Connect with us

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές 2023: Ο ΣΥΡΙΖΑ ψάχνει τις αιτίες της βαριάς ήττας του – Απλή αναλογική, αφήγημα και Κατρούγκαλος

Μέσα στα επόμενα εικοσιτετράωρα θα συνεδριάσει, με διευρυμένη σύνθεση, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου τα στελέχη του να αναλύσουν τους λόγους της βαριάς ήττας του κόμματός τους αλλά και να εξετάσουν το νέο αφήγημα με το οποίο θα πάνε στις επόμενες εκλογές.

Σε μία πρώτη ανάλυση, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ωστόσο ότι υπάρχουν μία σειρά από λόγοι που τα πράγματα ήρθαν τόσο άσχημα για τον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές της Κυριακής (21.05.2023).

Κατ’ αρχήν θεωρούν ότι τα αλλεπάλληλα προεκλογικά αφηγήματα που χρησιμοποίησαν – προοδευτική διακυβέρνηση, κυβέρνηση ηττημένων, κυβέρνηση ανοχής – μπέρδεψαν τους πολίτες αντίθετα με την ΝΔ που είχε ένα και μοναδικό σενάριο, αυτό της αυτοδυναμίας.

«Το “Μητσοτάκης ή χάος” όπως φαίνεται “έπιασε” στους πολίτες αντίθετα με αυτό που λέγαμε εμείς» παραδέχονται τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία δεν έκρυβαν την απογοήτευση τους για τα αποτελέσματα.

Το δεύτερο θέμα έχει να κάνει με το γεγονός ότι τελικά η απλή αναλογική λειτούργησε κατά του ΣΥΡΙΖΑ, αφού οι αριστεροί ψηφοφόροι πήγαν και στα μικρότερα κόμματα της Αριστεράς, όπως για παράδειγμα στο ΚΚΕ, στο ΜέΡΑ25 και στην Πλεύση Ελευθερίας. Ακόμα ένα ποσοστό από τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, που στο παρελθόν είχαν πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, επέστρεψε στην βάση του.

Ο τρίτος λόγος -λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ- έχει να κάνει και με τις δηλώσεις του Γιώργου Κατρούγκαλου, ο οποίος έστειλε ένα μεγάλο κομμάτι της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην ΝΔ.

Προφανώς, η επόμενη μέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι εύκολη, αφού το σημαντικότερο είναι να μπορέσει να βρει αφήγημα για την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Ένα αφήγημα ξεκάθαρο, το οποίο δεν θα ξαναβάλει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε συζητήσεις γύρω από το διακύβευμα της κάλπης.

Κάποιοι ωστόσο υποστηρίζουν ότι το τόσο μεγάλο ποσοστό του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να τρομάξει τους πολίτες και κάποιοι από αυτούς που επέλεξαν τα μικρότερα κόμματα να επιστρέψουν στην βάση τους.

Θέμα για τον Αλέξη Τσίπρα, τη συγκεκριμένη στιγμή, δεν υπάρχει. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μιλώντας χθες με τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι «πάμε όλοι ενωμένοι για την επόμενη εκλογική μάχη».

Όλα, όπως δείχνουν τα πράγματα, θα ξεκινήσουν μέσα στο καλοκαίρι και θα κορυφωθούν το φθινόπωρο καθώς οι περισσότεροι θεωρούν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα δρομολογήσει τις εξελίξεις. Δηλαδή ένα νέο συνέδριο το οποίο θα ασχοληθεί με όλα τα θέματα που αφορούν την ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σήμερα – Ανακοινώνεται αύξηση κατώτατου μισθού

Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη θα συνεδριάσει στις 11:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, το υπουργικό συμβούλιο.

Τα θέματα της συνεδρίασης είναι:

– Εισήγηση από την υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου σχετικά με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες,

– Παρουσίαση από τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σταϊκούρα και την υφυπουργό Χριστίνα Αλεξοπούλου των πρωτοβουλιών: α) Νέο κυρωτικό πλαίσιο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και άλλες διατάξεις για την ασφαλή κινητικότητα, β) Πλαίσιο αναδιάρθρωσης των αστικών συγκοινωνιών της Π.Ε. Θεσσαλονίκης,

– Παρουσίαση από τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρη Καιρίδη του νομοσχεδίου: α) Αυστηροποίηση ποινών, εναρμόνιση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, παρεμβάσεις στον Κώδικα Νομοθεσίας για την υποδοχή και τη διεθνή προστασία πολιτών τρίτων χωρών και ανιθαγενών, β) Διατάξεις για τη νόμιμη μετανάστευση,

– Παρουσίαση από τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη του νομοσχεδίου: α) Εισαγωγή πλαισίου για αναψηλάφηση λόγω έκδοσης οριστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, β) Παρεμβάσεις στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, γ) Ρυθμίσεις για τους δικαστικούς υπαλλήλους,

– Παρουσίαση από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη του νομοσχεδίου: α) Διεπαγγελματικές οργανώσεις, β) Διαχείριση και προστασία ακινήτων Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, γ) Ρυθμίσεις θεμάτων εποπτευόμενων φορέων,

– Εισήγηση από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη σχετικά με την έγκριση Σχεδίων Διαχείρισης Λεκανών Απορροής Ποταμών,

– Εισήγηση από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου σχετικά με την επιλογή Διοικητή Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας – Θα μιλήσουν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί

Ολοκληρώνεται σήμερα Πέμπτη η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία αναμένεται να ξεκινήσει περί τις 8 με 9 το βράδυ.

Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας 

Συνεχίζεται σήμερα η συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής επί της πρότασης δυσπιστίας 

ΠΟΛΙΤΙΚΉ /Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024, 06:10:37 / Τελευταία Ενημέρωση: 07:03 / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνεχίζεται σήμερα Τετάρτη στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, που κατέθεσε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. 

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 9 το πρωί και θα συνεχίσει χωρίς διακοπή μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Αύριο Πέμπτη η συζήτηση θα επαναληφθεί από τις 9 το πρωί με στόχο η ονομαστική ηλεκτρονική ψηφοφορία να ξεκινήσεις περί τις 8 με 9 το βράδυ.

Η τριήμερη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας στην Ολομέλεια, θα ολοκληρωθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών (κατ’ αντίστροφη σειρά της κοινοβουλευτικής δύναμης των κομμάτων) και θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης: 

Πρόταση δυσπιστίας-Δ. Καιρίδης: Σύρεστε πίσω από τον παροξυσμό και την συνωμοσιολογία του κ. Βελόπουλου- Αντιπαράθεση με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους της αντιπολίτευσης

Πρόταση δυσπιστίας: Ειρ. Αγαπηδάκη: Πρωτοφανής, απροκάλυπτη και απροσχημάτιστη συμπαράταξη με συμφέροντα που επιχειρούν την αποσταθεροποίηση της εκλεγμένης κυβέρνησης

Πρόταση δυσπιστίας: Χρ. Σταϊκούρας: Να είναι περισσότεροι προσεκτικοί όσοι εξάγουν βιαστικά συμπεράσματα 

Θ. Τζάκρη: Η πρόταση δυσπιστίας αποτυπώνει το δημόσιο αίσθημα

Πρόταση Δυσπιστίας-Θ. Παφίλης: Η δική μας μομφή είναι η καθημερινή προσπάθεια οργάνωσης του λαϊκού αγώνα

Πρόταση Δυσπιστίας-Ε. Τσακαλώτος: Η κυβέρνηση δεν έμαθε το βασικό μάθημα του Watergate

Πρόταση Δυσπιστίας – Θ. Πλεύρης: Συμπεριφέρεστε ως συνήγοροι υπεράσπισης του σταθμάρχη και όχι των θυμάτων για μικροπολιτικό όφελος

Πρόταση Δυσπιστίας – Μ. Βορίδης: Το ΠΑΣΟΚ έχει αναπτύξει προνομιακή σχέση με συγκεκριμένο εκδοτικό συγκρότημα – Μ. Κατρίνης: Η απάντηση στην κυβερνητική λασπολογία, βρίσκεται στο tweet του Αντώνη Καρακούση

Βουλή – Πρόταση δυσπιστίας – Ν. Παππάς: Οι παραβιάσεις του κράτους δικαίου δεν έχουν προηγούμενο

Πρόταση Δυσπιστίας: Πολύωρες και μεταμεσονύχτιες οι συνεδριάσεις μέχρι το βράδυ της Πέμπτης

Βουλή-πρόταση δυσπιστίας-Μ. Αποστολάκη: Κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση παραβίαση του κράτους δικαίου

Πρόταση Δυσπιστίας-Κ. Χήτας: «Μέγας χορηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο Νίκος Ανδρουλάκης»

Πρόταση Δυσπιστίας-Ι. Κόντης: Δεν είναι δημοκρατική στάση να αποκλείονται κόμματα εκλεγμένα από τέτοιες σοβαρές διαδικασίες

Πρόταση Δυσπιστίας-Ν. Βρεττός: Δεκανίκι στην κυβέρνηση η πρόταση δυσπιστίας

Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει άλλη επιλογή-Θα προσέλθει στη Βουλή να απολογηθεί για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης του, για την τραγωδία των Τεμπών και για ό,τι άλλο προσβάλλει το κράτος δικαίου και τους θεσμούς

«Αναλαμβάνω σήμερα μια κρίσιμη θεσμικά πρωτοβουλία γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει πια συνήθειά της τη συστηματική υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας. Σε μια σειρά από σκάνδαλα βιώνουμε το ίδιο μοτίβο: Διαφθορά, συγκάλυψη, ατιμωρησία» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ, που κατέθεσαν από κοινού με το ΠΑΣΟΚ-Κινάλ που ανέλαβε την πρωτοβουλία, οι ΚΟ των ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας.

Είπε ότι «σε κάθε σκάνδαλο και κυβερνητική αποτυχία» η πολιτική επιλογή της κυβέρνησης είναι «να κρύβει την αλήθεια, αντί να ακολουθεί τον δύσκολο δρόμο της ευθύνης».

Πρόσθεσε, ότι είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης «η ατιμωρησία και η συγκάλυψη, πλήττοντας την αξιοπιστία των θεσμών και απαξιώνοντας στα μάτια της κοινωνίας την πολιτική».

Υπενθύμισε, ότι πριν από μερικές μέρες στη Βουλή «απέναντι στην άδεια καρέκλα του πρωθυπουργού και του κ. Καραμανλή είχα επισημάνει ότι η τραγωδία στα Τέμπη συμβολίζει την θεσμική, ηθική και πολιτική χρεωκοπία» της κυβέρνησης.

Ο Ν. Ανδρουλάκης είπε ότι από τις 28 Φεβρουαρίου 2023, όταν 57 άνθρωποι έχασαν με άδικο και βίαιο τρόπο τη ζωή τους, «το πανελλήνιο παρακολουθεί μια προσπάθεια μεθοδικής συγκάλυψης».

«Ο τόπος της τραγωδίας αλλοιώθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, εμείς ζητήσαμε Προανακριτική Επιτροπή βάσει του πορίσματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας για τη μη εκτέλεση της Σύμβασης 717 και είπατε “όχι”. Η δε Εξεταστική Επιτροπή την οποία υπερψηφίσατε απέκλεισε κρίσιμους μάρτυρες που είχαν άμεση γνώση για τη σημερινή κατάσταση του δικτύου, τη διαχείριση της σύμβασης της τηλεδιοίκησης, αλλά και τις πολιτικές αποφάσεις του κ. Καραμανλή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών» ανέφερε, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι είχε «το θράσος να αποκλείσει από τη λίστα μαρτύρων ακόμα και την πρώην Επιθεωρήτρια της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Μάγδα Γεροντίδου, η οποία ερεύνησε για δύο χρόνια την επίμαχη Σύμβαση 717 μέχρι να αντικατασταθεί από τη διοίκηση της Αρχής».

Είπε, ότι στο Πόρισμα που κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή η κυβερνητική πλειοψηφία «αποδίδει πλήρη ευθύνη για την τραγωδία σε ανθρώπινο λάθος», προσθέτοντας «αγνοείτε ακόμη και το Πόρισμα της τριμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που εσείς ορίσατε και η οποία επισημαίνει καθαρά ότι αν το σύστημα αυτόματης τηλεδιοίκησης και το σύστημα αυτόματης πέδησης λειτουργούσαν, οι αμαξοστοιχίες δεν θα είχαν συγκρουστεί ποτέ».

«Προχθές είχαμε ένα νέο γεγονός: Δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας ανέδειξε ότι λίγες ώρες μετά το έγκλημα στα Τέμπη ενώ ακόμη όλη η Ελλάδα θρηνούσε, παγωμένος όλος ο ελληνικός λαός απο το σοκ της απώλειας 57 συνανθρώπων μας η μόνη αγωνία κάποιων στη κυβέρνηση ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση, το μικροκομματικό συμφέρον, πως θα ενισχυθεί με τον πιο θλιβερό τρόπο ότι για όλα φταίει ο μοιραίος σταθμάρχης που εσείς, όμως, παράνομα είχατε διορίσει σε αυτή τη θέση, δικό σας ρουσφέτι ήταν ο σταθμάρχης» είπε και πρόσθεσε:

«Πριν ακόμα αυτές οι συνομιλίες παραδοθούν στην Αστυνομία και στη Δικαιοσύνη, κάποιοι τις είχαν στην κατοχή τους, τις επεξεργάστηκαν και τις διοχέτευσαν σε φιλικό ΜΜΕ. Η κυβέρνηση απέφυγε να δώσει πραγματικές εξηγήσεις. Ποιός την ώρα της τραγωδίας είχε την προτεραιότητα να παρέμβει στο κρίσιμο αυτό ηχητικό υλικό; Ποιός είχε πρόσβαση σε αυτό πριν την ελληνική Αστυνομία και πριν την ελληνική Δικαιοσύνη. Ποιός επεξεργάστηκε τις συνομιλίες και ποιός τις διοχέτευσε στα ΜΜΕ για να ενισχύσει τη θεωρία περί “μόνο ανθρώπινου λάθους”;».

«Έχουμε εμπεδώσει ότι η υπονόμευση του κράτους δικαίου στη χώρα μας είναι έργο της παρέας του Μαξίμου. Αυτοί ήταν που οργάνωσαν τις υποκλοπές, αυτοί ήταν που πήραν με παράνομο τρόπο στο κόμμα τους τα απόρρητα προσωπικά δεδομένα χιλιάδων εκλογέων του εξωτερικού» τόνισε ο Ν. Ανδρουλάκης.

«Οι πρακτικές της κυβέρνησης έναντι του κράτους δικαίου προσβάλλουν τη χώρα και την απομακρύνουν σταθερά από το ευρωπαΙκό κεκτημένο. Οφείλουμε να απαντήσουμε σήμερα στην κραυγή της κοινωνίας που αγωνιά για δικαιοσύνη, φως και αλήθεια. Ο ελληνικός λαός ζητά να λογοδοτήσουν αυτοί που ευθύνονται για το έγκλημα στα Τέμπη» τόνισε και πρόσθεσε:

«Ήλθε η ώρα ο καθένας να αναλάβει την ευθύνη των λόγων και των πράξεών του. Καταθέτουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησής σας υπογεγραμμένη από την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας».

«Αυτή τη φορά ο κ. Μητσοτάκης θα έλθει εδώ για να απολογηθεί, ό,τι δεν έκανε στις προηγούμενες συνεδριάσεις, για τα πεπραγμένα της κυβέρνησής του, για την τραγωδία των Τεμπών αλλά και για ό,τι άλλο προσβάλλει το κράτος δικαίου και τους θεσμούς στη χώρα μας. Και μαζί όλοι οι βουλευτές της ΝΔ θα κληθούν να απαντήσουν: Επικροτούν αυτούς τους θλιβερούς χειρισμούς; Γιατί κανείς δεν μπορεί να κρύβεται για πάντα, να αποφεύγει τη λογοδοσία ενώπιον του Κοινοβουλίου και του ελληνικού λαού» είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινάλ.

Υπογράμμισε ότι «πρέπει να μπεί φραγμός στη αλαζονεία και στην ασυδοσία της κυβέρνησης, πρέπει να σταματήσουμε αυτή τη θεσμική παρακμή, την οποία συζητούν σε όλη την Ευρώπη».

Είπε ότι «οι μηχανισμοί και οι υπουργοί προπαγάνδας της ΝΔ» συνδέουν αυτή την πρωτοβουλία μιας γνήσιας αγωνίας για τους θεσμούς και τη δημοκρατία, «με συμφέροντα» και τόνισε:

«Κρίνουν εξ ιδίων τ’ αλλότρια. Πορεύομαι με πολιτική αυτονομία. Οι αποφάσεις μας δεν κινούνται παράλληλα, ούτε τέμνονται με ισχυρά οικονομικά συμφέροντα όπως οι δικές σας αποφάσεις. Οι επιλογές μας είναι βαθιά αξιακές. Γι’ αυτό πήραμε την πρωτοβουλία να αποτρέψουμε το έγκλημα στα Τέμπη να είναι ένα διαρκές έγκλημα της ΝΔ».

«Αν νομίζετε ότι θα μας λυγίσουν οι αθλιότητες που διακινείτε από το πρωΐ υποτιμάτε τη δύναμη και τη ψυχή της δημοκρατικής παράταξης, υποτιμάτε την πίστη μας στη δημοκρατία, στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην αξία της διάκρισης των εξουσιών.

‘Αλλωστε με έχετε συνηθίσει. Όταν αποκάλυψα το παρακράτος των υποκλοπών, με βαφτίσατε “πράκτορα ξένων δυνάμεων” για να πετάξετε την μπάλα στην κερκίδα. Ό,τι κάνατε πριν από μερικές δεκαετίες, κάτι που η δημοκρατία μας, -η μεταπολίτευση-, θεωρούσε ένα πολύ κακό και άσχημο παρελθόν. Ακόμη και αυτό το επαναλάβατε δείχνοντας τους άρρηκτους δεσμούς σας με σκοτεινές πρακτικές. Τώρα που αγωνιζόμαστε να σώσουμε την αξιοπιστία του πολιτικού κόσμου, μας βαφτίζετε “διαπλεκόμενους”» είπε ο Ν. Ανδρουλάκης και κατέληξε:

«Όλες αυτές οι πρακτικές δείχνουν ότι ο καθεστωτισμός σας έχει περάσει σε άλλο επίπεδο. Είστε ικανοί να κάνετε τα πάντα για να κρατήσετε τις καρέκλες σας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, απέναντι στις καθεστωτικές πρακτικές πήραμε τη σημερινή θεσμική πρωτοβουλία.

Για να μπει επιτέλους ένα τέλος σε ό,τι προσβάλλει το κράτος δικαίου και τον περήφανο ελληνικό λαό».

Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης της ΝΔ που κατέθεσαν από κοινού με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που ανέλαβε την πρωτοβουλία, οι ΚΟ των ΣΥΡΙΖΑ, Νέας Αριστεράς και Πλεύσης Ελευθερίας έχει ως εξής:

Αθήνα, 26 Μαρτίου 2024

Προς τον κ. Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων

Θέμα: «Πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης

(άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 Κανονισμού της Βουλής)»

Στις 28 Φεβρουαρίου 2023 έλαβε χώρα η μεγαλύτερη σιδηροδρομική τραγωδία στην ιστορία της Χώρας μας, όταν το επιβατικό τρένο Intercity που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα-Θεσσαλονίκη συγκρούστηκε μετωπικά με εμπορική αμαξοστοιχία έξω από τον Σ.Σ. Ευαγγελισμού Τεμπών λόγω της ταυτόχρονης κίνησης και των δύο στην γραμμή καθόδου, με αποτέλεσμα να χάσουν άδικα τη ζωή τους 57 συμπολίτες μας.

Το έγκλημα των Τεμπών ανέδειξε ανεπίτρεπτα κενά στην ασφάλεια των ελληνικών σιδηροδρόμων, καθώς και ελλείψεις σε βασικά συστήματα ασφαλείας, τα οποία είτε βρίσκονταν εκτός λειτουργίας είτε δεν είχαν καν τοποθετηθεί τη στιγμή της πολύνεκρης τραγωδίας, όπως επανειλημμένως και με ρητό τρόπο είχαν προειδοποιήσει οι διοικήσεις, κεντρικά στελέχη και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων των εμπλεκόμενων φορέων. Παρά ταύτα η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και ο αρμόδιος υπουργός κ. Καραμανλής όχι μόνο δεν προέβησαν στις απαιτούμενες σχετικές ενέργειες, αλλά είχαν το θράσος να διαβεβαιώνουν ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων ότι δεν υφίσταται θέμα ασφάλειας στη λειτουργία των σιδηροδρόμων.

Στην εγκληματική ολιγωρία και αδιαφορία της κυβέρνησης προστέθηκε και η ομοίως εγκληματική και μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης και της δημιουργίας ενός πέπλου προστασίας συγκεκριμένων προσώπων.

Αρχικά, με διαταγή που δόθηκε στις 4 Μαρτίου 2023, μόλις μερικές μέρες μετά την τραγική σύγκρουση, επήλθε παράνομη αλλοίωση του τόπου της τραγωδίας, με τη μεταφορά των βαγονιών των δύο συρμών, το «μπάζωμα» και την εκχέρσωση της περιοχής, με αποτέλεσμα την καταστροφή πολύτιμων για τις έρευνες αποδεικτικών στοιχείων, όπως πιστοποιούν και ειδικοί εμπειρογνώμονες που διερευνούν τα αίτια της πρωτοφανούς τραγωδίας.

Τα συγκεκριμένα ερωτήματα και ζητήματα ουδέποτε ερευνήθηκαν από την εξεταστική επιτροπή, που εργαλειοποιήθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία για να υπηρετήσει το σχέδιο συγκάλυψης. Κυβερνητική πλειοψηφία που αρνήθηκε την πρόταση για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης του άρθρου 86 παρ.3 του Συντάγματος, προκειμένου να διερευνηθούν-μετά από το πόρισμα της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας- τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων που εμπλέκονταν με την μη ορθή και έγκαιρη υλοποίηση της σύμβασης 717/2014.

Η συντεταγμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης εκ μέρους της κυβερνητικής πλειοψηφίας συνεχίστηκε ακόμα και κατά τη διάρκεια των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής «για τη διερεύνηση του εγκλήματος των Τεμπών και όλων των πτυχών που σχετίζονται με αυτό» ερευνώντας τις συνθήκες λειτουργίας του ελληνικού σιδηροδρόμου από το 1997, είκοσι έξι δηλαδή χρόνια πριν το έγκλημα των Τεμπών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε τον μεθοδευμένο αποκλεισμό από τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας μαρτύρων κομβικής σημασίας για τη διαλεύκανση της υπόθεσης καθώς επρόκειτο για πρόσωπα που είχαν άμεση γνώση για τη σημερινή κατάσταση του δικτύου, τη διαχείριση της σύμβασης 717/2014 και τις πολιτικές αποφάσεις που αφορούν στη θητεία του κ. Κ. Καραμανλή στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών. Τα μέλη της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην εξεταστική επιτροπή αγνόησαν τα επανειλημμένα αιτήματά των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ προχώρησαν στην παρελκυστική κλήτευση μαρτύρων που δεν είχαν καμία γνώση της τρέχουσας κατάστασης του σιδηροδρομικού δικτύου, καθώς και στην καθυστερημένη κλήτευση κρίσιμων μαρτύρων αφότου αυτοί είχαν περιέλθει σε θέση κατηγορουμένου με αποτέλεσμα να προφασισθούν το δικαίωμα στη σιωπή. Ακόμα, η κυβερνητική πλειοψηφία προχώρησε στην αυθαίρετη απόφαση για την πρόωρη ολοκλήρωση των εργασιών της Εξεταστικής Επιτροπής.

Η τελευταία πράξη αυτής της -μόνο κατ’ όνομα- Εξεταστικής Επιτροπής γράφτηκε κατά την τελική συζήτηση των πορισμάτων της Επιτροπής στην Ολομέλεια της Βουλής, με το πόρισμα 723 σελίδων που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία να προβαίνει σε μια εξόφθαλμη και άγαρμπη προσπάθεια να αποδώσει την πλήρη ευθύνη για την τραγωδία σε ανθρώπινο λάθος, αγνοώντας πλήρως το πόρισμα της τριμελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που η ίδια η Κυβέρνηση συνέστησε και από το οποίο προέκυπτε η απουσία τοπικού συστήματος τηλεδιοίκησης στη Λάρισα, η μη λειτουργία του κεντρικού δευτεροβάθμιου συστήματος ελέγχου στην Καρόλου, η μη ενεργοποίηση συστήματος GSM-R και η ελλιπής και ανεπαρκής εκπαίδευση του σταθμάρχη που παράνομα είχε μεταταχθεί. Όπως επίσης και στη μη ολοκλήρωση της επίδικης σύμβασης 717/2014 που συνδέεται με το σύστημα σηματοδότησης – τηλεδιοίκησης και το σύστημα αυτόματης πέδησης (ETCS) που αν λειτουργούσαν στις 28/2/2023, η τραγωδία μετά βεβαιότητας θα είχε αποφευχθεί καθώς οι αμαξοστοιχίες θα ακινητοποιούνταν αυτόματα. Στην αιτιώδη σχέση μεταξύ της μη ολοκλήρωσης της σύμβασης 717/2014 και της τραγωδίας στα Τέμπη, που διερευνά και η αρμόδια ανακριτική αρχή, αναφέρθηκε και η Ευρωπαία Εισαγγελέας.

Σημειώνουμε δε ότι στη συζήτηση επί των πορισμάτων της Εξεταστικής Επιτροπής στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να μην παραστεί, περιφρονώντας τον ρόλο και την ίδια τη λειτουργία της Βουλής.

Στη μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της αλήθειας για την τραγωδία των Τεμπών έρχονται τώρα να προστεθούν νέα δεδομένα που αποδεικνύουν αλλοίωση των συνομιλιών του μοιραίου σταθμάρχη με μηχανοδηγούς στη Λάρισα το βράδυ της τραγωδίας, ώστε να μεγεθυνθεί το, κατά το αφήγημα της Κυβέρνησης, ανθρώπινο λάθος ως αποκλειστικό αίτιο της σύγκρουσης και να υποβαθμιστούν, έτσι, οι υφιστάμενες κυβερνητικές ευθύνες αναφορικά με την κατάσταση του σιδηροδρομικού δικτύου. Σύμφωνα με έγγραφα των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛ.ΑΣ. προκύπτει ότι, μόλις μερικές ώρες μετά τη σύγκρουση, κάποιοι αφαίρεσαν παράνομα τις συνομιλίες του σταθμάρχη από τον ΟΣΕ και, κατόπιν «κοπτοραπτικής», τις έδωσαν αλλοιωμένες στη δημοσιότητα την 1η Μαρτίου 2023 ώστε να φαίνεται πως ο σταθμάρχης είχε υποδείξει λανθασμένη πορεία στο μοιραίο τρένο για να ενισχυθεί το -προαποφασισμένο και ήδη διατυπωμένο το πρωί της ίδιας ημέρας από τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη – επίσημο κυβερνητικό αφήγημα που ήθελε την τραγωδία να οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος, με προφανή σκοπό την παραπληροφόρηση και χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Σημειώνεται ότι όπως επιβεβαίωσε η ΕΛ.ΑΣ. το καταγεγραμμένο ηχητικό υλικό παραδόθηκε στην έδρα της Αστυνομίας από υπάλληλο του ΟΣΕ στις 3 Μαρτίου 2023.

Οι νέες αυτές συγκλονιστικές αποκαλύψεις έρχονται να προστεθούν στο τρίπτυχο «συγκάλυψη-διαφθορά-ατιμωρησία», στο οποίο διακρίνεται σταθερά η Κυβέρνηση «αρίστων» της Νέας Δημοκρατίας και το οποίο έχει προκαλέσει κύμα δικαιολογημένης οργής στην κοινωνία.

Στις επικρίσεις μάλιστα και της Ευρωπαίας Εισαγγελέως για την κάλυψη που παρέχει η Κυβέρνηση στον πρώην Υπουργό κ. Κ. Καραμανλή, μέλος της Κυβέρνησης δεν δίστασε να στρέψει τα πυρά του και κατά της εμπλοκής των ευρωπαϊκών οργάνων και, συγκεκριμένα, της Ευρωπαίας Εισαγγελέως στην υπόθεση, λέγοντας ότι «δεν δεχόμαστε κομισάριους ή δερβέναγες που θα έρθουν να μας πουν τι θα κάνουμε ή δεν θα κάνουμε στη Χώρα μας».

Η συγκάλυψη που επιχειρεί η κυβερνητική πλειοψηφία για την τραγωδία των Τεμπών είναι ένα ακόμα σημάδι της διαρκούς υποβάθμισης του κράτους δικαίου στη Χώρα μας από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, όπως επισημαίνεται και στο πρόσφατο Ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Το Ψήφισμα αυτό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανέδειξε ακόμα τις ευθύνες της Κυβέρνησης και προσωπικά του Πρωθυπουργού για το σκάνδαλο των υποκλοπών, της παράνομης χρήσης και εξαγωγής τεχνολογίας παρακολούθησης, και καταδίκασε τις προσπάθειες συγκάλυψης και τις επιθέσεις από Υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας προς τις Ανεξάρτητες Αρχές που επιτελούν το ελεγκτικό τους έργο με την κυβέρνηση να αγωνιά για τις αποφάσεις και να σπεύδει να αλλάξει τη σύνθεσή τους, όπως έγινε με την ΑΔΑΕ.

Τελευταίο παράδειγμα απαξίωσης και σοβαρής παρακμής του κράτους δικαίου και των θεσμών στην Χώρα μας, για την οποία ευθύνεται αποκλειστικά η κυβερνητική πλειοψηφία, αποτελεί η μετατροπή του Υπουργείου Εσωτερικών σε εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας όπως φάνηκε από την παράνομη διαρροή και χρήση προσωπικών δεδομένων χιλιάδων Ελλήνων ψηφοφόρων του εξωτερικού προς το κυβερνών κόμμα και σε υποψηφίους του.

Η πρωτοφανής αυτή απαξίωση του κράτους δικαίου και των θεσμών από την Κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Η διακυβέρνηση της Χώρας δεν μπορεί να αφεθεί άλλο στα χέρια μιας Κυβέρνησης, η οποία συστηματικά υπονομεύει τη δημοκρατία και τους θεσμούς της και που, στον βωμό της διατήρησης της εξουσίας και της προστασίας στελεχών της, δεν διστάζει να υπονομεύσει οποιαδήποτε προσπάθεια διαλεύκανσης μιας πολύνεκρης τραγωδίας, αποπροσανατολίζοντας την κοινή γνώμη και φθάνοντας μέχρι το σημείο της παραποίησης αποδεικτικών στοιχείων για να διασφαλίσει την πολιτική της επιβίωση.

Με τις πρακτικές υπονόμευσης της ίδιας της δημοκρατίας αλλά και της απαξίωσης των θεσμών που μετέρχεται η Κυβέρνηση, κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στην πολιτική, στους θεσμούς και τη δικαιοσύνη. Αυτή η θεσμική και πολιτική παθογένεια έρχεται να προστεθεί στην εδώ και καιρό διαρκή υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών, με το εντεινόμενο κύμα της ακρίβειας, την ανοχή στην αισχροκέρδεια και στην εγκατάλειψη των πυλώνων του κοινωνικού κράτους -δημόσια εκπαίδευση και δημόσιο σύστημα υγείας. Η Ελλάδα μοιάζει όλο και λιγότερο με μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, καθώς η Κυβέρνηση αδυνατεί να διασφαλίσει στους πολίτες αξιοπρεπές εισόδημα, τη στοιχειώδη ασφάλεια και τα διαχρονικά κεκτημένα του κοινωνικού κράτους.

Για τους λόγους αυτούς, υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης σύμφωνα με το άρθρο 84 παρ. 2 του Συντάγματος και το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής.

ΟΙ ΠΡΟΤΕΙΝΟΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Ανδρουλάκης Νικόλαος

Λιακούλη Ευαγγελία

Πάνας Απόστολος

Κατρίνης Μιχάλης

Μάντζος Δημήτριος

Αποστολάκη Μιλένα

Αχμέτ Ιλχάν

Βατσινά Ελένη

Γερουλάνος Παύλος

Γιαννακοπούλου Κωνσταντίνα

Γρηγοράκου Παναγιώτα

Δουδωνής Παναγιώτης

Καζάνη Αικατερίνη

Κουκουλόπουλος Παρασκευάς

Κωνσταντινόπουλος Οδυσσέας

Μιχαηλίδης Σταύρος

Μουλκιώτης Γεώργιος

Μπαράν Μπουρχάν

Μπιάγκης Δημήτριος

Νικητιάδης Γεώργιος

Νικολαΐδης Αναστάσιος

Παπανδρέου Γεώργιος

Παρασκευαΐδης Παναγιώτης

Παραστατίδης Στέφανος

Παρασύρης Φραγκίσκος

Πουλάς Ανδρέας

Σπυριδάκη Αικατερίνη

Σταρακά Χριστίνα

Τσίμαρης Ιωάννης

Χνάρης Εμμανουήλ

Χρηστίδης Παύλος

Χριστοδουλάκης Εμμανουήλ

Φάμελλος Σωκράτης

Τζάκρη Θεοδώρα

Ακρίτα Ελένη

Αποστολάκης Ευάγγελος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος – Χρήστος

Βέττα Καλλιόπη

Γαβρήλος Γιώργος

Γεροβασίλη Όλγα

Γιαννούλης Χρήστος

Δούρου Ειρήνη

Ζαμπάρας Μιλτιάδης

Ηλιόπουλος Όθων

Θρασκιά Ουρανία

Καλαματιανός Διονύσιος – Χαράλαμπο

Καραμέρος Γιώργος

Κασιμάτη Νίνα

Κεδίκογλου Συμεών

Κόκκαλης Βασίλειος

Κοντoτόλη Μαρίνα

Λινού Αθηνά

Μάλαμα Κυριακή

Μαμουλάκης Χαράλαμπος (Χάρης)

Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος

Μπάρκας Κωνσταντίνος

Νοτοπούλου Κατερίνα

Ξανθόπουλος Θεόφιλος

Παναγιωτόπουλος Ανδρέας

Παπαηλιού Γιώργος

Παππάς Νίκος

Παππάς Πέτρος

Πολάκης Παύλος

Πούλου Παναγιού (Γιώτα)

Σαρακιώτης Γιάννης

Τσίπρας Αλέξης

Χρηστίδου Ραλλία

Ψυχογιός Γεώργιος

Χαρίτσης Αλέξανδρος (Αλέξης)

Πέρκα Θεοπίστη (Πέτη)

Ηλιόπουλος Αθανάσιος (Νάσος)

Τσακαλώτος Ευκλείδης

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)

Αχτσιόγλου Ευτυχία (Έφη)

Ζεϊμπέκ Χουσεΐν

Τζανακόπουλος Δημήτριος

Τζούφη Μερόπη

Φερχάτ Οζγκιούρ

Φωτίου Θεανώ

Κωνσταντοπούλου Ζωή

Καραναστάσης Διαμαντής

Κεφαλά Τζώρτζια

Μπιμπίλας Σπύρος

Καραγεωργοπούλου Έλενα

Καζαμίας Αλέξανδρος

ΑΠΕ ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ