Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η γερμανική οικονομία εισήλθε σε ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2023

Η γερμανική οικονομία συρρικώνθηκε ελαφρώς κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 σε σύγκριση με τους προηγούμενους τρεις μήνες και εισήλθε έτσι σε τεχνική ύφεση, δείχνουν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από τη στατιστική υπηρεσία.

Το ΑΕΠ σημείωσε πτώση κατά 0,3% το εν λόγω τρίμηνο, έδειξαν τα δεδομένα. Αυτό ακολουθεί μια πτώση του κατά 0,5% που είχε καταγραφεί το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Η ύφεση ορίζεται ως δύο διαδοχικά τρίμηνα πτώσης του ΑΕΠ.

Η προκαταρκτική εκτίμηση έφερε το ΑΕΠ να παραμένει στάσιμο κατά το πρώτο τρίμηνο και η Γερμανία να αποφεύγει την ύφεση.

Ο πληθωρισμός συνέχισε να επιβαρύνει τη γερμανική οικονομία στην αρχή του έτους, ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία. Αυτό αποτυπώθηκε στην κατανάλωση των νοικοκυριών, η οποία μειώθηκε κατά 1,2% από το ένα τρίμηνο στο άλλο.

Αντίθετα οι επενδύσεις αυξήθηκαν στη διάρκεια των πρώτων τριών μηνών του έτους, έπειτα από ένα αδύναμο δεύτερο εξάμηνο του 2022. Υπήρξε επίσης θετική συμβολή από το εμπόριο.

ΓΑ

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πρόεδρος βενζινοπωλών: Στα 2 ευρώ/λίτρο θα φτάσει η μέση τιμή της βενζίνης κίνησης έως τέλος εβδομάδας

Την εξέλιξη ότι μέχρι το τέλος της εβδομάδας, στα περισσότερα πρατήρια της Αττικής και των μεγάλων πόλεων η μέση τιμή της βενζίνης κίνησης θα αγγίξει τα 2 ευρώ το λίτρο, αποκάλυψε την Δευτέρα στο Γιώργο Παπαδάκη και την εκπομπή του ΑΝΤ1, ο πρόεδρος των Πρατηριούχων Υγρών Καυσίμων της Αττικής Νίκος Παπαγεωργίου.

«Το καλό σενάριο μετά από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, θα είναι να μείνουν οι τιμές στις ίδιες, ομολογώ υψηλές, τιμές στις οποίες βρίσκονται τώρα, να παραμείνει δηλαδή το βαρέλι μεταξύ 90 και 95 δολαρίων», είπε ο κ. Παπαγεωργίου και συνέχισε αναφέροντας ότι η παρουσία της Ρωσίας σηματοδοτεί αυτή τη διεθνή διαχείριση του ζητήματος σε ψηλές, αλλά σταθερές ακόμα και εν μέσω απρόοπτων γεγονότων, τιμές. «Η συνεχής ανοδική τάση την οποία είχαμε επί δύο μήνες στην τιμή τις χονδρικής, έδειχνε ότι κάτι θα συνέβαινε και απορροφούσε εκ των προτέρων, τις αυξήσεις τις οποίες αυτό το “κάτι” θα προκαλούσε. Και τώρα, πρέπει να σας πω ότι ακόμα πληρώνουμε τις αυξήσεις των τελευταίων ημερών. Οι αγορές σήμερα Δευτέρα άνοιξαν, ωστόσο παρά τα γεγονότα οι τιμές τους είναι σταθερές και δεν παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση. Αύξηση οφειλόμενη στις τωρινές εξελίξεις, αν τη δούμε, θα τη δούμε το Μάιο», κατέληξε.

Ο κ. Παπαγεωργίου είπε ακόμα ότι οι πρατηριούχοι δεν έχουν παρά μόνο ένα πολύ μικρό περιθώριο κέρδους λόγω του πλαφόν το οποίο έχει θεσπιστεί στις τιμές από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία για να κρατήσει την αγορά ασφαλή από την αισχροκέρδεια, ενώ όσον αφορά τα φαινόμενα απότομης κερδοσκοπικής αύξησης των τιμών λίγο πριν από μαζικές χρήσεις οχημάτων όπως π.χ. οι έξοδοι των εκδρομέων σε 3ήμερα, Χριστούγεννα και Πάσχα, σχολίασε: «Το φαινόμενο αυτό παρατηρείται εξαιτίας του συνδυασμού της αύξησης της ζήτησης με τις ελλείψεις στο απόθεμα των εταιριών. Πάντως οι πρατηριούχοι δεν ορίζουμε οι ίδιο τις τιμές. Και σε κάθε περίπτωση οι τιμές αγοράς είναι ορατές από το δρόμο σε μεγάλες σχετικές πινακίδες και δημοσιευμένες στο διαδίκτυο, οπότε καλό είναι οι πρατηριούχοι να κάνουν έρευνα αγοράς και να επιλέγουν το κατάλληλο πρατήριο για το γέμισμα του οχήματός τους».

NEWSIT

https://www.newsit.gr/oikonomia/xristika/proedros-venzinopolon-sta-2-eyro-litro-tha-ftasei-i-mesi-timi-tis-venzinis-kinisis-eos-telos-evdomadas/4058702
Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Όσοι χρωστούν έως 100 ευρώ θα έχουν ασφαλιστική ικανότητα» 

«Όσοι συμπολίτες μας έχουν οφειλές μέχρι 100 ευρώ θα αποκτήσουν ασφαλιστική ικανότητα», ανέφερε, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της Ολομέλειας στην Βουλή

Συγκεκριμένα, η κ. Δόμνα Μιχαηλίδου τα είπε αυτά στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας», στο οποίο περιλαμβάνεται και το άρθρο 60 που αφορά στην παροχή Ασφαλιστικής Ικανότητας σε μικροοφειλέτες.

«Αναγνωρίζουμε», ανέφερε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, «ότι αρκετοί, από τους 70.000 μικροοφειλέτες που χρωστούν έως 100 ευρώ, δεν το γνωρίζουν καν.

Αυτό επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι αρκετοί από τους μικροοφειλέτες χρωστούν ποσά που δεν ξεπερνούν τα 10 ευρώ. Με τη ρύθμιση μας, με την οποία χορηγούμε ασφαλιστική ικανότητα σε όσους χρωστούν έως 100 ευρώ, κάνουμε ότι κάναμε και με την ασφαλιστική ενημερότητα».

Είμαστε εδώ», τόνισε η Δόμνα Μιχαηλίδου, «για να ακούμε τους συμπολίτες μας και να τους παρέχουμε τις υπηρεσίες εκείνες που διευκολύνουν την καθημερινότητά τους. Και το αποδεικνύουμε εμπράκτως κάθε μέρα».

Η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, σημείωσε επίσης πως όλοι όσοι μικροοφειλέτες χρωστούν έως 100 ευρώ με τη ρύθμιση αυτή θα έχουν πρόσβαση και σε ιδιωτικούς παρόχους υγείας, ιατρούς, διαγνωστικά κέντρα και ιδιωτικές κλινικές.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, για να χορηγηθεί ασφαλιστική ικανότητα και κατ’ επέκταση ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και δωρεάν συνταγογράφηση και σε δομές του ιδιωτικού τομέα, θα πρέπει οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ, είτε να έχουν εξοφλήσει πλήρως τις ασφαλιστικές εισφορές τους, είτε να έχουν ρυθμίσει τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους και να καταβάλλουν ανελλιπώς τις δόσεις που προβλέπει η εκάστοτε ρύθμιση.

NEWSIT

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Φωτιά» στις τιμές του πετρελαίου με την νέα κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή

Στο προσκήνιο επανέρχονται τα σενάρια για επικίνδυνη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή μετά την είδηση του Bloomberg ότι οι ΗΠΑ ενημέρωσαν το Ισραήλ για μια πιθανή επίθεση από το Ιράν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η Τεχεράνη έχει ήδη προβεί σε δηλώσεις ότι θα απαντήσει σε είδος για το πλήγμα των Ισραηλινών που προηγήθηκε στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό. Πλέον, οι Αμερικανοί μίλησαν για μια ευρεία επίθεση με πυραύλους και drones από το Ιράν και τις συμμαχικές του δυνάμεις κατά στρατιωτικών και κυβερνητικών στόχων εντός του Ισραήλ.

Όπως είναι φυσικό, η απειλή πυροδότησε νέα άνοδο στην τιμή του αργού πετρελαίου που την Πέμπτη (10.04.24) σκαρφάλωσε από τα 89 κοντά στα 90,5 δολάρια/βαρέλι.

Η μεγαλύτερη ανησυχία έχει να κάνει με τα Στενά του Ορμούζ και το τι θα σήμαινε μια στρατιωτική αντιπαράθεση απευθείας μεταξύ Ιράν και Ισραήλ για την ομαλή διέλευση των δεξαμενοπλοίων.

Μέχρι στιγμής δεν είναι σαφές αν το Ιράν θα πραγματοποιήσει την απειλή του και ακόμα πιο σημαντικό, αν θα το πράξει από το δικό του έδαφος ή αποκλειστικά μέσω φίλιων δυνάμεων σε άλλες περιοχές. Η αμερικανική διπλωματία απευθύνθηκε ήδη σε άλλα κράτη της περιοχής, όπως η Σ. Αραβία, ώστε να μεσολαβήσουν για αποκλιμάκωση της έντασης.

Πάντως, η διαρροή από το Λευκό Οίκο στα ΜΜΕ χθες φανερώνει ότι η Ουάσινγκτον είναι προβληματισμένη και επιχειρεί να διαχειριστεί την κατάσταση.

Η αγορά προς το παρόν αντιδρά ψύχραιμα, αν κρίνει κανείς από τη μικρή πτώση 1% που σημειώνει σήμερα το πρωί στο άνοιγμα ο δείκτης ΤΑ-35 του χρηματιστηρίου του Τελ Αβίβ.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η γερμανική Lufthansa προέβη σε διακοπή των πτήσεων προς την Τεχεράνη προς παν ενδεχόμενο.
NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ