Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

TEDxAthens – Τι άλλαξε από την πρώτη διοργάνωση το 2009 – Τα σχέδια για το αύριο

Η φετινή διοργάνωση TEDxAthens με θέμα «UNLEASH» σηματοδοτεί «την φυγή προς τα εμπρός», η οποία περιορίστηκε στα χρόνια της πανδημίας. Απελευθέρωση και φυγή προς τα εμπρός στις τέχνες, στις επιστήμες, στην τεχνολογία, στις ιδέες γενικότερα, με περισσότερους από 13 ομιλητές να ανεβαίνουν στην κεντρική σκηνή του ΚΠΙΣΝ την Κυριακή 28 Μαΐου, όπως αναφέρει ο Δημήτρης Καλαβρός – Γουσίου, ιδρυτής του TEDxAthens και curator της διοργάνωσης. Οι ομιλητές θα δώσουν τροφή σκέψης με τις παρεμβάσεις τους σε περισσότερους από 2.400 πολίτες που θα βρεθούν στο ΚΠΙΣΝ, αλλά και σε εκατοντάδες χιλιάδες που θα τις παρακολουθήσουν μέσω YouTube μετά από κάποιο χρονικό διάστημα.

Στην Κεντρική Σκηνή, θα δούμε, μεταξύ άλλων, την Emine Dzhaparova, την πρώτη υφυπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας. Πρώην δημοσιογράφος κι εκφωνήτρια ειδήσεων, έχει αναλάβει την εκπροσώπηση της χώρας στην UNESCO, ως επικεφαλής της Πλατφόρμας της Κριμαίας. Έχει βραβευθεί με Mark Palmer για την στήριξή της στον ουκρανικό λαό και τη στάση της απέναντι στη ρωσική εισβολή. Τώρα, στο TEDxAthens, έρχεται να μιλήσει για την πραγματική σημασία της απελευθέρωσης για την ίδια.

Θα μιλήσει, επίσης, ο ειδικός στην ανθρώπινη συμπεριφορά και best-selling συγγραφέας, με έργα του να έχουν μεταφραστεί σε 50 γλώσσες, Thomas Erikson. Προσπαθεί να ζει όσο το δυνατόν πιο απλά, ακολουθώντας μία βασική αρχή: Δεν μπορείς να αλλάξεις τους άλλους, αλλά μπορείς να αλλάξεις τον εαυτό σου». Έχοντας συνεργαστεί με κορυφαίους επιχειρηματίες από την Ευρώπη, έρχεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος να μιλήσει για τις δυνατότητες της επικοινωνίας, της ανθρώπινης συμπεριφοράς και της αυτογνωσίας.

Όσο για την Εναλλακτική Σκηνή, θα υπάρξει πάνελ αφιερωμένο στην ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα, όπου θα συζητήσουν οι δημοσιογράφοι Γιάννης Παλαιολόγος και Κώστας Παπαχλιμίντζος, και οι ρεπόρτερ Κατερίνα Σταμούλη και Σταύρος Μιχαλούδης.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ενημερωθούν για τους ομιλητές, αλλά και το φετινό ΤEDxAthens στην σελίδα https://www.tedxathens.com/tedxathens-2023/

Το ξεκίνημα

Ήταν Απρίλιος του 2009, όταν ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου, 21 ετών φοιτητής τότε, έχοντας δει την εκδήλωση ενδιαφέροντος από την μη κερδοσκοπική οργάνωση ΤΕDx για τη διάδοση ιδεών που αξίζουν, συμπλήρωσε την αίτηση για να έρθει το Tedx στην Αθήνα. Λίγους μήνες αργότερα η διοργάνωση του πρώτου TEDxAthens ήταν γεγονός και λάμβανε χώρα στις 22 Οκτωβρίου 2009 με κεντρικό θέμα «Mind the Idea». Ήταν μόλις το 18ο TEDx event παγκοσμίως, όταν σήμερα οι τοπικές διοργανώσεις διεθνώς έχουν ξεπεράσει τις 5.000.

Με την Ελλάδα να βρίσκεται στο μέσω της οικονομικής κρίσης, με εμφανή τα αποτελέσματα στην διεθνή της εικόνα, η προσέλκυση ομιλητών δεν ήταν μια εύκολη διαδικασία. Σήμερα το κλίμα έχει μεταστραφεί ριζικά καθώς οι ομιλητές επιλέγουν την Αθήνα, έχοντας ανεβάσει το TEDxAthens στα πιο επιδραστικά σε διεθνές επίπεδο, αναφέρει στο ΑΠΕ/ΜΠΕ και στον δημοσιογράφο Αλέκο Λιδωρίκη ο Δημήτρης Καλαβρός-Γουσίου. Το ηλικιακό κοινό που προσελκύει το ενδιαφέρον του TEDxAthens είναι κυρίως μεταξύ 25 και 40 ετών. Το γεγονός όμως ότι 30ρηδες εκείνης της εποχής που σήμερα πλέον βρίσκονται σε ένα ώριμο στάδιο εξακολουθούν να μας παρακολουθούν και να βρίσκονται ανάμεσα στο κοινό της διοργάνωσης, αποτελεί για μας μεγάλη ικανοποίηση, τονίζει ο Δημήτρης Καλαβρός.

Στις πρώτες διοργανώσεις οι παρεμβάσεις ήταν ανθρωποκεντρικές, σήμερα οι παρεμβάσεις στοχεύουν περισσότερο μέσα από συναίσθημα να παρακινήσουν το κοινό, να αποτελέσουν ένα εφαλτήριο περισυλλογής και διαλόγου σε κάθε τομέα της ζωής μας. Στόχος για το μέλλον, αναφέρει ο Δημήτρης Καλαβρός, είναι, μεταξύ άλλων, το TEDxAthens να αποτελέσει ένα προορισμό συγκέντρωσης όλης της οικογένειας. Οι γονείς με τα παιδιά τους να βρίσκονται στο χώρο του συνεδρίου, παρακολουθώντας ο καθένας τα διαφορετικά πολυθεματικά events που θα τους αφορούν.

Τι μπόρεσε να «προβλέψει» το TEDxAthens 15 χρόνια πριν; Ποιες οι τάσεις της κοινωνίας και των επιστημών που επικεντρώθηκαν οι ομιλητές στις πρώτες διοργανώσεις και ενέπνευσαν τότε και δικαιώθηκαν σήμερα;

Οι εξελίξεις στον τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης που σήμερα πλέον αλλάζει την ζωή και την καθημερινότητά μας, ήταν αντικείμενο συγκεκριμένων αναφορών των πρώτων διοργανώσεων, με παραδείγματα και όχι αφηρημένα ως τάση. Επίσης, η αλλαγή πορείας στη διάρκεια της ζωής ενός ανθρώπου, μιας που μέχρι τότε δεν ήταν κάτι σύνηθες, είχε αναφερθεί. Το προσωπικό ταξίδι του καθενός, σήμερα από αλλού ξεκινά με βάση και το εκπαιδευτικό και ακαδημαϊκό του υπόβαθρο και στις περισσότερες των περιπτώσεων οδηγείται αλλού, αναφέρει ο Δημήτρης Καλαβρός, εντάσσοντας και τον εαυτό τους στην τάση αυτή. Ο ίδιος, άλλωστε, μπορεί να ξεκίνησε από νομικές σπουδές, όμως οδηγήθηκε στον χώρο της τεχνολογίας και της νεοφυούς επιχειρηματικότητας, και σήμερα υποστηρίζει με κεφάλαια και γνώση νέους επιχειρηματίες και startup εταιρείες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αλκίνοος Ιωαννίδης: Τραγούδησε τον «Προσκυνητή» στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης

Τον «Προσκυνητή» ερμήνευσε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στο διάσημο πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. Ο Έλληνας τραγουδοποιός ανέβασε βίντεο στο TikTok.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, εμφανίστηκε με την κιθάρα του σε μία αίθουσα του πανεπιστημίου Columbia της Νέας Υόρκης, όπου τραγούδησε μία πιο τις διαχρονικές επιτυχίες του, τον «Προσκυνητή».

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης ανέβασε το συγκεκριμένο βίντεο στο προφίλ του στο TikTok.

https://www.tiktok.com/embed/v2/7359300828349369633?lang=el-GR&referrer=https%3A%2F%2Fwww.newsit.gr%2Flifestyle%2Falkinoos-ioannidis-tragoudise-ton-proskyniti-sto-panepistimio-Columbia-tis-neas-yorkis%2F4062373%2F&embedFrom=oembed

Ο σπουδαίος καλλιτέχνης ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη για μία σόλο συναυλία που θα δώσει στις 22 Απριλίου, στο Columbia, ένα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου.

NEWSIT

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Eden in Ancient Olympia»: Η Τζόυς ΝτιΝτονάτο στέλνει ηχηρό μήνυμα για την προστασία του πλανήτη

Η παγκοσμίου φήμης τραγουδίστρια της όπερας Τζόυς ΝτιΝτονάτο βρέθηκε στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας πριν από λίγες ημέρες για να κινηματογραφήσει το «Eden», ένα ρηξικέλευθο πρότζεκτ που αποσκοπεί στην αφύπνιση του κοινού σχετικά με την κλιματική κρίση. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν στις 6, 7 και 8 Απριλίου, και η ταινία είναι προγραμματισμένη να κυκλοφορήσει παγκοσμίως τον Ιούλιο, παράλληλα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Το «Eden» είναι κάτι περισσότερο από μια απλή συναυλία. Είναι μια υπερβατική εμπειρία που μιλάει για την επείγουσα ανάγκη προστασίας της φύσης. Έχει συγκινήσει και ενεργοποιήσει το κοινό στις μεγαλύτερες αίθουσες συναυλιών του κόσμου, συνδυάζοντας τη διαχρονική ομορφιά της μπαρόκ και της κλασικής μουσικής με ένα στοχευμένο κάλεσμα για δράση για την προστασία των πολύτιμων οικοσυστημάτων του πλανήτη μας.

Η διοργάνωση αυτού του σημαντικού γεγονότος, λίγες ημέρες πριν από την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην Αρχαία Ολυμπία, έχει βαθιά σημασία. Αυτός ο εμβληματικός τόπος, ως γενέτειρα των Ολυμπιακών Αγώνων, ενσαρκώνει τις διαχρονικές αξίες της φιλίας, της αριστείας και του σεβασμού. Σε αυτή την ιστορική τοποθεσία, η διεθνούς φήμης μεσόφωνος και η ομάδα της ενώνουν τις δυνάμεις τους με το World Human Forum για να τιμήσουν το πνεύμα του Ολυμπισμού, υπογραμμίζοντας παράλληλα τη σημασία της διατήρησης της ζωής στον πλανήτη μας για τις επόμενες γενιές.

«Οι καιροί αυτοί ζητούν επειγόντως από την ανθρωπότητα να αναδείξει την καλύτερή της πλευρά για να ξεπεράσει τις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Η Αρχαία Ολυμπία, μαζί με αυτή τη διαχρονική και γεμάτη έμπνευση μουσική, φωτίζουν τον δρόμο που χρειάζεται να ακολουθήσουμε για να προχωρήσουμε μπροστά, μαζί. Εδώ, σε αυτόν τον ιερό τόπο, το “Eden” μας καλεί να ενωθούμε με ελπίδα, να υψώσουμε τις φωνές μας σε ένα κοινό σκοπό και να συνδεθούμε βαθύτερα, και με πολύ μεγαλύτερη φροντίδα, με τον κόσμο γύρω μας» σημειώνει η Τζόυς ΝτιΝτονάτο.

Την ΝτιΝτονάτο πλαισιώνει η συναρπαστική ορχήστρα Il Pomo d’Oro, με μουσικούς από όλο τον κόσμο, που διευθύνει ο Μαξίμ Εμελιάνιτσεφ, μεταφέροντας ένα μήνυμα ελπίδας αλλά και ευθύνης. Στην παραγωγή της Αρχαίας Ολυμπίας, που σκηνοθέτησε ο καταξιωμένος Ολιβιέ Σιμοννέ, η σπουδαία λυρική ερμηνεύτρια έχει προσκαλέσει τρία παιδικά χορωδιακά σχήματα: την Παιδική Χορωδία της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, το σύνολο Chœur ECLATS από τη Γαλλία και τη διαπολιτισμική χορωδία νέων El Sistema Greece. Σε μια ιστορική στιγμή, ενώνονται για να τραγουδήσουν από κοινού τον Ολυμπιακό Ύμνο σε τρεις γλώσσες, στα ελληνικά, τα γαλλικά και τα αγγλικά. Αυτή η συμβολική προσέγγιση ενσαρκώνει το πνεύμα της ενότητας και της συνεργασίας που βρίσκεται στην καρδιά των Ολυμπιακών αξιών.

Η ταινία «Eden in Ancient Olympia» είναι μια πρωτοβουλία του World Human Forum, σε παραγωγή του World Human Forum, του ZDF/ARTE, του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και της UNITEL.

Η Τζόυς ΝτιΝτονάτο επιστρέφει αύριο (16/4) στην Αρχαία Ολυμπία για να ερμηνεύσει τον Ολυμπιακό Ύμνο στην Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για το Παρίσι 2024.

ΦΩΤΟ credit WHF Stephan TalneauTalneau

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αποχαιρετά τον Γιάννη Φέρτη

Ο Γιάννης Φέρτης, ηθοποιός με ισχυρή παρουσία στο θέατρο, άφησε το αποτύπωμά του και στον ελληνικό κινηματογράφο. Ήταν μία σταθερή αξία του. Υπήρξε ζεν πρεμιέ της οθόνης με έναν δικό του τρόπο, ο οποίος τον απομάκρυνε από τις κορώνες του ανάλαφρου θεάματος ή τις υπερβολές του μελό. Το πηγαίο ταλέντο του ήταν η δημιουργία λιτών χαρακτήρων. Εμφανίστηκε σε ταινίες που του εξασφάλιζαν τους οικονομικούς πόρους για να στηρίξει τα σχέδιά του στο θέατρο. Συνδέθηκε, όμως, και με έργα ανήσυχων δημιουργών κατά την περίοδο μετάβασης του κινηματογράφου μας από τον κλασικό προς το νέο. Ερμήνευσε τον Ορέστη στην «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη. Στάθηκε με απλότητα κι άνεση δίπλα στη Μπέτυ Αρβανίτη και τον Πέτρο Φυσούν στην ταινία «Ζεστός μήνας Αύγουστος», ένα φιλόδοξο εγχείρημα ελληνικού νουάρ από τον Σωκράτη Καψάσκη. Η ίδια ερμηνευτική σιγουριά τον διέκρινε στο αντιηρωικό και παραγνωρισμένο «Μπλόκο» του Άδωνι Κύρου, αλλά και στο αντιστασιακό δράμα «Με τη λάμψη στα μάτια» του Πάνου Γλυκοφρύδη. Κατά τη δεκαετία του ’80 έπαιξε στο «Ευτυχισμένο πρόσωπο της Λεωνόρας» του Ντίνου Μαυροειδή και στην «Υπόγεια διαδρομή» του Απόστολου Δοξιάδη. Ο τελευταίος ρόλος του στον ελληνικό κινηματογράφο ήταν, το 2008, στη διασκευή του έργου του Κωνσταντίνου Θεοτόκη «Σκλάβοι στα δεσμά τους» από τον Τώνη Λυκουρέση.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου αποχαιρετά έναν σπουδαίο καλλιτέχνη εκφράζοντας τα βαθιά συλλυπητήριά του στην οικογένειά του, στους φίλους του και σε όλους όσοι τον αγάπησαν.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ