Connect with us

ΔΙΕΘΝΗ

Το TikTok προσφεύγει κατά της απαγόρευσής του στην Μοντάνα

Το TikTok κατέθεσε όπως ήταν αναμενόμενο προσφυγή κατά της απόφασης της πολιτείας της Μοντάνα για απαγόρευση στη χρήση του.

Η απαγόρευση αυτή «παραβιάζει το Σύνταγμα των ΗΠΑ με πολλούς τρόπους», καταγγέλλει το TikTok «και κυρίως την Πρώτη Τροπολογία η οποία εγγυάται την ελευθερία της έκφρασης».

Το TikTok ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance και πολλοί Αμερικανοί πολιτικοί εκτιμούν πως η πλατφόρμα, την οποία χρησιμοποιούν 150 εκατομμύρια Αμερικανοί, επιτρέπει στο Πεκίνο να κατασκοπεύει και να χειραγωγεί τους χρήστες. Η εταιρεία το διαψεύδει κατηγορηματικά.

Στα μέσα Απριλίου το κοινοβούλιο της Μοντάνα υιοθέτησε νομοσχέδιο που απαγορεύει από την 1η Ιανουαρίου 2024 τη διάθεση της πλατφόρμας TikTok από τα καταστήματα εφαρμογών για κινητά τηλέφωνα (Apple και Google), επί ποινή προστίμου 10.000 δολαρίων την ημέρα.

Ο νόμος θα ακυρωθεί αν η ByteDance εξαγοραστεί από αμερικανική εταιρεία ή εταιρεία χώρας που δεν θεωρείται εχθρός των ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος έχει απαιτήσει η ByteDance να βρει αυτού του τύπου τη λύση για να της επιτραπεί να συνεχίσει να δραστηριοποιείται στη χώρα. Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν συζητά με το Κογκρέσο διάφορα σχέδια νόμου για να απαγορευτεί η εφαρμογή TikTok, καθώς τα εκτελεστικά διατάγματα που είχε υπογράψει ο προκάτοχός του Ντόναλντ Τραμπ προς τον σκοπό αυτό δεν είχαν αποτέλεσμα.

Διάφοροι οργανισμοί, από ομοσπονδιακές υπηρεσίες στις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το BBC, έχουν απαγορεύσει στους εργαζόμενούς τους να έχουν την εφαρμογή αυτή στα κινητά τους τηλέφωνα. Η Ινδία την απαγόρευσε εντελώς το 2020.

«Όσα προσάπτονται στο TikTok αφορούν και άλλα social media»

Στη προσφυγή του το TikTok αναφέρεται και στην αρχή της ισονομίας: «Αντί να δημιουργηθεί ρυθμιστικό πλαίσιο γενικώς για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο νόμος απαγορεύει το TikTok και μόνο το TikTok για τιμωρητικούς λόγους που βασίζονται σε θεωρητικές ανησυχίες για την ασφάλεια των δεδομένων και τον έλεγχο του περιεχομένου».

Δημοκρατικοί πολιτικοί έχουν ήδη υπογραμμίσει ότι πολλά από τα όσα προσάπτονται στο TikTok αναφορικά με το απόρρητο των δεδομένων, την παραπληροφόρηση ή τις βλαπτικές του συνέπειες στην υγεία των πιο νέων (εθισμός, κατάθλιψη) αφορούν και τα άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μόλις ο Γκρεγκ Τζιανφόρτε,ο κυβερνήτης της Μοντάνα, επικύρωσε το νομοσχέδιο την Τετάρτη, πολλές φωνές υψώθηκαν για να κατηγορήσουν την πολιτεία για λογοκρισία ή για να επισημάνουν ότι θα είναι δύσκολο να εφαρμοστεί ο νόμος, από πρακτική και νομική άποψη.

«Με αυτή την απαγόρευση ο κυβερνήτης Τζιανφόρτε και το κοινοβούλιο της Μοντάνα καταπατούν την ελευθερία του λόγου εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων που χρησιμοποιούν την εφαρμογή αυτή για να εκφράζονται, να βρουν πληροφορίες και να προωθήσουν τη μικρή του επιχείρηση στο όνομα του αντικινεζικού αισθήματος», είχε δηλώσει την Τετάρτη ο Κίγκαν Μεντράνο στέλεχος της ένωσης προάσπισης των πολιτικών δικαιωμάτων ACLU.

Πέντε χρήστες του TikTok έχουν ήδη προσφύγει στο ομοσπονδιακό δικαστήριο της Μοντάνα ζητώντας την ακύρωση του νόμου.

Βάσει της Πρώτης Τροπολογίας του αμερικανικού Συντάγματος «το TikTok έχει το δικαίωμα να διανέμει πληροφορίες και οι χρήστες έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν πληροφορίες και να τις αναμεταδίδουν», επεσήμανε η Λιρίσα Λίντσκι καθηγήτρια νομικής στο πανεπιστήμιο της Φλόριντα.

Κατά συνέπεια ο νόμος «είναι πολύ πιθανό να θεωρηθεί αντισυνταγματικός», εκτίμησε.

Μη κυβερνητικές οργανώσεις και Δημοκρατικοί πολιτικοί επαναλαμβάνουν εξάλλου ότι οι χρήστες θα μπορούν μέσω VPN να παρακάμπτουν τον νόμο χωρίς να έχουν κυρώσεις, διότι η νομοθεσία προβλέπει την επιβολή προστίμου μόνο στα καταστήματα εφαρμογών.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ εξαπέλυσε επίθεση στο Ιράν, σύμφωνα με αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα – Ιράν: «Καμιά» σοβαρή ζημιά μετά τις εκρήξεις

Το Ισραήλ εξαπέλυσε σήμερα επιδρομή στο Ιράν σε ανταπόδοση για την ιρανική επίθεση εναντίον της ισραηλινής επικράτειας το σαββατοκύριακο με εκατοντάδες drones και πυραύλους, μεταδίδουν αμερικανικά ΜΜΕ, επικαλούμενα αξιωματούχους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης: 

Τα ABC News, CBS και CNN, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκαν σε επιχείρηση για την οποία είχε ενημερωθεί η αμερικανική κυβέρνηση. Το NBC διευκρίνισε πως δεν υπήρξε αμερικανική συμμετοχή.

Το CNN διευκρίνισε πως η επιχείρηση δεν είχε στόχο ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις, επικαλούμενο επίσης αμερικανό αξιωματούχο.

Ο Λευκός Οίκος δεν έχει σχολιάσει ως τώρα. Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του Πενταγώνου περιορίστηκε να απαντήσει «δεν έχουμε τίποτε να πούμε αυτή τη στιγμή».,

Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας σε διάφορες πόλεις, μετέδωσαν ιρανικά κρατικά ΜΜΕ, ενώ η κρατική ραδιοφωνία και τηλεόραση ανέφερε πως ακούστηκαν εκρήξεις στην Ισφαχάν, στο κεντρικό τμήμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Το Ισραήλ διεμήνυσε αυτή την εβδομάδα πως θα ανταποδώσει την επίθεση του Ιράν το σαββατοκύριακο με πάνω από 350 drones και πυραύλους, σχεδόν το σύνολο των οποίων καταστράφηκε εν πτήσει. Η επίθεση αυτή έγινε σε αντίποινα για τον πολύνεκρο βομβαρδισμό στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό, την πρωτεύουσα της Συρίας, που η Τεχεράνη απέδωσε στον ισραηλινό στρατό.

Ιράν: «Καμιά» σοβαρή ζημιά μετά τις εκρήξεις 

Tο επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA μεταδίδει πως δεν αναφέρθηκε «καμιά μείζων ζημιά» έπειτα από τις εκρήξεις που ακούστηκαν τα ξημερώματα. «Μετά την ενεργοποίηση της αντιαεροπορικής άμυνας σε ορισμένες περιοχές της χώρας», δεν αναφέρθηκε «καμιά ζημιά ή έκρηξη μεγάλης κλίμακας», σύμφωνα με το πρακτορείο, που βασίζεται σε πληροφορίες δημοσιογράφων του.

Πηγή του Press TV: Δεν έγινε επίθεση ξένης δύναμης στο Ιράν 

Δεν έγινε ξένη επίθεση εναντίον ιρανικών πόλεων, συμπεριλαμβανομένης της Ισφαχάν, δήλωσε «ενημερωμένη πηγή» του ιρανικού τηλεοπτικού δίκτυο Press TV, παρά τις πληροφορίες αμερικανικών μέσων ενημέρωσης που αναφέρουν το ακριβώς αντίθετο και παρότι νωρίτερα μεταδόθηκε από ιρανικά ΜΜΕ πως ενεργοποιήθηκαν συστοιχίες της αντιαεροπορικής άμυνας για να αναχαιτίσουν drones στη συγκεκριμένη πόλη του κεντρικού Ιράν, όπου βρίσκεται βάση της ιρανικής πολεμικής αεροπορίας.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Πλημμύρα του αιώνα στο Ντουμπάι: Οι θεωρίες συνωμοσίας για την «σπορά νεφών» και η απάντηση των ειδικών

Ασύλληπτες ήταν οι εικόνες από τις ισχυρότατες βροχοπτώσεις στο Ντουμπάι, σε μία από τις θερμότερες και ξηρότερες περιοχές του πλανήτη. Δρόμοι πλημμύρισαν, αυτοκίνητα θάφτηκαν κάτω από το νερό, άνθρωποι παγιδεύτηκαν, πτήσεις ακυρώθηκαν καθώς οι διάδρομοι προσγείωσης έγιναν ποτάμια.

Οι εικόνες από το πλημμυρισμένο Ντουμπάι λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων, έκαναν τον γύρο διαδικτύου και επανέφεραν στο προσκήνιο θεωρίες συνωμοσίας για τη σπορά των νεφών, μία τεχνική «ψεκασμού» στα σύννεφα που χρησιμοποιείται για την παραγωγή περισσότερης βροχής ώστε να αντιμετωπιστεί η έλλειψη νερού. 

Η σπορά νεφών όμως ήταν η αιτία για την έντονη βροχόπτωση; Αυτή προκάλεσε την πλημμύρα του αιώνα στο Ντουμπάι; Οι επιστήμονες απαντούν πως όχι και χτυπούν καμπανάκι για την κλιματική αλλαγή.

Η καταιγίδα είχε χτυπήσει αρχικά το Ομάν την Κυριακή (14.04.2024) προτού σφυροκοπήσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα την Τρίτη.

Στην Αλ Αΐν, μια πόλη που συνορεύει με το Ομάν, σημειώθηκε ρεκόρ βροχόπτωσης 254 χιλιοστών – περισσότερο νερό από όσο πέφτει στην χώρα – κατά μέσο όρο – σε έναν ολόκληρο το χρόνο.

Μήπως η «σπορά των νεφών» προκάλεσε την «βόμβα βροχής»;

Οι βροχοπτώσεις είναι σπάνιες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και αλλού στην Αραβική Χερσόνησο, που είναι συνήθως γνωστή για το ξηρό κλίμα της ερήμου, με τις θερμοκρασίες το καλοκαίρι να μπορεί να εκτοξευθούν πάνω από 50 βαθμούς Κελσίου.

Αλλά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν δεν έχουν επίσης συστήματα αποχέτευσης για να αντιμετωπίσουν τις έντονες βροχοπτώσεις και οι βυθισμένοι στο νερό δρόμοι δεν είναι ασυνήθιστοι κατά τη διάρκεια βροχοπτώσεων.

https://youtube.com/watch?v=lG42pDRXODc%3Ffeature%3Doembed

Όπως αναφέρει ανάλυση στο Reuters, μετά τα γεγονότα της Τρίτης, τέθηκαν ερωτήματα εάν η σπορά των νεφών, μια διαδικασία γνωστή στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, θα μπορούσε να είχε προκαλέσει τις έντονες βροχοπτώσεις.

Τι είναι η σπορά νεφών; Η σπορά νεφών είναι μια διαδικασία κατά την οποία χημικές ουσίες εμφυτεύονται στα σύννεφα για να αυξήσουν τις βροχοπτώσεις σε ένα περιβάλλον όπου η λειψυδρία προκαλεί ανησυχία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που βρίσκονται σε μια από τις πιο ζεστές και ξηρές περιοχές της γης, ηγούνται της προσπάθειας για τη δημιουργία νεφών και την αύξηση των βροχοπτώσεων.

Όμως η μετεωρολογική υπηρεσία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων διευκρίνισε στο Reuters ότι δεν υπήρχαν τέτοιες επιχειρήσεις πριν από την καταιγίδα.

Τελικά τι έφταιξε;

Οι τεράστιες βροχοπτώσεις μάλλον οφείλονταν σε ένα κανονικό καιρικό σύστημα που επιδεινώθηκε από την κλιματική αλλαγή, λένε οι ειδικοί.

Ένα σύστημα χαμηλής πίεσης στην ανώτερη ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με χαμηλή πίεση στην επιφάνεια είχε λειτουργήσει σαν «συμπίεση» της πίεσης στον αέρα, σύμφωνα με τον Esraa Alnaqbi, ανώτερο μετεωρολόγο στο Εθνικό Κέντρο Μετεωρολογίας της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Αυτή η συμπίεση, που εντάθηκε από την αντίθεση μεταξύ των θερμότερων θερμοκρασιών στο επίπεδο του εδάφους και των ψυχρότερων θερμοκρασιών ψηλότερα, δημιούργησε τις συνθήκες για την ισχυρή καταιγίδα, διευκρίνισε.

Το «ανώμαλο φαινόμενο» δεν ήταν απίθανο να συμβεί τον Απρίλιο, καθώς όταν αλλάζει η εποχή, η πίεση αλλάζει γρήγορα, είπε, προσθέτοντας ότι η κλιματική αλλαγή πιθανότατα συνέβαλε επίσης στην καταιγίδα.

Οι επιστήμονες που ασχολούνται με το κλίμα λένε ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας, που προκαλείται από την ανθρωπογενή κλιματική αλλαγή, οδηγεί σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των έντονων βροχοπτώσεων.

«Οι βροχοπτώσεις από καταιγίδες, όπως αυτές που παρατηρήθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα τις τελευταίες ημέρες, παρουσιάζουν μια ιδιαίτερα ισχυρή αύξηση με την υπερθέρμανση.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μεταφορά, η οποία είναι η ισχυρή ανοδική τάση στις καταιγίδες, ενισχύεται σε έναν θερμότερο κόσμο», δήλωσε ο Dim Coumou, καθηγητής ειδικός στο ακραία κλίματα σε Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ.

Η Friederike Otto, λέκτορας για την επιστήμη του κλίματος στο Imperial College του Λονδίνου, είπε ότι οι βροχοπτώσεις γίνονται πολύ πιο έντονες σε όλο τον κόσμο καθώς το κλίμα θερμαίνεται και μια πιο ζεστή ατμόσφαιρα μπορεί να συγκρατήσει περισσότερη υγρασία.

«Είναι παραπλανητικό να μιλάμε για τη σπορά των νεφών ως την αιτία των έντονων βροχοπτώσεων» τόνισε.

https://youtube.com/watch?v=6xIST9euK-o%3Ffeature%3Doembed

«Η σπορά των νεφών δεν μπορεί να δημιουργήσει σύννεφα από το τίποτα. Ενθαρρύνει το νερό που βρίσκεται ήδη στον ουρανό να συμπυκνώνεται γρηγορότερα και να ρίχνει νερό σε ορισμένα σημεία. Έτσι πρώτα, χρειάζεται την υγρασία. Χωρίς αυτήν, δεν θα υπήρχαν σύννεφα» πρόσθεσε.

Η υπερθέρμανση του πλανήτη είχε ως αποτέλεσμα να είναι «εξαιρετικά» ζεστό το νερό στις θάλασσες γύρω από το Ντουμπάι, όπου υπάρχει επίσης πολύ ζεστός αέρας, δήλωσε ο Mark Howden, Διευθυντής στο Ινστιτούτο του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας για Κλίμα, Ενέργεια και Λύσεις Καταστροφών.

Η Gabi Hegerl, κλιματολόγος στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, τόνισε ότι οι ακραίες βροχοπτώσεις, όπως στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Ομάν, είναι πιθανό να επιδεινωθούν σε πολλά μέρη λόγω των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

NEWSIT

Continue Reading

ΔΙΕΘΝΗ

Η Ουκρανία χτύπησε ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κριμαία

Οι Ένοπλες Δυνάμεις στην Ουκρανία χτύπησαν ρωσικό στρατιωτικό αεροδρόμιο στην Κριμαία, όπως ανακοίνωσε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι που έδωσε συγχαρητήρια στον στρατηγό Σίρσκι για την επιχείρηση.

«Σήμερα, οι ένοπλες δυνάμεις στην Ουκρανία κατάφεραν ένα πλήγμα ακριβείας εναντίον των κατακτητών στο Τζανκόι, σε ένα αεροδρόμιο στην Κριμαία», είπε ο Ζελένσκι σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του που δόθηκε απόψε στη δημοσιότητα.

«Σας ευχαριστώ, πολεμιστές. Σας ευχαριστώ για την ακρίβειά σας. Ευχαριστώ τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων (Ολεξάντρ) Σίρσκι για την οργάνωση αυτής της επιχείρησης», συμπλήρωσε.

Ο ουκρανός πρόεδρος εξέφρασε επίσης τις ευχαριστίες του προς όλους τους στρατιώτες που συμμετέχουν σε «ειδικές επιχειρήσεις» για την καταστροφή στρατιωτικών υποδομών του εχθρού.

Η περιοχή Τζανκόι βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της Κριμαίας, της ουκρανικής χερσονήσου που προσάρτησε η Ρωσία το 2014. Σύμφωνα με ουκρανούς αξιωματούχους, η ευρύτερη περιοχή έχει μετατραπεί στη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας.

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ