Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογή προεδρείου της Βουλής σήμερα παρουσία του πρωθυπουργού Ι. Σαρμά

Ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς θα παραβρεθεί σήμερα στην εκλογή του προεδρείου της Βουλής. 

Στις 10:30 το πρωί έχει προγραμματιστεί η εκλογή του προέδρου της Βουλής, καθώς και τριών αντιπροέδρων, δύο κοσμητόρων και τεσσάρων γραμματέων από την πρώτη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα, ενός αντιπροέδρου, ενός κοσμήτορα και ενός γραμματέα από τη δεύτερη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα, ενός αντιπροέδρου και ενός γραμματέα από την τρίτη σε δύναμη κοινοβουλευτική ομάδα, καθώς και ενός αντιπροέδρου από τις υπόλοιπες δύο κοινοβουλευτικές ομάδες.

Διαβάστε επίσης: Ορκωμοσία της νέας Βουλής: Μια ματιά από τα θεωρεία

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρότεινε εκ νέου για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα, για α’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Α’ Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, για β’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου, και για γ’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Β’ Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Μπούρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας πρότεινε για δ’ αντιπρόεδρο τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επαναπρότεινε για ε’ αντιπρόεδρο τον βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο.

Για τη θέση του στ’ αντιπροέδρου, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας πρότεινε εκ νέου τον βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ για τη θέση του ζ’ αντιπροέδρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης πρότεινε τον βουλευτή Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Χήτα.

Μετά την εκλογή του προεδρείου του σώματος, αναμένεται η διάλυση της Βουλής με Προεδρικό Διάταγμα, μετά τη διαπίστωση αδυναμίας σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης ή κυβέρνησης συνεργασίας, και η προκήρυξη νέων εκλογών στις 25 Ιουνίου 2023 με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Ορκίστηκαν οι «300» των εκλογών της 21ης Μαΐου

Ορκίστηκε χθες Κυριακή, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, η Βουλή που προέκυψε από τις κάλπες της 21ης Μαΐου 2023. 

Σημειώνεται ότι κατά τις πρόσφατες εκλογές, που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής, πέντε κόμματα εισήλθαν στη Βουλή, ξεπερνώντας το σχετικό “κατώφλι” του 3%. Η ΝΔ με 40,79% που εξέλεξε 146 βουλευτές, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με 20,07% και 71 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής με 11,46% και 41 βουλευτές, το ΚΚΕ με 7,23% και 26 βουλευτές, και η Ελληνική Λύση, με 4,45% και 16 βουλευτές.

Πρόκειται για τη δεύτερη «φευγαλέα» Βουλή στη μεταπολεμική ιστορία της χώρας, μετά την, επίσης διήμερης διάρκειας, Βουλή, που προέκυψε από τις κάλπες της 6ης Μαΐου 2012.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΑΠΕ ΜΠΕ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κωνσταντίνος Φλώρος: Καρέ καρέ η επίθεση και το κεφαλοκλείδωμα στον Βασίλη Γραμμένο – Απολογείται το μεσημέρι

Λεπτό προς λεπτό παρουσιάζεται το ντροπιαστικό σκηνικό που εκτυλίχθηκε στους χώρους της Βουλής με πρωταγωνιστές τον ανεξάρτητο βουλευτή Κωνσταντίνο Φλώρο και τον βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Βασίλη Γραμμένο.

Η επίθεση μέσα στη Βουλή που οδήγησε στη σύλληψη του Κωνσταντίνου Φλώρου και την ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, αλλά και τη διακομιδή στο νοσοκομείο του Βασίλη Γραμμένου ξεδιπλώνεται, μέσα από πληροφορίες του newsit.gr και την καταγραφή του ενημερωτικού σημειώματος του Τμήματος Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας που έχει αναλάβει τη διερεύνηση της υπόθεσης.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής μετά τη μήνυση που κατέθεσε ο κ. Γραμμένος, κατηγορείται για βιαιοπραγία σε βάρος του και τραυματισμό και για παράβαση του άρθρου 157 του ποινικού κώδικα για το αδίκημα της «προσβολής κατά του προέδρου της Δημοκρατίας, της Βουλής, της κυβέρνησης και οργάνων της τοπικής αυτοδιοίκησης».

Όπως αναφέρεται, το συμβάν εκτυλίχθηκε στις 12:05 της 24ης Απριλίου, στη δυτική πύλη του κτιρίου της Βουλής των Ελλήνων έξωθι της αίθουσας του κοινοβουλίου.

Ειδικότερα, «ανωτέρω τόπο και χρόνο, κατά τη στιγμή που ήταν σε εξέλιξη στην αίθουσα του Κοινοβουλίου της Βουλής των Ελλήνων ψηφοφορία για άρση της βουλευτικής ασυλίας του Αρχηγού του πολιτικού κόμματος “Ελληνική Λύση” κ. Βελόπουλου Κυριάκου και του ανεξάρτητου Βουλευτή κ. Μπαράν Μπουχράν, ο Βουλευτής του πολιτικού κόμματος “Ελληνική Λύση” κ. Γραμμένος Βασίλειος εξήλθε προσωρινά αυτής, από τη Δυτική Πύλη του κτιρίου της Βουλής, χωρίς να έχει ψηφίσει, προκειμένου να κατευνάσει τα πνεύματα με τον ανεξάρτητο Βουλευτή κ. Φλώρο Κωνσταντίνο, από τον οποίο φέρεται να είχε δεχθεί προηγουμένως απειλές εντός του Κοινοβουλίου και με σκοπό να επιστρέψει άμεσα για να συμμετάσχει στην ψηφοφορία που ήταν σε εξέλιξη.

Εκεί συνάντησε Αστυνομικό που υπηρετεί στην Υπηρεσία Ασφάλειας Βουλής Ελλήνων/Τμήμα Ασφάλειας και του ζήτησε να παρέμβει. Εκείνη τη στιγμή εξήλθε του Κοινοβουλίου και προσήλθε στο σημείο ο κ. Φλώρος Κωνσταντίνος και λογομάχησε με τον κ. Γραμμένο Βασίλειο. Ο Αστυνομικός επιχείρησε να τους ηρεμήσει και τοποθέτησε το σώμα του ανάμεσά τους και εκείνοι επιχείρησαν να απωθήσουν, ο ένας τον άλλον» επισημαίνεται.

Κεφαλοκλείδωμα

Οι σκηνές που ακολούθησαν προκαλούν αποτροπιασμό. Σύμφωνα με την καταγραφή: «Ο κ. Φλώρος, πέρασε το δεξί του χέρι πάνω από τον Αστυνομικό, πιάνοντας τον κ. Γραμμένο, με λαβή κεφαλοκλείδωμα από τον λαιμό, με αποτέλεσμα να τον ρίξει στο έδαφος και να τον τραυματίσει. Ακολούθως, ο κ. Γραμμένος οδηγήθηκε στο Ιατρείο της Βουλής για να του παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες και ακολούθως στο Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας, όπου διαπιστώθηκε ότι φέρει κάταγμα των ρινικών οστών, διάστρεμμα και διάταση της ακρωμειοκλειδικής άρθρωσης, τραυματική ρήξη συνδέσμου του καρπού και της πηχεοκαρπικής, καθώς επίσης και άλλες καθορισμένες διαταραχές της ρινός και των ρινικών κόλπων. Ο κ. Φλώρος απομακρύνθηκε από το σημείο, από τους Αστυνομικούς και οδηγήθηκε στην έδρα της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας».

Τι κατέθεσε ο Βασίλης Γραμμένος

«Εξετασθείς ενόρκως από αξιωματικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας» ο κ. Γραμμένος, όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό σημείωμα της ΕΛ.ΑΣ, είπε ότι «η επίθεση που δέχθηκε από τον κ. Φλώρο πραγματοποιήθηκε, με σκοπό να τον εμποδίσει να ασκήσει τα καθήκοντά του ως Βουλευτής. Επιπλέον, εξαιτίας του τραυματισμού του, ο κ. Γραμμένος δεν κατέστη δυνατόν να ψηφίσει, στο πλαίσιο της ανωτέρω ψηφοφορίας. Κατόπιν αυτού, ο κ. Φλώρος συνελήφθη από την Υ.Κ.Α, για παράβαση του άρθρου 157 Π.Κ. “Προσβολές κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας, της Βουλής ή της Κυβέρνησης και οργάνων τοπικής αυτοδιοίκησης” και σύμφωνα με το άρθρο 62 του Συντάγματος».

Στον τραυματία χορηγήθηκε παραγγελία για Ιατροδικαστική Εξέταση

Ο συλληφθείς, με τη σε βάρος του σχηματισθείσα δικογραφία, οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών όπου σε βάρος του ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, για βιαιοπραγία κατά βουλευτή κατά την άσκηση των καθηκόντων του, ενώ μετά τη μια το μεσημέρι της Πέμπτης θα οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή για την απολογία του. Επισημαίνεται ό,τι η ποινική δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος του βουλευτή βασίζεται στο άρθρο 157 του Ποινικού Κώδικα.

Η κακουργηματική μορφή της πρώτης παραγράφου, ορίζει ότι: «Όποιος με βία ή με απειλή βίας επιβάλλει στη Βουλή ή την Κυβέρνηση ή σε μέλος τους την εκτέλεση, παράλειψη ή ανοχή πράξης που ανάγεται στα καθήκοντά τους, τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον δέκα ετών. Η ίδια ποινή επιβάλλεται αν η πράξη στρέφεται κατά αρχηγού αναγνωρισμένου κατά τον κανονισμό της Βουλής πολιτικού κόμματος».

NEWSIT

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βασίλης Στίγκας: Επειδή το είπε ο Άρειος Πάγος είναι θέσφατο; Δεν είμαι αχυράνθρωπος του Κασιδιάρη

Το κόμμα των Σπαρτιατών δεν θα συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου και αυτό γιατί ο πραγματικός αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος θεωρείται ο καταδικασμένος για διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλίας Κασιδιάρης.

Ωστόσο, ο πρόεδρος των Σπαρτιατών, Βασίλης Στίγκας, επανέλαβε πως δεν είναι αχυράνθρωπος του Ηλία Κασιδιάρη, ούτε ο ίδιος ούτε οι 7 βουλευτές που έχουν απομείνει στο κόμμα.

Σημειώνεται πως πλέον αναμένεται και η απόφαση του εκλογοδικείου η οποία θα κρίνει αν το κόμμα των Σπαρτιατών θα κηρυχθεί έκπτωτο και από τη Βουλή.

Ο Βασίλης Στίγκας σχολιάζοντας την απόφαση του Αρείου Πάγου σημείωσε: «Επειδή το είπε ο Άρειος Πάγος είναι θέσφατο; Εγώ θα δεχτώ αδιαμαρτύρητα οποιαδήποτε απόφαση της Δικαιοσύνης, εφόσον γίνει δίκη με στοιχεία και μάρτυρες. Δεν τη σέβομαι αυτή την απόφαση.

Εγώ είχα εντοπίσει μία αναταραχή μέσα στο κόμμα από εξωθεσμικά κέντρα. Εγώ δεν το γνωρίζω εάν αφορούσαν τον Κασιδιάρη. Το πόρισμα του ΠΑΣΟΚ λέει πως υπάρχει υποκρυπτόμενος αρχηγός. Δεν το δέχομαι καθόλου πως είμαι “μπροστινός” ή “αχυράνθρωπους”, όμως ήταν το “καύσιμο” για το κόμμα μας. Ο τρόπος που με βοήθησε ο κ. Κασιδιάρης ήταν δημόσιος», είπε αρχικά.

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Ο Άρειος Πάγος δεν στηρίχτηκε σε απόφαση δικαστηρίου. Ποιο είναι το Ανώτατο όργανο; Ο Άρειος Πάγος, χωρίς δίκη; Για τους επτά που έχουν μείνει στο κόμμα βάζω το χέρι μου στη φωτιά πως δεν έχουν σχέση με τον Κασιδιάρη. Νομικά οι προσφυγές έχουν γίνει σε δύο άτομα, πώς θα γίνει σε όλο το κόμμα; Πρέπει να πάρουμε παράσημο εάν ξεγελάσαμε τους ανώτατους δικαστές. Εάν εκπέσουν οι δύο βουλευτές, το πιο λογικό είναι να γίνουν εκλογές και όχι να μοιραστούν οι έδρες. Αυτό είναι παράνομο».

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d0swee35nua9

Τι είπε για τον Κωνσταντίνο Φλώρο

Ο Βασίλης Στίγκας, μίλησε για την επίθεση του Κωνσταντίνου Φλώρου: «Αρχές Σεπτέμβρη ανεξαρτητοποιήθηκε. Δεν είχαμε επαφή έκτοτε. Είχε έρθει ως ένα νέο παιδί και είπα να βάλουμε και έναν νέο άνθρωπο. Μετά τα γεγονότα του Αυγούστου προσπαθούσαμε να τα βρούμε όπως με όλους, αλλά εκείνος δεν ήθελε. Από όσο γνωρίζω δεν είχε σχέση με τον Ηλία Κασιδιάρη. Μεταξύ των όσων έγγραφαν στο υπόμνημα, ήταν πως ο Κωνσταντίνος ήταν υπεύθυνος της νεολαίας στους “Έλληνες”. Αυτό δεν έγινε ποτέ».

«Εγώ το καταδίκασα αλλά οφείλω να πω πως η πλευρά Βελόπουλου ήταν πολύ άσχημη. Τον προκάλεσαν θα πω, αλλά όσα και να σε προκαλέσει δεν μπορείς να φτάσεις σε αυτή την πράξη. Έχω πέσει και εγώ θύμα του Βελόπουλου. Είχε ψευδώνυμο στο Twitter και έβριζε πολιτικούς του αντίπαλους. Το τελευταίο περιστατικό είναι ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος, ο οποίος αυτά που έλεγε δεν μπορώ να τα μεταφέρω. Ο Μπογδάνος ξαφνικά άρχισε να με βρίζει και το βράδυ ήταν στο κανάλι του Βελόπουλου».

NEWSIT

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημήτρης Παπανώτας: «Βεδουίνοι της πολιτικής με φάγανε, καλή χώνεψη» λέει για την αποπομπή του από το ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ

Βαρύ «κατηγορώ» κατά του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε ο Δημήτρης Παπανώτας την επομένη της αποπομπής του από το ευρωψηφοδέλτιο του κόμματος.

Ο Δημήτρης Παπανώτας που τέθηκε εκτός της κούρσας των υποψηφιοτήτων για τις επικείμενες ευρωεκλογές μετά τις προκλητικές δηλώσεις του για τις γυναίκες, που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «ανηθικότητα».

«Δεν μου αρέσει με που με απέπεμψαν ενώ ήμουν έτοιμος να παραιτηθώ είναι ανήθικο», είπε ο ίδιος, μιλώντας σχετικά στην εκπομπή Happy Day και απαντώντας στις ερωτήσεις της Σταματίνας Τσιμτσιλή το πρωί της Παρασκευής (19.04.24).

Μάλιστα, ο ίδιος έκανε ένα ιδιαίτερο αιχμηρό σχόλιο, δηλώνοντας ότι «οι βεδουίνοι της πολιτικής με φάγανε, καλή χώνεψη».

«Δεν θέλω να κάνω τη χάρη σε αυτούς που με απογοήτευσαν να καταλάβουν ότι μαζί με μένα απογοητεύσαν πολύ κόσμο», είπε, ενώ εξέφρασε τις ευχαριστίες του «για τα μηνύματα συμπαράστασης από τους χιλιάδες ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζοντας ότι έλαβε «πάνω από από 3.000 μηνύματα συμπαράστασης και 3 υβριστικά μηνύματα».

«Εγώ μπήκα σε αυτό το παιχνίδι μόνος μου ως ιδεαλιστής της αριστεράς, ως ευρωπαίος αριστερός που βλέπει ένα κίνδυνο για την Ευρώπη. Μόνος μου μπήκα, μόνος μου έκανα τον αγώνα που έκανα, μόνος είδα τη στήριξη του κοινού, δεν δέχθηκα συγχαρητήρια από κανέναν για την επίδοσή μου στις εσωκομματικές εκλογές και μάλιστα εξέφρασε σε κομματικά στελέχη την έκπληξη που χάρηκα μόνος μου το αποτέλεσμα και δεν είδα ποτέ τον πρόεδρο» πρόσθεσε.

https://player.glomex.com/integration/1/iframe-player.html?integrationId=eexbs14jwkobpkx&playlistId=v-d0nwm6ztwvkx

 Παράλληλα, είπε ότι «δεν θα μιλήσω για την ουσία της πολιτικής και αν παραμένει ο ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα της Αριστεράς που εγώ πίστευα, τους εύχομαι καλή επιτυχία και ούτε με τον κ. Κασσελάκη έχω πρόβλημα, ας βάλει αυτούς που θέλει και ας πετάξει αυτούς που θέλει».

Δεν παρέλειψε, ωστόσο, να αφήσει αιχμές για τη στάση συνυποψηφίων του, όπως η Σοφία Μπεκατώρου, λέγοντας «αυτοί που υπερασπιζόμουν δημόσια μου έσκαβαν τον λάκκο και με έναν τρόπο απαράδεκτο. Δεν είμαι χθεσινός εκτίθεμαι 37 χρόνια καθημερινά, τις απόψεις μου τις έχω καταθέσει η ιστορία μου είναι εκεί, στις πολιτικές ομιλίες δεν βρέθηκε κάτι μεμπτό, βρήκαν μια δήλωση στο χρονοντούλαπο για να με χτυπήσουν».

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ