Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κυρ. Μητσοτάκης στο CNN: Με κυβέρνηση ΝΔ ανακτούμε την επενδυτική βαθμίδα

Η κυριότερη προτεραιότητα μου, είναι να επιτύχω υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνοντας ταυτόχρονα τις ανισότητες, και η αύξηση των μισθών, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο CNN και στην Christiane Amanpour.

Παράλληλα τόνισε ότι η χώρα μας θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, “εφόσον έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου”.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη οικονομικής ανάκαμψης μετά από χρόνια μνημονίων και απώλειας του 25% του ΑΕΠ, ενώ σημείωσε ότι απαιτείται ακόμη ταχύτερη ανάπτυξη από τη σημερινή και η κυβέρνηση της ΝΔ γνωρίζει πως θα το καταφέρει.

“Έχουμε μετατρέψει την Ελλάδα σε έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Έχουμε μειώσει τους φόρους, έχουμε μειώσει την ανεργία κατά περισσότερες από έξι ποσοστιαίες μονάδες, αξιοποιήσαμε τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Σκοπεύω να συνεχίσω σε αυτόν τον δρόμο, αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά” είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Προσέθεσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια μειώθηκαν οι ανισότητες, επειδή η κυβέρνηση προσέφερε στοχευμένη βοήθεια σε όσους είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της κρίσης που επηρέασε το κόστος ζωής.

Ο κ.Μητσοτάκης έκανε αναφορά στην ανάγκη μεταρρύθμισης του κράτους, τονίζοντας:

“Ο εκσυγχρονισμός του κράτους, όπως επισημάνατε, αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για τη δεύτερη θητεία. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει πάρα πολύ σημαντικά πράγματα όσον αφορά στη διευκόλυνση των συναλλαγών των πολιτών με το κράτος, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία. Γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα όσον αφορά στο «βαθύ κράτος» που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αυτό θα είναι σίγουρα μία από τις προτεραιότητές μου αν έχω την ευκαιρία να υπηρετήσω για δεύτερη θητεία ως Πρωθυπουργός”.

Αναφερόμενος στα μηνύματα των εκλογών έκανε λόγο για “καταστροφή της λαϊκιστικής αντιπολίτευσης” λέγοντας ότι είναι ένα ενθαρρυντικό μήνυμα στην Ευρώπη.

Ειδικότερα είπε:

“Είναι σημαντικό να καταλάβουμε όσον αφορά στις ελληνικές εκλογές είναι ότι καταφέραμε να νικήσουμε τη λαϊκίστικη αντιπολίτευση για δεύτερη συνεχή φορά. Αυτό αποδεικνύει, πιστεύω, ότι εφόσον φέρεις αποτελέσματα για τους πολίτες, απέναντι στο αφήγημα του λαϊκισμού και στις φαντασιώσεις για εύκολες λύσεις αντί για απτά αποτελέσματα, οι πολίτες θα σε ανταμείψουν στην κάλπη -αν μπορείς πραγματικά να φέρεις πραγματική αλλαγή για τους πολίτες. Κι αυτό είναι, εκτιμώ, ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για όλους, σίγουρα στην Ευρώπη. Για εμένα αυτό ήταν το πιο ενθαρρυντικό μήνυμα αυτών των εκλογών. Όχι μόνο αυξήσαμε το ποσοστό μας, τον απόλυτο αριθμό των ψήφων μας, αλλά και η αντιπολίτευση, η λαϊκίστικη αντιπολίτευση, ουσιαστικά καταστράφηκε σε αυτές τις εκλογές. Έχουμε διαφορά 20 μονάδων, πήραμε διπλάσιες ψήφους από ό,τι εκείνοι”.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός, τόνισε ότι δεν είναι αφελής, και γνωρίζει καλά ότι η εξωτερική πολιτική των κρατών δεν αλλάζει από τη μία ημέρα στην άλλη, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να διατηρηθεί το θετικό momentum, που έχει διαμορφωθεί μετά το φονικό σεισμό στην Τουρκία. Παράλληλα επέμεινε πως Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να επιλύσουν τη μία και μόνη διαφορά, ήτοι την οριοθέτηση της ΑΟΖ επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου σημειώνοντας με νόημα πως το δόγμα της «γαλάζιας πατρίδας» είναι εξόχως αναθεωρητικό και ότι απειλεί τα εθνικά μας κυριαρχικά δικαιώματα.

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για οπτικοακουστικό υλικό, που παρουσίασε προ ημερών η εφημερίδα New York Times σχετικά με περιστατικό επαναπροώθησης μεταναστών, ο κ. Μητσοτάκης απήντησε ότι το εν λόγω περιστατικό διερευνάται έκανε λόγο για απαράδεκτη πρακτική, υπενθύμισε, ωστόσο, ότι η Ελλάδα εφαρμόζει μία αυστηρή, πλην όμως δίκαιη μεταναστευτική πολιτική και προστασίας των ελληνικών και κατ΄ επέκταση ευρωπαϊκών συνόρων επισημαίνοντας ότι οι ελληνικές αρχές έχουν διασώσει χιλιάδες ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο.

Αναλυτικά η συνέντευξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο CNN και στην Christiane Amanpour:

Christiane Amanpour: Κύριε Πρωθυπουργέ, καλώς ήρθατε και πάλι στην εκπομπή.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ευχαριστώ, Christiane. Σε ευχαριστώ για την πρόσκληση.

Christiane Amanpour: Θα ήθελα λοιπόν να σας ρωτήσω, επειδή δεν ξέρω αν εκπλαγήκατε εσείς αλλά όλοι οι άλλοι εξεπλάγησαν που όχι απλώς κερδίσατε την πλειοψηφία αλλά μία συντριπτική πλειοψηφία, αιφνιδιαστήκατε;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Πρώτα απ’ όλα, ανέμενα νίκη του κόμματός μου. Τα πήγαμε μάλλον καλύτερα από ό,τι προσδοκούσαν πολλοί. Δεν έχουμε κερδίσει ακόμα απόλυτη πλειοψηφία, γι’ αυτό θα χρειαστούν δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου, με άλλο εκλογικό νόμο. Αλλά πιστεύω ότι τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά ενθαρρυντικά.

Κάναμε πράξη τις κύριες δεσμεύσεις μας, τις οποίες ανέλαβα πριν από τέσσερα χρόνια, και θεωρώ ότι ο ελληνικός λαός μάς αντάμειψε όχι μόνο για την πρόοδο που σημείωσε η ελληνική οικονομία, αλλά και για το σχέδιο μας για το μέλλον. Για μία Ελλάδα που θα είναι πολύ πιο ευημερούσα, που θα πλησιάσει στην Ευρώπη όσον αφορά στους μισθούς. Συνολικά ήταν, πιστεύω, μια πειστική εκλογική νίκη από την πλευρά μας και, βεβαίως, αυτό με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Christiane Amanpour: Παρά το γεγονός ότι όλοι μιλούν για ένα success story και παρά την οικονομική ανάπτυξη για την οποία μιλήσαμε και όλα όσα έχετε ξεκινήσει, σε ένα πιο λεπτομερές επίπεδο, σύμφωνα με τις στατιστικές της ΕΕ, σχεδόν το ένα τρίτο των Ελλήνων εξακολουθεί να αντιμετωπίζει κίνδυνο φτώχειας. Προφανώς το γνωρίζετε αυτό. Αν εξασφαλίσετε μια δεύτερη θητεία -όπως αναμένετε- ποιος θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα κάνετε τα μακροοικονομικά να διαχέονται πραγματικά στα εισοδήματα των πολιτών;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Κατ’ αρχάς, Christiane, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πόσο επώδυνη ήταν η κρίση για την Ελλάδα. Χάσαμε το 25% του ΑΕΠ μας και δεν είναι εύκολο να αναπληρώσουμε όλο αυτό το χαμένο έδαφος. Με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι η οικονομία αναπτύσσεται πολύ ταχύτερα από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, και αναπτύσσεται ταχύτερα χάρη στη σημαντική αύξηση των επενδύσεων, της παραγωγικότητας, των εξαγωγών, της καινοτομίας.

Προκειμένου να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα με την Ευρώπη πρέπει να πετύχουμε ακόμη ταχύτερη ανάπτυξη από αυτή που έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα. Πιστεύω ότι ξέρουμε πώς να το καταφέρουμε. Έχουμε μετατρέψει την Ελλάδα σε έναν πολύ ελκυστικό επενδυτικό προορισμό. Έχουμε μειώσει τους φόρους, έχουμε μειώσει την ανεργία κατά περισσότερες από έξι ποσοστιαίες μονάδες, αξιοποιήσαμε τα σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. Σκοπεύω να συνεχίσω σε αυτόν τον δρόμο, αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά.

Η σημαντικότερη προτεραιότητα για εμάς είναι η αύξηση των μισθών. Γνωρίζω πολύ καλά ότι οι μισθοί εξακολουθούν να είναι χαμηλοί στην Ελλάδα. Η κρίση στο κόστος ζωής έχει αφήσει το αποτύπωμά της. Ναι, ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι χαμηλότερος συγκριτικά με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να στηρίξουμε το διαθέσιμο εισόδημα.

Δεν μπορούμε, όμως, να το κάνουμε αυτό υποθηκεύοντας το μέλλον μας. Γι’ αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παραμείνουμε σε μία πορεία δημοσιονομικής σταθερότητας. Είμαι πραγματικά περήφανος για το γεγονός ότι έχουμε πετύχει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ενώ ταυτόχρονα έχουμε μειώσει το χρέος μας ως ποσοστό του ΑΕΠ. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα, Christiane, ουδείς αναφέρεται στην Ελλάδα σαν να αποτελεί πρόβλημα εντός της ευρωζώνης.

Δεν έχουμε ακόμη ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, αλλά αν κοιτάξετε τις αποδόσεις των ομολόγων μας στις αγορές είναι σαν να έχουμε ήδη φτάσει σε αυτό το σημείο. Και προσδοκώ ότι θα μπορέσουμε να πετύχουμε το ορόσημο της επενδυτικής βαθμίδας για τη χώρα εφόσον έχουμε μια ισχυρή κυβέρνηση μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Christiane Amanpour: Επιτρέψτε μου να μιλήσω γι’ αυτό, διότι πρέπει να περάσετε, νομίζω, μερικά εμπόδια πριν από την 25η Ιουνίου. Πρώτα απ’ όλα, είναι ξεκάθαρο ότι η μεταναστευτική σας πολιτική είχε απήχηση στους πολίτες. Ωστόσο, πιθανώς δεν διέφυγε της προσοχής σας ότι η ΕΕ, η Επίτροπος Μετανάστευσης, έστειλε μήνυμα στις ελληνικές αρχές για πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα σχετικά με το δημοσίευμα των «New York Times», δηλαδή τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά επέτρεψε παράνομα να αφεθούν κάποιοι μετανάστες στο Αιγαίο. Θέλω να προβάλω ένα βίντεο που ξέρω ότι έχετε δει, το οποίο είναι αυτό που δόθηκε αποκλειστικά στους «New York Times» από εργαζόμενο ανθρωπιστικής οργάνωσης, το οποίο δείχνει αυτούς τους μετανάστες να τοποθετούνται σε ένα φορτηγό και στη συνέχεια σε μια βάρκα, μετέπειτα σε ένα σκάφος του Λιμενικού και τελικά να αφήνονται σε μία λέμβο στο Αιγαίο. Η πρώτη μου ερώτηση, λοιπόν, προς εσάς είναι αν θα δώσετε εντολή στην κυβέρνησή σας να προβεί σε πλήρη και ανεξάρτητη έρευνα για το τι συνέβη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Το έχω ήδη κάνει, Christiane. Λαμβάνω πολύ σοβαρά υπόψη μου αυτό το περιστατικό, ήδη διερευνάται από την κυβέρνηση, για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας. Θα ήθελα, όμως, να κάνω μια γενικότερη επισήμανση για το μεταναστευτικό, η οποία θεωρώ πως θα ενδιαφέρει τους τηλεθεατές σας. Ανατρέχοντας στο 2015, το 75% των μεταναστών που έφτασαν παράνομα στην Ευρώπη εισήλθαν μέσω της Ελλάδας. Ουσιαστικά είχαμε τότε μία πολιτική ανοιχτών συνόρων και αυτό έθεσε υπό τρομερή πίεση τη ζώνη Σένγκεν. Από τότε που ανέλαβα τη διακυβέρνηση, ακολουθούμε μία αυστηρή αλλά δίκαιη πολιτική προστασίας των συνόρων.

Όσο λιγότερους ανθρώπους έχουμε στη θάλασσα, τόσο μικρότερος είναι και ο κίνδυνος να χαθούν ανθρώπινες ζωές στη θάλασσα. Με χαροποιεί ιδιαίτερα ότι μειώσαμε, ουσιαστικά εξουδετερώσαμε, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν τα παράνομα δίκτυα διακινητών. Έχουμε πολύ λιγότερους ανθρώπους που φτάνουν στα ελληνικά νησιά, αλλά ταυτόχρονα, είμαστε σε θέση να τους φιλοξενήσουμε σε ανθρώπινες υποδομές. Έχουμε επιταχύνει σημαντικά τις διαδικασίες χορήγησης ασύλου και έχουμε επίσης αντιμετωπίσει ένα πολύ επώδυνο πρόβλημα, το ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων, το οποίο επίσης κληρονομήσαμε όταν αναλάβαμε την εξουσία, πριν από τέσσερα χρόνια.

Επομένως, πιστεύω πως έχουμε μία συνεκτική μεταναστευτική πολιτική. Θεωρώ, επίσης, ότι έχουμε αποδείξει στην Ευρώπη πως δεν μπορείς να έχεις μία ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση στο μεταναστευτικό, αν δεν ελέγχεις τα εξωτερικά σου σύνορα. Ταυτόχρονα, οφείλεις να δημιουργήσεις και νόμιμες οδούς για τη μετανάστευση, αλλά και να πατάξεις τα παράνομα δίκτυα διακινητών. Αυτοί ευθύνονται για το γεγονός ότι άνθρωποι εκτίθενται σε κίνδυνο στη θάλασσα και, ειλικρινά, αυτό είναι κάτι που η κυβέρνησή μου απλά δεν μπορεί να ανεχθεί.

Christiane Amanpour: Θέλω να θέσω ξεκάθαρα το ερώτημα: δεν εγκρίνετε -ή όποια είναι η σωστή λέξη-, η κυβέρνησή σας δεν εμπλέκεται σε αυτή τη διαδικασία στην οποία ευάλωτοι άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, αφήνονται αβοήθητοι στη θάλασσα;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε καμία περίπτωση. Θέλω να είμαι απόλυτα σαφής σε αυτό. Έχω κάνει πολλές φορές τη διάκριση ανάμεσα σε αυτό που μόλις δείξατε, το οποίο είναι μία απολύτως απαράδεκτη πρακτική, και στην υποχρέωσή μας, η οποία θεωρούμε πως εμπίπτει στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών, να αποτρέπουμε παράνομες εισόδους στη θάλασσα, στα σύνορά μας με την Τουρκία, και στη συνέχεια να απευθύνουμε αίτημα προς την Ακτοφυλακή της Τουρκίας ώστε να έρθει και να παραλάβει αυτούς τους ανθρώπους.

Γνωρίζω πως η Ελλάδα έχει δεχτεί κριτική ύστερα από καταγγελίες για επαναπροωθήσεις, αλλά ελάχιστοι έχουν θίξει το ζήτημα των λεγόμενων «push-forwards», δηλαδή της πρακτικής που εφαρμόζει η Τουρκία, η Ακτοφυλακή της Τουρκίας, η οποία ωθεί απελπισμένους ανθρώπους, με τρόπο επιθετικό, στα δικά μας χωρικά ύδατα, σε φουσκωτά που ποτέ δεν θα μπορούσαν να θεωρηθούν αξιόπλοα.

Christiane Amanpour: Επιτρέψτε μου λοιπόν να σας θέσω το ερώτημα σχετικά με την Τουρκία. Διότι είναι σαφές ότι είχατε ψυχρές σχέσεις με τον Πρόεδρο Erdoğan, ο οποίος επίσης βρίσκεται εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας και επίσης θα αντιμετωπίσει δεύτερο γύρο εκλογών. Πριν από λίγο καιρό, περίπου πριν από ένα χρόνο, μετά από μια διαφωνία για τα εξοπλιστικά, είπε για εσάς: «Δεν υπάρχει πια για μένα». Έχετε παραδεχτεί πως υπήρξαν «πολύ, πολύ δύσκολες στιγμές» με τον Πρόεδρο Erdoğan. Σπεύσατε αμέσως να βοηθήσετε μετά τον σεισμό. Έχουν εξομαλυνθεί οι σχέσεις μεταξύ σας;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Επιτρέψτε μου κατ’ αρχάς να επισημάνω, όπως είπατε, ότι ήμασταν οι πρώτοι που στείλαμε τα δικά μας σωστικά συνεργεία στην Τουρκία ώστε να βοηθήσουν μετά τον καταστροφικό σεισμό. Πιστεύω ότι είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί η καλή σχέση μεταξύ των λαών και θεωρώ πως αυτή η χειρονομία μας βοήθησε πολύ να οικοδομήσουμε μία θετική δυναμική στο κλίμα μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν μπορώ να σχολιάσω το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών. Θα υπάρξει δεύτερος γύρος. Στην Ελλάδα επίσης έχουμε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Αλλά γνωρίζω επίσης ότι η τουρκική εξωτερική πολιτική δεν πρόκειται να αλλάξει από τη μία στιγμή στην άλλη.

Η τουρκική εξωτερική πολιτική τα τελευταία χρόνια ήταν αναθεωρητική. Το αποκαλούμενο δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» αποτελεί ξεκάθαρη απειλή για την ελληνική κυριαρχία και τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Έχουμε υποχρέωση να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ταυτόχρονα, Christiane, θα είμαι πάντα ο πρώτος που θα κάνει μία κίνηση καλής θέλησης προς την Τουρκία, θα τείνω χείρα φιλίας. Πιστεύω ότι υπάρχει τρόπος επίλυσης του κύριου ζητήματός μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο προχωρήσαμε στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών μας με την Ιταλία, το ίδιο κάναμε με την Αίγυπτο, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορούμε να κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία, εφόσον συμφωνήσουμε ότι είναι ανάγκη να έχουμε σχέσεις καλής γειτονίας και να χρησιμοποιήσουμε το Διεθνές Δίκαιο για την επίλυση της διαφοράς μας.

Θέλω, λοιπόν, να ελπίζω πως, αν μετά τις επόμενες εκλογές ο Πρόεδρος Erdoğan παραμείνει Πρόεδρος και έχω εγώ την τιμή να υπηρετώ τον λαό μου ως Πρωθυπουργός, τα πράγματα θα μπορούσαν να συνεχίσουν να βελτιώνονται. Ταυτόχρονα, όμως, δεν είμαι αφελής και γνωρίζω ότι οι εξωτερικές πολιτικές των χωρών δεν αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

Christiane Amanpour: Μπορώ να σας ξαναρωτήσω; Είναι ένα θέμα που νομίζω ότι επηρεάζει τόσο την Τουρκία όσο και την Ελλάδα, ιδιαίτερα όσον αφορά τους μετανάστες. Όπως γνωρίζετε, για πολλά χρόνια, η ΕΕ κάνει τα στραβά μάτια και δίνει επίσης πολλά χρήματα στην Τουρκία για να κρατήσει τους Σύρους και άλλους πρόσφυγες εκεί, αντί να τους αφήσει να έρθουν στην Ευρώπη. Λέγεται ότι η ΕΕ έχει επίσης δημιουργήσει τη λεγόμενη «εξαίρεση Μητσοτάκη» όσον αφορά τους μετανάστες που έρχονται στη χώρα σας, επειδή τους εμποδίζετε από το να προχωρήσουν στις άλλες χώρες της ΕΕ. Εσείς το βλέπετε έτσι; Θέλω να πω, κάνετε ορισμένα πράγματα τα οποία για άλλες χώρες ίσως δεν θα επιδοκιμάζονταν, όμως αυτό δεν ισχύει για τη χώρα σας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω την υποχρέωση να προστατεύω τα σύνορά μας. Τα σύνορά μας τυχαίνει να είναι και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν γυρίσετε το χρόνο πίσω, στον Μάρτιο του 2020, όταν ο Πρόεδρος Erdoğan προσπάθησε να εργαλειοποιήσει τη δύσκολη κατάσταση δεκάδων χιλιάδων μεταναστών και προσπάθησε να τους ωθήσει στο ελληνικό έδαφος, εμείς υπερασπιστήκαμε τα σύνορά μας. Και δύο ημέρες αργότερα είχαμε ολόκληρη την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ελληνοτουρκικά σύνορα να επικροτεί αυτό που κάναμε, γιατί δεν προστατεύουμε μόνο τα ελληνικά αλλά και τα ευρωπαϊκά σύνορα.

Θεωρώ ότι υπάρχει μια σταδιακή αλλαγή στην ευρωπαϊκή πολιτική, στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με την αναγνώριση ότι πρέπει να προστατεύουμε τα εξωτερικά μας σύνορα αν θέλουμε να έχουμε μία ζώνη ελεύθερης μετακίνησης ανθρώπων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν μπορούμε να ζούμε σε ένα περιβάλλον όπου αφήνουμε τον οποιονδήποτε να μπαίνει στη χώρα μας, διότι τότε, εν τέλει, θα δούμε αυτό που συνέβη το 2015 και το κλείσιμο συνόρων εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακριβώς αυτό συνέβη.

Δεν θέλω η χώρα μου να βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με μία παρόμοια κατάσταση. Θεωρώ λοιπόν ότι έχει υπάρξει μία αλλαγή σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με την αναγνώριση της ανάγκης να προστατεύσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι θα εξορθολογίσουμε τις εσωτερικές μας μεταναστευτικές πολιτικές, ότι θα συνεργαστούμε για την επιστροφή στις πατρίδες τους εκείνων που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά επίσης -θα το τονίσω αυτό, επειδή για μένα είναι εξαιρετικά σημαντικό- να διασφαλίσουμε ότι έχουμε νόμιμες οδούς για μετανάστες που θέλουν να έρθουν να εργαστούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επιτρέψτε μου να σας δώσω ένα παράδειγμα. Στην Ελλάδα μειώνουμε την ανεργία πολύ γρήγορα. Έχουμε ήδη ανάγκη, παραδείγματος χάρη, από εργάτες για τον πρωτογενή τομέα. Και θα προτιμούσα να έχουμε διμερείς συμφωνίες με χώρες προέλευσης, μέσω των οποίων άνθρωποι θα μπορούσαν να έρθουν στην Ελλάδα και να εργαστούν νόμιμα, χωρίς να χρειαστεί να υποστούν το μαρτύριο ενός πολύ επικίνδυνου ταξιδιού. Να έρχονται νόμιμα στην Ελλάδα, να εργάζονται νόμιμα εδώ, να είναι ασφαλισμένοι και να μπορούν να επιστρέψουν στη χώρα τους. Πρόκειται για μία πρόταση που είναι επωφελής για όλους και πρέπει να εργαστούμε πολύ περισσότερο προς αυτή την κατεύθυνση.

Christiane Amanpour: Θέλω να σας ρωτήσω για τις προτεραιότητες της δεύτερης θητείας σας. Το σιδηροδρομικό δυστύχημα ήταν τραγικό, η απώλεια ζωής ήταν τραγική, για πολλούς ανέδειξε μερικά από τα σημαντικά προβλήματα στις υποδομές. Έχετε κάνει πολλά με τις ψηφιακές εφαρμογές και έχετε αλλάξει την αλληλεπίδραση των πολιτών με τη δημόσια διοίκηση. Λένε ωστόσο, «ένα λεπτό, από κάτω υπάρχουν πολλά που πρέπει να γίνουν», είτε πρόκειται για τα σχολεία είτε στο μέτωπο των ανισοτήτων. Ποια είναι η προτεραιότητά σας για τη χώρα, εφόσον εξασφαλίσετε δεύτερη θητεία;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Έχω μεγάλες φιλοδοξίες για τη δεύτερη θητεία μας και ξέρω ότι για να μετασχηματίσεις μια χώρα, όπως η Ελλάδα, χρειάζεσαι τουλάχιστον δύο θητείες. Πρέπει να συνεχίσουμε να έχουμε ρυθμούς ανάπτυξης σημαντικά υψηλότερους από τον μέσο όρο της ευρωζώνης, πράγμα που σημαίνει περισσότερες επενδύσεις, δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας. Προωθούμε επίσης μια πολύ προοδευτική ατζέντα όσον αφορά τη δημόσια υγεία, τη δημόσια εκπαίδευση και τη μείωση των ανισοτήτων.

Αν με ρωτήσετε ποια είναι η κυριότερη προτεραιότητά μου, αυτή θα ήταν να επιτύχω υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης, μειώνοντας ταυτόχρονα τις ανισότητες. Τα τελευταία δύο χρόνια μειώσαμε πράγματι τις ανισότητες, επειδή προσφέραμε στοχευμένη βοήθεια σε όσους είχαν τη μεγαλύτερη ανάγκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της κρίσης που επηρέασε το κόστος ζωής.

Προωθώ παράλληλα την πράσινη και ψηφιακή ατζέντα μας. Και, φυσικά, ο εκσυγχρονισμός του κράτους, όπως επισημάνατε, αποτελεί μεγάλη προτεραιότητα για τη δεύτερη θητεία. Πιστεύω ότι έχουμε κάνει πάρα πολύ σημαντικά πράγματα όσον αφορά στη διευκόλυνση των συναλλαγών των πολιτών με το κράτος, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία.

Γνωρίζουμε όμως ότι υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα όσον αφορά στο «βαθύ κράτος» που πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Αυτό θα είναι σίγουρα μία από τις προτεραιότητές μου αν έχω την ευκαιρία να υπηρετήσω για δεύτερη θητεία ως Πρωθυπουργός.

Θεωρώ, ωστόσο, ότι αυτό που είναι σημαντικό να καταλάβουμε όσον αφορά στις ελληνικές εκλογές είναι ότι καταφέραμε να νικήσουμε τη λαϊκίστικη αντιπολίτευση για δεύτερη συνεχή φορά. Αυτό αποδεικνύει, πιστεύω, ότι εφόσον φέρεις αποτελέσματα για τους πολίτες, απέναντι στο αφήγημα του λαϊκισμού και στις φαντασιώσεις για εύκολες λύσεις αντί για απτά αποτελέσματα, οι πολίτες θα σε ανταμείψουν στην κάλπη -αν μπορείς πραγματικά να φέρεις πραγματική αλλαγή για τους πολίτες. Κι αυτό είναι, εκτιμώ, ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για όλους, σίγουρα στην Ευρώπη.

Για εμένα αυτό ήταν το πιο ενθαρρυντικό μήνυμα αυτών των εκλογών. Όχι μόνο αυξήσαμε το ποσοστό μας, τον απόλυτο αριθμό των ψήφων μας, αλλά και η αντιπολίτευση, η λαϊκίστικη αντιπολίτευση, ουσιαστικά καταστράφηκε σε αυτές τις εκλογές. Έχουμε διαφορά 20 μονάδων, πήραμε διπλάσιες ψήφους από ό,τι εκείνοι.

Συνεπώς, θεωρώ ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα θα έχει απήχηση και σε άλλες φιλελεύθερες δημοκρατίες σε αυτή τη μάχη μεταξύ όσων προσφέρουν λύσεις και εκείνων που απλώς ασχολούνται με την πολιτική των ευχάριστων αλλά κενών υποσχέσεων.

Christiane Amanpour: Κύριε Πρωθυπουργέ, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, σας ευχαριστούμε που ήσασταν μαζί μας και ελπίζουμε ότι θα έχουμε αυτή τη συζήτηση ξανά μετά τις επόμενες εκλογές. Σας ευχαριστώ πολύ.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Σε ευχαριστώ, Christiane

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο μειωμένος ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο και τον καφέ επανεξετάζεται – Τα νέα σενάρια που φέρνει το υψηλό δημοσιονομικό κόστος

Στο τέλος του χρόνου παύει να υφίσταται το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, τα εισιτήρια στα θέατρα και τους κινηματογράφους, τα γυμναστήρια, το τουριστικό πακέτο, εκτός και αν δοθεί νέα παράταση. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει ληφθεί καμία απολύτως απόφαση και όταν πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών ρωτήθηκε σχετικά, απάντησε ότι οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν εν καιρώ.

Ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα συγκεκριμένα ήδη και υπηρεσίες εφαρμόζεται από το ξέσπασμα της πανδημίας και τα συνεχή lockdown και μετά και δίνονται συνεχείς 6μηνες παρατάσεις. Πιο συγκεκριμένα το μέτρο το οποίο για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε το 2020 για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, διατηρήθηκε και την περίοδο της ενεργειακής κρίσης ενώ ο χρόνος εφαρμογής του λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2023.

Στην περίπτωση που δεν υπάρξει νέα παράταση του μέτρου, από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι συντελεστές ΦΠΑ για συγκεκριμένες υπηρεσίες και αγαθά θα επανέλθουν στα κανονικά επίπεδα.

Όπως αναφέρουν οι σχετικές πληροφορίες το θέμα έχει απασχολήσει το αρμόδιο υπουργείο και εξετάζονται όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, χωρίς να αποκλείεται και αυτό μίας νέας παράτασης, με δεδομένο μάλιστα ότι η ακρίβεια επιμένει στα είδη διατροφής και τα καύσιμα.

Πάντως τα πάντα που προκαλούν επιπρόσθετη δημοσιονομική δαπάνη μπαίνουν ξανά στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης, δεδομένου ότι με τον Daniel, τα πάντα έχουν αλλάξει. Ο προϋπολογισμός έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα, καθώς το κόστος των αποζημιώσεων υπερβαίνει κατά πολύ το 1 δις. ευρώ και όπως είναι φυσικό στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μετρούν τις δημοσιονομικές αντοχές και αναζητούν κονδύλια για την παράταση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ.

Το κόστος του μέτρου, είναι υψηλό, ανέρχεται σε 250 εκατ. ευρώ για έξι μήνες με τις οριστικές αποφάσεις να «κλειδώνουν» έως την κατάθεση του τελικού σχεδίου του προϋπολογισμού του 2024.

Τι ισχύει σήμερα

Ο μειωμένος ΦΠΑ έχει ισχύ έως το τέλος του έτους για:

Τις μεταφορές:

  • Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% καλύπτει εισιτήρια των δρομολογίων με τρένο, μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά εισιτήρια, εισιτήρια των επιβατικών πλοίων, τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων.
  • Το τουριστικό πακέτο.

Την εστίαση:

  • Ο μειωμένος ΦΠΑ 13% αφορά τον καφέ, τα ροφήματα (τσάι, σοκολάτα κ.λπ.) και τα μη αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται από επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
  • Τον καφέ, τα ροφήματα και τα μη αλκοολούχα ποτά.
  • Στα εισιτήρια στους κινηματογράφους και τα θέατρα όπου εφαρμόζεται ΦΠΑ 6%.
  • Στα εισιτήρια των ζωολογικών κήπων.
  • Στα γυμναστήρια, τα κολυμβητήρια και τις σχολές χορού για τις δραστηριότητες που δεν απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ.
  • Στην εισαγωγή και παράδοση αντικειμένων τέχνης.
  • Σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία (δηλαδή, σε μάσκες προστασίας και γάντια, αντισηπτικά, διαλύματα για την απολύμανση χώρων και λοιπά), καθώς και σε ορισμένα ιατρικά υλικά αναγκαία για τη διενέργεια αιμοκάθαρσης, όπως φίλτρα και γραμμές αιμοκάθαρσης και αιμοδιήθησης.
  • Στους απινιδωτές, ιατρικές συσκευές για την αντιμετώπιση της αιφνίδιας καρδιακής ανακοπής.

NEWSIT

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Παράταση 2 έως 6 μηνών και αναστολή καταβολής φορολογικών οφειλών πληγέντων από φυσικές καταστροφές

Στο πλαίσιο της πολύπλευρης αρωγής προς τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές, ο υφυπουργός Οικονομικών , Χάρης Θεοχάρης προχώρησε σε έκτακτες τροποποιήσεις προηγούμενων αποφάσεων. Με στόχο τη μέγιστη δυνατή διευκόλυνση των πολιτών και των επιχειρήσεων στις πληγείσες περιοχές της χώρας, ειδικά σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση φορολογικών υποχρεώσεων. Αξιοποιώντας τις αντίστοιχες ευνοϊκές ρυθμίσεις βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, ο κ. Θεοχάρης αναθεώρησε τις προθεσμίες καταβολής βεβαιωμένων οφειλών, καθώς και την κατά περίπτωση αναστολή των εισπράξεων από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. Σημειώνεται ότι η παράταση για την καταβολή φορολογικών οφειλών φτάνει έως και τους 6 μήνες.

Συγκεκριμένα:

Α. Στην Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Σποράδων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων της Περιφέρειας Θεσσαλίας, Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και στο Δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, παρατείνονται για δύο (2) μήνες ήτοι μέχρι 06η.11.2023 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π./ΚΕ.Β.ΕΙΣ. οφειλές, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 04.09.2023 μέχρι και 06.11.2023 των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων που έχουν κύρια κατοικία ή έδρα ή εγκατάσταση στις ανωτέρω περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 και έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Β. Στις Δημοτικές Ενότητες Ελυμνίων, Νηλέως και Κηρέως του Δήμου Λίμνης-Μαντουδίου-Αγίας ‘Αννας της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στη Δημοτική Κοινότητα Αλμυροποτάμου της Δημοτικής Ενότητας Στυραίων του Δήμου Καρύστου της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και στο Δήμο Ερμιονίδας της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. παρατείνονται για δύο (2) μήνες ήτοι μέχρι και την 06η.11.2023 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π./ΚΕ.Β.ΕΙΣ. οφειλών, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 05.09.2023 μέχρι και 06.11.2023, των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων με κύρια κατοικία ή έδρα ή εγκατάσταση στις ανωτέρω περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 και έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Γ. Στο Δήμο Τροιζηνίας – Μεθάνων της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στις Δημοτικές Ενότητες Ελάτειας του Δήμου Αμφίκλειας – Ελάτειας της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στο Δήμο Λαμιέων της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, στο Δήμο Αίγινας της Περιφερειακής Ενότητας Νήσων της Περιφέρειας Αττικής, στις Δημοτικές Κοινότητες Νέας Επιδαύρου, Αρχαίας Επιδαύρου και Δήμαινας του Δήμου Επιδαύρου της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας της Περιφέρειας Πελοποννήσου, στο Δήμο Σαρωνικού της Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής, στους Δήμους Δομοκού, Στυλίδας και Μακρακώμης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας παρατείνονται για δύο (2) μήνες ήτοι μέχρι και την 06η.11.2023 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./ Κ.Ε.ΜΕ.ΕΠ./ Κ.Ε.ΦΟ.ΜΕ.Π./ ΚΕ.Β.ΕΙΣ. οφειλών, οι οποίες λήγουν ή έληξαν από 06.09.2023 μέχρι και 06.11.2023, των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων με κύρια κατοικία ή έδρα ή εγκατάσταση στις ανωτέρω περιοχές οι οποίες έχουν πληγεί από τις πλημμύρες Σεπτεμβρίου 2023 και έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Οι δόσεις ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που λήγουν ή έληξαν από:

α. 04.9.2023 μέχρι και 06.11.2023 για τα πρόσωπα της παρ. 1 του ‘Αρθρου 1

β. 05.9.2023 μέχρι και 06.11.2023 για τα πρόσωπα της παρ. 2 του ‘Αρθρου 1

γ. 06.9.2023 μέχρι και 06.11.2023 για τα πρόσωπα της παρ.3 του ‘Αρθρου 1

παρατείνονται μετά το πέρας του προγράμματος ρύθμισης.

Αναστέλλεται μέχρι και την:

α. 06.11.2023 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 04.9.2023 οφειλών των προσώπων και οντοτήτων της περ. Α της παρ. 1.

β. 06.11.2023 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 05.9.2023 οφειλών των προσώπων και οντοτήτων της περ. Β της παρ. 1.

γ. 06.11.2023 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 06.9.2023 οφειλών των προσώπων και οντοτήτων της περ. Γ της παρ. 1.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Market Pass: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα – Ποιοι πρέπει να κάνουν νέα αίτηση και ποιοι όχι

Ανοίγει σήμερα Παρασκευή 15 Σεπτεμβρίου ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για την χορήγηση του Market Pass. Αξίζει να σημειωθεί ότι αίτηση μπορούν να υποβάλλουν οι νέοι δικαιούχοι, αφού για τους παλαιούς το σύστημα θα κάνει αυτόματα νέες αιτήσεις.

Για την χορήγηση του επιδόματος θα ληφθούν υπόψη τα εισοδήματα που προκύπτουν από τις φετινές δηλώσεις και όσοι έχουν κάνει αίτηση (παλαιοί και νέοι) θα ειδοποιηθούν για το αν η αίτησή τους έγινε η όχι δεκτή.

Να σημειωθεί ότι το Market Pass 2, όπως έχει καθιερωθεί να αποκαλείται, αφορά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Τα ποσά θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται σταδιακά από τις 29 Σεπτεμβρίου έως και τις 5 Νοεμβρίου ανάλογα με την κατηγορία των δικαιούχων και το χρόνο υποβολής των αιτήσεων και εκκαθάρισης των φορολογικών δηλώσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 31 Οκτωβρίου 2023 και όπως προβλέπεται όσοι έχουν λάβει την ενίσχυση στον πρώτο κύκλο δεν χρειάζεται να υποβάλλουν εκ νέου αίτηση ενώ για το εισοδηματικό κριτήριο θα ληφθούν υπόψη οι φετινές φορολογικές δηλώσεις.

Πάντως και για τους παλαιούς δικαιούχους, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής νέας αίτησης, μέχρι τις 25 Σεπτεμβρίου 2023, στην περίπτωση που επιθυμούν να τροποποιήσουν τον τρόπο χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης από ψηφιακή χρεωστική κάρτα σε τραπεζικό λογαριασμό, και αντίστροφα ή έχει μεταβληθεί ο αριθμός IBAN του τραπεζικού λογαριασμού της επιλογής τους.

Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

1. Για τους νέους δικαιούχους εκδίδεται νέα ψηφιακή κάρτα για την πραγματοποίηση αγορών αποκλειστικά σε παντοπωλεία, σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία, λαϊκές αγορές, διάφορα καταστήματα τροφίμων. Η νέα κάρτα θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως 31 Δεκεμβρίου 2023. Για όσους είχαν λάβει την ενίσχυση δεν θα εκδοθεί νέα κάρτα καθώς η ισχύς της κάρτας τους παρατείνεται έως 31 Δεκεμβρίου 2023. Όσοι είχαν επιλέξει ή θα επιλέξουν την καταβολή του επιδόματος σε τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν το 80% της ενίσχυσης που δικαιούνται. Δηλαδή 17,60 – 80 ευρώ το μήνα ή 52,80 – 240 ευρώ για το τρίμηνο. Στην περίπτωση αυτή η ενίσχυση χρησιμοποιείται από τους δικαιούχους χωρίς περιορισμούς.

2. Το Market Pass κυμαίνεται από 22 έως 100 ευρώ το μήνα εφόσον η καταβολή του επιδόματος γίνει σε άυλη ψηφιακή κάρτα. Για το τρίμηνο τα ποσά ανέρχονται σε 66 – 300 ευρώ.

3. 3. Η ενίσχυση καταβάλλεται σε φυσικά πρόσωπα, άγαμα ή έγγαμα ή σε κατάσταση χηρείας ή πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή εν διαστάσει ή διαζευγμένα που πληρούν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που έχουν οριστεί. Ειδικά, για τους έγγαμους ή τα πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης. Δικαιούχος είναι ο υπόχρεος σε υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή ο ένας εκ των δύο σε περίπτωση υποβολής χωριστής δήλωσης. Την ενίσχυση θα λάβουν τα φυσικά πρόσωπα που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση για το 2022 εφόσον έχουν εισόδημα έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει, 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο προσαυξημένο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού, 24.000 ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια με προσαύξηση 5.000 ευρώ για κάθε παιδί άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο. Η αξία της ακίνητης περιουσίας δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 250.000 ευρώ για άγαμους, υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και τα 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

4. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι πληρωμές της οικονομικής ενίσχυσης για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο θα γίνουν:

– Έως 29 Σεπτεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και τις 25 Σεπτεμβρίου 2023 και για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση και είναι εκ νέου δικαιούχοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023.

– Έως 5 Νοεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά τις 25 Σεπτεμβρίου και έως 31 Οκτωβρίου 2023, και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαριστούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ