ΥΓΕΙΑ
Συναισθηματική υπερφαγία: Τι πρέπει να γνωρίζετε
Πόσες φορές άνοιξες το ψυγείο μέσα στη νύχτα μετά από άσχημες σκέψεις; Ή αμέσως μετά από μια δύσκολη ημέρα στο γραφείο; Τρέχετε στο ντουλάπι όταν αισθάνεστε πεσμένοι ή αναστατωμένοι; Δεν είσαι μόνος. Είναι σύνηθες για τους ανθρώπους να στρέφονται στο φαγητό για άνεση ως τρόπο να αντιμετωπίσουν μεγάλα, δύσκολα συναισθήματα.
Όταν τρώτε ως απάντηση σε συναισθήματα, ονομάζεται συναισθηματική κατανάλωση. Όλοι το κάνουν μερικές φορές.
Το σώμα μας χρειάζεται τροφή ώστε να επιβιώσει. Είναι λογικό ότι το φαγητό φωτίζει το σύστημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο και σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. Όταν η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού συμβαίνει συχνά και δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι να το αντιμετωπίσει, μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Αν και μπορεί να φαίνεται σαν ένας τρόπος να αντεπεξέλθουμε σε αυτές τις στιγμές, το φαγητό δεν αντιμετωπίζει το πραγματικό πρόβλημα. Εάν κάποιος νιώθει άγχος, πλήξη, μοναξιά, θλίψη ή κούραση, το φαγητό δεν θα διορθώσει αυτά τα συναισθήματα. Για μερικούς ανθρώπους, αυτός ο κύκλος της στροφής προς το φαγητό για να αντεπεξέλθουν δημιουργεί ενοχές και ντροπή συναισθήματα τα οποία είναι πιο δύσκολα να διαχειριστούν.
Το φαγητό είναι στο επίκεντρο πολλών πραγμάτων που κάνουμε στην καθημερινότητά μας και αποτελεί και μέρος των γιορτών μας. Το να φτιάχνετε φαγητό για κάποιον που περνάει δύσκολες στιγμές μπορεί να είναι ένας τρόπος να δείξετε ότι νοιάζεστε γι αυτόν και το να μοιράζεστε φαγητό με άλλους είναι ένας ακόμη τρόπος σύνδεσης.
Είναι λογικό να υπάρχει συναισθηματική σχέση με το φαγητό. Ο στόχος είναι να σας επιτρέψει να πάρετε μια συνειδητή απόφαση για το πότε, τι και πώς τρώτε. Θα υπάρξουν στιγμές που είναι λογικό το φαγητό να είναι μέρος της αντιμετώπισης μεγάλων συναισθημάτων. Άλλες φορές, υπάρχουν καλύτεροι τρόποι αντιμετώπισης.
Τι αναγκάζει κάποιον να φάει λόγω των συναισθημάτων του;
Οτιδήποτε μπορεί να προκαλέσει την επιθυμία για φαγητό. Οι συνήθεις εξωτερικοί λόγοι για συναισθηματική διατροφή μπορεί να περιλαμβάνουν:
- εργασιακό άγχος
- οικονομικές ανησυχίες
- προβλήματα υγείας
- αγώνες μεταξύ των σχέσεων
Τα άτομα που ακολουθούν περιοριστικές δίαιτες ή έχουν ιστορικό δίαιτας είναι πιο πιθανό να τρώνε συναισθηματικά.
Άλλες πιθανές εσωτερικές αιτίες περιλαμβάνουν:
- έλλειψη ενδοσκοπικής επίγνωσης (συνειδητοποίηση του πώς αισθάνεστε)
- αλεξιθυμία (έλλειψη ικανότητας κατανόησης, επεξεργασίας ή περιγραφής συναισθημάτων)
- δυσλειτουργία συναισθημάτων (αδυναμία διαχείρισης συναισθημάτων)
- αντίστροφος άξονας στρες υποθαλαμικής υπόφυσης επινεφριδίων (HPA) (υποενεργή απάντηση κορτιζόλης στο στρες)
Η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού είναι συχνά μια αυτόματη συμπεριφορά. Όσο περισσότερο χρησιμοποιείται το φαγητό για την αντιμετώπιση, τόσο πιο εδραιωμένη γίνεται η συνήθεια.
Είναι η συναισθηματική κατανάλωση μια διατροφική διαταραχή;
Η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού από μόνο της δεν αποτελεί διατροφική διαταραχή. Μπορεί να είναι όμως σημάδι διαταραγμένης διατροφής, η οποία μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη διατροφικής διαταραχής.
Η διατροφική διαταραχή μπορεί να περιλαμβάνει:
- ένα άτομο το οποίο να είναι πολύ άκαμπτο με τις επιλογές τροφίμων
- τα τρόφιμα να χαρακτηρίζονται με ταμπέλες ως «καλά» ή «κακά»
- συχνή δίαιτα ή περιορισμός τροφής
- συχνά να γίνεται κατανάλωση τροφής ως απάντηση σε συναισθήματα και όχι λόγο σωματική πείνα
- ακανόνιστος χρόνος γεύματος
- εμμονικές σκέψεις για το φαγητό που αρχίζουν να παρεμβαίνουν στην υπόλοιπη ζωή σας
- αισθήματα ενοχής ή ντροπής μετά την κατανάλωση τροφών που θεωρούνται «ανθυγιεινά»
Γιατί το φαγητό;
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το φαγητό γίνεται ένας τρόπος αντιμετώπισης. Τα δύσκολα συναισθήματα μπορεί να οδηγήσουν σε συναισθηματικό κενό. Η κατανάλωση φαγητού απελευθερώνει ντοπαμίνη. Η ντοπαμίνη είναι μια χημική ουσία του εγκεφάλου που μας κάνει να νιώθουμε καλά.
Αναπτύσσουμε επίσης συνήθειες και ρουτίνες με το φαγητό. Εάν τρώτε πάντα όταν είστε αγχωμένοι, μπορεί να καταφύγετε σε αυτό με το πρώτο σημάδι του στρες χωρίς να το καταλάβετε. Επιπλέον, το φαγητό μπορείτε να το προμηθευτείτε παντού ενώ, τα μηνύματα και οι εικόνες για το φαγητό μπορούν να αυξήσουν το αίσθημα της πείνας.
Πώς να καταλάβετε αν τρώτε συναισθηματικά
Τα άτομα που βιώνουν συναισθηματική διατροφή μπορεί να αισθάνονται:
- εκτός ελέγχου σε ορισμένα τρόφιμα
- μια παρόρμηση για φαγητό όταν νιώθουν δυνατά συναισθήματα
- μια παρόρμηση για φαγητό ακόμα και όταν δεν πεινάνε σωματικά
- πως το φαγητό τους ηρεμεί ή τους ανταμείβει
Πώς να σταματήσετε τη συναισθηματική κατανάλωση φαγητού;
Μπορεί να είναι δύσκολο να αλλάξεις μια συνήθεια όπως η συναισθηματική διατροφή, αλλά είναι εφικτό. Παρακάτω είναι μερικοί τρόποι που θα σας βοηθήσουν να το αντιμετωπίσετε.
Ξεκινήστε ένα ημερολόγιο συναισθημάτων
Όσο περισσότερο κατανοείτε τις συνήθειές σας, τόσο το καλύτερο. Το φαγητό ως απάντηση στο συναίσθημα μπορεί να συμβεί αυτόματα. Όσο περισσότερο καταλαβαίνετε πώς αισθάνεστε όταν κάνετε ορισμένα πράγματα, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να αλλάξετε τα πράγματα. Προσπαθήστε να κρατήσετε ένα αρχείο με τις ώρες που τρώτε αλλά δεν είστε σωματικά πεινασμένοι. Σημειώστε:
- τι συνέβαινε
- πώς ένιωθες
- τυχόν συναισθήματα που παρατηρήσατε όταν είχατε την επιθυμία να φάτε
Μπορεί επίσης να θέλετε να συμπεριλάβετε ένα μέρος για να γράψετε αυτό που κάνατε. Έφαγες αμέσως; Περίμενες λίγα λεπτά; Έκανες κάτι για να αποσπάσεις την προσοχή σου;
Προσπαθήστε να μην κρίνετε τον εαυτό σας για τα ευρήματά σας. Προσπαθήστε να είστε πραγματικά περίεργοι για το τι συμβαίνει όταν τρώτε ως απάντηση στα συναισθήματα. Αυτό θέλει πολλή εξάσκηση. Να είστε ευγενικοί με τον εαυτό σας καθώς αρχίζετε να εξερευνάτε. Δεν χρειάζεται να είστε τέλειοι.
Βεβαιωθείτε ότι η πρόσληψη τροφής σας είναι επαρκής. Είναι γνωστό ότι η συναισθηματική και η σωματική πείνα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά πράγματα. Αλλά το να βεβαιωθείτε ότι τρώτε αρκετά είναι μια σημαντική συνήθεια.
Ο εγκέφαλός μας έχει φτιαχτεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να διασφαλίσει ότι τρώμε για να επιβιώσουμε. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι έχετε μεγαλύτερη λαχτάρα για φαγητό αργότερα μέσα στην ημέρα, εάν δεν έχετε φάει αρκετά εκείνη την ημέρα.
Πολλοί άνθρωποι έχουν αντιληφθεί ότι η κατανάλωση μιας ποικιλίας τροφών με τα γεύματά τους είναι η πιο ικανοποιητική. Μπορείτε λοιπόν και εσείς να πειραματιστείτε για να δείτε ποια γεύματα είναι πιο χορταστικά για εσάς.
Εάν διαπιστώσετε ότι είστε συχνά πεινασμένοι σωματικά κατά τη διάρκεια της ημέρας, η προσθήκη περισσότερης πρωτεΐνης μπορεί να σας βοηθήσει. Οι πηγές πρωτεΐνης στα γεύματά σας μπορεί να σας κρατήσουν χορτάτους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Στοχεύστε η ημερήσια πρόσληψη σας σε πρωτεΐνη να είναι το 30%.
Οι πηγές πρωτεΐνης περιλαμβάνουν:
- κρέας, πουλερικά, ψάρια, θαλασσινά
- αυγά
- γαλακτοκομικά προϊόντα
- ρόφημα σόγιας, τόφου
- φασόλια και φακές
- ξηροί καρποί και σπόροι
Παρατηρήστε την όρεξή σας
Εάν έχετε ακολουθήσει δίαιτες για μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής σας, μπορεί να είναι δύσκολο να συντονιστείτε με τα σημάδια της πείνας και της πληρότητας. Ίσως να χρειαστεί λίγη εξάσκηση για να αρχίσετε να παρατηρείτε πώς είναι πραγματικά η σωματική πείνα αλλά και η πληρότητα.
Η επίγνωση των ενδείξεων της σωματικής πείνας μπορεί να σας βοηθήσει να παρατηρήσετε πότε τρώτε για συναισθηματικούς λόγους.
Μερικά σημάδια σωματικής πείνας περιλαμβάνουν:
- ενόχληση στο στομάχι
- αίσθημα ζαλάδας ή τρέμουλο
- πτώση του ενεργειακού επιπέδου
- δυσκολία εστίασης
- αλλαγές στη διάθεση
- αύξηση των σκέψεων για το φαγητό
Εάν θέλετε να επανασυνδεθείτε με την πείνα και την πληρότητά σας, απεικονίστε την πείνα σας σε μια κλίμακα από το ένα έως το δέκα.
Το πρώτο επίπεδο είναι η ακραία πείνα. Μπορεί να αισθάνεστε σωματικά αδιαθεσία, αδυναμία και ίσως να είστε έτοιμος να αρπάξετε οτιδήποτε βρεθεί μπροστά σας και είναι βρώσιμο. Το δέκα είναι εξαιρετική πληρότητα, όπως μετά από ένα πλούσιο γεύμα διακοπών για παράδειγμα.
Φροντίστε να ελέγχετε τον εαυτό σας κάθε λίγες ώρες και αναρωτηθείτε ποιο είναι το επίπεδο της πείνας σας. Αυτό μπορεί να αποτελέσει μία βοήθεια ώστε να παρατηρήσετε τα φυσικά μοτίβα πείνας και πληρότητας.
Καθώς κάνετε περισσότερη εξάσκηση, μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε μερικά από τα πρώιμα σημάδια της πείνας. Επιπλέον, μπορεί να σας βοηθήσει να αναγνωρίσετε πότε θέλετε να φάτε αλλά δεν είστε σωματικά πεινασμένοι.
Προγραμματίστε τα γεύματά σας
Η CBT (γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία) για τη συναισθηματική κατανάλωση τροφής περιλαμβάνει συχνά στρατηγικές συμπεριφοράς, όπως η κατανάλωση τακτικών γευμάτων σε προγραμματισμένη ώρα. Ο προγραμματισμός των γευμάτων σας μπορεί να σας βοηθήσει να περιορίσετε τη σωματική πείνα. Το αίσθημα του κορεσμού μπορεί επίσης να βοηθήσει στον περιορισμό της συναισθηματικής πείνας.
Το χάσμα ενσυναίσθησης όπως το αποκαλούν έρευνες μας δείχνει την ψυχρή κατάσταση (που σημαίνει ότι ένα άτομο δεν πεινάει και επομένως είναι ουδέτερο ή «κρύο» απέναντι στο φαγητό) και μπορεί να υποτιμήσει πόσο πεινασμένο μπορεί να είστε στο μέλλον ενώ, στην καυτή κατάσταση, υπερεκτιμάει πόσο πεινάει πραγματικά (συναισθηματικό φαγητό). Έτσι λοιπόν ο προγραμματισμός των γευμάτων σας μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε μία πιο ουδέτερη στάση απέναντι στο φαγητό. Το να προγραμματίζετε τα γεύματά σας δεν σημαίνει ότι πρέπει να προετοιμάσετε φαγητό μιας εβδομάδας.
Αντ ‘αυτού, σκεφτείτε να δημιουργήσετε ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα γευμάτων το οποίο να περιλαμβάνει πρωινό, μεσημεριανό, βραδινό αλλά και σνακ. Στη συνέχεια, αποφασίστε τι ώρα θα τρώτε το κάθε γεύμα σας. Εάν νιώθετε έντονη επιθυμία για φαγητό, σκεφτείτε το επόμενο προγραμματισμένο γεύμα σας. Μπορεί να απέχει μόνο μισή ώρα. Ρωτήστε τον εαυτό σας αν μπορείτε να περιμένετε ώστε να φάτε την ώρα που έχετε προγραμματίσει.
Προσπαθήστε να μην προγραμματίζετε τα γεύματα πολύ κοντά στην ώρα του ύπνου και κρατήστε όλα τα γεύματά σας σε ένα εύρος 12 ωρών, όπως για παράδειγμα 7:00 π.μ. έως 7:00 μ.μ. και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε ένα γεύμα περίπου κάθε 3 ώρες.
TLIFE
ΥΓΕΙΑ
Άδ.Γεωργιάδης: Από 28 Νοεμβρίου ξεκινούν τα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία
Στα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν σήμερα 48 χειρουργικές ομάδες που κάνουν επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, τόνισε σήμερα ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΣΚΑΪ 100,3», υποστήριξε πως πρώτα δημιουργήθηκαν τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία, γιατί θέλαμε να αποδείξουμε στις ευρωπαϊκές αρχές ότι μπορούμε να κάνουμε τα απογευματινά χειρουργεία. «Από τις 28 Νοεμβρίου σταματάμε τα επί πληρωμή, θα τα ξεκινήσουμε αμέσως μετά, γιατί έχουμε βάλει ορόσημο να κάνουμε τουλάχιστον 34.000 δωρεάν απογευματινά χειρουργεία μέσα σε έναν χρόνο. Αν δεν φτάσουμε τις 34.000 σε ένα χρόνο, χάνουμε τα χρήματα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.
Τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία έδωσαν λύση σε χιλιάδες ασθενείς οι οποίοι μπόρεσαν να χειρουργηθούν γρηγορότερα και γλίτωσαν πολλά χρήματα, υπογράμμισε ο κ. Γεωργιάδης, επισημαίνοντας πως η θετική διάσταση για την πληρωμή είναι ότι αν κάνεις, για παράδειγμα, ένα απογευματινό χειρουργείο αρθροπλαστικής στο ΕΣΥ, πληρώνεις το 1/4 από ό,τι θα πλήρωνες σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο.
Για τη λειτουργία των δωρεάν απογευματινών χειρουργείων ο υπουργός Υγείας σημείωσε πως ξεκινούν στις 28 Νοεμβρίου και εξήγησε πως μέσω της Ενιαίας Λίστας Χειρουργείου «έχουμε φτιάξει ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία σε λίγο καιρό θα είναι και δημόσια για να μπορεί ο κάθε ασθενής να μπαίνει στο site και να βλέπει την αναμονή ανά κλινική».
Η κάθε κλινική -όπως είπε- θα επικοινωνεί τηλεφωνικά με τις 20 παλαιότερες περιπτώσεις και θα ρωτά τους ασθενείς αν επιθυμούν να προχωρήσουν στο χειρουργείο ώστε να προγραμματιστεί. «Αν δεν το επιθυμούν, θα βγαίνουν από τη λίστα. Έτσι θα απελευθερώνουμε 20 χειρουργεία ανά κλινική και θα επικαιροποιούμε τη λίστα» κατέληξε.
Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Υγείας, για να δικαιούται κάποιος το δωρεάν απογευματινό χειρουργείο θα πρέπει να έχει αναμονή άνω του ενός έτους. «Αν είναι τωρινό περιστατικό, δεν το δικαιούται γιατί προηγούνται οι παλαιότεροι. Υπάρχουν περιπτώσεις που η αναμονή φτάνει ακόμα και τα 4 χρόνια, είναι βέβαια ελάχιστες. Εγώ θέλω να είμαι βέβαιος ότι αυτός ο ασθενής που δεν είχε «μπάρμπα στην Κορώνη» και έμεινε τελευταίος, ότι τώρα θα έχει την ευκαιρία να κάνει το χειρουργείο του δωρεάν», κατέληξε.
Για την απόφαση να ενταχθούν στα δωρεάν απογευματινά χειρουργεία και οι ιδιωτικές κλινικές, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως «Έχουμε προβλέψει ότι 9 από τα 54 εκατομμμύρια μπορούν να ξοδευτούν στις ιδιωτικές κλινικές. Πρώτον, για να μην «μπουκώσει» το σύστημα στα Δημόσια Νοσοκομεία και δεύτερον, γιατί υπάρχουν κάποια χειρουργεία αρκετά εξειδικευμένα που δεν μπορούν να γίνουν στο ΕΣΥ. Έχουμε πει λοιπόν ότι μπορεί κάποιος ασθενής να χειρουργηθεί στον ιδιωτικό τομέα και να πληρώσουμε εμείς το χειρουργείο του».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΥΓΕΙΑ
Εμβολιασμός έναντι του ιού της γρίπης για άτομα σε ανοσοκαταστολή
Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης. Κατά προτίμηση ο εμβολιασμός θα πρέπει να ολοκληρώνεται τουλάχιστον τέσσερις έως έξι εβδομάδες πριν τηυν έναρξη του ετήσιου επιδημικού κύματος της γρίπης στην Ελλάδα (από τα μέσα έως το τέλος Νοεμβρίου), σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός γενικά περιλαμβάνει μόνο μία δόση του εμβολίου ετησίως. Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί και την ίδια ημέρα με το εμβόλιο κατά του κορονοϊού -αλλά σε διαφορετικά ανατομικά σημεία- όπως και οποιαδήποτε άλλη ημέρα πριν και μετά το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ενθαρρύνει τις υγειονομικές Αρχές να προχωρούν στον ετήσιο προληπτικό εμβολιασμό έναντι της γρίπης και τονίζει τη σημασία του εμβολιασμού για τα άτομα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο και δυσμενή έκβαση, όπως οι ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας, τα άτομα με συνυπάρχουσες χρόνιες παθήσεις ή/και ανοσοκαταστολή, καθώς και οι έγκυες.
Οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής (Νοσοκομείο Αλεξάνδρα) της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (παθολόγος, καθηγήτρια Θεραπευτικής-Επιδημιολογίας-Προληπτικής Ιατρικής), Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (τ. πρύτανης ΕΚΠΑ, καθηγητής Θεραπευτικής-Ογκολογίας-Αιματολογίας, διευθυντής Θεραπευτικής Κλινικής), αναφέρουν ότι στη χώρα μας οι συστάσεις αντιγριπικού εμβολιασμού για τη φετινή περίοδο περιλαμβάνουν κατά προτεραιότητα πληθυσμιακές ομάδες με αυξημένο κίνδυνο για σοβαρή νόσο ή/και επιπλοκές, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών. Σε αυτές τις ομάδες περιλαμβάνονται άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, βρέφη και παιδιά έξι μηνών έως πέντε ετών και ενήλικες με χρόνια συστηματικά νοσήματα και ανοσοκαταστολή, έγκυες, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, υγειονομικοί υπάλληλοι, κλειστοί πληθυσμοί όπως στρατόπεδα, καταστήματα κράτησης, άτομα που έρχονται σε επαφή με πτηνά ή χοίρους, καθώς και φροντιστές ατόμων υψηλού κινδύνου.
Συνολικά, για την περίοδο 2024-2025 θα κυκλοφορήσουν έξι διαφορετικά τετραδύναμα εμβόλια για ενδομυική χορήγηση, δύο εκ των οποίων είναι ενισχυμένα και απευθύνονται σε άτομα 60 ετών και άνω, ως ακολούθως:
Vaxigrip Tetra QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από έξι μηνών
Fluarix Tetra QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από έξι μηνών
Influvac-subUnit Tetra QIVe 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από έξι μηνών
Flucelvax Tetra QIVc 15 mcg από κάθε αντιγόνο, από δύο ετών
Efluelda QIV-HD 60 mcg από κάθε αντιγόνο, από 65 ετών
Fluad Tetra aQIV 15 mcg από κάθε αντιγόνο+ανοσοενισχυτικό MF59, από 65 ετών
Με τον όρο ανοσοκαταστολή αναφερόμαστε στη δυσλειτουργία ή καταστολή της φυσιολογικής λειτουργίας ενός ή περισσοτέρων στοιχείων της φυσικής ή/και επίκτητης ανοσίας, όπως σημειώνουν οι ειδικοί του ΕΚΠΑ. Μπορεί είτε να οφείλεται σε συστηματικά νοσήματα π.χ. λοίμωξη HIV είτε να είναι αποτέλεσμα θεραπευτικών χειρισμών που γίνονται με στόχο την αντιμετώπιση σοβαρών νοσημάτων, όπως ο καρκίνος.
Τα άτομα σε ανοσοκαταστολή δεν πρέπει να εμβολιάζονται με εμβόλια που περιέχουν ζώντες εξασθενημένους ιούς. Τα εμβόλια θα πρέπει να χορηγούνται πριν από την προγραμματισμένη ανοσοκαταστολή, εάν είναι εφικτό. Ειδικά τα αδρανοποιημένα εμβόλια θα πρέπει να χορηγούνται τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ανοσοκαταστολή. Η ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό μπορεί να είναι μειωμένη σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως όταν πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια λήψης συγκεκριμένων χημειοθεραπευτικών φαρμάκων ή σε άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Η βιβλιογραφία δείχνει ότι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με παράγοντες που στοχεύουν τα Β-λεμφοκύτταρα έχουν μειωμένη ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό έως και έξι μήνες από την τελευταία χορήγηση της θεραπείας. Ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού των οστών πρέπει να εμβολιάζονται με το αντιγριπικό εμβόλιο εφόσον έχουν παρέλθει τρεις έως έξι μήνες από τη μεταμόσχευση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όπου αναμένεται πτωχή ανοσολογική απόκριση στον εμβολιασμό, μπορεί να συστήνεται αναμνηστικός εμβολιασμός για ενίσχυση της ανοσολογικής απόκρισης, ανά περίπτωση και πάντα σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.
Τέλος, σημειώνεται η ανάγκη εμβολιασμού των φροντιστών και του στενού οικογενειακού και κοινωνικού περίγυρου των ασθενών σε ανοσοκαταστολή.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΥΓΕΙΑ
Οι υγιεινές συνθήκες ζωής και η ποιότητα ύπνου συνδέονται με την υγεία του εγκεφάλου
Η αρτηριακή πίεση, το σάκχαρο και η χοληστερόλη που δεν ελέγχονται καλά στα άτομα μέσης ηλικίας σε συνδυασμό με την μη τήρηση ορισμένων υγιεινών συνηθειών, όπως η άσκηση, η διατροφή και ο ύπνος, συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, άνοιας ή κατάθλιψης αργότερα στη ζωή, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ηλεκτρονικό τεύχος του ιατρικού περιοδικού της Αμερικανικής Ακαδημίας Νευρολογίας «Neurology». Σύμφωνα με άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο τεύχος, τα άτομα που βρίσκονται στην αρχή της μέσης ηλικίας και έχουν κακή ποιότητα ύπνου, εμφανίζουν περισσότερα σημάδια κακής υγείας του εγκεφάλου αργότερα.
Οι οκτώ συμπεριφορές τρόπου ζωής που συμβάλλουν στη μείωση του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου είναι η υγιεινή διατροφή, με τα μεσογειακά διατροφικά προγράμματα να έχουν κυρίαρχη θέση- ειδικά όταν συμπληρώνονται με ξηρούς καρπούς και ελαιόλαδο, η τακτική σωματική δραστηριότητα, η αποφυγή του καπνίσματος, ο καλός ύπνος, ο έλεγχος του σωματικού βάρους, ο έλεγχος της χοληστερόλης και η διαχείριση της αρτηριακής πίεσης και του σακχάρου στο αίμα.
Στην πρώτη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Neurology», οι ερευνητές αξιολόγησαν δεδομένα από 316.127 άτομα με μέση ηλικία 56 ετών. Οι ερευνητές εξέτασαν τις βαθμολογίες των συμμετεχόντων στους οκτώ παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής και τις ταξινόμησαν σε τρεις κατηγορίες: βελτιστη, ενδιάμεση και φτωχή. Στη συνέχεια, αξιολόγησαν τα αρχεία υγείας για να εντοπίσουν ποιοι εμφάνισαν κάποια από τις ακόλουθες νευρολογικές παθήσεις στα τέλη της ζωής τους: εγκεφαλικό, άνοια ή κατάθλιψη. Ως κακή υγεία του εγκεφάλου ορίστηκε η ανάπτυξη οποιασδήποτε από τις παραπάνω παθήσεις κατά τη διάρκεια των ετών παρακολούθησης.
Μετά την προσαρμογή για παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των τριών νευρολογικών παθήσεων, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα με χαμηλή βαθμολογία στους παράγοντες υγιεινού τρόπου ζωής είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να αναπτύξουν οποιαδήποτε από τις τρεις νευρολογικές παθήσεις σε σύγκριση με τα άτομα με βέλτιστη βαθμολογία. Επίσης, τα άτομα που είχαν ενδιάμεση βαθμολογία είχαν 37% υψηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν μία από τις τρεις νευρολογικές παθήσεις σε σχέση με τα άτομα που είχαν υψηλή βαθμολογία.
Για να επιβεβαιώσουν τα ευρήματά τους, οι ερευνητές επανέλαβαν τη μελέτη σε μια ομάδα 68.407 ανθρώπων που παρακολουθήθηκαν συνολικά για πέντε χρόνια και διαπίστωσαν παρόμοια αποτελέσματα.
Ωστόσο, οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν αποδεικνύουν ότι η έλλειψη υγιεινών συνηθειών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτών των παθήσεων, δείχνουν μόνο μια συσχέτιση. Επίσης, σημειώνουν ότι ένας περιορισμός της μελέτης είναι ότι οι βαθμολογίες των συμμετεχόντων μετρήθηκαν μόνο μία φορά στην αρχή της μελέτης, οπότε δεν λαμβάνονται υπόψη πιθανές αλλαγές στον τρόπο ζωής τους.
Σε δεύτερη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό εντοπίστηκε ότι οι άνθρωποι που στις αρχές της μέσης ηλικίας έχουν κακή ποιότητα ύπνου, έχουν περισσότερα σημάδια κακής υγείας του εγκεφάλου αργότερα στη μέση ηλικία.
Στη μελέτη συμμετείχαν 589 άτομα με μέση ηλικία 40 ετών κατά την έναρξη της μελέτης. Οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον ύπνο τόσο στην αρχή της μελέτης όσο και πέντε χρόνια αργότερα. Επίσης, υποβλήθηκαν σε εγκεφαλικές σαρώσεις 15 χρόνια μετά την έναρξη της μελέτης για τον προσδιορισμό της ηλικίας του εγκεφάλου τους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κακός ύπνος συνδέεται με σχεδόν τρία χρόνια πρόσθετης γήρανσης του εγκεφάλου ήδη από τη μέση ηλικία. Η κακή ποιότητα ύπνου, η δυσκολία των συμμετεχόντων να κοιμηθούν, η δυσκολία να παραμείνουν σε ύπνο και το ξύπνημα νωρίς το πρωί συνδέθηκαν με μεγαλύτερη ηλικία εγκεφάλου, ιδίως όταν τα άτομα είχαν σταθερά αυτά τα κακά χαρακτηριστικά ύπνου επί πέντε χρόνια.
Οι ερευνητές σημειώνουν πάντως ότι η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κακή ποιότητα ύπνου επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου, δείχνει μόνο μια συσχέτιση. Ένας περιορισμός της μελέτης, προσθέτουν, ήταν ότι οι συμμετέχοντες ανέφεραν μόνοι τους τα προβλήματα ύπνου τους και είναι πιθανό να μην τα ανέφεραν με ακρίβεια.
Μ.Κουζινοπούλου
ΑΠΕ-ΜΠΕ
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ5 ημέρες ago
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων
-
ΔΙΕΘΝΗ3 ημέρες ago
Κυρ. Μητσοτάκης: Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μεταμορφώσει τη χώρα μας
-
ΔΙΕΘΝΗ5 ημέρες ago
Πολύνεκροι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Φιλοθέη: Διαρρήκτες προσπάθησαν να εισβάλουν σε σπίτι Αμερικανού διπλωμάτη
-
ΔΙΕΘΝΗ4 ημέρες ago
Γαλλία – Η τελική κατάθεση της Ζιζέλ Πελικό: Αυτή είναι δίκη δειλών, είμαι ψυχικά εξαντλημένη
-
ΔΙΕΘΝΗ5 ημέρες ago
Φον ντερ Λάιεν: Το Κίεβο μπορεί να «υπολογίζει» στην ΕΕ μετά τις «φρικτές» επιθέσεις της Ρωσίας
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ5 ημέρες ago
Ο Τσιτσιπάς παρέμεινε στο Νο 11 του κόσμου
-
ΕΛΛΑΔΑ5 ημέρες ago
Ο καιρός τύπου «Π» φέρνει βροχές, καταιγίδες και χιόνια στα ορεινά – Σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία