Connect with us

ΥΓΕΙΑ

Η ηλικία, το φύλο και το κάπνισμα επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Covid-19

Η ηλικία, το φύλο, ο δείκτης μάζας σώματος και το κάπνισμα είναι παράγοντες που επηρεάζουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων κατά της Covid-19, όπως διαπιστώνει έρευνα του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Scientific Reports».

Στη μελέτη που έγινε τον Ιούνιο του 2021, οι ερευνητές παρακολούθησαν την ανταπόκριση στα εμβόλια των εταιρειών Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson σε δείγματα αίματος 498 υγιών εθελοντών, ηλικίας 18-88 ετών. Μέτρησαν τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων που παρήχθησαν από τον εμβολιασμό αποτρέποντας τη μόλυνση από Covid-19.

Έναν μήνα μετά τον εμβολιασμό όσοι έκαναν το εμβόλιο της Pfizer είχαν απόκριση αντισωμάτων 21 φορές υψηλότερη από εκείνους που έλαβαν το Johnson & Jonson, ενώ εκείνοι που έκαναν το Moderna είχαν απόκριση 51 φορές υψηλότερη από εκείνους που έλαβαν το Johnson & Johnson. Για να διασφαλιστεί η ακρίβεια, οι εθελοντές ελέγχθηκαν για προηγούμενη μόλυνση από Covid-19 πριν λάβουν το εμβόλιο, ενώ οποιαδήποτε προγενέστερη λοίμωξη ελήφθη υπόψη στον υπολογισμό των επιπέδων αντισωμάτων.

Η έκπληξη ήταν ότι στους έξι μήνες μετά τον εμβολιασμό εκείνοι που εμβολιάστηκαν με Johnson & Johnson ξεπέρασαν τα επίπεδα αντισωμάτων εκείνων που έλαβαν το Pfizer και έφτασαν σε παρόμοια επίπεδα αντισωμάτων με εκείνους που εμβολιάστηκαν με Moderna, καθώς τα επίπεδα αντισωμάτων για τα άλλα εμβόλια Pfizer και Moderna μειώνονταν.

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι και άλλοι παράγοντες επηρέαζαν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων. Μεταξύ των μεγαλύτερων σε ηλικία ενηλίκων τα αντισώματα ήταν 17% χαμηλότερα για όσους έλαβαν Pfizer και 11% χαμηλότερα για όσους έλαβαν Johnson & Johnson, αλλά παρέμειναν τα ίδια για όσους εμβολιάστηκαν με Moderna. Σε όσους είχαν υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος τα αντισώματα ήταν 11% χαμηλότερα σε όσους εμβολιάστηκαν με Johnson & Johnson αλλά όχι για όσους εμβολιάστηκαν με Pfizer ή Moderna.

Στους άνδρες τα αντισώματα ήταν 30% χαμηλότερα από ό,τι στις γυναίκες ανεξάρτητα από τη μάρκα του εμβολίου και στους καπνιστές ήταν 240% χαμηλότερα σε σχέση με τους μη καπνιστές, και πάλι ανεξάρτητα από τη μάρκα του εμβολίου.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ευρήματα της μελέτης μπορεί να ισχύουν και για τα νέα εμβόλια που αφορούν στις παραλλαγές Όμικρον και στην επόμενη φάση της έρευνας θα επικεντρωθούν στην αποτελεσματικότητα αυτών των νέων εμβολίων.

Μ.Κουζινοπούλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading
Advertisement

ΥΓΕΙΑ

Η έκθεση στον καπνό πριν από τη γέννηση αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2

Η έκθεση στον καπνό πριν από τη γέννηση, όπως και η έναρξη του καπνίσματος κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία σχετίζονται σημαντικά με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 στην ενήλικη ζωή, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, στο Σικάγο.

Η έκθεση στον καπνό στην ενήλικη ζωή είναι ένας καθιερωμένος παράγοντας κινδύνου για διαβήτη τύπου 2 και προηγούμενες έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι τα άτομα που καπνίζουν έχουν 30-40% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 σε σχέση με τα άτομα που δεν καπνίζουν.

Στην παρούσα προκαταρκτική μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν δεδομένα για σχεδόν 476.000 ενήλικες από τη βρετανική βάση δεδομένων Biobank, οι οποίοι δεν είχαν διαβήτη τύπου 2 όταν εγγράφηκαν, για να εκτιμήσουν τη συσχέτιση της έκθεσης στον καπνό πριν από τη γέννηση και της έναρξης του καπνίσματος κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία με την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2. Επίσης, διερεύνησαν κατά πόσο η τήρηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής ως ενήλικες, όπως η υγιεινή διατροφή, η άσκηση, ο επαρκής ύπνος, η διατήρηση φυσιολογικού βάρους και η αποφυγή του καπνίσματος, μπορεί να επηρέασαν την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 στα άτομα υψηλού κινδύνου.

Όπως διαπιστώθηκε, η έκθεση στον καπνό πριν από τη γέννηση συσχετίστηκε με 22% αυξημένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 σε σύγκριση με άτομα που δεν εκτέθηκαν ποτέ. Τα άτομα που ξεκίνησαν το κάπνισμα στην παιδική ηλικία είχαν διπλάσιο κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, σε σύγκριση με άτομα που δεν κάπνισαν ποτέ, όσοι ξεκίνησαν το κάπνισμα ως έφηβοι είχαν 57% υψηλότερο κίνδυνο, ενώ όσοι ξεκίνησαν το κάπνισμα ως ενήλικες 33% υψηλότερο κίνδυνο.

Τον υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2 είχαν οι συμμετέχοντες που είχαν γενετική προδιάθεση να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 και άρχισαν το κάπνισμα κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία. Ο κίνδυνος μειώθηκε στα άτομα που ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής στη μετέπειτα ζωή τους.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν ότι πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, οπότε τα ευρήματα υποδεικνύουν μια συσχέτιση και δεν επιβεβαιώνουν άμεση αιτία και αποτέλεσμα. Επίσης, οι πληροφορίες σχετικά με την έκθεση στον καπνό δηλώθηκαν από τους συμμετέχοντες, επομένως τα δεδομένα ενδέχεται να περιλαμβάνουν πιθανά σφάλματα μνήμης.

Μ.Κουζινοπούλου

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Ιός Δυτικού Νείλου: Το σχέδιο δράσης για την αντιμετώπισή του από το υπουργείο Υγείας

Από νωρίς καταστρώνει ο ΕΟΔΥ με τη βοήθεια του υπουργείου Υγείας τα σχέδιά του προκειμένου να περιορίσει την λοίμωξη του Ιού του Δυτικού Νείλου.

Η κλιματική αλλαγή, οι ήπιες θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του χειμώνα και η πιθανότητα έντονων καιρικών φαινομένων στο μέλλον, (πλημμύρες) καθιστούν έντονη, επιτακτική και επείγουσα την ανάγκη ολοκληρωμένης διαχείρισης των κουνουπιών που είναι η κύρια αιτία που ο Ιός του Δυτικού Νείλου εξαπλώνεται σε όλη την Ελλάδα.

Η διαχείρισή τους, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, πρέπει να βασίζεται σε συστηματική και λεπτομερή εντομολογική επιτήρηση, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης και αποτύπωσης των πληθυσμών των κουνουπιών και του ελέγχου της παρουσίας του ιού σε αυτά.

Κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου (ΙΔΝ) έχουν καταγραφεί κατά τα έτη 2010 – 2023 στη χώρα μας, σε διάφορες περιοχές, σε όλες τις Περιφέρειες.

Η συνεχής παρακολούθηση αυτών των κρουσμάτων επιβεβαιώνει την παρουσία του ιού στη χώρα μας, όπως συμβαίνει και σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη. Ως εκ τούτου, είναι αναμενόμενη η επανεμφάνιση περιστατικών κατά το τρέχον και κατά τα επόμενα έτη, ιδιαίτερα στη διάρκεια της περιόδου που τα κουνούπια είναι δραστήρια.

Το σχέδιο δράσης του Υπουργείου Υγείας  και του ΕΟΔΥ

Το Υπουργείο Υγείας, προχώρησε στην εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για τη λοίμωξη από τον ιό του Δυτικού Νείλου, με σκοπό την προτυποποιημένη εφαρμογή δράσεων για τη διαχείριση και μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού.

Πρωταρχικός στόχος του Σχεδίου είναι η υποστήριξη, προετοιμασία και απόκριση των αρμοδίων φορέων, με τη συστηματική και έκτακτη εφαρμογή δράσεων πρόληψης και ελέγχου των εποχικών εξάρσεων του ιού στην Ελλάδα. Το Σχέδιο Δράσης εκπονήθηκε από διατομεακή Ομάδα Εργασίας ειδικών επιστημόνων, υπό την επίβλεψη της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ.

Για την αντιμετώπιση και τη μείωση του κινδύνου μετάδοσης του ιού, οι εθνικές, περιφερειακές και τοπικές αρχές δημόσιας υγείας έχουν αναλάβει μια σειρά επιχειρησιακών δράσεων πρόληψης και αντίδρασης. Με στόχο την πρόληψη της μετάδοσης νοσημάτων που μεταδίδονται από κουνούπια, το Υπουργείο Υγείας εκδίδει ετησίως σχετική Εγκύκλιο για τα προγράμματα ολοκληρωμένης διαχείρισης των κουνουπιών.

Το Σχέδιο Δράσης του υπουργείο Υγείας περιγράφει λεπτομερώς τις αναγκαίες δράσεις ανάλογα με το Επίπεδο Κινδύνου του ιού σε κάθε περιοχή. Αυτό επιτρέπει στους αρμόδιους φορείς να ενεργούν αποτελεσματικά για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και την προστασία του κοινού.

Ο σχεδιασμός παραμένει υπό την επίβλεψη της Επιτροπής για την Πρόληψη και Αντιμετώπιση των Τροπικών Νοσημάτων του Υπ. Υγείας, που θα διερευνά -σε τακτά χρονικά διαστήματα- την ανάγκη τυχόν αναθεώρησής του, βάσει της διεθνούς βιβλιογραφίας και επιστημονικής έρευνας και της αξιολόγησης της αποτελεσματικότητας των δράσεων.

Πηγή: iatropedia

NEWSIT

Continue Reading

ΥΓΕΙΑ

Διεισδυτικός στρεπτόκοκκος: 4 νεκροί τον Μάρτιο – 104 κρούσματα και 27 θάνατοι σε έναν χρόνο

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι υγειονομικές αρχές για τον διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α’ στην Ελλάδα, καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων αλλά και των νεκρών συνεχίζει να ανεβαίνει. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεκροί στην Ελλάδα από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο, ο οποίος προκαλεί τη διεισδυτική νόσο iGAS, από τον Ιανουάριο του 2023 και μέχρι σήμερα έφτασαν τους 27, οι 4 εκ των οποίων έχασαν τη ζωή τους τον τελευταίο μήνα.

Και οι 4 ήταν ενήλικες, ενώ τα θανατηφόρα περιστατικά στα παιδιά από τον Φεβρουάριο δεν έχουν ξεπεράσει τα 11.

Συγκεκριμένα, ο ΕΟΔΥ – ο οποίος καταγράφει πλέον συστηματικά από τις αρχές του 2023 τα κρούσματα iGAS στην Ελλάδα, μετά την πανευρωπαϊκή έξαρση που ξεκίνησε από πέρυσι- έχει εντοπίσει 10 νέα περιστατικά διεισδυτικού στρεπτόκοκκου κατά τον τελευταίο μήνα.

Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα που έχει στη διάθεσή του το iatropedia.gr, η εικόνα (έως τις 21/03/2024) έχει ως εξής:

  • Κρούσματα: 104, εκ των οποίων 50 ενήλικες και 54 παιδιά, στην πλειοψηφία κάτω από 10 ετών (έως τα τέλη Φεβρουαρίου τα κρούσματα ήταν 94)
  • Θάνατοι: 27, εκ των οποίων 16 ενήλικες (στην πλειοψηφία τους άτομα με υποκείμενα νοσήματα) και τα 11 παιδιά (έως τα τέλη Φεβρουαρίου οι θάνατοι ήταν 24)

Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο βακτήριο (πυογόνος στρεπτόκοκκος της ομάδας Α) που προκαλεί την αιφνίδια νόσο iGAS, δεν υπάρχει εμβόλιο.

Οι αριθμοί αποδεικνύουν πως οι ενήλικες κινδυνεύουν εξίσου αν όχι και περισσότερο από τα παιδιά. Αυτό επισημαίνουν σε πρόσφατες ανακοινώσεις τους οι παιδίατροι της Λάρισας, περιοχής στην οποία έχουν σημειωθεί κρούσματα και θανατηφόρα περιστατικά.

Συναγερμός στην Ιαπωνία: “Ρεκόρ” επικίνδυνων στρεπτοκοκκικών λοιμώξεων

Πολύ μεγάλη αύξηση από επικίνδυνες στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις στην Ιαπωνία έχουν θορυβήσει τις υγειονομικές αρχές, καθώς έχουν προκαλέσει αύξηση του συνδρόμου στρεπτοκοκκικού τοξικού σοκ (STSS), με ποσοστά θνησιμότητας που αγγίζουν το 30%

Ο Ken Kikuchi, Kαθηγητής Λοιμωξιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο, λέει ότι «ανησυχεί πολύ» για τη δραματική αύξηση φέτος στον αριθμό των ασθενών με σοβαρές λοιμώξεις από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο τύπου Α.

Πίσω από αυτή την αύξηση, οι επιστήμονες εκτιμούν πως κρύβεται η πανδημία του κορονοϊού που έχει οδηγήσει πολλούς ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα μέτρα υγιεινής για την πρόληψη των μεταδοτικών ασθενειών, όπως π.χ. το τακτικό πλύσιμο των χεριών.

«Η ανοσολογική κατάσταση των ανθρώπων μετά την ανάρρωση από τη νόσο COVID-19 μπορεί να αλλάξει την ευαισθησία τους σε ορισμένους μικροοργανισμούς. Πρέπει να αποσαφηνίσουμε τον κύκλο μόλυνσης της σοβαρής διηθητικής πυογόνου στρεπτοκοκκικής νόσου και να την θέσουμε αμέσως υπό έλεγχο», αναφέρει ο Καθηγητής Kikuchi μιλώντας στον Guardian.

Οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις, μεταδίδονται μέσω σταγονιδίων και της σωματικής επαφής.

Το βακτήριο μπορεί επίσης να μολύνει ασθενείς μέσω πληγών στα χέρια και τα πόδια. Γι’ αυτό και το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας συνιστά στους πολίτες να λαμβάνουν κατά του στρεπτόκοκκου Α. Τις ίδιες προφυλάξεις, δηλαδή, που έπαιρναν κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Τι είναι ο διεισδυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α, γνωστός και ως πυογόνος στρεπτόκοκκος ή GAS (Group A Streptococcus) είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, συνήθως ήπιες αλλά σε σπάνιες περιπτώσεις πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.

Σε ένα μικρό ποσοστό (1-5%) ατόμων το βακτήριο εντοπίζεται στον φάρυγγα ή το δέρμα τους ή και σε άλλα σημεία, χωρίς να νοσούν, αποτελούν δηλαδή αυτά τα άτομα υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Πώς μεταδίδεται

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται μέσω:

  • μολυσμένων σταγονιδίων από τις εκκρίσεις ασθενών
  • επαφής με επιμολυσμένες επιφάνειες
  • επαφής με μολυσμένες δερματικές βλάβες ασθενών
  • από υγιείς φορείς του βακτηρίου

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από άτομα που είναι συμπωματικά και νοσούν, παρά από υγιείς φορείς του βακτηρίου.

Πώς εκδηλώνεται η νόσος

Ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α συνήθως προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα (strep throat), πυρετό και δερματικό εξάνθημα γνωστό ως οστρακιά (scarlet fever), δερματικές λοιμώξεις όπως μολυσματικό κηρίο (impetigo) και κυτταρίτιδα (cellulitis), δηλαδή φλεγμονή της επιδερμίδας και του υποδόριου λίπους.

Σε κάποιες περιπτώσεις εάν η στρεπτοκοκκική λοίμωξη δεν θεραπευτεί με τα κατάλληλα αντιβιοτικά μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές επιπλοκές όπως προσβολή των νεφρών (μεταστρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα) ή της καρδιάς (ρευματικός πυρετός).

Τα συμπτώματα που θα παρουσιάσει το πάσχον άτομο είναι ανάλογα με το είδος της λοίμωξης που θα του προκαλέσει το βακτήριο.

Για παράδειγμα η φαρυγγοαμυγδαλίτιδα εκδηλώνεται με:

  • πυρετό,
  • κυνάγχη (πονόλαιμο),
  • δυσκαταποσία,
  • διόγκωση των αμυγδαλών με λευκωπό επίχρισμα,
  • διόγκωση των λεμφαδένων και αιμορραγικά στίγματα (πετέχειες) στην υπερώα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος ομάδας Α μπορεί να προκαλέσει διεισδυτική νόσο στον άνθρωπο (iGAS-invasive Group A Streptococcus), δηλαδή πολύ σοβαρή λοίμωξη που χωρίς την κατάλληλη και άμεση αντιμετώπιση μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Μορφές διεισδυτικής νόσου του βακτηριδίου αποτελούν η νεκρωτική περιτονίτιδα (necrotizing fasciitis) και το στρεπτοκοκκικό σύνδρομο τοξικής καταπληξίας (Streptococcal Toxic Shock Syndrome).

Η θεραπεία

Η στρεπτοκοκκική λοίμωξη από τον στρεπτόκοκκο ομάδας Α πρέπει εγκαίρως να αντιμετωπίζεται με τα κατάλληλα αντιβιοτικά, ανάλογα με τη βαρύτητα της λοίμωξης.

Πότε να αναζητήσω ιατρική βοήθεια

Ο πυρετός που επιμένει, η έντονη κυνάγχη, η δυσκαταποσία, ο πυρετός σε συνδυασμό με εξάνθημα, η έντονη καταβολή είναι συμπτώματα που πρέπει να αναζητήσουμε άμεσα ιατρική βοήθεια. Η διεισδυτική λοίμωξη από τον πυογόνο στρεπτόκοκκο εξελίσσεται ταχύτατα γι’ αυτό οποιαδήποτε υποψία νόσου χρήζει άμεσης ιατρικής εκτίμησης.

Της Γιάννας Σουλάκη / Πηγή: iatropedia.gr

NEWSIT

Continue Reading

ΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ