Connect with us

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εκλογές 2023: Ευφορία στις αγορές από την ευρεία νίκη της ΝΔ – Θέμα χρόνου η απόκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΠΑΔΗΣ

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση υποδέχθηκαν οι αγορές το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ελλάδα, εκτιμώντας ότι η συγκρότηση ισχυρής κυβέρνησης, που είναι και το ζητούμενο είναι ακόμη πιο κοντά.

Οι αποδόσεις στα ομόλογα υποχώρησαν σημαντικά μετά τις εκλογές και πλέον η Ελλάδα μπορεί να δανείζεται από τις αγορές πιο φθηνά και από χώρες που έχουν την επενδυτική βαθμίδα, όπως για παράδειγμα η Ιταλία, αλλά και πιο ισχυρές χώρες όπως για παράδειγμα η Μ. Βρετανία.

Όλα συγκλίνουν πλέον, όχι απλά στην εκτίμηση, αλλά κυρίως στη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει την επενδυτική βαθμίδα αν όχι τον επόμενο μήνα, που είναι προγραμματισμένη η ετυμηγορία από την Fitch, τότε αυτό θα συμβεί το Φθινόπωρο που είναι προγραμματισμένες νέες αξιολογήσεις.

Η πιθανή αυτή εξέλιξη, όπως ήταν φυσικό προκάλεσε κλίμα ευφορίας, τόσο στην αγορά των ομολόγων, όσο και στο Χρηματιστήριο. Ο Γενικός Δείκτης στην Λ. Αθηνών κατέγραψε εντυπωσιακή άνοδο κατά 6,09% και διαμορφώθηκε στις 1.201,32 μονάδες, ενώ εντυπωσιακή ήταν η αύξηση των συναλλαγών που εκτινάχθηκαν στα 363 εκατ.

Μεγάλος κερδισμένος της χθεσινής ημέρας ήταν οι τράπεζες με τον κλαδικό δείκτη να σημειώνει άνοδο 12,47%.

Στην αγορά ομολόγων χθες η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, κατέγραψε κάμψη 14 μονάδων βάσης για την απόδοση του δεκαετούς ομολόγου στο 3,86%, επίπεδο που είναι 36 μονάδες βάσης χαμηλότερα σε σχέση με τον αντίστοιχο ιταλικό τίτλο και σε απόσταση 147 μονάδων βάσης από το γερμανικό bund (-58 μονάδες βάσης το spread σε ετήσια βάση).

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ιταλικό ομόλογο ήταν στο 4,3%, της Μ. Βρετανίας στο 4,08%, της Κύπρου στο 4,1%, ενώ της Ισπανίας ήταν στο 3,5%.

Επίσης ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους έχοντας καλύψει πλήρως τους εκδοτικούς στόχους της χρονιάς με την άντληση 7 δισ. ευρώ πολύ νωρίτερα από την πρώτη κάλπη και με 35 δισ. ευρώ ταμειακών διαθεσίμων, σχεδιάζει «θετικές εκπλήξεις» για τις αγορές τους επόμενους μήνες.

Παράλληλα δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, να υπάρξει ένα νέο πρόγραμμα δημοπρασιών επανεκδόσεων ομολόγων δεν θα πρέπει να αποκλείεται με στόχο την αύξηση της ρευστότητας στην αγορά.

Έρχεται έκπληξη από την Fitch

Αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει πιθανότητα – σε κάποιο βαθμό – η επενδυτική βαθμίδα να έρθει τον Ιούνιο, με την αξιολόγηση που είναι προγραμματισμένη από την Fitch, πριν από την νέα κάλπη.

Αναφέρουν πάντως ότι πως το ενδεχόμενο αυτό δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες και θεωρείται πιο πιθανό η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας να έρθει στο τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Όπως αναφέρει ο Wolfango Piccoli, συμπρόεδρος της Teneo Intelligence στο Λονδίνο, σύμφωνα με το Bloomberg, «το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας βάζει την Ελλάδα σταθερά σε καλό δρόμο για να εξασφαλίσει αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας, πιθανώς πριν από το τέλος της χρονιάς».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Moody’s η οποία συνεχίζει να βαθμολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα, χαρακτήρισε πιστωτικά θετικό το αποτέλεσμα των εκλογών, αναδεικνύοντας την προσήλωση της ΝΔ στη διαρκή βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την υγεία του τραπεζικού τομέα, τις μεταρρυθμίσεις και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες είναι:

  • Στις 9 Ιουνίου όταν αναμένεται η αξιολόγηση της Fitch,
  • Στις 20 Οκτωβρίου όταν θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της η Standard and Poor’s
  • Στις 4 Αυγούστου, η αξιολόγηση από την Scope Ratings μπορεί να δώσει επενδυτική βαθμίδα εντυπώσεων αλλά μειωμένων επιπτώσεων αφού ο οίκος δεν εντάσσεται στην ομάδα τεσσάρων που κάνει αποδεκτές η ΕΚΤ
  • Στις 15 Σεπτεμβρίου έρχεται η αξιολόγηση της Moody’s, αλλά όσο θετική και εάν είναι θεωρείται αδύνατο να καλύψει την απόσταση των τριών σκαλοπατιών που χωρίζουν την Ελλάδα από την επενδυτική βαθμίδα στη δική της κλίμακα αξιολόγησης και τέλος
  • Στις 2 Δεκεμβρίου έρχεται και πάλι η σειρά της Fitch.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ψηφιακή κάρτα εργασίας: Παράταση εφαρμογής ζητούν έμποροι και βιομήχανοι

Το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ) απέστειλε στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, επιστολή με την οποία ζητά να παραταθεί το διάστημα της πιλοτικής εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας στη βιομηχανία και στο λιανεμπόριο, σε χρονική αντιστοιχία με αυτήν που έχει ήδη αποφασιστεί για το νέο πληροφορικό σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ. 

Η παράταση αυτή της ψηφιακής κάρτας εργασίας θεωρείται επιβεβλημένη, ώστε να χορηγηθεί στη βιομηχανία και στο λιανεμπόριο το απαραίτητο χρονικό διάστημα για να ενημερωθούν για το νέο Πληροφοριακό Σύστημα του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και να προχωρήσουν στη συνέχεια στις απαιτούμενες ενέργειες για την συνολική χρήση των εφαρμογών του, όπως αναφέρει στην επιστολή του ΕΒΕΘ, την οποία υπογράφει ο Α’ αντιπρόεδρος του φορέα, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.

Υπενθυμίζεται ότι η δοκιμαστική περίοδος των εφαρμογών του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ θα ξεκινήσει την 1/5 και η πλήρης επιχειρησιακή εφαρμογή την 1/6, ενώ με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, η εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, καθώς η καταληκτική ημερομηνία της πλήρους εφαρμογής είναι η 1/4 για τη βιομηχανία και η 2/5 για το λιανεμπόριο.

«Αυτό σημαίνει ότι δεν θα είναι δυνατή η χρήση του απολογιστικού συστήματος καταχώρισης των υπερωριών και των αλλαγών στο ωράριο των εργαζομένων από τις επιχειρήσεις πριν την έναρξη της δοκιμαστικής περιόδου των εφαρμογών του ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ», υπογραμμίζει στην επιστολή του το ΕΒΕΘ.

NEWSIT

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΑΑΔΕ: Έναρξη λειτουργίας νέων υπηρεσιών σε Αττική και Θεσσαλονίκη

Με αποφάσεις του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, καθορίζεται η έναρξη λειτουργίας των Κέντρων Φορολογικών Διαδικασιών και Εξυπηρέτησης (ΚΕΦΟΔΕ) και των Υπηρεσιών Φορολογικής Εξυπηρέτησης Αττικής και Θεσσαλονίκης και η σταδιακή μεταφορά σε αυτές των αρμοδιοτήτων των υφιστάμενων σήμερα ΔΟΥ.

Ταυτόχρονα, οριστικοποιούνται οι ημερομηνίες για την έναρξη λειτουργίας των Κέντρων Φορολογίας Κεφαλαίου (ΚΕΦΟΚ) Αττικής και Θεσσαλονίκης, καθώς και του Κέντρου Βεβαίωσης και Είσπραξης (KEBEIΣ) Θεσσαλονίκης.

Με βάση τις σχετικές αποφάσεις, ο χρονοπρογραμματισμός διαμορφώνεται ως εξής:

ΚΕΦΟΚ Αττικής & Θεσσαλονίκης

Ι. ΚΕΦΟΚ Αττικής – Έναρξη λειτουργίας στις 22/4/2024

ΙΙ. ΚΕΦΟΚ Θεσσαλονίκης – Έναρξη λειτουργίας στις 17/06/2024

ΚΕΒΕΙΣ Θεσσαλονίκης – Έναρξη λειτουργίας στις 13/5/2024

ΚΕΦΟΔΕ Αττικής και Θεσσαλονίκης

Ι. ΚΕΦΟΔΕ Αττικής – Έναρξη λειτουργίας στις 17/6/2024

ΙΙ. ΚΕΦΟΔΕ Θεσσαλονίκης – Έναρξη λειτουργίας στις 15/7/2024

Στις Υπηρεσίες Φορολογικής Εξυπηρέτησης παραμένει, προσωρινά, η αρμοδιότητα της παραλαβής δήλωσης ακινησίας και άρσης αυτής, στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η χρήση ψηφιακών μέσων, η οποία ασκείται στα πλαίσια της χωρικής αρμοδιότητας της αντίστοιχης πρώην ΔΟΥ.

Tα υφιστάμενα Γραφεία Εξυπηρέτησης Φορολογουμένων (ΓΕΦ) των Υπηρεσιών Φορολογικής Εξυπηρέτησης μετεξελίσσονται σε Γραφεία Φορολογικής Εξυπηρέτησης και προβλέπεται η δυνατότητα σύστασης τεσσάρων επιπλέον Γραφείων, προς στέγαση σε χώρους των Δήμων Ζωγράφου, Κρωπίας, Φιλοθέης-Ψυχικού και Αιγάλεω, αντίστοιχα

NEWSIT

Continue Reading

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αγρότες: Τι προβλέπουν οι αγορές για τις τιμές καλαμποκιού, σόγιας, ζάχαρης, χυμού πορτοκαλιού και βαμβακιού

Προβλέψεις των αγορών για τις τιμές του καλαμποκιού, της σόγιας, της ζάχαρης, του χυμού πορτοκαλιού και του βαμβακιού περιλαμβάνει το τρίτο Δελτίο Τιμών αγροτικών προϊόντων για το 2024, της Τράπεζας Πειραιώς.

Αυξημένη διάθεση για ανάληψη ρίσκου επικράτησε στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα, σε μηνιαίο επίπεδο, με τις μετοχικές αγορές να καταγράφουν σημαντικά κέρδη, καθώς τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι ικανοποιητικά, με το 3ο Δελτίο Τιμών αγροτικών προϊόντων για το 2024, της Τράπεζας Πειραιώς.

Αντίθετα, στην Ευρωζώνη, η εικόνα στασιμότητας δεν φάνηκε να μεταβάλλεται σημαντικά, παρά την ελαφρά βελτίωση των πρόδρομων δεικτών, με τις πληθωριστικές πιέσεις να επιβραδύνονται.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν και οι αποφάσεις της Fed και της ΕΚΤ, οι οποίες διατήρησαν αμετάβλητη τη νομισματική τους πολιτική, θέτοντας ως χρονικό σημείο έναρξης των επιτοκιακών μειώσεων τον Ιούνιο. Το δολάριο υποχώρησε, ενισχύοντας αξίες, που αποτυπώνονται σε δολαριακούς όρους (εμπορεύματα, βιομηχανικά και πολύτιμα μέταλλα, καθώς και ενέργεια).

Το θετικό κλίμα στις διεθνείς κεφαλαιαγορές επηρέασε και τον δείκτη αγροτικών προϊόντων που ενισχύθηκε, ενώ μεικτή εικόνα παρουσίασαν οι επιμέρους αποδόσεις των αγροτικών προϊόντων. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι τιμές του καλαμποκιού και της σόγιας, ενώ σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι τιμές στον χυμό, στη ζάχαρη, στο ρύζι, στο σιτάρι και στο βαμβάκι.

Σύμφωνα με τον ΝΟΑΑ, οι προβλέψεις για το El-Ninio εκτιμώνται ηπιότερες έως τον Απρίλιο-Ιούνιο 2024 (83% πιθανότητα), με αυξανόμενες πιθανότητες να αναπτυχθεί το La-Ninia τον Ιούνιο-Αύγουστο 2024 (62% πιθανότητα), επηρεάζοντας τις καλλιέργειες της Ν. Αμερικής (κυρίως καλαμπόκι, σόγια και ζάχαρη), χωρίς, όμως, ακόμη να έχει προεξοφληθεί στις τιμές τους.

Σε επιμέρους επίπεδο, η αναμενόμενη ενίσχυση της προσφοράς, παρά την ύπαρξη επιβολής δασμών στις ρωσικές εισαγωγές σιταριού, δύναται να μειώσει την τιμή του σιταριού. Για τη ζάχαρη, η εκτιμώμενη μεγαλύτερη ινδική παραγωγή φαίνεται να έχει προεξοφληθεί στην υποχώρηση της τιμής της, μία τάση που δύναται να συνεχιστεί.

Οι πρόσφατες ισχυρές βροχοπτώσεις στην Αργεντινή έχουν εγείρει ανησυχίες για πιθανότητα μειωμένης παραγωγής, ενισχύοντας τις τιμές στο καλαμπόκι.

Για τον χυμό πορτοκαλιού, οι ανησυχίες της αγοράς όσον αφορά την προσφορά, αναμένεται να διατηρηθούν, πλέον, όμως, επικεντρώνονται στις καλλιέργειες της Ν. Ευρώπης, με ενδεχόμενη ενίσχυση των τιμών.

Η συνέχιση των κινεζικών εισαγωγών βαμβακιού ως αναπλήρωση των εθνικών αποθεμάτων δύναται να επιδράσει θετικά στην τιμή του βαμβακιού, αν και οι εκτιμήσεις για αυξημένη ινδική παραγωγή πιθανά να περιορίσουν αυτή τη δυναμική. Για τη σόγια, κυριαρχεί έντονα η αβεβαιότητα σχετικά με το που θα διαμορφωθεί το επίπεδο της παγκόσμιας προσφοράς σόγιας, με τους επενδυτές να ενισχύουν σημαντικά τις θέσεις πώλησης στα ΣΜΕ σόγιας.

Η πτωτική τάση στην τιμή του ρυζιού δύναται να συνεχιστεί, καθώς οι προβλέψεις για την ινδική παραγωγή ρυζιού, φέτος, αναμένεται να ξεπεράσουν το επίπεδο παραγωγής του 2023.

Σε μηνιαίο επίπεδο, ανοδικά κινήθηκαν τόσο ο δείκτης των εμπορευμάτων (+3,56%) όσο και ο δείκτης των αγροτικών προϊόντων (+2,16%). Ως πιθανοί λόγοι μπορούν να αναφερθούν η υπερβάλλουσα ζήτηση σε σχέση με την προσφορά, τα στοιχεία για τις εμπορευματικές συναλλαγές στην Κίνα και η υποχώρηση του δολαρίου.

Παράλληλα, η τεχνική εικόνα του δείκτη βελτιώθηκε σε σχετικά θετική (από σχετικά αρνητική). Ωστόσο, το ισοζύγιο των κινδύνων στην παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει καθοδικό, λαμβανομένης και της διατήρησης της σύσφιγξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ