ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Σταθερή υποχώρηση τιμών σε φυσικό αέριο και ρεύμα, όλα ανοιχτά για το πετρέλαιο
Σε καθοδικό σπιράλ βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες σε πετρέλαιο, ρεύμα και φυσικό αέριο, δημιουργώντας προσδοκίες ότι μπορεί να επέλθει περαιτέρω μείωση. Βέβαια το ζητούμενο είναι τι θα συμβεί με τα καύσιμα, αφού εκεί τα πράγματα παραμένουν ρευστά και η τάση που θα διαμορφωθεί δεν είναι δεδομένη.
Και ενώ σε φυσικό αέριο και ρεύμα, όλα δείχνουν ότι κατάσταση είναι διαμορφωμένη και δεν παρατηρούνται σημαντικές μεταβολές, στο πετρέλαιο η κατάσταση δεν είναι διαμορφωμένη και οι μεταβολές είναι συχνές και εν πολλοίς η τάση διαμορφώνεται από τις προσδοκίες για την ζήτηση που θα υπάρξει.
Έτσι λοιπόν χθες οι τιμές του βαρελιού Brent ανέκαμψαν μετά τις νέες εκτιμήσεις για την ζήτηση που ενδεχομένως θα υπάρξει από την Κίνα, αλλά και την διαφαινόμενη αποφυγή της ύφεσης για την Ευρωζώνη.
Πτώση στις τιμές στην αντλία
Στην αντλία πάντως οι τιμές παρουσιάζουν αξιοσημείωτη πτώση, που στην Αττική τουλάχιστον που οι τιμές προσαρμόζονται πιο γρήγορα, είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω οι λιανικές τιμές υποχωρούν σε σχέση με τις προ 10ημέρου τιμές, κατά 5 με 7 λεπτά μεσοσταθμικά τα 7 με 8 λεπτά το λίτρο.
Οι μειώσεις αυτές είναι απόρροια αφενός της αποκλιμάκωσης στην τιμή του Brent, μέχρι την περασμένη Παρασκευή, όπως επίσης και η άνοδος της ισοτιμίας του ευρώ με το δολάριο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν στην Αττική οι τιμές για την βενζίνη κινούνται σε ένα εύρος (στην πλειονότητα των πρατηρίων) από 1,820 έως 1,850 ευρώ το λίτρο, ενώ την Μ. Παρασκευή που ήταν και η ημέρα όπου κορυφώθηκε η άνοδος στην βενζίνη είχε φτάσει μέχρι και 1,9 έως και 1,920 ευρώ το λίτρο.
Μικρότερη είναι η μείωση στο diesel κίνησης, με την μείωση να ανέρχεται σε περίπου 5 λεπτά το λίτρο και να διαμορφώνεται στην περιοχή του 1,520 έως 1,540 ευρώ το λίτρο, ενώ πριν από λίγες ημέρες είχε φτάσει μέχρι και το 1,590 ευρώ το λίτρο.
Η μέση τιμή για το diesel κίνησης ήταν 1,656 ευρώ το λίτρο στις 14 Απριλίου και χθες διαμορφωνόταν στα 1,636 ευρώ, διαφορά δηλαδή 2 λεπτά το λίτρο.
Σε διεθνές επίπεδο η τιμή του Brent ανέκαμψε και σημείωνε άνοδο 1,1% στα 82,35 δολάρια το βαρέλι, ενώ είχε υποχωρήσει χθες και κάτω από τα 81 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα συνεχίστηκε η άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου και ξεπέρασε το 1,1039, κάτι που αποτελεί σχεδόν υψηλό 12μήνου.
Για την μεσοπρόθεσμη τάση του πετρελαίου πολλά θα κριθούν από την ζήτηση και που αυτή θα διαμορφωθεί. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι κεντρικές τράπεζες από τις Ηνωμένες Πολιτείες έως τη Βρετανία και την Ευρώπη αναμένεται να αυξήσουν τα επιτόκια κατά τη συνεδρίασή τους την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου, με στόχο να τιθασεύσουν τις επίμονες υψηλές πληθωριστικές πιέσεις.
Η ασαφής εικόνα για την οικονομική ανάκαμψη της Κίνας μετά την πανδημία θολώνει επίσης τις προοπτικές της ζήτησης πετρελαίου, αν και τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων έδειξαν την Παρασκευή ότι ο κορυφαίος εισαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο εισήγαγε ποσότητες ρεκόρ τον Μάρτιο.
Οι τιμές σε ρεύμα και φυσικό αέριο
Τέλος σε ότι αφορά την τιμή του φυσικού αερίου, χθες έκλεισε κάτω από τα 40 ευρώ η μεγαβατώρα, ενώ όλο το τελευταίο διάστημα κινείται σε ένα μικρός εύρος από 40 έως 45 ευρώ.
Ανάλογη και η κίνηση για την χονδρική τιμή του ρεύματος, όπου πλέον με την βελτίωση του καιρού και την συμμετοχή όλο και περισσότερο στο μίγμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, οι τιμές κινούνται πέριξ των 100 ευρώ.
NEWSIT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Πότε επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια
Επιστρέφουν τα εορταστικά καλάθια προκειμένου οι καταναλωτές να αγοράσουν τα δώρα και να γεμίσουν το τραπέζι των Χριστουγέννων με χαμηλότερο κόστος και η πρεμιέρα αναμένεται να είναι μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με το ΕΡΤnews.
Το καλάθι των Χριστουγέννων, συγκεκριμένα θα κάνει πρεμιέρα στις 11 Δεκεμβρίου 2024 και θα είναι σε εφαρμογή μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου 2025. Σε αυτό οι καταναλωτές μπορούν να βρουν διάφορα τρόφιμα τα οποία συνήθως βρίσκουμε πάνω σε ένα χριστουγεννιάτικο τραπέζι.
Οι πληροφορίες λένε ότι δεν θα υπάρχουν αλλαγές σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για τα 6 προϊόντα όπως το αρνί, το κατσίκι, η γαλοπούλα, το τσουρέκι, η βασιλόπιτα και η σοκολάτα.
Πέρα από το καλάθι για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, θα υπάρχει και το καλάθι για το χριστουγεννιάτικο δέντρο.
Συγκεκριμένα και αυτό το καλάθι θα κάνει πρεμιέρα 11 Δεκεμβρίου. Σε αυτό θα συμπεριλαμβάνονται επιτραπέζια παιχνίδια, παζλ, κούκλες, κουκλόσπιτα, βρεφικά παιχνίδια, φιγούρες δράσης, παιχνίδια κατασκευών και δημιουργίας, οχήματα και τηλεκατευθυνόμενα, αθλητικά, ηλεκτρονικά και μουσικά παιχνίδια, καθώς και λούτρινα παιχνίδια, και είναι τα βασικά που μπορεί αν βρει ένας γονιός ή ένας νονός για τα παιδιά.
NEWSIT
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στις αγορές για 11 δισ. ευρώ η Ελλάδα το 2025
Με “όπλα” τις νέες αναβαθμίσεις από τους οίκους αξιολόγησης και την δημοσιονομική σταθερότητα, το Ελληνικό Δημόσιο “βάζει πλώρη” για τις αγορές το 2025 επιδιώκοντας να αντλήσει 11 δισ. ευρώ.
Η παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές ομολόγων την ερχόμενη χρονιά αναμένεται να είναι εντονότερη σε σχέση με φέτος, εξαιτίας των αυξημένων χρηματοδοτικών αναγκών του κρατικού Προϋπολογισμού.
Όπως προκύπτει από την Εισηγητική Έκθεση του Προϋπολογισμού που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο καθαρός δανεισμός του Δημοσίου το 2025 θα είναι σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με φέτος και προβλέπεται ότι θα φθάσει τα 8,5 δισ. ευρώ από 4,07 δισ. ευρώ το 2024. Για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών το Δημόσιο θα αντλήσει από την αγορά ομολόγων 11 δισ. ευρώ από 9 δισ. περίπου που προβλέπεται να αντλήσει φέτος.
Οι αυξημένες δανειακές ανάγκες το 2025 προκύπτουν καταρχάς από την αύξηση του ελλείμματος του κρατικού προϋπολογισμού σε ταμειακή βάση στα περίπου 4,4 δισ. ευρώ από 3 δισ. το 2024. Στο έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού θα πρέπει να προστεθούν αλλά 3,7 δισ. ευρώ τα οποία αφορούν τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλα 1,7 δισ. από την συμμετοχή του Δημοσίου σε Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου εταιρειών κλπ. Στον καθαρό δανεισμό 8,5 δισ. ευρώ αν προστεθούν κατά τα χρεολύσια των 5,5 δισ. ευρώ που πρέπει να καταβάλει το Δημόσιο για την εξυπηρέτηση του Δημοσίου Χρέους προκύπτει το σύνολο των χρηματοδοτικών αναγκών οι οποίες ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ.
Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση στον Προϋπολογισμό οι ανάγκες αυτές θα καλυφθούν κατά τα 11 δισ. ευρώ με μακροπρόθεσμο δανεισμό (προσφυγή στις αγορές ομολόγων) και τα υπόλοιπα 3 δισ. ευρώ από την ανάλωση των υψηλών διαθεσίμων του Δημοσίου.
Τούτων δοθέντων, η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι περιορισμένη αναφορικά με το συνολικό ποσό εκδόσεων. Συγκεκριμένα, η στόχευση της δανειακής στρατηγικής θα είναι η διασφάλιση της συνεχούς εκδοτικής παρουσίας του Ελληνικού Δημοσίου στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων, η περαιτέρω παροχή εκδόσεων υψηλής ρευστότητας με διατήρηση κατά το δυνατόν της ήδη εκτεταμένης φυσικής ωρίμανσής τους, η μείωση των περιθωρίων δανεισμού του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και η περαιτέρω διασφάλιση της συνέπειας του Ελληνικού Δημοσίου ως κρατικού εκδότη με χαρακτηριστικά χώρας της Ευρωζώνης. Ταυτόχρονα, θα αξιοποιηθούν στον μέγιστο δυνατό βαθμό οι υφιστάμενες θέσεις και τα χαρακτηριστικά του ελληνικού χαρτοφυλακίου δημόσιου χρέους, στο πλαίσιο των εν γένει ευκαιριών που παρέχονται στο βραχυχρόνιο τμήμα της ευρωπαϊκής καμπύλης.
Στο πλαίσιο αυτό θα επιδιωχθεί στο πλαίσιο λειτουργίας της πρωτογενούς αγοράς, πλέον της εκδοτικής δραστηριότητας, η εφαρμογή πολιτικής διαχείρισης χαρτοφυλακίου μέσω της οποίας θα διασφαλίζονται ο αναγκαίος χώρος για τη συνεχή παρουσία του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές, η περαιτέρω μείωση του κινδύνου αναχρηματοδότησης, η παροχή της αναγκαίας ρευστότητας και η βελτίωση της λειτουργίας της δευτερογενούς αγοράς των ελληνικών ομολόγων, με ταυτόχρονη αξιοποίηση της εκάστοτε κλίσης της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων για τη διασφάλιση βέλτιστου αποτελέσματος αναφορικά με το κόστος δανεισμού.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων
Στο τραπέζι του Υπουργείου Ενέργειας βρίσκεται το σενάριο της ενεργοποίηση του Μηχανισμού Ανάκτησης Εσόδων από την Αγορά Επόμενης Ημέρας και την Ενδοημερήσια Αγορά Ηλεκτρικής Ενέργειας (με στόχο την επιδότηση των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος) που εφαρμόστηκε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης του 2022 – 2023, σύμφωνα με όσα επιβεβαιώνουν κύκλοι του Υπουργείου Ενέργειας στο newsit.gr
Σύμφωνα με το σενάριο, αυτό θα τεθεί ένα ανώτατο όριο στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής ανά τεχνολογία και με τα έσοδα που θα συγκεντρώνονται, θα επιδοτηθούν οι λογαριασμοί στο ηλεκτρικό ρεύμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Χθες (17.11.24), στο κυριακάτικο μήνυμα του ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε πως «δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε να περάσουν στον καταναλωτή οι υπερβολικές αυξήσεις στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος που παρατηρούνται πάλι τις τελευταίες μέρες στην νοτιοανατολική Ευρώπη λόγω αστοχιών της Ενιαίας Αγοράς Ενέργειας».
Όσον αφορά τον εν λόγω μηχανισμό, ο οποίος είχε εφαρμοσθεί μεταξύ Ιουλίου 2022 και Δεκεμβρίου 2023, στόχο έχει (ex-post) ανάκτηση των «υπερκερδών» της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
NEWSIT
-
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ4 ημέρες ago
Ηλεκτρικό ρεύμα: Στο τραπέζι η ενεργοποίηση του μηχανισμού ανάκτησης εσόδων με στόχο τη στήριξη τιμολογίων
-
ΔΙΕΘΝΗ2 ημέρες ago
Κυρ. Μητσοτάκης: Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μεταμορφώσει τη χώρα μας
-
ΔΙΕΘΝΗ4 ημέρες ago
Πολύνεκροι βομβαρδισμοί του Ισραήλ σε Γάζα και Λίβανο
-
ΔΙΕΘΝΗ3 ημέρες ago
Γαλλία – Η τελική κατάθεση της Ζιζέλ Πελικό: Αυτή είναι δίκη δειλών, είμαι ψυχικά εξαντλημένη
-
ΕΛΛΑΔΑ4 ημέρες ago
Φιλοθέη: Διαρρήκτες προσπάθησαν να εισβάλουν σε σπίτι Αμερικανού διπλωμάτη
-
ΔΙΕΘΝΗ4 ημέρες ago
Φον ντερ Λάιεν: Το Κίεβο μπορεί να «υπολογίζει» στην ΕΕ μετά τις «φρικτές» επιθέσεις της Ρωσίας
-
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ4 ημέρες ago
Ο Τσιτσιπάς παρέμεινε στο Νο 11 του κόσμου
-
ΕΛΛΑΔΑ3 ημέρες ago
Σε 24ωρη απεργία όλα τα ΜΜΕ την Τρίτη