Εκθέματα «βγαίνουν» από τα μόνιμα σημεία έκθεσής τους στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών και παρουσιάζονται ακόμη και στον πιο απομακρυσμένο επισκέπτη. Αυτός, από την άνεση του προσωπικού του χώρου, μπορεί να τα επεξεργαστεί, να τα παρατηρήσει σφαιρικά, να εστιάσει σε συγκεκριμένα σημεία τους.
Πρόκειται για μία εφαρμογή που «παντρεύει» την τέχνη (art) με την τεχνολογία (technology) και ανήκει στο έργο «Ψηφιοποιώντας την Τέχνη και την Πολιτιστική Κληρονομιά για Βιωματική Εμπειρία μέσω Καινοτόμων Τεχνολογιών» με ακρωνύμιο: ARTECH.
«Υπάρχουν νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν να έχουμε βιωματικές δράσεις και εικονική πραγματικότητα και με τον τρόπο αυτό να παρουσιάζουμε τα πιο προβεβλημένα έργα που έχει στην κατοχή του το Τελλόγλειο, σε τρόπο που οι επισκέπτες -ιδίως αυτοί που είναι μακριά, να μπορούν να τα βλέπουν, να τα θαυμάζουν και να μαθαίνουν πολλά πράγματα για τα έργα αυτά, αφού υπάρχουν από τους ειδικούς μας, σαφείς πρόσθετες πληροφορίες», δήλωσε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Νικόλαος Μουσιόπουλος, που είναι και ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου.
«Διανύουμε μια εποχή που γίνεται ευρεία χρήση τεχνολογιών και στα μουσεία, χωρίς να αλλάζει αυτό το σκοπό του μουσείου. Η τεχνολογία είναι το μέσο που μας βοηθάει στο σκοπό, ο οποίος είναι η επαφή του ανθρώπου με την τέχνη. Η αίσθηση του να είναι κάποιος μέσα στο μουσείο δεν αλλάζει με καμία οθόνη, αλλά σίγουρα είναι ένα επιπλέον κανάλι επικοινωνίας με το κοινό», είπε, από την πλευρά του, ο υπεύθυνος διοικητικών λειτουργιών του Τελλογλείου Ιδρύματος Βασίλης Γκόνος.
3D περιηγήσεις στο Τελλόγλειο και εκπαιδευτικές εφαρμογές
Τρισδιάστατες τεχνολογίες, εκπαιδευτικά παιχνίδια και εικονικές περιηγήσεις, εμπεριέχονται στα παραδοτέα του έργου, το οποίο ολοκληρώνεται -μετά από τρία χρόνια, τον επόμενο μήνα. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από εθνικούς πόρους στο πλαίσιο του ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα & Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ)» του ΕΣΠΑ 2014-2020 και της Ειδικής Δράσης «ΑΝΟΙΧΤΗ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ» και παρουσιάστηκε επίσημα χθες το απόγευμα.
Για ένα έργο που εμπλουτίζει το «οπλοστάσιο» του Τελλογλείου με ψηφιακά μέσα, έκανε λόγο ο συντονιστής του έργου Βασίλης Εφόπουλος, γενικός διευθυντής της εταιρείας TESSERA Multimedia Α.Ε., του τρίτου φορέα -μαζί και με το ΑΠΘ, που παίρνει μέρος στο συγκεκριμένο ερευνητικό έργο. «Μία άλλη κατηγορία εφαρμογών είναι τα εκπαιδευτικά παιχνίδια που απευθύνονται στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού, τα παιδιά θα έρθουν πιο κοντά στην τέχνη, θα αναδειχθεί ευκολότερα το έργο του Τελλογλείου και το κάθε έργο θα περάσει με έμμεσο τρόπο το μήνυμά του στο παιδί, μέσα από μία εκπαιδευτική διαδικασία τεσσάρων παιχνιδιών με διαφορετικό αντικείμενο το καθένα», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σε κάθε περίπτωση όμως και οι ενήλικες μπορούν να …παίξουν με αντικείμενα νέων τεχνολογιών που θα βρουν στον χώρο. Φορώντας τα ειδικά γυαλιά, μπορούν να περιηγηθούν μέσα στο εικονικό περιβάλλον του Τελλογλείου και να επιλέξουν έκθεμα το οποίο επιτρέπεται όχι μόνο να …«αγγίξουν», αλλά και να περιστρέψουν, αν το επιθυμούν.
«Πήραμε τα σκαναρισμένα μοντέλα που μας ήρθαν από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τα επεξεργαστήκαμε με έναν ειδικό τρόπο ώστε να τα κάνουμε πολύ πιο ελαφριά προκειμένου να παίζουν πολύ πιο γρήγορα στις τελικές συσκευές των γυαλιών, τα βάψαμε, τα φωτίσαμε και στο τέλος τα κάναμε export μέσα σε ειδικά προγράμματα, των οποίων κάνουμε τον κώδικα», τόνισε ο Μανώλης Μπαμπάτσικος, CEO & 3D Virtual Reality Specialist της 3DMedWorld. «Υπάρχει λοιπόν μία βάση δεδομένων και κάποια βάθρα στα οποία όταν πατάμε πάνω, εμφανίζεται μία μεγάλη λίστα με εκθέματα. Αφού διαλέξουμε αυτό που θέλουμε, αφαιρείται από τη λίστα. Αυτό είναι πολύ βολικό για το χρήστη γιατί έτσι μπορεί να φτιάξει τη δική του έκθεση και να περιηγηθεί σ’ αυτήν γύρω-γύρω και να δει ακριβώς το περιβάλλον που βλέπει ένας φυσικός επισκέπτης στο Τελλόγλειο», συμπλήρωσε.
Όλες αυτές οι εφαρμογές έχουν τη δυνατότητα αναβάθμισης και εμπλουτισμού και -όπως είπε ο κ. Μουσιόπουλος, αποτελούν μία πολύ καλή «προίκα» για το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών.
Βαρβάρα Καζαντζίδου
ΑΠΕ-ΜΠΕ