Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Εμμηνόπαυση: O FDA ενέκρινε νέα θεραπεία για τις εξάψεις – Τι λένε οι γιατροί

Στην έγκριση ενός νέου φαρμάκου για τις εξάψεις που βιώνουν οι γυναίκες στην εμμηνόπαυση προχώρησε το αμερικανικό FDA, ενώ οι Έλληνες γυναικολόγοι χαρακτήρισαν την εξέλιξη αυτή σημαντική.

Το νέο φάρμακο Veozah (fezolinetant) της Astellas Pharma, είναι ο πρώτος μη ορμονικός ανταγωνιστής των υποδοχέων νευτοκινίνης 3 (ΝΚ3), που έλαβε έγκριση για τη θεραπεία των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων VMS (εξάψεις και/ή νυχτερινές εφιδρώσεις) λόγω εμμηνόπαυσης.

O Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έδωσε το “πράσινο φως” για την κυκλοφορία στις ΗΠΑ της νέας θεραπείας, η οποία δεν περιέχει οιστρογόνα, αλλά χρησιμοποιεί έναν νέο μηχανισμό δράσης που στοχεύει στη βασική αιτία των συμπτωμάτων των εξάψεων λόγω της εμμηνόπαυσης.

Η καινοτόμος αυτή θεραπεία έρχεται να καλύψει έναν σημαντικό τομέα ανεκπλήρωτης ανάγκης για την υγεία των γυναικών, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας, Γεώργιος Φαρμακίδης.

“Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει μια στοχευμένη θεραπεία για τις εξάψεις. Οι γυναίκες μπορεί να γλιτώσουν πολλές χαμένες ώρες εργασίας, να έχουν καλύτερο τρόπο ζωής και καλύτερη διαχείριση στην καθημερινότητά τους. Η συγκεκριμένη θεραπεία έχει τελείως διαφορετικό μηχανισμό δράσης. Είναι ένα χάπι, το οποίο στοχεύει απευθείας στις εξάψεις. Δηλαδή στοχεύει στο “κρύο και τη ζέστη”, δηλαδή, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος”, σημειώνει ο γιατρός.

Ανεπαρκείς οι μέχρι σήμερα θεραπείες για τις εξάψεις

Τα αγγειοκινητικά συμπτώματα, δηλαδή οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις, VMS, λόγω της εμμηνόπαυσης εμφανίζονται στις ΗΠΑ περίπου στο 60% με 80% των γυναικών.

Σύμφωνα με τον γιατρό, εμφανίζονται μερικούς μήνες μετά την εμμηνόπαυση. Η ένταση των συμπτωμάτων διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, όπως λέει:

“Η ένταση είναι διαβαθμισμένη. Άλλες γυναίκες μπορούν να ανεχθούν τις εξάψεις και άλλες όχι. Οι δύσκολες περιπτώσεις, έχουν πολύ έντονη εφίδρωση, έντονους πονοκεφάλους και έχουν πολλά προβλήματα λειτουργικά”, σημειώνει.

Οι μέχρι σήμερα θεραπείες για τις εξάψεις δεν είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές, σύμφωνα με τον Γιώργο Φαρμακίδη.

“Ή δίνουμε οιστρογόνα – αλλά δεν μπορούμε να τα δώσουμε πάνω από 5 χρόνια – ή δίνουμε φυτικά οιστρογόνα, τα οποία έχουν ως βάση τη σόγια. Αυτά, όμως, έχουν μία επίδραση μετά από 3 – 4 μήνες και πρέπει να τα παίρνεις, δύο φορές τη ημέρα. Τώρα αν οι παραπάνω λύσεις δεν “δουλέψουν”, πολλές φορές δίνουμε ή αντισταμινικά ή δίνουμε διάφορα ηρεμιστικά”, τονίζει ο ειδικός.

Τα δυσάρεστα συμπτώματα σταματούν μετά από ένα χρονικό διάστημα, αλλά όταν η γυναίκα έχει περάσει πολλά βασανιστικά χρόνια.

“Σταματούν τα συμπτώματα, αλλά μετά από τα 65 ή 70 χρόνια της γυναίκας. Σε κάποιες περιπτώσεις οι εξάψεις μπορεί να διαρκέσουν πολλά χρόνια και για πολλές γυναίκες αυτό μπορεί αν σημαίνει ακόμη και 10 βασανιστικά χρόνια”, σημειώνει ο Καθηγητής Φαρμακίδης.

Ποιος είναι ο μηχανισμός πίσω από τη νέα θεραπεία

Η νέα θεραπεία, είναι μη ορμονική, και βασίζεται στην κατανόησή της βιολογίας, πίσω από το ρόλο των εξάψεων.

Πριν από την εμμηνόπαυση, υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των οιστρογόνων (ορμόνες που παράγονται από τις ωοθήκες μιας γυναίκας) και της Νευροκινίνης Β (NKB), μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου.

Αυτή η ισορροπία ρυθμίζει το κέντρο ελέγχου της θερμοκρασίας του σώματος, που βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου.

Καθώς το σώμα περνά στην εμμηνόπαυση, τα οιστρογόνα μειώνονται και αυτή η ισορροπία διαταράσσεται. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να επιφέρει πολύ δυσάρεστα συμπτώματα, που ονομάζονται VMS.

Η νέα θεραπεία Veozah (fezolinetant) βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας, μπλοκάροντας την NKB στο κέντρο ελέγχου θερμοκρασίας κι έτσι με τον τρόπο αυτό, μειώνεται ο αριθμός και η ένταση των εξάψεων.

Όπως δηλώνει ο Marci English, Αντιπρόεδρος και Επικεφαλής Ανάπτυξης του τμήματος BioPharma, στην Astellas,

“Η έγκριση από τον FDA αυτής της νέας θεραπείας για την μέτρια έως σοβαρή VMS λόγω εμμηνόπαυσης αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της Astellas να παρέχει καινοτόμες θεραπείες σε τομείς ανεκπλήρωτων αναγκών που δεν έχουν καλυφθεί, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των γυναικών”.

Ανεπιθύμητες ενέργειες

Ως προς τις ανεπιθύμητες ενέργειες η θεραπεία φέρει προειδοποίηση για πιθανή ηπατική βλάβη.

Οι γυναίκες θα πρέπει να ελέγχονται για προβλήματα στο ήπαρ πριν λάβουν τη συνταγή και στη συνέχεια να υποβάλλονται σε εξέταση αίματος κάθε 3 μήνες, για διάστημα 9 μηνών.

Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη / Πηγή: Iatropedia.gr

NEWSIT

Continue Reading
Advertisement

ΥΓΕΙΑ

Καύσωνας: Τι να κάνετε σε περίπτωση θερμοπληξίας – Σε αυξημένη ετοιμότητα το ΕΚΑΒ

Σε αυξημένη ετοιμότητα βρίσκεται το ΕΚΑΒ τις μέρες του καύσωνα, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστούν τα έκτακτα περιστατικά που ενδεχομένως να προκύψουν από τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες, ενώ παράλληλα δίνει οδηγίες σε όσους έρθουν αντιμέτωποι με τη θερμοπληξία.

Όλες οι δυνάμεις του ΕΚΑΒ βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα σε όλη την χώρα για την αντιμετώπιση περιστατικών θερμοπληξίας ή πνιγμών λόγω της συσσώρευσης πολιτών στις παραλίες.

Οι βασικές οδηγίες του ΕΚΑΒ προς τους πολίτες, για την θερμοπληξία αναφέρουν τα εξής:

Αν νοιώσετε, μετά από πολύωρη έκθεση σε θερμό (και υγρό) περιβάλλον, πονοκέφαλο, υψηλό πυρετό (πάνω από 41 έως 42 βαθμούς Κελσίου), ταχυκαρδία, δυσφορία, ζάλη, ναυτία, έμετους, απώλεια συνειδήσεως ή το δέρμα γίνει ξηρό, θερμό και πολύ κόκκινο αυτά αποτελούν κάποια από τα συμπτώματα της θερμοπληξίας (μεγάλη αύξηση της θερμότητας του ανθρώπινου σώματος επειδή εμποδίζεται η αποβολή της λόγω της υψηλής και υγρής θερμοκρασίας του περιβάλλοντος).

Τι να κάνετε σε περίπτωση θερμοπληξίας

Εάν βρεθείτε αντιμέτωποι με περίπτωση θερμοπληξίας, θα πρέπει να γίνουν τα ακόλουθα μέχρι να φτάσει γιατρός ή να μεταφερθεί ο ασθενής σε νοσοκομείο:

1. Ο θερμόπληκτος, χωρίς καθυστέρηση, θα πρέπει να μεταφερθεί σε σκιερό, δροσερό και αν είναι δυνατόν αεριζόμενο μέρος.
2. Να ξαπλώσει ανάσκελα και να απομακρυνθούν όλοι όσοι από περιέργεια ή ενδιαφέρον τού εμποδίζουν τον αερισμό.
3. Να τροφοδοτείται με αέρα χρησιμοποιώντας κάθε πρόχειρο μέσο (βεντάλιες, χαρτόνια κ.λπ.).
4. Να αφαιρούνται τα βαριά ρούχα, να τοποθετούνται ψυχρά επιθέματα και να βρέχεται με κρύο νερό όλο του το σώμα.
5. Αν μπορεί εκείνη τη στιγμή ο θερμόπληκτος να πιει υγρά, αξιοποιούμε αυτή τη δυνατότητα.

NEWSIT

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Επαναστατική θεραπεία για την καταπολέμηση της απώλειας όρασης που σχετίζεται με την ηλικία

Μια επαναστατική θεραπεία για την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας ανακάλυψαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, του Παγκόσμιο Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας του Λονδίνου και της εταιρείας-τεχνοβλαστού του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ «Cirrus Therapeutics». Η έρευνα παρουσιάζεται στο εξώφυλλο του περιοδικού «Science Translational Medicine».

Οι ερευνητές εντόπισαν ότι η αύξηση των επιπέδων μιας συγκεκριμένης πρωτεΐνης (IRAK-M) στα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς θα μπορούσε να προσφέρει μια νέα και εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για την κύρια αιτία απώλειας όρασης μεταξύ των ηλικιωμένων.

Υπολογίζεται ότι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας επηρεάζει περίπου 200 εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί σε 288 εκατομμύρια μέχρι το 2040. Η ακριβής αιτία είναι πολύπλοκη και πιστεύεται ότι περιλαμβάνει έναν συνδυασμό παραγόντων γήρανσης, περιβάλλοντος και τρόπου ζωής.

Μ.Κουζινοπούλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Έξαρση κρουσμάτων κοκκύτη στη χώρα μας: 230 κρούσματα έχουν δηλωθεί έναντι 9 το 2023 -Δύο βρέφη κατέληξαν

Τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, καταγράφουν αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων κοκκύτη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια (Δανία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχία, Νορβηγία, Ισπανία, Σουηδία, Μαυροβούνιο, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελβετία, Σερβία).

   Η αύξηση των δηλωθέντων κρουσμάτων κοκκύτη πιθανώς συνδέεται με τη μη έγκαιρη ανοσοποίηση ορισμένων ηλικιακών ομάδων καθώς και τη χαμηλότερη κυκλοφορία του παθογόνου κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

   Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από το ECDC, οι ηλικιακές ομάδες που προσβάλλονται περισσότερο είναι τα παιδιά, οι νεαροί έφηβοι καθώς και τα βρέφη που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

   Στην Ελλάδα, από τις αρχές του έτους 2024 και μέχρι τις 30/05/2024, έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ 230 κρούσματα κοκκύτη ενώ κατά το έτος 2023 είχαν δηλωθεί 9 κρούσματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 230, τα 133 (57,8%) αφορούν σε παιδιά και εφήβους <18 ετών και 58 (25,2%) αφορούν σε βρέφη <12μηνών. Τέλος 34 (14,8%) αφορούν βρέφη ηλικίας <2 μηνών, 2 από τα οποία κατέληξαν ενώ τουλάχιστον τρία χρειάστηκαν νοσηλεία σε Μονάδας Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ) και Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

   Τι είναι ο κοκκύτης

   Ο κοκκύτης είναι μια ενδημική νόσος με εξάρσεις της νόσου κάθε τρία έως πέντε χρόνια, ακόμη και σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη. Τα βρέφη διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσου και θανάτου και σχεδόν όλοι οι θάνατοι στις χώρες της Ευρώπης, έχουν καταγραφεί σε βρέφη κάτω των τριών μηνών.

   Η προστασία των βρεφών από σοβαρή νόσηση και θάνατο από κοκκύτη αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους των προγραμμάτων εμβολιασμού, τονίζει ο ΕΟΔΥ. Ο έγκαιρος εμβολιασμός, από τον 2ο μήνα ζωής και η ολοκλήρωση του εμβολιασμού με όλες τις απαιτούμενες δόσεις εμβολίων των παιδιών και των ενηλίκων, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών (ΕΠΕ), αποτελεί βασικό μέτρο πρόληψης του κοκκύτη.

   Τονίζεται ότι το μόνο μέτρο πρόληψης για τα μικρά βρέφη <3 μηνών, που εμφανίζουν και τη μεγαλύτερη νοσηρότητα και θνητότητα, είναι ο εμβολιασμός των εγκύων γυναικών μεταξύ 27ης-36ης εβδομάδας κύησης σύμφωνα με το ΕΠΕ.

   Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών (ΕΕΕ) συνιστούν:

   1. Την εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας (ιδιαίτερα παιδιάτρων, νεογνολόγων, μαιευτήρων-γυναικολόγων, γενικών ιατρών, παθολόγων, πνευμονολόγων) για αυξημένη κλινική υποψία (ιδιαίτερα σε ενήλικες με επίμονο παροξυσμικό βήχα, ακόμα και χωρίς άλλα συμπτώματα) με σκοπό την έγκαιρη έναρξη της κατάλληλης θεραπείας με μακρολίδες. Σημειώνεται ότι καθυστερημένη χορήγηση αντιβιοτικών είναι αναποτελεσματική στην αντιμετώπιση της νόσου.

   2. Τη χορήγηση αντιμικροβιακής αγωγής σε όλα τα άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κοκκύτη, ανεξάρτητα από προηγούμενη νόσηση ή εμβολιασμό.

   3. Τον εμβολιασμό όλων των βρεφών και παιδιών, σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών.

   4. Τον άμεσο εμβολιασμό όλων των εγκύων γυναικών μεταξύ 27ης και 36ης εβδομάδας κύησης με το εμβόλιο TdaP, όπως άλλωστε συστήνεται και από τις συναφείς επιστημονικές εταιρίες: Ένωση Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος και Ελληνική Εταιρεία Περιγεννητικής Ιατρικής.

   5. Τον εμβολιασμό των ανεμβολίαστων λεχωΐδων πριν από την έξοδο τους από το μαιευτήριο.

   6. Τον έγκαιρο εμβολιασμό όλων των μελών της οικογένειας που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα για τον κοκκύτη και έρχονται σε επαφή με νεογνά και βρέφη, τουλάχιστον δύο εβδομάδες πριν από την επαφή.   

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ