νικητής 25-Νικητής 26
Θέσεις 9-12
33. 06:00 Ηττημένος 27-Ηττημένος 29
34. 07:30 Ηττημένος 28-Ηττημένος 30
Προημιτελικοί 
35. 09:00 Α1-Νικητής 29 
36. 10:30 Β1-Νικητής 30 
37. 12:00 Γ1-Νικητής 27 
38. 13:30 Δ1-Νικητής 28 

Τετάρτη 26/7
Θέσεις 11-12 
39. 03:00 Ηττημένος 33-Ηττημένος 34
Θέσεις 9-10
40. 04:30 Νικητής 33-Νικητής 34
Θέσεις 5-8
41. 08:00 Ηττημένος 35-Ηττημένος 36
42. 09:30 Ηττημένος 37-Ηττημένος 38
Ημιτελικοί
43. 11:00 Νικητής 35-Νικητής 36
44. 12:30 Νικητής 37-Νικητής 38 

Παρασκευή 28/7
Θέσεις 7-8
45. 05:30 Ηττημένος 41-Ηττημένος 42
«Μικρός» τελικός
47. 07:00 Ηττημένος 43-Ηττημένος 44
Θέσεις 5-6
46. 10:30 Νικητής 41-Νικητής 42 
ΤΕΛΙΚΟΣ 
48. 12:00 Νικητής 43-Νικητής 44

ΥΔΑΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ ΑΝΔΡΩΝ
Α΄ ΦΑΣΗ
=======
Α΄ ΟΜΙΛΟΣ: ΗΠΑ, Αυστραλία, Καζακστάν, ΕΛΛΑΔΑ
Β΄ ΟΜΙΛΟΣ: Κίνα, Γαλλία, Καναδάς, Ιταλία
Γ΄ ΟΜΙΛΟΣ: Κροατία, Ουγγαρία, Αργεντινή, Ιαπωνία
Δ΄ ΟΜΙΛΟΣ: Νότια Αφρική, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ισπανία

Δευτέρα 17/7
 1. 03:00 Καζακστάν-ΗΠΑ (Α΄ Ομιλος)
 2. 04:30 Αυστραλία-ΕΛΛΑΔΑ (Α΄ Ομιλος)
 3. 06:00 Καναδάς-Κίνα (Β΄ Ομιλος)
 4. 07:30 Γαλλία-Ιταλία (Β΄ Ομιλος)
 5. 10:00 Αργεντινή-Κροατία (Γ΄ Ομιλος)
 7. 11:30 Μαυροβούνιο-Νότια Αφρική (Δ΄ Ομιλος)
 6. 13:00 Ουγγαρία-Ιαπωνία (Γ΄ Ομιλος)
 8. 14:30 Σερβία-Ισπανία (Δ΄ Ομιλος)

Τετάρτη 19/7
 9. 03:00 Ιταλία-Καναδάς (Β΄ Ομιλος)
10. 04:30 Κίνα-Γαλλία (Β΄ Ομιλος)
12. 06:00 Κροατία-Ουγγαρία (Γ΄ Ομιλος)
13. 07:30 Μαυροβούνιο-Ισπανία (Δ΄ Ομιλος)
14. 10:00 Νότια Αφρική-Σερβία (Δ΄ Ομιλος)
15. 11:30 ΕΛΛΑΔΑ-Καζακστάν (Α΄ Ομιλος)
11. 13:00 Ιαπωνία-Αργεντινή (Γ΄ Ομιλος)
16. 14:30 ΗΠΑ-Αυστραλία (Α΄ Ομιλος)

Παρασκευή 21/7
18. 03:00 Ουγγαρία-Αργεντινή (Γ΄ Ομιλος)
19. 04:30 Νότια Αφρική-Ισπανία (Δ΄ Ομιλος)
20. 06:00 Σερβία-Μαυροβούνιο (Δ΄ Ομιλος)
21. 07:30 ΗΠΑ-ΕΛΛΑΔΑ (Α΄ Ομιλος)
22. 10:00 Αυστραλία-Καζακστάν (Α΄ Ομιλος)
23. 11:30 Κίνα-Ιταλία (Β΄ Ομιλος)
17. 13:00 Κροατία-Ιαπωνία (Γ΄ Ομιλος)
24. 14:30 Γαλλία-Καναδάς (Β΄ Ομιλος)

Β΄ ΦΑΣΗ
=======
Κυριακή 23/7
Θέσεις 13-16 
25. 03:00 Α4-Β4 
26. 04:30 Γ4-Δ4 
Αγώνες για πρόκριση στους «8»
27. 08:00 Α2-Β3
28. 09:30 Α3-Β2
29. 11:00 Γ2-Δ3 
30. 12:30 Γ3-Δ2 

Τρίτη 25/7
Θέσεις 15-16 
31. 03:00 Ηττημένος 25-Ηττημένος 26
Θέσεις 13-14 
32. 04:30 Νικητής 25-Νικητής 26
Θέσεις 9-12
33. 06:00 Ηττημένος 27-Ηττημένος 29
34. 07:30 Ηττημένος 28-Ηττημένος 30
Προημιτελικοί 
35. 09:00 Α1-Νικητής 29 
36. 10:30 Β1-Νικητής 30 
37. 12:00 Γ1-Νικητής 27 
38. 13:30 Δ1-Νικητής 28 

Πέμπτη 27/7
Θέσεις 11-12 
39. 03:00 Ηττημένος 33-Ηττημένος 34
Θέσεις 9-10
40. 04:30 Νικητής 33-Νικητής 34
Θέσεις 5-8
41. 08:00 Ηττημένος 35-Ηττημένος 36
42. 09:30 Ηττημένος 37-Ηττημένος 38
Ημιτελικοί
43. 11:00 Νικητής 35-Νικητής 36
44. 12:30 Νικητής 37-Νικητής 38 

Σάββατο 29/7
Θέσεις 7-8
45. 05:30 Ηττημένος 41-Ηττημένος 42
«Μικρός» τελικός
47. 07:00 Ηττημένος 43-Ηττημένος 44
Θέσεις 5-6
46. 10:30 Νικητής 41-Νικητής 42 
ΤΕΛΙΚΟΣ 
48. 12:00 Νικητής 43-Νικητής 44

ΚΟΛΥΜΒΗΣΗ
Κυριακή 23/7
04:30 (Προκριματικοί)
200μ. μικτή ατομική Γ
400μ. ελεύθερο Α
100μ. πεταλούδα Γ
50μ. πεταλούδα Α
400μ. ελεύθερο Γ
100μ. πρόσθιο Α
400μ. μικτή ατομική Α
4Χ100μ. ελεύθερο Γ
4Χ100μ. ελεύθερο Α

14:00
400μ. ελεύθερο Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
100μ. πεταλούδα Γ (Ημιτελικοί)
50μ. πεταλούδα Α (Ημιτελικοί)
400μ. ελεύθερο Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
100μ. πρόσθιο Α (Ημιτελικοί)
200μ. μικτή ατομική Γ (Ημιτελικοί)
400μ. μικτή ατομική Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
4Χ100μ. ελεύθερο Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
4Χ100μ. ελεύθερο Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)

Δευτέρα 24/7
04:30 (Προκριματικοί)
100μ. ύπτιο Γ
100μ. ύπτιο Α
100μ. πρόσθιο Γ
200μ. ελεύθερο Α
1.500μ. ελεύθερο Γ

14:00
100μ. πρόσθιο Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
100μ. πεταλούδα Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
100μ. ύπτιο Α (Ημιτελικοί)
100μ. πρόσθιο Γ (Ημιτελικοί)
50μ. πεταλούδα Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
100μ. ύπτιο Γ (Ημιτελικοί)
200μ. ελεύθερο Α (Ημιτελικοί)
200μ. μικτή ατομική Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)

Τρίτη 25/7
04:30 (Προκριματικοί)
50μ. πρόσθιο Α
200μ. ελεύθερο Γ
200μ. πεταλούδα Α
800μ. ελεύθερο Α

14:00
200μ. ελεύθερο Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
1.500μ. ελεύθερο Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
50μ. πρόσθιο Α (Ημιτελικοί)
100μ. ύπτιο Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
100μ. ύπτιο Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
200μ. ελεύθερο Γ (Ημιτελικοί)
200μ. πεταλούδα Α (Ημιτελικοί)
100μ. πρόσθιο Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)

Τετάρτη 26/7
04:30 (Προκριματικοί)
50μ. ύπτιο Γ
100μ. ελεύθερο Α
200μ. μικτή ατομική Α
200μ. πεταλούδα Γ
4Χ100μ. μικτή ομαδική mixed

14:00
800μ. ελεύθερο Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
200μ. ελεύθερο Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
100μ. ελεύθερο Α (Ημιτελικοί)
50μ. ύπτιο Γ (Ημιτελικοί)
200μ. πεταλούδα Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
50μ. πρόσθιο Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
200μ. πεταλούδα Γ (Ημιτελικοί)
200μ. μικτή ατομική Α (Ημιτελικοί)
4Χ100μ. μικτή ομαδική mixed (ΤΕΛΙΚΟΣ)

Πέμπτη 27/7
04:30 (Προκριματικοί)
100μ. ελεύθερο Γ
200μ. ύπτιο Α
200μ. πρόσθιο Γ
200μ. πρόσθιο Α
4Χ200μ. ελεύθερο Γ

14:00
200μ. πεταλούδα Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
100μ. ελεύθερο Γ (Ημιτελικοί)
100μ. ελεύθερο Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
50μ. ύπτιο Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
200μ. πρόσθιο Α (Ημιτελικοί)
200μ. μικτή ατομική Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
200μ. πρόσθιο Γ (Ημιτελικοί)
200μ. ύπτιο Α (Ημιτελικοί)
4Χ200μ. ελεύθερο Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)

Παρασκευή 28/7
04:30 (Προκριματικοί)
100μ. πεταλούδα Α
200μ. ύπτιο Γ
50μ. ελεύθερο Α
50μ. πεταλούδα Γ
4Χ200μ. ελεύθερο Α
800μ. ελεύθερο Γ

14:00
100μ. ελεύθερο Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
100μ. πεταλούδα Α (Ημιτελικοί)
200μ. ύπτιο Γ (Ημιτελικοί)
50μ. ελεύθερο Α (Ημιτελικοί)
200μ. πρόσθιο Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
200μ. ύπτιο Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
50μ. πεταλούδα Γ (Ημιτελικοί)
200μ. πρόσθιο Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
4Χ200μ. ελεύθερο Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)

Σάββατο 29/7
04:30 (Προκριματικοί)
50μ. ελεύθερο Γ
50μ. ύπτιο Α
50μ. πρόσθιο Γ
4Χ100μ. ελεύθερο mixed
1.500μ. ελεύθερο Α

14:00
50μ. πεταλούδα Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
50μ. ελεύθερο Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
50μ. ελεύθερο Γ (Ημιτελικοί)
50μ. πρόσθιο Γ (Ημιτελικοί)
100μ. πεταλούδα Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
200μ. ύπτιο Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
50μ. ύπτιο Α (Ημιτελικοί)
800μ. ελεύθερο Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
4Χ100μ. ελεύθερο mixed (ΤΕΛΙΚΟΣ)

Κυριακή 30/7
04:30 (Προκριματικά)
400μ. μικτή ατομική Γ
4Χ100μ. μικτή ομαδική Α
4Χ100μ. μικτή ομαδική Γ

14:00
50μ. ύπτιο Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
50μ. πρόσθιο Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
1.500μ. ελεύθερο Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
50μ. ελεύθερο Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
400μ. μικτή ατομική Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)
4Χ100μ. μικτή ομαδική Α (ΤΕΛΙΚΟΣ)
4Χ100μ. μικτή ομαδική Γ (ΤΕΛΙΚΟΣ)

HIGH DIVING
Τρίτη 25/7
05:30 Γύροι 1-2 Γ
08:00 Γύροι 1-2 Α

Τετάρτη 26/7
06:00 Γύροι 3-4 Γ

Πέμπτη 27/7
06:00 Γύροι 3-4 Α


ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΓΛΟΥ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Η Ελλάδα στο κατάμεστο OAKA έχει ραντεβού με την Ιστορία

Σε ένα sold-out OAKA, η Ελλάδα υποδέχεται  (14/11, 21:45) τα «Τρία Λιοντάρια», την εθνική Αγγλίας, στην 5η -προτελευταία και καθοριστική- αγωνιστική του Nations League (B2 όμιλος). Μία συνάντηση, τριάντα έξι βράδια μετά τον ελληνικό θρίαμβο (2-1) στο «Γουέμπλεϊ» -σε μια συναισθηματική βραδιά τότε λόγω του τραγικού θανάτου του Τζορτζ Μπάλντοκ- και μία «ζημιά» για την οποία η Αγγλία του Λι Κάρσλεϊ -στο προτελευταίο του παιχνίδι στον πάγκο της- θα προσπαθήσει να επανορθώσει -νικώντας με δύο γκολ διαφορά-, επιχειρώντας να αποφύγει τη διαδικασία των play-off του Μαρτίου (20 και 23/222/11 η κλήρωση) για να επιστρέψει στην πρώτη κατηγορία του Nations League.

Εκεί που θέλει να βρεθεί -και-η Ελλάδα για πρώτη φορά, πρωτοπόρος του βαθμολογικού πίνακα με τους μέγιστους 12 βαθμούς από τους τέσσερις αγώνες της, με την Αγγλία να είναι δεύτερη, τρεις βαθμούς πίσω.

«Μπορούμε να εξασφαλίσουμε την πρώτη θέση (στον Β2 όμιλο Β) σε αυτό το παιχνίδι, αλλά γνωρίζουμε ότι θα είναι μια δύσκολη αναμέτρηση πιθανώς ακόμη πιο δύσκολη από την πρώτη», είπε ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς και συνέχισε: «Ερχόμαστε από τέσσερα καλά αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένης μιας σημαντικής νίκης επί της Αγγλίας στο Γουέμπλεϊ. Θέλουμε να δείξουμε ξανά την ποιότητά μας».

Το παιχνίδι στην Αθήνα είναι ο προτελευταίος σταθμός για τον Λι Κάρσλεϊ, με τον νέο προπονητή Τόμας Τούχελ να αναλαμβάνει τον Ιανουάριο.

Οκτώ παίκτες αποσύρθηκαν από την ομάδα τη Δευτέρα (11/11), αφήνοντάς του μικρά περιθώρια επιλογών, αλλά παρέχοντάς του την ίδια ώρα μια ευκαιρία να δώσει χρόνο συμμετοχής σε αρκετούς παίκτες που γνωρίζει καλά από την ομάδα κάτω των 21 ετών.

Ο τερματοφύλακας Τζέιμς Τράφορντ (Μπέρνλι), οι αμυντικοί Τίνο Λιβραμέντο (Νιούκαστλ) και Τζάραντ Μπρανθγουέιτ (Έβερτον), καθώς και ο εξτρέμ Τζάροντ Μπόουεν (Γουέστ Χαμ) προστέθηκαν στην ομάδα μετά την αποχώρηση των Τρεντ Αλεξάντερ-Άρνολντ ( Λίβερπουλ), Ντέκλαν Ραίς,  Μπουκάγιο Σάκα (Άρσεναλ),  Φιλ Φόντεν, Τζακ Γκρίλις (Μάντσεστερ Σίτι), Κόουλ Πάλμερ, Λεβί Κόλγουιλ (Τσέλσι) και  Άαρον Ραμσντέϊλ (Σαουθάμπτον).

Η Ελλάδα, που έχει ανέβει 12 θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη της FIFA από τον Ιούλιο φτάνοντας στην 42η, γνωρίζει ότι η νίκη επί της Αγγλίας θα εγγυηθεί την πρώτη θέση στον όμιλό της με ένα παιχνίδι να απομένει εν συνεχεία (εκτός με Φινλανδία). Μια ισοπαλία θα ήταν επίσης αρκετή για να εδραιώσει τη θέση της στην κορυφή.

Εντός των συνόρων μας, η εθνική έχει κερδίσει οκτώ  ματς και έχει δύο ισοπαλίες από τους 11 αγώνες της στο Nations League, κρατώντας εντυπωσιακά το μηδέν σε εννέα από αυτά τα παιχνίδια.

Η νίκη της Ελλάδας τον Οκτώβριο, χάρη στα δύο γκολ του Βαγγέλη Παυλίδη, ήταν η πρώτη της νίκη επί της Αγγλίας, τη 10η φορά που τη αντιμετώπισε.

«Η ατμόσφαιρα μεταξύ όλων των παικτών είναι εξαιρετική. Οι νεότεροι παίκτες σέβονται τους μεγαλύτερους παίκτες, αλλά και το αντίστροφο, καθώς ο καθένας από εμάς δίνει πάντα την καρδιά και την ψυχή του για να εκπροσωπήσει την εθνική ομάδα. Και εκτός από αυτό, εμείς όλοι περιμένουν με ανυπομονησία την επόμενη κλήση για να έρθουν και να παίξουν για την εθνική ομάδα, νομίζω ότι αυτό λέει πολλά», είπε ο Τάσος Μπακασέτας.

Η Αγγλία -4η στην κατάταξη εθνικών ομάδων της FIFA- κράτησε μόνο δύο φορές ανέπαφη την εστία της στα οκτώ τελευταία παιχνίδια, κόντρα στην Ιρλανδία και τη Φινλανδία. Έχει κερδίσει τους δύο τελευταίους εκτός έδρας αγώνες της στο Nations League με διαφορά δύο τερμάτων (Φινλανδίας και Ιρλανδία), ενώ έχει κερδίσει και στις τέσσερις προηγούμενες επισκέψεις της στην Ελλάδα με συνολικό σκορ 9-1.

Μόνο κόντρα στο Λουξεμβούργο (5/5) τα «Τρία Λιοντάρια» έχουν καλύτερο ποσοστό νίκης (100%) εκτός έδρας απέναντι σε άλλη χώρα.

Ο Δημήτρης Κουρμπέλης θα εκτίσει ποινή αποκλεισμού ενός αγώνα λόγω κίτρινων καρτών, οπότε είτε ο Πέτρος Μάνταλος είτε ο Χρήστος Ζαφείρης είτε ο Σωτήρης Αλεξανδρόπουλος θα μπορούσαν να τον αναπληρώσουν.

Ο Παυλίδης  σκόρερ στο θρίαμβο του Λονδίνου θα μπορούσε να συνεχίσει να ηγείται της γραμμής, αν και ο Φώτης Ιωαννίδης – που σημείωσε τρία γκολ στα δύο εναρκτήρια παιχνίδια της Ελλάδας στο Nations League, είναι και πάλι στην ομάδα μετά από τραυματισμό. Η Ελλάδα δεν έχει χάσει ποτέ, όταν ο Ιωαννίδης είναι στο φύλλο αγώνα (3-1-1).

Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο Γερμανός Ντάνιελ Ζίμπερτ, με βοηθούς  τους συμπατριώτες του Γιαν Ζάιντελ και Ράφαελ Φόλτιν, 4ος ο Ντάνιελ Σλάγκερ, ενώ VAR θα είναι ο Μπέντζαμιν Κόρτους.
Πιθανές συνθέσεις:

ΕΛΛΑΔΑ (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Βλαχοδήμος, Ρώτα, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Τσιμίκας, Σιώπης, Μάνταλος, Μασούρας, Μπακασέτας, Τζόλης, Παυλίδης

ΑΓΓΛΙΑ (Λι Κάρσλεϊ): Πίκφορντ, Γουόκερ , Κόνσα, Γκουεχί, Λιούις, Γκόμες, Γκάλαχερ, Μακουέμπε, Μπέλιγχαμ, Γκόρντον , Κέιν

LEAGUE B
========

Β΄ ΟΜΙΛΟΣ
———
5η αγωνιστική – Πέμπτη 14 Νοεμβρίου
Ελλάδα – Αγγλία
Ιρλανδία – Φινλανδία

6η αγωνιστική – Κυριακή 17 Νοεμβρίου
Αγγλία – Ιρλανδία (19:00)
Φινλανδία – Ελλάδα (19:00)

Η βαθμολογία
ΑΓ   Ν  Ι   Η  ΓΚΟΛ  Β
ΕΛΛΑΔΑ         4   4  0   0  9-1  12
Αγγλία         4   3  0   1  8-3   9
Ιρλανδία       4   1  0   3  2-7   3
Φινλανδία      4   0  0   4  2-10  0

ΑΝΤΩΝΗΣ ΒΑΖΟΓΙΑΝΝΗΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

«Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν νιώθει άνετα στον ΠΑΟΚ» γράφουν στην Ρουμανία

Για δυσαρέσκεια του Ραζβάν Λουτσέσκου προς τον ΠΑΟΚ κάνει λόγο ρουμανικό ΜΜΕ, μόλις ένα 24ωρο μετά την ήττα της ομάδας από τον Ολυμπιακό μέσα στην Τούμπα (1-3).

Σε κάθε διακοπή των πρωταθλημάτων, για τις υποχρεώσεις των εθνικών ομάδων, ο Ραζβάν Λουτσέσου και η πορεία του στον ΠΑΟΚ, είναι ένα από τα αγαπημένα θέματα των ΜΜΕ από την Ρουμανία.

Δημοσίευμα της Fanatik δεν τα βλέπει καλά τα πράγματα, μεταξύ του Ρουμανου τεχνικού και του ΠΑΟΚ. Όπως αναφέρει, ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν αισθάνεται άνετα στον πάγκο του “Δικεφάλου του Βορρά”.

Μετά από μια μίνι αναδρομή στην τρέχουσα σεζόν, το δημοσίευμα υπογραμμίζει ότι ο Λουτσέσκου έχει παράπονα από τις μετεγγραφές που δεν έγιναν στο χρόνο που εκείνος ήθελε.

“Η κατάσταση δεν είναι εξαιρετικά περίπλοκη, ωστόσο υπάρχουν παράπονα κι από την πλευρά του προπονητή, κι από την πλευρά της διοίκησης. Ο Ράζβαν είναι δυσαρεστημένος που η ομάδα δεν ενισχύθηκε εγκαίρως το καλοκαίρι, ενώ από την άλλη πλευρά η διοίκηση δεν αποδέχεται το φτωχό σερί αποτελεσμάτων”, αναφέρει χαρακτηριστικά και τονίζει ότι η ομάδα έχασε και την πρόκριση στο Champions League, μετά από ένα δραματικό δεύτερο παιχνίδι με τη Μάλμε στην Τούμπα.

Τέλος, στο δημοσίευμα διευκρινίζεται ότι η ρήτρα για τη λύση του συμβολαίου του Λουτσέσκου είναι τρία εκατομμύρια ευρώ, ενώ αναφέρεεται ότι στην παρούσα φάση, είναι απίθανο ένα “διαζύγιο”.

NEWSIT

«Ο Ραζβάν Λουτσέσκου δεν νιώθει άνετα στον ΠΑΟΚ» γράφουν στην Ρουμανία

Continue Reading

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Με καρδιά πρωταθλητή Ευρώπης

Σε ένα… ψυχοβγαλτικό βράδυ, γεμάτο λάθη (17), αστοχία από τα 6,75 και χαμένα επιθετικά ριμπάουντ, ο Παναθηναϊκός βρήκε το… σθένος στο τελευταίο πεντάλεπτο της αναμέτρησης, όχι μόνο να πετύχει την ανατροπή, αλλά και να επιστρέψει στα θετικά αποτελέσματα, μετά την ήττα στο ευρωπαϊκό ντέρμπι «αιωνίων». Οι πρωταθλητές Ευρώπης επικράτησαν με 93-87 της Μακάμπι Τελ Αβίβ στο ΟΑΚΑ, για την 9η αγωνιστική της Euroleague, βελτιώνοντας σε 6-3 το ρεκόρ τους και υποχρεώνοντας τους Ισραηλινούς στην έκτη ήττα τους.

Σε μία αναμέτρηση, στην οποία ήταν… χλωμός αγωνιστικά στο μεγαλύτερο μέρος της και βρέθηκε στο -12 (35-47) στο 19΄ και στο -11 (60-71) στο 32΄, μέτρησε 17 λάθη, το τρίποντο δεν ήταν με το… μέρος του (6/16) και περιορίστηκε σε 8 επιθετικά ριμπάουντ, ο Παναθηναϊκός έπαιξε στο φινάλε με καρδιά πρωταθλητή Ευρώπης και το γύρισε! Το «τριφύλλι» εξαργύρωσε στα τελευταία λεπτά την καθηλωτική άμυνά του, το πείσμα των Κέντρικ Ναν (21π.), Ματίας Λεσόρ (18π.), καθώς και τις τρίποντες-ενέσεις του Τσεντί Όσμαν (12π., 2τρ.). Αυτοί πάντως που είχαν κρατήσει νωρίτερα «σφιγμό» στο «πράσινο στρατόπεδο» ήταν ο Χουάντσο Ερνανγκόμεθ της τρίτης περιόδου (12π., 7ρ., 3ασ.) και ο ψύχραιμος για 40 λεπτά Τζέριαν Γκραντ (11π., 3ασ., 1κλ.).

Από τους Ισραηλινούς έλαμψε ο Ρόμαν Σόρκιν με 21 πόντους και 7 ριμπάουντ.

Τα δεκάλεπτα: 21-25, 37-47, 60-63, 93-87

Με τον Παναθηναϊκό να δείχνει… υπνωτισμένος σε άμυνα και επίθεση στο πρώτο δεκάλεπτο και τον Αταμάν να κάνει τη μία αλλαγή μετά την άλλη, αναζητώντας τη «χρυσή» πεντάδα, οι Ισραηλινοί επέβαλαν το ρυθμό τους, ξέφυγαν με 7-12 στο 4΄ και 13-16 στο 6΄, δείχνοντας σταθερότητα κυρίως από τα 6,75 (7/8 τρίποντα σε αυτό το διάστημα). Οι «πράσινοι» έκλεισαν την περίοδο στο -4 (21-25 στο 10΄), ενώ ο Αταμάν είδε τους Γκραντ και Λεσόρ να έχουν χρεωθεί από 2 φάουλ.

Το «τριφύλλι» προσπάθησε να ανασυνταχθεί στην εκκίνηση της δεύτερης περιόδου, βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής (33-34), αλλά η αμυντική δυσλειτουργία επέστρεψε, με αποτέλεσμα η Μακάμπι να απαντήσει με σερί 0-11 για το 33-45 στο 18΄. Οι φιλοξενούμενοι παρέμειναν σε απόσταση ασφαλείας (35-47 στο 19΄), ενώ πήραν τον δρόμο προς τα αποδυτήρια με διψήφια διαφορά (37-47), απέναντι σε έναν Παναθηναϊκό που μετρούσε το ένα λάθος μετά το άλλο…

Στην τρίτη περίοδο, το «τριφύλλι» είδε τον Ερνανγκόμεθ να ανεβάζει στροφές στις δύο πλευρές του παρκέ και με σερί 8-0, ο επτάστερος μείωσε σε 49-51 στο 24΄. Ωστόσο, η κακή περιφερειακή άμυνα έδωσε ελεύθερα τρίποντα στη Μακάμπι, η οποία με εκτελεστή τον Γιοκουμπάιτις κράτησε το προβάδισμα μέχρι το 30΄ (60-63).

Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν αποφασισμένοι στον… επίλογο του αγώνα και στο 32΄ εκτόξευσαν τη διαφορά στο +11 (60-71), δείχνονταν να ελέγχουν τη μοίρα τους. Ωστόσο, με ένα… γκολ-φάουλ του Ναν και ένα τρίποντο του Όσμαν, ο Παναθηναϊκός πήρε… ανάσα (66-71), ο Λεσόρ κυριάρχησε κοντά στο καλάθι και με τον Ναν να… επιμένει, οι «πράσινοι» βρέθηκαν και πάλι σε απόσταση αναπνοής (70-72). Η τεχνική ποινή που δέχθηκε ο πρώην ΝΒΑερ έστειλε τον Γιοκουμπάιτις στη γραμμή των βολών (70-73), αλλά μέχρι εκεί.

Οι Ναν και Όσμαν συνδέθηκαν και πάλι από τα 6,75, ο Γκραντ κέρδισε… γκολ-φάουλ και η ανατροπή ήταν γεγονός (79-76 στο 36΄). Με τον Γιοκουμπάιτις μάλιστα να αστοχεί στο κρισιμότερο τρίποντο του αγώνα (84-82 στα 73΄΄ για τη λήξη) και τον Λεσόρ να μη λαθεύει από τη γραμμή της… φιλανθρωπίας, ο Παναθηναϊκός ξέφυγε με +4 (86-82) και δεν κοίταξε πίσω…

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ: Ντιφαλά, Κόρτες, Μπουμπέρ

Οι συνθέσεις:

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Εργκίν Αταμάν): Καλαϊτζάκης 1, Μπράουν 6, Σλούκας, Όσμαν 12 (2), Παπαπέτρου, Γκραντ 11, Ναν 22 (2), Λεσόρ 18, Ερνανγκόμεθ 12 (2), Μήτογλου 6, Γιούρτσεβεν 6.
ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ (Όντεντ Κάτας): Χόαρντ 14, Λι 10 (1), Σόρκιν 21 (1), Ρέιμαν 5, Ράντολφ 8, Γιοκουμπάιτις 13 (2), Γκέιμπριελ 6, Μπλατ 6 (1), Ντε Τζούλιους 4.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΨΩΜΑΣ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ