Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Πύλος: «Αποκαλύφθηκε η θανάσιμη αποτυχία της Ευρώπης» – Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ για την τραγωδία

Τα ξένα ΜΜΕ έστρεψαν από την πρώτη στιγμή το βλέμμα τους στην ανείπωτη τραγωδία με το ναυάγιο σκάφους με μετανάστες στην Πύλο και αφιέρωσαν και αφιερώνουν μεγάλα κομμάτια στο μοιραίο δυστύχημα.

Τα διεθνή ΜΜΕ ρίχνουν την ευθύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα μέτρα για τη μετανάστευση που δεν τόλμησε να πάρει και τονίζουν ότι: «Το ναυάγιο στην Ελλάδα αποκαλύπτει τη θανάσιμη αποτυχία της Ευρώπης».

Λίγο μετά το τραγικό ναυάγιο στην Πύλο ανταποκριτές από όλα τα διεθνή ΜΜΕ έφτασαν στην Καλαμάτα και περιέγραψαν και περιγράφουν με εκτενή ρεπορτάζ τις συνθήκες του δυστυχήματός, αλλά ρίχνουν παράλληλα και τα καρφιά τους στην αναποτελεσματική μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Για πόσο θα ανεχόμαστε να πνίγονται παιδιά, γυναίκες, άνδρες;»

Το συγκλονιστικό πρωτοσέλιδο της γαλλικής Liberation ξεχωρίζει στις αναφορές των ξένων ΜΜΕ για το πολύνεκρο ναυάγιο στην Πύλο.

Η γαλλική εφημερίδα έγραφε στον τίτλο της: «Το νεκροταφείο τους» και στο ρεπορτάζ της έκανε αναφορές στο μέγεθος της τραγωδίας στα νερά της Μεσογείου.

https://platform.twitter.com/embed/Tweet.html?creatorScreenName=NewsItFeed&dnt=false&embedId=twitter-widget-0&features=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%3D%3D&frame=false&hideCard=false&hideThread=false&id=1669058968231071746&lang=el&origin=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Fellada%2Fpylos-apokalyfthike-i-thanasimi-apotyxia-tis-eyropis-ti-lene-ta-ksena-mme-gia-tin-tragodia%2F3798405%2F&sessionId=5fffa485d7591eed878543ec61123e6555ef9326&siteScreenName=NewsItFeed&theme=light&widgetsVersion=aaf4084522e3a%3A1674595607486&width=550px

«Για πόσο ακόμα θα ανεχόμαστε να πνίγονται παιδιά, γυναίκες και άνδρες ενώ προσπαθούν πάση θυσία να ξεφύγουν από την πείνα, τη μιζέρια και τη βία και να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη;» έγραψε μεταξύ άλλων η διευθύντρια σύνταξης της γαλλικής εφημερίδας Liberation, Αλεξάνδρα Σβάρτσμπροντ.

«Ήταν ένα από τα χειρότερα ναυάγια στην ιστορία της Ελλάδας», γράφει η γαλλική Le Figaro.

Τα διεθνή μέσα επικεντρώνονται και στο ανθρωπιστικό δράμα με τους συγγενείς των αγνοουμένων να αναζητούν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Ο βρετανικός Guardian έριχνε τα βέλη του στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το ναυάγιο στην Ελλάδα αποκαλύπτει τη θανάσιμη αποτυχία της Ευρώπης», ανέφερε ο τίτλος του.

«Η πιο θανατηφόρα μεταναστευτική οδός στον κόσμο»

«Οι θάνατοι έως και 500 ανθρώπων που υπάρχουν φόβοι ότι πνίγηκαν από τη βύθιση ενός υπερπλήρους αλιευτικού σκάφους στα ανοιχτά της νότιας Ελλάδας έριξαν για άλλη μια φορά τα φώτα της δημοσιότητας στην πιο θανατηφόρα μεταναστευτική οδό στον κόσμο και στην αποτυχία της Ευρώπης να αντιμετωπίσει μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της», σημειώνει ο Guardian.

«Από τότε που ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (IoM) ξεκίνησε το έργο του για τους αγνοούμενους μετανάστες το 2014, υπολογίζεται ότι 27.000 άνθρωποι που προσπαθούσαν να φτάσουν στην Ευρώπη έχουν καταγραφεί ως νεκροί ή εξαφανισμένοι ενώ προσπαθούσαν να διασχίσουν τη Μεσόγειο», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Για «καταστροφή» κάνει λόγο το BBC, αναφερόμενο στην τραγωδία της Πύλου. «Ο κόσμος περιμένει ένα καλό νέο» σημειώνει αναφερόμενο στις αγωνιώδεις προσπάθειες συγγενών να μάθουν τι απέγιναν οι δικοί τους.

«Μια ματιά στις μεταναστευτικές ροές πίσω από το τελευταίο ναυάγιο ανοιχτά της Ελλάδας», είναι ο τίτλος της Wahington Post.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Βραζιλία: Εικόνες απόλυτης καταστροφής μετά την υποχώρηση των νερών – Άνευ προηγουμένου οι ζημιές

Εικόνες απόλυτης καταστροφής αποκαλύπτονται μετά την υποχώρηση των νερών από τις πλημμύρες που έπληξαν την Βραζιλία

Τα νερά άρχισαν να αποσύρονται από ορισμένους τομείς της νότιας Βραζιλίας, που σάρωσαν πλημμύρες, αποκαλύπτοντας την έκταση των καταστροφών που έχει υποστεί η περιοχή, στην οποία υποσχέθηκε να προσφέρει βοήθεια ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων και πλέον η αναπτυξιακή τράπεζα της ομάδας αναπτυσσόμενων οικονομιών BRICS.

Η καταστροφή άνευ προηγουμένου στην πολιτεία Ρίο Γκράντε ντου Σουλ προκάλεσε τουλάχιστον 149 θανάτους, ενώ άλλοι 124 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε χθες βράδυ από την Πολιτική Προστασία.

Πάνω από 615.000 κάτοικοί της αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα κεφάλαια που υποσχέθηκε η τράπεζα των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) θα διατεθούν για «την ανοικοδόμηση υποδομών» σε πόλεις και στην επαρχία και να «βοηθηθούν» οι πλημμυροπαθείς, ανέφερε σε βίντεο που διένειμε μέσω X η πρόεδρος του θεσμού και πρώην πρόεδρος της Βραζιλίας Τζίλμα Χουσέφ.

Οι πλημμύρες, έπειτα από καταρρακτώδεις βροχές που οδήγησαν στην υπερχείλιση ποταμών, χαρακτηρίζονται η χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της πολιτείας, που θα χρειαστεί να ανοικοδομήσει μεγάλο μέρος των υποδομών της.

Σε κοινότητες όπως η Λαζεάντου και η Κρουζέιρου ντου Σουλ, δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου διαπίστωσαν πόσο μεγάλες είναι οι ζημιές.

Σπίτια ισοπεδωμένα, από τα οποία δεν απέμεινε όρθιος σε κάποιες περιπτώσεις παρά μόνο ένας τοίχος, δρόμοι αδιάβατοι, εξαιτίας συντριμμιών και λάσπης, κουφάρια θαμμένων αυτοκινήτων κάτω από κλαδιά και άλλα αντικείμενα που παρασύρθηκαν από νερά… οι σκηνές καταστροφής κι απελπισίας επαναλαμβάνονται.

«Φεύγουμε από εδώ προτού γίνει τίποτα χειρότερο», είπε ο Σίλβιου Κελ, κάτοικος της Κρουζέιρου ντου Σουλ, 40 ετών, που τονίζει πως το παιδί του, τεσσάρων μηνών, έχει ήδη ζήσει τρεις μεγάλες πλημμύρες.

«Δουλεύαμε τριάντα χρόνια (…) και τώρα τα χάσαμε όλα», αναστέναξε ο Νέλσον Ξαβιέρ, ιδιοκτήτης εργοστασίου σκυροδέματος στην πόλη.

Το χάος χειροτέρεψαν περαιτέρω νέες υπερχειλίσεις εξαιτίας των ισχυρών βροχών των τελευταίων ημερών. Ο ποταμός Γκουαΐμπα, που διασχίζει την πρωτεύουσα Πόρτο Αλέγκρε, έφθασε σε ιστορικά επίπεδα, στα 5,21 μέτρα, κι ενδέχεται να φουσκώσει κι άλλο. Οι πρώτες υπερχειλίσεις έγιναν όταν το ύψος του νερού ξεπέρασε τα τρία μέτρα.

Κατά το βραζιλιάνικο μετεωρολογικό ινστιτούτο, την υπόλοιπη εβδομάδα αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας στη νοτιότερη πολιτεία της Βραζιλίας.

Ο πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα, η κυβέρνηση του οποίου υποσχέθηκε βοήθεια αξίας κάπου 50 δισεκατομμυρίων χεάις (9 δισεκ. ευρώ), αναμένεται στην πληγείσα περιοχή —για τρίτη φορά— αργότερα σήμερα.

NEWSIT

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ανθρωποκυνηγητό για τον επικίνδυνο δραπέτη, «Η μύγα» – Μπλόκα παντού, επί ποδός εκατοντάδες αστυνομικοί

Εκατοντάδες αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στη Νορμανδία στη Γαλλία για την αναζήτηση του βαρυποινίτη Mohamed Amra, ο οποίος δραπέτευσε χθες Τρίτη (14.05.2024) με κινηματογραφικό τρόπο από κλούβα της αστυνομίας που τον μετέφερε στη φυλακή.

Γνωστός ως “The Fly” («Η μύγα»), ο βαρυποινίτης Amra μεταφερόταν πίσω στις φυλακές έπειτα από μια δικαστική ακρόαση στη Ρουέν, όταν ένα μαύρο αυτοκίνητο εμβόλισε το βαν της φυλακής σε σταθμό διοδίων στη βορειοδυτική Γαλλίας.

Οι ένοπλοι στη συνέχεια άνοιξαν πυρ εναντίον του οχήματος, σκοτώνοντας δύο σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Χρησιμοποιούνται όλα τα μέσα για να βρεθούν αυτοί οι εγκληματίες“, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζεράλ Νταρμανέν.

Περίπου 200 ένστολοι κινητοποιήθηκαν η και διενεργούνται έλεγχοι οχημάτων σε καίρια σημεία.

Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι “γίνονται τα πάντα για να βρεθούν οι δράστες“.

Η εισαγγελέας του Παρισιού Laure Beccuau δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι λίγο πριν από τις 11:00 τοπική ώρα (09:00 BST) την Τρίτη το φορτηγάκι που μετέφερε τον Amra πέρασε τον έλεγχο διοδίων στην Incarville στην περιοχή Eure της βόρειας Γαλλίας και “αμέσως, ένα όχημα Peugeot το χτύπησε από μπροστά για να το σταματήσει”.

“Βγήκαν άνδρες με όπλα, στους οποίους προστέθηκαν άλλοι ένοπλοι άνδρες που βγήκαν από ένα όχημα Audi, το οποίο πιθανότατα ακολουθούσε το όχημα των φυλακών”.

“Πυροβόλησαν αρκετές φορές” κατά των δύο οχημάτων, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας αστυνομικούς, πριν φύγουν από το σημείο και πάρουν μαζί τους τον Amra.

https://youtube.com/watch?v=ke-IVff73Ss%3Ffeature%3Doembed

Η εισαγγελέας του Παρισιού δήλωσε ότι δύο οχήματα που πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκαν από τους εγκληματίες βρέθηκαν καμένα, σε διαφορετικά σημεία, αργότερα την Τρίτη.

Από την επίθεση τραυματίστηκαν άλλοι τρεις αστυνομικοί. Όπως ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, η Beccuau δήλωσε ότι οι τρεις τραυματίες αστυνομικοί είναι  ηλικίας 48, 52 και 55 ετών.

Όλα – και εννοώ τα πάντα – θα τεθούν σε εφαρμογή για να βρεθούν οι δράστες αυτού του άθλιου εγκλήματος“, δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Dupond-Moretti, προσθέτοντας ότι οι δράστες ήταν “άνθρωποι για τους οποίους η ζωή δεν έχει καμία αξία”.

Θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν “με τρόπο ανάλογο του εγκλήματος”, πρόσθεσε ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Amra καταδικάστηκε για διάρρηξη στις 10 Μαΐου και είχε παραπεμφθεί από τους εισαγγελείς της Μασσαλίας για μια απαγωγή που οδήγησε σε θάνατο.

https://youtube.com/watch?v=ybbbcR8ugEM%3Ffeature%3Doembed

Ο δικηγόρος του, Hugues Vigier, δήλωσε στο γαλλικό ειδησεογραφικό κανάλι BFMTV ότι “θα ήθελε να πιστεύει ότι ο ίδιος (ο Amra) δεν γνώριζε για το σχέδιο απελευθέρωσής του”.

“Για μένα αυτό το σχέδιο δεν ταιριάζει με όσα γνωρίζω γι’ αυτόν. Αν είναι αυτός πίσω από αυτό, τότε απέτυχα να καταλάβω ποιος είναι”, πρόσθεσε ο κ. Vigier.

Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές γαλλικών μέσων ενημέρωσης, ο Amra είχε προσπαθήσει να αποδράσει από το κελί του νωρίτερα αυτή την εβδομάδα προσπαθώντας να πριονίσει τα κάγκελα του κελιού.

Η Beccuau, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Amra είχε 13 καταδίκες, με την πρώτη να χρονολογείται από τον Οκτώβριο του 2009 – όταν ήταν 15 ετών.

https://youtube.com/watch?v=xrq3EowpwoM%3Ffeature%3Doembed

Αν και ο 30χρονος σήμερα δεν ήταν “στενά επιτηρούμενος κρατούμενος”, η εισαγγελέας του Παρισιού δήλωσε ότι η μεταφορά του απαιτούσε “συνοδεία επιπέδου τρία”.

Ο Amra λέγεται ότι έχει δεσμούς με μια συμμορία στη νότια πόλη της Μασσαλίας, η οποία μαστίζεται από τη βία των συμμοριών που σχετίζονται με τα ναρκωτικά.

Όμως το ποινικό του μητρώο μέχρι σήμερα δεν περιλαμβάνει καταδίκες για αδικήματα ναρκωτικών, δήλωσε την Τρίτη ο εισαγγελέας του Παρισιού.

NEWSIT

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημερώνει το Κογκρέσο για παράδοση στο Ισραήλ όπλων αξίας 1 δισ. δολ.

Η αμερικανική κυβέρνηση ειδοποίησε χθες Τρίτη το Κογκρέσο πως εννοεί να προχωρήσει στην παράδοση όπλων και πυρομαχικών αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων στο Ισραήλ, δήλωσαν πηγές ενημερωμένες για τον φάκελο, μια εβδομάδα αφού ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απείλησε να προχωρήσει στην επιβολή περιορισμών στην αμερικανική στρατιωτική βοήθεια που παρέχεται στον πιο στενό σύμμαχο της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, εξαιτίας της Ράφας.

Διαβάστε επίσης: Στέλεχος της Χεζμπολά ανάμεσα στους δυο νεκρούς της επιδρομής του Ισραήλ στον Λίβανο

Δύο νεκροί στον Λίβανο, ένας στο Ισραήλ σε νέες εχθροπραξίες

Η παράδοση των όπλων και των πυρομαχικών υπόκειται στην έγκριση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας, σημείωσε αξιωματούχος. Πηγή στο αμερικανικό κοινοβούλιο ανέφερε πως πρόκειται για υλικό αξίας ενός και πλέον δισεκ. δολαρίων.

Κατά τις πληροφορίες της εφημερίδας Wall Street Journal, μεταξύ άλλων τα πυρομαχικά θα συμπεριλαμβάνουν οβίδες για πυροβόλα αρμάτων μάχης, αξίας 700 εκατομμυρίων δολαρίων, και στρατιωτικά οχήματα, αξίας άλλων 500 εκατ. δολαρίων.

Προχθές Δευτέρα ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζέικ Σάλιβαν τόνισε σε δημοσιογράφους ότι οι παραδόσεις στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ θα συνεχιστούν στο πλαίσιο πακέτου αξίας 26 δισεκ. δολαρίων που ενέκρινε τον περασμένο μήνα το Κογκρέσο, παρότι η Ουάσιγκτον αποφάσισε να προχωρήσει στην αναβολή των παραδόσεων 1.800 βομβών 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 1.700 βομβών 500 λιβρών (226 κιλών), επειδή «δεν πιστεύουμε πως πρέπει να γίνει ρίψη τους σε πυκνοκατοικημένες πόλεις».

Η αταλάντευτη υποστήριξη του προέδρου Μπάιντεν στο Ισραήλ στον πόλεμο με τη Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου πλέον έχει μετατραπεί σε πρόβλημα για τον Δημοκρατικό που θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στο αξίωμα στις εκλογές του Νοεμβρίου, καθώς επικρίνεται έντονα, ιδίως από μερίδα υποστηρικτών της παράταξής του.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ